Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

zobrazeno: 1-25 z 5435 → stránka: 12

28.11.2016

Zjistí, že kamarádka kouřila?

Dobrý den. Má kamarádka kouřila ale né celé cigarety(vajgly) A majít k lékáří a budou jí brat krev a bojí se že by ji zjistili že kouřila. Dá se to zjistit? Když ji je méně než 18. Děkuji.....

Vanesa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

záleží na tom, za jakým účelem budou kamarádce krev brát.

Pokud by se jednalo o toxikologický rozbor krve, ve kterém by hledali přítomnost drog, je možné, že by kamarádce nikotin našli. Je jedno, zda to byly celé cigarety nebo jejich zbytky (vajgly), nikotin z cigaret se v krvi drží až 10 dní (viz tabulka na stránce dole). K takovému testu by však museli dát souhlas zákonní zástupci (nejčastěji rodiče) dítěte a kamarádka by o tom měla být předem informována.

U bežných odběrů krve na víceletých prohlídkách, za účely zjištění nemoci nebo sedimentace, se testy na drogy nedělají.

Pokud je Vaší kamarádce podobně let jako je Vám, tak odhalení v testech není jediné riziko kouření vzhledem k nízkému věku. Více o těchto rizicích si můžete přečíst zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.11.2016

Zjistí, že kamarádka kouřila II.?

Dobrý den.. Má kamaradka kouřila.. A příšťí týden de k lékaři. A bojí se že když ji budou brát krev tak že to zjistí. Dá se to zjistit jen pomocí kreve? Když,ji je méne. Než 18 let

Vanesa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na doplnění předchozí odpovědi. Pomocí krve se to dá zjistit cca do 10 dnů od poslední cigarety, pokud by lékaři dělali toxikologický rozbor krve a hledali by návykové látky - drogy - mezi které nikotin z cigaret patří. Takové testy by někdo musel vyžádat a někdo dospělý (nejčastěji zákonný zástupce) by k nim musel dát souhlas.

Při bežných odběrech se takové testy standardně nedělají, protože jsou drahé.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.11.2016

Extáze a věrohodnost

Dobrý den. Mám dotaz ohledně extáze. Je možné, že si člověk pod vlivem této drogy přiznává věci, které ve skutečnosti vyvrátí, ale jen si neuvědomuje, že to myslí vážně? Dám příklad : Moje známá mi pod vlivem extáze řekla, že s tím chce a potřebuje zkoncovat a že potřebuje moji pomoc. Ovšem o dva dny později, když v sobě nic neměla už zase vyprávěla jaksi to znovu dá. Je možné že si v realitě neuvědomila, že s tím vážně chce tak moc zkoncovat? Děkuji za odpověď

Neznámá Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a také oceňujeme, že máte starost o svoji známou.

Mezi účinky extáze patří stimulace organizmu, zvýšená empatie a hovornost. Je tedy možné, že člověka po užití extáze napadnou myšlenky nebo řekne věci, o kterých by za normálních okolností nemluvil. Nelze ale spekulovat, zda to konkrétní osoba v danou chvíli myslí vážně, případně jestli poté za střízliva tyto myšlenky popírá.

Možné to tedy je. Domnívám se ale, že to, co je myšleno opravdu vážně, může být někdy velmi obtížné rozlišit i pro osobu, která takové protichůdné názory projevuje, natož pro její okolí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.11.2016

MDMA, testy

Dobrý den, 2.1.2017 se podrobním testu na přítomnost drog. Kulatý už nějákej čas beru s nadhledem, tj před měsícem jsem měl po 7 měsících a mám v plánu jet na akci do zahraničí 25.12.16 s kamarádama kde si zřejmě budeme dávat...chci se zeptat, bude možné, aby test vyšel negativně? s tím souvisí i dotaz, čím nejlépe mohu MDMA z těla dostat ven....četl jsem, že citron pomáha.. a poslední věc, v případě, když odmítnu orientační test tj z moči oni jsou mi povinni dát mi slinný test, který by mi hrál do karet...a nebo se na mne automatický nahlížet jako na člověka, který je "pozitivní" tím, že test odmítl... děkuji moc za odpověd.

Jan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jane,

těžko s nějakou větší jistotou odhadovat detekci MDMA v testech (individuálních faktorů je přece jen mnoho - síla látky, metabolismus, atd.). Nicméně, vzhledem k vícedenní pauze a informacím z naší tabulky Testy na drogy si dovolím napsat, že by zde pravděpodobnost negativních výsledků testů měla existovat (vše samozřejmě může být ovlivněno také tím, zdali užitá extáze opravdu obsahovala MDMA).

Co se týče rychlejšího dostání této substance z těla ven a využití citronu. Teorie s citronem a negativním testem patří podle serveru Erowid.org a ostatních spolehlivých a vědecky zaměřených portálů - týkajících se psychoaktivních látek - spíše do říše pověr. Obecně platí, že jediným spolehlivým způsobem, kterým je možné mírně napomoci k negativnímu drogovému testu je zrychlení metabolismu pomocí zvýšené fyzické aktivity, která jej nastartuje. Současně se nic nepokazí také pitím čistících čajů nebo saunou.

Ohledně odmítnutí drogových testů a následných sankcí doporučuji oslovit anonymní drogovou Právní poradnu A.N.O., která se zabývá problematikou v dané oblasti. Obecně ovšem platí, že v případě odmítnutí orientačního drogového testu bývá nahlíženo na daný test jako na pozitivní (u policie). I jinde však může působit "podezřele".

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.11.2016

Pervitin, plodnost ženy

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda má vliv užití pervitinu během doby, kdy se snažíme o dítě (popř.plodnost u ženy). Děkuji moc za odpověď!

Anonym Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Na dané téma neexistuje mnoho relevantních studií, je proto složitější dělat jednoznačné závěry. Pokud se mám přesto vyjádřit, je možné čerpat např. z tohoto výzkumu, který poukazuje na rizika změny v menstruačním cyklu (v kontextu dlouhodobějšího užívání pervitinu). Dle jeho zjištění trpí 33,6% žen abnormálním krvácením z dělohy při konzumaci pervitinu; dysregulace pohlavních hormonů byla pozorována u 73,3% respondentek výzkumu (v průběhu abstinence). Přičemž, standardní hladiny hormonů byly pozorovány častěji u osob, které od pervitinu abstinovali po dobu delší než 10 měsíců (39,5%) oproti abstinujícím méně než 10 měsíců (18,6%).

Selským rozumem je možné se vyjádřit v tom smyslu, že existují výrazné obavy z nebezpečí vlivu pervitinu na danou oblast, nemluvě o následných rizicích pro plod a jeho zdravý vývoj. Může být proto důležité vyhnout se dané substanci (a také jiným drogám) v době, kdy se začnete snažit otěhotnět a také po případném otěhotnění.

Pokud chcete mít větší jistotu, je doporučována co možná nejdelší abstinence (alespoň 1 měsíční). Např. publikace Velká kniha o mateřství ovšem nabádá k tomuto časovému rozmezí: Alespoň půl roku před početím by se budoucí matka měla snažit o dodržování zásad zdravého životního stylu. K němu patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, zdravá strava bez přejídání se, dostatek neslazených tekutin, pravidelný spánek, vyhýbání se stresu a relaxace..." Současně motivuje k návštívení gynekologa, který by měl zjistit celkový zdravotní stav budoucí matky a zvážit případný další postup.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.11.2016

Žádost o vrácení ŘP

Dobrý den, chci se zeptat, kde mám žádat o vrácení řidičského průkazu. Ten mě byl odebrán v Blansku a po uplynutí trestu mě pak zastavili policisté ze Šlapanic u Brna a samozřejmě bez papírů. Kde si tedy mám zažádat? Blansko nebo Brno? Děkuji za odpověď

Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lukáši,

děkujeme za Váš dotaz. Tato poradna se zabývá problematikou nelegálních drog a souvisejících témat. Bohužel nepíšete, za jakých okolností jste o ŘP přišel. Pokud šlo o přestupek řízení pod vlivem návykových látek, žádost o navrácení ŘP se podává u příslušného obecního úřadu, který s Vámi vedl přestupkové řízení. Více informací by Vám měli podat na nejbližším obecním úřadě.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
21.11.2016

Kouř z marihuany

Zdravím, žiju se svoji ženou a miminkem v podkrovním bytě položeném na rodinném domě. Dole pod bytem má pokoj můj mladší bratr (je mu 19) a každý den tam v hojné míře kouří marihuanu, někdy sám, někdy s kamarády ve velkém. Má jen základní školu, nepracuje, nestuduje a nechává se vydržovat svým o 25 let starším přítelem, který ho pro jeho zlozvyky doma nechce, tak ho alespoň finančně podporuje, aby mohl přispívat na inkaso a měl být z čeho živ (jinými slovy, aby si měl hulení za co kupovat). Jelikož má pokoj hned pod námi - strop má s palachu, nad stropem je jen izolační vata a pak podlaha z OSB desek, ve kterých jsou otvory, kterými prochází topné potrubí - takřka neustále nám bytě páchne marihuana. Už přes 3 roky mu domlouvám, že se mi to nelíbí (hlavně proto, že poslední 2 roky tady máme malýho synka). Ale slova a domluvy nikam nevedou. proto se chci zeptat, jestli ten smrad z marihuany může malýmu i nám skutečně nějak zdravotně uškodit a jestli to může být důvod k tomu si na něj někde stěžovat. Já i manželka jsme zapřísáhlí nekuřáci a jeho návyky nás přivádí k zoufalství. Kdybych nesplácel hypotéku, kterou jsem si na stavbu podkrovního bytu vzal, dávno bychom se odstěhovali pryč, ale bohužel jsme k bytu finančně vázáni a prodej domu není možný, protože s tím naši rodiče, kteří tam mají právo dožití nesouhlasí.

Jirka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jirko,

chápu, že už vás bratrovy návyky přivádí k zoufalství. Jakkoli to pro vás jako nekuřáky musí být nepříjemné, pokud ve svém bytě „pouze" cítíte marihuanu, zdravotně by vám v takovém malém množství škodit neměla. O tom by se dalo uvažovat, až pokud by i ve vašem bytě byl pravidelně viditelný kouř, což by už mohlo být zdraví škodlivé.

To ovšem neznamená, že nemáte důvod si na něj stěžovat. Píšete, že slova a domluvy nikam nevedou a že nemáte možnost se odstěhovat. Nevím, jak máte majetkově uspořádaný dům, to by bylo vhodnější probrat s právníky, jestli je zde nějaká možnost. Můžete zkusit oslovit bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O. nebo Bezplatku.

Je také otázkou, jak docílit toho, aby k bratrovi vaše potřeby trochu víc doléhaly a zdali je nějaká šance zkusit jasněji nastavit základní podmínky společného soužití v rámci vašeho domu. V obdobných případech bývá obvykle důležité svolat všechny, kterých se bratrovo chování nějak dotýká (včetně jeho rodičů) a pokusit se společně s bratrem nastavit pravidla, za kterých je možné v domě bydlet ruku v ruce se sankcemi za jejich porušení. Někteří rodiče po potomcích současně nepožadují pouze "omezení kouření doma", ale zároveň také další důležité změny v životě (pravidelné placení nájmu, práce atd.), obzvlášť bydlí-li dotyčný v jejich domě. Někdy může s takovým setkáním pomoci i někdo nestranný, například pracovník drogového centra (viz odkaz ZDE).

Zdraví Vás poradna EXTC
skrýt odpověď ↑
21.11.2016

Účet za drogový test

Byl jsem na odběru krve kvůli tomu že jsem vyšel pozitivní při testech na drogy.dnes mi přišel účet z nemocnice za odběr ale žádné vyjádření od policie. Co můžu čekat

Karel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Karle,

v dané věci by bylo nejlepší zkontaktovat kolegy z bezplatné, anonymní, drogové Právní poradny A.N.O. (je možné jim zavolat na tel. číslo 736 760 701 nebo napsat na ppano@asociace.org), kteří se specializují na právní poradenství v této oblasti.

Mám-li se pokusit alespoň o obecnou odpověď, tak by vše mělo být odvislé od konkrétních zjištění z toxikologických drogových testů. Ty by měl v případě negativního výsledku platit jejich objednavatel (tedy PČR). V případně pozitivního výsledku byste je měl platit Vy. V případě pozitivity se pravděpodobně bude jednat o přestupek, kdy Vám hrozí zákaz činnosti řízení na určitou dobu, peněžní pokuta a ztráta bodů. Pak by Vám mělo přijít vyrozumění o zahájení správního řízení. Více informací můžete nalézt v tomto článku.

Vše (včetně možností případné právní obrany) můžete důkladněji probrat přímo s výše uvednou poradnou.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.11.2016

PČR, testy, falešná pozitivita

Dobrý Den.Dne 16.11.2016 mě zastavila hlídka Pcr u které jsem absolvoval test na alkohol který byl 0.0 potom na mě vytahli test na drogy kde jsem si byl 100% jistý že drogy neberu ,tak jsem test absolvoval po 12 asi minutách mi policie sdělila že mám pozitivní test na amfetamin.Kourim hodně cigarety ale alkohol a konopí a pervitin neberu a nikdy jsem ho v životě neužil.Tak jsem souhlasil z odběrem krve jelikož jsem si jistý že žádné drogy neberu.Je pravda ze jsem přecházel nemoc a bral syrup na kašel,paralen ,ibalgin,a nake vitamíny C .Jak je možné že jim test druh wipe 5 ukalzal pozitivní na amfetamin? Čekám na výsledky z krve.nebyl jsem líný si dojít do lékárny a udělat si 3x test z moci ve kterých bylo že jsem negativní ,potom jsem trval v práci aby mi udělali test na pervitin kde mi ukázalo že jsem taky negativní.Nevim tedy co dělat dál.Diky za odpoved

zdejv Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

do obdobné situace se bohužel v poslední době dostává více řidičů (viz např. TATO reportáž na dané téma). Jde o to, že orientační testy, které používá PČR, bohužel nejsou moc přesné a občasně vyjde tzv. falešná pozitivita i u osob, které nikdy žádné psychoaktivní substance neužívaly.

Je dobře, že jste byl aktivní a podstoupil jste konfirmační vyšetření z krve. To je totiž přesné a užití substance by mělo jednoznačně vyloučit.

Ohledně případné právní obrany se můžete zkusit spojit (telefonicky nebo emailem) s bezplatnou, anonymní, drogovou právní poradnou A.N.O., která se zabývá danou problematikou.

S pozdravem poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
21.11.2016

Nikotin v těle

Dobrý den, měl bych otázku.Je možné, že by mi odhalili nikotin v těle pokud jdu za 5 dnů na odběr krve kvůli podezření na zápal plic? kouřím denně min. 1 cigaretu. Předem děkuji za odpověd

Adam Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj Adame,

jestli se jedná o klasické lékařské vyšetření, tak by přítomnost nikotinu v těle neměla být odhalena. Na detekování nikotinu by bylo nutné toxikologické vyšetření, které se standardně neprovádí.

Pokud máš problémy s dýcháním nebo jiné zdravotní komplikace, tak doporučujeme kouření cigaret po dobu potíží omezit, nebo ještě lépe úplně vynechat. Zároveň si vzhledem k tvému věku neodpustím poznámku o rizicích užívání cigaret. V období, kdy se tvé tělo vyvíjí by pravidelné užívání mohlo přispět k rozvoji některých nepříznivých fyzických/psychických změn. Pro více informací o tabáku můžeš prolistovat naše minulé dotazy v poradně, případně zavítat na tyto stránky.

Zdraví Tě poradna EXTc

 

skrýt odpověď ↑
20.11.2016

THC v moči - dopingová kontrola

Dobry den, chcu se zeptat jaká je zjistitelnost koncetrace thc v moči při dopingové kontrole ve sportu..? Děkuji O.

Ondra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

koncentrace THC v moči se odvíjí od doby, která uplynula od posledního užití. S delším časovým odstupem se snižuje, až úplně vymizí. Samo o sobě je to dost nepředvídatelný proces, záleží na délce a frekvenci užívání, na síle marihuany, na rychlosti metabolismu, věku, váze a dalších faktorech.

U příležitostných uživatelů se THC drží v moči v řádů dní, u pravidelných uživatelů v řádu týdnů, viz tato tabulka s dobami detekce.

U dopingové kontroly bude nejspíše dělán toxikologický rozbor moči (případně krve), který je přesný a ukazuje koncentraci v nanogramech na mililitr krve (ng/ml). Předpokládám, že zjistitelnost THC v moči je v rámci dopingových kontrol velká a bude záležet na době, která od užití uplynula a na výše uvedených faktorech.

Pokud byste měl zájem o více informací z dané oblasti, doporučujeme oslovit přímo některou z toxikologických laboratoří, které se obvykle nacházejí v rámci fakultních nemocnic.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.11.2016

Kokain a riziko infarktu

Dobrý den, už mám nějakou zkušenost s pervitinem a extází ale ted bych chtěla zkusit kokain ale na internetu jsem četla že zvyšuje riziko infarktu a mozkové příhody. Jak moc velké riziko to je, když pervitin mi nijak zatím neublížil ? Budu si ho dávat poprvé a ráda bych věděla jestli se mi může něco stát když si dám a popřípadě jak tomu předejít ? Extaze mi dobře nedělá ale s pervitinem problem nemam. Akorát dnes mě při dojezdu pálilo trošku na hrudi a to většinou mam jenvtakovy tlak ktery je pry normalni. Je to nebezpečné ? Může to znamenat že kokain by mi mohl i napoprve přivodit infarkt nebo něco podobneho ? Taky jsem četla o alergii na koks ktera je po požiti smrtelna ? Muzu ji mit ? Takže hlavni otazka je, jestli se mi neco muze stat nebo muzu umrit ? Dekuji za odpoved

Pavla Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Pavlo,

děkujeme za Váš dotaz. Oceňuji, že se snažíte záskat co nejvíce informací o možných rizicích užití kokainu ještě před jeho vyzkoušením.

Kokain je podobně jako pervitin silná stimulační droga. Při stimulaci kardiovaskulárního aparátu pak dochází ke zvýšení krevního tlaku a zrychlení srdečního rytmu, což představuje pro srdce zvýšenou zátěž. Velmi pak záleží na užitém množství, čím větší dávka, tím vyšší účinek. Tyto projevy obvykle odezní krátce po skončení účinku užité látky. Vážnými zdravotními komplikacemi po užití kokainu jsou nejvíce ohroženi lidé, kteří již mají nějaké kardiovaskulární onemocnění (arytmii, prodělaný infarkt, vrozené vývojové vady a podobně). U těchto lidí je větší riziko, že dojde ke zhoršení zdravotního stavu nebo k rozvoji akutní hypertenze, infarktu či cévní mozkové příhody. U mladých zdravých jedinců k tomuto naštěstí dochází pouze výjimečně. Ve svém dotazu ale píšete také o tom, že jste naposledy při dojezdu cítila pálení a tlak na hrudi. Tyto obtíže mohou kromě užití pervitinu souviset ještě s něčím jiným, například nějakým zdravotním problémem a pokud by se tyto projevy opakovaly, doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře. Tato poradna ve svém týmu lékaře bohužel nemá, zároveň takto na dálku je nemožné odhadovat Váš zdravotní stav.

Co se týče alergie na kokain, nepodařilo se mi o tomto problému najít relevantní informace, domnívám se však, že se bude jednat o velmi ojedinělou záležitost. Rizikem však nemusí být pouze případná alergie. Nebezpečí může představovat také záměna kokainu za jinou látku či nízká čistota kokainu a přítomnost různých příměsí s neznámým účinkem. Užívání psychoaktivních látek může mít za následek také zhoršení psychického stavu či rozvoj psychických onemocnění. Obecně se tedy dá říci, že při každém užití drog se vystavujeme určitému riziku. Pokud se i přesto rozhodnete kokain vyzkoušet, můžete případným negativním dopadům alespoň částečně předejít dodržením následujících doporučení.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.11.2016

Metadon, závislost na jehle

Dobrý den. Můj přítel užíval mnoho let heroin i.v. a momentálně je na metadonové substituci. Po tolika letech na jehle se u něj však vyvinul syndrom "needle fixation". Má odnosy někdz i na týden a chce si začít methadon píchat. Na lahvičce má napsáno methadon hydrochlorid. Jak moc je nebezpečné píchat si roztok pro orální užití? Nemůže ho to zabít, děkuji za odpovědět

Radim Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Radime,

rizika jsou podobná jako u injekčního užívání jakékoli látky. To znamená různé zdravotní potíže při nedodržování hygienických zásad či používání nevhodného injekčního materiálu. Mohou vznikat různé záněty, abscesy, otoky, opotřebení žilního systému a podobně. Oproti pouličním drogám je zde naopak alespoň jistota, že se jedná pouze o metadon bez různých nebezpečných příměsí. Pokud tedy přítel užije injekčně pouze stejnou denní dávku, která mu byla předepsána, nemělo by dojít k vážnějším akutním komplikacím. Přesto všechno není metadon určen k tomu, aby byl užívaný injekčně.

Říkám si ještě, že se zároveň dá pracovat právě na tématu závislosti na jehle. A to klidně i s ošetřujícím lékařem v rámci metadonové substituce. Je to téma, které pacienti často řeší. Také se dá využít ještě podpůrná terapeutická léčba.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.11.2016

Kortikoidy, darování krve

Dobrý den, Na zvýšený počet lupů na hlavě mi byly předepsány Micetal a Clarelux 500 obsahujjící kortikoidy, chtěl bych se zeptat po jaké době bude možno darovat krev po dokončení léčby či jestli vůbec budu moct krev ještě darovat.

Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lukáši,

naše poradna se zabývá především problematikou ilegálních psychoaktivních látek. Váš dotaz by Vám spolehlivě odpověděl přímo transfuziolog. Také se můžete obrátit na internetovou online lékařskou poradnu (např. na TUTO).

Další možností je anonymně zavolat na některou s transfuzních stanic (případně na tu, na kterou jste zvyklý chodit) a zeptat se přímo tam.

Děkujeme za pochopení. Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.11.2016

Marihuana, testy

Dobrý den, Kdysi jsem kouřil trávu denně ale pak jsem toho nechal a dal jsem si asi 2 měsíce pauzu.Po těch cca 2 měsicích jsem kouřil cca 2 skla za den asi 3 týdny. Po 10-11 dnech abstinence jsem si udělal test z lékarny na thc z moči a byl pozitivní.Asi za dalších 14dní mi hrozí test z moči na thc.Chtěl jsem se zeptat jaká je asi pravděpodobnost(i když se to blbě odhaduje) že mi thc v moči najdou??Jsem aktivní sportovec,trénuji 2x denně (za každý trénink vypotím tak 1-1.5l potu).před pár dny jsem byl na meření svalu/vody/tuku v tělě...(četl jsem že se thc ukládá v tucích) a naměřili mi jen cca 3 kila tuku v těle což je hodně málo a do soutěže kde mi hrozí testy odhaduju že tak kilo tuku ještě shodím...myslíte že do soutěže bych mohl být negativní na test z moči? Předem děkuji za odpověď

Ondra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Ondro,

máte pravdu, daný výsledek se velice nesnadno odhaduje. Je možné Vám pouze obecně napsat, že v případě dodržíte-li i nadále abstinenci od marihuany je vyšší pravděpodobnost, že by testy mohly dopadnout negativně, viz naše tabulka Testy na drogy. Dobou se budete blížit k horní hranici (30 dní) detekce.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.11.2016

Marihuana, testy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli mi zjistí thc v krvi, kdyz mi budou odebírat krev kvůli rozboru imunity(ohledně alergie).

Adéla K. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Adélo,

během imunologického vyšetření se užívání psychoaktivních látek nezjišťuje. Pro detekci marihuany jsou zapotřebí speciální toxikologické testy, které se při jiných vyšetření standardně neprovádějí.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.11.2016

Rizika kombinace MDMA, alkohol a rekreační užívání

Dobrý den, na internetu jsem se dočetl toto: Výzkumy ukazují, že kombinované užívání alkoholu a MDMA (především během adolescence) v dávkách, které by samy o sobě nevyvolaly poškození, má vliv na neurotoxické poškození mozku a také na přetrvávající poškození paměti. Tato zjištění poukazují především na zvýšené riziko spojené se souběžným užíváním alkoholu a extáze v kontextu s nepravidelným, tzv. rekreačním užíváním. Rád bych se zeptal, co je na tom pravdy? Pod článkem není uvedený žádný zdroj nebo odkaz na zmíněné výzkumy. Ptám se hlavně na tvrzení, že se tato rizika vyskytují hlavně u rekreačních uživatelů? Připadá mi to nelogické, spíše by se takové problémy měly objevit u pravidelných uživatelů? A opravdu kombinace 1 pilulky extáze a např. 5 piv může způsobit takové problémy? Nechci rizika kombinace alkoholu a extáze zlehčovat, ale toto mi připadá spíše účelně napsané tak, aby to odradilo mladé lidi od užívání alkoholu a tanečních drog. Jsem si vědom rizik jako je přehřátí organismu nebo dehydratace apod., ale toto na mě působí jako zbytečně přehnané "strašení". Děkuji mockrát za odpověď

Dan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Dane,

je fajn, že se zamýšlíte nad informacemi, které se lze o drogách v různých zdrojích dočíst. Totiž s informacemi, které se týkají účinků a rizik drog a především jejich kombinací, to bude vždy svým způsobem komplikované. Jednak se v tomto oboru neustále shromažďují nové poznatky a probíhají nové výzkumy a jednak je obtížné tyto poznatky zobecnit. Fungování lidského organismu je komplexní a dá se říct, že "všechno souvisí se vším".

Z toho, co mi je v téhle oblasti známo, tak kombinace alkoholu a MDMA jednoznačně zvyšuje riziko jakýchkoli potíží. Organismus je při kombinaci více drog pod zvýšenou zátěží. Tím pádem existuje i větší riziko neurotoxického poškození. Vždy ovšem záleží na celé řadě dalších okolností - užité množství a síla, případně další příměsi a také zdravotní stav konkrétního člověka. Více o tématu neurotoxicity MDMA si můžete přečíst v tomto anglickém článku.

Ohledně výskytu těchto rizik u rekreačních uživatelů také nebude až tak jednoduché odpovědět. Pokud si mohu domýšlet, jak mohlo být myšleno tvrzení v článku, tak nemuselo jít o srovnání s pravidelným užíváním. Obojí má totiž svá specifická rizika. V kontextu rekreačního užívání může dojít k jednorázovému užití většího množství alkoholu a MDMA, což zvyšuje předevím riziko akutních potíží. Na druhou stranu, jak píšete, na přetrvání potíží a poškozování organismu má větší vliv pravidelné a dlouhodobé užívání jakýchkoli drog.

Použiju příklad, na který se ptáte. Kombinace 1 pilulky extáze a 5 piv nemusí způsobit žádné dlouhodobé potíže ani poškození, zároveň při nepříznivých okolnostech může být i život ohrožující - pokud trpí člověk například nějakými zdravotnými problémy nebo pokud extáze obsahuje velké množství MDMA anebo jiné různě nebezpečné příměsi a podobně.

Na místě jsou tedy jak informace o tom, že člověku se nemusí stát nic, tak ono "strašení", s rizikem je nutné počítat vždy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.11.2016

Marihuana, zvýšený tep, riziko infarktu

Dobrý den, před pár dny jsem poprvé kouřil marihuanu. Hulil jsem ze skla velmi kvalitní látku. Nicméně jsem toho neměl moc, jen jsem se asi třikrát nadechl. Každopádně pocity, co jsem u toho měl vůbec nebyly příjemné. Začalo mi strašně bušit srdce, zrychlovalo a zrychlovalo a já měl pocit, že dostanu infarkt nebo tak něco. Na internetu jsem četl, že marihuana může mít za riziko zvýšený srdeční tep a riziko infarktu, ale také, že je to dost častý příznak paranoii. Moje otázka zní: Je pravděpodobnější, že se mi to zdálo, nebo že jsem měl nebezpečně rychlý tep? Nepředpokládám, že tuto látku ještě někdy zkusím, ale zajímalo by mě, jestli je marihuana pro mě fyzicky nebezpečná. Děkuji moc za odpověď

aaaa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Obě varianty jsou možné, obvykle je o něco pravděpodobnější úzkostná psychosomatická reakce (viz např. panická atakatyto zkušenosti tazatelů před Vámi). Nutno dodat, že takto na dálku přes internet není možné diagnostikovat a hodnotit s nějakou větší jistotou. Při výskytu obdobných stavů může být důležité být nadále obezřetný a raději neriskovat. V případě pokračujících potíží s tlakem či tepem je bezpečnější vše probrat přímo s Vaším lékařem.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.11.2016

Dcera užívá pervitin

Dobrý den, s hrůzou jsem zjistila,že dcera bere pervitin.Chtěla bych poradit co mám dělat a na koho se obrátit s radou co dál? dcera je plnoletá a léčení odmítá. Lza zjistit, že je na pervitinu závislá?Ihned jsem ji s jejím souhlasem izolovala daleko od lidí , s kterýma se stýká, má 24 hodinový dohled. Za jak dlouho můžou přijít deprese?Ona mě sampzřejmě tvrdí, že není závislá.Děkuji Jana

Jana Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jano,

za stávající situace bych Vám doporučil objednat se na přímou konzultaci do nejbližší adiktologické poradny, kde můžete detailněji (oproti internetové poradně) probrat různé kroky a možnosti jak nadále postupovat. ZDE najdete kontakt a telefonní číslo. Je možné ji navštívit nejprve sama anebo společně s dcerou, pokud by s návštěvou souhlasila.

Případnou závislost lze zvážit na základě těchto kritérií (po srolování níže). Co se týče depresí, vše je velmi individuální, navíc vše může ovlivňovat i tzv. dojezd. Nejde pak pouze o změny nálad, ale především o tzv. craving neboli bažení, které je nutné z pohledu léčby případné závislosti brát v potaz a řešit. I z těchto důvodů je vhodnější vše prodiskutovat s profesionály osobně. Je opravdu těžké teď říct, jestli dcera má s pervitinem problém anebo se jedná o epizodu v jejím životě, která nemusí nutně znamenat potíže.

V rámci naší poradny bych Vás chtěl především podpořit v tom, abyste byla i nadále aktivní, přečetla si o daném tématu co možná nejvíce informací a měla přehled. Inspirativní může být především TENTO text a TATO publikace (odkaž č. 1, zadarmo ke stáhnutí), kde najdete také konkrétní doporučení, jak se k užívání pervitinu blízkým konstruktivně postavit. Zároveň může být důležité uvažovat nad tím, jakým způsobem s dcerou o daném tématu komunikujete. ZDE je pár základních tipů vycházejících z praxe.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.11.2016

Toxická psychóza - zkušenosti, cesta za změnou

Dobry den, chtel bych se strucne zeptat. Na internetu jsem si nasel informace o tox. Psych. Kdyz pominu aktu. priznaky ( jsem uz dost unaveny ) tak mi nejake priznaky tox. pretrvavaji i po vysazeni pervitinu, Nedavno jsem si dal cca. mesicni pauzu ( nejdelsi za posledni dva roky ) k aplikaci pouzivam frňak a alobal. Nasel jsem si novou praci, ze zacatku jsem byl nervozni i kdyz jsem byl cisty ( nebyl jsem ve sve kuzi, dival jsem se jestli me nahodou nekdo nepozoruje a nerika si " ne/bejvala fetka prisla mezi nas " to uz jsem postupem casu prakticky vypustil ( momentalne si udelam jedno-dvou denni jizdu jednou za 14 dni caa. ) Uz si dokonce zacinam zvykat ze nekteri lidi mou minulost znaji a dokazu se s tim uz tak nejak vyrovnat ( pro me je to osobni prohra-fetka= spina -jednoduse receno ) Akorat cestu domu z prace na to myslim vic ( pri predstave ze me vidi znami z okna a MUZOU si rict " a fetka jde s prace, myslim ze prakticky na vse mam argumemt, ale tohle je beh na dlouhou trat, abych hlavne sam sobe dokazal, ze tomu tak neni, pak se posunu dal, fet mi dal sebevedomi, kdybych ho ale nezacal zneuzivat tak bymi ho dvojnasobne nevzal. To je asi ma nejvetsi obava, ze MOHU byt oznacovan jeste hodne dlouho za fetku, problem je v tom ze clovek je po praci kolikrat unaveny, cestou domu se spoti, nos mam vecne ucpany, takze dycham pusou, na prvni pohled to prave poznat ani moc neni, ze jsem cistej, pak cloveka znervozni jen ta myslenka a zacne " byt nenapadny " ale kdyz jsem cisty, tak jeto zvladnutelny, idealne kdyz resim nejaky opravdovy problem, tak to mam nahaku, ale to je tezky, strasne rad resim veci, ktery ovlivni jen cas, tak si vzdy kdyz mam " cistou " hlavu tak si vzpomenu logicky na vec co me trapi, i kdyz vim ze jeto svym zpusobem zacarovany kruh, pokud s tim neseknu uplne, tak ten pocit neopdezni nikdy ( tohle jsem driv opravdu dost prozival- psych. Jsem zestarl tak o 10 let) kolikrat kdyz musim v praci vyresit nejaky narocnejsi SOS problem, tak me to vycerpa a mam po nalade, strasne lehce se psych. unavim, a samo sebou pak zavzpominam na stare, spatne casy. Ale uz jsem si nejak zvykl a naucil jsem se stim pracovat ( popripade kdyby jste byl ochotny a poradil nejakou medicinu- bez predpisu, klidne prirodni ) . V mensi skupince lidi v praci se zacinam projevovat, uz tim smerem kterym chci cca. 5 lidi a 10 je pro me jeste rozdil, vzdy jsem radsi pracovalcs mensi skupinkou, kazdeho si muzu ziskat na svou stranu a "ridit" si to po svem. Kdyz mam naladu v zaporu, tak se mi ty vzpominky jeste vraceji, ale ustojim to. Kdyz neutralni ci kladnou tak si treba take vzpomenu, ale nemaji name zadny vliv. Myslim si ze je to vse o sebevedomi a vzdy si najit neco k cemu se upnout, kdyz neni nejlip.uprime jsem tyhle problemi zacal vnimat opravdu extreme az kdyz jsem si to precetl na internetu, do te doby jsem to bral jako prirpzeny jev, zil si jak zumpa, tak za tyden ani za mesic nebudes tam kde chces/ byt ( vseobecne ) mozna za rok, mozna za dva. Jeden profetovany vecer, me ovlivni takrka na 3 dny, kdyz beru 5 let, tak si to umime spocitat, ani Rim se nepostavil za jeden vecer. Vrchol nejhorsich pocitu byl, asi pred dvouma mesici, kdyz jsem si to precetl na netu a 5 dni od rana so vecera jsem mel v hlave " ty curaku, ted mas psychozu a znicil sis celi zivot " . Prvni myslenka kdyz jsem rano stal a take ta posledni, kdyz jsem sel spat. Placeboefekt je hrozna sila, tak jsem si dal mesic pauzu. A ted si dam s prateli jen sporadicky, paradox je ten ze celou mou " karieru " jsem si fet koupil jen jednou sam, vzdy jsem to bral spis jako drogu uprimnpsti a zblizeni. A jak jsem dopadl, dostal jsem se tam kde vubec bejt nemam. Na zaver vlozim " typicke " priznaky a napisu, ktere +/- mam kdyz treba 14 dni neberu zrádná plíživost a nepozorovatelnost příznaků v počátcích choroby sluchové halucinace zrakové halucinace halucinace jiných smyslů (hmatové, čichové apod.) postižený se cítí být pronásledovaný - Je tam moznost ze jsem zaskatulkovany, tam odkud se dostava hodne spatne, lidi si pamatuji radeji ty horsi veci, pak maji automaticky navrch, kdyz nekoho pred nekym takhle oznaci, ale do hlavy jim nevidim, ovsem uz se mi to parkrat potvdilo, ze me obavy byli spravne je velmi vztahovačný má pocit, že se proti němu všichni spikli časté pocity pomlouvání nemocného ostatními lidmi neklid nebo naopak strnulost typicky pocity úzkosti - Abych je nemel, jsem na zacatku cesty, prisel jsem o vse na cem jsem 2/3 zivota pracoval prožívání abnormálních emocí - citlivej jsem byl vzdy, rad se lituji, ale uz to neventiluji někdy se nemocný brání proti domnělému útoku dává se na útěk před něčím, co se odehrává jen v jeho mysli výjimečně pocity kontaktu s mimozemskými civilizacemi pocity telepatických nebo telekinetických schopností sebevražedné tendence - Prome je podstatny to zvladnou jen ja sam, neni dulezite kolikrat spadnu ale kolikrat se zase zvednu a jedna chemie mi uz stacila, mozek je sofistikovanej a malo probadany organ, pujde to i jinak. Ale zatim, zadne prasky nechci, to/bych na tom byl jeste hur, protoze bych priznal svou definitivni prohru a ja strasne moc doufam a budu verit ze mi date za pravdu ( sprominutim ) ze az takhle, jsem si ten zivot nedojebal. Zabrzdil jsem rucni brzdou v plne rychlosti, snad jsem dobry ridic a dostanu svuj zivot jen diky sobe opet pod kontrolu. Predem dekuji za odpoved, hezky den

Jarda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 
<>

Dobrý den Jardo,

děkujeme za Váš dotaz a za sdílení silných osobních zkušeností a myšlenek. Píšete o svých zkušenostech s obavami z toxické psychózy, s pocity, které to ve Vás vyvolávalo a o placebo efektu.

Rozvoj toxické psychózy je vcelku nepředvídatelný proces. Riziko, že se u někoho rozvine, se sice zvyšuje s délkou a frekvencí užívání drogy, u vnímavějších jedinců ale může propuknout už na počátku braní. Zároveň má toxická psychóza různé podoby a s některou z nich se setkal prakticky každý uživatel pervitinu. Obdobné psychické stavy se někdy také mohou vracet, což může být dáno nejen opakovaným užitím pervitinu, ale také jinými spouštěcími mechanismy (obtížemi ve vztazích, při přepracování, při delším nevyspání atd.) případně jejich kombinací. Placebo efekt, který jste popsal, může paradoxně opravdu vznikat. Přečtete si o toxické psychóze a pak Vám bude připadat, že její příznaky máte, případně si je přivoláte. Je dobré snažit se o nadhled a naučit se rozpoznávat, kdy se o příznaky opravdu jedná. Platí, že toxická psychóza i její projevy by měly postupně vymizet, pokud se vyvarujete dalšího užívání pervitinu. Při každém dalším užití se totiž vystavujete riziku recidivy psychotického procesu, tj. "návratu" toxické psychózy.

Oceňuji, že se nad vším snažíte přemýšlet a všímáte si, jak se Vaše situace mění, pozorujete, že už se Vám daří komunikace v malé skupince v práci a že "s čistou hlavou" zvládáte pocity, které Vás přepadají po cestě z práce.

Silně na mě zapůsobily Vaše úvahy o tom, že není důležité, kolikrát spadnete, ale kolikrát se zvednete. Tento postoj je mi blízký a je mnoho lidí, co k tomu, aby se zvedli, ztratí energii. Zároveň mi přijde, že na to, aby se lidé mohli zvednout, potřebují různou míru podpory. V tom bych Vás ráda podpořila. Možností se nabízí několik. Můžete se obrátit na někoho blízkého, komu důvěřujete a komu se nebojíte svěřit. Nebo využít svépomocnou skupinu či odbornou pomoc - ať už ve formě docházení do poradenského centra nebo formou psychoterapie - individuální či skupinové. Skupinová psychoterapie by pro Vás mohla být zajímavá právě kvůli potížím s komunikací ve skupině lidí, o kterých jste psal. Ve všech těchto místech můžete sdílet své zkušenosti a mluvit o nich, prozkoumat své pocity a případné nejistoty a začít na nich pracovat. To, že vyhledáte pomoc, rozhodně nepovažuji za prohru, ale naopak za odvahu s tím něco dělat. V Praze můžete vyhledat službu, která by Vám nejvíce sedla, například zde.

Odborník při osobní konzultaci Vám zároveň může pomoci udělat jasno ohledně toxické psychózy a celkově v oblasti psychiky. Přitom nemusí hned předepisovat léky, to je spíše doména psychiatrů a po medikaci by se mělo sahat, až když nejsou jiné možnosti. Naopak s ním můžete detailně probrat všechno, co se Vám honí hlavou a co takhle přes internet nezvládneme rozebrat.

Co se týče přírodních přípravků na zvládání psychické únavy, kdy u Vás dochází ke vzpomínání na staré časy, napadla mě například Guarana, zelené čaje, případně Maté. Univerzální přípravek se asi nedá doporučit, protože každému vyhovuje něco jiného. Nezbývá než to vyzkoušet, co z toho Vám sedne.

Přeji Vám, abyste svůj život dostal opět pod kontrolu a aby se Vaše budoucnost ubírala směrem, který chcete.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.11.2016

Čím to je?

Dobry den. Pred dvema lety se prestal uzivat mariuanu. Ted se mi stalo ze sem na to psychicky spatne. Mam neklid,pokles sexualni vykonosti a spatne spim. Tyky se nemuzu unavit. Nevim co to je?

Honza Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Honzo,

je bohužel velmi složité takto na dálku odhadovat, čím Vaše nynější potíže mohou být způsobené. Po dvou letech neužívání marihuany je nicméně nepravděpodobné, že by do tohoto procesu mohla ještě nějak vstupovat. Bývá ovšem časté, že nějaká forma psychických potíží se vyskytne v průběhu života u řady lidí bez ohledu na užívání drog. Také platí, že psychika se vzájemně ovlivňuje s fungováním těla (včetně spánku, únavy a sexuální výkonnosti). Každopádně se to dá řešit.

Obávám se, že zde nic lepšího než navštívení odborníka a detailnější probrání toho, co se Vám děje, momentálně nevymyslíme. Můžete oslovit Vašeho praktického lékaře anebo rovnou psychologa, se kterým můžete pracovat na zlepšení Vaší psychiky.

Držíme palce, aby Vám bylo co možná nejdříve líp! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.11.2016

Testy na THC - vstupní prohlídka

Dobrý den, užívám marihuanu každodenně a v lednu nastupuji do nové práce, což zahrnuje i vstupní prohlídku. Je možné, že budou zkoumat přítomnost THC v moči? Děkuji za odpověď.

Darja Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

při standardní vstupní prohlídce v rámci nástupu do nového zaměstnání se testy na drogy běžně nedělají. Musel by být nařízený toxikologický rozbor moči, o kterém byste měla být dopředu informovaná.

Jediné co mě napadá, kde by testy na drogy mohly být součástí, by byly práce např. u policie, hasičů, v armádě či ve vojenské správě, atd.

Pokud byste chtěla mít jistotu, můžete před prohlídkou marihuanu vysadit. Potřebnou dobu najdete v naší tabulce.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.11.2016

Pasivní kouření v těhotenství

Dobry den,jsem ve 32 tydnu tehotenstvi a chtela bych se zeptat na vliv zakoureneho prostredi na vyvoj mozku plodu.sama jsem nikdy nekourila.byla jsem ale na vecirku,ktery byl v silne zakourenem prostredi.Stravila jsem tam tak 4 hodiny.nebylo mi spatne,ale zacala jsem kaslat,tak jsem odesla domu.muze to mit vliv na miminko?dekuji za vasi odpoved.

marcela Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Marcelo,

děkujeme za Váš dotaz. Pokud se vyskytujete v zakouřeném prostředí, tak vdechujete podobné škodlivé látky jako kuřák, pouze v menším množství (takzvané pasivní kouření). Aktivní i pasivní kouření může mít negativní vliv na miminko za předpokladu, že je dlouhodobé.

Pokud jste tedy strávila v zakouřeném prostředí 4 hodiny a jinak jste nekuřačka, tak by to na dítě podle námi dostupných informací namělo mít vliv. Pro příště však doporučujume se takovému prostředí pokud možno vyhnout.

Nutno dodat, že v této poradně nejsme lékaři a specializujeme se převážně na tématiku ilegálních látek, takže v případě dalších dotazů z této oblasti se prosím obraťte na online lékařskou poradnu. Jestli se chcete o rizicích spojených s pasivním kouření v těhotenství dozvedět více, můžete si také přečíst články na tomto odkazu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.11.2016

Testy ve škole

Dobrý den, jsem učeň v Učilišti, nikdy jsem nepoužil návykové látky včera jsem měl test na drogy a vyšlo mi THC pozitivně, tak jsem ten samý den byl na moči a test vyšel negativně. Dnes mě ve škole testovali znovu a test opět pozitivně. Tak se chystám na krev nevíte co stím?

Petr K. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

orientační testy na drogy bohužel nejsou zcela přesné a občasně vyjde tzv. falešná pozitivita i u osob, které nikdy žádné psychoaktivní substance neužívaly. Pokud jste podstoupil konfirmační vyšetření z krve, tak jste udělal dobře. Laboratorní testy jsou již spolehlivé a měly by užití dané látky jednoznačně vyloučit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.11.2016

Předvolání k projednání přestupku

Dobrý det tak na níže položenou otázku, mi dosel dopis k předvolání k projednání přestupku za řízení pod vlivem omamných apsichotropnich látek hodnoty tam napsané žádné nejsou tak tam asi něco našli myslíte že bych se stoho mohl mejak vikroutit?Když sem měl naposled o vikendu(asi 3 čáry pervitinu) a ve středu mi policie vzala krev 5:00rano.Nebo lepší je to nechat byd jít 3 měsíce marodit a pak znovu obhajovat C+E.mam 2 děti a hipoteku snad bych mohl dostat tu nejnisi pokutu.?nebo lepší právníka a nejak to skusit děkuji za odpoved

Jan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ale naše poradna se právními dotazy zabýváme pouze okrajově. Proto bych Vám doporučil obrátit se přímo na bezplatnou drogovou právní poradnu A.N.O., která se na danou oblast specializuje.

Můžete jim napsat stejně jako nám email na: ppano@asociace.org nebo ještě lépe zavolat přímo na tel. číslo: 222 582 932 nebo mobil 736 760 701. Další bližší informace a kontakt můžete najít na http://www.asociace.org/kontakty.html

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 5435 → stránka: 12