Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

Početí, těhotenství, marihuana

14.2.2022

Dotaz

Dobrý den, je mi 22 let a kouřím marihuanu od svých 17 let. Chtěla jsem se zeptat jestli mohu mít děti a jak dlouho bych neměla užívat marihuanu než otěhotním aby mé dítě nebylo postižené nebo nemělo nějaké následky. Děkuji za odpověď M.

30631
 

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme že se obracíte na poradnu Extc. Přijde mi fajn, že si zjišťujete informace ohledně případných rizik spojených s užíváním marihuany a těhotenstvím.

Užívání marihuany, zejména kouření, může mít špatný vliv na schopnost početí. Studie uvádějí, že ženy, které užívají marihuanu mají menší šanci otěhotnět než ženy, které marihuanu neužívají. Nicméně tento efekt není trvalý a při abstinenci by se šance opět měly zvýšit. Jak dlouho před početím by člověk měl marihuanu vysadit ale není přesně dané. Obecně platí, že čím dříve, tím lépe. Pokud potřebujete zjistit, jestli můžete otěhotnět, tak se obraťte na svého gynekologa, který může provést potřebné vyšetření.

Jako nejdůležitější se ale jeví marihuanu neužívat během těhotenství. Z výzkumů vyplývá, že užívání marihuany může mít škodlivý vliv na vývoj mozku dítěte - zejména pokud žena kouří, dochází ke špatnému okysličování plodu. Pravidelným uživatelkám marihuany se rodí častěji děti s nízkou porodní váhou a existuje vyšší riziko některých postižení. Diskutuje se o tom, zdali marihuana narušuje i další psychické funkce dítěte, jako je pozornost, paměť, inteligence apod., nicméně výsledky nejsou zcela jasné. Hovoří se o možném vlivu na rozvoj ADHD a autismu, ale doposud neexistují jednoznačné výsledky. Svoji roli během těhotenství totiž může hrát roli vícero faktorů, jako je životní styl, stres, zdravotní stav matky aj. Co by mohla být důležitá informace je, že i přestože žena během těhotenství užila/užívala marihuanu, tak to neznamená automaticky narození dítěte s vadou. Užívání marihuany (zejména kouření) rizika zvyšuje, ale neznamená 100% pravděpodobnost, že se Vám narodí dítě s postižením.

Zdraví poradna EXTC

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality