Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 6210 → stránka: 12

15.4.2018

Nikotin v krvi

Dobrý večer... Chcela by som sa opýtať... Zajtra idem na kontrolu k lekarovi a chcem vedieť či sa z moču a krvi dá zistiť nikotín.. Naposledy som fajčila pred 9 dňami zajtra to bude 10 dni čo som nefajčila... Nie je iste či mi tie testy budu robiť ale bojim sa... Ďakujem

Viktória Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel není v silách poradny odpovídat obratem. Standardní doba odpovědi je 7 pracovních dní (viz pravidla poradny). Ohledně Vaší otázky. Neměli by to zjistit. K tomuto účelu slouží pouze speciální toxikologické testy, které se na standardní kontrole neprovádí (o ty by doktora museli požádat třeba rodiče).

Co se týče možné doby detekce, uvádí se, že nikotin a jeho metabolit cotinin může být citlivými testery zjištěn v těle ještě následujících cca deset dnů (tento údaj je shodný pro testery ze slin, moče i krve).

Na závěr bych chtěl zmínit, že případné odhalení v testech není hlavní riziko tabáku. U mladého člověka se tělo ještě vyvíjí, a proto mu tabák může o to více škodit. Více informací se můžete dočíst např. zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.4.2018

Testy na kokain

Dobrý deň chcem sa spýtať koľko je kokaín v krvi a keď budú robiť test na toxiny či to dôkazu nájsť v nedeľu idem na krv ďakujem

Ondrej L. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuejme za dotaz. V možnostech této poradny bohužel není odpovídat, tak rychle, jak jste zřejmě potřeboval (viz pravidla). Kokain lze v krvi dohledat zhruba do 24 hodin od posledního užití. Přibližné doby detekce si můžete prohlédnout v tabulce TESTY. Vždy však záleží na mnoha faktorech, jako je jeho množství, čistota, rychlost Vašeho metabolismu atd. Také je teoreticky možné, že kokain obsahuje ještě další psychoaktivní látky, které mohou v krvi vydržet déle než kokain a projevit se při testech.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
12.4.2018

Pervitin, těhotenský test

Zdravím.. Je možné, že by pervitin jakkoliv mohl ovlivnit výsledek těhotenského testu?

Euli Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pervitin, stejně jako jiné drogy včetně alkoholu, by neměly ovlivnit výsledek testu. Těhotenský test ovšem může být zkreslen užíváním některých léků, některými onemocněními, ale zejména také správným použitím testu (vše bývá vysvětleno přímo v informačním letáku příslušného testu). Na podrobnější otázky z této oblasti bych Vám doporučil konzultaci s lékařem, kterého v týmu nemáme.

Zdravé Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.4.2018

THC v krvi?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat před 4 týdny jsem měla na oslavě marihuanu příležitostně a dnes mi brali krev, zajímalo by mě jestli je možné, že ji v krvi najdou? Je mi 16 let, 164cm a 68kg, žena

T Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

jako příležitostný konzument marihuany byste měla mít test negativní, obzvláště u krevních testů, u nichž je doba detekce přece jen kratší (např. oproti testům z moči) - viz informace z naší tabulky Testy na drogy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.4.2018

Může tam být metamfetamin?

Dobrý den, můj kamarád sehnal kodein v prášku, a nevím jestli to zkusit jestli v tom není třeba metanfetamin nebo tak můžete mi prosím poradit jestli tam je?

Franta Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

kodein se v organismus přeměňuje na morfin, což je silný opiát. Takže má tlumivé účinky, opačné, než pervitin (metamfetamin). Pouhým okem, bez chemického rozboru, nejde určit, jestli může kodein v prášku Vašeho kamaráda obsahovat i nějaké další látky. Ani jako Internetová poradna to nemůžeme vyvrátit ani potvrdit, ani to, jestli se opravdu jedná o kodein, protože ten se častěji vyskytuje v tabletách.

Napadá mě, jestli jste náhodou nemyslel kokain, který má nejčastěji podobu bílého jemného prášku a opravdu často bývá mixován s jinými látkami, jako je pervitin (metamfetamin) nebo kofein. Ani za takovéhoto předpokladu ovšem nedokážeme poradit, jestli obsahuje příměsi. To jde pouze pozborem v laboratoři, stává se to však poměrně často. Každopádně, všechny zde zmíněné látky, mají svá nezanedbatelná rizika, o těch si můžete přečíst v jednotlivých odkazech. Rozhodnutí, zda prášek od kamaráda zkonzumujete, zůstává na Vás. Pokud byste se rozhodl jej užít, je vhodné nastudovat o konkrétní látce co nejvíce informací, abyste měl představu, co se po užití může dít a doržovat základní pravidla Harm Reduction (snižování rizik). Tedy užít nejprve méně, abyste zjistil, jak silná látka to je, zároveň nezvyšovat dávku, dbát na správný set a setting, vlastní bezpečnost a dostatečný odpočinek pro regeneraci organismu a mozku.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.4.2018

Test žloutenky, zjištění nikotinu

Jdu na test žloutenky. Budou brát krev a moč.Je možné, že poznají nikotin, který jsem měl před 6 dny?

Xxx Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj,

nikotin je v těle citlivými testy detekovatelný až cca 10 dní. Při běžných zdravotnických testech se návykové látky obvykle nezjišťují, k tomu slouží toxikologický rozbor, ke kterému do 18ti let dávají souhlas zákonní zástupci (nebo si ho vyžádají).

Zároveň případné odhalení v testech není jediné riziko kouření. V takto mladém věku se tělo vyvíjí, a proto mu tabák může o to více škodit. Víc informací můžeš najít tady.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
10.4.2018

Dotaz

porad slisim trava leci

STANO Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Stano,

předpokládám, že Váš text zůstal nedokončený a tak v něm nevidím konkrétní dotaz pro naši poradnu. Pokud budete mít zájem, tak jej prosím opět zadejte do našeho formuláře a zkuste Váš dotaz blíže specikovat.

Posílám zkrácenou verzi publikace Marihuana, adiktologické kompendium od Doc. Miovského, v které jsou shnuty některé dosavadní výzkumy týkající se dané substance a to i z pohledu lékařského využití.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.4.2018

Chuť na pervitin

Dobrý den, jednou jsem zkusil pervitin, užil jsem to orálně, a od té doby na sobě cítím, jako bych si občas fakt rád šlehnul...tak nějak mě to pořád tahá, je to měsíc od prvního a doufám, že posledního užití. Proto vás žádám o radu, jak se toho pocitu, té ''chuti'' nadobro zbavit...Jako by to tělo čekalo na další dávku...nebo to mám jen v hlavě ?

Tomáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

oceňuji, že píšete a že nad chutí (odborně craving neboli bažení) a nebezpečími znovuužití pervitinu přemýšlíte. Faktem je, že to, co popisujete je lepší nebrat na lehkou váhu, jelikož se jedná o velmi rizikové psychické nastavení, které může představovat signál, že pro Vás a Vaši nervovou soustavu bude pervitin (a jeho znovuužití) představovat enormně rizikový podnik (např. pohledem rychlého vzniku psychické závislosti a s ním přidružených závažných problémů).

S obdobnými myšlenkami či pocity se dá naštěstí velmi dobře pracovat, ať již v rámci terapie (viz např. v rámci spolupráce s psychologem v našem Terapeutickém centru) či pomocí jejich sdílení s někým, ke komu máte důvěru a kdo nebere. Základní tipy najdete také v tomto textu.

Držíme palce. Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.4.2018

Extáze v krvi

Dobrý den, přibližně 10 měsíců užívám každý měsíc 1/2 až 1 celou extázi. 31.3 jsem měla 1/4 extáze. Během 14ti dnů mi budou dělat krevní testy kvůli podezření o závislosti. Chtěla bych se zeptat, jestli zjistí, kdy jsem extázi užila. Popřípadě jak moc vysoká bude známka extáze v mé krvi. Předem děkuji za odpověď.

Mája Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Májo,

pokud nedojde k dalšímu užití MDMA tak je pravděpodobnost pozitivního krevního toxikologického testu prakticky nulová, viz naše tabulka Testy na drogy.

I vzhledem k Vašemu nízkému věku, si na závěr neodpustím poznámku, že užívání MDMA (a navíc takto časté) přináší větší rizika než je odhalení v testech (a následných potíží doma). Více o nich si můžete přečíst např. v tomto našem textu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.4.2018

Rozšířené zornice

Dobrý den, mám dotaz. Jak dlouho budu mit zozšířené zornice po užití extáze, která obsahuje pervitin? Pokud ji uziji vecer, budou me zornice rozsirene jeste dalsi den vecer (tedy témeř po 24 hodinách)? Předem dekuji za odpověď.

lucas890 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. To, jak dlouho budou zornice rozšířené, nelze přesně určit. Záleží na mnoha faktorech, jako je například množství pervitinu a případně jiných látek obsažených v tom, co chcete užít a také individuálních vlastnostech Vašeho organismu. Většinou se hovoří o tom, že by se rozšíření zornic mělo do cca 24 hodin od posledního užití vrátit do normálu, ale z výše zmíněných důvodů se na to nelze s jistotou spoléhat.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
5.4.2018

Šňupací tabák

Dobrý den chtěl bych se zeptat jestli se mi může něco stát když jsem vyšňupal asi půlku krabičky šňupacího tabáku. ( je to asi 5 gramů) Děkuji za odpověď

---Erol--- Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

šňupací tabák stejně jako tabák cigaretový obsahuje nikotin. Ten ve velkém množství (jednorázově) může způsobovat nevolnost, bolest hlavy a navíc také v případě šňupání poškozovat sliznici nosu.

Při dlouhodobém šňupání může v extrémních případech poškození sliznice nosu vést až k rakovině. Co se týče nikotinu obecně, tak u mladých lidí mohou být jeho negativní dopady na organismus podstatně výraznější, než u dospělých. To zahrnuje vyšší riziko vzniku závislosti, možné ovlivnění růstu atd.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.4.2018

Kouření a testy

Dobrý den, za 5 měsíců jdu na 15 letou prohlídku. Mým problémem je to, že kouřím (od začátku března tohoto roku). Na internetu jsem četla, že na "snížení" nikotinu v těle pomáhá nějaké ovoce či zelenina a nevím, zda tomu věřit. Za den vykouřím 1 nebo 2 cigarety (předtím jsem kouřila i 4 cigarety denně). Je mi jasné, že mi budou brát krev a moč. Jak dlouho zůstane nikotin v krvi a moči, popřípadě, jak se ho zbavit? Děkuji za odpověď.

Karolína Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj Karolíno,

co se cigaret týče, uvádí se, že nikotin a jeho metabolit cotinin může být citlivými testery zjištěn v těle ještě následujících cca deset dnů. Tento údaj je shodný pro testy ze slin, moči i krve. Toxikologické testy na drogy ovšem nebývají běžnou součástí preventivních prohlídek, doktora by o to museli požádat třeba rodiče.

Nějak zázračně rychle se zbavit nikotinu nejde, pouze mírně může napomoci nastartování tvého metabolismu pomocí pravidelné zvýšené fyzické aktivity, případně také sauny či pití čistících čajů (v rozumném množství). Zásadní pro případné vyčištění těla je samozřejmě také úplná abstinence.

Ještě bych se chtěl na závěr zmínit o tom, že případné odhalení v testech není hlavní riziko tabáku. U mladého člověka se tělo ještě vyvíjí, a proto mu tabák může o to více škodit. Více informací se můžeš dočíst např. zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2018

Odmítnutí krevního testu

Dobrý den,mám dotaz ohledně THC a řízení.V Neděli v 1:05 mě zastavila policie v Třinci a měl jsem pozitivní na Cannabis.Alkohol negativní,kouřil jsem cca 4 hodiny před jízdou místní čestinku že zahrádky. Jsem uživatel marihuany a při řízení jsem byl zcela v pořádku akorat jsem nalizal. Na krev jsem odmítnul jít poněvadž jsem nevěděl jak by to dopadlo. Chci se zeptat jestli dostanu šanci k nějakému k vyjádření u komise či tak něco nebo mi přijde rovnou pokuta?? O řidičák ani tak nejde ale nechtěl bych dostat plnou sazbu . Díky za info případně kam se obrátit.

Zajda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. To, co Váš čeká jsme podrobněji rozpracovali v tomto textu. Zároveň se můžete telefonicky (anebo emailem) obrátit na naše kolegy z anonymní, bezplatné drogové Právní poradny A.N.O., která se obdobnými tématy dlouhodobě zabývá. Pro nás jde přece jen o téma na okraji našeho zájmu.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2018

Fraxiparine a marihuana

Dobrý den! Potřeboval bych se Vás zeptat ohledně užívání konopí a fraxiparine dohromady. Jsem chronický kuřák marihuany po posledních 10 měsíců (většinou užívám místo analgetik či antidepresiv). Dnes jsem se vrátil domů ze střední operace kotníku (natržený vaz) a dostal jsem předepsáno, že si mám každý den píchat fraxiparine, jakožto prevenci proti srážení krve. Zároveň mě ale noha bolí a mám chuť si dát jemného “jointa” proti bolesti a stresu. Můj dotaz dní - pokud si dám například 1-2 slabé “jointy” za 24h a budu je kouřit klidně (nebudu držet v plicích apod.), je možné že by se jejich účinek nějak drasticky drtil s účinkem Fraxiparinu? Mnohokrát Vám děkuji :)

PanK Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je dobře, že jste opatrný a zvažujete případná rizika. Faktem je, že bylo zaznamenáno několik kazuistik (popř. anglicky), které popisují souvislost užívání marihuany a následné trombózy, ve smyslu zhoršení srážilivosti krve po jejím užití. Domnívám se tudíž, že kombinování Fraxiparinu a marihuany může být kontraindikováno. Na druhou stranu ovšem musím dodat, že nejsme lékaři (a neznáme ani podrobně Váš zdravotní stav), tudíž nemůžeme objektivněji posoudit, jak velké nebezpečí pro Váš organismus představuje. Přečtěte si proto nejprve výše uvedené materiály nebo také zkuste sám vyhledat na internetu další dostupné informace, a pak se teprve rozhodněte, za jaké riziko Vám užívání marihuany za nynější situace stojí.

Pokud máte ve svém okolí lékaře, kterému důvěřujete, není od věci konzultace s ním.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.4.2018

Po alkoholu jako po extázi

Dobrý den, Mám takový problém a rád bych zjistil, zda je řešitelný. Několikrát (v dlouhých časových rozestupech) jsem měl extázi, případně čisté MDMA. Už jsem ani jedno delší dobu neměl, ale problém nastává, když se opiju. Chovám se stejně jako na extázi, kroutim se, olizuju se, protáčím očima a bohužel je potom velice těžké ráno někoho přesvědčovat, že jsem byl jen opilý. Je nějaké řešení? Zkoušel jsem brát hořčík, ale bohužel mi to nepomohlo. Zatím to řeším tak, že nepiju, ale jsou příležitosti, kdy bych si s přáteli pár panaku dal. (Oslavy narozenin, rozlučka se svobodou atd..) Děkuji za odpověď a přeji příjemný zbytek dne.

Johny Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Chápu, že je to pro Vás nepříjemné. Někomu se opravdu stává, že se mu po alkoholu vrací stavy jako po extázi. S rostoucím odstupem od posledního užití extáze by se měly tyto stavy objevovat v nižší míře. Vaše dočasné řešení, že nepijete, by tomu také mělo napomoci. Až se objeví situace, kdy budete chtít alkohol pít, můžete zkusit "kontrolované pití", hlídat si, abyste nebyl příliš opilý, prokládat alkoholické nápoje nealkem atd. To by Vám mohlo umožnit kontrolovat své projevy a ve chvíli, kdy se začnete kroutit, nebo protáčet oči a budete mít možnost jim zkusit bránit - například změnou činnosti, soustředěním, snahou o uvolnění svalů aj.

Více informací, byste asi našel v některých uživatelských fórech, kde podobné "flashbacky" také popisují a každému na ně pomáhá něco jiného.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.4.2018

Příběh

Ahojte ludkovia mám 35 rokov , na toto fórum som sa dostal kvôli tomu že som hľadal informácie ohľadom poškodenia zubov pervitínom Tak som sa začítal do vašich problémov. Celé to začalo asi pred 13 timi rokmi a trvalo to zhruba 2 roky . skrátka som som sa dostal do zlej pertie ale to si uvedomujem az teraz odstupom času. prebiehalo to klasicky. Daj si skús, je to super a dobre sa mi fičí , potom zložme sa a nakoniec celou výplatou a stratou zamestnania. Prepadnuté líca , schudnutý. Ludia sa ma stránili jedine moji akože kamaráti boli pri mne. prišiel som o frajerku a začal som mať paranoje že niekto ma sleduje. Začínal som si uvedomovať že je zle a tak som povedal mame že potrebujem pomoc. Bol to ťažký krok , ale komu keď mame nie ? navštívili sme poradňu , čakal som že lekár bude nadávať a vyčítať ale nie bol milý a dával mi čas kedy sa sám rozhodnem hovoriť. Takto to bolo pár krát , najťažšie bolo biť doma sám, potil som sa bolelo to ale po týždni boli bolesti preč. Samozrejme maják svietil stále ale zmenil som prostredie , začal som sa venovať bicyklu a stretával som nových ľudí. Akože kamarátov som už nikdy nechcel vidieť a vyhýbal som sa miestam kam som chodil .... a poviem Vám je to ľahšie ako si fičať na pervitíne ... našiel som si prácu , novú frajerku . tá ma nechala ale išiel som ďalej ... dnes? mám 35 som ženatý , mám v pohode prácu , kúpil som dom a najnovšie čakám dieťa a čo stými zubami ? jediné čo ostalo sú zuby a teraz platím aby som si ich dal dokopy :) takže ľudia nebláznite a serte na drogy sú krajšie veci na svete , krásne dni s manželkou keď svieti slniečko , stretnutie s rodinou , večere s kamarátmi a nič z toho by nebolo keby som si nepovedal dosť žiadny hnusný biely prach nebude riadiť môj život !!!!

Peter Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Peter,

děkujeme za Váš příběh a za pozitivní motivaci pro naše čtenáře a tazatele. Jsme rádi, že se Vám podařilo se z vlivu pervitinu vymanit a že jste zcela změnil svůj život.

Ať se Vám daří přeje tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
2.4.2018

Výkyvy nálad,deprese

Dobry den, v 15 letech jsem poprve okusil pervitin. Bral jsem víkendové, ale pozdeji se stal soucasti meho kazdodenniho života. Casto se stavalo, ze jsem kombinoval vice ruznych drog i s alkoholem, vetsinou nekolik dni v kuse s kratkymi prestavkami na spanek. Vydrzelo mi to pul roku, pak jsem byl na leceni se zhruba 3 mesicni abstinenci. Od te doby jsem si dal jeste dvakrát na party a pak uz nikdy. Po nekolika měsících intenzivniho koureni marihuany, jsem se zbavil zavislosti. A postupem casu jsem se rozhodl, ze prestanu s travou i s kouřením. Zacal jsem trochu sportovat a celkove zahajil poměrně zdravy zivotni styl. Uz je tomu rok od me posledni čáry a vim ze se muj život kompletně změnil. Pouze na občasné stavy, které mívám a je to prave duvod proc píšu sem. Téměř periodicky se opakujici obdobi depresí a úzkosti, přičemž ani fyzicky mi nebyva dobře. Nemohu se na nic soustredit a pripomina mi to dobu, kdy jsem byl na drogach. Dokonce i svym vzhledem tak působím, jako bych v teto dobe byl nekdo jiný. A jindy je mi naopak dobře a pripadam si v pohodě. Prichazi to z niceho nic. Tak me napadlo, jestli to dokazete nejak pojmenovat, jestli je to nejaka faze abstinencnich příznaků a jestli to nekdy uplne zmizí. Kazdopadne vim, ze jsem z toho nejhorsiho uz venku. Dekuji predem za odpověď.

Dominik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Dominiku,

díky za dotaz. Jsme moc rádi, že jste se rozhodl takto výrazně změnit Váš život a že se Vám daří pervitin a ostatní látky neužívat. Co se týče otázky a pojmenování toho, co se Vám děje, upřímně řečeno, nerad takto na dálku přes internet odhaduji (resp. diagnostikuji), o co by se mohlo jednat. V rámci své terapeutické praxe to mám vlastně dost stejně. Mohu Vás však ubezpečit, že se nejedná o fázi abstinenčních příznaků, ta je řádově ve dnech (max. týdnech) od poslední konzumace.

Za sebe mohu alespoň napsat, že střídání období s lepší a horší náladou je v podstatě zcela normální, záleží ovšem na tom o jak výrazný propad nálady se ve finále jedná a jak dlouho trvá. U mladých lidí mohou výkyvy nálad také souviset s dospíváním a změnami hladiny hormonů. Pokud člověk však nemůže vstát vlivem deprese z postele, vše vidí v černých barvách a má např. tyto příznaky a takovýto duševní stav zůstává déle než 14 dnů, tak je vhodné zbystřit a začít jej nějak řešit. Třeba navštívením psychologa/terapeuta a pokusem se na vše trochu podrobněji společně s ním podívat.

Na závěr mne ještě napadají dvě úvahy a sice, že delší konzumace pervitinu přece jen může solidně rozhodit nervovou soustavu a její funkce a může tak trvat i rok a déle, než se vše opět pozvolna stabilizuje. Anebo, nepříjemné duševní stavy (deprese a úzkost) někdy mohou hrát roli v počátcích braní drog a jedná se tak o určitou formu (extrémně rizikovou) sebemedikace (vlastního zaléčení). Jinými slovy se zde může hodit otázka, jestli jste např. podobnými stavy již netrpěl předtím. V takovém případě by mohlo být ještě o něco víc smysluplné vše probrat s odborníkem.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.4.2018

Jak dál postupovat?

dobrý den včera v noci mi byl zadržen řidičák na místě, za řizeni pod vlivem (nebyl sem pod vlivem) ale jsem pravidelný uživatel marihuany a podle netu to zůstává v krvi aktivni až 3 dny... hulil jsem cirka 7 hodin před kontrolou... vzali mě na krevní testy a vyšetření lékaře, vše jsem podsotupil dobrovolně a bez okolků.. následná otázka zní jak dále postupovat, nerad bych přišel o papíry i když se tomu asi nevyhnu tak přinejmenším co nejvice zmírnit dopad... prý teď záleží vše na výsledcích krve hrozí mi 6-24 měsicu zakaz a pokuta 2-50k. nikdy jsem nijak trestán nebyl a řidičák vlastním zhruba pul roku mám si k správnímu řízení vzít právníka či jakákoliv rada jak dál je určitě vítaná... děkuji moc

Jakub Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jakube,

děkujeme za Váš dotaz. Faktem je, že z toho, co píšete reálně hrozí, že v krvi budou stále přítomny aktivní metabolity THC (a to v nadlimitním množství, viz tato tabulka). Další postup je uveden v již zmíněném textu.

Podrobnější a bezplatnou právní radu Vám mohou podat naši kolegové z této pražské poradny, je možné si domluvit přímou konzultaci nebo jim napsat či zavolat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.4.2018

Jak na to přijít?

Dobry den,mam hodne velkou jobovku a potrebuju poradit..k veci:Pritel bral 2roky pervitin,snupanim.Jsme spolu pul roku a mam podezreni jestli zase zacal nebo ne,ale problem je to,ze ma spatnou stitnou zlazu,leky na to spise nebere nez bere,takze to jde na nem tezko poznat.Rano chodi jako muza,staci mu dat si energetak nebo pivo a je jako vymeneny.Nechodi nijak vykroucene.Zeptam se vas muze marihuana utlumit najezd pervitinu?Je kolikrat nervni,poti se a z toho uplne v klidu.Cetla jsem ze lidi se spatnou stitnou zlazou jsou kolikrat prirovnavany k narkomanum jelikoz to ma stejne priznaky..Testy na pervitin v moci ma pokazde negativni.Jak jinak na to prijit?Testu se jde kdykoliv podrobit,samozrejme si stoji za tim ze pervitin nebere.Predem dekuji za odpoved.

AKCARKA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Půjdu rovnou k první otázce, zda-li by mohla marihuana utlumit nájezd pervitinu. Potíž je v tom, že podobné mixy (viz pervitin a následně marihuana) se mohou projevovat u každého odlišně. Vše je tedy velmi individuální dle citlivosti nervové soustavy a dalších faktorů. Na druhou stranu ovšem mohu napsat, že je možné, aby marihuana po pervitinovém tahu uživatele uvolnila a zpomalila.

Rozumím tomu, že zjištění, zdali partner není uživatelem pervitinu může být důležité a legitimní. Co vnímám jako důležité, je především otázka důvěry mezi vámi a zde se obávám, že testy mohou mít i zcela opačný efekt, ve smyslu jejího pozvolného narušování, viz tento text našich kolegů. Zároveň pak je třeba dodat, že orientační drogové testy někdy nemusí být 100% spolehlivé. Přesné jsou jen ty laboratorní toxikologické, případně toxikologická analýza vlasů, která detekuje případné užívání psychoaktivních látek i několik měsíců zpětně. Ačkoli opakované orientační testování s negativním výsledkem a trvající ochota nechat se testovat i nadále působí tak, že Váš partner nemá obavy, že by test mohl vyjít pozitivní.

U Vaší otázky "jak na to přijít" je přece jen každá rada drahá, obzvláště pokud má přítel potíže se štítnou žlázou, jejichž projevy mohou být v lecčems opravdu podobné, jako užití psychoaktivní látky (a např. takzvaný dojezd), viz tyto informace. Osobně mám trochu obavy, že se dále nedostanete bez snahy o otevřený, upřímený a konstruktivní rozhovor a v neposlední řadě i bez poctivého odpovězení si na otázku, jak se stalo, že příteli nevěříte, zda-li zasahuje tato nedůvěra i mimo oblast podezření na braní pervitinu, co potřebujete u sebe (a u něj) začít měnit, aby ve vztahu důvěra byla atd.

Na závěr mne napadá, že vše můžete detailněji probrat i přímo s našimi kolegy z Terapeutického centra, třeba v rozhovoru s nimi najdete jasnější odpověď na Vaše dotazy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.3.2018

Test na amfetaminy, THC

Dobrý den. Dnes jsem byl při jízdě autem podroben testu na drogy, který vyšel pozitivně na amfetaminy. Následně jsem šel na krev a moč. Amfetaminy neužívám, ovšem 10 dní zpět jsem kouřil marihuanu. Policista do protokolu požádal o testování na amfetaminy. Chtěl bych se zeptat, jestli mi při tomto testování zjistí i THC, popřípadě jestli bude zaplacení testů na mě. A můj druhý dotaz zní: Pracují s benziny, oleji a podobnými látkami. Může být pozitivita na amfetaminy způsobena tímto? Popřípadě mám očekávat, že pokaždé kdy mě otestují, pojedu automaticky na krev? Neexistuje možnost nejakeho potvrzení, že to způsobují těkavé látky ze zaměstnání, nebo tak něco?

Páj Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

vždy záleží na tom, jakou látku (či látky) bude chtít PČR v rámci toxikologických testů prověřit. S velkou pravděpodobností, z toho co píšete, zde půjde jen o přetestování amfetaminů, které jste měl falešně pozitivní v rámci orientačních drogových testů. Nutno navíc dodat, že po deseti dnech od užití marihuany je prakticky nulová šance, že by v krvi ještě byly aktivní metabolity THC (anebo byly v nadlimitním množství). Tudíž byste testy neměl ani platit. V případě jakýchkoliv hypotetických právních obtíží je pak možné se přímo obrátit na TUTO bezplatnou/anonymní právní poradnu.

Co se týče benzínu, olejů a podobných substancí, tak tyto látky by neměly způsobovat falešnou pozitivitu na amfetaminy, viz např. tyto informace ze serveru Erowid  (pod "false positives"). Takže do budoucna by testy neměly testy vycházet znovu falešně pozitivní a pokud by tak někdy vyšly, vždy se vyplácí trvat na rozboru krve, který prokáže, že jste amfetaminy neužil.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.3.2018

Pasivní kouření, výpary z autolaku

Dobrý den, jsem v 16tt a nechali jsme opravit auto v autolakovně. Velice to tam smrdělo výpary a chemikáliemi. Bylo to pro mě a hlavně plod nebezpečné? Zároveň teď takhle smrdí i naše auto uvnitř, snažíme se větrat, ale je to stále cítit. Dnes jsme jezdili nakupovat a v autě jsme byli celkem dlouho. Bojím se, že plod to může nějak poškodit, když sedím v autě s těmi výpary. Poradíte mi prosím? Také mám dotaz, jak nebezpečné je, když často vdechávám kouř nějakého kuřáka (např. když jdu vedle někoho kdo kouří)? Děkuji moc za odpověď!

dotaz Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rozumím tomu tak, že máte strach o své nenarozené dítě. Bohužel naše poradna se zabývá především problematikou ilegálních psychoaktivních látek. Otázky ohledně vystavení těhotné ženy výparům z autolaků či kouři z cigaret by odpověděl spíše lékař. Můžete se obrátit na některou z lékařských online poraden či se informovat u Vašeho ošetřujícího lékaře. Obecně se dá říci, že pro těhotnou ženu platí totéž co pro dospělý organismus, tedy že pasivní kouření i inhalování jedovatých chemikálií je dlouhodobě nezdravé, přičemž plod je na tyto látky pravděpodobně mnohem citlivější.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2018

Chtěl bych vyzkoušet metamfetamin

Dobry den, Mam asi atypicky dotaz. Zeptam se zcela otevrene a za uprimnou ptevrenou odpoved budu velice vdecny. Mam moznost vyzkouset laboratorni pervitin. Maximalni mozna teoreticka cistota je zarucena. Co od toho mohu ocekavat? Jakou asi davku bych mel zvolit a pripadne, jestli dokazete odhadnout, co me ceka? Jaky stav atd? Mam metr osmdesat a 90 kilo. Jsem na 100 procent presvedcen a odhodlan, ze drogu vyzkousim. Proto me prosim v odpovedi od toho neodrazujte, budu velice potesen, odpovite-li mi otevrene a poradite. Dekuju Milan

Milan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Milane,

děkujeme za Vaši důvěru, obávám se nicméně, že konkrétní odpověď na dotaz typu kolik užít atp. by Vám mohli dát spíše v rámci některého z internetových fór uživatelů/experimentátorů, než v naší poradně. Pokud je to poprvé, tak samozřejmě platí základní principy harm reduction (snižování rizik), tedy užít méně než více, nedávat opakovaně (v rámci vícedenního tahu), nezapomenout na doplňování tekutin, nekombinovat danou látku s jinými atp. (viz tento text) a mít následně dostatek času na regeneraci.

Alespoň obecněji zde na dané téma mohu napsat, že případná čistota pervitinu nemusí hrát až tak velkou roli v tom, že by najednou něco zásadněji měnila a nějak zázračně snižovala rizika a nežádoucí účinky spojené s konzumací pika. V lecčems by paradoxně mohly být dokonce vyšší. Z dlouhodobých zkušeností z práce s uživateli pervitinu, např. v rámci kontaktního centra, či streetworku, mohu uvést, že síla a intenzita (a tím pádem i závislostní potenciál) takové hypoteticky čisté substance může být v lecčems vyšší, nežli "průměrný materiál". Jinými slovy by si na něm uživatel/experimentátor mohl snadněji "ujet". Může se tím pádem vyplatit opatrnost a uvědomění si toho, že je možné se lehce dostat na tenký led, jelikož metamfetamin přece jen patří mezi jednu z nejsilnějších psychostimulačních látek na světě, s velkým vlivem na mozek a nervovou soustavu. Proto by bylo vhodné si ohlídat, aby to byl případně pouze jednorázový experiment.

Co Vás zhruba čeká Vám také může zprostředkovat tento text o pervitinu.

Na závěr bych chtěl již jen krátce dodat, že odpovědnost za vyzkoušení a případné důsledky je samozřejmě zcela a jen na Vás. Pokud máte v plánu risk podstoupit, tak může být důležité zabezpečit si střízlivého "sittera", který látku neužije a dohlédne na Vaše bezpečí a v případě potíží bude schopen přivolat lékařskou pomoc nebo Vás uklidnit. Zároveň zkuste být i nadále obezřetný, zvažujte všechna pro a proti, studujte co možná nejvíce informací o pervitinu, akutních účincích, vedlejších účincích a rizicích, včetně projevů závislosti při opakovaném užití.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2018

Testy

Dobrý den,chodím do substituční centra Na metadon,momentálně chci přejít k apolinari,ale dělají tam každý týden laboratorní testy z moci,je možnost,když jsi stupňů jednu čáru hned hned po testech,že do dalšího týdne to tam nebude?děkuji anonym

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Co se týče doby detekce v moči, záleží na více faktorech jako je množství a síla úžité látky, fyzická konstituce, pravidelnost užívání, rychlost metabolismu, ale také typ použitého testu. Nejsem si jistá zda máte na mysli užití pervitinu či heroinu, nicméně zde je doba detekce v orientačních testech zhruba podobná (cca 1-5 dní), viz tato naše tabulka. Odstup 6 dnů by už mohl být dostatečný, aby testy vyšly negativní, ale nedá se s tím na 100% počítat. Zároveň riskujete odhalení a následnou sankci či vyloučení ze substitunčího programu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2018

THC, vstupní prohlídka

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda li lékař při vstupní prohlídce do práce testuje moč na přítomnost THC. Děkuji

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

do běžných zaměstnání se moč na přítomnost THC netestuje. Výjimkou jsou některé pracovní pozice u policie, vojáků, hasičů, státní správy atd.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2018

Lysohlávky, detekce

Dobrý den, mám takový dotaz. Lze zjistit testem na drogy (jakýmkoliv), lysohlávky? Jelikož konopí se dá zjistit, tak se ni zdá divné aby lysohlávky nešly. Děkuji za odpověď.

000 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Podrobným toxikologickým rozborem krve v nemocnici lze zjistit i lysohlávky. Standardní orientační testy (typu DrugWipe) nebývají zaměřeny na detekci psilocybinu ani psilocinu (látky obsažené v lysohlávkách).

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 6210 → stránka: 12