Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 7125zobrazit stránku:

6.4.2021

CBD, návykovost

Dobrý deň, na tejto stránke https://herbster.sk/5-najznamejsich-mytov-o-cbd/ som sa dočítal, ževraj CBD nie je návykové. Je to pravda? 16514 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 
Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Čisté CBD návykové není. V případě marihuany (která standardně obsahuje jak CBD, tak THC), může vzniknout závislost na THC. Oproti tomu CBD produkty obsahují THC pouze ve stopovém množství, tudíž si na něm závislost nevypěstujete.

Zdraví poradna EXTC
skrýt odpověď ↑
6.4.2021

Pozitivní test na THC i po 15 dnech?

Dobrý den manžel kouřil po půl roce jednou trávu bylo to 22.3.2021 a dneska 6.4. má pořád pozitivní test jak je to možné děkuji za odpověď 16515 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

záleží na typu testu, kterým byl manžel testován. U jednorázového užití marihuany se obvykle udává lhůta, ve které je THC detekovatelné v moči kolem týdne, u slinného testu je tato doba kratší, nicméně se to může individuálně lišit podle rychlosti metabolismu, síly a množství vykouřené marihuany apod.

Dalším možným důvodem je falešná pozitivita testu, která se zejména u orientačních testů vyskytuje poměrně často. Může být dána nesprávným skladováním či administrací testů, ale i užitím různých léků (Ibuprofen, Riboflavin atd.) nebo při některých onemocněních ledvin, jater či při diabetu. Viz informace na stránkách Erowidu.

Pokud se jednalo o test v rámci kontroly PČR při řízení nebo o test v zaměstnání, je třeba po orientačním drogovém testu absolvovat odběr krve a provést toxikologický rozbor, který je jediný přesný a prokáže množství metabolitů THC v krvi. Pokud jsou pod limitem 2 ng/ml, měl by být dotyčný posuzován jako drogou neovlivněný. Pokud na krev nejede, je bohužel posuzovaný rovnou tak, že souhlasí s výsledkem orientačního testu a byl pod vlivem.

Více o testování si můžete přečíst zde nebo zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.4.2021

Subuxone, domácí detox, (jak) mám přestat?

Dobrý den. Zhruba 20 let s přestávkami zneužívám vše co mi přijde pod ruku ve vysokých a kombinovaných dávkách. Přes 15let jsem si píchala Pervitin nitrožilně. Pak jsem najela na opiáty. Zhruba 5 let každou sezónu opium, Tramabene kapky v dávkách 3x denně 300 kapek, vše možné opiody. Nevyhýbala jsem se ani alkoholu. Pravidelně docházím k psychiatričce. Mám skvělou paní doktorku. Mám mnoho psychiatrických diagnóz. 2x denně užívám Rivotril 2mg,Tisercin na noc. Přes rok jsem užívala Suboxon 16mg denně. Nastoupila jsem do léčebny ale podepsala jsem reverz ale v detoxu jsem vytrvala doma s maximální podporou rodičů. Zůstala jsem čistá 3 měsíce. Brala jsem jen ten Rivotril a Tisercin. Pak jsem začala pít. Čím dál víc, denně. Nakonec jsem se znovu vrátila k Suboxonu. Nyní ho užívám od ledna tohoto roku 2x denně 4mg. Od té doby proběhly 4 pokusy o Detox. Opět pomalým snižováním. Není to možné. Nedokážu to vůbec zvládnout. Trpí tím celá rodina. Do léčebny jít v žádném případě nechci. Také se to ve mě bije, zda přestat či ne. Nevím si rady se životem. Myslím si že už jsem za těch 20let tak zhuntovaná, že zřejmě musím být na substituci do konce života. Na druhou stranu bych chtěla přestat. Kvůli sobě, kvůli rodičům, kterým dlužím kromě peněz 20let života. Ale ten předešlý absťák od Suboxonu byl tak příšerný, že jsem takový po žádných jiných opiátech nezažila. Moc vás prosím, poradili byste mi jak úspěšně a jakým způsobem zvládnout domácí detox od Suboxonu? Opakuji, beru 2x denně 4mg. Hlavně jak zminimalizovat nežádoucí účinky absťáku? Trpím úzkostmi, depresemi,obscesí... Mám velice nízký práh bolesti. Jak to mám udělat abych to zvládla a aby opět neutrpěla moje rodina? Má lékařka si myslí že už to není dost dobře možné. Kromě toho mám hepatitidu C. Moc vám děkuji za odpověď a pomoc, velice si cením vaší práce. Děkuji vám

*

Ještě bych chtěla k předešlé prosbě o pomoc doplnit, že trpím hraniční poruchou osobnosti, nenávistí ke svému tělu, myšlenkami na sebevraždu... S hepatitidou C se neléčím. Závislost na benzodiazepanech trvá 20let. Několikrát předávkování. 3x pobyt v psychiatrické léčebně. Děkuji, opravdu moc děkuji za radu jak dále a za radu jak se co nejlépe zbavit závislosti na Suboxonu. Závislosti na benzodiazepanech se zbavovat nechci. Jak už jsem psala, nemám to v sobě úplně vypořádané, je to tak půl na půl, ale cítím, že by to bylo správné. Děkuji, děkuji za vše, s pozdravem nashledanou Denisa

16511 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Deniso,

spojila jsem oba Vaše dotazy, které přišly po sobě. Zkusím si nejprve všechno shrnout. Píšete o svém mnohaletém užívání různých látek a také o psychických potížích. Popsala jste své zkušenosti s léčbou, domácím detoxem a se spoluprací s psychiatričkou. Chtěla byste poradit, jak zvládnout domácí detox od Subuxonu. A zároveň ve Vašem dotazu vidím i hlubší úvahu nad tím, jestli vůbec abstinovat, jak se závislostí naložit, jak vše zasahuje Vaši rodinu a zkrátka co se životem.

Víte, nemůžu se tvářit, že bych teď viděla nějakou jednoduchou cestu. Jak jsem četla Váš dotaz, říkala jsem si, že na jednoho člověka je to celkem nálož si tímhle vším projít. O to víc oceňuji, že to nevzdáváte a jsem ráda, že jste nám napsala. Z Vašeho dotazu vidím, že máte chuť věci posunout k lepšímu, myslíte na svou rodinu a snažíte se být k nim ohleduplná a stále hledáte, co by mohlo pomoci. To mi přijde jako moc dobrý výchozí bod.

Ještě než odpovím přímo na Váš dotaz k domácímu detoxu od Subuxonu, chtěla bych dát trochu prostoru Vašim úvahám, mimo jiné o přestávání. Píšete, že to v sobě nemáte ještě úplně vypořádané a připadá mi důležité na rozhodnutí nespěchat a nejdříve si právě vše co nejvíc uspořádat. Za sebe to vidím tak, že abstinence může být ideál, ale ne vždy je to v danou chvíli reálná možnost. Přijde mi důležitější najít nějakou stabilitu. A jednou z možností, jak tu stabilitu získat může být klidně substituční léčba ve formě Subuxonu nebo nějaká bezpečná medikace. Píšete, že máte skvělou paní doktorku, což je opět dobrý základ.

Přesto si říkám, že by stálo za to pro sebe získat mnohem víc podpory zvenčí. A hlavně že byste si ji zasloužila. Moc bych Vás chtěla podpořit v kontaktování dalších odborníků. Velmi užitečná může být psychoterapie (kam člověk dochází např. jednou či víckrát týdně), a to nejen co se týče užívání nebo zvládání psychických potíží, ale také právě při srovnávání myšlenek a hledáním odpovědí na to, co se životem. Další možností je kontaktovat organizaci Laxus anebo Hedonie (které se věnují oblasti drog včetně léčby) nebo organizace Péče o duševní zdraví, klidně si můžete nejprve jen nezávazně zjistit, co vám můžou nabídnout. Ono přeci jen takhle přes internet toho nejde vyřešit mnoho. Kdybyste se dostala do nějaké akutně náročné situace, neváhejte se ozvat na některou z krizových linek (např. nonstop linka 116 123).

Nicméně tohle všechno může nakonec docela dobře pomoci a podpořit úspěch toho případného domácího detoxu od Subuxonu. Nejde jen o technický postup, je právě velmi důležité pracovat i s celým kontextem a je taky dobré vědět a naplánovat, co bude po detoxu. Posílám Vám k tomu dva články kolegů (Domácí detox a Detoxifikace) a bohužel detailnější rady a tipy dát nedokážu. Lépe by Vám asi mohl poradit spíš lékař, který by mohl posoudit i Vaši medikaci a zdravotní stav. Co se týče hepatitidy C, tam je asi nejpodstatnější informace ta, že je v současnosti dobře dostupná nová vysoce účinná léčba bez vedlejších účinků, přičemž se pro léčbu můžete rozhodnout kdykoli.

Každopádně když takhle řešíte víc věcí najednou, chce to čas a dává smysl jít postupně, krok po kroku, ideálně za podpory někoho blízkého nebo právě odborníků, případně někoho s podobnou zkušeností (v rámci nějaké svépomocné skupiny).

Přeji Vám, ať se Vám podaří posunout se správným směrem,

Poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
5.4.2021

Test na pervitin bez vědomí testovaného

Zdravim. Chci se zeptat zda existuje nejaka moznost jak udelat doma test na pritomnost pervitinu v tele aniz by o tom testovany vedel... Dobrovolne a vlastne ani nedobrovolne ho k testu neprimneju a rada bych mela jistotu ze je cisty... V minulosti byl uzivatelem drog a nyni mam podezreni ale nejsem si uplne jista ... Zachyti mi test z moci vysledek i z moci ve wc? Moc dekuji 16513 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

chápu, že byste ráda měla jistotu, jak je na tom dotyčný s užíváním drog vzhledem k minulosti. Test z moči ve WC, kde je i voda, nejspíš nebude fungovat. Nejčastěji je potřeba samotnou moč odebrat do nádobky a z ní pak udělat test.

Zároveň orientační test na drogy má mnoho rizik. Nedává jistotu, že je člověk opravdu čistý. U těchto testů totiž hrozí falešná negativita (tedy že člověk bere, ale vyjde negativní), stejně jako falešná pozitivita (když člověk nebere a vyjde pozitivní) a tím pak vzniká falešné obvinění. Pozitivní výsledek těchto testů totiž může být způsobený i užíváním některých léků nebo onemocněním ledvin či jater. Jediný přesný je toxikologický rozbor v laboratoři (krve, moči atd.).

Jedinou variantou, kdy by teoreticky mohlo dojít k otestování bez vědomí testovaného, je finančně velmi nákladný test z vlasů, který ukazuje braní drog v době cca 2-3 měsíce zpět (pakliže jsou vlasy dostatečně dlouhé), ale nikoliv v rozmezí posledních 2-3 týdnů, kdy ještě ve vlasech nejsou látky přítomny. Tyto testy se pro svou náročnost používají spíše zřídka.

Nicméně jakékoli testy nemají žádnou výpovědní hodnotu v tom, jak často či jak dlouho člověk bere, jak vysoké dávky, jak je jeho problém vážný apod. Hrozí také ztráta vzájemné důvěry. Proto mi tenhle způsob bez vědomí testovaného nepřipadá jako nejšťastnější, může přinést víc škody než užitku. Za tuto poradnu proto raději doporučujeme co nejvíce otevřený rozhovor o obavách, které máte. Dá se přidat i vysvětlení, proč je pro Vás důležité vědět, zda nějaké drogy bere (případně co ho nyní přimělo k tomu, že je opět vyhledal) a co by to znamenalo pro váš vztah. Pomoci může případně i ujištění, že jeho užívání drog nemusí automaticky znamenat konflikt a naopak to může být příležitost spolu otevřeně mluvit a situaci řešit společně.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2021

Heroin, odvykání, přetrvávající zvracení

Dobrý den, syn ( 28 let )užíval cca 4-5 měsíců heroin, kouřil ho z alobalu. Ted se rozhodl s tím skoncovat a už je 3 týdny bez drog..vše zvládl dobře, jen stále přetrvávají potíže se zvracením, zvrací několikrát denně, nic v sobě z jídla neudrží...vím, že abstinenční příznaky jsou kruté a zvracení k tomu patří,vyhledala jsem si na internetu průběh a všude píší, , že po týdnu abstinence by měly tyto problémy slábnout a ustupovat. Tak se chci jen ujistit a uklidnit, že to ještě stále patří k odvykání a trvá to u někoho déle,že je to běžné a nemůže to být jiná zdravotní příčina, že by si něco tím užíváním poškodil a radči by měl navštívit lékaře. Je mi jasné, že pokud by šel k lékaři, musel by mu říci pravdu, měl by záznam a to by jsem nerada. Děkuj za odpověd 16509 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Při odvykání od heroinu či jiných opiátů je opravdu zvracení poměrně časté. Avšak, jak už jste si sama vyhledala, obvykle je to symptom, který se objevuje většinou jen cca jeden až dva týdny, nicméně ve výjimečných případech to může trvat déle.

První variantou by mohla být konzultace v lékárně a zakoupení volně prodejných léků na zvracení, zejména rehydratačních roztoků s ionty a minerály, které se zvracením ztrácí a jsou třeba doplňovat. Ty by mohly pomoci zažívací trakt stabilizovat, aby syn mohl znovu začít jíst. Důležité také je, aby syn sledoval, co ne/snese. Často se doporučuje dietní strava po malém množství, kdy se otestované potraviny navyšují (banány, jogurty, přesnídávky, nastrouhané jablko apod.). Případně lze kontaktovat praktického lékaře, zda by nevystavil eRecept na některý z léků k zastavení zvracení, např. Torecan.

Pokud i po úpravě jídelníčku a zařazení podpůrných preparátů na stabilizaci zažívání a proti zvracení nebudou problémy ustupovat, mohlo by to poukazovat na nějaký závažnější zdravotní problém, který si žádá vyšetření u lékaře. Rozumím Vaší obavě, aby syn neměl užívání heroinu zanesené ve zdravotnické dokumentaci. Zároveň se však může jednat o takový problém, který se sám nevyřeší a může Vašeho syna ohrožovat. Zda Váš syn lékaři sdělí svému lékaři, že užíval heroin, je na něm. Bohužel ale bez této informace může lékař hůře stanovit optimální léčbu. Praktický lékař pak případně může napsat doporučenku na specializované vyšetření - přímo v Karlových Varech je například toto specializované gastrocentrum.

Pokud by pro syna byla dostupná Praha, je tam zařízení Remedis, které má jak AT ambulanci specializující se na problematiku závislostí, tak i gastroenterologickou ambulanci. Je to nestátní zdravotnické zařízení a poskytují služby i pro samoplátce. Domnívám se, že sami by zprávu obvodnímu lékaři Vašeho syna (díky které by se užívání pak mohlo objevit v jeho kartě) posílat neměli. Obvykle předávají zprávu přímo pacientům a již to nechávají na nich, ale bylo by fajn, aby si to Váš syn ještě předem ověřil, pokud by se rozhodl pro konzultaci v Remedisu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2021

Léčba flashbacků z marihuany

Dobrý den. Dají se nějak léčit ty flashbacky z marihuany? Nějak jinak než nějakým psychologem. Děkuji za odpověď. 16510 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ano, pokud flashbacky z marihuany postupně neodezní a trvají delší dobu, je někdy potřeba nasadit léčbu v podobě antipsychotik. Ta však může předepsat pouze psychiatr. Flashbacky by se neměly podceňovat, protože se může jednat o první projevy začínajícího duševního onemocnění a je proto lepší absolvovat odborné zhodnocení jejich projevů.

Jak už jsme psali v předchozí odpovědi, je potřeba zcela vysadit marihuanu a dodržovat zásady zdravé životosprávy (dostatek fyzického i psychického odpočinku, tekutin a kvalitní stravy, minerálů a vitamínů ve standardním dávkování).

Pokud byste chtěl další informace, můžete zkusit oslovit ještě Czeps.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.4.2021

Testy v zaměstnání

Zdravim mám prosbu o pomoc s riešenim mojej situácie v práci. Pracujem ako veduci pracovnik vo velkej firme, celkovo v tejto firme som už 5 rokov, na veducu pozíciu som sa vypracovala fakt zaslužene a v práci kolektív ludi ma naozaj bere fakt suprovo. Práve o to viac ma moja situacia príde smutná, lebo lidi z práce sú dovodom prečo ma to tam bavi a preto aj vysledky na connection mám medzi naj. Dňa 3.3 streda nočná smena som bola zavolana v pracovnej dobe okolo 22:00 na nahodne testy na alkohol a drogy. Alkohol v pohode ale test na drogy pozitivny 2krat a preto som informovala, že chcem podstupit odber krvi. Zamestnávatel mi poskytol 2 papiere(jeden o vyhodnotení, či som sposobila a podobne s udajmi nemocnice a laboratórneho zariadenia kam maju poslat krv, druhy papier bol o preplatení nakladov za ukon) a zavolal mi taxi. V noci o pol noci som prišla do nemenovanej nemocnice, ktorá je zmluvnym partnerom mojho zamestnávatela s tym že mi bolo povedane že odber mi urobia až ráno nakolko sú plne vytažení a nejde o ukon neodkladny. Tak som na druhy den šla na urgentny prijem kde mi nakoniec odobrali moč a aj krv aj ked som pár vecí trochu nechápala napr. prečo sa ma spytali či sa odmietam podrobit ked som im jasne povedala prečo som prišla a že asi by som neprišla keby som odmietala, dalej doktor mi dal mobil s osobou Zamestávatela uvedenom na papieri s práce, ktorá sa nechápavo spytala prečo sa odmietam podrobit rozboru a znova som uviedla že neviem ako na to prišla a tak som znova zopakovala doktorovi prečo som tam. Odber krvi nasledne prebehol a nakoniec som sa spýtala, či netreba niečo podpisat a či nechcú občiansky alebo kartičku poistenca. Niečo málo povedali a že nič netreba. Na to otazka moja kedy budu asi vysledky tak že oni to len pošlú. Začiatkom dalšieho týždna mi volali z práce, tam som zistila podla toho papiera je divne že nebudu informovat mna ale ich. Takto sa čakalo 3 týždne s tym z práce sa občas ozvali, že to urguju a raz spomenuli že v nemocnici sa tvaria že nemaju udan že som tam bola. Na to som im povedala, že ved predsa s vami volali, tak nech zavolaju na to čislo odkial im volali. Este som naznačila, že ak treba pojdem do nemocnice, lebo úprimne ja som nemala fakt dobrý pocit z toho že nemám dokaz že som tam bola. Z práce sa mi ozvali že už dostali odpoved z nemocnice a čakaju na pisomne potvrdenie. Tak som 30.4. 2021 bola zavolana do práce aby sme to už nejak doriešili. Do práce som šla s tym, že maju vysledky krve a nejak to uzavrieme. Pridem do práce a vysledky nemaju, lebo som tam podla nemocnice ani nebola, tak úprimne stejne najlepšie bude podpísat dohodu, lebo aj keby boli vysledky šla som tam neskoro na ten odber krvi ak som vobec bola. A ked to nepodpišem tak si narobim len problemy. Dostanem okamžitu a to nechcu lebo si moju prácu vážia. No tak som mala pár otázok prečo mi nedali vediet že nemocnica tvrdi že som tam nebola, prečo to potom tak natahovali ked mi tvrdia že aj negativne vysledky by mi nemuseli pomoct. Odmietla som podpisat dohodu a odišla. Neviem či dokážem že som v nemocnici alebo čo sa stalo s mojim vzorkom krvi? Ja tam naozaj bola. Dakujem 16507 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je nám líto, že jste se dostala do takové situace a chápeme, že to musí být opravdu nepříjemné. Postup jak nemocnice, tak převážně zaměstnavatele, se podle Vašeho popisu zdá být opravdu podivný a nestandardní. Napadá mě, zda jste se zkusila sama spojit s nemocnicí ohledně toho, zda mají záznamy o odběru a výsledku testů, případně si vyhledat konkrétního lékaře nebo jeho nadřízeného, který odběr prováděl a kontaktovat ho s podobným dotazem. Zároveň by laboratoř měla být povinna po určitou dobu odebraný vzorek krve uchovávat, pro případné další ověřování. Také by informace o provedeném odběru krve a jeho rozboru měly být vykázány na zdravotní pojišťovnu, kde byste to mohla jednak ověřit a také o tom získat potvrzení.

Jak se dále v takovémto případě bránit, je spíš otázka pro právníka, kterého v týmu naší poradny nemáme. Proto můžete kontaktovat tuto bezplatnou online právní poradnu, kde by Vám měli poradit, co lze na Vašem místě dělat. Lze je kontaktovat telefonicky či emailem (telefon: 222 582 932, mobil: 736 760 701, e-mail: ppano@asociace.org), případně i přes webový formulář.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2021

Návrat stavů po marihuaně - flashbacky

Dobrý den. Hned na začátek bych chtěl říct, že marihuanu nekouřím pravidelně. dal jsem si za za celý život jen dvakrát. Ale chtěl bych se zeptat. Tak před dvěma týdny jsem si dal marihuanu, stavy jsem měl, ale ty stavy mi po dvou týdnech došli znova. Už mám ty stavy třetí den v kuse a chtěl bych se jich nějak zbavit. Děkuji za odpověď 16503 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

situace, kdy se vrací stavy po užití drogy (v tomto případě marihuany), i když člověk nic neužil, se nazývají flashbacky. Tyto stavy či pocity by však měly trvat pouze krátkou dobu, například několik minut a měly by v čase postupně odeznívat.

Třídenní trvání stavů už je poměrně dlouhá doba a mohlo by to značit nějaký problém v psychickém stavu. Pokud by tyto stavy přetrvávaly i nadále, bylo by na místě absolvovat vyšetření u lékaře - psychiatra, který může zhodnotit, zda je vše v pořádku a případně nasadit léčbu.

Obecně platí, že návratu do normálu může napomoci zdravá životospráva, dostatek fyzického i psychického odpočinku, tekutin a pestré stravy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2021

Pervitin, abstinenční příznaky, fyzická a psychická závislost, motání hlavy

Dobrý den, chci se zeptat proč všichni tvrdí že na pervitinu neni fyzická závislost. ja ráno vstanu a když si nedam točí se mi hlava a jee to horsi a horsi takovy stav jako kdyz sem opilá nebo podobnyho ani to nejde popsat jako dyz to ma kazdou chvili semnou seknout a pak rovně nedokazu ani jit . psychycky to rozhodně neni,protože se snazim prestat.. vim ze z tohodle stavu se da vyspat za 4 dny je to pryč... ale ja. nemuzu tady 4 dny spát.. musim fungovat k doktoru jit nemuzu nevite co to zmírní aspoň to motani hlavy.? drogy beru 6 let asi a sem definitivně rozhodnuta ze s tim chci prestat beru kouřením a snupanim nijak jinak. mam silnou vůli bych rekla nemusim to mit ale to motani hlavy je fakt hrozný. 16504 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

moc oceňuji, že jste se po 6 letech definitivně rozhodla přestat s pervitinem. Silná vůle je rozhodně dobrý základ, zároveň jak píšete, roli hrajou i další věci, které to můžou zkomplikovat. Rozumím tomu, že potřebujete fungovat a zbavit se nepříjemného motání hlavy po ránu.

Fyzická závislost popisuje reakci těla na vysazení některých drog (nejčastěji opiátů a alkoholu), která může být až život ohrožující. Pervitin tímto způsobem nefunguje, na druhou stranu v jeho případě bývá zásadní se vypořádat s psychickou závislostí, kterou doprovází tzv. bažení. To však neznamená, že s jeho vysazením nemohou být spojené i nepříjemné fyzické komplikace. Dobrá zpráva je, že zpravidla v krátkém časovém úseku abstinence odeznívají.

Pokud se Vám motání hlavy stane ráno doma, můžete se vyzkoušet položit na záda a dát nohy nahoru nad úroveň hlavy. Je to však jen dočasné řešení a ráda bych se přiklonila k variantě oslovit lékaře. Pokud byste chtěla využít anonymní formu oslovení odborníka, mohu doporučit tuto online poradnu.

Obecně návratu do fyzického i psychického normálu může pomoci zdravá životospráva, dostatek odpočinku, přiměřená fyzická aktivita, pravidelný přísun tekutin a pestré stravy, vitamínů a minerálů. Tělo bývá užíváním pervitinu vyčerpané, pervitin ovlivňuje třeba i tlak nebo spánek. I proto musím taky napsat, že bych Vás nejradši podpořila v tom si opravdu minimálně ty 4 dny odpočinku dopřát.

Ráda bych Vás podpořila v cestě k abstinenci a k vyhledání odborníků (ZDE), kteří Vás v této situaci mohou podpořit a připravit na zvládnutí potíží, které se s tím pojí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.3.2021

Nikotin v krvi, kouření, vyšetření srdce

Dobrý den, mám dotaz. Za 3 dny jdu na odběry krve a celkové vyšetření, kvůli tomu ze si moje doktorka mysli ze mám problém se srdcem. Sla jsem si dneska zakourit (vykourila jsem asi 10 cigaret). No a chci se zeptat zda to na těch testech můžou poznat? Jako jestli mi najdou v krvi nikotin nebo něco jiného co by napovedelo ze kourim tak jednou za týden/ jednou za 2 týdny cca 10 cigaret. Předem děkuji za odpověď 16501 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

součástí podobných specializovaných vyšetření (kvůli možnému problému se srdcem) nebývá toxikologický rozbor, který by zjišťoval nikotin v krvi. Musela byste o něm být dopředu informována a dát k němu souhlas. Navíc je finančně celkem nákladný a dělá se tedy jen když je k tomu důvod.

Zároveň je takto nárazové kouření zátěží pro organismus a srdce. Případné problémy se srdcem tak může kouření ještě zhoršovat. Z tohoto hlediska by o kouření měla být informovaná i Vaše lékařka.

Bylo by proto na místě nyní cigarety zcela vysadit, alespoň do doby, než se problémy se srdcem vyloučí nebo bude jasná léčba a její možné kontraindikace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.3.2021

Pervitin a hubnutí

Dobrý den. S partnerkou si 1za měsíc o víkendu pátek sobota dáme pervitin určitě ne velké dávky v sobotu večer už spíme. Partnerka poslední 2mesice začala hubnout cca z 51kg na 46kg. Je mi jasné že je to tím. Poprosil bych o radu jak ji dostat opět do normálu jak dlouho to může trvat popř. jak změnit jídelníček aby se srovnala co nejdriv. A jak dlouho při vysazení trvá dostat se do normálu Děkuji za odpověď Jirka 16502 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jirko,

je fajn, že se vám s partnerkou dařilo držet si při užívání pervitinu odstup aspoň měsíc a hlavně se chystáte pervitin vysadit. Nicméně píšete, že partnerka hubne a chápu, že řešíte, aby se jí váha vrátila do normálu.

Pervitin často stojí za hubnutím. Jednak je tělo po jeho užití nabuzené a vydá spoustu energie a jednak potlačuje chuť k jídlu. Zároveň užívání 1x měsíčně není zas tak časté, takže by nemuselo mít až tak velký vliv na ztrátu váhy. Roli může hrát i celkový životní styl - jak pravidelně partnerka jí, zda se jedná o výživné jídlo (zda obsahuje dostatek živin a je vyvážené), zda má kvalitní spánek, zásadní bývá také stres. Záleží i na tom, jak to má partnerka nastavné, zda se snažila hubnout, případně si udržet nízkou váhu nebo to spíš neřešila.

S tím bude také souviset odpověď na otázku, za jak dlouho po vysazení trvá dostat se do normálu. Tedy za předpokladu, že jste o tom s partnerkou mluvili a chce se také na svou původní váhu vrátit. Dá se tomu dost pomoct právě dodržováním zásad zdravého životního stylu, hlídat příjem živin, případně se dají užívat i nějaké doplňky stravy (běžné vitamíny a minerály). Každý to má ovšem s fungováním těla a přibíráním váhy jinak, takže těžko říct přesně, jak dlouho to bude trvat partnerce. Klidně se může také poradit třeba se svým lékařem nebo s výživovým poradcem, pokud by se jí samotné nedařilo váhu nabírat zpět. Pokud by hubnutí pokračovalo ještě víc a měl byste o partnerku do budoucna v tomhle směru obavy, můžete ještě oslovit např. tuto organizaci.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2021

Jak pomoci partnerce?

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu. Moje partnerka, bere 2 měsíce pervitin (nitrožilně), předtím 15let abstinovala, trpí hraniční poruchou osobnosti. Mimo pervitinu je už asi rok závislá na rivotrilu. Tvrdí, že to má vše pod kontrolou a zvládne přestat sama, před týdnem dala výpověď v práci aniž by mi cokoliv řekla ( žijeme spolu 7 let) a celý tyden hrála, že chodí do práce (nevím kde travila čas). Hodně zhubla, má často rozšířené zorničky, změnily se jí pohyby, když se jde na chvilku projít nebo nakoupit je pryč několik hodin, je vzhůru celou noc, několik nocí se snažila vyrobit poličku, někdy má plno energie, jindy celý den prospí. Před 3 rokama se léčila ze zavislosti na alkoholu a prášcích (od té doby mela 1 relaps- znovu léčba a 2 lapsy). Nedochází na žádné terapie, údajně se nedají sehnat, chodí jen k psychiatrovi. Nevím co mám dělat, chtěla bych jí pomoct, ale ona tvrdí že to zvládne celé sama, léčit se údajně nepotřebuje, protože není závislá, byl to prý jen úlet. Bojím se, že budeme absolvovat stejné kolečko problémů jako u alkoholu (zachytky, podvádění, lži, ...). Máme 14ti letou dceru a nechci aby byla u toho a znovu to celé prožívala (biologická matka nejsem já, ale partnerka). Poradíte mi co mám dělat? 16499 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz a důvěru. Je dobře, že se snažíte najít pro sebe nějakou radu a pomoc.

Partnerčino chování, které popisujete (hubnutí, rozšířené zorničky, nespavost, změna pohybů atd.), můžeme u lidí, kteří užívají pervitin či jiné stimulanty, pozorovat často a mnohdy je to signál, podle kterého se začneme domnívat, že se něco děje. Zároveň píšete o kolečku lhaní, podvádění a pobytech na záchytce, které jste už s Vaší partnerkou v minulosti zažila, a který znovu absolvovat nechcete, což je zcela pochopitelné. Asi Vás nepřekvapí, že bez alespoň nějaké snahy Vaší partnerky se změna současné situace neobejde. Napadá mne otázka, co tehdy pomohlo k tomu, aby si Vaše partnerka uvědomila, že situaci již nemá plně pod kontrolou, že to nezvládne celé sama, a vyhledala další odbornou pomoc? Co se nyní děje takového, že to Vaši partnerku přivedlo k nadužívání Rivotrilu a k návratu k pervitinu?

Ptáte se však na to, co nyní můžete dělat Vy. Prvním krokem by mohl být otevřený rozhovor s partnerkou (pokud je to v této situaci možné) o tom, jak celou situaci vnímáte a jak se Vás dotýká. Verbalizovat Vaše obavy a také nechat zaznít to, že nechcete celé kolečko zažívat znova a vystavovat tomu vaši dceru. Můžete společně propátrat, jaké jsou důvody partnerčina návratu k užívání, ohraničit, kdy končí úlet a začíná docházet ke ztrátě kontroly (a zamyslet se společně nad otázkami, které nabízím výše). Součástí takovéhoto rozhovoru také často bývá vymezení hranic či podmínek, za jakých může partnerství a rodina nadále fungovat. Užitečné informace k tomu, jak s partnerkou komunikovat můžete nalézt v některé ze svépomocných příruček.

Rozhovor je možné realizovat doma, nicméně zde máte pravděpodobně již zaběhlé nějaké komunikační vzorce a mohlo by tak být efektivnější, kdyby proběhl na nějakém bezpečném místě mimo domov, kde vám bude oběma příjemně. Lze k tomu využít také odbornou pomoc, například v podobě párové konzultace či terapie.

Přímo ve Zlíně sídlí Terapeutické centrum, kam můžete přijít společně s partnerkou nebo i/nejprve sama. Může sem také začít docházet na terapii přímo Vaše partnerka. Služby centra jsou bezplatné a mohou být také anonymní, nyní v době pandemie nabízejí své služby také po telefonu či online (Skype, Zoom apod). Během pandemie je také (pokud máte VZP) možné využít příspěvek na terapii a mít ji tak částečně/plně hrazenou. Na seznamu zapojených terapeutů jsou i jména z vašeho kraje (seznam ZDE). Případně můžete nalézt další kontakty na pomáhající organizace na Mapě pomoci.

Z toho co píšete mám dojem, že jste se svojí partnerkou prožila nejedno těžké období a je fajn, že máte i nadále velkou snahu jí pomoci a být pro ni oporou. Myslím však také na Vás, abyste na to nezůstávala sama. Kromě odborných služeb může přinést úlevu také probrat co prožíváte s někým zvenčí, ke komu máte důvěru.

Držíme palce,

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.3.2021

Pervitin a kožní projevy

Dobrý den chci se zeptat beru perník už nějakou dobu a dělají se mi hnuse a velké vyrážky a pupínky . Potřebuji nějakou radu jak se toho co nejrychleji zbavit aniž bych sla k doktorovi . Díky za odpověď 16498 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

kožní reakce (boláky, pupínky, vyrážky) po užití pervitinu bývají velmi časté. Pervitin a jeho příměsi se z těla dostávají přes játra, ledviny a také pokožku. Zároveň pervitin z černého trhu může obsahovat mnoho nečistot, odpadních látek a chemických příměsí dané nekvalitním či nesprávným způsobem výroby. Může se taktéž jednat o alergickou reakci na pervitin nebo některou z jeho sloučenin (fosfor, jód atd.), která se taktéž projevuje kožní reakcí. Také může mít vliv věk, či nadměrné škrábání po pervitinu (včetně záseku na něm) a zavlečení bakterií do takto vzniklých ranek.

Pokud nechcete jít k doktorovi, v tomto případě ideálně ke kožnímu, nabízí se varianta zajít do kontaktního centra, kde bývá k dispozici zdravotnický (či proškolený) personál, který obvykle má k dispozici různé hojivé masti. Tito pracovníci také mohou pomoci vyhodnotit, zda se nejedná například o nějakou infekční kožní nemoc, která je potřeba léčit antibiotiky, jako je například velmi vážné Impetigo. Další variantou je problém zkonzultovat v lékárně a zakoupit si některou z volně prodejných mastí, které však nebývají tak účinné jako ty na předpis. Nejen při braní bývá také důležitá péče o pleť, hygiena, odpočinek a správná výživa.

Také by mohla pomoci delší pauza od pervitinu, spolu s lokální léčbou Vaší vyrážky a pupínků, alespoň do doby, než potíže zcela odezní.

Více o kožních problémech, spojených s užíváním drog, si můžete také přečíst v tomto článku z Dekontaminace. Kromě kožních problémů je s pervitinem spojená celá řada dalších rizik, o kterých si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2021

Řízení a N-ethylhexedron

Dobrý den,včera mě zastavila policejní hlídka za volantem a vyšel mi pozitivni test na amfetaminy. Udělal jsem chybu, řeším teď složité životní období a pár dnů jsem fungoval na N-ethylhexedronu.. Podle policie jsem nejevil žádné známky intoxikace krom zůženych zornic. Kývl jsem na krevní testy a tak se i stalo. Mám za to, že tato látka v ČR není zatím na seznamu zakázaných látek. Noc před tím jsem každopádně vysnupal minimálně půl gramu a poslední čáru jsem si dal zhruba hodinu před jízdou. Vím, že drogy nic neřeší, ani se k nim běžné neuchyluji. Je mi jasné že v krvy toho bude určitě hodne, chci se zeptat, co mi hrozí. ŘP mi zatím nesebrali a čekám na vyjádření komise.. Předem děkuji za odpověď. 16494 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že orientační test zachytil amfetaminy, bude nyní opravdu záležet na výsledku rozboru krve. Pokud tato látka není na seznamu zakázaných látek, neměl by hrozit postih. Je však otázka, jak se k tomu postaví zmíněná komise, zda se v těle při odbourávání tato látka nepřeměňuje na něco jiného a zda se opravdu jednalo o čistý N-ethylhexedron a neobsahoval např. další příměsi, jako je met/amfetamin apod.

Doporučuji ještě obrátit se na tuto drogovou anonymní bezplatnou právní poradnu, kde Vás mohou lépe připravit na různé scénáře, protože se této problematice dlouhodobě věnují.

Zároveň nutno podotknout, že požití N-ethylhexedronu naposledy hodinu před jízdou není příliš zodpovědné ani bezpečné.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2021

testování čistoty substance

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli ještě existuje služba kde je možné si nechat otestovat psychadelickou substanci na její čistotu? Děkuji a přeji pěkné dny. M. 16495 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

možností se tu nabízí více, záleží na Vaší preferenci a finančních možnostech. Jednou z nich mohou být orientační kvalitativní testy, které lze provádět v domácím prostředí. Pomohou Vám zjistit přítomnost určitých předem daných látek, nikoli však jejich množství a celkové složení testovaného vzorku. Výsledek těchto testů tedy přinese pouze omezené informace o testovaném vzorku a vždy je potřeba počítat s rizikem různě nebezpečných příměsí. Některé testy jsou již semi-kvantitativní, což znamená, že dokážou odstupňovat poměr obsahu látky v testovaném vzorku (například testy na čistotu MDMA, kokainu, heroinu). Podle Vašeho zájmu si lze tedy vybrat set na zjištění konkrétní substance.

Další možností je laboratorní rozbor, kdy lze oslovit konkrétní toxikologické zařízení a individuálně se s nimi domluvit na rozboru vzorku. Jedná se o dražší variantu v řádu tisíců korun.

Pokud by Vás zajímalo více, můžete si přečíst článek na téma testování substancí ZDE. Bohužel v současné době není možné provozovat službu přímo určenou pro testování drog jako tomu je v některých evropských zemích (nebo i dříve v ČR), ačkoli odborníky jsou tyto aktivity považovány za velmi důležité z hlediska snižování rizik při užívání drog. I my se dlouhodobě zasazujeme o to, aby se to do budoucna změnilo.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
22.3.2021

Dcera a lék Doreta, testy tramadol

Dobrý den , našel jsem u dcery platíčko od léků Doreta 75mg/650mg. Mám podezření že je užívá dlouhodoběji a je jí 15 let . Chci se zeptat jak je to závažné v případě že je užívá zda existuje nějaký dostupný test který by přítomnost léku v tělě odhalil, udajně z moči to nelze . Děkuji mnohokrát Č. 16496 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

lék Doreta obsahuje mimo jiné účinnou látku tramadol, kterou nezachytí základní orientační test. V popisu testu musí být označení TML mezi testovanými látkami. Je dostupný na internetu či v lékárně. Nejčastěji se provádí ze slin či moči, záleží na zakoupeném druhu. Případně můžete zvolit přesnější laboratorní test (v rámci toxikologického pracoviště), který je ovšem dražší.

Zároveň testování má svá úskalí. Orientační testy nebývají příliš spolehlivé. Takže hrozí falešná negativita, tedy situace, kdy dcera lék bere, ale test vyjde negativní, ale i falešná pozitivita, tedy situace, kdy dcera lék nebere, ale vyjde pozitivní a dojde k falešnému obvinění. Velkým rizikem je tedy trvající nejistota, jak to tedy je, a taktéž vzájemná ztráta důvěry. Test také neodhalí četnost nebo rizikovost užívání, ukazuje pouze ne/přítomnost látky v těle.

Ptáte se na závažnost užívání Dorety. Ne náhodou se jedná o lék na předpis, který by měl být předepisován na nezbytně nutnou dobu. Z důvodu obsahu opioidů je zde riziko vzniku postupné závislosti. Používá se pro léčbu silných bolestí a její užívání je potřeba vždy konzultovat s lékařem.

Za naši poradnu proto raději doporučujeme co nejvíce otevřený rozhovor o tom, zda a pokud ano, tak proč dítě danou látku bere. Podobný rozhovor by měl proběhnout pokud možno v klidu, na neutrálním místě, kde je oběma dobře, bez obviňování, ale také bez bagatelizování problému, s důrazem na to, že máte o dceru obavy a chtěl byste zjistit, co se jí děje. Případně se můžete obrátit na odborníky, ať už Vy sám, nebo společně s dcerou (například ZDE).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2021

Absťák po fentanylu

Ahoj, měsíc beru fentanyl (orálně) žvýkám ho, těd jsem začal snižovat s 75, chci vyapstinovat sám nechci na detox, mám rodinu a docela velkou firmu a nemužu nikde chybět. Jak bych se toho mohl njlepe zbavit, těť snižuji a sem na 20, a budu snižovat ještě 4 dny na uplné minimum, mám očekávat velký absták? Mám ještě kdyžtak tablety tramalu. Děkui za radu Tomáš 16497 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

děkujeme za dotaz a oceňujeme to, že jste se sám rozhodl pro abstinenci od fentanylu. Je dobře, že se snažíte informovat o tom, jak moc velký může být abstinenční syndrom. I když Vaše užívání není příliš dlouhé, nelze s jistotou odhadovat, jak velký absťák můžete čekat, je to vždy dost individuální. Rozhodně je však na místě to nepodcenit, být připraven i na to, že to bude nepříjemné a uzpůsobit tomu svůj program. Je skvělé, že se vám již podařilo snížit dávku a máte v plánu pokračovat. Můžete dále pozvolna snižovat množství látky a pozorovat co se s vámi bude dít a jestli to půjde zvládnout sám v rámci domácího detoxu. S užitím tramalu je určitě dobré být také opatrný, má svá rizika včetně závislosti. Více se můžete dočíst např. ZDE.

Pokud byste chtěl více konkrétních rad a informací od odborníků, kteří podobná témata ohledně vysazování opiátů pravidelně řeší, určitě se obraťte telefonicky nebo mailem na tyto (12) centra přímo v Praze.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
21.3.2021

Správné skladování kokainu?

Dobrý den, mohla bych se zeptat, nemám problémy s drogami, jen se mi stava ze když mam u sebe více kokainu tak mi po nejake době třeba cca 14 dni začíná trosku lepit na prsty . Zajímalo by mě, zda by jste nevěděli nejake správně uchovávání , skladování aby zůstal pořad stejný . Dekuji moc 16493 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pro skladování se obvykle doporučuje sucho, chlad a temno. Zároveň se v případě kokainu jedná o chemickou látku a k určitým změnám bude pravděpodobně docházet vždy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.3.2021

Neodebrání ŘP, pozitivní test na THC

Dobrý den , chci se zeptat po pozitivním testu na THC a po odběrech krve a moči mi nebyl odebrán ŘP mohu dál řídit do vyjádrěni policie ? 16492 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Odebrání řidičského průkazu přímo na místě záleží na rozhodnutí zasahujících policistů. Pokud Vám ŘP neodebrali, můžete zatím nadále řídit. To, zda Vám řidičský průkaz zůstane, bude záležet na výsledcích testů krve a moči a na tom, zda proti Vám bude zahájeno správní řízení (případně trestní stíhání) a s jakým výsledkem. Více informací k tomu, co může následovat, naleznete v našem článku ZDE.

V případě, že byste se v souvislosti s výsledkem testů dostal do potíží nebo měl další návazné dotazy týkající se právní problematiky, můžete se obrátit také na bezplatnou Právní poradnu A.N.O., která se na podobná témata specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.3.2021

Úzkosti po pervitinu

Zdravím, jdu s dotazem. Necelé 3 měsíce jsem užívala pervitin (pouze nosem, jehel se bojím). Ze začátku užívání byly dojezdy nepříjemné - měla jsem stíhy, ale postupem času bylo vše v pohodě a žádné dojezdy jsem neměla - samozřejmě kromě pískání v uších, klasický dojezd. Vždy jsem zvládla 5 dní a nocí bez spánku a jídla, pauzu jsem měla vždy max 3 dny. Pak jsem se rozhodla, že se s pervititem zklidním. Dala jsem si pauzu asi 5 dní. Pak jsem si dala pervitin, jela jsem 1 den a 1 noc, i trochu jídla jsem si dala, jízdu jsem zastavila večer, v ten večer mi začal dojezd,ale úplně jiný, než vždy. Rychlé bušení srdce, tlak v celém těle, špatně se mi dýchalo, vždy tento stav trval tak 2 hodiny, pak 2 hodiny klid a pořád dokola, spát v žádném případě nešlo, nepovedlo se mi usnout. Byla to úzkost, trvala cca 30 hodin, pak se mi konečně podařilo usnout a po spánku bylo zase vše v pohodě. Dala jsem si 7 dní pauzu. Pak zase 1 noc a 1 den, druhý večer jsem zase ukončila jízdu a zase to samé, úzkost, bušení srdce, strach ze smrti, nebo z omdlení. Stačilo maličko stresu a měla jsem neskutečně hnusný uzkostný stav. Trvalo to zase cca 30 hodin, než jsem usla. Spala jsem hodinu, po hodině jsem se probudila a měla zase ten stav, byla chvilku vzhůru a pak po velkém snažení zase usla. Chci dodat, že OBĚ DVĚ JÍZDY JSEM MĚLA JEDEN A TEN SAMÝ MODEL PERVITINU. Teď jsem 8 dní čistá. Mohla být úzkost vyvolána tím, že to byl špatný model? Dále se chci zeptat, když si seženu po cca měsíční pauze jiný model, je 100%, že se mi na dojezdu zase vrátí ta úzkost? Nebo je nějaká šance, že s jiným modelem a delší pauzou už takový brutální dojezd nebude? Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den! 16488 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotazy, ve kterých popisujete svoje 3 měsíční užívání pervitinu, to jaké si dáváte pauzy a jaké zažíváte dojezdy. Zmíněné dojezdy se začaly poslední dobou zhoršovat a píšete o nich jako o neskutečně hnusných úzkostných stavech, kdy nemůžete usnout. Ptáte se nás, jestli jsou tyto nepříjemné dojezdy vyvolané modelem pervitinu, který jste užila a jestli je jisté, že k nim určitě dojde i při užití jiného modelu.

V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit, že i když jste do užívání pervitinu vstoupila intenzivně a frekvence užívání kterou popisujete je velmi vysoká, tak se vyhýbáte jehle a snažíte se dávat si pauzu, když vám není psychicky dobře, a že se snažíte získat k tomu nějaké informace a rady. Dojezdy k užívání pervitinu neodmyslitelně patří a je normální, že se jejich podoba a intenzita v průběhu užívání mění. Zároveň je každý člověk vůči pervitinu jinak citlivý a dojezdy mohou být pro někoho opravdu velmi nepříjemné. Mnoho informací o dalších rizicích a účincích se můžete dočíst ZDE.

Tato látka má vysoký potenciál vyvolávat, případně zesilovat psychické potíže a úzkost je jedna z nejtypičtějších z nich. Příčin, proč k tak silné úzkosti najednou došlo, může být mnoho. Například váš současný a celkový psychický i zdravotní stav, míra stresu, jakou teď zažíváte a také zmíněný model, kde může hrát roli jednak množství látky, tak její kvalita a možné příměsi a další faktory, které je těžké odhadnout. Nelze tedy s jistotou říci, jestli to bylo způsobeno jen modelem ani co se stane, až si dáte znova jiný model. Na místě je však určitě velká opatrnost. Z vaší zprávy je patrné, že jste v zmíněných 3 měsících užívala opravdu často, a to představuje značný nápor na psychiku i tělo člověka a může se to projevovat právě zesílenými negativními účinky.

Rád bych vás tedy podpořil, ať si mezi užíváním dáváte co nejdelší pauzy a pokud by stavy jaké popisujete přetrvávaly, nebo se snad zhoršovaly, možná by bylo fajn zvážit, jestli vám za takové zážitky braní pervitinu vlastně stojí. Je na místě takové věci nepodceňovat, aby nedošlo k prohloubení psychických obtíží nebo k vyvolání duševního onemocnění.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.3.2021

Chlorprothixen a dojezd

Ještě jsem o předešlému dotazů - uzkost zapomněla dodat jeden dotaz.. Když se rozhodnu si dát pervitin třeba po měsíční pauze.. Když budu mít na dojezdu opět úzkost, mohu si na to dát tabletu Antipsychotik Chlorprothixen 15mg, abych snadněji usla? Tím myslím třeba 8-12 hodin po poslední čáře pervitinu. Vím, že po vyspání bude vše v pohodě, ale nejtěžší je na tom úzkostném dojezdu usnout, proto bych si na to chtěla dát ten chlorprothixen, který je určený na úzkosti. Mockrát děkuji! 16489 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je dobře, že se ještě doptáváte a zvažujete, zda je to bezpečné. Užívání léků na předpis na tlumení dojezdů sice někdy může fungovat, ale celkově je velmi riskantní. Lze těžko odhadnout k čemu dojde. Je možné i zesílení negativních účinků obou látek a značná zátěž organismu, který bývá po pervitinové jízdě dost vyčerpaný. Z možných nežádoucích účinků Chlorprothixenu lze zmínit například zrychlenou činnost srdce, což v kombinaci s pervitinem může být nebezpečné. Další otázka, která mě napadá je, jestli máte tyto prášky z nějakého důvodu předepsané, protože za takových okolností by užívání pervitinu bylo ještě mnohem více riskantní.

Sice se oproti rychlé pomoci v podobě antipsychotik nebo jiných léků na předpis může zdát takové řešení slabší, ale můžete zkusit mírnit dojez a usnadnit usnutí i jinými cestami. Například k tomu určenými bylinnými čaji, melatoninem a také tím, že si na odpočinek po dojedu vyhradíte dostatek času a zajistíte klidné prostředí, kde vás nebude nic stresovat ani rušit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.3.2021

Lékařská marihuana a řízení

Dobrý den po dvou letech léčení bolestí zad mám předepsanou marihuanu, když zastavím policii při kontrole budu mít v krvi THC, ale nebudu pod vlivem, jak postupovat, vím jít na krev, ale to tam budu pořád, a jak je to to seberou pokaždé řidičák? 16491 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Marihuana je při pravidelném užívání detekovatelná orientačními testy PČR ze slin až 7 dní, z moči až 30 dní. Je tedy pravděpodobné, že ji test zachytí. Pro posouzení, zda jste marihuanou ovlivněna, však záleží na množství aktivních metabolitů THC v krvi, které by měly být pod hladinou 2ng/ml krve, což je hranice přestupku. Pokud byste odmítla jet na krev, budete automaticky posuzovaná tak, že s výsledky orientačních testů souhlasíte a tedy jako pod vlivem. Jedinou cestou, jak prokázat reálné množství metabolitů v krvi je opravdu krevní rozbor.

Odebrání řidičského průkazu přímo na místě je na rozhodnutí policistů. Nezadržují ŘP vždy, ale může se to stát. Klíčový je pak výsledek krve, podle něj rozhoduje ve správním řízení obecní úřad/magistrát o odebrání ŘP, případně o jeho vrácení, pokud už byl zadržen. To může nějakou dobu trvat a může to být nepříjemné.

Ve Vašem případě by stálo za úvahu vozit s sebou v autě lékařskou zprávu o tom, že užíváte marihuanu ze zdravotních důvodů a pokud by Vám vyšel orientační test pozitivně, ukázat ji policistům. Zároveň je samozřejmě u řízení třeba dodržet potřebný rozestup nejméně 24-48 hodin od užití marihuany, abyste se dostala se pod limitní množství metabolitů a neřídila pod vlivem. Aby THC nezachytil orientační test, tak je potřeba ještě delší čas. Více o problematice silničních kontrol si můžete přečíst zde.

Můžete se také obrátit na tuto anonymní bezplatnou právní poradnu, kde by Vám mohli dát další tipy, jak postupovat. Případně můžete také zkonzultovat řízení s lékařem, který Vám marihuanu předepisuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.3.2021

Pomoc pro syna, který asi sází

Dobrý den .Syn má problém se závislosti.Stále si půjčuje peníze, nedokáže říci, ale mám podezření , že se jedná o sportovní sázení. Nevím si rady , protože bydlíme v jednom bytě a jelikož je bez peněz nemám ho kam vystěhovat. Osobně potřebují kontakt na nějakou pomoc i psychologa, ale syn se musí začít léčit. Můžete mi poradit co mám dělat? Snažila jsem se splácet půjčky, s tím že sliboval, že to výše naposledy.Ja teď už nemůžu a ani nechci. Zrušila jsem mu trvalý pobyt (řeší se to) ale co dál ? Prohloubí se problém s úroky a kam jej vystěhovat když nemá ani na ubytovnu ? Děkuji za odpověď 16484 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Rozumím tomu, že se nyní nacházíte ve složité situaci a řešíte, co dál.

Podpora pro Vás samotnou je velmi důležitá, stejně jako konzultace s odborníky, jak nyní postupovat a jaké nastavit hranice ve vztahu se synem. Ve vašem městě se můžete obrátit na Centrum komplexní péče, kam se můžete objednat telefonicky (+420 773 996 916) nebo e-mailem (terapie.olk@podaneruce.cz). Můžete se tam přijít poradit jak Vy sama, tak společně se synem, případně tam poté může docházet i syn sám, pokud o to bude mít zájem. Mohou mu pomoci i s léčbou. Další organizací ve Vašem městě je P-Centrum, které nabízí konzultace blízkým i ambulantní program pro hráče.

Další možnou variantou pro syna i pro Vás je online pomoc, například Renadi nebo Naberte kurz. Kromě toho si může syn v počítači nebo v mobilu nastavit různé blokující aplikace, které pomohou zabránit v sázení. Fungují na počítači i na mobilu.

Přejímání odpovědnosti za druhého, jako je například placení půjček, se obvykle nedoporučuje, protože by to měla být starost syna. Případně se doporučuje finanční podpora pouze jako spoluúčast k tomu, co splácí on sám. Zároveň rozumím tomu, že je velmi náročné se dívat na propad takto blízkého člověka a pojí se to s mnoha obavami, co s ním bude dál. Je však pochopitelné, že musíte v první řadě chránit nejprve sebe, aby Vás situace nepohltila a dluhy nedopadly i na Vás. Je proto určitě dobře, že řešíte i odhlášení syna z trvalého pobytu apod. Pomoc s bydlením by mohl syn získat také ve výše uvedených službách, ať už přímo v léčbě nebo v různých formách přechodového či chráněného bydlení. Pokud by se jednalo o komerční ubytování, například na ubytovně, mohou mu taktéž pomoci vyjednat dávky hmotné nouze a doplatek na bydlení vzhledem k tomu, že je bez příjmů.

Další tipy na to, co byste v tuto chvíli mohla dělat a co by mohlo fungovat ve Vašem případě, můžete nalézt v těchto svépomocných příručkách.

Držíme palce,

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.3.2021

Testy na drogy, THC, řidičský průkaz

Dobrý den. Může být sebran ŘP pouze na základě potvrzení THC v moci ale ne v krvi? Manžel byl zastaven policii, kdy orientační test vyšel pozitivně ( kouřil THC více jak 12hod předtím) a podstoupit odběr krve a moci v nemocnici. Dnes po cca měsíci přišel dopis, že se zahajuje řízení o prestupku, jelikož cituji : " Byl vyšetřením odebraného vzorku moči potvrzen výskyt cannabinoidu. Krev nic. Děkuji. 16485 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

řidičský průkaz by neměl být odebrán pouze na základě testu z moči. Výsledek testu z moči by měl pouze ukázat směr, zda má cenu člověka poslat na krevní testy (v případě pozitivity) či nikoli. Bohužel je však běžná praxe, že se řízení o přestupku zahajuje jen na základě toxikologického vyšetření moči bez následných krevních výsledků.

Vaším právem je proti zahájení řízení o přestupku podat odpor nebo odvolání. Odpor se podává v případě již vydaného příkazu, kterým může být například zákaz činnosti (řízení) či peněžitá pokuta. Oproti tomu odvolání slouží k vymezení se vůči rozhodnutí, které ještě nenabylo právní moci. Pokud se jeden z těchto opravných prostředků rozhodnete využít, následně musí být analyzován vzorek krve, který byl v nemocnici odebrán a který mají povinnost pro tyto případy 8 týdnů uchovávat.

Pokud byste měla zájem o právní pomoc ve vyřízení věci, zde najdete odkaz na právní poradnu, se kterou jsem i Váš konkrétní případ konzultovala.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.3.2021

Pervitin a prohlídka u lékaře

Zdravím chci se zeptat včera jsem použil pervitin (šňup) a teď 24 mám jít k doktorovi na prohlídku a mám vzít raní moč chci se zeptat zda něco zjistí nebo ne? A nebo co pomůže za nápoje díky 16486 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

testy na drogy nebývají součástí běžných lékařských prohlídek. Muselo by se jednat o toxikologický rozbor, který je finančně nákladný a ke kterému byste musel dát souhlas. I pokud by k rozboru na drogy přeci jen došlo, po šesti dnech od užití je nepravděpodobné, že by test pervitin detekoval.

Žádné konkrétní nápoje odbourání pervitinu z těla zásadně neurychlují, mírně pomoci může zelený čaj, obecně dostatek tekutin a vitamínů, nastartování metabolismu fyzickou aktivitou, dostatek spánku a zdravá životospráva. A pro jistotu jen dodám, že zjištění u lékaře není jediné riziko pervitinu (více viz zde).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 7125zobrazit stránku: