Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 6055 → stránka: 12

16.1.2018

Pervitin vs. Kofein

Dobřej nevíte jak poznat piko, od kofeinu Na alobalu ?? Dekuju mnohokrát

Zvědavý Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rozdíl by mohl být v barvě, struktuře, zápachu nebo také ve způsobu tavení po zahřátí (především pokud bychom vzali v potaz čistou formu pervitinu a kofeinu). Ovšem spolehlivě to bez chemického rozboru poznat nejde, hlavně proto, že se v realitě často může jednat o směs těchto a celé řady dalších látek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.1.2018

APA či EPA

Dobrý den, chtěla bych vědět vše o droze APA či EPA nebo tak nějak.... Nemohu to v žádném vyhledávači najít. Setkala jsem se užíváním ve vlastní rodině. Bohužel vůbec nic o droze nevím, tudíž nemohu dostatečně zasáhnout či pomoc.....Prosím o radu. Děkuji.D.

Denisa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Deniso,

uvedené názvy potenciální drogy (v rámci definice drogy jako psychoaktivní látky měnící vědomí) nám bohužel také nic konkrétního neříkají. Jediné, co nás napadlo je Apaurin, který spadá mezi benzodiazepiny a má poměrně vysoký potenciál vyvolat závislost.

Případně ještě můžete zkusit blíže popsat účinky dané látky a její působení na psychiku člena rodiny, třeba bychom ještě něco vymysleli.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.1.2018

Psychoaktivní látky a riziko panické poruchy

Zdravím. Od istej doby mám menší problém. Je tomu približne rok ako som začal užívať drogy. Od marihuany, cez extázu až ku kokaínu. Približne 2 mesiace mi však drogy nerobia dobre. Mama trpí panickou poruchou a ja mám pocit, že mi ju drogy tiež vyvolali. Čo i len po malom potiahnutí z jointa ma začne oblievať studený pot. Ruky si prikladám ku krčnej tepne a kontrolujem pulz, ktorý je samozrejme zrýchlený a z každej jednej drogy mám v podstate bad trip. Nemyslím si, že som závislák, ale samozrejme, kto niekdy ochutnal nejakú drogu v dobrej spoločnosti vie, aké nové dimenzie šťastia sa po požití otvárajú... Veľmi nerád by som s príležitostným užívaním drog skončil. Preto sa pýtam, čo by ste mi odporúčali ? Nejakú krátkodobú pauzu na ustálenie psychiky. Dlhodobú ? Pripadne všetky natrvalo vysadiť vzhľadom k predospozíciam k panickej poruche ? Rozmýšľal som nad vyšetrením srdca u doktora, možno keby som počul, že moje telo je v dobre kondícii, pomohlo by mi to.. Alebo u nad návštevou psychiatra. Vedel by som si vybaviť na predpis neurol alebo xanax, vzhľadom k mamininej diagnóze, avšak nie som si istý či by mali po požití napr koksu nejaký význam. Za odpoveď ďakujem. Snáď slovenčina nebude problémom.

Lukes Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Vaše dotazy. Slovenština vůbec není problém. Jsme rádi, že píšete a že se snažíte přemýšlet o Vašem přístupu k psychoaktivním látkám a jejich vlivu na Vás.

Otázky, které pokládáte, jsou poměrně zásadní, obzvláště ve chvíli, kdy začínáte zažívat takto nepříjemné psychické stavy. Není sice úplně snadné (vzhledem k individuálnímu působení drog na mozek a limitům internetového poradenství) vyjadřovat se k tomu, jak byste měl postupovat konkrétně Vy, přesto se pokusím předat Vám moji subjektivní zkušenost z delší terapeutické praxe s lidmi, kteří se dostávali do obdobných potíží.

První, co bych Vám chtěl předběžně potvrdit, je předpoklad o zvýšeném riziku výskytu úzkostných až panických projevů při užívání některých psychoaktivních látek (např. silnější THC potentní marihuany, viz tento článek) a to obzvláště při vyšší senzitivitě nervové soustavy a predispozicích k jejich zažívání. V daném ohledu by se proto mohlo vyplatit do budoucna neriskovat a nechat psychiku "ustálit". V opačném případě hrozí prohloubení duševní nerovnováhy a větší výkyvy.

I z těchto důvodů (viz Vaše další otázka) bych podporoval rozhodnutí, pro co možná nejdelší pauzu od psychoaktivních substancí a zároveň aktivní práci na vlastní duševní hygieně (viz např. tyto tipy), přičemž nejbezpečnější by bylo začít hledat "štěstí" někde jinde.

Vyšetřením srdce u lékaře můžete rozptýlit možné obavy z onemocnění oběhové soustavy, proto vnímám i takovýto postup pro jejich vyloučení jako rozumný. Na druhou stranu to ovšem nemusí znamenat, že se Vaše reakce na psychoaktivní látky najednou změní a riziko (psychického rozhození) zmenší. Častokrát jde přece jen o složitější psychosomatické reakce a na ty nemusí takovéto jednoduché ubezpečení stačit.

Co se týče naordinování si léků typu Xanax či Neurol (aneb benzodiazepinů s vysokým rizikem vyvolat závislost). K takovémuto postupu se stavím s velkými obavami, jelikož jakékoliv neodborné mixování a předepisování si psychoaktivních látek či léků může nadělat více škod nežli užitku. Navíc, jak jsem již zmínil, je vhodné na užívání těchto medikamentů dávat velký pozor, jelikož mají vysoký potenciál závislosti (viz např. tento článek) a jejich braní by mělo být rozumným psychiatrem opakovaně kontrolováno, přičemž se doporučuje jejich předepisování jen na kratší dobu a v omezeném množství.

Držíme Vám palce, ať se za sebe rozhodnete správně a dáváte na sebe pozor.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.1.2018

Porušení zákazu řízení

Dobrý den chci se zeptat přišel jsem o řp dne 27.9.2017 kvůli alkoholu nadýchal sem 1.75 přišel my rozsudek ze mám základ řízení 5mes na 2roky odvolal jsem se a jel sem ještě jednou a chytly mě znovu 9.1.2018tak se chci zeptat jestly ta podmínka platí nebo ne .

Robi Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

naše poradna je zaměřená na nelegální návykové látky. Se svým dotazem se můžete obrátit na tuto bezplatnou Právní poradnu, která se na právní aspekty řízení pod vlivem specializuje.

Za nás Vám můžeme napsat, že považujeme za pravděpodobné, že podmínka zrušena nebyla (pokud Vám o tom nepřišlo rozhodnutí) a vzhledem k porušení 5 měsíčního zákazu, můžete očekávat přísnější trest. Řízení pod vlivem alkoholu je ohrožující nejen pro Váš život a zdraví.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.1.2018

Pozitivní a negativní test, dopravní kontrola

Byl mi proveden test na přítomnost drog při dopravní kontrole. Vyšel pozitivní ,podrobil jsem se kontrolnímu vyšetření moči kterej vyšel negativní proto jsem odmítl jsem dát krev. Doufám že mě nebudou popotahovat nebo mi nevezmou RP.

ŠVIHÁK Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

odmítnutí absolvovat toxikologické vyšetření nebo jeho části, by mohlo být propojené s rizikem, že budete automaticky posuzován tak, že byl test pozitivní. Vzhledem k přece jen specifické situaci - nejprve pozitivní a poté negativní test (a také tomu, že v týmu nemáme právníky) doporučuji, abyste přímo oslovil naše kolegy z anonymní, bezplatné drogové právní poradny A.N.O. a vše s nimi detailněji probral. Je možné jim zavolat anebo napsat email.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.1.2018

Forenzně nedostatečný test

Dobrý den ,před pár měsíci jsem podstoupil test drugpipe a byl vadný vzhledem k nálezum amfetaminu metamfetaminu a kokainu ,tak jsem se podrobil krevnimu i mocovemu testu vzhledem k tomu že nic takového neberu a našlo se thc v moči.před pár dny mi přišel dopis a v něm že uvedeny výsledek skupinoveho testu není forezne dostatečný ,jedna se o nespecifickou odezvu přístroje. Znamená to tedy že už jsem nebyl pod vlivem ? Popřípadě mě zajímá jestli musím platit náklady policie vzhledem k tomu ,že jsem již pod vlivem neřídil a jejich vadný orientační test ukázal nesmysli a thc nikoliv .děkuji za odpověď

Pavel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Pavle,

děkujeme za oslovení naší poradny, nicméně právní dotazy jsou přece jen na okraji odborného zájmu EXTC poradny (v týmu nemáme právníka) a proto Vám doporučuji obrátit se přímo na naše kolegy z anonomní bezplatné drogové Právní poradny A.N.O., kteří se na danou oblast dlouhodobě specializují. Můžete jim napsat email: ppano@asociace.org anebo zavolat na telefon 222 582 932.

Pouze obecně Vám mohu napsat, že byste v případě "neprůkaznosti" testu neměl být považován za "řidiče pod vlivem" (navíc směrodatný by měl být pouze a jen toxikologický test z krve, nikoliv z moči) a pokud se potvrdí tato hypotéza, tak byste ani neměl hradit dané testy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.1.2018

Kokain, SSRI, benzodiazepiny, alkohol

Dobry den.Chtela bych se zeptat.Pred rok jsem byla uzivatelem drogy Mnau Mnau,do toho nekdy extaze,nekdy kokain.3xjsem prestala dychat,skoncila v nemocnici a byla mi diagnostikovana PP(panicka porucha)Zhruba po 8 mesicich jsem vcera mela nekolik piv a kokain.Rekla bych tak 6 lajn.Beru Citalec30mg.Do toho pri atace neurol 0.25.Samozrejme jsem udelala hloupost a utvrdilo me to v tom,ze drogy brat nechci a nebudu.Dnes je mi silene.Muj dotaz ale je,kdyby se tohle nekdy stalo a ja doufam ze nikdy.Muzu si vzit neurol 0.25 treba po 12 hodinach po poziti koukainu.Nebo je dobre si vubec vzit neurol treba i po 24 hodinach?Pravidelnou davku citalecu jsem dnes radeji vynechala.Bylo mi receno ze touto kombinaci muzu dostat i epilepsii.Mohlo mi to srdce dnes busit a stale busi z toho kokainu,ze ho bylo moc nebo mam proste jen celodenni ataku?

Lucy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

oceňuji Vaše rozhodnutí drogy už nebrat, když Vám dělají takhle špatně. Na Vaše otázky však nedokážu jednoznačně odpovědět. Jednak jsou kombinace mezi různými psychoaktivními látkami často nevyzpytatelné a souvisí s individuálním nastavením každého člověka a jednak by bylo vhodnější vše konzutovat ideálně osobně s lékařem, který zná Váš zdravotní stav.

O uvedených kombinacích si lze udělat velmi hrubou představu podle této tabulky. Z ní vyplývá, že kokain spolu s benzodiazepiny (Neurol) akutně neznamená nebezpečí. Otázkou ovšem je, zdali by Neurol vůbec účinkoval podle očekávání, jelikož by se účinky mohly vzájemně vyrušit. Roli hrají také další užité látky, jelikož kombinace více substancí zvyšuje riziko nečekaných komplikací. Organismus pak současně trpí velkými výkyvy a jedná se o zátěž pro různé orgány. Takže si netroufnu Vám napsat, jestli je ve Vašem případě OK si vzít Neurol po nějaké době od užití kokainu při současném užívání Citalecu.

Ještě musím říct, jak jsem si pročítala tabulku, tak směs látek, kterou jste v daný den užila, byla opravdu riziková. Kombinace alkoholu a SSRI antidepresiv (Citalec) a také kombinace kokainu a alkoholu jsou samy o sobě rizikové a velkou zátěží pro organismus. Pokud by se k tomu teoreticky přidal ještě Neurol, tak jeho mix s alkoholem je potenciálně velmi nebezpečný. Co se týče bušení srdce, mohlo klidně jít o následek užití kokainu v kombinaci s alkoholem, zároveň to už klidně také mohl být příznak ataky. Těžko hodnotit, o co šlo, dá se říct, že všechno souvisí se vším, fyzický stav se může promítnout do psychiky a obráceně. A drogy mohou v tom všem udělat ještě větší paseku, sama píšete, že Vám po tom všem bylo šíleně.

Ráda bych Vás podpořila v tom, pobavit se o všem ideálně s lékařem, který Vám léky předepisuje, pokud mu důvěřujete. Je lepší být připravena na variantu, kdyby se podobná situace ještě opakovala a vědět, jak budou případně léky reagovat. Zároveň to je dobrý krok i v případě, pokud by Vám ještě nebylo dobře v době, kdy k Vám dorazí tato odpověď.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.1.2018

Marihuana, extáze, těhotenství

Dobry den, nedavno jsme s pritelem zjistili ze jsem tehotna. Je to nejak cca 5-6.den po oplodneni... behem tohoto tydne jsme ale meli party a ja si vzala 2 pilule extaze a mela brko...Chtela jsem se zeptat zda jsem nejak neohrozila plod.

Jessica016 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Takto na dálku přes internet (a jakožto nelékaři) Vám mohu odpovědět pouze obecněji a to v tom smyslu, že pokud jste o svém těhotenství nevěděla a užila jednorázově MDMA a marihuanu, tak by to na vývoj plodu nemělo mít nikterak zásadní dopad. Rodí se přece jen zdravé děti i po rizikovějším přístupu k psychoaktivním substancím.

Pokud už víte, že jste těhotná, tak je především do budoucna důležité se užití extáze/marihuany a jakýchkoli dalších psychoaktivních látek zcela vyhnout. Všechny tyto substance zvyšují riziko poškození plodu zvláště jsou-li užívány pravidelněji a ve větším množství, přičemž nejrizikovějším obdobím pro plod bývá první trimestr.

V nynější situaci bude fajn, když budete postupovat podle standardních pokynů Vašeho gynekologa. A na závěr bych Vás chtěl zároveň podpořit, abyste ho oslovila i v případě potřeby detailnějších informací.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.1.2018

Jak zmírnit dojezdy?

Dobrý den, abych začla od začátku, je to asi půl roku co občas beru pervitin. Nikdy jsem si ho nekupovala, vzdycky jsem si dala když mi někdo nabídl, treba jednou nebo dvakrát za měsíc. Dala jsem si celkem malou čáru a to mi stačilo, dala jsem si jí treba v 10 večer a ráno šla spát. Jenže tenhle měsíc už mám asi po třetí a dávky zvyšuju. Před 4 dnema jsem si dala za noc čtyři čáry a lítala venku, kolem 6 ráno jsem si šla s přítelem lehnout a začli mi asi dojezdy. Lehla jsem si a začlo se mi blbě dýchat, musela jsem si sesnou, rozbušilo se mi srdce a nemohla popadnout dech. Odpoledne jsem byla uz tak unavena a bylo mi tak zle že jsem nak usla a dalsi den to bylo uz dobry. Dnes jsem Si dala znova čáru a doufám že jenom jednu, ale bojim se že nebudu zase moc dýchat až nastanou dojezdy. Nevíte čím by to mohlo být a jak zmírnit me dojezdy? Mám je opravdu šílené, v ten den jsem myslela že umřu. Dekuji

Mell20 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na úvod bych Vám chtěla napsat, že mám o Vás poměrně velké obavy. Ve svém dotazu píšete, že jste zažila šílené dojezdy, kdy jste si myslela, že umřete a za tři dny na to jste si dala znovu. Mezitím se ani tělo ani mozek (z neurochemického hlediska) nemohly stihnout vrátit do normálu.

Zároveň bušení srdce a problémy s dechem nepatří mezi běžné stavy na dojezdu (častější je vyčerpání, emoční nestabilita, sebelítost, podrážděnost, bolest hlavy a další). Bušení srdce patří spíše k intoxikaci, ale vše je velmi individuální. Popisovaný stav mohl být reakcí organismu na extrémní zátěž a výdej energie, stejně jako mohl souviset s psychickým stavem nebo psychosomatickou reakcí - mohlo se jednat o nějakou formu panické ataky nebo záchvatu úzkosti. V obdobných případech často tímto způsobem tělo vysílá signál, že je daná osoba s pervitinem zcela za hranou, a že by takto dál neměla riskovat. Kdyby se tento stav opakoval nebo zhoršoval, je určitě bezpečnější navštívit lékaře.

Zmírnit dojezdy můžete zkusit snížením dávky, frekvence užití, dodržováním dostatečných odstupů mezi jednotlivými užitími spojenou s péčí o sebe (dostatek spánku, jídla, tekutin, psychického i fyzického odpočinku atd.).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.1.2018

Příměsi extáze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaké konkrétní látky kromě MDA jsou přidávány do extází

DrogySmrdi Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

do tablet extáze bývají kromě MDMA či MDA přidávány další deriváty amfetaminů jako MDEA, dále amfetamin, pervitin (metamfetamin), efedrin, kofein, ale i více nebezpečné látky jako katinony, piperaziny, atd. Více těchto látek naleznete v textech zdezde. V mnoha případech se jedná o substance s vysokým rizikem vážných zdravotních komplikací a negativních dopadů na fyzický i psychický stav uživatele. Kolem let 2008-2009 dokonce tablety extáze obsahovaly více náhražek a příměsí než samotného MDMA a MDA. V posledních letech se však na trhu objevují naopak spíše tablety s vysokým obsahem účinné látky, což s sebou nese vyšší riziko předávkování nebo vzniku serotoninového syndromu.

Existují také weby, kde lze nalézt konkrétní případy zachycených tablet extáze s informacemi o jejich obsahu, například Pillreports nebo EcstasyData. Pro minimalizaci rizik spojených s úžíváním extáze (jak vzhledem k možnosti nebezpečné příměsi tak obecně), je dobré znát a dodržovat zásady bezpečnějšího užívání.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.1.2018

Heroin, těhotenství

Dobrý deň. Asi mesiac užívam heroín a som v 31 tyzdni tehotenstva. Viem že je nebezpečne odvykanie počas gravidity. Ale keďže to užívaní krátku dobu, tak sa chcem opýtať či je možné a čas prestať bez toho aby som to musela nahrádzať liekmi a či to nemá až také riziko pre dieťa

Denisa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Deniso,

děkujeme za důvěru a za oslovení naší poradny. Moc oceňuji, že se snažíte své situaci postavit a že vše takto aktivně řešíte.

Máte pravdu, že v průběhu těhotenství může být velmi nebezpečné pro zdraví miminka pokoušet se bez lékařského dohledu o abstinenci z opiátů (potenciálně rizikový by již mohl být i měsíc braní dané látky).

Z těchto důvodů Vám doporučuji obrátit se přímo na nejbližší substituční centrum ve Vašem městě - ZDE je kontakt, kam můžete nejdřív zavolat a vše s nimi probrat. Také je možné oslovit psychiatra. Za nás Vám vzhledem k tomu, že jsme nelékaři, nemůžeme podat konkrétnější informace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.1.2018

Nadměrné užívání paralenu

Dobrý den, mám dotaz, může nadměrné a časté, užívání paralenu, způsobit nějaké problémy? Když si třeba najednou dam 7 prášku? Předem děkuji za odpověď

Anonym Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Nutno však říci, že tato poradna se specializuje na nelegální látky, mezi které paralen nepatří. Shrnu tedy alespoň základní informace. Nadměrné a časté užívání paralenu či jiných léků obsahující paracetamol představuje velkou zátež pro játra a ledviny. Užití vetšího množství tablet naráz může vést až k selhání zmíněných orgánů a následnému umrtí a je tedy velmi nebezpečné. Co se může stát při užití 7 prášků naráz lze težko odhadovat, nepovažuji však za bezpečné to zkoušet. Při užívání léku je nutné dodržovat informace o dávkování v příbalovém letáku, co se týče denní dávky, maximálního množství tablet užitých naráz i doby, po kterou můžete paralen pravidelně užívat bez konzultace s lékařem.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.1.2018

Testy u lékaře

Dobrý den. Měníme doma všichni doktora a 31.ledna mi budou dělat testy normální co se tyče krve a moči. Není to test na drogy, obyčejný test krve a moči pro doktora. Začala jsem kouřit marihuanu 10.prosince 2017 a od té doby jsem kouřila trávu asi 10x. Děkuji, Andrea.

Andrea Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Andreo,

i když nepokládáte přímo otázku, tak odhaduji, že byste chtěla vědět, zdali u Vás zmíněnými testy mohou detekovat kouření marihuany (pokud jste snad měla jiný dotaz, tak jej zkuste ještě doplnit a zadejte jej znovu). K danému tématu Vám mohu napsat, že je možné odhalit užívání marihuany pouze speciálními toxikologickými testy a je zcela nepravděpodobné, že by k nim u lékaře mělo dojít, navíc bez Vašeho vědomí a souhlasu.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.1.2018

Drogy a sexualita

Dobry den idem rovno k veci . Fukam mko uz asi dva mesiace kazdy vikend ked je nejaka akcia , predtym som mala mesacnu pauzu a pred tou pauzou som v podstate skoro kazdy vikend jedla kolesa po dobu nejakych iba styroch mesiacov ale bolo to na mne dost videt ale o to nejde. Mam proste problem nejde o ten tazky bordel co mam v hlave posledne dva tyzdne od silvestra kedy som dostala asi to najhorsie mko co som zatial mala, ale o to ze nemam absolutne chut na ziadny sex ani nic s tym spolocne a to mam frajera.. neviem s cim to suvisi ci s tym ze hulim kazdy den a zakazdym dostanem stav ze samozrejme mi je super, ale nikdy nemam na nic chut a som maximalne nepritulna, proste z coho to moze byt? je to vobec z toho ze uzivam nejake drogy? alebo len z toho ze ten chlapec neni pre mna?:D alebo co ? proste nechapem . je mozne ze mdma alebo mozno aj thc sposobuje asexualitu alebo nieco take?:D nikde som sa to nevedela docitat, dakujem za odpovede a strasne by som ocenila keby mi odpoviete aj s tym ze napisete viac rizik spojenych s fukanim emka... aj co sa tyka zenskych veci dakujem pekne:)

T.Š. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pokládáte celou řadu otázek, které se točí kolem drog a sexuality. Jsou to důležité otázky a je dobře, že si v nich chcete udělat jasno.

Zjednodušeně se dá říct, že psychoaktivní látky sexualitu ovlivňují, a to z krátkodobého i dlouhodobého hlediska. Zároveň Vám ale nedokážu říct, jestli to ve Vašem případě je spíše jejich vlivem nebo něčím jiným. Samozřejmě to může být i tak jednoduché, že jste si s přítelem co se týče intimity zkrátka nesedli. Ovšem podle toho, jak jste popsala svou situaci, by se to dalo vystihnout tak, že všechno souvisí se vším.

U obou substancí, na které se ptáte, může být zrádné právě to, že jejich účinky bývají spojovány s pocity blízkosti, uvolnění, euforie, povzbuzení a podobně. To ovšem neznamená, že nemohou právě v oblasti sexuality, intimity a související nálady působit potíže.

V takové frekvenci, jak užíváte emko (pokud máte na mysli MDMA), Vám hrozí spousta rizik pro tělo i psychiku (více se dočtete v tomto našem článku). Užití MDMA je velkým zásahem do fungování organismu a týden je velmi krátká doba na to, aby se vše dalo dopořádku. Navíc typickým problémem několik dní po užití MDMA bývají také negativní změny nálad. Pokud to mám vztáhnout konkrétně na sexualitu, tak se dá předpokládat, že psychika rozhozená následky MDMA hraje velkou roli i co se týče sexuality. Kromě toho může mít dlouhodobé užívání MDMA vliv na menstruační cyklus. Co se týče marihuany, píšete, že hulíte každý den, což určitě také není bez rizik (více v tomto článku). Může mít vliv jednak obecně na psychiku, tak konkrétně skutečně na pokles libida.

Posunout Vás blíž k odpovědi, jak to tedy je přímo ve Vašem případě, by nejspíš mohla nějaká doba bez užívání drog. Mohla byste si ověřit, co s nimi souvisí přímo a co se naopak děje tak jako tak. Zároveň kdybyste chtěla víc probrat a vyznat se v tom, co se s Vámi děje, můžete se obrátit osobně na některého odborníka. Může to být přímo sexuolog anebo terapeut/psycholog, se kterým se dá na věci podívat komplexně, přičemž sexualita může být jedním z témat.

Každopádně oceňuji, že jste tohle téma začala vůbec zkoumat a řešíte, jaký vliv na Vás drogy mohou mít.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.1.2018

Čím by to mohlo být?

Dobry den, chtěla bych se zeptat, je to už asi 2 roky, co jsem neměla extázi nebo piko a ze včerejška na dnešek jsem nemohla spat, připadám si jako bych mela slabý stav, rano uplne rozšířené zornicky a mam hrozne moc energie je to vazne nepříjemné, nemuzu se ani Prašné na nic soustředit, to Žeby mi někdo neco hodil do pití je vyloučené, nevíte čím by to mohlo byt nebo o mam delat?

Angelina Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

z toho, co píšete, je málo pravděpodobné, že by Vaše stávající "stavy" měly mít co do činění s látkami, které jste 2 roky neužila. Příčiny nabuzení bych tudíž hledal spíše jinde. Pouze ještě doplním, že o tzv. „flash back" by mohlo jít jen velmi hypoteticky, jelikož se objevuje především po intoxikaci psychoaktivními látkami ze skupiny halucinogenů (LSD, psilocybin) a jen zcela výjimečně po užívání stimulancií.

V případě, že by se podobné stavy opakovaly nebo se stupňovaly, by bylo  na místě absolvovat běžná vyšetření (například u obvodního lékaře) a ověřit, zda je vše v pořádku a případně si nechat napsat doporučenku na základě toho, co zjistí.

Držíme palce, aby se vše vrátilo rychle do normálu. Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.1.2018

Kouření heroinu/pervitinu přes žárovku

chcem sa spytat, ci sa da aplikovat heroin alebo pervitin cez sklo zo ziarovky

japonec Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pervitin či heroin je opravdu možné kouřit za použití žárovky (zbavené kovových částí). Tento způsob užívání je považován za o něco bezpečnější ve srovnání s nitrožilním užitím či šňupáním při stále poměrně rychlém nástupu účinku. Při kouření je totiž zminimalizováno riziko nákazy infekční chorobou a předávkování. Co se týče ostatních rizik (vznik závislosti, psychické obtíže, nadměrné zatížení kardiovaskulární soustavy, atd.) ty naopak eliminovány nejsou a zůstávají stejné jako při jiných cestách užití. Zároveň se při hoření pervitinu uvolňují zbytky chemikálií používaných k výrobě pervitinu a případné další nežádoucí příměsi, které mohou mít velmi negativní vliv na zdraví.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.1.2018

Extáze - dostatečné pauzy

Zdravim. Mam otazku ohladom syntezy MDMA v tele. Uzivam MDMA s dostatocnymi pauzami, 3-4 mesiace medzi jednotlivymi uzitiami, niekedy aj dlhsie. No ucinky na sebe pocitujem coraz slabsie, stav na extaze mi vydrzi len zhruba hodinu a potom zacne odoznievat. To iste mnozstvo MDMA, pripadne rovnaka tableta extazy vydrzi kamaratom ovela dlhsie. Je mozne, ze moje telo rychlejsie spracovava a vyplavuje MDMA z tela? Pravidelne prijmam multivitaminove doplnky,magnezium, po uziti extazy prijmam tryptofan. Moze to suvisiet so snizenim mnozstvom serotoninu v mozgu? Je 4 mesacna pauza nedostatocna na doplnenie urovne serotoninu?

stay safe Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je fajn, že přemýšlíte nad vlastní bezpečností, zdravím a nad vyrovnáním hladiny serotoninu v mozku. Opravdu se doporučuje dodržovat alespoň 3 měsíční pauzy mezi jednotlivým užitím extáze. Zda je 4 měsíční pauza dostatečná konkrétně pro Vás, nedokáži s jistotou napsat, pravděpodoně ano, ale roli hrají přeci jen individuální faktory (genetické predispozice, neurochemie mozku aj.).

Proč Vám stav vydrží kratší dobu než kamarádům také nejde s jistotou odhadovat. Každý je vůči extázi jinak odolný, každý reaguje jinak i jinou dobu odbourává látku z těla, stejně jako má každý jinou neurochemii a množství serotoninu v mozku. Pak může ještě hrát roli, jak jste na tom psychicky a zdravotně ve chvíli, kdy si extázi dáváte, co potom děláte a zažíváte (viz set a setting).

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
7.1.2018

Pervitin, vyrážka

Dobrý deň chcela by som sa vás spýtať, beriem pervitín už dva roky pomaly, nie aktívne, skôr víkendovo. To že sa spravia vyrážky je normálne to viem, len vždy sa pri tom ako sa povie "zaseknem" a pučím sa aj 3 hodiny. Na ramenách, chrbte, tvári nohách aj hrudníku. Ostali mi po tom také fľaky. Mám ich vyše pol roka a nevšimla som si zatiaľ žeby mizli.. Chcela by som sa opýtať či neviete poradiť niečo nejaký krém alebo tak aby bola pokožka taká pekná ako má ? Strašne ma to štve že nemôžem nosiť cez leto krátke tričko alebo kratasy.. Keby si chcem nájsť priateľa hanbila by som sa mu ukázať na svetle nahá.. Ďakujem. :/

Veronika Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Veroniko,

děkujeme za oslovení naší poradny. Ze zkušeností z adiktologické praxe mohu potvrdit to, co popisujete a sice, že vyrážky a pocity svědění jsou velmi častým průvodním jevem braní pervitinu, přičemž hypotéz (i když se na to přímo neptáte) jejich vzniku může být celá řada. V první řadě je pervitin do značné míry toxickou látkou, která v těle vyvolává spoustu změn a procesů, které mají za následek zhoršení pleti. Dále pak bývá na vině alergická reakce na některou ze složek pervitinu (nebo něco, co bylo do směsi přidáno) a třetí důvod je propojený s již zmíněnými záseky, škrabáním  a častokrát i nedostatečnou či naopak přehnanou hygienou v dané oblasti.

Co se týče Vaší otázky, zde je bohužel každá rada drahá a obávám se, že pokud budete dál užívat pervitin (a víkendové braní zcela stačí) a nadále dráždit pokožku, tak žádné zázračné řešení v podobě krému neexistuje. Existuje pouze zvýšené riziko, že si do kůže můžete zanést infekci a vše se může ještě mnohem více komplikovat. Napadá mne, že se ještě případně můžete zkusit poradit např. přímo s dermatologem (viz lékařská poradna online), ale stejně bývá bezpečnější raději řešit příčiny a nikoliv následky.

Držíme Vám palce. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.1.2018

Extáze a poškození oka

Dobrý den, minulý týden jsem si vzala půlku tablety extáze. Stav mi naskočil asi za 45 minut. Hodinu, až 2 hodiny poté, mi zarudlo jedno oko, bylo zmenšené, vypadalo jakoby skoro z něj tekla krev, ale bylo pouze hodně zarudlé a bolelo to. Může to mít souvislost s tím, jak se zornice po užití extáze zvětší, což znamená zátěž na oko, anebo čím to mohlo být způsobeno? Vypadalo to docela dost strašidelně, jakoby se to oko ani nemohlo pořádně pohnout a nebylo funkční, ale viděla jsem normálně, jen jsem cítila tu bolest. Snažila jsem se uklidnit, abych si nevyvolala nějaké špatné pocity, lehla jsem a snažila se odpočívat, po nějaké době se to pomalu zlepšovalo a když jsem se ráno vzbudila, bylo už oko normální. Děkuji za odpověď.

Mm Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den.

Děkujeme za Váš dotaz. Zvětšení zornice po užití extáze by nemělo vést k jejímu poškození. Težko odhadovat, co mohlo být skutečnou příčinou zarudnutí oka, souvislost s extází může být klidně jen náhoda. Pokud by se to však opakovalo, bude dobré, když navštívíte Vašeho lékaře.

Chválím také to, že jste v takové situaci dokázala zachovat rozvahu a uklidnit se. Panikařit v takovou chvíli pod vlivem extáze, by mohlo vše jen zhoršit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.1.2018

Pervitin, řízení

Dobrý den chci se zeptat dal sem si v 11hodin vecer čáru 0,1 metamfetaminu ve 2h. druhou 0,1 a ve 12 v poledne mě zastavila policie dostal jsem těš na sliny byl pozitivní tak jsem jel na krev to asi bude víc než 0,25NG/ml ze?

Notny Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

těžko takto na dálku odhadovat výsledek testu a konkrétní hladinu metamfetaminu v ng/ml krve (ve hře je přece jen větší množství faktorů, viz např. tento text). Ale myslím si, že riziko, že budete nad limitem je takto krátkou dobu od konzumace poměrně vysoké (ZDE můžete najít, co Vám případně hrozí). Zároveň mám potřebu Vám napsat, že takovýto přístup k řízení vozidla považuji za hazard a to nejen s vlastním zdravím.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.1.2018

Může to souviset?

Dobrý deň, na silvestra z 31. na 1. som užil extazu a z 2. Na 3. som sa zobudil a mal som zvysenu teplotu,kasel,dnes je 6. A teplota stale neustupila (teplotu mam od 38°C do 39°C)...zaziel som k doktorovi a ten mi vypisal antibiotika.....nikdy som nemal tak dlho horucky,max den, dva.......chcem sa teda opytat ci to moze suvisiet s drogou ktoru som uzil alebo to je len klasicka chripka.

Paťo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

jeden z hypotetických důvodů opravdu může souviset s užitím MDMA, jelikož tato látka oslabuje imunitu a tak může následně zhoršovat příznaky některých onemocnění anebo prodlužovat dobu do uzdravení.

Zda se jedná o chřipku nedokážeme posoudit, to může pouze Váš praktický lékař, který má jako jediný kompetence diagnostikovat. Zároveň je třeba zmínit, že antibiotika na virové onemocnění neúčinkují.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.1.2018

Jak dlouho vydrží marihuana v moči?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jak dlouho vydrží marihuana v moči. Četl jsem si ostatní články a odpovědi. Mám asi 80 kg sportuji a cvičím. Hulil jsem někdy v listopadu a pak už ne. 3 dny zpět nám brali testy na drogy v armádě a posílali je do Prahy. Nehulil jsem pravidelně, ale párkrát jsem si dal. Naposledy 28. Listopadu, to byl poslední den. Myslíte, že mi něco najdou? Moc děkuji za odpověď

Lukas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na Vaši otázku není možné odpovědět konkrétně a dodat nějaký přesný časový údaj. Vše je dáno množstvím proměnných, které do finálního výsledku vstupují (viz tento text). Rámcově můžete vycházet z této naší tabulky a z přibližných časů pro detekci. Přičemž po takto dlouhé době od posledního kouření (a při nepravidelném hulení) lze hypotetizovat, že je prakticky nulová šance, aby Vám THC ještě detekovali.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.1.2018

Na co si dát pozor při první extázi

Dobrý den, v létě jedeme s holkama na festival a já plánuji užít extázi. Mám z toho respekt, ale zároveň to chci vyzkoušet, je to dvoudenní festival EDM, takže by se hodilo něco, abych to vydržela. Moje první otázka zní, zda mám extázi poprvé užít v klubu, kde je daleko méně lidí a podle toho, co to se mnou udělá to vyzkoušet až na festivalu? A druhá otázka zní, že poprvé si chci dát určitě čtvrtku. No a když to se mnou nic neudělá, mohu si vzít další čtvrtku v rozestupu třeba hodiny? Děkuji za odpověď.

Terefka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je fajn, že přemýšlíte takhle dopředu a plánujete si co možná nejbezpečnější způsob užití. Užití drog nebude nikdy zcela bez rizik, ale pokud se i přesto rozhodnete extázi užít, je dobré se alespoň snažit potížím předejít.

Rozhodně má cenu užít nejdříve co nejmenší množství vzhledem k tomu, že obsah MDMA v extázi může být velmi různý a mohou být přítomny také různé další příměsi. Platí přitom, že během hodiny by člověk měl už o účincích extáze vědět. Ovšem pokud byste nic necítila, může to znamenat, že obsah MDMA byl menší, ale klidně také že extáze obsahuje úplně jiné látky, různě nebezpečné. V tomto našem článku se můžete dočíst víc.

Nedokážu odpovědět přímo na to, jestli je lepší užít nejdřív v klubu a potom na festivalu. Spíš bych to vzala z jiného konce - je dobré být v příjemném prostředí, s možností odpočinku, čerstvého vzduchu, doplňování tekutin a mít u sebe někoho, kdo v případě potíží přivolá pomoc.

Spoustu tipů na zmírnění rizik se můžete dočíst na našem webu (nebo na tomto webu v angličtině), nicméně vždy je potřeba počítat s tím, že každý organismus funguje jinak a mohou se sejít různé okolnosti, za kterých bude užití rizikové. Ještě jednou proto chci ocenit, že vše zvažujete dopředu a zjišťujete si pro sebe informace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.1.2018

Marihuana a testy v práci

Zdravím poradno mám takový problém v práci jsem dostal test na drogy kouřím už jen trávu ale ta se neukázala jenom všechno ostatní hlavně tvrdé drogy v kterých dávno nejedu z testem jsem nesouhlasil a další zkušební jsem nedostal a přišel ó místo ale měl by jsem přece při nesouhlasu dostat ještě jeden ne jako při kontrole policie funguje to snad stejně jako dechová zkouška i když bych nesouhlasil z testem při silniční kontrole tak dostanu ještě jeden přece můžu to řešit nějak přes zákoník práce pod vlivem ničeho jsem nebyl mohli jsme ještě na krev ale zaměstnavatel neuznával nález marihuany v těle i bez aktivních látek jak by tam byla tak prostě čus ale takhle by to být nemělo ne?? Děkuji za odpověď

Luděk Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ohledně zákoníku práce a ne/aktivních mětabolitů marihuany se obraťte rovnou na Právní drogovou poradnu (telefonicky nebo emailem), která Vám může pomoci i s případnou obranou. My nemáme v týmu právníka a neznáme konkrétní legislativní úpravu posuzování ovlivnění marihuanou v práci.

Orientační testy jsou často nepřesné a mohou vykazovat tzv. falešnou pozitivitu na látky, které člověk neužil. Jediný směrodatný je toxikologický rozbor krve/moči. To, že jste nedostal druhý test ani možnost vše prokázat na krvi, mi přijde také jako nestandardní postup a chtěla bych Vás podpořit v boji za Vaše práva. Vše ale proberte s výše uvedenou poradnou, která se na podobné případy specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.1.2018

Coaxil vs. pervitin, extáze

Dobrý den chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně coaxilu a extáze či pervitinu. Beru to na derealizaci a záchvaty uzkosti, mohlo by se něco vaznejsiho stát kdybych zkombinovala coaxil a extázi? Dekuju moc.

Kristyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kristýno,

lék Coaxil s účinnou látkou tianeptin patří mezi novější antidepresiva s odlišným principem působení, než u antidepresiv dřívějších generací. Zároveň má tento lék mezi antidepresivy zvláštní postavení, protože strukturou je jako antidepresiva I. generace, účinkuje však jinak. Netlumí zpětné vychytávání serotoninu, ale naopak jej stimuluje a patří tak do skupiny antidepresiv SSRE, viz tento text.

Co se týče jeho kombinování s extází nebo pervitinem. Obecně se dá říci, že při užívání antidepresiv se užívání drog nedoporučuje (např. kvůli většímu nebezpečí rozhození psychiky na delší dobu a to nejenom v rámci intoxikace, ale zejména na tzv. dojezdu), ale i zde platí, že existují více a méně nebezpečné kombinace. O konkrétní kombinaci tianeptinu a různých psychoaktivních látek se lze dočíst v tomto článku (přičemž kombinace s extází a pervitinem se zde nejeví jako zvlášť nebezpečná). Důležitou informací zde je však to, že při kombinaci tianeptinu a extáze či pervitinu dochází k zesílení účinků a je tedy zvýšené riziko předávkování. Účinek je však vždy individuální, například ZDE je zcela jiná, velmi negativní uživatelská zkušenost. Dále v tomto uživatelském fóru je v souvislosti s touto kombinací zmiňováno riziko vzniku serotoninového syndromu. Ten může být velmi vážnou zdravotní komplikací vedoucí až k úmrtí. Z toho je patrné, že dostupné informace se velmi rozcházejí. Proto bych na tuto kombinaci nahlížela jako na potenciálně nebezpečnou a v případě, že se opravdu rozhodnete to vyzkoušet, doporučuji velkou opatrnost. Vyplatí se také znát a dodržovat tato doporučení vycházející z přístupu harm reduction (snižování rizik).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 6055 → stránka: 12