Extc.cz - Drogová internetová poradna
INTERNETOVÁ PORADNA

Zodpovězený dotaz

MDMA, úzkost, panické ataky, deprese

10.3.2022

Dotaz

Dobrý den, na začátku června 2021 jsem měl poprvé MDMA (krystalická forma), připravil jsem si iontové nápoje, dodržel jsem set a setting a navážil si 70 mg. Drogu jsem užil sám doma v touze poznat stav rozšířeného vědomí. Celý stav proběhl dobře, vzhledem k tomu že drogy nezneužívám a požil jsem menší množství se nedostavil "comedown." Následující 2 týdny jsem pociťoval mnohem klidnější stav mysli a zlepšenou náladu, poté jsem se vrátil do normálu. O 2 měsíce později mě v práci postihla série panických záchvatů (poprvé v životě), které mi spustily úzkosti, depersonalizaci/derealizaci a jednu noc i silnější depresi. Tyto stavy jsem neřešil s odborníkem, místo toho jsem se začal více starat o své tělo a svou mysl. Stavy postupně odezněly, panické záchvaty už jsem od té doby neměl, drobná úzkost se semtam objeví, nicméně mi nijak neovlivňuje kvalitu života, většinou se stačí vyspat, či stavy "analyzovat." Při silnějších úzkostech (zhruba 1x za měsíc) mám strach, že ztrácím kontakt s realitou, mám strach konkrétně ze schizofrenie, i když sám vědomě vím, že schizofrenické a psychotické jednání zcela jistě nevykazuji. Můj dotaz - je možné, že stavy které jsem prožil byly spojeny s užitím MDMA? O droze jsem si teprve několik měsíců zjišťoval informace než jsem ji užil a hladiny neurotransmitterů, v tomto případě nejspíš primárně serotoninu se obnoví poměrně rychle, takže bych ty nepříjemné stavy čekal spíš do několika dní, než do dvou měsíců.

30623
 

Odpověď

Dobrý den,

na začátek chci určitě ocenit, s jakou zodpovědností přistupujete jak k užití MDMA, tak k vnímání svého těla a toho, co se s ním děje.

Popsal jste svou zkušenost s MDMA, která proběhla v pořádku a i následně jste se cítil v dobře. Z toho bych usoudila, že nepříjemné psychické stavy (panické ataky, úzkost, deprese) po 2 měsících by s užitím MDMA neměly už přímo souviset. Nicméně tyto psychické potíže se rozvíjejí na základě více různých faktorů nebo jejich kombinací, takže nemusí být vždy úplně jasná příčina. Roli hrají biologické a genetické předpoklady, dále prožitky během života, především dlouhodobé (stres, nepříjemné zážitky apod.) a zároveň také nějaká aktuální zátěž včetně užití drog. A přitom každý může na různé předpoklady a situace reagovat jinak.

Přemýšlím nakonec, ať už byly stavy spojeny víc s MDMA nebo víc s něčím jiným, podstatné mi připadá to, jak jste se s nimi snažil vypořádat. Dobrá zpráva je - a píšete o tom i Vy sám - že lze na těchto potížích pracovat a zdravou životosprávou a péčí o tělo i mysl je možné se jich zbavit. Dají se dohledat různé další tipy, jak na to, zároveň se dají oslovit i různí odborníci. Říkám si, když už jste napsal k nám do poradny, tak lze klidně oslovit i lidi zabývající se psychickými potížemi. Posílám ještě pro inspiraci několik odkazů (Psychoportál, Nepanikař a Nevypusť duši).

Zdraví drogová poradna EXTC

 

Aktuality

01.01.2024
Sleduj nás na FB či IG!

Veškeré další zajímavosti a aktuality týkající se nás nebo světa kolem psychoaktivních látek...

Více ...
11.06.2023
Konec zahřívanému tabáku s příchutí

Prezident Petr Pavel tento týden podepsal novelu zákona o ochraně veřejného zdraví, která mimo ji...

Více ...
02.06.2023
Chemsex – proč je to takový trend?

Jaké jsou dopady chemsexu na život? Hrozí rozvinutí závislosti? Již tuto sobotu 3.6.2023 můžete p...

Více ...
19.04.2023
Přednášky zdarma

Přijďte se dozvědět informace od zkušených odborníků na rozličná témata. Přednášku můžete navštív...

Více ...
22.03.2023
Jakými způsoby se dá užívat?

Chcete se dozvědět víc o způsobech užívání návykových látek? Nebo jak užívat s co nejmenšími rizi...

Více ...
Všechny aktuality