Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 6434 → stránka: 12

10.10.2018

THC, preventivní prohlídka

Dobry den. Brzy mam preventivní prohlídku a pred 5 dny a jeste drive jsem uzival nekolikrat tydne marihuanu v jointu, okolo 0.2-0.3g max. Bude mi odebirana ranni moc a zajimalo by me, jestli se zjisti ze mam v moci THC - nejde o test na drogy ale rutinní preventivní prohlídka. Ackoliv pochybuju ze by toto muj lekar hledal, je moznost ze to objevi? Zvysena hladina nebo neco podobneho. Prosím o brzkou odpoved, dekuju moc. Popripade, co se muze stat? Muzu to nejak zakecat?

Tom Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj Tome,

THC z marihuany v moči zůstává při pravidelném užívání až 30 dní. Konkrétní doby detekce najdeš tady. Při běžných prohlídkách u lékaře se ale THC nezjišťuje, k tomu by byl zapotřebí toxikologický rozbor. A k tomu by zase měli dát souhlas zákonní zástupci.

Pokud by marihuanu na základě toxikologického rozboru v moči našli, tak už se to zakecat příliš nedá, protože je velmi přesný a ukáže, jaká konkrétní hladina v moči byla. Pokud někomu marihuanu v takto nízkém věku objeví, většinou o tom jsou informováni rodiče, škola, případně OSPOD. Znovu ale připomínám, že by se muselo jednat o vyžádaný nebo nařízený toxikologický rozbor (například po pozitivním orientačním testu či podezření na užívání).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.10.2018

Testy ve škole

Dobrý den. Mám dotaz.. asi před čtyřmi dny jsem poprvé v životě zkusila marihuanu ale v tom nejmenším množství. Potáhla jsem si ze skla asi 3x a nic mi nebylo. Ve škole nám budou dělat slinné testy na thc a mě by zajímalo jestli by z se to nějak dozvěděli :/ někteří píšou že thc zmizí během 12-48 hodin ze slin, jsem nekuřák a jak už jsem zmínila.. neužívám vůbec nějaké omamné látky, nebo něco podobného. Děkuji za odpověď.

kikina Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Doba detekce se liší podle druhu testu, síly marihuany, také ovšem zaleží na váze, rychlosti metabolismu a dalších faktorech. Běžné doby zjistitelnosti jsou uvedeny zde. U slinného testu můžete v případně takto ojedinělého experimentu počítat se zjistitelností THC mezi 12 - 48 hodinami.

Nutno také dodat, že v případě využití orientačních drogových testů občasně dochází k tzv. falešné pozitivitě, proto je případně doporučováno test opakovat či absolvovat krevní toxikologický rozbor v nemocnici. Ten je spolehlivý a může falešnou pozitivitu vyvrátit. Další informace o detekovatelnosti je možné najít také na webových stránkách erowid.org.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.10.2018

Extáze a implantáty

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli má extáze nebo MDMA nějaký škodlivý vliv na prsní implantáty? A je brzo si to dát měsíc po téhle operaci? Díky moc za odpověď, Anett

Anuška Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Anett,

děkujeme za dotaz. Užívání extáze by nemělo mít žádný přímý vliv na prsní implantáty. Co by mohlo hrát roli, je následná zvýšená fyzická aktivita a zatížení organismu. Bylo by tedy vhodné řídit se pokyny lékaře, který Vám prováděl operaci, ohledně toho, jak dlouho máte být následně v klidovém režimu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.10.2018

Pozitivní test, PČR, cigarety

Dobrý den, rád bych Vás požádal o pomoc. Jde o to, že mi po dopravní kontrole zabavili řidičský průkaz z důvodu pozitivniho výsledku kontaktního testu na látku kanabis. A následně jsem měl pozitivní i krevní zkoušku. Nikdy jsem drogy nebral a nehodlám to ani zkoušet. Jen kouřím kupované cigerety Filip Moris červené. Mám na Vás dotaz, zda jste v minulosti neprováděli test těchto a jiných značek tabákových výrobků na přítomnost konopí. A pokud ano, byl-li některý test pozitvní na kanabis. Případně, zda byste dali provést test konkrétních cigaret na přítomnost marihuany. Na internetu jsem vyčetl, že některý papír na výrobu dutinek, se vyrábí údajně z technického konopí. Může to ovlivnit onen test? Nevim na koho bych se mohl s tímto tématem obrátit a tak jsem si dovolil oslovit Vás. :-) Celá věc mě tíží i z důvodu ochrany ostatních řidičů. Pokud se běžně konopí vyskytuje v nékterých cigaretách, pak by mělo být složení uvedeno na obalu, nemýlím se? S přátelským pozdravem Miky ze Slaného.

Miky Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Miky,

děkujeme za oslovení naší poradny. Mrzí nás, že procházíte takovýmito nepříjemnostmi. Je však zcela nepravděpodobné, že by za pozitivní krevní test (který navíc musí mít určitou hodnotu aktivních metabolitů THC v krvi, viz tento text) mohly kupované cigarety. Ani technické konopí by na pozitivní výsledek krevního testu rozhodně nemělo mít vliv.

Za nás by bylo pravděpodobnější, kdyby např. došlo k záměně krevních testů, ale opravdu těžko říct jaký faktor mohl hrát roli (napadá mne snad ještě nevědomé požití v jídle). Doporučuji Vám oslovit tuto bezplatnou drogovou právní poradnu, která se obdobnými tématy zabývá a mohla by Vám komplexně poradit. Zpětně by také mělo být možné využití drogových testů z vlasů, které mohou dokázat případné ne/užití psychoaktivní látky i s delším odstupem.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.10.2018

Testy obsahu extáze

Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli existují testy na přítomnost návykových látek přímo ze vzorku látky (tableta...). Domnívám se že ano, ovšem nikde jsem je nebyl schopen najít na rozdíl od testů na drogy ze slin/moči. Chtěl bych se obohatit o zkušenost s xtc, ovšem prvně si chci být jistý, že se jedná opravdu jen o mdma a ne mdma x pervitin/ketamin/dxm.

emtj Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

máte-li na mysli přímé otestování dané tablety extáze ve smyslu co obsahuje, tak taková možnost částečně existuje. Nabízí se např. test v domácích podmínkách a to ve formě použití tzv. činidel (v angličtině např. Marquis reagent, Mecke reagent, Mandelin reagent), které lze zakoupit např. na zahraničních internetových stránkách. Test probíhá většinou tak, že na vzorek látky, který má být otestován, je aplikováno konkrétní činidlo. Následně se pozoruje zbarvení roztoku, které je porovnáváno s návodem. Pro představu takto například reaguje Marquisovo činidlo s MDA a takto s pervitinem. Tyto testy však ukazují pouze přítomnost případně nepřítomnost konkrétní látky a neukazují jaké množství látky ve vzorku je, ani jestli neobsahuje látky jiné. Možné by v ČR mělo být i odborné otestování na přítomnost látek obsažených v domnělé extázi (či jiné substanci z oblasti research chemicals s potenciálně rizikových profilem) a např. oslovení Ústavu soudního lékařství a medicínského práva v Olomouci, kde Vám na telefonu 58563957 sdělí detailní údaje.

Na závěr bych pouze chtěl krátce dodat že v případě potřeby podstoupit obdobný experiment (který může mít svá rizika, viz tento náš text) může být důležité dodržovat tyto zásady harm reduction (snížení rizik).

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.10.2018

Dá se to nějak zjistit?

Dobrý den, máme podezření, že mému manželovi dotyčný nasypal pravděpodobně pervitin, kokain?Do pití,dle stavu. Nikdy drogy neuzival. Je to cca 14dni.Da se to nějak zjistit?děkuji

Lusinta Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Po takto dlouhé době by při podezření na užití psychostimulační látky již přicházely v úvahu pouze testy z vlasů, v nichž je možné konzumaci detekovat i několik měsíců zpětně. Jsou ovšem velmi nákladné.

Pro více informací doporučujeme případně oslovit nejbližší toxikologickou laboratoř nacházející se standardně pod fakultní nemocnicí.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
8.10.2018

Těhotenství a konopná mast

Dobrý den, Mám dotaz jsem nemocná moc mi pomáhají domácí konopné masti, trávu nekouřím pouze používám masti silné každý den na bolesti atd.. Před čtyřmi měsíci jsem zjistila že jsem těhotná masti používám dále nemohu bez nich moc chodit atd. Testy jsou všechny v pořádku miminko zdravé myslíte že užívané thc v této formě může být nějak škodlivé? Díky za odpověď

Barkas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za důvěru. Na toto téma existují studie, ovšem není jich mnoho, mají spoustu limitů a ne všechny došly ke stejnému závěru. Některé studie popisují určité škodlivé účinky marihuany v těhotenství (nižší porodní hmotnost, snížená pozornost či kognitivní schopnosti), na druhou stranu čím dál více odborných názorů dokonce popisuje marihuanu jako relativně bezpečnou látku v těhotenství a škodlivé účinky naopak vyvrací. Především je to komplexní otázka a v těhotenství může mít vliv celá řada faktorů.

Pokud bych se měla vyjádřit přímo k Vašemu případu, tak užívání masti má určitě menší rizika než kouření marihuany. Velká část škodlivých účinků marihuany souvisí totiž právě s kouřením jako takovým. Bohužel Vám tedy nedokážu dát jednoznačnou odpověď. Stále je potřeba s potenciálním rizikem THC počítat a nelze ho zcela vyloučit, na druhou stranu se i ženám užívajícím marihuanu rodí zdravé děti.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.10.2018

Cigarety, testy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat...nekouřim cigarety pravidelně. Jen občas. A ve středu jdu na Hematologii na odběr krve. Včera jsem si dala 2 cigarety. A chci se zeptat jestli to poznají, jestli jsem měla cigaretu... Děkuji za odpověď.

Kristýna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj Kristýno,

bohužel není v silách poradny odpovídat obratem (viz pravidla poradny), takže píšeme o něco později než bys potřebovala. Ohledně Tvé otázky. Neměli by to poznat. K tomuto účelu slouží speciální toxikologické testy, které se obdobných vyšetřeních standardně neprovádí.

Co se týče možné doby odhalení. Uvádí se, že nikotin a jeho metabolit cotinin může být citlivými testery zjištěn v těle ještě následujících cca deset dnů (tento údaj je shodný pro testery ze slin, moče i krve).

Na závěr bych chtěl ještě zmínit, že případné odhalení v testech není hlavní riziko tabáku. U mladého člověka se tělo ještě vyvíjí, a proto mu tabák může o to více škodit. Více informací se můžš dočíst např. zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.10.2018

Zadržení ŘP

Dobrý den byl mi zadržen ridicak ale krev vyšla neg. Mam dotaz kde jsi mam vyzvednout ridicak když me chytli v praze a jsem z Karlových varu

joni Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ohledně konkrétního postupu navrácení ŘP doporučuji oslovit přímo naše kolegy z anonymní, bezplatné, drogové právní poradny A.N.O., která se na obdobná témata specializuje (je možné jim zavolat na telefon 222 582 932 anebo napsat e-mail). Případně můžete napsat také na informační e-mail policii ČR.

S pozdravem poradna EXT|C

skrýt odpověď ↑
4.10.2018

Extáze, PMA

Dobrý den, požil jsem již podruhé extázi s obrázkem heineken, již predtim jsem parkrat extazi nebo Emko měl ale nikdy sem nezazil to co po tomhle, nejen že je strašně silná ale vždy když už přestává působit tak si dáme s kamarády jointa marihuany a pak vždy začnu mít až neuvěřitelné vizuální halucinace, což sem po jiných extazich ani emku v životě neměl...mám podezření že v tom je nějáká jiná latka která tohle způsobuje...měl a nebo možná stále mam podezření na pma...jediné co mi ale nedává smysl je, že ten by měl způsobovat halucinace sám o sobě...co mi ovšem zase muže potvrdit ze to pma být muže je skutečnost, že se mi při dojíždění účinku chce chvilkove zvracet...jaký je váš názor? Co/čím by to mohlo být? Nejde mi do hlavy že halucinace vždy přijdou až po marihuaně...například vidím různé lidi, slyším že za mnou živě někdo jde nebo slyším někoho za rohem ale nikdo tam není...prosím o Váš názor a posouzení nebezpečnosti případné látky kterou by jste podle popisu a okolností typnul že by to mohla být. Predem dekuji:-)

Maxmilián Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Potvrzení Vaší domněnky ohledně výskytu PMA není bez chemického rozboru bohužel možné. V dnešní době "research chemicals" je enormní množství různých psychoaktivních substancí, které mohou mít silné halucinogenní (a jiné nespecifické) účinky a mohou být součástí tzv. fake tablet extáze. Zároveň je také otázkou, jakým způsobem vše ovlivňuje mixování s marihuanou (píšete-li, že se dané stavy objevují po její konzumaci), viz např. tento text. Platí premisa, čím víc THC potentní konopí, tím větší riziko pro náročné psychické stavy - a ty bývají i paranoidního rázu (někdy i ve smyslu projevů toxické psychózy). Další variantou by mohlo být frekventovanější užívání MDMA (oproti minulosti), výskyt látek typu metamfetamin a obecně nedostatečná regenerace nervové soustavy (kratší pauzy mezi užitím).

Obdobné je to s odhadováním nebezpečnosti. Bez chemické analýzy tablet opravdu těžko říct.

Mám také potřebu dodat, že v případě výskytu náročných stavů může být bezpečnější dané látky vysadit či výrazně omezit, jelikož může hrozit dlouhodobější rozkolísání nálady a vnímání (směrem např. k psychotické epizodě). Základní info týkající se harm reduction (snížení rizik) v dané oblasti najdete ZDE.

Na závěr mne napadá, že byste ještě mohl zkusit oslovit např. projekt Party Trend, iniciativu výzkumného centra Kliniky Adiktologie, který může mít více informací z praxe.

Současně by v případě drog s netradičním a rizikovým účinkem mělo být možné v České republice využít jejich otestování na přítomnost látek v nich obsažených a s danou zakázkou oslovit např. Ústav soudního lékařství a medicínského práva v Olomouci, kde Vám na telefonu 58563957 sdělí konkrétní postup.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.10.2018

Lysohlávky a testy na drogy

Dobrý den mám dotaz chci tetka v sobotu zkusit s kamarádem houby (lysohlávky) nikdy jsem je nemnel a v práci máme drogový tester a dávají tam semtam náhodně líznout používají drager drugtest 5000 a chci se zeptat když si to dám v sobotu dejme tomu že třeba 15 houbiček víc ne tak jak dlouho se to drži ve slinách popřípadě v krvi a moči když si to dám v sobotu okolo 6 hodiny večerní nebo tak a v neděli už si nic dávat nebudu a ani to s ničím míchat nebo kombinovat s THC jen čistě houby jak dlouho se to drží v slinach váha okolo 78 80 kg výška tu tet nevím z hlavy musel bych se změřit ale jsem poměrně vysoký metabolismus mám celkem dobrý jen tak rychle neonemocnim nebo tak když byl kamarád nemocný a pil jsem od něho z jedné flašky nebo sem po něm dokouřil cigaretu tak jsem onemocněl asi týden potom. Maximálně alkohol bych si dal jinak nic děkuji za předem zodpovědný dotaz :)

Bojka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

není v možnostech této poradny odpovídat obratem, přesto věřím, že odpověď pro Vás bude užitečná, ať už jste se o víkendu rozhodl s užitím jakkoli.

Z toho, co jsem našla, tak ani jedna varianta testovacích kazet tohoto přístroje neumí odhalit užití lysohlávek. 8 panelová varianta umí odhalit kokain, opiáty, benzodiazepiny, THC, amfetamin, pervitin, syntetický amfetamin, metadon a ketamin. V případě, že jste užil opravdu pouze lysohlávky, tak test nedetekuje nic.

Pro představu se lysohlávky drží v moči cca 1 - 3 dny. A ani s detailní znalostí váhy, výšky, metabolismu není možné určit přesnou dobu pro konkrétní případ. Na závěr mám ještě potřebu krátce dodat, že jakékoliv kombinování více psychoaktivních látek (alkohol nevyjímaje) zvyšuje riziko možných nežádoucích účinků a nadměrné zátěže pro organismus.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.10.2018

Doba detekce

Dobry den,kazdy den kolem 17:hodin,jsi dam 2prasky Tracy,muzu na lizat kdyz drzim dobu 18hodin.dekuji.

Jenik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za oslovení naší poradny, bohužel ale nemám představu jaký konkrétní lék užíváte. Zároveň je třeba podotknout, že se specializujeme na téma nelegálních psychoaktivních látek (drog), nikoliv léků. Z daného důvodu Vám mohu doporučit spíše oslovení této lékařské poradny. Různé typy léků (a doby jejich detekce) můžete také najít např. na této stránce.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.10.2018

Zánět dásně po pervitinu

Dobrý den, mám dotaz, před nedávnem jsem prodělala zánět dásní. zánět se projevil 3 den po uziti pervitinu, pervitin uzivame max. 1 mesicne nekdy ani to ne. A muj dotaz zní, po dalsi davce (už jsme pres měsíc cisti) mohl by se mi zánet dasni vrátit.. už je doleceny. mám z toho strach.. a mohla bych se tomu nejak vyvarovat jakoze napr. pri uziti pervitinu hodne pit, hodne si cistit zuby atd? jestli by to pomohlo? jinak si zuby vzdy cistim i na pervitinu 3x denne. dekuji za odpoved

Denny Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pervitin opravdu negativně působí na dutinu ústní a na zuby. Co se týče předcházení těchto zdravotních obtíží po užití pervitinu v budoucnu, tak jediným zaručeným způsobem je pervitin již neužít.

Co se týče prevence po užití, tak můžete zkusit ústa vypláchnout několikrát vodou. Čištění zubů ihned po aplikaci (stejně jako například ihned po zvracení, kdy je sklovina ještě narušená kyselinou), se spíše nedoporučuje. Mělo by se pouze vypláchnout vodou a zuby čistit až s odstupem dvou hodin a více.

I tak to však nemusí pomoci, protože pervitin také oslabuje imunitu a díky tomu po něm nastávají různé zdravotní komplikace, protože je tělo vystaveno extrémní zátěži.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.10.2018

Žádost o pomoc

Dobry den p....užíván každý den už 4roky vším sem prošel jako problémů u Rodiny mnel sem problém z policiji mnel halucinace.atd.porad beru nechápu to. Da se říct ze opravdu sem mnel problémy ale nic stoho abych přestal jedno vim ze jednou sem to nemnel 5dni a to jako fakt kdyby umíral no špatní dojezdy. Prosím o pomoc dekuji

samuel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Maximálně oceňuji, že píšete a že si dovolíte napsat si o pomoc. Domnívám se, že takto odvážný první krok může výrazně zvýšit šance na změnu současného stavu, který si takto na dálku představuji jako "začarovaný kruh".

Jednou z možností, která by se teď nabízela, je posunutí toho začarovaného kruhu o něco dál, což by mohlo znamenat oslovení odborníků osobně. Může to být psycholog nebo terapeut z některé z Adiktologických ambulancí či Terapeutických center ve Vašem městě či kraji, případně i kvalitní psychiatr. A spolu s nimi se dá pracovat na sobě v rámci individuální terapie, více viz tento text.

Za nás Vám mohu napsat, že po letech užívání pervitinu (máte-li na mysli danou látku) je časté, že se při pokusu o vysazení objevuje celá řada nepříjemných psychických stavů. To nejnepříjemnější může trvat dny (max. nějaký ten týden), přičemž nejčastěji je zmiňována obrovská únava, deprese a nechuť do čehokoliv. Proto se někdy doporučuje absolvování detoxu a pobyt v psychiatrické nemocnici, kde lze začít za podpory lékařů.

Na závěr Vám mohu doporučit i tyto svépomocné příručky a publikaci od našeho kolegy.

Držíme Vám palce. Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.10.2018

Skončení s marihuanou a točení hlavy

Dobrý den, trávu jsem kouřila přibližně rok a půl v kuse ..... každý den, nikdy mi to nedělalo špatně stavy. Někdy jsem vykouřila gram a někdy 5 . Nyní jsem odcestovala do USA kde jsem ze dne na den přestala kouřit. Takže nulový příjem Thc i nikotinu. Už 10 dni se mi točí strašně hlava, někdy je mi na omdlení. Prvních 6 dnů se mi to ilnhlava třeba 8x denně. Nyní to je 10 den a hlava se mi točí třeba 3x denně. Než zajdu někam k doktorovi s začnu plašit jsem se chtěla zeptat, zdali to muže být z toho, že jsem přestala. Předem dekuju za odpověď

OGKush Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ze všeho nejdřív bych Vás chtěla ocenit, že jste udělala velký krok a hlavně jste vydržela i přes nepříjemnosti, které s sebou přinesl. Faktem je, že první reakce po skončení s marihuanou i tabákem mohou být nepříjemné. Navíc pokud se jednalo o každodenní užívání většího množství. A může sem spadat celá řada fyzických či psychických potíží. Točení hlavy s tím tedy může také souviset.

Na druhou stranu těžko takhle přes internet posoudit, jestli točení hlavy nemá třeba i jinou příčinu. Dobrá zpráva je, že frekvence se ve Vašem případě zmenšila. Návštěva lékaře je na místě, kdyby se Vám v době obdržení této odpovědi naopak přitížilo anebo se stav nadále už nezlepšoval.

Na závěr bych Vám ještě chtěla doporučit tyto stránky, které jsou vytvořené na míru lidem, kteří přestávají s marihuanou. Jednak tam lze najít užitečné nástroje pro kontrolu užívání a tipy, jak přestat, a jednak hlavně možnost online individuálních konzultací prostřednictvím chatu, což pro Vás může být zajímavé ze zahraničí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.10.2018

THC, krevní testy

Dobrý den, chci se zeptat, před pár lety jsem nalizal marihuanu a jel jsem na krevní testy, je normální, že řidičský průkaz vám policisté vezmou hned? Když vlastně z potu je test pouze orientační? Mohl bych pak, popřípadě negativních testu požadovat nějakou náhradu škody nebo usleho zisku? Je to jen pro info. Dekuji

Karlos Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

právními dotazy se zabýváme pouze okrajově, přesto Vám k první otázce mohu napsat, že takový postup je standardní. Základní doplňující informace ohledně silniční kontroly a testování PČR případně můžete najít v rámci tohoto textu.

Co se týče možností a mezí právní obrany v kontextu ušlého zisku. Zde bych Vám doporučil vše přímo konzultovat s našimi kolegy z anonymní, bezplatné, drogové právní poradny A.N.O., která se na obdobná témata dlouhodobě specializuje.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
2.10.2018

Extáze a nepříjemné stavy

Dobry den, uz delsi dobu si obcas dam extazi. A v posledni dobe pokazde, kdyz se sjedu tak mam napicu stav a jsem dojebana a brecim a citim se strasne prazdne. Nevite cim by to mohlo byt zpusobeno?

Xxx Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Předem je potřeba říct, že extáze i další psychoaktivní látky působí na každého člověka individuálně. Pokud jste dříve špatné stavy nepociťovala a je to záležitost poslední doby, napadá mne, že by to mohlo souviset se setem a settingem.  Výsledný stav po užití jakýchkoliv látek je vždy silně ovlivněn aktuální náladou a prožíváním. Je možné, že máte v posledních dnech horší období nebo více stresu? V takových situacích se často stává, že extáze nepřinese žádaný příjemný stav, ale spíše "dojeb" o kterém píšete. Obecně se tedy doporučuje neužívat psychoaktivní látky pokud jste zrovna ve špatném setu. Také mne napadá, že je dobré znát zásady bezpečného braní, viz tento náš text. Jejich dodržování pomáha minimalizovat riziko bad tripu.

Pokud by nepříjemné stavy přetrvávaly i delší dobu po odeznění účinku užité látky, doporučuji kontaktovat některého z odborníků na integraci náročné psychedelické zkušenosti, viz kontakty ZDE, nejblíže Vašemu bydlišti bude pravděpodobně tento terapeut.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.10.2018

Extáze, smutek

Za chvili to bude rok od prvni extaze, za ten rok jsem jich dohromady mela tak 9, pocituji ze jsem trošku jina-.vic smutna a casto brecim, taky jsem v posledni dobe strasnej nervak a na vsechny vyletim. Muze to mit za nasledek extáze?

Xxx Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Po užití extáze se nárazově zvýší hladina serotoninu v mozku (který je zodpovědný za pocity štěstí). Druhou stranou mince je nicméně jeho rychlé vyloučení z organismu, které se obvykle projevuje ve formě "dojezdu" a zhoršené nálady, což trvá standardně v řádu dnů ale někdy i týdnů po užití, záleží na citlivosti experimentátora/uživatele.

Čím častěji je tato substance užívána (a mozek tak nemá čas na obnovu serotoninu na potřebnou úroveň), tím rizikovější je vše pro dlouhobý pokles nálady a emoční výkyvy. Další možnost by mohla být propojená i s obdobím dospívání, kdy jsou změny nálad přece jen častější a také např. náročným životním obdobím.

První volbou by proto mohlo byt vysazení dané látky na co možná nejdelší časové období (minimálně 2 - 3 měsíců) a zjištění, zdali se vše nelepší. Pokud byste ovšem měla dojem, že se Vaše prožívání ještě více zhoršuje (anebo pozvolna nelepší), tak může být bezpečnější vše probrat s odborníkem na léčbu duševní nerovnováhy (psycholog, terapeut). Základní informace o extázi a jejím vlivu na náladu si případně můžete přečíst např. v tomto našem textu.

Zdraví Vás poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
1.10.2018

Pervitin, následky do budoucna

Chci se zeptat jestli kdyby jsem si dala čáru pervitinu a ne moc tak jestli by to na mě někdo poznal nebo jak moc by mě to poškodilo a měla by to následky do budoucna?

Pajda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj,

díky za dotaz. Je moc fajn, že si tyhle otázky zjišťuješ a řešíš, co by se všechno mohlo stát. Začnou Tvou druhou otázkou. Upřímně řečeno je těžké nějak spolehlivěji odhadovat, jestli by na Tobě někdo poznal užití pervitinu. Záleželo by na hodně věcech (na dávkování, na citlivosti tvého organismu vůči dané látce atd.). Na druhou stranu si dovolím tvrdit, že riziko odhalení (zvláště při prvním experimentu a navíc v takto nízkém věku) by bylo vysoké. Pervitin je přece jen velmi silná psychoaktivní látka (droga), která výrazně působí na tělo a psychiku a člověk se pod jejím vlivem chová úplně jinak. Víc informací najdeš např. v tomto textu.

Co se týče možného poškození, zásadní riziko možného průšvihu představuje nízký věk, toxicita pervitinu (a jeho negativní vliv na srdce a mozek, dokonce např. při skryté srdeční vadě může být i jedno užití pro tělo kritické) nebo množství různých více či méně nebezpečných příměsí, které pervitin častokrát obsahuje a které organismus také poškozují. V úvahu je pak třeba brát také to, že se jedná o látku, na níž se velmi rychle vytváří závislost.

Nejsem schopný předpovědět, jaké konkrétní následky by mohla daná substance představovat přímo pro Tebe. Po jedné čáře se nemusí nutně stát nic vážného, ale nejde na to příliš spoléhat, jelikož zrovna u pervitinu rizika opravdu nejde brát na lehkou váhu. I proto oceňuji, že do toho nejdeš po hlavě a snažíš se zjistit si co nejvíc informací.

Zdraví Tě poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.9.2018

Odpověď na dotaz

Dobry den, pred dvoumi mesici jsme s pritelem zkusili pervitin. Chteli jsme vyzkouset sex na tom. Bylo to super a krasny, jenze k ranu kdyz to zacalo odchazet jsme si dali jeste jednu davku(samozrejme hloupost nezkusenych) po obede kdyz uz to vse zas odchazelo jsem si lehla a zacalo to! Tlaky v hlave, buseni srdce a telo od hlavy do rukou padalo do kreci, nemohla jsem poradne mluvit a dychat a mela silene bolesti na hrudi a vygradovalo to tak, ze pro me prijela zachranka. Proste jsem se predavkovala. Myslela sem si ze umru, ze bud se mi zastavi srdce nebo proste dostanu kolabs. V zivote ten stav uz nechci zazit. Po trech dnech mi zacalo byt uz lepe. Do ted mam spatne pocity, kdyz si na to cele vzpomenu zacne me pichat u srdce a tlacit na jrudi. Verim ze je to psychicke. V minulosti jsem brala antidepresiva kvuli stavu uzkosti ale vylecila sem se. Vim ze uz tyhle stavy umim ovladat. Jen vidim ze me tohle velmi zmenilo, ty myslenky to i kdyz samozrejme vim, ze uz si to v zivote nedam a byla to hloupost kterou nevratim. Pomuze tomu vsemu cas? I kdyz o tom zacnu s nekym mluvit, je mi z toho strasne.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete svůj experiment s pervitinem, po kterém druhý den následoval velmi nepříjemný stav. Je dobře, že jste si v tak vyhrocené chvíli dokázala říct o pomoc a že pro Vás přijela záchranka.

S postupem času by se opravdu vše mělo zlepšovat. Vzpomínky na nepříjemný prožitek by měly postupně ztrácet na intenzitě, stejně jako nepříjemné pocity a fyzické projevy, které je provází. V podobných situacích se doporučuje co nejvíce aktivního odpočinku a smysluplného trávení volného času, kdy byste mohla svou pozornost odvádět jinam. Také se nyní můžete zkusit zaměřit na pozitivní vjemy (sport, knihy, filmy, divadlo aj.) a vyhýbat se dalším stresujícím nebo depresivním podnětům.

Pokud by do budoucna odezněl nepříjemný pocit, když o tom mluvíte, můžete vše ještě zkusit probrat s někým, kdo se v drogové problematice orientuje (psycholog/terapeut, sociální pracovník, adiktolog). Jelikož jste neuvedla město, kde žijete, posílám vyhledávač služeb v celé ČR.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.9.2018

Marihuana v jídle

Dobry den, mam dotaz ohledně dávkymarihuany do peceni. Chci pést cookie a nevim jestli 0,5g nebi moc nebo je to pro dve osoby malo. Dekujip

Nik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ale obávám se, že Vám na Vaši otázku nedokážeme odpovědět. Záleží totiž na síle marihuany a na zkušenostech či toleranci uživatele. Obdobné informace by Vám mohli dát spíše v rámci některého z internetových fór uživatelů/experimentátorů, než v naší poradně.

Za nás můžeme alespoň dodat, že konzumace marihuany ve formě pokrmu představuje zvýšené riziko pro předávkování (viz tento text). Špatně se např. odhaduje intenzita (výrazně záleží na obsahu THC, čím vyšší, tím rizikovější), délka působení marihuany a rovněž moment, kdy začne účinkovat. Zpravidla pak bývá "nástup" účinku pozvolnější, má delší (uvádí se zpravidla dvojnásobek než po užití kouřením - někdy až s odstupem hodiny či více) a mnohem výraznější průběh. Podle zkušeností uživatelů mívá i více halucinogenní účinky (s nebezpečím bad tripu). V tomto kontextu proto může být důležité také to, s kým, kde a v jakém rozpoložení marihuanu požijete (set a setting), ruku v ruce s uvědoměním si základních principů harm reduction. Tzn. že pakliže se již experimentátor rozhodne i přes konkrétní rizika danou formu užití vyzkoušet, tak by dávkování mělo být co možná nejnižší. To znamená na začátku sníst pouze malé množství, počkat dostatečně dlouho a ověřit předem sílu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.9.2018

Testy na drogy

zdravim.... chtel bych se zeptat ... v praci mi delaly testy na drogy z potu ... dva dny pred testama v dobe volna jsem uzil pervitin jeden den jsem "lital" a druhy den az do prace jsem spal cca 12 hodin ... na testu carka se ani syte nevybarvila a ani nebyla cela .... hned jsem jel na krev a na moc a ted mam obavy aby v krvi to jeste nebylo aktivni ... co se tyce me citil jsem se v poradku a vyspaly kdyby tomu tak nebylo tak bych do prace nesel a vzal bych si volno ... co myslite ??? bude to v krvi uz neaktivni s tim ze jsem uz nebyl pod vlivem ??? co se tyce moci v ty toho bude hodne protoze jsem moc na malou nechodil ... ale prece kdyz uz je to v mocaku (telem vyloucene) tak uz to z mocaku nemuze znovu vstrebavat do tela ne ???? moc dekuju za pomoc

bryan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

u obou testů (jak u krevní toxikologické analýzy, tak testu z moči) může po 2 dnech od užití pervitinu existovat riziko pozitivního nálezu, viz informace z naší tabulky Testy na drogy. Přičemž u testu z moči je pravděpodobnost pozitivity větší oproti krvi, přesto na základě testu z moči není ještě možné někoho považovat za ovlivněného drogou. Za směrodatný z hlediska určení, zdali jste byl "pod vlivem" psychoaktivní látky či nikoliv bývá považován krevní toxikologický test. Pokud Váš zaměstnavatel bude mít nastavené podobné podmínky, jakými bývá zjišťováno ovlivnění drogou u řidičů, tak tam záleží na množství látky nalezené v krvi. V tabulce u tohoto článku můžete najít, jaké to jsou hodnoty. Těžko říct, jak testy vyjdou Vám, u každého člověka to může být trochu jinak a roli hraje hodně faktorů. Jsou možné obě varianty.

V případě jakýchkoliv problémů (a potřeby právní obrany) doporučujeme následně oslovit bezplatnou, anonymní, drogovou právní poradnu A.N.O., která se na daná témata specializuje.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.9.2018

Řízení, pozitivní testy

DOBRÝ DEN Dlouhou dobu svého života jsem užíval několikrát do týdne pervitin.V posledních pěti letech jsem to omezil na několikrát do roka a to jen v případech že jsem věděl že nebudu řídit V poslední době jsem si rozčířil řidičák na sk.C a strojnické průkazy Nicméně 13 tohoto měsíce jsem byl pozitivně testován na amfetamin ale to v době kdy jsem vědomě vice jak 12 dní nic neužil..Před tím než mě zastavila hlídka policie jsme měli s partnerkou několika hodinový orální sex.Nevím zatím jak dopadl krevní test ale je možné že i tento může bít pozitivní?S ohledem na mou minulost mam za to že mi nikdo věřit nebude i přes to že jsem až doposud nikdy nebyl pozitivně testován Jsem řidič z povolání a drogy nejsou již dlouhou dobu mou prioritou Toho čeho jsem sám dokázal si vážím a tak VÁS ŽÁDÁM JAK POSTUPOVAT V PŘIPADĚ ŽE I KREVNÍ TESTY NĚCO UKÁZALY DĚKUJI

ladaranger Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Po 12ti dnech od užití met/amfetaminu je prakticky nemožné, aby byl pozitivní i krevní test (viz naše tabulka Testy na drogy), orální sex by neměl rozhodně hrát žádnou roli. Co se týče orientačních slinných testů, stává se, že někdy bývají tzv. falešně pozitivní, jelikož nejsou zcela přesné a jejich výsledek může ovlivňovat mnoho faktorů.

Pakliže by snad v rámci testování vyvstaly jakékoliv potíže, tak doporučuji vše přímo prokonzultovat (emailem, telefonicky či v rámci setkání) s TOUTO anonymní a bezplatnou, drogovou právní poradnou, která Vás může dále nasměrovat.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.9.2018

Po pervitinu žádná euforie

Zdravim poradnu. Mam len jednu otazku. Rano som si dal jednu ciaru pika. Vobec som necitil ziadny naslap. To by nevadilo kedze naposledy som mal pred cca 5 dnami... nedal som telu dost casu na regeneraciu a znizenie tolerancie. Problem je v tom ze som aj vystreleny... tom aktivny, motivovany, nechuti mi jest... vsetko vyzera normalne az na jednu vec ! Vobec necitim zlepsenie nalady... vobec sa necitim stastnejsi, ziadna ani mala "euforia", optimizmus vesela nalada nikde. Prave naopak, citim sa tak onicom... skor depresivne, akoby som mal hned doslapy. Viete povedat preco tento stav nastal ? Je to koli mne ? Uz rano ako som si to siel dat tak som sa citil tak ospalo, nalada nic moc. Alebo samotne piko bolo nekvalitne, seknute s nejakou srackou ? Hrozi mi teraz nieco ? bude "trip" prebiehat v podstate normalne... ? Dakujem za odpoved.

Jozef Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jozefe,

díky za dotaz. Moje odpověď na Vaši otázku bude poměrně jednoduchá - vzhledem k okolnostem v podstatě nedošlo k nijak mimořádné situaci. Samozřejmě je možné, že pervitin mohl být méně kvalitní anebo mohl obsahovat příměsi. Ovšem co potřebuji zdůraznit, tak že podobný stav se běžně dostavuje i díky samotnému pervitinu. Mívá to za následek to, co jste popsal i Vy sám - krátká doba od posledního užití, stejně tak Vaše nálada a fyzický stav před užitím.

Jedním z účinků pervitinu je skutečně euforie či zlepšení nálady, souvisí to s jeho působením na dopamin v mozku. Do detailů je tento proces vysvětlen například ZDE ("speed"). Právě při častějším užívání nebo při nedostatečné pauze a regeneraci se mohou dočasně vyčerpat zásoby dopaminu a pak se očekávaný efekt nedostaví. Je také potřeba říct, že z dlouhodobého hlediska bylo prokázáno možné poškození nervů, kdy se snižuje počet pracujících dopaminových neuronů a je tedy těžší dosáhnout příjemných pocitů.

Ptáte se, jestli Vám něco hrozí. Vzhledem k tomu, že v této poradně není možné odpovídat obratem, tak spíš jen pokud by některé potíže přetrvaly ještě doteď, bylo by na místě vyhledat lékaře. Do budoucna ale určitě má smysl promyslet si nějaké zásady minimalizace rizik (např. co nejmenší frekvence užívání, co nejmenší užité množství, dostatečný spánek a výživa a podobně).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.9.2018

Extáze a Trittico

Dobry den. Chcela by som sa opytat na kombinaciu antidepresiv a extazy. Beriem tabletky trittico na depresiu. Je tato kombinacia nebezpecna? Chcem ist na jednu akciu cize nejde o pravidelne uzivanie drogy. Dakujem za odpoved

Linda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Na každého působí psychoaktivní látky individuálně a lze jen nesnadno odhadnout jejich účinek a míru nebezpečnosti při kombinaci s antidepresivy - Tritticem. Daná kombinace tak není bez rizika.

Zejména jde o to, že při užití extáze dochází k rozkolísání hladiny serotoninu a dopaminu, kvůli kterému jsou často antidepresiva předepisována, hrozí tak přímé ohrožení do té doby stabilizované nálady. Taktéž negativně působí, pokud dojde k přetížení, vyčerpání organismu, rozhození spánkového režimu atd.

Další riziko, které by mohlo nastat, je spojeno s tím, že byste omylem užila tzv. „fake" tabletku extáze, která by obsahovala jinou účinnou látku než MDMA (nejčastěji amfetamin či metafetamin anebo tzv. designers syntetickou drogu) či jinou nebezpečnou příměs.

Zároveň je třeba podotknout, že se jednorázové užití extáze může obejít bez větších negativních projevů a dopadů, jen se na to nelze spoléhat. Rozhodnutí, zda extázi užijete pak samozřejmě zůstává na Vás. V takovém případě se doporučuje co nejvíce držet zásad harm reduction (užít nejpve malé množství, pít přiměřeně nealkoholické tekutiny, po akci si dopřát dostatek odpočinku aj.) a settu a settingu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 6434 → stránka: 12