Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 7056zobrazit stránku:

4.9.2020

Metamfetamin, testy

Dobrý den, je možné že po 14 dnech , kdy jsem nekouřila, neužívala ani amfetamin ani thc ani nic jiného jsem si dala asi 3 tahy...šluky ze skleněné dýmky metamfetaminu a po asi 5 hodinách, kdy jsem šla na krev, mě našli v krvi 61ng/ml metamfetaminu a 4ng/ml amfetaminu? Věřila jsem , že množství v krvi bude minimální a pod limit. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

teoreticky to možné je, záleží na citlivosti organismu, rychlosti Vašeho metabolismu a dalších faktorech. Můžete případně zkusit ještě přímo zkontaktovat např. tuto toxikologickou laboratoř, kde byste mohla dostat detailnější informace.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.9.2020

Manželův otec má problém s alkoholem

Dobrý den, Manželův otec (52let) má velký problém s alkoholem. Celá rodina jsme z něj už nešťastní, protože bychom mu chtěli všichni pomoct, ale on svůj problém s alkoholem nevnímá. Myslí si, že je to naprosto v pořádku a alkoholika z něj děláme všichni okolo. A když se mu snažíme cokoliv vysvětlit, tak je na nás hrubý a sprostý. Hlavně ke svojí ženě. Dělá nám všude ostudu a podobně. Roku 2018 kvůli pití přišel o práci, kam přišel v podnapilém stavu a oni ho vyhodili.. pochopitelně. Asi dva měsíce na to, přišel o ŘP, kde ho zastavila silniční kontrola a on nadýchal něco kolem 2 promilí. Po tom všem jsme se mu snažili vysvětlit, že má opravdu problém, a že by měl nastoupit na nějakou léčbu. Samozřejmě odmítá a lže, že nepije, že si dal jen dvě piva po práci a toho alkoholika z něj děláme my. Teď v pondělí byl opět opilý a zase lhal, že měl pouze dvě piva, ale s tchýní jsme mu našli rozpitou flašku vodky. Už si totiž začal kupovat tvrdý alkohol (vodku) a schovává ho všude po baráku a my pak jen chodíme a hledáme prázdné flašky. Tato situace je už velice neúnosná.. S manželem už nechceme k jeho rodičům jezdit ani na návštěvy, protože je otec vždycky opilý a je u nich doma velmi vypjatá atmosféra, ale nejvíce tím trpí manželova maminka, protože kvůli jeho pití k ním v podstatě nechce jezdit nikdo. Všichni by jsme otci rádi nějak pomohli, ale nevíme už jak. Jak mluvit s alkoholikem, aby nás pochopil, že nám jeho urážky a nadávky nejsou příjemné (i když si to na druhý den nemapatuje)? Jak alkoholikovi vysvětlit, že má problém s alkoholem, a že bez odborné pomoci to sám nezvládne? Moc děkuji za Vaší odpověď a připadné rady Jitka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jitko,

děkujeme za dotaz a oceňujeme, že se snažíte otci od manžela pomoci a myslíte i na jeho ženu, na kterou také dopadají důsledky jeho alkoholismu nejvíce. Popisujete situaci, kdy dotyčný díky alkoholu přišel o práci a ŘP, lže svému okolí a na upozorňování na problém s pitím reaguje tak, že je na všechny hrubý a sprostý. Proto i omezení kontaktu je určitě adekvátní a pochopitelná reakce na to, co se děje.

Jak někomu vysvětlit, že má problém s alkoholem, je opravdu nesnadný úkol. Zásadní je však to, že k tomuto poznatku musí vždy dojít ten, koho se to přímo týká, tedy manželův otec. Pokud si zatím on sám svůj problém s pitím nepřiznává a je na to často od svého okolí upozorňován, může to pro něj být velmi nepříjemná situace, na kterou podle toho, co píšete, reaguje opozičně a agresivně, což je poměrně obvyklé. Celá tato komunikace pak ve výsledku nemusí tento proces nijak urychlit a může mít i opačný efekt. Určitě je však správné nebýt k tomu, co se děje, lhostejná. Někdy může fungovat strategie být k takovému člověku spíše pečující, vyjádřit svoje obavy a zájem o jeho osobu, nedosuzovat ho, než se mu snažit vysvětlit a dokázat mu, že má problém, i když to vidíte zcela jasně. Dále může být užitečná intervence zvenčí, mimo rodinu, pokud má například kamaráda nebo někoho, kdo je pro něj přirozená autorita, s kým má kladný vztah a na koho dá víc než na členy rodiny.

Pro to, kdy manželovu otci říci, že Vám jeho urážky a nadávky jsou nepříjemné, je asi obtížné najít vhodný čas a místo. Zřejmě ve chvíli, kdy k nim dochází, nemá takový rozhovor příliš smysl. Nejlepší by bylo mít s ním na toto téma rozhovor v co nejstřízlivějším, nejklidnějším stavu a ideálně, když u toho nebudou další členové rodiny. Důležité je také držet se strategie zmíněné v předešlém odstavci.  Mluvit například o tom, že Vás mrzí, že dochází k hádkám a nadává Vám, i když mu to třeba teď už takové nepřipadá. Že o něj máte obavy a nevíte si rady, co dělat. Zkrátka popisovat co se děje Vám, aniž byste ho označovali za toho špatného. Podobným stylem může být teoreticky možné konfrontovat ho i s dalšími projevy alkoholismu, o kterých píšete. Což může být také svým způsobem účinná metoda. Co může na někoho fungovat, na jiného nemusí, proto je důležité vždy přihlížet na otcovu povahu a zkoumat, co mělo alespoň nějaký efekt.

Je dobře, že i když otec nic takového v tuto chvíli nechce, tak jste Vy sama vyhledala odbornou pomoc a hledáte radu. Chtěl bych Vás v tomto úsilí podpořit a můžete buďto sama nebo společně s tchýní nebo dalšími členy rodiny vyhledat odbornou pomoc přímo ve Vašem okolí a průběžně osobně konzultovat, co se děje a co dál. Za tímto účelem můžete kontaktovat například tuto adiktologickou ambulanci v Olomouci, nebo toto pracoviště v rámci prostějovské nemocnice. Pro případnou telefonickou konzultaci by bylo možné oslovit také organizaci Renadi, se kterou máme dobrou zkušenost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.8.2020

CBD a testy na drogy

Zdravím, v současnosti lze legálně zakoupit CBD konopí s obsahem 0,3% THC a různým poměrem CBD. Chtěl jsem se zeptat na vztah tohoto užívání a testování PČR v rámci řízení. Funguje to tak, že stejně jako má birel zanedbatelnou hodnotu alkoholu a po jeho vypití "nenadýchám" stejně tak při vykouření CBD trávy "nenalížu?". Budou mé testy negativní bezprostředně po vykouření jointa? A co když budu kouřit dlouhodobě CBD konopí, nenasbírají se mi metabolity v průběhu času, tak, jak se to ukazuje u chronických kuřáků konopí s vyšším obsahem THC? Budu rád za odpověď + za odkázání na další odpovědi týkající se testů PČR a metabolitů vznikajících při kouření THC potentního konopí. Děkuji, s pozdravem, Martin Z. Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Martine,

děkuji za Váš dotaz. Je dobře, že si zjišťujete informace o případných rizicích.

U kouření CBD trávy (případně používání CBD olejů a dalších výrobků) je potřeba sledovat informace, které uvadí výrobce/prodejce. Obvykle udává jak obsat CBD tak případný obsah THC, který bývá téměř zanedbatelný. Výrobce pak často připojuje informaci, že obsah THC je tak nízký, že je pod detekovatelnou hranicí. Pokud výrobce tyto informace uvádí pravdivě, mělo by to být opravdu podobně jako s Birellem. Tím pádem by test měl být negativní i těsně po vykouření jointa. Případně, pokud by negativní nebyl, by bylo potřeba jet tzv. na krev, kde by se již zcela spolehlivě prokázalo, že jste THC ovlivněn nebyl. Nicméně pro Váš klid je možné udělat si doma test a vyzkoušet tak, zda jsou deklarované informace pravdivé a platné právě pro Vás. Policie ČR používá nejčastěji slinné testy DrugWipe, které lze i volně koupit, například ZDE.

Co se týče dlouhodobého ukládání THC, v tomto případě by to hrozit nemělo. Množství je tak malé, že se velmi rychle přirozeně odbourá.

Více informací o policejních testech při řízení naleznete v našem ČLÁNKU. Ve fultextovém vyhledávání v odpovědích naší poradny na dotazy o aktivních a pasivních metabolitech při kouření konopí můžete nalézt ZDE. V případě, že nenaleznete potřebné informace, budeme rádi za další dotaz.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.8.2020

Pervitin a rozvoj bipolární poruchy

Zdravím, chci se zeptat jak velká je šance bipolární poruchy kterou trpí má matka a to od doby ještě před porodem mé maličkosti, v případě dlouhodobého užívání pervitinu? Mám za sebou již jednu leču v komnunitě skoro jeden roki vzhledem k tomu kolik mi je a tam nikdo nekonstattoval tento problém, Ovšem ted, v prubehu mojí recidivy mám pocit že se semnou něco děje a nejsem psychicky v pořadku. Je možné že okolní vypjatá a psychicky náročná situace ve které ted jsem a to ne jen tim že opět ižívámmohla zpusobit start nečeho jako bip.porucha? Sonya Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a omlouváme se za prodlení v odpovědi. S užíváním metamfetaminu může být spojená více či méně závažná psychiatrická komorbidita. Nejnápadnější poruchou související s pervitinem bývají psychotické stavy, zejména tzv. toxická psychóza. Vyskytují se však také afektivní poruchy, např. depresivní stavy. Podle současných poznatků trpí depresemi až 1/3 uživatelů, ty mohou přetrvávat v prvních týdnech (až měsících) abstinence. Dojít však může i k rozvoji přetrvávajících depresivních stavů v důsledku užívání a na základě jeho neurotoxického působení. Rozvoj bipolární poruchy je teoreticky také možný (viz např. tato studie), obzvláště pokud se v rodině vyskytuje zátěž vůči obdobnému typu onemocnění. Psychicky vypjaté situace pochopitelně mohou být dalším rizikovým faktorem.

Pokud máte delší dobu pocit, že se s Vámi po duševní stránce něco děje, mohlo by být bezpečnější potíže konzultovat s psychiatrem či psychologem a pervitin pokud možno zcela vysadit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.8.2020

Mikrodávkování a deprese

Dobrý deň, V mladosti som dlhé roky trpel depresívnymi stavmi a užíval som rôzne antidepresíva, anxiolytiká i neuroleptiká, nikdy však nie k veľkému úspechu liečby. Napriek tomu sa mi podarilo adolescentné obdobie prežiť a zapojiť sa do ako-tak normálneho života, avšak nikdy som nedokázal pociťovať šťastie a naplnenosť vo svojom živote. (Pravidelne už niekoľko rokov navštevujem aj psychoterapeuta.) Pred niekoľkými mesiacmi sa mi znova začali vracať nepríjemné stavy a myšlienky obsedantného charakteru - či už na smrť alebo na nepríjemné veci z minulosti, často som pomýšľal na samovraždu. Navštívil som preto opäť svojho psychiatra a začal užívať lieky, avšak v obave, že naďalej budem len "prežívať" svoj život a nedokážem si ho naplno užiť a byť spokojný. Začal som sa preto zaujímať o alternatívne možnosti a dozvedel sa o tzv. mikrodávkovaní rôznych substancií, najmä psilocybínu, ketamínu alebo LSD. Podarilo sa mi k týmto látkam aj dostať, a tu nasledujú moje otázky: 1. V piatok ráno som užil bežnú dávku svojich antidepresív, ale keďže mi došla zásielka lysohlávok (p. cubensis), chcel som ich vyskúšať. V sobotu ráno som antidepresíva neužil a užil som najprv 125 mg pomletej huby (dočítal som sa, že bežná dávka pre halucinogenné účinky je 250 - 1000 mg p. cubensis, preto som užil polovicu najnižšej dávky) bez zjavného účinku, po dvoch hodinách ďalších 125 mg, ale keďže som nepozoroval žiadny efekt, užil som ďalších 250 mg, spolu teda 500 mg. Nestalo sa nič, preto som poobede užil ďalšiu 500mg kapsulu bez akéhokoľvek účinku (až na miernu bolesť hlavy). Dnes ráno, v nedeľu, som užil dve kapsuly, spolu teda 1g substancie a nepozoroval vôbec nič. Je možné, že mám v tele stále antidepresíva, ktoré nejakým spôsobom blokujú receptory, na ktoré sa psilocín viaže, a teda nepozorujem žiadne zmeny? Alebo je skôr pravdepodobné, že mi bola predaná falošná substancia? Čo by som mal podľa Vás robiť? 2. Chcel by som s podobným zámerom vyskúšať aj iné psychoaktívne látky (LSD, ketamín, amfetamín) v mikrodávke, avšak nikde sa neviem dopátrať, aké je dávkovanie amfetamínu. Mám ho vo forme 73% pasty. Mohli by ste mi poradiť, aké mikrodávkovanie by som mal zvoliť? Nikdy som drogy neužíval a nechcem sa stať feťákom, len by som chcel žiť plnohodnotnejší a šťastnejší život, a som už na tom tak, že vyskúšam čokoľvek, ak je aspoň malá šanca, že mi to pomôže. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za pomoc. Andrej Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rozumím tomu, že hledáte a zkoušíte různé varianty, jak ulevit nepříjemným stavům, které zažíváte. A věřím, že musí být velmi náročné se s těmito potížemi potýkat už od dospívání. Zároveň oceňuji, že se ke všemu stavíte aktivně, ať už tak, že několik let spolupracujete s psychoterapeutem či užíváte léky doporučené psychiatrem. Stává se však, jak píšete i Vy sám, že léčba nemusí zabírat tak, jak by si člověk představoval.

Mikrodávkování psychedelik skutečně využívají někteří lidé pro zlepšení soustředění či kreativity, navození lepší nálady, ale i pro zmírnění úzkostí nebo depresí. Samozřejmě je potřeba vzít v potaz, že mikrodávkování zatím nestojí na pevných základech vědeckých výzkumů. Neexistují "léčebné postupy" ani záruka dosažení očekávaných výsledků, nejsou známy dlouhodobé účinky. Přesto se jeví jako relativně bezpečné.

Co se týče vašich dotazů, dávkování bývá obvkle 1/10 nebo 1/20 dávky běžně užívané pro dosažení účinků drogy. U sušených lysohlávek bývá nižší dávka 0,25 g, běžná potom 1-2,5 g, takže z toho hlediska jste užil množství, které už nelze považovat za mikrodávkování, ale za regulérní množství pro dosažení psychedelických účinků. Jedno z vysvětlení, proč  jste na sobě nepozoroval výraznější účinky, může být, že různé houby můžou obsahovat různé množství účinných látek. Samozřejmě je i možné, že se k vám dostalo něco jiného. Zároveň se opravdu mohly vzájemně ovlivnit účinky antidepresiv a lysohlávek. U antidepresiv typu MAOI dochází v kombinaci s lysohlávkami k určitému posílení účinků, naopak u antidepresiv typu SSRI ke snížení účinků.

K vaší otázce ohledně mikrodávkování jiných látek, u amfetaminů bych asi byla opatrnější, jedná se o úplně jinou látku než psychedelika. Stimulační látky mohou pozitivně působit na některé příznaky deprese jako je únava, soustředění apod. a bývají někdy krátkodobě využívány jako doprovodná léčba depresí, ale panují kolem toho otazníky ohledně rizik a také vždy záleží na kontextu. Při dlouhodobějším užívání amfetaminů je potřeba také počítat s rizikem vzniku závislosti.

Vzhledem k tomu, že v této poradně nemáme přímo lékaře, doporučuji Vám Vaše další otázky ideálně konzultovat ještě s nějakým odborníkem. Můžete zkusit napsat také do této poradny České psychedelické společnosti, která se zabývá přímo psychedeliky a mohli by Vás také dále nasměrovat.

Na závěr bych Vás chtěla ještě podpořit v tom, ať úplně neopouštíte ani způsoby, které jste zkoušel doteď. Někdy může pomoci zkusit jinou psychoterapii. Zároveň může mít pozitivní efekt kombinovat různé formy pomoci, třeba pokud můžete klidně i mikrodávkování a vše kolem toho konzultovat právě s psychoterapeutem nebo psychiatrem, pokud to lze. Přijde mi fajn mít s kým probírat, jaká máte očekávání, jak to na Vás působí a mít také podporu v případě, že by došlo k nějakým nečekaným změnám.

Držím Vám palce, ať se Vám podaří najít cestu ke šťastnějšímu životu,

poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.8.2020

Opakované užití extáze

Dobrý den, 8.6.2020 jsem užila extáze první byla v pátek, pak jsem vynechala 2 dny a dala si další, a poslední jsem si dala jenom čtvrtku, a to bylo obden. Neměla jsem dobré pocity a po čtvrtce jsem měla halucinace a padla na mne deprese, a omdlela jsem, a pak další den odjezdy probrečla jsem celý den, pořád deprese. Teďkons to je 2 měsíce, a màm si chuť dát další, i když jsem měla špatné stavy. Tak mám hrozné chtě si to dát znovu. A mohu si jí dát za dva 2měsíce znovu? Lilinka98 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Doba, za kterou by se vše v těle po užití extáze mělo vrátit do normálu, bývá uváděna někdy až 2-3 měsíce. Obecně platí, že čím delší rozestup mezi jednotlivým užitím dodržíte, tím lépe pro Vás, ať už ze zdravotního hlediska nebo nebezpečí vytvoření závislosti na podobných látkách.

Jestli se rozhodnete si extázi opět vzít i přes to, že dle dotazu s tím bylo spojeno mnoho nepříjemných a zdraví nebezpečných zážitků jako zmíněné omdlévání, je na Vás. Určitě je však na místě zvýšená opatrnost a zamyšlení, jestli po předchozí zkušenosti užití této látky opakovat a jak k takové věci přistupovat.

Pokud byste tak nakonec učinila, je určitě na místě být opatrná a pozorovat co se s Vámi děje. Ideálně předejít a minimalizovat negativní dopady například dodržováním zásad bezpečnějšího užití, které si v případě zájmu můžete přečíst zde, nebo na tomto místě v textu zaměřeném obecně na extázi. Zásadní je zejména užít menšího množství látky, nekombinování s dalšími látkami včetně alkoholu, dostatek odpočinku a tekutin, blízkost někoho, kdo dokáže v případě potřeby pomoci. Důležité je mít naplánovaný odpočinek i následující dny po užití a vyhnout se opakované konzumaci během krátkého intervalu.

Zdraví poradna EXTC

 

 

 

skrýt odpověď ↑
3.8.2020

Marihuana, hemofilie

Zdravím, mám v rodině dědičnou hemofilii. Chtěl bych se zeptat jaký na to má vliv pravidlné kouření marihuany. Děkuju Tomáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

bohužel jsem v odborné literatuře nenašel relevantní, vědecky ověřené informace o vlivu marihuany na hemofilii. Texty, které jsem našel, byly spojené se stránkami, které o účincích dané látky referovaly pouze jednostranně (a obvykle souvisely s prodejem produktů obsahujících THC/CBD) ve smyslu pozitivního vlivu marihuany na symptomy hemofilie. Standardně pak začínaly větou "Studie naznačuje, že by marihuana mohla mít pozitivní efekt ..." viz např. ZDE. To však ve vědeckém žargonu ještě nemusí příliš mnoho znamenat a může se jednat pouze o snahu prodejců, aby jejich produkty někdo koupil.

Nemáme v týmu lékaře, který by se dokázal vyjádřit ze zdravotního hlediska. Ideální by bylo zeptat se na vliv marihuany na hemofilii u lékaře, který Vás s ní léčí. Pokud byste toto téma před ním nechtěl otevírat, je ještě varianta napsat do internetové poradny uLékaře.cz.

Případně můžete zkusit zkontaktovat některou z organizací Konopí je lék (anebo spolek Kopac), které se marihuanou a jejím léčebným využitím dlouhodobě zabývají, zda nemají nějaká objektivní data.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.7.2020

Marihuana a testy na drogy

Dobrý den, v různých článcích se setkávám s nejasným pojmem, užití jednorázově a přepočty na jointy... Nemůžu si dovolit přijít o řidičský průkaz ale rád bych si občas zarelaxoval( venkovní, slabší marihuna) Pokud bych si dal 2x za měsíc po 14 dnech opravdu zlehka(párkrát potáhnout, čtvrt jointa dejme tomu) je to jednorázové užití? 1. Dotaz: V jakých rozmezích se v takovém případě pohybují detekční doby z krve a slin? Respektive po jak dlouhé době můžu bez obav řídit abych byl pod 2ng/ml THC? 2. Dotaz: Existuje nějaký BEZPEČNÝ INTERVAL takové relaxace aby nedocházelo k dlouhodobému ukládání? 3. Dotaz: Rozeznává policejní krevní test aktivní a pasivní metabolity? Po jaké době dojde k neutralizaci podle toho jak jsem popsal výše? Je mi 31let, mám hubenou postavu(172cm, 62kg). Děkuji moc za odpověd na tento obsáhlý dotaz. hix Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se snažíte předem informovat o době detekce THC, bezpečném intervalu mezi užítím marihuany a řízením a snížit tak potenciální rizika.

Informace o dobách detekce, které se dají nalézt na internetu (a které mohou být nejasné), mají spíše orientační charakter - jsou to odhady či průměrné hodnoty, které však nemusí platit vždy. Správně tušíte, že to, za jak dlouho Vaše tělo rozloží THC, záleží na tom, o jak silnou odrůdu se jedná, na tělesné konstituci, užitém množství a pravidelnosti užívání. Dále může hrát roli rychlost metabolismu, množství tělesného tuku, fyzická aktivita, odpočinek či celkový zdravotní stav.

Užití jednoho (či pouze části) jointa 2x měsíčně je z mého pohledu možné zařadit pod jednorázové užití. Při užívání spíše slabších venkovních odrůd se domnívám, že se doba detekce bude pohybovat spíše okolo spodních hodnot v uváděných rozmezích, ve slinách 12-48 hodin, v krvi 2-3 dny. Co se týče ukládání THC v tucích, doporučuji článek ZDE. Za pravděpodobně bezpečný interval mezi užitím a řízením (z hlediska možných policejních testů) by se dalo považovat 24-48 hodin, nicméně jedná se opět o odhad. Slinné testy na THC se však dají volně koupit na internetu či v lékárně a tak byste si to mohl nejprve v bezpečí doma vyzkoušet a zjistit tak, jak reaguje právě Váš organismus.

Policisté při silniční kontrole používají nejčastěji slinné testy Drugwipe, které neumí rozlišit mezi aktivními a pasivními metabolity. Navíc mají také určitou chybovost, viz článek ZDE. Pokud by byl policejní test ze slin pozitivní a od kouření marihuany uplynulo alespoň 24 hodin (ve Vašem případě - kouření malého množství slabší marihuany - by to mohlo být i o něco méně), je již šance, že na krevních testech budou aktivní metabolity pod limitem a tedy se vyplatí jet na krev.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
29.7.2020

Bude ještě moč pozitivní?

Dobrý den, měla bych otázku. Mám v plánu si tento pátek dát extázi, byla bych na moč v pondělí pozitivní? tak před rokem jsem brala pravidelně extázi a teď si ji budu dávat tak po 7-8 měsících. děkuji za odpověď cecilie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tato poradna odpovídá do sedmi pracovních dní, odpověď na dotaz se tak k Vám dostane bohužel později, než byste asi potřebovala.

Pokud byste si dala v pátek extázi, je možné, že v pondělí by ještě moč vyšla pozitivní, protože MDMA v moči zůstává 1-3 dny po užití. Viz tato naše tabulka.

Je dobře, že jste měla takto dlouhou pauzu, mezi jednotlivými užitími extáze se doporučuje dodržovat rozestupy několika měsíců, aby se stabilizovaly hladiny serotoninu, dopaminu a noradrenalinu v mozku.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
25.7.2020

Speed, těhotenství

Dobrý den v prvním 4 týdnu kdy jsem nevěděla že jsem těhotná jsem použila asi 2x speed. Poté když jsme se to dozvěděli tak jsem přestala kouřit, a už si nedala ani drogu. U toho kouření nebyla jsem závislá a vykourila jsem za den max 2-4 cigára. Někdy jsem nekourila vůbec. . Začala jsem jist zdravě(vitamíny, zeleninu, ovoce,pit koktejly atd..) jsem v 19 týdnu a dala jsem si 3 čáry speedu a pak nic do konce rána. . Připomínám že jsem za celou dobu co jsem zjistila že jsem těhotná až doteď neužil žádné drogy, nekourila ani nepila. Teď to bylo výjimečné také jsem si dala skleničku koly a v ní trocha jim beanu nebylo to ani cítit. Pocucavala jsem to celý večer. Chtěla bych se tímto zeptat. Zda se může něco stát miminku. Samozřejmě nejsem závislá na žádných drogách neužívám je. Tohle bylo výjimečné. Mám trošičku obavy. Nechtěla jsem si dát žádnou drogu ani alkohol chtěla jsem ať se miminko vyvíjí dobře a je zdrave. Teď mě to trošičku štve. Mám obavy aby miminko bylo zdravé.ja jsem v úplném pořádku, miminko doposud taky. Jen mám s toho obavy a jsem s toho špatná že jsem udělala blbost. :/ bylo to výjimečně a už nemám v plánu si dát drogu a ani nic jinaciho. Chystám se pokračovat v dobrém stravování atd... Můžete mi prosím napsat co to znamená pro miminko.? Bude v pořádku když to bylo výjimečně nebylo to časté jen pouze 3 čáry?. Nejsem maminka co je závislá na drogách atd... Nepiju vůbec a ani nekouřím. Bylo to jen výjimečně. Děkuji vám za odpověď. Ana Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Anno,

díky za Váš dotaz. Jste v 19týdnu těhotenství a došlo u Vás k opakovanému avšak ojedinělému užití speedu (na začátku těhotenství, kdy jste nevěděla, že jste těhotná a následně před časem i včetně mírné konzumace alkoholu). Štve Vás to a máte obavu, aby miminko v pořádku. Ptáte se, zdali by to pro něj něco mohlo znamenat.

Co se týče jednorázového užití speedu amfetaminu (či metamfetaminu), nemusí to ještě automaticky znamenat okamžité ohrožení zdraví Vašeho dítěte. Dítě sice bývá během nitroděložního vývoje poměrně náchylné na ohrožující vlivy z vnějšího prostředí (tedy samozřejmě i na speed či pervitin a psychoaktivní látky obecně), na druhou stranu ale ve Váš prospěch hovoří fakt, že se jednalo pouze o výjimky, takže se nebezpečí tímto o něco snižují. Konkrétní vliv odhadnout nedokážu, je však velmi pravděpodobné, že se nemuselo stát nic.

Pokud důvěřujete svému gynekologovi, bylo by ideální vše probrat přímo s ním (v poradně lékaře k dispoci bohužel nemáme). Zároveň se nabízí varianta, abyste u něj pravidelněji podstupovala vyšetření, která jsou potřebná k ujištění o zdraví dítěte. Jde především o to, abyste do budoucna zmírnila Vaše obavy a možný stres, které by Vám a nenarozenému miminku také příliš nesvědčily.

V těhotenství je pak samozřejmě nejdůležitější, abyste se nadále chovala zodpovědně a psychoaktivním látkám (včetně alkoholu) se obloukem vyhýbala. Moc oceňuji, že se Vám podařilo v těhotenství přestat úplně kouřit a začala jste také jíst zdravě. To vše jsou kroky dobrým směrem.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.7.2020

Odebrání ŘP, postup

Dobry den, včera v noci me zastavila policejní hlídka. Údajně kontrola, ale objevili se zamnou z niceho nic už s majáky a jeli az zbytečně rychle vzhledem k tomu, ze jsem prave vjela do ulice, kde max. povolena rychlost je 20km/h a jela jsem podle předpisů.Každopádně jsem policistovi předala už nachystané doklady ( zelenou kartu, technicky průkaz a řp). Policista si i tak vyžádal ještě OP, ten jsem mu řekla ze u sebe nemám, ze jako doklad totožnosti používám řidičák. Zpochybňoval, že jsem majitelkou odevzdaného řp. Tudíž jsem i bez jeho vyžádání našla fotky svého OP pro pořádek. Policista se me vyptával na auto, jak dlouho ho mám, přitom auto už vlastním čtvrtým rokem a v rukou držel všechny potřebné doklady plus si v systému našel vše chybějící. Zacal zkoumat světla, požádal me o ukázku brzdovych světel, tvrdil mi ze jedno svítí slabeji (Ok?). Dále se mu nelíbil výfuk, který je na aute celou dobu a policie už me stavěla několikrát, nestává se mi ze by se me někdy takhle vyptávali,spíše už me ani nezastavuji protože vždy bylo vše v pořádku, nikdy žádný problém za celých sest let co mám ŘP. No tak jsem mu vysvětlila ze zvuk výfuku není způsoben typem výfuku ale tím, ze výfuk je praskly. Zabýval se naprostými zbytečnostmi, uvážíme-li celkový technicky stav vozidla, který jsem sama zmínila ze je pro me neuspokojivy. Dále jsem se podrobila dechové zkoušce, která byla negativní. Policista vypadal stále nespokojene a prohlížel si me i auto a jeho mobil beze slova několikrát dokola. Pak přišel znovu ke me a řekl mi, ze mají zrovna akci a kontrolují řidiče na drogy. Samozřejmě se me zeptal jestli podstoupim test a jestli už mi byl někdy proveden. Řekla jsem ze asi ano a ze samozřejmě nemám problém. Chtěl po me naslinit jazyk, já zrovna dokourila takže jsem měla trochu problém, ale nakonec všechno Ok. Za chvíli přišel se slovy “ věc se má tak, ze ten test vyšel LEHCE pozitivní na metamfetamin a amfetamin, pozila jste v předchozích dnech tyto látky?” Řekla jsem ze nechápu jak muže byt test lehce pozitivní a pak ze jsem tak před měsícem měla polovinu extáze s holkama na akci,ale ze teda pochybuju ze by to tohle způsobilo a dodala jsem ze můj bracha jedine bere tyhle drogy a ze já bych si nedovolila nic takového pozit když řídím a to každý den. On ze Ok ze jestli je v pohodě když uděláme ještě jeden pro jistotu abychom mohli tyhle látky úplně vyřadit.Já zase odpověděla ze bez problému. Ted sebral ster z cela, kde teda byly asi 4 různé druhy kosmetiky (krém,báze pod make-up,make-up,pudr a bronzer).Zavolali si me po chvíli ven a řekli mi ze druhy test byl taky pozitivní dokonce i na kokain.To už jsem mu řekla jestli si srandu. Řekl ze ne a proste a jednoduše mi nevrátil ŘP. Nepodepsala jsem nic jiného než to, ze potvrzuji odebrání RP. Nevěděla jsem co mám dělat, bylo půl druhé ráno a řekli mi ze na krev nemůžu zítra ze jedine hned, to jsem řekla ze proste nemůžu a nechápu proč nemůžu zítra a mám pak ve tři ráno shánět odvoz z nemocnice. jsem 30km daleko od místa bydliště,jediný doklad totožnosti je můj řidičák a stejně mi ho vzali, nevidela jsem ani jeden z provedených testu.Druhy den jsem zjistila,ze můj bratr si rozmíchal malé množství pervitinu v coca cole,kterou nechal doma a já si ji vzala do auta.Nevím jestli mám na úřadu tohle říkat,jelikož bratr je v podmínce a hlavně si myslím, ze testy byly špatně když vyšel i kokain.Pokud zpochybnim testy tak pujdu na krev a tam budu mít určitě neco po te coca cole. Co mám dělat prosím? AJBANANY Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Popisujete náročnou situaci spojenou s náhlým odebráním Vašeho ŘP policií a ptáte se co nyní dělat. Co se týče aktuálních možností, obávám se, že pro Vás nemám dobré zprávy. Pokud jste ihned nejela na krevní toxikologické testy, bude vše nejspíš posuzováno tak, že jste souhlasila s pozitivním výsledkem orientačního testu. To znamená i s tím, že jste byla v době řízení pod vlivem (více si můžete přečíst např. tady). Zpětně bohužel již nebývá možné jakkoliv zpochybňovat výsledky screeningových (orientačních) testů, už jen kvůli tomu, že psychoaktivní látky lze v těle detekovat pouze v řádu hodin (maximálně dnů, viz tato tabulka) od posledního užití. Ze zmíněných důvodů je třeba podstoupit krevní testy okamžitě. Toxikologický rozbor je jediný přesný a může konzumaci drog spolehlivě vyvrátit nebo určit jejich přesné množství v těle a to zda je jejich hladina pod limitem pro přestupek.

V našem týmu nemáme právníky, proto bych Vám doporučil, abyste postup a varianty právní obrany ještě probrala (telefonicky nebo emailem) v anonymní a bezplatné právní poradně, která se těmto tématům přímo věnuje. Mohou Vám poradit, jak s úřady dále komunikovat. Také u nich můžete probrat, zda uvádět, že jste drogu užila omylem, nebo by to byla přitěžující okolnost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.7.2020

Jak přestat s pervitinem

Dobrý den, poprosím o radu co udělat proto abych se zbavil závislosti na Pervitinu. Per. užívám 20let z toho 7 let na jehle, ale toho už jsem nechal před 5 lety ... za celou dobu užívání P beru jen +/- o víkendu, protože úspěšně podnikám a daří se mi už 7let. Poslední dobou už mě to ani nebaví navíc nechci přijít o řidičák který je úzce spojen s moji práci ... přes týden ani ne, ale vždy v pátek mě přepadne šílené nutkání si dát a nedá se to z té hlavy vymazat, prostě myšlenky jen na kde sehnat a dát si před 3 roky jsem toho nechal na rok ani nevím jak se mi to povedlo ... ale byl jsem idiot a stavil se ke známému a uz jsem v tom jel zase. Kdybch mohl vratil čas tak si ten den nalískam, protože ten rok byl super a chci ho zpět, ale už se rok pokouším přestat a bez úspěchu. Mám nejlepší rodiče na světě a vím že bych se mohl svěřit a určitě by udělali vše co by mohli ... ale v pubertě jsem měl moc průmserů a užili si se mnou víc než dost, navic mají přes 70 a mají svých starostí víc než dost ... ani ústavní léčba nepřipadá v úvahu nemůžu přijít o práci je to to jediný na co jsem pyšný a udržuje moji zodpovědnost taky díky práci nejsem troska na ulici ... prosím váš názor a předem Děkuji Vrťas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Samotné rozhodnutí, že se chcete zbavit závislosti na pervitinu, je často zásadním krokem k tomu přestat. Píšete, že máte důležitou práci, kvůli které nechcete jít do pobytové ústavní léčby.

Vzhledem k tomu, že se Vám už jednou povedlo užívání úspěšně zastavit, máte možnost zkusit to nejprve opět svépomocí. Inspiraci můžete hledat například v TÉTO knize.

Přijde mi, že máte své zaběhlé vzorce (kdy je chuť na pervitin nejvyšší), dobře zmapované. Ve stručnosti mě napadá několik základních tipů. Pro přestání po své ose může být důležité prolomit páteční nutkání. Například promyšlením jiného víkendového programu, případně i změny místa, kde víkendy trávíte či domluvení si nějaké "pojistky" - např. někoho, komu věříte a kdo by Vás přes víkend podpořil / odradil od užití, kdo by s Vámi několik víkendů strávil. Můžete tak získat zároveň podporu i pohled zvenčí. Variantou by mohla být i svépomocná podpůrná skupina, jako jsou anonymní narkomani anebo jiné obdobné skupiny, které působí v mnoha městech v ČR.

Další možností je tzv. ambulantní léčba, což nejčastěji znamená pravidelné docházení za odborníkem do terapeutického centra, adiktolodické poradny apod. Nejčastěji jednou nebo dvakrát týdně na terapii (více informací ZDE), kde byste mohl zkusit víc porozumět potřebě opakování pátečních "rituálů" a kde byste pro přestávání získal odbornou pomoc. Stejně tak by mohlo dávat smysl hlubší zvážení toho, co Vám po celý rok abstinence fungovalo, co bylo jinak než nyní, a co se mohlo podílet na tom, že se Vám dařilo nebrat. V řadě zařízení jde domluvit i doba, kdy už budete mít po práci. Vzhledem k tomu, že jste neuvedl místo, odkud jste, nemohu Vás bohužel nasměrovat přímo.

Pokud máte dostatek dovolené nebo můžete jít na kratší dobu na neschopenku, je možností i krátkodobý pobyt spojený s detoxem. Například Červený dvůr nabízí různé možnosti, které mají různou délku. Zajímavý by pro Vás mohl být například program 3D, po kterém lze pokračovat v místě bydliště.

Držíme palce, ať se Vám povede s pervitinem přestat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.7.2020

ATB, kokain

Beru ten hodně silný atb na borelku. Pít necchi ale porce kokainu mi udělá líp. Jak moc to ovlivní ty atb????diky Nightmare Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Kombinace ATB a jakýchkoliv psychoaktivních látek (včetně alkoholu) není příliš vhodná. Jednak je jejich užitím více či méně ovlivňován imunitní systém, navíc se obvykle člověk nechová jako nemocný. To znamená, že nemusí subjektivně pociťovat příznaky nemoci, může snadněji přecenit svůj organismu a nedodržet nutnou dobu k regeneraci atp. Zároveň nemusí antibiotika fungovat běžným způsobem, případně se mohou více projevit jejich vedlejší příznaky.

Přímo u kokainu (a obecně stimulačních látek) se při každé konzumaci vystavuje tělo větší zátěži (srdce, svaly, přicházíte o minerály a důležité vitamíny atd.). To vše může komplikovat průběh léčení. Zkuste proto raději zvážit, zda užití neodložit minimálně do doby, než budete zcela zdráva a nebudete brát dané medikamenty.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.7.2020

Jak se co nejrychleji zbavit závislosti?

Dobrý den Chtěl bych se optat na něco moc důležitého. Jsem závislí na metadonu,beru ho už 15 let.Byl jsem i ve vězení a i tam jsem metadon dostával.Stalo se tam,že mi chtěli metadon vzít a nahradit ho tramalem,tohle trvalo asi měsíc a pak mi museli metadon vrátit, protože jsem omdleval a nemohl jsem normálně fungovat.Ale co je dobré je,že si na tu dobu na ten měsíc vůbec nepamatuji,mám na tu dobu výpadek paměti. Zkoušel jsem metadon po propuštění z vězení metadon vysnižovat, ale když jsem se dostal na 6ml což je 30mg jsem přestal fungovat,málem jsem přišel i o práci,protože jsem neměl sílu ani chodit.Ty bolesti byli fakt velké, musel jsem začít dávku zvyšovat. Nedávno mi kamarád řekl o klinice v bělehradě jmenuje se to dr.Vorobiev na netu,a tam člověka zbaví fyzické závislosti během pár dnů a bez bolesti.Uvedou člověka do umělého spánku a podávají mu naloxon a tím mu proplachuji krev.Clovek se probudí bez bolestí a může normálně fungovat.Ta klinika funguje mnoho let a ma klienty z celé evropy.Jak může člověk v Čr přestat něco brát a začít normálně fungovat.Ve vězení sem poznal, že me TĚLO je po tolika letech brani metadonu hrozně závislé na této látce.Kdyz přejdu na jinou náhražku tak budu závislí zase na ní. PROSIM PORAĎTE MI JAK SE ZBAVIT CO NEJRYCHLEJI ZÁVISLOSTI. DEKUJI David Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Davide,

děkujeme za dotaz. Popisujete dlouhotrvající závislost na metadonu, který jste zkoušel několikrát vysnižovat. I když jste zkoušel všechno možné, doposud jste v této snáze nebyl bohužel úspěšný. Chtěl byste poradit, jak se co nejrychleji z vlivu této látky dostat.

Úvodem bych Vám chtěl napsat, že zcela souhlasím s tím, že odvykání od metadonu není snadné a obecně je popisováno jako velmi náročné (tato látka je přece jen 2 x silnější než morfin), vzhledem k silným fyzickým abstinenčním příznakům. Co se týče kliniky v Srbsku, přiznám se, že jsem o ní doposud neslyšel, stějně tak nemám žádnou informaci ohledně něčeho podobného v ČR. V České republice mi je znám pouze klasický přístup, který zahrnuje dlouhodobější detox na oddělení závislosti a následně i ambulantní doléčování (tzn. terapie např. v některé z adiktologických ambulancí či terapeutických center), jelikož bývá důležité nepodcenit také psychickou složku závislosti.

Jakožto nelékař se zároveň obávám, že Vám nejsem schopen poskytnout konkrétní postup, jak by bylo možné se této substance rychle zbavit. Domnívám se, že by stálo za pokus kontaktovat přímo některého z psychiatrů, který se na opiátovou/opioidovou substituci specializuje. Ten by Vás mohl dále nasměrovat. Napadá mne, že lze zkusit oslovit např. Kliniku adiktologie, která by Vás mohla propojit a někoho Vám doporučit (snad by mohli vědět i o případných aktuálních inovativních postuptech v této oblasti u nás). ZDE můžete najít kontakt.

Držíme palce, abyste konečně našel cestu, která Vám bude vyhovovat a bude efektivní.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.6.2020

Kam se obrátit?

Dobrý den, jsem příležitostný uživatel amfetaminu/methamf. Užívám jej cca 12 let. Kromě jednoho období cca (2-3 měsíců) z doby 10 let zpátky bych se troufl nazvat bezproblémovým uživatelem. Vždy jsem dával max 3-4 dny vkuse a vždy s 1-2 měsíčními odstupy. Každou druhou noc sem spal, hlídal si tekutiny, alespoň v základní míře příjem živin atd, bez negativního vlivu na prcovní život a relativně i na partnerský. V podstatě kdo nevěděl že dávám, nebo neví čeho si všimnou, tak nic na mne nepoznal. Byl to pro mne reláxek, který mi navíc i pomohl s nepříjemnými odkládanými prac. úkoly. Prvních několik let bylo podstatou hlavně chemsex. Již mnoho let je to spíše jen příjemný doplňkem sexu s partnerkou, kdy jednou za čas jsme si dopřáli trochu zvrhlejšího sexu, který nás lákal i při nedávání, ale neměli jsme tu odvahu to realizovat (přizvání holky/kluka, koukání se na druhého při sexu s jiným apod.) a taktéž výrazné zvýšení výkonnosti, kterou běžně bohužel až tak moc nemám :/ Za celou jízdu jsem zkonzumoval cca 1-1.5 g za 90% nosem/10% kapsle. Již nějakou dobou na sobě pozoruji, že jsem psychicky v nepohodě a že se mi vymyká situace z rukou. Od Vánoc 2019 (které jsem svou jízdou naprosto zničil) se nemůžu dostat zpět do zajetých kolejí, kdy jsem to měl (si myslel že mám) to pod kontrolou.Celý půlrok v podstatě cirkuluji v zamotaném kruhu 5-10 dnu jízda, 4 dny rekonvalescence z toho, cca 7-10 čistý. A znovu dokola. Mé návyky se změnily. Věřím, že snad k lepšímu pouze v oblasti spánku (nejdřív každá druhá noc spánek, od 5. dne spánek každý den alespoň 4-5 hodin. Ale zhoršila se mi disciplina s jídlem, pitím, ale i třeba hygienou, pracovní morálka, sexuální život, komunikace ve vztahu.... No vlastně snad skoro každý aspekt toho, co je v běžném životě podstatné. v podstatě se mi vytratil sex z partnerského života, ale i při jízdě. Chuť je, ale penis nestojí, jakoby odmítal na drogách fungovat, během jízdy. S partnerkou v podstatě máme sex jen ve chvíli vysazení, je to jeden polouspokojivý sex (horší než dříve při jízdě, ale stále výrazně lepší než za čistého stavu. Již roky mám horší výdrž cca 5-10 minut max. Přisuzoval jsem to jistým "jizvám na duši", ale čím dál více si myslím, že mám syndrom perníkového ptáka zvadlíka. V tomto půl roce se výkon dostal na úroveň, že je mi trapné vůbec ho vytahovat. Partnerce jsem otevřeně řekl, ať si najde milence, jen nechci být nevědomý paroháč. Bohužel má blok, odmítá to přijmout, přestože vím, že mne příležitostně podvádí. Celá situace mi vlastně byla naprosto volná, nezabýval jsemse tím. Partnerka chce náš život změnit (má jen podmínku abychom se bavili za mého čistého stavu a já v podstatě bych chtěl ale vždy se dřív zase sjedu než si promluvíme. Co mne donutilo se na vás obrátit tak to je poslední jízda, kterou jsem měl (5 dnů). Já mám asi nějakou schízu/paranoiu, ale celou dobu jsem měl pocit, že se mi lidi smějí, že mne zneužívají, že chtějí se mnou vyjebat a ztrapnit mne (prostě projekce utlačovaného nízkého sebevědomí). Byl jsem v pátek v klubu a líbila se mi tam jedna slečna, typická "clubovákoc". Nejsem žádný model, normální chlap, takže nezájem o mne. Uplatil jsem ji k sexu částkou až je mi z toho zle. Potřebuji z tohoto kruhu ven než se mi rozpadne partnerský, pracovní i sexuální život (ten se už rozpadl). Nic mne nebaví, nevím kudy kam,co se sebou, jak se vyhnout relapsu.Jak definitivně s drogama skončit.Nechci,abych to měl v záznamech.Prosím kam se obrátit?Jsem ze svého života nešťastný. Děkuji xleech Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Popisujete náročné období, kdy si všímáte, že se Vám konzumace pervitinu a mnohé důležité oblasti života (partnerský vztah a komunikace, sex, práce...) začínají vymykat z rukou. Zároveň pozorujete zhoršující se psychickou stabilitu, ztrátu kontroly nad braním metamfetaminu a potíže se sebedisciplínou. Poslední jízda (a její následky na více rovinách) Vás přiměla, abyste vše začal řešit a chtěl byste s danou látkou nadobro skončit. Od nás byste rád věděl, jaké jsou nyní léčebné možnosti a na koho se lze anonymně obrátit.

Na začátek bych Vám chtěl říct, že moc oceňuji, že nám v tuhle chvíli píšete do poradny. I když se Vám několik let dařilo mít drogy a různé oblasti života víceméně pod kontrolou, podobné věci se stávají, že se najednou vše začne vymykat z rukou. A rozhodně se to dá brát jako příležitost získat zase kontrolu víc na svou stranu.

Co se týče Vaší otázky, kam se obrátit, ve Vašem městě je možné přímo kontaktovat naše kolegy z tohoto centra. Nabízejí individuální terapii a adiktologické poradenství (bezplatně a anonymně) a mohou Vás podpořit v hledání, jak ze začarovaného kruhu s pervitinem a přidruženými potížemi ven. Před případným vstupem do individuální terapie také mohu doporučit neopomenout některé aspekty, které by mohly hrát v celém procesu výběru a celkového efektu terapie roli. Více najdete např. v tomto a tomto článku. Vzhledem k tomu, že zmiňujete také významnou vztahovou rovinu a nesoulad v této oblasti, mohla by časem dávat smysl také párová terapie (opět klidně v rámci zmiňované služby). Klasické léčebné varianty (krom výše uvedené ambulantní formy terapie) jsou pak srozumitelně shrnuty např. ZDE.

Závěrem bych chtěl napsat, že Vám přeji, abyste byl nadále odvážný a začal potíže, které se postupem času (a vlivem různých okolností ruku v ruce s pervitinem) nashromáždily postupně řešit, zkoušel aktivně čelit výzvám (a případným překážkám na cestě), které Vás mohou čekat a nebyl na ně sám.

Pochopitelně také přemýšlím o tom, co byste ještě potřeboval k tomu, aby Vám bylo lépe a co by Vás teď mohlo posílit, ale to je možná otázka spíše na Vás k dalším úvahám. Za sebe alespoň ještě přidávám odkaz na některé svépomocné publikace, které bývají na začátku inspirativní.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.6.2020

Užití pervitinu, zdravotní problémy

Dobrý večer, Mám takový menší dotaz. Před dvěma dny jsem měla svou první zkušenost s pervitinem. Způsob podání byl klasické šňupnutí. Stav nebyl nic moc,protože toho bylo málo a na dojezdy jsem málem chcípla, ale druhý den jsme dávali s přáteli znovu, tentokrát větší dávku. Stav byl lepší, trval delší dobu a neměla jsem ani dojezdy. Ale problém nastal v tom, když jsem se šla následné ráno kouknout do koupelny. Probudila jsem se s nateklou spodní čelistí a otok pokračoval i na pravou tvář a méně i levou. Měla jsem rozkousáný komplet celý spodní ret z vnitřní strany a většinu vnitřní strany obou tváří. Otok mi způsobil i zduřelou lymfatickou uzlinu přesně v prostoru mezi krkem a čelisti a příšerně to bolí. Ale nejvíc mě vyděsil pohled na má stehna. Jsou pokryté velice výraznou vyrážkou připomínající shluk malých, fialových až skoro černých modřinek. Mezi ně se sem tam připlete i normální modřina a já naprosto nechápu, jak se tam mohli objevit, když jsem se nikde nepraštila a byla jsem pořád s kamarády. Ještě mě do toho svědí pokožka celého těla, ale již zmíněnou vyrážku mám opravdu jen na stehnech,jak z vnitřní strany, tak zvenčí. K doktorovi jít nemůžu, protože se bojím, že se v odebrané krvi najdou zbytky pervitinu a nemůžu si dovolit, aby se to mí rodiče dozvěděli. Mohli byste mi poradit co s tou vyrážkou a zduřelou uzlinou? Popřípadě co to mohlo způsobit, opravdu si nevím rady a chci jen vědět, jestli je to něco vážného nebo ne. Předem děkuji za odpověď. Hana Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Hano,

děkujeme za důvěru a oslovení naší poradny. Popisujete zkušenost s pervitinem, která se propojila s následnými zdravotními potížemi. Ptáte se nás na příčinu, co s nimi a jestli mohou být vážné.

Vyrážku a pupínky na nohou mohla způsobit alergie na pervitin nebo reakce kůže na některou z jeho příměsí/chemikálií (kůže je vedle jater a ledvin dalším důležitým orgánem pro odbourávání a vylučování chemických látek z těla). Zduřelá uzlina obvykle bývá reakcí na infekci. Zde opět mohl sehrát zásadní úlohu pervitin, který oslabuje imunitu organismu a uživatel tak může být mnohem náchylnější k různým virovým či bakteriálním nákazám.

Co se týče rozkousání spodního rtu, vnitřní strany tváří a nateklé spodní čelisti, tak typickým vedlejším účinkem pervitinu bývá zvýšené napětí žvýkacího svalstva, zatnutí zubů nebo nadměrné žvýkání. Odezva Vašeho těla na metamfetamin byla, zdá se, opravdu silná a dopady užití stejně tak. Příčiny podobných obtíží lze také hledat např. i ve zvýšené citlivosti vůči efektům dané látky (či zmiňovaných příměsí), v nedodržení základních principů harm reduction (viz braní ve dvou dnech po sobě a to i přesto, že píšete, že první den bylo množství nízké) a v dávkování (čím vyšší množství, tím pochopitelně větší nebezpečí vedlejších účinků), ve Vašem nižším věku atd.

Zda-li se jedná o něco vážného však bohužel není možné spolehlivě odhadnout. Jakožto nelékař nemohu doporučit konkrétní postup. Pakliže by snad do chvíle, kdy obdržíte tuto odpověď, zdravotní potíže stále přetrvávaly, bylo by potřeba navštívit praktického lékaře, který by mohl provést základní vyšetření a nasadit léčbu nebo Vás odeslat dál ke specialistovi (kožní, zubní, 0RL aj.) dle potřeby. Zda se rozhodnete mu o užití pervitinu říci je na Vás, není to povinné, pokud se toho obáváte, samozřejmě ale tato informace v diagnostice a léčbě hraje roli. Nemusíte však mít strach z krevních testů, jelikož při obdobných zdravotních problémech k testům na drogy standardně nedochází. Toxikologický rozbor je velmi finančně nákladný a je k němu potřeba souhlas pacienta.

Závěrem bych Vás chtěl podpořit v tom, abyste na sebe byla v tomto směru opatrná, užití pervitinu doprovázelo opravdu hodně negativních fyzických reakcí. V případě opakování obdobných experimentů byste mohla riskovat další zdravotní komplikace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.6.2020

Zvláštní pocit po marihuaně

Ahoj, na začátek jenom řeknu, že trávu nehulím pravidelně ani nic takového. Měla jsem ji parkrat, ale to co se mi stalo posledně mi přijde zvláštní a začínám tak trochu propadat panice, proto píšu sem. Pár dní zpátky jsem měla celkem silnou sušenku právě s marihuanou. Nikdy jsem nic takového nezažila (s největší pravděpodobnosti to zažíváte běžně, ale pro mě to je něco uplne nového) a asi hodinu jsem byla úplně mimo. Stěží jsem vnímala realitu, bylo to až nepříjemný. Od té doby mám takový ,,zvláštní” pocit. Je to něco podobného, jako se mi dělo v te chvíli, kdy jsem si to dala. Mám pocit, že když něco dělám, tak to dělám strašně rutinně a v tu chvíli nad tím nemam kontrolu, až když se ten okamžik uděje, tak to začnu vnímat. Ono se to strašně těžce popisuje xd kolikrát jsem takhle řekla totální blbost, která ke mne nesedí, ale uvědomila jsem si to až když jsem to řekla.. jako bych v ten moment nebyla schopna premyslet. Chapete? Asi ne. Jestli jste to někdo zažil, bude to takhle už porad? Nemohla jsem se nějak priotravit? Muže to účinkovat ještě tyden od užití? A hlavne, co mám dělat?? Snad mě alespoň někdo pochopí a třeba i nějak pomůže.. dekuju :) Taanonymka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Píšete, že po posledním užití trávy v sušence máte zvláštní pocit, který se vám těžce popisuje a zajímá Vás, jestli tento pocit odezní.

Užívání marihuany v jídle je složité, co do odhadování užité dávky a následných účinků. Nikdy nevíte, kolik marihuany (THC) v konkrétní sušence je, navíc se účinky a síla marihuany liší také podle odrůdy, způsobu pěstování atd. Když říkáte, že to byla silná sušenka, je možné, že v ní bylo hodně trávy, případně tráva s vysokým obsahem THC (nebo kombinace obojího) a mohlo tak dojít k předávkování právě onou velkou dávkou THC. To mohlo vést k tomu, že stav, který jste zažila, byl jiný než obvykle, výrazně nepříjemný a byla jste asi hodinu mimo. Ale také to mohlo mít vliv na to, že návrat do "normálu" trvá déle než jindy. Uživatelé marihuany také někdy zažívají takzvané flashbacky - krátkodobý návrat podobného stavu, jako člověk prožil, když byl pod vlivem marihuany. I ty se však postupem času vytrácejí. Pokud v době, kdy budete číst tuto odpověď budou nepříjemné stavy přetrvávat, doporučuji zvážit možnost vyhledání lékařské pomoci pro případ, že by se jednalo o něco vážnějšího.

Na závěr mne napadá, že velkou roli může hrát také Váš nízký věk. Na nevyzrálý organismus může marihuana působit o poznání intenzivněji a hrozí také vyšší riziko rozvoje závislosti nebo nepříznivého působení na psychiku. Zvlášť po této zkušenosti se nabízí, zda neodložit další případné experimenty na pozdější věk. A vždy se vyplatí znát a dodržovat zásady bezpečnějšího užívání - zejména pak nekombinovat látky mezi sebou, nekombinovat s alkoholem, doplňovat tekutiny, a hlídat si užitou dávku.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.6.2020

ŘP, výsledky testů

Dobrý den, chci se zeptat 6.5.2020 mě zastavila policie a nalízal jsem kokain, ale ten jsem měl 2.5.2020 a jen trošku už to bylo divné že jsem nalízal. Pote jsem šel s policii na krev. Teď jsem asi 3-4 týdny čekal na výsledky ale ty furt nepřišli, dneska mi jenom přišlo zahájení řízení o přestupku, kde píšou že si nechají v Brně udělat znalecký posudek. Kde mi píšou že ten znalecky posudek by měl zjistit množství, jak působí látka na organismus a stanoví dobu kdy byla látka aplikovaná. Otázka tedy zní co to pro mě teď znamená a jestli tím teda mám chápat že v krvi se něco našlo? A jestli tedy je nějaká šance že mi neseberou řidičský průkaz? A jak dlouho trvá vystavení toho posudku ? Moc Vám děkuji za odpověď Purm Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Co se týče doby, úřad má obecně povinnost v řízení rozhodnout do 30 dnů, ale v řízení, kde se např. vypracovává zmíněný znalecký posudek, je tato doba prodloužena o lhůtu, po kterou se posudek vypracovává. Vše se proto bohužel může výrazně prodloužit a to i na několik měsíců. Můžete se tudíž zkusit přímo informovat na daném magistrátu, kde přestupek řeší.

Každopádně je dobře, že jste jel na krevní odběry. Toxikologický rozbor je jako jediný relevantní a spolehlivý. Po takto dlouhé době od užití by již měl být negativní (anebo pod touto hranicí). Jak krev dopadla však nevíme. Při převzetí rozhodnutí o Vašem případu je proto potřeba zkontrolovat, zda bylo opravdu rozhodnuto na základě toxikologického rozboru krve a pod/limitních hodnot v krvi, a ne pouze na základě orientačních testů nebo znaleckého posudku. Může totiž nastat situace, kdy dojde k odběrům, ale neproběhne již jejich následný laboratorní rozbor. V takovém případě je nutné se odvolat.

Pro možnosti právní obrany bych Vám doporučil obrátit se přímo na naše kolegy z bezplatné anonymní drogové Právní poradny (je možné telefonicky nebo emailem), kteří se na tuto problematiku přímo specializují a vše Vám mohou detailněji vysvětlit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.6.2020

Otestování drog

Dobrý den chtěl bych se zeptat jaké činidlo si zakoupit testy na otestování těchto drog: pervitin extáze kokain 2C-B speed a ketamin? případně kde tyto testy zakoupit a nebo jak je spolehlivě rozpoznat jestli jsou čisté ...? děkuji Freaaak Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

před nedávnem jsme na dané téma (typy a charakter testů, zjištění obsahu psychoaktivní látky ve vzorku) v kontextu principů harm reduction napsali krátký článek. Základní informace můžete najít přímo ZDE. Ohledně reakčních činidel doporučuji oslovit přímo výrobce (či prodejce) jednotlivých testů.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.6.2020

Kouř z marihuany

Dobry den, kamaradi kourili marihuanu hned u kvetinace s jahodami, muzou obsahovat thc, nebo jinou latku? Jsou tim dost citit a ji je i deti. Diky moc. Radim Radim Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Radime,

jahody by tímhle způsobem neměly obsahovat THC ani jiné látky v množství, které by mohlo být škodlivé. Přesto mi dává smysl pohlídat, aby se kouř z marihuany nedostával na jídlo, už jen kvůli zápachu. Jahody také doporučuji před konzumací omýt.

Nicméně ještě dodám, že rizikové by mohlo být dlouhodobé a pravidelné kouření (ať už tabáku nebo marihuany) v domácnosti, kdy se látky obsažené v kouři usazují v předmětech (koberce, oblečení a podobně) a ty pak mohou být pro děti rizikové.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.6.2020

Test v práci

Dobry den můj přítel měl negativní test v práci na pervitin měl naposledy 8 ráno pak sel normálně spát a večer udělali test v práci a on si nechal vzít krev Kterou mu brali ve 23:30 myslíte že bude mít aktivní složky v krvi ho ta práce moc baví a má strach že o ní přijde Děkuji za odpověď hrozna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Doba mezi posledním užitím pervitinu a testem není příliš dlouhá (viz tabulka testy). Rozhodující bude nejspíš množství a čistota užitého pervitinu a také rychlost metabolismu Vašeho přítele a další individuální faktory. Nelze tedy bohužel s jistotou předpovídat, jak krevní test dopadne. Možné jsou obě varianty.

Dále bude důležité, jakou hodnotu (hranici) látky v krvi bude zaměstnavatel považovat za aktivní. U silničních kontrol policií to bývá běžně 25 ng/ml ve vzorku. Nelze však s jistotou vyloučit, že bude zaměstnavatel postupovat odlišně. V případě potřeby právní pomoci můžete kontaktovat tuto bezplatnou online poradnu, která se na tuto oblast zaměřuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.6.2020

Pervitin, kratom

Zdravím včera jsem potřetí zaživot vyzkoušel pervitin(asi po 3 letech). Chtel bych se zeptat co by se stalo kdybych si při dojezdu vzal kratom? Pomohlo by mi to lepe snest podrazdenost, hrozí nejake nebezpeci? Jantar Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

interakci mezi metamfetaminem a kratomem lze jen těžko odhadnout, spolehlivé a ověřené informace o možných rizicích jsem neobjevil. Dá se však očekávat, že by takovýto mix (i když by se jednalo o užití na dojezdu) mohl představovat velkou zátěž pro organismus (např. pro ledviny, srdce a kardiovaskulární soustavu). Konzumace samotného pervitinu dá tělu přece jen extrémně zabrat a kratom může vše jen umocnit. Zcela teoreticky by se pak dalo uvažovat i o zmírnění dojezdu, vzhledem k částečně sedativním účinkům dané látky, avšak se zvýšeným rizikem, které jsem zmínil. V poslední době je navíc stále více diskutováno riziko vzniku závislosti na této látce.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.6.2020

Soud, testy

Dobrý den, v červenci jdu k soudu (do Polska) ohledně mého táty vypovídat. Dělají tam předtím nějaké testy na drogy? Lilly Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

postup v ČR bývá takový, že před líčením u soudu standardně nedochází k testům na drogy. Dá se předpokládat, že by to v Polsku mělo být obdobné. Pochopitelně pakliže svědek nevykazuje známky stavu "pod vlivem", kdy si dokážu představit, že by se situace mohla komplikovat. V poradně však nejsme přímo právníci, takže doporučuji ještě oslovit např. tuto poradnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.6.2020

Bipolární porucha, Lithium

dobry den, mam dotaz kdyz mam bipolarni poruchu a moje doktorka mi chce predepsat lithium ktere pry funguje na sklidneni nalad i kdyz ty moc mnenivy nemam jakoby dokazu se v tom ovladat kdyz nemluvim s clovekem ktery me fakt dokaze nastvat a to je jen v pripade s mym otcem s ucitelema, kamaradama a mamkou mam vztah v pohode spis bych potreboval zmirnit ty depresivni stavy na to je pry dobry xanax, neurol. funguje i to lithium na ty depresivni stavy? popr. mam to moji doktorce takhle rict? dekuji za odpoved preji vam hezky den. swifty Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Na bipolární poruchu bývá lékem první volby opravdu Lithium. Co se týče benzodiazepinů (Neurol aj.), ty není možné považovat za antidepresiva a fungují klasicky pouze na rychlé zklidnění a utlumení (jakožto anxiolytika, sedativa). Jejich předepisování je zároveň spojené s vysokým rizikem vzniku závislosti a měly by být případně užívány pouze velmi krátký čas. Zkuste každopádně vše probrat ještě přímo s Vaší lékařkou. V našem týmu lékař-psychiatr k dispozici není, proto Vám mohu poskytnout pouze takto obecné informace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.6.2020

Zdravotní potíže - přehnal jsem to s marihuanou?

Dobrý den,v sobotu jsem si dal marihuanu ve stylu finsky bong z petky.Mel jsem strasne divne stavy.Stalo se to u tohoto stylu kourenii více krat ale ne v takove míře.Strasne Rychle bušení srdce a strašná dušnost.Od neděle mam takovy scvrkly zaludek a uplne nejlip se mi nedycha.V utery jsem byl na pohotovosti protoze jsem skoro nemohl dychat a strasne rychle mi začalo buset srdce ale jen na chvili(takova chvilkova slabost),kdyz jsem dojel na pohotovost tak mi uz bylo lépe ale to dýchání porad nebylo uplne v pořádku.Ekg,krev,tlak,rentgen plici a srdce,monitorován jsem take byl.Vse jsem mel v pořádku tak mi rekli ze je to zahou a dali mi prášky na zaludek.Dalsi den jsem se zase Necítil uplne nejlip tak jsem sel k obvodakovi.Řekl mi ze jsem to přehnal s marihuanou.Napsal mi hořčík.Je ctvrtek a porad se citim tak nejak stejne jako v nedeli.Dychani se nejak nezlepsilo a dela mi to starosti.Kdyz jdu spat tak je vse v pořádku a kdyz vstanu tak take, ale v průběhu dne citim vetsinou takovou dušnost.Při každé maličkosti se hned zadycham a dýchá se mi jeste hůř,ale zachvili se to zas uklidní.Potřebuje telo více dnů na regeneraci nebo se mam obrátit na kardiologii i přesto ze ekg i rentgen byly v pořádku? Alex Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Vámi popisované stavy (dušnost, slabost, rychlé bušení srdce) mohly opravdu souviset s předávkováním marihuanou, což byla i hypotéza Vašeho obvodního lékaře. Kouření přes bong je pro dýchací ústrojí nejnebezpečnější. Při kouření z bongu z petky dostanete do těla mnohem víc kouře (a tedy i THC a dalších zplodin), než při klasickém kouření z jointu nebo ze skla. Tyto potíže mohou nějakou dobu přetrvávat, než zcela odezní.

Je určitě dobře, že jste se nechal vyšetřit, ve chvíli, kdy se Vaše potíže vracely. Za tuto poradnu bychom doporučili, ať si dáte nyní oddech od všech návykových látek (včetně cigaret a alkoholu), dopřejete si klidový režim s dostatkem kvalitní stravy a odpočinku, spolu s užíváním předepsaného hořčíku a počkáte, zda potíže odezní.

Pokud by potíže přetrvávaly i další týden, bylo by na místě hledat příčinu dál. Ať už na kardiologii nebo v oblasti psychosomatiky. Marihuana, obzvlášť ta s vysokým obsahem THC a nízkým obsahem CBD, může způsobovat úzkostné či paranoidní až psychotické stavy, které se také často projevují ztíženým dýcháním, pocity slabosti, staženého žaludku a podobně.

Pokud budete v kouření marihuany pokračovat, bylo by na místě zvážit méně drastické metody kouření, jako je například vaporizace, která je v tomhle ohledu nejvíce šetrná. Z hlediska vyhnutí se nepříjemným stavů je bezpečnější méně potentní marihuana a nízká frekvence kouření.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 7056zobrazit stránku: