Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 5849 → stránka: 12

16.8.2017

Marihuana a stěry na letišti

Dobrý den poradno o prázdninách jsem si dal 3x trávu 2x slabá venkovní (nekouřím takže dávám prasky malinké skoro ani nejde dým )1x skéro a to jsem si dal dost naposled jsem si dal 3 prasky 2 malinké a jeden velký (skoro jsem neslukl zakuckal jsem se) a to naposled bylo tak před 3-4 dny a za týden letíme na dovolenou může se u mě prokázat THC v těle z namátkových stěrů z rukou po případě jak urychlím detoxikaci děkuji za odpověď

Kámen Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

podlé této naší tabulky si můžete udělat představu, jak dlouho se THC drží v potu (lez počítat se stejnou dobou jako ve slinách). Pokud jste navíc užíval jen jednorázově a malé množství, můžete počítat se spodní hranicí doby detekce. Detoxikaci není možné nijak zvlášť urychlit, snad jen trochu fyzickou aktivitou, jelikož THC se ukládá v tucích.

Nicméně tím, že byste měl THC v těle, se neproviňujete proti zákonu. Stěry na letištích se dělají kvůli stopám po výbušninách nebo drogách, ovšem především z důvodu, zda daný člověk nemá drogy u sebe a nechystá se je převézt do jiné země. Můžete se o tomto tématu ještě důkladněji infromovat v bezplatné anonymní Právní poradně A.N.O., která se specializuje na právní otázky kolem drog.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.8.2017

Dítě narozené matce, co brala pervitin

Dobrý den, obracím se na Vás s otázkou, zda existuje nějaká poradna pro děti narozené matkám na pervitinu. Jsem v situaci, kdy společně s partnerem vychováváme dítě, které porodila matka užívající pervitin v prvním trimestru. Následně po rozhodnutí, že si dítě nechá, se snažila pervitin nepožít, ale nemáme 100% jistotu. Jsou na něm prokazatelně patrné následky po stránce psychické i fyzické. Je nějaká možnost, obrátit se na specialistu? Někoho, kdo se v této problematice vyzná? Děkuji moc

Lilu Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ano, podobná poradna existuje. Můžete se obrátit na Centrum komplexní péče o dítě a rodinu. Této problematice se v České republice nejvíce věnuje paní doktorka Ilona Preslová, můžete jí kontaktovat na telefonu: 702 036 237 nebo emailu: preslova@sananim.cz, pece.dite@sananim.cz.

Více informací najdete zde.

Držíme palce, poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.8.2017

Lékařská prohlídka ve škole a nikotin

Dobrý den, mám dotaz ohledně vstupní anamnézy středoškolským lékařem. Dočetl jsem se že sebou mám přinést na prohlídku ranní moč a zajímalo by mě, jestli je nějaká možnost, že z ní poznají užívání nikotinu. V dotazníku jsem totiž uvedl, že nekouřím - což je pravda - užívám žvýkací tabák, který je ovšem na nikotin velmi bohatý, jelikož žvýkám nejsilnější značku na trhu. Popřípadě by mě zajímalo, k čemu ta ranní moč nejspíš bude. Díky za odpověď. Petr

Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

podle této naší tabulky se můžete zorientovat, jak dlouho se drží nikotin v moči. Pokud by lékař provádět toxikologické testy z moči na přítomnost drog včetně nikotinu a neuplynula by dostatečně dlouhá doba od posledního užití tabáku, mohli by u Vás užívání nikotinu poznat. Těžko ovšem říct, zda testy na drogy budou z Vaší moči dělat. Záleží i na konkrétní škole, jak má nastavena pravidla. Můžete se poradit ještě u kolegů v Právní poradně A.N.O., kteří Vám budou umět poradit, za jakých podmínek probíhají školní lékařské prohlídky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.8.2017

Mravenčení po marihuaně

Dobry den. Mela bych jeden dotaz za mlada jsem casto kourila travu,pak sem 5 let ji nekourila a prave po 5 letech sem si dala celeho jointa,po kouření sem citila od nohou mravenceni a to postupovalo az je krku a ja se bala srdce mi silene tlouklo a rychle,bala jsem se ze jak me mravenceni prejde az k hlave tak umru. Nevim coto bylo,driv jsem to nikdy nemela.Dekuji za vasi odpoved s pozdravem Pipa

Pipa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na dálku přes internet nejsme schopni s jistotou napsat, čím byl nepříjemný stav a postupující mravenčení způsobeno ve Vašem případě. Mohlo se jednat o předávkování, o panickou ataku na základě strachu, která ještě zhoršila fyzický stav, mohlo se jednat o silnou THC potentní marihuanu (zejména hydroponicky pěstované, chemicky hnojené, šlechtěné odrůdy konopí mohou být velmi nevyzpytatelné a jejich účinek je mnohonásobně silnější i se všemi negativními dopady).

Stejně jako to mohl být signál těla, že marihuana už Vám nesedí. Do budoucna by proto bylo nejspíš lepší se kouření marihuany vyvarovat, obzvláště, pokud by se podobná fyzická i psychická reakce objevila znovu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.8.2017

Odebrání řidičského průkazu a následné negativní testy

Dobry den zhruba pred dvěma lety me zastavili policajti dali mi liznout a ted byl pozitivní tak sme jeli nakrev trvalo to dva mesice nez se to vyřešilo a z krve mi zjistili ze sem mnel marihuany v sobě pod spodní hranici takze me to vrátili a vcera se mi stalo to samé ale opět mi byl zebran řidičák na míste jde neco v takovém případe dělat dokut neboudo 100% výsledky z krve Docela me to omezuju a verim ze zo snad dopadne stejne dobre jak pred tim ale zase dva mesice bez papíru nikdo mi nic neda a všechno musim zaplatit testy a tak a pak kdyz mi ho zase verim co to je takhle nekomu brat papíry kdyz neni jistota stoprocentní

Čuba Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel se na nás s podobnými zkušenostmi obrací více lidí. V současnosti je to skutečně tak, že někdy člověk, kterému testy nakonec vyjdou v jeho prospěch, přijde na nějakou dobu o řidičský průkaz, musí ještě navíc platit testy. Chápu, že Vás to omezuje, když se Vám to stalo už podruhé. Doporučuji Vám proto obrátit se přímo na právníky této Právní poradny A.N.O., která se specializuje na drogovou právní problematiku. Vše je zdarma a anonymní, mohou Vám pomoci naplánovat, jak dále právně postupovat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.8.2017

Přítel bral pervitin

Dobrý den,mám velký dotaz na mého přítele.Chodíme spolu už půl roku.Jemu je 25 let a už od svých 16.let bere pervitin.Teď co jsme spolu,tak už nebere,ale stane se,že občas si má chuť dát.Neudělá to a jsem na něho velice pyšná.Dříve to bral denně.Můj dotaz,ale směřuje jinam.Zdá se mi,že má psychické poruchy od toho dlouhodobého užívání.Abych to nějak popsala,tak jsem z toho docela také vykolejená.Hlavně se to zhoršuje.Nevím co mám dělat.Má poruchy nálad,změny osobnosti,změny nálad.Stane se,že se spolu bavíme a najednou mu jako by přepne a přestane se mnou bavit.Poté mi začne vyčítat různé věci,třeba mé bývalé kluky,začne se mě vyptávat jak jsem to dělala s ostatníma,jako sex.ATD...poté mi říká,abych si našla někoho jiného jen proto,že on je takový.Myslí stále,že ho podvádím.Nemohu ani nikoho potkat jen proto,aby si něco nezačal myslet.Hlavně mi vůbec nevěří.Já ho miluji a nevím co mám dělat. Prosím vás o pomoc co mám dělat.Chci sním zůstat,ale už to s nervi nedávám.Moc děkuji za odpověď. Jannna

Janďule Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny a za Váš dotaz, ve kterém popisujete svůj vztah s přítelem, který bral dlouhou dobu pervitin a od té doby, co jste spolu už nebere. Váš vztah ovlivňuje nyní jeho psychický stav, změny osobnosti, výkyvy nálad, podezíravost a žárlivost.

Braní pervitinu má velký vliv na psychiku člověka. Nejvíce časté jsou právě paranoidní představy, někdy až bludy, velká emoční nevyrovnanost a další. Mnoha lidem často delší dobu odeznívá toxická psychóza případně jim braní pervitinu spustí duševní onemocnění. Zároveň píšete, že přítel bral pervitin od 16ti let do 25ti, kdy s Vámi začal chodit. To je velmi dlouhá doba, zahrnující vlastně skoro celé období dospívání a ranou dospělost. Při braní drog je často velmi obtížné dozrávat, příjímat odpovědnost a chovat se dospěle. Je možné, že partner nestihl díky období braní pervitinu projít všechny fáze osobnostního rozvoje a růstu a může se proto chovat nezrale. Stejně jako je možné, že je přirozeně žárlivý a podezíravý. Těžko říct.

Oboje je obtížně řešitelné svépomocí. Naopak by si spíše žádalo práci na sobě ve spolupráci s odborníky na braní drog a závislosti. Největších pokroků lze dosáhnout prací na sobě při psychoterapii. Odbornou pomoc můžete vyhledat na této Mapě pomoci.

Za velmi podstatné vnímám Váš pocit, že s ním chcete zůstat, ale že to nedáváte s nervy a že Vám přítel vůbec nevěří. Vzájemná důvěra a komunikace je ve vztazích důležitá. Bylo by dobré, abyste si zmapovala a nastavila, za jakých podmínek budete partnera dále podporovat a budete mu oporou. A ujasnila si, co chcete, aby se změnilo, aby pro Vás nebyl vztah natolik náročný a domluvila se na tom s partnerem. Zároveň si stanovila nějakou mez, co už si líbit nenecháte a připravila si, jak budete postupovat, pokud se k Vám bude partner chovat stejně nebo pokud se celá situace ještě více vyhrotí a pak podle toho jednala.

K tomu všemu Vám může být velkou podporou někdo blízký, komu se můžete svěřit a vše s ním rozebrat a zvážit. A odborníky věnující se drogové problematice můžete klidně navštívit i Vy sama bez přítele, pokud on nebude chtít. Věnují se totiž stejně tak i lidem, jejichž blízcí mají problémy související s drogami. A mohou Vám tedy také pomoci vymyslet, co dělat dál.

Přejeme Vám hodně sil.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.8.2017

Extáze a činnost srdce, mozku

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je možné na kardiologickém vyšetření, či na jiném např. CT, zjistit že jsem někdy užívala drogy, přesněji extáze( je ale určitě možné že obsahovaly i jiné substance) brala jsem je půl roku pravidelně, teď už jen zřídka jen pro pobavení na párty. Je možné že mi trvale poškodily činnost srdce? Nebo činnost mého mozku?

Extasy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

v rámci vyšetření, který uvádíte, není možné přímo zjistit, že jste někdy užívala drogy. Extáze může být toxická pro játra a spekuluje se o míře toxicity pro nervový systém. Má také velký vliv na kardiovaskulární systém, jelikož způsobuje změny v krevním tlaku, srdečním rytmu a podobně a uživatelům tak hrozí riziko komplikací v této oblasti.

Tyto změny však při vyšetření obvykle nelze spojit přímo s extází. Ani to neznamená, že vždy musí dojít k nějakému trvalému poškození. U každého člověka to může být jinak, záleží na vrozených předpokladech či zdravotním stavu včetně psychiky. Různí se i výstupy různých studií.

Především dlouhodobé a časté užívání extáze může činnost mozku a hlavně psychiku ovlivnit, ne však nutně poškodit či ovlivnit nenávratně. Mezi nepříjemné psychické následky extáze patří nespavost i únava, nesoustředěnost, psychotické epizody, záchvaty paniky, deprese a podobně. To už byste ale nejspíš touto dobou pociťovala na sobě sama i bez vyšetření.

Na Vaši otázku, jestli Vám extáze mohla trvale poškodit činnost srdce nebo mozku, tedy nedokážu jednoznačně odpovědět. Každopádně je dobré být v osobním kontaktu s lékařem, který Váš zdravotní stav v případě podezření na nějaké potíže může posoudit, kontrolovat a provést případná vyšetření.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.8.2017

Pozitivní test v podmínce

Dobrý den, rád bych se zeptal na toto: zastavili mě policisté a měl sem pozitivní test a jelikož jsem v podmínce tak jsem se bál aby při odběru krve něco nenašli tak mě přesvědčili ó tom že pokud odmítnu nebude to trestný čin a tudíž by se mi ta podmínka nezměni na výkon trestu proto jsem odmítnul. Asi 3 dny nato zastavili moji přítelkyni protože jela ve stejném autě (zastavili ji ti stejní policisté) a taky měla pozitivní test jelikož nemá žádný záznam tak se nebála a šla na krev,vím že jeji testy budou negativní. Proto se chci zeptat jestli se nejedná ó policejní šikanu a zároveň jestli mám nějakou šanci se odvolat proti pokutě za odmítnutí testu protože se takto můžu domnívat že i testy co provedli mě byli zavádějící a tudíž že jsou špatně. Jelikož chodím na pravidelné probační prohlídky spojené s testováním moči a to každý měsíc a můžu s klidným svědomím říct že tyto testy mi vychází NEGATIVNE . Prosím poraďte jak bych měl postupovat protože na pokutu nemám a věřím že jsem nevinný. Děkuji za odpoved

Stanapppp Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Težko soudit jaké byly úmysly policistů. Pokud by bylo při krevním testu zjištěno, že jste opravdu byl pod vlivem nějaké látky, tak by mohla nastat varianta, že by na případ bylo pohlíženo jako na trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky a hrozilo by Vám proměnění podmínečného trestu. Při odmítnutí orientačního testu nebo testů krevních se jedná pouze o přestupek. Samozřejmě kromě situace, kdy byste byl viditelně pod vlivem nějaké látky.

Na druhou stranu nám někdy tazatelé skutečně píšou o případech, kdy policisté podávají zavádající informace ohledně důsledků podstoupení krevních testů a dob, kdy je možné v krvi psychoaktivní látky odhalit a snaží se přesvědčovat zadrženou osobu, aby další testy nepodstoupila. Pokud jste si jistý, že nejste aktuálně pod vlivem nějaké látky, je vždy lepší krevní testy podstoupit. Orientační doby detekce si můžete prohlédnout na tomto odkazu.

Ohledně možnosti odvolání a dalších případných právních otázek bude lepší kontaktovat přímo anonymní bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O. , která se na tuto oblast specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.8.2017

Neurol, zbraně a řízení

Dobrý den. Užívám 3x denně Neurol 0.5 na předpis, a napadlo mě jestli je možné aby test od PČR byl pozitivní na drogy právě z důvodu užívání zmíněného léku. Dále jsem držitelem zbraně kategorie D, a v zákoně o zbraních a střelivu stojí, že nesmím být pod vlivem léků při nošení této zbraně. Jistě hodlám lék přestat užívat, ale chci se zeptat jestli je to v rozporu se zákonem pokud i automobil je potencionální zbraň, a v příbalovém letáku není zákaz řízení, pouze zvíšená opatrnost. Předem děkuji za odpověď. PS; Uvědomuji si že zbraň a automobil není totéž, ale zbraň sk.D je dle mého názoru mnohem menší nebezpečí.

FunThomas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

kolegové v poradně Benzo.cz nedávno odpovídali na podobný dotaz ohledně Neurolu a řízení, hodně informací najdete tam. Podstatné je zejména to, že i když už se pod vlivem Neurolu necítíte, stále ještě můžete být pod jeho vlivem.

Poločas odbourávání (kdy mizí polovina účinku alprazolamu) je totiž v rozmezí 10 - 20 hodin. Proto se po požití Neurolu doporučuje jeden až dva dny neřídit a vyvarovat se i dalším činnostem náročnějším na pozornost. Zároveň je alprazolam po dobu min. 2 dnů detekovatelný orientačními testy PČR, výsledný postih by se pak odvíjel podle výsledků laboratorních testů.

Pokud, jak píšete, v zákoně o zbraních a střelivu stojí, že nesmíte být pod vlivem léků při nošení této zbraně, pak byste ji neměl nosit ani používat po dobu, kdy užíváte Neurol.

Tato poradna se však zaměřuje spíše na nelegální psychoaktivní látky, pro detailnější informace se můžete obrátit na již zmíněnou Benzodiazepinovou poradnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.8.2017

Marihuana, pervitin, testy

Dobrý den zitra mam jit na testy na drogy na pervitin a na thc. ve ctrvrtek rano jsem si dala malou tecku pervitinu a v patek jsem mela posledniho jointa, testy budou z moci. oboji neuzivam jiz nejaky cas pravidelne je moznost pozitivity testu? dekuji za odpoved

Luciferka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je mi líto, ale bohužel není v možnostech poradny odpovídat takto obratem. K Vašemu dotazu mohu alespoň stručně dodat, že riziko detekce obou látek by stále existovalo (obzvláště marihuany). Více viz informace v naší tabulce Testy na drogy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.8.2017

THC testy, doba detekce

Dobrý den, chci se zeptat jaká je šance, že u mě budou pozitivní výsledky na THC, když jsem v životě kouřil maximálně 4x a naposledy před dvěma měsíci? Minulý týden nám totiž v práci odebírali moč a posílali ji na rozbor do laboratoře. Takže trochu bojím, abych nebyl pozitivní.Předem díky za odpověď.

Pavel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Pavle,

po dvou měsících již prakticky nulová, viz naše tabulka Testy na drogy.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.8.2017

Jak nahradit kokain?

Dobry den, rad bych nahradil uzivani Kokainu, zil jsem na ibize pul roku a celkem za levno a dost kvalitni tudiz lehce se spadlo a pozde uvedomilo ze uz sem chycen do je pasti.. tady v cesku nenarazite na kokain!! tady je to jen michany benzokain s ruznymy drogami ale ne KOKAINEM a jestli je tam kokain tak max 10% a ostatni sou ruzne primesi tudiz koaakin v cr pochopitelne nemuze uspokojit cloveka co jednou ochutnal pravy Kokain... Prosim o radu abych nespadl do tich horsich veci jako sou ty ruzne primesy v cesku povazovany za kokain a zbytecne nevyhazoval penize a hlavne nedopadl na nakem speedu bo kofeinu bo jeste hur pervitinu !!napriklad jak si radsi udelat sam pro sebe neco lespiho nez muzu sehnat na ulici myslim tim treba kombinaci nekterych latek co se daji uzivat oralne popripade pri velkem abstaku snupanim.. sem doma z ciziny mesic a uz dvakrat sem musel na vikedn odletet abych se zbavil chuti protoze bez toho zivot neni zivot a mate same jen deprese chodim k psiychiatrovi a le tomu se bojim rict z face to face ze jsem uzival.. potrebuji pomalu ale jiste prestat pac bohati rodice vam vzdy penize daj a takhle nikdy neprestanu ze dne na den to nejde a ani jit nemuze proto prosim o radu jak z nej prejitz na neco podobneho ale pritom se zbavovavat zavislosti ... takhle sedim jen celi tyden anneurolech lexarin a marihuane pak vzdy vikend letim na party sei uzit.. Dekuji mockrat a uz mi i neurol nestaci oralne a uz nad nim premyslim snupnutim ..doufam ze co se da oralne muze se i snupanim aniz by cloveka trefilo.. dekuju za radu

Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

děkujeme za Váš dotaz a důvěru, s kterou se na nás obracíte. V dotaze píšete o svém užívání kokainu a ptáte se, jak z něj přejít na něco s podobnými účinky a zárověn se zbavovat závislosti. Oceňuji, že o sebe máte starost a chcete se vyvarovat užívání pervitinu, speedu a kofeinu. Nevím, jaké látky pro své potřeby kombinujete, ale byl bych při tom nanejvýše opatrný. Mnoho látek (i těch volně dostupných) může být velice rizikových samo o sobě a především v kombinaci s jinými.

Faktem je, že žádná podobná látka jako kokain, která by byla zárověň bezpečná a nevyvolávala závislost, není známa. Substituční léčba závislých na stimulantech obecně v současné době v praxi neexistuje. MUDr. Minařík zkoušel substituční léčbu závislých na pervitinu pomocí metylfenidát-hydrochloridu (Ritalin), který je dostupný pouze na lékařský předpis. Kromě samotného užívání Ritalinu místo původní látky byl tento program samozřejmě doprovázen mimo jiné i psychiatrickou a psychoterapeutickou podporu. Prezentaci této studie si můžete prohlédnout zde. Z bežně dostupných látek můžete pro dodání energie zuksit využít například čaje nebo guaranu. Pozitivní roli by zde mohla sehrát i fyzická aktivita a sport.

Pro vytvoření prostoru pro boj se závislostí nemusí být jedinou cestou přechod na jinou látku. I menší frekvence užívání, ke které zřejmě po Vašem návratu z Ibizy došlo, nebo případné postupné snižování dávky, je pokrok.

Nevím, zda jste s depresemi, které popisujete, měl potíže už před užíváním kokainu nebo se jedná o důsledek braní a případnou souvislost s dojezdy. V obou případech však považuji za důležité mluvit s psychiatrem o těchto věcech otevřeně. Pokud Vám současný lékař nevyhovuje, můžete kontaktovat jiného nebo vyhledat pomoc i v rámci dalších terapeutických služeb například pomocí tohoto odkazu. Případně mě ještě napadá, zda je možné najít v této záležitosti oporu ve Vaše blízkém okolí. Dále si také můžete přečíst text o chutích a jejich zvládání na této stránce.

Co se šnupání Neurolu týče, tak účinky by měly být podobné jako při orálním užití. Pro užívání nosem většinou platí, že se účinky dostaví dříve a tedy i dříve odezní. Než to, že Vás trefí, je šňupání spíše nebezpečné v souvislosti s poškozením nosní sliznice, přepážky a dýchacích cest.

Na závěr bych chtěl ještě ocenit, že jste se rozhodl svoji situaci řešit a napsat. I když třeba v současnosti stále užíváte, i pouhé uvědomění si toho, co se děje a přání situaci změnit, je velkým krokem vpřed.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.8.2017

Náhražka

Dobry den, mam doma nahrazku ,je to pry levomisol,paracetamol,lidocain,bezocain,kreatin..muzu toto podat oralne bo nosem ? a jake mu stavu drog je to podobne? dekuji

lydie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tato poradna se zaměřuje spíše na užívání nelegálních látek, mezi které zmíněné substance nespadají. I za předpokladu, že by mi byly známy přesné účinky jednotlivých látek, nepouštěl bych se do spekulací, jaký výsledný stav může vzniknout po jejich kombinaci při tak velkém počtu druhů ani čemu to bude podobné. Kombinování různých látek bývá dosti nepředvídatelné a tudíž velmi rizikové. Například zmíněný paracetamol je vysoce toxický pro játra, zvláště pokud je kombinován s alkoholem nebo jinou látkou, která játra také zatěžuje.

Co se týče aplikace orálně nebo nosem, tak nevíme, zda lze kombinaci uvedených látek užít oběma způsoby. Užívání nosem je však považováno za rizikovejší, kvůli možnému poškození nosní sliznice a dýchacích cest. Zároveň některé látky, obzvláště pokud se jedná o tablety, které obsahují pojiva a různé další příměsi, nejsou určeny pro aplikaci šňupáním, ale k polknutí. Po šňupnutí totiž mohou vyvolat na sliznici zánět či jiné komplikace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.8.2017

Co mám dělat?

Dobry den, Pred sesti dny jsme s kamarady meli jeden joint marihuany, ja mela asi 2 potahy a nic to se mnou neudelalo, s jednim kamaradem taky ne a druhy se chvili smal, ale i to hned bylo pryč. Toho vecera jsme hodně pili a dalsi dva dny taky. Tretiho dne, kdyz jsem z tehle akce odjizdela, me v autobuse zacly brnet spánky, zpomalil se mi svet a nedokazala jsem vnimat realitu. Nebyla jsem schopna mluvit ani s sebou hybat, desne me busilo srdce a cejtila jsem hroznou nervozitu a strah, i kdyz jsem vedela, ze je to z toho a ze to hned odezni. Dodala bych, ze tenhle pocit mam po trave pravidelne.. Kdyz jsem prijela, nejak jsem se dostala z autobu, zavolala jsrm kamaradce at me doprovodi domu a tam jsem usla. Celou dobu jsem ten pocit mela tak napul, stridave naplno a stridave jen utlum. Kdyz jsem se vyspala, sla jsem na jednu akci kde se vsude hulilo, samozrejme jsem si ani jednou nepotahla, ale mozna jsem to trochu (i kdyz jsem se snazila aby ne) nacuchala. Do vecera jsem se trosku motala, jinak nic, pak jsem mela jednoho panaka a sli jsme spat. Dalsi den jsem byla vcelku ok, jen jsem byla hrozne otupela, behem odpoledne se to zhorsilo na pocit 50/50 a vecer najednou me to zas popadlo to nejhorsi. Taky jsem behem odpoledne dostala teplotu, (nosila jsem to v sobe uz asi 2 tejdny) a vnoci jsem mela horecky a strasny halucinace spojeny s timhle pocitem. Navic jsme se trasla a potila (to bylo spis tou horeckou). Kdyz jsem si vzala paralen, konecne jsem usla a rano jsem byla jen docela mimo. To je dneska, ted mi je celkem dobre ale porad cejtim, ze to muze prijit kdykoli. Uz je to treti den a ani chvili to nebylo 100% ok, takhle dlouho jsem to nikdy nemela. Co mam delat? Jak se to nejlip odboura? Mam zajít k psychoterapeutovi?

Becky Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Becky,

díky za oslovení naší poradny. Stává se poměrně často (obzvláště v takto nízkém věku), že může při užití marihuany dojít k "rozhození" psychiky (především nálady, pozornosti a obecně vnímání světa) a to i na několik dnů po zakouření. Přijde mi proto zásadní, že jste si při další příležitosti už ani jednou nepotáhla.

Nutno současně dodat, že konzumace alkoholu a obzvláště několik dní po sobě (navíc v období dospívání) má negativní vliv nejen na psychiku, ale zároveň na mnoho dalších funkcí organismu (např. na játra, nervovou soustavu a mj. i na imunitu). Takto rizikový přístup pak dokáže dále "zamíchat kartami" a nasměrovat směrem k duševní nepohodě a zdravotním obtížím (např. ve smyslu nižší odolnosti vůči nachlazení a různým infekcím).

Co se týče Vaší otázky. Zajít k psychologovi (anebo přímo lékaři/psychiatrovi) by dávalo smysl, pokud by se Vám nepříjemné stavy vracely (bez dalšího zahulení marihuany) a pokud byste se necítila po psychické stránce nadále dobře (např. do chvíle, než k Vám dorazí tato odpověď).

Jak vše ale popisujete, může být důležité zkusit od "stavů po marihuaně" odlišit běžné příznaky nachlazení (viz horečky, pocity že mi není ok) a celkové únavy organismu. V tom může pomoci konkrétně praktický lékař. Ten by Vás případně měl umět nasměrovat i na profesionála z oblasti léčby psychické nerovnováhy, pakliže by Vás po vyléčení nachlazení nepříjemné stavy nadále zatěžovaly.

Co se týče odbourávání THC. Na tuto otázku jsme odpovídali velmi často. ZDE si můžete přečíst základní doporučení.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.8.2017

Antibiotika a kombinace s OPL

Dobrý den, prosím vás dostala jsem včera zánět měchýře, dnes jsem čůrala krev, doktorka mi dala antibiotika Furolin. Za dva dny jedu na festival, mám zakázány alkohol a mám se chránit před sluncem. (mají být strašně horka). Ale bylo mi blbe zeptat se, jak moc vadí alkohol oproti drogám (extaze, mdma, kokain) která když už bych si dala, by nejmíň ovlivnila můj zdravotní stav a jak na to budou reagovat antibiotika (v plánu mám dát si extázi). A hlavně? Co tráva? Ta doufám že nevadí vůbec jelikož je to přírodní a nenapadá ledviny. A ještě otázka, určitě si minimálně zahulim a pokud to půjde tak něco zkusím dalšího, bude rozumne vysadit radši antibiotika na těch pár dní? Děkuji za odpověď!

Regius Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je mi líto, ale píšeme o něco později, než jste potřebovala. Standardně totiž nezvládáme odpovídat na dotazy takto rychle viz pravidla poradny.

Co se týče Vašeho dotazu. V případě nasazení antibiotik v akutní fázi onemocnění je rozhodně bezpečnější zcela se vyhnout všem psychoaktivním látkám včetně alkoholu a marihuany. Vysazování ATB v případě akutních projevů onemocnění (krev v moči) je enormně rizikové a může vést jak ke zhoršení onemocnění a případnému přechodu do chronické fáze, tak k potížím do budoucnosti (zhoršení efektivního působení ATB). Na téma antibiotik a jejich kombinování, i např. s marihuanou či extází, jsme již odpovídali mnohokrát, proto doporučuji se podívat do našeho fulltextu a vše si podrobněji načíst.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.8.2017

Vyléčená epilepsie a extáze

Ahoj :) můj kámoš by si chtěl zkusit extázi prý jen málo třeba čtvrtku max pulku za celej večer, ale dříve měl epilepsii tak se toho bojí, ale tu epilepsii prý už neměl 12 let ,bude to mít nějakej vliv na tu vyléčenou epilepsii nebo ne? Předem díky za odpověd. :)

Anonym Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

experimentování s drogami je samo o sobě nevyzpytatelné co se týče reakce organismu. Také platí, že pokud má člověk z užití (i neuvědomované) obavy, hrozí mu více, že bude mít špatný set a setting pro užití drogy a stav může být nepříjemný. Na druhou stranu vše může proběhnout bez problému, je však otázkou, zda to riskovat. Každopádně vždy platí "čím míň, tím líp" a obecně zásady bezpečnějšího užívání.

Zároveň zde v poradně nejsme lékaři, tak nevíme, jestli je epilepsie u kamaráda pouze v latentní fázi a může jí stav po extázi v kombinaci s nevyspáním a blikajícími světly znovu spustit. Také je podstatné, jestli na ní bere nějaké léky, které mohou reagovat s extází. Bylo by na místě dopředu zjistit u svého lékaře, zda lze epilepsii považovat za překonanou či zda v budoucnu hrozí její opětovné propuknutí. Do té doby bych experimentování s extází spíše nedoporučovala.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.8.2017

Zkušenost ...

Zdravim, mam jen takova tri, mozna ctyri moudra laicka s vasim dovolenim :) Z meho dlouholeteho (9 asi) uzivani metamfetaminu, pozdeji amfetaminu a dexamfetaminu (amfexa nelegalne porizena etc), tak tolerance je zla vec, ale diky bohu za ni. Pokud vas 150mg stejneho perniku/speedu rozseka na noc a rano a pak vas 200mg sotva doda chut k cigaru, tak to proste neoblafnete (nevim jak u i.v aplikace, ale to uz veskere obrane mechanismy tela hazete do.., navic slehani snad letelo v 80 letech :)), ale me osobne to neudelalo pak uz nic. Prave tahle schopnost zachovani homeostazy a nepritel vsech fetaku je vlastne dar a pak uz je jen vypnuti dopaminovych receptoru a to je konec (i prirozene) radosti na dlouhou dobu. Takze prepalovat davky je blbost, bez cca 14denni pauzy to makat proste nebude a jestli ano, tak to po davce jak svine a to uz je jen zaseky, porno a stihoman ci dokonce psychoza. Empatie, energie, chut parit, filozofovat je jen na tech nizkych davkach a ta bez pauzy stacit proste nebude. A navic casta stimulace bez prirozene priciny nici charakter a zebricek hodnot a ten tvori nasi osobnost. Druha rada. Prodavaji se dnes hrozne blbosti u syntetickych stimulantu. Od rc (napodobeniny), pres klasicke narezane drogy az po klasicky nedodelany pernik. Piko, ktere vam zejmena rozbusi srdce (a ma spise periferni ucinky), nemuzete spat, ale zadna euforie a klid (zejmena jako adhd to clovek tyto ucinky vnima) neni pernik, ale domaci sajrajt na bazi iodoefedrinu (a zrejme plnej rozpoustedel a to si vse rvete i do zily), nebo rc z ciny. To same plati pro speed. Ten je velmi casto tvoren z velke casti kofeinem (ten dela ty telesne nervozity) a sacharozou - viz laboratorni rozbory na darknetu), to co z pasty smrdi, jsou rozpoustedla, cisty amfetamin je bez zapachu. A Kvalita perniku je silena a bude takova, dokud ty blbosti lidi budou kupovat (viz kvalita extaze, ktera konecne po letech za neco stoji, trvalo jen par let, nez lidi prestali ty fake xtc kupovat), nekupujte to. My tvorime poptvavku. Existuji dnes volne prodejne testovaci sady... Treti rada. Chlast je taky tvrda droga a zatracene toxicka., 5 piv denne dokaze spustit solidni ukosti (mozna prvni abst.syndrom?) a taky problemy zazivaciho ustroji. Taky jsem se radil mezi fetaky co poucovali, jak koule a speeedy jsou v x ohledech mensi zlo nez legalni chlast v ciste podobe - za cimz si do jiste miry stojim minimalne v nazoru na drogovou prohibici), tak velmi snadno clovek spadne postuprm veku z pika do piti. Je to tim, ze u alkoholu vycitky svedomi jsou mensi a neschovivavost okoli je vetsi (a propadny navyk ma tendenci presedat) A prestat s tim chlastem je mozna (i diky kszdodennimu uzivani) mozna o to horsi. A posledni rada. Informovanost je vse. Sam jsem zkombinoval lecos, ale, kdyz mezi kamosema si zacnete volat, ze nekdo exnul na serotoninovy syndrom na party, kde jste byli a at radeji mdma tam porizene radeji neberete (ikdyz to mohlo byt jen kombinaci praveho mdma s nejakym imao), tak to zacnwte brat jinak. Nehanim tim mdma, na kombu alko + benzos atp taky leckdo exnul, ale prohibice - nevite co berete - a neinformovanost o nezadoucich kombinacich fakt muze nekoho zabit a zni to pak jinak nez v textu na extc.cz, kdyz pak po party, kde jste sice nebyli, dostavate takovehle zpravy. Pral bych si svet, kde o takovych rizicich bude znamo kazdemu jako, ze Paralen s vodkou znici jatra a clovek nebude odkazan na cerny trh s ruskou ruletou. Takze ruce k laserum a pouzivejme hlavu :) dik a diky za praci poradny.

Jmeno Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Příspěvek z kategorie subjektivních zkušeností (či prožitků) z oblasti užívání psychoaktivních látek bereme jako legitimní a proto jej zde uveřejňujeme. Vzhledem k faktu, že nepokládáte konkrétní otázku se k Vašemu textu nebudeme obsáhleji vyjadřovat. Pouze dodám, že každý člověk a jeho tělo a psychika jsou jinak citlivé, stejně tak bývá různý kontext užívání. Zároveň bych rád podotknul, že souhlasím s tvrzením, že informovanost o účincích/rizicích jednotlivých drog, ruku v ruce se zdravým rozumem, vnímám jako základní předpoklad k snížení šance, aby se člověk nedostal do vážných problémů s psychoaktivními látkami (ať již s alkoholem nebo jinými substancemi). Na druhou stranu se ovšem obávám, že není zcela všespásná, jelikož se v rámci terapeutické praxe setkávám také s lidmi, kteří měli solidně "nastudováno" a přesto se z mnoha příčin a např. také v určitém životním období propadli do propasti závislosti (anebo velmi rizikového uživatelského modu). Ale to bych se již dostával k zcela jinému tématu (a sice konceptu nevědomí a jeho působení na psychiku), na které v internetové poradně bohužel není dostatek času a kapacit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.8.2017

DXM a rozšířené zornice

Dobrý den, rád bych se zeptal jak dlouho mi vydrží rozšířené zornice po DXM. Před dvěma dny jsem si vzal 13 tabletek Stopexu a zornice jsou stále hodně rozšířené a docela dost mě to znervózňuje, nerad bych aby si moje okolí myslelo že něco beru. Děkuji za odpověď.

Anonym 651825689 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

obecně účinky DXM trvají cca 4 - 6 hodin, ve větších dávkách pak o něco déle. Z toho se dá předpokládat, že po této době by mělo odeznít i rozšíření zornic. Za hraniční se nicméně dá považovat doba 3 - 5 dnů, po které už by ani nemělo být možné najít DXM v moči. Pokud tedy z nějakého důvodu nebudou Vaše zorničky opět v normálu v době, kdy k Vám přijde tato odpověď, bylo by vhodné navštívit lékaře, aby Vás vyšetřil - přičemž je na Vás, jestli mu o užití DXM řeknete.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.8.2017

Spalovač, efedrin

Dobrý den,mám dotaz ohledně možnosti pozitivního testu na drogy. Koupil jsem si spalovač  xxxxxxxx, jelikož jsem našel stovky tisíc dobrých recenzí, ale teď mám strach jestli po užívání tohoto spalovače není možnost, kdyby mě stavěla policie a dala mi test na drogy abych nevyšel pozitivní jelikož v onom produktu je také obsažen Efedrin. u kterého jsem si našel na wikipedii, že se používá k výrobě pervitinu a obsahuje amfetamin a metanfetamin. Obrázek složení: http://prohormonyshop.eu/domains/9k1r67rmpk/my_photos/black-xxxxx-.jpg předem děkuji za odpověď

xeo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

uvedený spalovač opravdu obsahuje efedrin, tudíž by zde riziko tzv. falešné pozitivity na met/amfetaminy existovat mohlo (obzvláště v případě orientačních drogových testů), viz informace z Erowidu (false positives). Pokud chcete mít větší jistotu, můžete si zakoupit volně prodejné orientační drogové testy (např. v lékárně či na internetu) a zkusit se otestovat sám.

Pokud by došlo ke kontrole při řízení a orientační test PČR by opravdu vyšel pozitivní, je vhodné trvat na absolvování následného toxikologické vyšetření krve. To prokáže, že se jedná o efedrin a nikoli o met/amfetamin.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.7.2017

Alkohol a marihuana, Harm reduction a jídlo

Dobrý den, rád bych se zeptal, jakým způsobem spolu působí alkohol a marihuana? Jaké jsou účinky a rizika právě této kombinace? A ještě jeden dotaz, vím, že v rámci harm reduction by se celkově při užívání jakýchkoli návykových látek mělo dodržovat pitný režim, ale jak je to s jídlem? Mělo by se jíst a nebo moc ne? Děkuji

Jiří Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiří,

děkujeme az Váš dotaz. Alkohol a marihuana mají odlišné účinky a ty mohou jít tzv. "proti sobě". V tomto článku nebo také zde se tomuto tématu věnují a uvádí se zde, že může dojít k zesílení účinku marihuany, k nepříjemným stavům či nevolnostem nebo také až k otravě alkoholem (marihuana může způsovit nemožnost zvracet). Je to však velmi individuální a záleží na celé řadě faktorů (rychlost metabolismu, síla marihuany, množství alkoholu, tělesná konstituce a psychika, tolerance na obě látky, apod). Z hlediska Harm reduction přístupu se doporučuje psychoaktivní látky mezi sebou raději nekombinovat.

Co se týče Vaší druhé otázky, jídlo je pro správnou činnost organismu, zejména pokud jste uživatelem návykových látek, velmi důležité. Lidské tělo potřebuje dostatečnou výživu v podobě vyvážené stravy a dostatečného přísunu tuků, cukrů a bílkovin. Přestože po užití některých látek se hlad vytrácí, tělo palivo v podobě potravy stále potřebuje. Zároveň užívání některých látek (zejména amfetaminy) přispívá k vylučování důležitých vitamínů a minerálů, které pak v těle chybí. Z tohoto důvodu se také doporučuje uživatelům drog, aby jedli hodně ovoce a zeleniny, případně alespoň pili ovocné šťávy a minerální vody. Hladovění stejně jako naopak přejídání se rozhodně nedoporučuje. Přikláněla bych se spíše k vyváženému jídelníčku obohaceném o vyšší přísun vitamínů a minerálů, nejlépe rozloženém do několika porcí během celého dne.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
30.7.2017

Jde cítit marihuana?

Dobrý den můze ze mne být ciítit tráva i kdyz nehulim . Jak to pripadne resit

Lendalf Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

nenapadá mě moc variant, jak by z Vás mohla být cítit tráva, pokud jí nehulíte. Snad jen pokud byste byl s uživateli marihuany v nevětrané místnosti a načichl jste kouřem, pak by Vám mohla marihuana být cítit z oblečení či vlasů. To by se pak řešilo vypráním oblečení a umytím vlasů.

Pokud je Vám tráva cítit z dechu a nehulíte, bude třeba hledat příčinu jinde, například ve spolupráci s lékařem - ORL, gastro apod.

Zdraví poradna EXTC

 

 

skrýt odpověď ↑
27.7.2017

Pervitin, hubnutí

Dobrý den. Mám dotaz ohledně toho když jsem brala dřív pervitin asi od 17ti let do 19ti pak přestala protože už mi to lezlo na mozek a hlavně to byly jízdy typu 4-5 dní pak pauza pak automaty kde jsem si vždy vydělala i na 5 gramu pak je rozprodavala apod.. abych zas měla na automaty byl to kolotoč a přestala jsem tak že jsem se odstěhovala za prací do anglie a tam byla rok skusila tam cocain ale to bylo nic oproti pervitinu a pak jsem si to už nekoupila a jen pila Wisky Jacka Danielse s cocacolou a když jsem se vratila do čr tak jsem přibrala cca 50 kilo našla si kluka když jsem važila 110 cca a furt nabírala jsem s ním rok ví že jsem brala a přibírala jsem hlavně teda protože mám poruchu štitné žlázy a nevím jestli je to ze šnupaní a nebo z toho chlastu a coly (cukry) + špatná životospráva jako rychlé jídla + velky stres.. nebo jen prostě proto že moje máma ma taky poruchu štitné žlazy.. + jsem celkem citlivá ale zaroven mam vybušnou povahu po otci.. asi cca pul roku zpatky jsem si dala pervitin a pak už ne bylo to jednorázově za 200 a pohoda.. pak jsem bez toho byla do května domluvila jsem se s přítelem protože jsme chtěli miminko že jestli bych to mohla brát tedka v kuse měsíc pak pauza tyden dva pak zase že bych zhubla a pak by to šlo zhodila jsem do ted 15 kilo a mam ted cca 2 tyden pauzu.. ale mam na to i chut už to asi není jen proto abych zhubla a trochu se bojím i toho že bych pak mohla mít nějaké psychické problémy.. jinak během toho co jsem to začla brát tedka to bylo tak že jsem si tam kde jsem dřív bydlela koupila vždy od známého gram a jela domu vydržel mi zhruba 15/25 dní a denně jsem spala 4-6 hodin i když jsem si to zrovna dala prostě vpohodě jsem na tom zvládla pít i jíst (pila jsem víc než normalně co vypiju třeba litr a pul) mam chronickou rymu nevím jestli z toho nebo ne + jsem alergická na kočky + euthyrox na tu štitnou žlázu když mě třeba škrábalo v krku nebo bolelo břicho tak jsem si dala 3dc mlíka a vpohodě jsem šla spát + jsem kuřačka.. (nemyslete si až budeme tvořit miminko tak přestanu s kouřením i alkoholem i pervitinem 3 měsíce dopředu než se vubec začneme snažit.. :) to snad bude i tělo dost detoxikované což je zaroven další dotaz.. automatum se už vyhýbám a jen přemyšlím jestli je to dobrá věc brát to když chci zhubnout nebo jestli to je jen nějaká moje vymluva abych to mohla brát sama nevím a jakože když jsem si to dala poprvé bylo to tak že jsem věděla že spolužačka bere a tak jsem se ji zeptala jestli mi to sežene a ona že jo a tak jsem s ní pak lítala po městě a bylo to fajn.. až na to že ona je nezodpovědná ma už 2 dítě.. a to ji je taky 21 teprve.. a bere furt :( je mi ji i celkem líto ale pomoct se ji nedá kvuli toho se s ní už ani nestykam kamarádka byla jen do té doby než si ode mě začla pujčovat peníze a nic nevrátila.. :/ + si vymyšlela ruzné kecy jako že potřebuje peníze na dárky apod pro sestru malou a tak jsem ji pujčila ty peníze už neuvídím ale jsou to jen drobné.. a jen pro vysvětlení proč zrovna pervitin na hubnutí protože v malych davkach to neni tak strašné a protože skrz tu štitnou žlazu mi nejde jinak hubnout když cvičím a držím diety.. spíš se jen pak trapím a hladovím :/ + tip pro vás jak na dojezdy a aby jste neměli prasklinky v nose nemusíte přecházet na kapsulové užívání to ničí žaludek ani používat stříkačky.. stačí si na orl požádat o kapky do nosu a pravideně používat a pít mlíko když jdete spát před popř na začátku dojezdu... jo a strkejte si to brčko hlouběji až za ten otvor a ne jen ke kraji.. protože ten pervitin vam to leptá pak zaklonit na 2 min hlavu aby to steklo do krku a ne zpátky ven to taky leptá a já si brčko ten kraj ještě opaluju trošku aby nebylo ostré + si posvitím do nosu a divám se ktera přepáška je otevřená a tam to šnupnu + další tip rozdrtit to pořádně na prášek.. aby ty krystalky tolik nekopaly.. :) ps. doufám že se nezlobíte že jim radím je to moje rada pro ně aby tolik netrpěli :/ popř nepřešli na to nejhorší aplikovaní což jsou jehly.. toho se pak zbavuje nejhuř a lidi se na ně koukají zkrz prsty když mají rozpichané ruce..

Baculka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za napsání do naší poradny. Na úvod dovolte stručné shrnutí Vašeho emailu. Popisujete vícero náročnějších životních období spojených s užíváním psychoaktivních látek a potřebou hubnutí (s využíváním pervitinu jako tzv. anorektika). Uvádíte také několik návrhů na jeho bezpečnější "aplikování" jiným potenciáním uživatelům. Od nás byste ráda dostala zpětnou vazbu hned na několik témat. Pro větší přehlednost je nejprve shrnu, poté se na ně pokusím odpovědět.

1) Užíváte pravidelně metamfetamin (s občasnými přestávkami), pozorujete, že na něj začínáte mít "chutě", když si aktuálně dáváte cca 14 denní pauzu. Máte také obavy z toho, že byste mohla mít nějaké psychické problémy.

2) Míváte chronickou rýmu. Řešíte, jestli by mohla souviset s užíváním pervitinu anebo také s alergií či kouřením.

3) Ptáte se, jestli platí, že stačí tři měsíce na detoxikaci od pervitinu v kontextu plánovaného těhotenství.

4) A řešíte také, jestli je pervitin vhodný k hubnutí. Máte obavu, jestli si neomlouváte jeho užívání tím, že chcete rychle ztratit váhu.

Co se týče první otázky. Vaše pozorování a obavy pokládám za zcela oprávněné. Výskyt chutí neboli tzv. cravingu se standardně vyskytuje ve chvíli, kdy byl přístup k užívání návykové látky rizikový a častý a bývá úzce spjat s psychickou závislostí. S chutí se dá naštěstí bojovat (viz např. tato základní doporučení), obvykle ovšem pozvolna mizí až po delší době abstinence a vyhýbání se dané látce. Pervitin a vznik psychických problémů jsou další kapitolou samy o sobě. Opět s Vámi mohu souhlasit, že zde takové riziko ve zvýšené míře existuje (obzvláště za předpokladu opakované konzumace či užití vyšších dávek). Více se dozvíte v našem informačním letáku o pervitinu (viz psychické komplikace).

Ohledně druhého dotazu. Chronická rýma by se šňupáním pervitinu s vysokou pravděpodobností souviset mohla (stejně tak ale i s alergií anebo by mohlo hrát roli obojí, kouření by vše mohlo ještě trochu zhoršovat). Většinou jde o pozdější projev frekventovaného a opakovaného šňupání, někdy doprovázený i výtokem nebo krvácením z nosu.

Časové období vhodné pro detoxikaci od pervitinu v případě plánovaného těhotenství se může lišit a to především v návaznosti na míru, do jaké by chtěla budoucí matka tělo "pročistit". Např. publikace Velká kniha o mateřství se tomuto tématu věnuje následovně: „Alespoň půl roku před početím by se budoucí matka měla snažit o dodržování zásad zdravého životního stylu. K němu patří dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, zdravá strava bez přejídání se, dostatek neslazených tekutin, pravidelný spánek a relaxace...". Současně doporučuje návštívení lékaře, který by měl zjistit celkový zdravotní stav a zvážit případný postup. Vzhledem k faktu, že v týmu nemáme lékaře bych Vás v případě potřeby ještě detailnějších informací nasměroval přímo do této lékařské poradny.

Problematika pervitinu a hubnutí je hojně diskutována. Moc zajímavá mi přijde Vaše reflexe, zdali si jeho užíváním neomlouváte touhu rychle zhubnout. Asi Vám nejsem schopen na tuto otázku podat jasnou odpověď, mohu Vám pouze napsat, že se v rámci terapie s lidmi, kteří mají potíže s konzumací pervitinu s obdobným argumentem občas setkávám a že obdobná "rozumová zdůvodnění" mají obvykle velkou sílu a mohou směrovat k velmi rizikovému přístupu k psychoaktivním látkám. Problém s pervitinem a hubnutím ovšem vidím zejména v tzv. jo-jo efektu a rychlému návratu k původní hmotnosti, dojde-li k jeho vysazení. A pochopitelně pokud nedojde k vysazení, tak uživatel enormně riskuje pozvolné narušení psychického a fyzického zdraví.

Na závěr se již jen stručně vyjádřím k Vašim radám pro konzumenty pervitinu. Určitě se nezlobíme, naopak je legitimní sdělit i Vaši subjektivní zkušenost, jak se snažit předejít různým poškozením. V rámci tzv. přístupu harm reduction mohu souhlasit např. s rozdrcením krystalků (je pak o něco menší šance, že dojde k rychlé devastaci nosu a nosní přepážky). S čím ovšem nejsem zajedno je menší rizikovost šnupání, oproti orálnímu užití (to je stále považováno za o něco málo bezpečnější; riziko poškození žaludeční stěny sice existuje, ale dá se trochu omezit např. lehkým jídlem před aplikací).

Rád bych ještě podotknul, že pokud byste měla zájem o další informace ohledně pervitinu a nadále přemýšlela o změně přece jen dosti rizikového přístupu k této látce, tak doporučuji přímé oslovení našich kolegů z  Terapeutického centra anebo Adiktologické ambulance ve Vašem městě (služby jsou bezplatné).

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.7.2017

Potíže po injekčním užívání pervitinu

Dobry den, s pritelkyni uzivame pervitin a na ruce mela malou boulocku a pod ni si nitrozilne pichla pervitin a z boulicky se stala doslova velikancka boule co ji svedi. Co to muze byt? Me se zas po uziti niitrozilne po pervitinu rudne c cele telo a zbarvuji se mi zily. Rudy mam i pblicej a miri smer srdce. Cele telo mam jako jeden ohen a sedce mi bije nepravidelne a poslesni dobou mi u neho picha co to znamena?

T.3. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

popravdě bych doporučila na nic nečekat a navštívit lékaře. Anebo alespoň nejbližší Kontaktní centrum, ve kterém je k dispozici zdravotní sestra (ZDE, ZDE nebo ZDE). Příznaky, které popisujete u sebe, mohou značit vážnější zdravotní potíže. Nutno dodat, že takto na dálku nejde říct, co se konrétně děje a kde je problém (v týmu této poradny navíc nemáme k dispozici ani přímo lékaře).

Co se týče Vaší přítelkyně, opět by byla lepší osobní konzultace. Může se jednat o absces, kterými často injekční uživatelé trpí. Může se jednat ale i o jiný problém.

Pokud se Vaše potíže nezlepší do doby, než k Vám přijde tato odpověď, je opravdu již na místě návštěva lékaře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.7.2017

Marihuana, testy

Dobrý den 3 dny sem kouřil marihuanu a rodiče mají podezření a chtějí my dát test jak se to dá dostat z těla z kratší dobu ? Já totiž vůbec nevím a celkem se bojím že se to rodiče dozví

PzYcHo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

upřímně řečeno, na obdobný typ dotazů odpovídáme často (můžete se podívat do již zodpovězených starších dotazů). Pokud vše stručně shrhnu, jde o to, že neexistuje způsob, kterým by šlo příliš urychlit odbourávání THC z těla.

Chce-li člověk (mírně) zrychlit pročištění organismu od zbytků THC, měl by se v prvé řadě snažit spalovat své tukové buňky, v kterých se ukládá. Proto se např. doporučuje zvýšit fyzickou aktivitu a zároveň také pití čistících čajů (v rozumném množství), sauna atd.

Chcete-li se podívat na přibližné časové rozmezí, za jak dlouho se tvoje tělo zbaví THC, využijte tento ODKAZ.

Zdraví Vás poradna EXTC

 

PS: Pokud byste potřeboval ještě cokoli anonymně probrat anebo si naplánovat, jak vše případně řešit s rodiči, můžete se obrátit na Modrou linku.

skrýt odpověď ↑
23.7.2017

Je užívání extáze protizákonné?

Dobrý den, zajímá mě jestli je konzumace extáze protizákonná. Přechovávání i prodej samozřejmě je, ale co samotná konzumace? Pokud mě policie na party nebo cestě z párty dají testy, můžu být nějak potrestán? Díky.

Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lukáši,

děkujeme za Váš dotaz. Konzumace extáze sama o sobě v ČR protizákonná není a pouze za to tedy nemůžete být potrestán. Jiná situace by byla v kontextu řízení dopravního prostředku pod vlivem omamných látek nebo v případě spáchání jiných trestných činů, kde může být na intoxikaci pohlíženo jako na přitěžující okolnost. Odlišné by také bylo, kdyby v testech na drogy vyšla pozitivně osoba mladší 18 let.  Poté by se o to, jak k intoxikaci došlo, mohla začít zajímat policie.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 5849 → stránka: 12