Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 7195zobrazit stránku:

22.12.2021

Žádost o prominutí zákazu řízení

Dobrý den 25.7. jsem přišel o RP kvůli požití THC po nějaké době mi byla vyměřena pokuta (kterou jsem ihned zaplatil) a vyměřena doba odnětí RP 7 měsíců s možností prominutí po půlce trestu a nyní když jsem si chtěl zažádat o zmíněné prominutí jsem se dozveděl že potřebuji volně napsanou žádost s pádným důvodem a psychotesty a tedy bych se chtěl touto formou zeptat jaké jsou ty "pádné důvody" (jestli má smysl vůbec žádat) dále v jaké sbírce zákona je psáno o psychotestech (jelikož jsem zahlédl o tom že se mají rušit) a z jakého důvodu je možné že v žádném z přijatých dopisů nebylo psáno jaké množství thc mi bylo v krvi nalezeno nebo o kolik jsem překročil tolerovanou hladinu.Děkuji 16636 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Co se týče pádných důvodů, tak předpokládám, že potřebujete vypsat důvody, proč žádáte o prominutí po polovině trestu. Důvodem může být např. to, že Vám odebrání ŘP znemožňuje dojíždět do zaměstnání, k lékaři apod. Nicméně nejsem právník, proto bych Vám doporučil se obrátit s tímto dotazem raději na právní poradnu A.N.O.

Dopravně psychologické vyšetření naleznete v zákoně o provozu na pozemních komunikacích 361/2000 Sb., § 87a Dopravně psychologické vyšetření. Znění zákona si můžete přečíst zde. Více inforamcí ohledně průběhu vyšetření naleznete zde.

Pokud v žádném z přijatých dopisů nebylo zmíněno naměřené množství THC v krvi, zkuste se obrátit přímo na laboratoř, kde bylo vyšetření provedeno. Bohužel nemám informace ohledně povinnosti sdělování výsledků a nedokážu Vám na tento dotaz odpovědět.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.12.2021

Problémy s alkoholem

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Můj manžel má problémy s alkoholem pije každý den a neví kdy má dost. Je pak agresivní a cukr má rozhozený. Je diabetik. Chci zachránit manželství ale už to nechci trpět. Nevím jak mu pomoct. Chtěla bych aby někde docházel k psychologie nebo léčbu nevím i ambulantně třeba. Jsme s Napajedel někde v okolí. Děkuji Doubravská 16634 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz. To co popisujete musí být velmi náročné a chápu, že to může ohrožovat i váš vzájemný vztah s manželem. Myslím, že rozhodnutí, že už to nechcete dál trpět a potřebujete s tím něco udělat je zcela legitimní, nicméně je důležité i to, jak situaci vidí Váš manžel a zda je ochoten v tom i sám za sebe podnikout nějaké kroky. Určitě je důležité to spolu důkladně vykomunikovat. V blízkosti Napajedel Vám mohu nabídnout kontakt na Terapeutické centum ve Zlínském kraji, které má pobočku v Uherském Hradišti, ve Zlíně a v Kroměříži, záleží na Vás, které z měst je pro Vás nejlépe dostupné. Toto centrum nabízí podporu, jak lidem trpícím závislostí, tak i osobám blízkým, jako jste vy. Pomoci tedy můžete využít oba dva. Případně pokud by manžel váhal, můžete ji využít minimálně Vy k prozkoumání dané situace a rozmyšlení si toho, jak postupovat dál, za podpory odborníka na téma závislostí.

Rovněž se můžete obrátit na Národní linku pro odvykání, která funguje zdarma a anonymně. Na lince můžete svoji situaci detailněji probrat a poradit se, jak postupovat dále. Číslo je 800 350 000, provozní doba pondělí–pátek, 10–18 hodin.

Držíme palce  a zdraví,

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.11.2021

Štítná žláza, testy na nikotin

Dobrý den, mám otázku čeká mě v nejbližší době vyšetření štítné žlázy, ale jsem uživatel nikotinu, chci se zeptat jestli si myslíte že mi budou brát krev, popřípadě zda to může nějakým způsobem ovlivnit výsledky či zda to půjde z krve poznat že jsem uživatelem nikotinu. Děkuji za Váš čas a odpověď. 16633 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

užívání různých látek lze z krve poznat jen v případě, že dostane laboratoř zadáno, aby zjišťovala jejich přítomnost v krvi. To se děje jen v určitých případech, nejčastěji při zjišťování řízení pod vlivem návykových látek nebo pokud člověk z nějakého důvodu musí prokázat, že neužívá drogy a podobně. Zároveň to nebývá bez vědomí dotyčného. Troufnu si tak odhadnout, že sám od sebe lékař při vyšetření štítné žlázy nemá důvod dělat testy na drogy, ve Vašem případě na nikotin.

Na druhou stranu se Vás zřejmě lékař bude ptát na Váš životní styl a tedy nejspíš i na kouření, ale to z toho důvodu, že kouření může být jednou z příčin onemocnění štítné žlázy. Rozumím tomu, pokud z nějakého důvodu nechcete kouření přiznat, nicméně přijde mi lepší zkusit být v tomto ohledu k lékaři upřímný, aby Vás v případě potíží mohl efektivně léčit a udělat další potřebná vyšetření.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.11.2021

Thc, testy

Dobrý den, v neděli 21.11.2021 mě hlídka policie odchytla a udělala mi test na drogy, vyšel mi pozitvní test z čela na kokain, ačkoliv jsem kokain nikdy nepozil. Trval jsem na tom ze chci jít na odběry krve a jeden policista mi řekl, ze mám možnost druhého testu, zavolali druhou hlídku, byl mi udělen druhy test ze slin, který vyšel pozitivně na amfetamin, zdůrazňuji ze jsem tyhle látky nikdy nepozil. Nicméně mám obavy.. v patek 19.11 jsem použil marihuanu,která se na ani jednom testu neukazala jako pozitvni, ale jel jsem na odběry krve a byly mi brány tři zkumavky a z toho jsem pochopil, ze mi budou v laboratoři delat rozbory na thc, amfetamin a kokain. Má otázka zní takto: cely říjen jsem aktivně ,,hulil” a poté mi vrátili ridicak takže jsem týden nehulil a v patek jsem si zahulil,mám 173cm 63kg metabolismus mám asi rychlý jsem hubený. Zeptám se zda je nebo jaká je možnost toho ze budu mít aktivní thc nad 2ng/ml? Počítal jsem to a je to zhruba kolem 45 hodin mezi hulenim a odběry, vim ze tu píšete 24-48 ale u každého je to jiné, proto bych vás poprosil zda by jste mi aspoň nějakým odborným odhadem řekli nějakou šanci, Předem mnohokrát děkuji za odpověď. 16631 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Pozitivní orientační test na kokain a amfetaminy mohly být případem takzvané falešné pozitivity, viz náš článek ZDE. Ptáte se ale spíše na marihuanu.

Rozumím tomu, že byste rád zjistil nějaký přesnější údaj, jak dlouho by právě ve Vašem případě mohly metabolity THC být v krvi aktivní. Kromě informací, které jste uvedl, záleží ještě také na tom, jaké množství marihuany jste spotřeboval a zejména o jak potentní (silnou) marihuanu šlo. I tak však nelze dobu, po kterou budou metabolity THC v organismu aktivní, určit s přesností na hodiny. Ověřit to spolehlivě dokážou právě pouze krevní testy. Po týdenní pauze od posledního hulení šance na negativní výsledek po 45 hodinách je, nelze však spolehlivě odhadnout, jak je velká. Nyní nezbývá než počkat na výsledky.

Pokud by byly výsledky pozitivní a Vy jste se v souvislosti s nimi dostal do potíží, můžete oslovit bezplatnou Právní poradnu A.N.O., která se na tuto problematiku specializuje.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
23.11.2021

Pervitin, léky, SSRI

Dobrý den, Už měsíc užívám 10mg escitalopram (elicea) denně. Chtěl bych užít za noc 100-150 mg metamfetaminu. Zajímá mě Váš názor na vzájemnou interakci. V odborných článcích sem se dočetl že SSRI a Pervitin je asi poměrně bezpečná kombinace ale i že je nebezpečná a hrozí serotoninový syndrom. Na vašem webu sem našel tabulku interakcí kde je označená za neohrožují na životě. Děkuji za odpověď. 16630 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Přijde mi moc fajn, že si zjišťujete informace o kombinaci léků a pervitinu před samotným užitím.

Obecně nelze říci, zda je tato kombinace bezpečná či nebezpečná, jelikož to záleží na více faktorech. Samotné užití pervitinu, který v sobě běžně obsahuje ještě další nebezpečné příměsi, s sebou vždy nese určitou míru rizika. V kombinaci s léky se toto riziko navyšuje. Jak sám píšete, jedním z hlavních možných důsledků je serotoninový syndrom.

Je potřeba mít na mysli, že z nějakého důvodu máte antidepresiva předepsána. Ať už se jedná o depresivní či úzkostné poruchy, které bývají nejčastější indikací pro nasazení antidepresiv SSRI, obě zároveň patří k obvyklým komplikacím při užívání pervitinu. Po požití by se mohlo stát, že si tyto stavy prohloubíte.

Píšete, že jste vyhledal, že tato interakce neohrožuje na životě. To máte pravdu, pokud substance neužijete ve velkém množství, život Vám to neohrozí. Ačkoliv tato kombinace není život ohrožující, tak může dlouhodobě narušit Vaši psychickou pohodu, ke které, předpokládám, směřujete.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.11.2021

LSD a Clexane

Dobrý den, momentálně mám natažené vazy v nártu, v důsledku čehož nosím nechodící ortézu na 14 dní a denně si píchám injekce Clexane do břicha jako prevenci proti embolii. Pochopila jsem, že alkohol je kontraindikací, ale zajímalo by mě, zda je za těchto okolností bezpečné si občas dát LSD. Bojím se na to zeptat svých ošetřujících lékařů, neb mám brát některá psychofarmaka (olanzapin, citalopram), která mi nedělají dobře (tudíž je neberu - a ne, nejsem nebezpečná, netrpím bipolární poruchou ani schizofrenií, olanzapin mám předepsaný kvůli výrazné emoční nestabilitě), a mám již za sebou nedobrovolnou hospitalizaci, takže se obávám opakování tohoto scénáře. Předek děkuji za případnou odpověď. 16628 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a oceňujeme, že zvažujete možná rizika. Ohledně možné rizikovosti kombinace Clexanu a LSD se mi bohužel nepodařilo dohledat žádné informace a nemůžu tudíž usuzovat, zda je to bezpečné. Obecně platí to, že bezpečnější je psychoaktivní látky a léky nekombinovat, jednak kvůli možným těžko předvídatelným účinkům, ale také kvůli dodržení klidu a odpočinku v rámci léčby.

Chápu Vaše obavy ohledně zeptání se lékařů, protože by na takový dotaz skoro jistě reagovali negativně, zvláště pokud máte v současnosti užívat psychofarmaka. I když píšete, že Vám tyto léky nedělají dobře a tudíž je neberete a nedojde k možné kombinaci s LSD, vnímám jako možné nebezpečí užívání takových látek v případě, že trpíte emoční nestabilitou nebo jakoukoli jinou psychickou obtíží. Více informací o LSD se můžete dočíst např. na našich stránkách.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
18.11.2021

CBD a pozitivita na THC

Zdravím mám dotaz kourim CBD už 2 měsíce každý den 1 joint a psychiatr mě poslal na laboratorní testy do nemocnice. zajímá mě jak dlouho budu mít v moči zbytky thc respektive jak dlouho nebudu moc kouřit ani cbd abych byl sto % čistý na testech ? Někde jsem se dočetl ze v krvi to už po 3 dnech mít nebudu ale zajíma mě hlavně ta moč myslím ze mi budou brát sto % krev i moč Dekuji za odpověď A druhá otázka co kdyby mi dal moč někdo jiný myslíte ze by to bylo poznat ? 16629 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. CBD výrobky mohou obsahovat minimální stopy THC, tudíž existuje určité riziko, že Vám test na THC vyjde pozitivní, nicméně to riziko je poměrně malé a odvíjí se především od kvality produktu, jež užíváte. Bohužel nedokážu určit, jak dlouho se vyhýbat CBD, aby člověk 100 % vyšel negativně na THC. Pokud si chcete být opravdu jistý, že vyjdete negativně, přistupoval bych k užívání CBD stejně, jako kdybyste užíval THC.

Zmiňujete se, že po třech dnech byste měl mít krev "v pořádku", nicméně tato doba se uvádí u jednorázového užití THC. U pravidelných uživatelů THC se uvádí doba detekovatelnosti z krve přibližně 2 týdny a z moči 7–30 dní. Co se týče užívání CBD, tak na internetových diskusích lidé píšou, že pravděpodobnost pozitivity na THC je prakticky nulová po 15 dnech. Nicméně se nejedná o ověřený zdroj, spíše o zkušenosti anonymních lidí. Zároveň si můžete zkusit udělat pro představu orientační test na THC dostupný na internetu nebo v lékárně.

Rovněž bych ale zvážil možnost, zdali by nešlo užití CBD přiznat - jedná se o legální látku a pokud byste vyšel pozitivně na THC, šlo by to tímto způsobem vysvětlit.

Co se týče použití cizí moči, záleží na tom, jak bude probíhat testování. (Z moči lze zjistit, komu vzorek patří, ale nemám informace, jestli se identifikace osoby běžně provádí při drogových testech.) Každopádně se testující setkávají s tím, že chce někdo test obejít, takže při podezření předpokládám mají nějaké způsoby, jak tomu zabránit. Je tedy potřeba počítat s tím, že se na to zkrátka může přijít a zvážit, jestli to riziko za to stojí.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
29.10.2021

Rivotril a odvykací stav

Dobrý den , pardon za styl jakým píšu jsem v šoku. potřebuji rychlou radu, přítelkyně bere dlouhodobě lék rivotril, který teď vysazuje Je v nějakém psychotickem stavu, celá hoří, brečí, zvraci je úplně mimo..chce si ublížit a křičí úplně z cesty, porezala si úplně do krve nohy (nikdy předtím nedělala) Nikdy takové stavy neměla!!! Teď je jakoby klidnější, narval jsem do ní dva neuroly..položil ji do vany a stříkal na ni studenou vodu dokud se nějak neprobrala..nic si nepamatuje Teď mi tady usíná a cuka ji práva ruka. Nekouří, pije pár krat do roka, nikdy žádné drogy nebrala ani nezkousela Myslíte, že jde o abstak? Nevysadila úplně, jen snížila dávku Má úzkostné a panické stavy, nejčastěji ji to chytá v noci. Bere ještě cipralex, vůbec nevím co s ní..mám strach že ji ty prášky jednou zničí.. Dřív brala ještě olanzapin po kterém byla dennodenně sjeta tak se vysadil. Potřebuji radu co s ní mám dělat..jak máme dále postupovat? Momentálně čekám co bude, na rychlou už to nevypadá. Je možné, že může mít sklony k závislostem, její maminka užívala v mládí drogy, byla prý na léčení, tatínek vyleceny alkoholik. Doufám, že jsem ji nějak neublížil tím neurolem..dal jsem ji 2x 0.25 Myslíte, že snížení dávky u ní mohlo vyvolat takový silný stav? Jinak je nemocná, má kašel, bere třetí den kodein jednu tabletu před spaním a inhalator ventolin 3x denně Děkuji za radu 16622 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a oceňujeme Vaši péči o přítelkyni. Bohužel není v možnostech poradny reagovat tak rychle, jak by bylo potřeba (odpovídáme běžně do 7 dnů viz pravidla). Nicméně z další zprávy vidím, že je stav přítelkyně už lepší a situaci se Vám podařilo zvládnout.

I když jste takto náročnou situaci zvládl sám, tak v podobných akutních chvílích by bylo na místě využít pomoci záchranné služby a následně celou situaci a zdravotní stav konzultovat s lékaři.

Odvykací stav při užívání benzodiazepinů (kam Rivotril patří) může být velmi intenzivní a nebezpečný. Jeho projevy (viz např. tento článek) jsou podobné tomu, co ve svém dotazu popisujete. Nejsme sice v této poradně lékaři, ale vypadá to, že se opravdu mohlo jednat o abstinenční syndrom. Těžko ovšem říci, jakou roli v tom mohl sehrát zdravotní stav a současné užívání dalších léků Cipralexu a Kodeinu, který je sám o sobě v kombinaci s benzodiazepiny rizikový skrz to, že obě látky tlumí centrální nervovou soustavu. Neurol, který jste přítelkyni podal, mohl vzhledem k tomu, že se také jedná o látku ze skupiny benzodiazepinů, působit na abstinenční syndrom pozitivně. Na druhou stranu to mohlo zvyšovat výše popsaná rizika a také způsobit předávkování benzodiazepiny.

Obecně kombinace léků mohou představovat rizika a proto bude ideální vše probrat s lékařem, který je Vaší přítelkyni předepisuje, včetně toho, co v případné podobné situaci dělat. Zmiňujete také strach ohledně samotného užívání prášků a případné závislosti. Napadá mě, jestli je možné o tomto tématu a Vašich obavách s přítelkyní otevřeně mluvit. Pokud Vaše přítelkyně soubežně s léčbou psychofarmaky nenavštěvuje terapii, rád bych Vás v tomto směru podpořil. Kromě podpory léčby je to vhodné místo například i pro řešení problému s potenciální závislostí.

 

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
29.10.2021

CBD, panické ataky, antidepresiva

Dobrý den, dnes jsem tady posílal dotaz ohledně přítelkyně. Kočka už je ok, jsme objednání hned v pondělí k doktorovi. Až na ty nohy se docela drží, je špatná z toho že si nic nepamatuje. Bojíme se, že se by se jí to mohlo stát znovu a nechce být sama, takže jsme se dohodli, že si vezme večer dávku na kterou je zvyklá a uvidíme v to pondělí na dalším postupu. Máme takovou otázku ohledně toho slavného "CBD", Na internetu jsme se dočetli, že to dobře pomáhá v boji se závislosti na benzácích (rivotril) nutně to chce. Jestli ji to pomůže proč ne. Jenom mohou být spojená nějaká rizika s užíváním léku cipralex v kombinaci s CBD olejem? A může vůbec užívat takový přípravek na panické úzkosti? A poslední otázka, může vyvolat i takhle silný psychotický záchvat I kombinace všech léků, které momentálně bere? Jestli toho už třeba neměla moc. Cipralex + rivotril, teď k tomu poslední dny kodein a ventolin na kašel a nějaký ten paralen grip:D Předem děkuji za odpověď, uvítáme každé rady a tipy :) 16623 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

jsme rádi, že je Vaší přítelkyni lépe a rovněž si ceníme toho, že situaci řešíte rychle a hned v pondělí jdete k doktorovi. To že si přítelkyně nic z této ataky nepamatuje, je vcelku normální a rozumím i vašemu strachu, že by se to mohlo opakovat. Píšete, že přítelkyně nechce být sama, proto bych Vás rád podpořil, pokud je to možné, abyste s ní do té doby byl vy (nebo někdo jiný). Jak jsme se zmiňovali v předchozí odpovědi, pokud by se situace opakovala, neváhejte zavolat záchrannou službu.

Ptáte se, zdali je možné kombinovat CBD s cipralexem, zdali je CBD vhodné k panickým atakám a jestli stav, který zažila Vaše přítelkyně, mohla vyvolat kombinace léků, které bere.

Vědecky není kombinace CBD s cipralexem (a antidepresivy SSRI typu) dostatečně prozkoumaná, nicméně prozatimní články naznačují, že by se mělo jednat o relativně bezpečnou kombinaci. Nicméně existují určitá rizika, která je třeba brát v potaz. Kvalita CBD výrobků se různí a rovněž se různí jejich síla účinku - neexistuje tedy doporučené dávkování. Rovněž může docházet k vyšším sedativním účinkům a člověk může být velmi ospalý, malátný a může to mít vliv i na fyziologické funkce. Podobná rizika jsem dohledal ke kombinaci CBD s benzodiazepiny.

Co se týče CBD a panických atak, tak existují zahraniční studie (1, 2, 3), které potvrzují účinnost CBD na panické ataky a úzkosti obecně. Nicméně je třeba k těmto informacím přistupovat opatrně. U nás se tento typ léčby prozatím nepoužívá a mohlo by být zrádné se sebemedikovat bez odborného doporučení. Zkuste se o možnosti užívání CBD pobavit s vaším lékařem.

Ptáte se, zdali stav nemohla vyvolat samotná kombinace léků. Bohužel můžeme těžko posoudit, co za těmito stavy stálo, zdali kombinace léků či další faktory. Jen pro zajímavost, stává se, že lidé mají správně předepsané léky, které spolu normálně fungují, nicméně je často potřeba dodržovat i určitou dietu. Např. konzumace grapefruitu a benzodiazepinů (či dalších vybraných léků) může být pro člověka nebezpečná a může se stát, že se člověku přitíží i psychicky. Doporučil bych Vaše zkušenosti probrat s psychiatrem, který má odbornost a nejvíce potřebných informací k posouzení toho, co za stavy stálo.

Ve Vašem dotazu se rovněž zmiňujete, že jste se dočetli o účinnosti CBD při zbavování se závislosti na benzodiazepinech. Ano, podobných článků existuje na internetu vícero, nicméně ty, které jsem našel já, neuvádějí žádné zdroje, odkud informace vzaly a často se jednalo o stránky, které samy CBD produkty prodávaly. Podařilo se mi najít jednu klinickou studii, která postupně vysazovala benzodiazepiny pomocí konopných látek obsahujících CBD a necelá polovina lidí opravdu úspěšně benzodiazepiny vysadila. Naznačuje to tedy, že by CBD opravdu mohlo mít určitý léčebný potenciál, nicméně je ještě potřeba udělat další studie, které by tento efekt potvrdilo. Rovněž je potřeba zmínit, že se autoři zmiňují o tom, že zatímco nižší dávky CBD působily anxioliticky, tak ve vyšších dávkách se úzkosti spíše zvětšovaly.

Každopádně bych chtěl ocenit Váš zájem a především péči o přítelkyni. Přijde mi fajn, že si aktivně dohledáváte informace a situaci řešíte. Na závěr mě napadá, že v případě, že by se někdy situace opakovala, nicméně by nebyla tak vážná, abyste volali rychlou, tak se můžete ozvat na některou z linek důvěry (např. Linka psychické pomoci funguje 24/7).

Přeji vám oběma, ať se vám v dohledné době uleví.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
28.10.2021

Falešná pozitivita

Dobrý den, měl jsem dopravní nehodu, nalizal při tom pervitin ale nic takové jsem nikdy neměl, jeli jsme na moc a krev, z moci mám pozitivní výsledek a čekám na krev, tak hodinu před bouračkou jsem měl redbull. Není možnost že by to bylo z toho? Děkuji 16621 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

falešná pozitivita testu je skutečně možná. Těžko odhadovat, co konkrétně ji mohlo způsobit, protože možností je opravdu celá řada. Testy, které používá policie jsou pouze orientační a tak je k tomu třeba i přistupovat. V této souvislosti bych chtěla ocenit Vaši racionální reakci, kdy jste po orientačním pozitivním testu využil možnosti testů z moči a krve. Pokud jste skutečně žádný metamfetamin neužil, tak to výsledky z krve spolehlivě prokáží. Kdyby Vás zajímaly konkrétní vlivy, které by mohly hrát při testování roli, můžete se podívat na tento článek, kde se dozvíte více.

Pokud by Vás zajímalo více informací o silniční kontrole a testování, můžete je dohledat zde. V případě potřeby je možné obrátit se na bezplatnou právní poradnu A.N.O., kde můžete konzultovat právní aspekty, práva a povinnosti Vás i policie a také případné možnosti vlastní obrany.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
25.10.2021

Zakouřený vzduch po pervitinu a pes

Dobry den, chtela bych se zeptat, celkem aktivne uzivam pervitin a uz nekolik let. S tim problem nemam. Otazka se bude tykat meho pejska, ktereho jsem si poridila cca pred rokem a pul a vlastne je muj spolecnik 24hodin denne. Pervitin uzivam ruznymi zpusoby ale pri koureni pervitinu je celkem casto v byte zakoureno a ja premyslim jestli se toho nemuze nejak nadychat (i kdyby minimalne). Postarano je o nej nonstop kralovsky ale samozrejme se mi na pervitinu tak trochu zmeni chovani.. tak i jestli to vnima a tak :) je to bojova rasa.. a vse si po sobe uklizim, k droze jako takove do styku neprijde.. mluvim jen o te zakourenosti.. :) (pochopitne vetram, hori nonstop svicky a strikam osvezovacem vzduchu atd. diky Majdfa 16617 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

oceňuji, že myslíte na to, jak Vaše užívání pervitinu případně může ovlivnit Vaše nejbližší okolí, v tomto případě konkrétně Vašeho psa.

Co se týče vdechování kouře z pervitinu, rizika jsou podobná jako bývají popisována u vlivu pasivního kouření cigaret na lidi. Tedy nadýchat se kouře z pervitinu pes určitě může a může to pro něj znamenat i zdravotní rizika. Hrozí alergie, onemocnění srdce a cév, dýchací potíže nebo až nádory. Záleží samozřejmě na tom, jak často a jak moc se kouře nadýchá, ale je každopádně vhodné tomu riziku předcházet. Ideální je samozřejmě varianta nekouřit v místnosti, kde je s vámi i pes. Jinak je určitě důležité větrat, jak sama píšete. Svíčky a osvěžovač řeší spíš zápach a ne ty samotné škodliviny v kouři.

Nedokážu odborně odpovědět na Vaší otázku ohledně toho, jak pes Vaše chování na pervitinu vnímá. Nicméně si myslím, že to ani nejde zobecnit, zkušenosti bývají různé. Přijde mi ale důležité to, o čem i Vy sama píšete, jestli je v tu chvíli o psa dobře postaráno. Tedy jestli mu věnujete běžnou pozornost, není vystavený nějakému stresu a podobně, tak věřím, že to pomáhá k tomu, aby to pes bral normálně.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.10.2021

Kokain, skladovací podmínky

Zdravím, Jaké jsou nejlepší skladovací podmínky kokainu? Kamarád mi poradil uchovávat v mrazáku, tak si chci ověřit, jestli je to opravdu dobrý nápad, nebo jestli to může kokain nějak poškodit. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. 16616 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, tato poradna se však primárně zaměřuje na pomoc lidem, kteří se v souvislosti s psychoaktivními látkami dostali do potíží a jejich blízkým (viz pravidla). Za účelem zjištění skladovacích podmínek doporučujeme prozkoumat spíše uživatelská fóra na internetu.

Je však potřeba uvést, že z pohledu snížení rizik při plánovaném užití nějaké starší látky, není dobré spoléhat na to, že účinek bude slabší a je třeba k ní přistupovat se stejnou opatrností jako k nové.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.10.2021

Psychedelika a léčba psychických onemocnění

Dobrý den, mám dotaz. Mám ve zdravotní dokumentaci následující diagnózy: F12;F13;F10.2;F43.2;F60.3;F61 Beru řádově již několik let sertralin v kombinaci s lamotriginem (100mg sertralin 1-0-0; lamotrigin 50mg 1-0-0) který úspěšně udržuje mou hladinu na stabilní úrovni. Nemám poklesy nálad a suicidální myšlenky. V poslední době jsem začal zneužívat alprazolam a všiml jsem si, že jsem více výřečný, zlepšila se mi slovní zásoba, chuť do života, chuť dělat věci kterých jsem dříve nebyl schopen (když jsem abstinoval a bral pouze sertralin+lamotrigin) a několikrát jsem si oba dva léky postupně vysazoval bez konzultace s psychiatrem. Před týdnem jsem byl hospitalizován na psychiatrii s pokusem o sebevraždu (těch pokusů jsem měl v životě již mnoho, vždycky to došlo do fáze kdy jsem si buď já nebo moji známí volali o pomoc). Jsem ten typ, který potřebuje pozornost při pokusu o sebevraždu. Dokonce jsem si sepsal i závěť (nikoliv notářsky potvrzenou) Věřím, že drogy, tedy návykové substance dokážou člověku zlepšit život - případně vyléčit. Několikrát v životě jsem si obstaral LSD. Moje první zkušenost s LSD byla život-měnící. Byl to spirituální zážitek a naprosto to změnilo moje ego. Vím že se v současné době čím dál tím víc farmaceutický průmysl zaměřuje na léčbu psychedeliky a já bych rád využil této substance (v kontrolovaných podmínkách) k tomu, aby se mi zlepšil život. Jsem srozuměn s faktem, že sertralin budu brát do konce života, můj mozek vylučuje větší množství serotoninu do CNS, nepředpokládám že by se toto zlepšilo užíváním psychedelik. Nicméně chci aspoň za KONTROLOVANÝCH podmínek změnit svou osobnost k lepšímu. Přesně tak jako mám teď na alprazolamu. Jsem výřečný, zlepšily se mi kognitivní funkce, slovní zásoba, kritické myšlení, schopnosti se vyjadřovat. Avšak beru vysokou dávku alprazolamu - cca 4mg denně. Moje tělo si za tu dobu vybudovalo imunitu a tak vysokou dávku si dávám upřímně proto, abych se "sjel". Aby všechno neznělo tak pohádkově, tak mi alprazolam způsobuje výpadky paměti. Poruchy krátkodobé a dlouhodobé paměti. Mívám totální okno. LSD co jsem užíval jsem měl ve velice čistý kvalitě. (Kontrolováno ehrlich testem). Závislost jsem řešil v jedné terapeutické komunitě v Bílé Vodě, po roce relaps. Předtím ještě Kognitivně Behavoriální Terapie ale ta nebyla zaměřená na vyloženě mou drogovou závislost ale sociální fóbii. Mou domněnkou je, že moje psychické problémy rozjelo kouření marihuany. Nevzpomínám si, že bych v době kdy jsem marihuanu nekouřil, měl vůbec nějaké psychické problémy. Drogová závislost je jedna věc. Mou prioritou je začlenění se do společnosti. Chci tedy LEGÁLNĚ pod dohledem specialistů využít LSD pro léčebné účely. První požití LSD mi změnilo totálně život k lepšímu - spirituální zážitek. Po dvou roční pauze už jsem tento zážitek znovu nezažil (a to i přes "heroic" dosage 777µg) TL;DR: 1) Mám se takhle upřímně svěřit svému psychiatrovi s mými úmysly? 2) Používají se v České republice psychedelika k léčbě těchto psychických onemocnění? Při konzumaci drog jsem vždy procházel psychonautwiki, wikiskripta, dread a reddit abych se vyhnul kontraidikacím a znal zkušenosti uživatelů s podobnými problémy. Děkuji Tomáš 16614 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete svoje psychické obtíže a to, jaké léky a jiné látky v této souvislosti užíváte. Vzhledem k pozitivnímu zážitku s LDS v minulosti Vás především zajímá, jaké jsou v současnosti možnosti legálního užití psychedelik v kontextu Vašich diagnóz a také, jestli tento záměr konzultovat se svým lékařem.

Píšete o víře v to, že drogy dokáží člověku zlepšit život. Může to tak v některých případech určitě být, ale nese to sebou spoustu rizik, které mohou výrazně převažovat. Zvláště pak při výskytu psychických onemocnění a současného užívání jiných látek nebo psychofarmak. Hezky to sám píšete u Alprazolamu, který Vám pomáhá zlepšit kognitivní funkce a máte víc chuti do života, ale na druhou stranu po něm míváte silné výpadky paměti a sám přiznáváte, že ho v takové míře užíváte za účelem „sjet" se a zmiňujete i pokus o sebevraždu v posledním týdnu.

I když chápu Váš záměr, tak také vnímám jako riskantní snažit se dosáhnout v současné  Vámi popisované situaci sám znova zážitku s LSD, který Vám sice jednou zlepšil život, ale teď se znovu neopakuje ani při vysokých dávkách látky. Proto je dobře, že zvažujete užití těchto substancí legálně a pod kontrolou odborníků. Nicméně v současnosti, se v ČR dle našich informací s psychedeliky pracuje velmi ojediněle, často experimentálně a převážně v kontextu deprese, případně posttraumatické stresové poruchy (informace lze čerpat například z těchto zdrojů: 1, 2). Což bohužel nespadá pod Vaše diagnózy. Naopak diagnóza F60.3, suicidální myšlenky a užívání psychofarmak, budou patřit spíše do kontraindikací k současné léčbě podobnými látkami.

I přes to se domnívám, že pokud máte se svým psychiatrem dobrý vztah, tak by bylo lepší Vaše plány, myšlenky a celkově užívání čehokoli mimo plán léčby konzultovat a mluvit o něm. Dále můžete sledovat vývoj léčby pomocí psychedelik, který je v začátcích a těžko říci, jak a kam se bude vyvíjet. Rád bych Vás ale především podpořil v tom, hledat možné způsoby, jak pracovat na Vaší současné prioritě, začlenění se do společnost i mimo oblast psychedelik nebo jiných látek, například v terapii a podobných technikách.

 

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
21.10.2021

Testy na drogy v nemocnici

Dobrý den chci se zeptat zda může můj přítel do nemocnice dovézt moc a chtít otestovat jestli tam nejsou drogy 16615 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ptáte se, zdali si přítel může nechat otestovat v nemocnici moč na přítomnost drog.

Pokud by se chtěl nechat otestovat sám, tak v některých nemocnicích tuto možnost nabízejí - není to však hrazeno pojišťovnou. Někde ovšem dělají drogový screening pouze na žádost lékaře, policie apod. Informaci byste si musela ověřit u konkrétních zařízení. Většinou se jedná o toxikologické laboratoře pod ústavy soudního lékařství. V případě, že zařízení tuto možnost nabízí, je třeba vyplnit žádanku na toxikologické vyšetření pro nezdravotnické žadatele.

Případně existují soukromé laboratoře, kde rovněž dělají screening.

Existuje i možnost zakoupení drogových testů v lékárně - nicméně je třeba k nim přistupovat orientačně. Stává se, že vykazují falešnou pozitivitu a může tedy dojít k nesprávnému výsledku.

Abych tedy konkrétně odpověděl na Vaši otázku, tak ano - v některých nemocnicích nabízejí samoplátcům možnost otestovat moč na přítomnost drog. Informace o Vám nejbližším zařízení bych si ale ověřil telefonicky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.9.2021

očkování covid

Dobrý den Chtěla bych se informovat jakým způsobem si máme zažádat o formulář o potvrzení očkování na covid 19 . Děkuji za kladné vyřízení 16608 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tato poradna se zabývá tématem psychoaktivních látek. Pokud jste byla očkována proti nemoci Covid-19 a chybí Vám o tom potvrzení, je třeba obrátit se na očkovací centrum či lékaře, kde bylo očkování provedeno. Jestliže jste byla očkována u Podaných rukou, můžete se na toto očkovací centrum obrátit telefonicky nebo emailem, kontakty naleznete ZDE.

Zdraví EXTC

skrýt odpověď ↑
12.9.2021

Aripiprazol a extáze

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na současné užití Aripiprazolu a Extáze? Je tato kombinace možná? Pokud není, tak po vysazení Aripiprazolu po jaké době je možné Extázi užít? Děkuji 16605 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Kombinace Aripiprazolu a extáze podle informací z příbalového letáku, není bezpečná zejména kvůli riziku serotoninového syndromu. Obecně však platí, že není bezpečné kombinovat antipsychotika ani podobné léky s dalšími látkami, které mají psychoaktivní účinek a mohou s léčbou reagovat velmi nepředvídatelně.

Podle informací, které se mi podařilo dohledat, trvá velmi dlouho, než se Aripiprazol dostane ven z těla. Tato doba může být v řádu několika týdnů až měsíce. Důležitou otázkou je však i to, z jakého důvodu Vám byl tento lék předepsán. Užívání extáze a psychoaktivních látek všeobecně, může mít na duševní zdraví významně nepříznivý vliv a je proto na zvážení, zda toto riziko podstupovat.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
11.9.2021

Kvalita a obsah MDMA v extázi

Zdravím, omlouvám se jestli dotaz již někde padl. Je možné zjistit jak kvalitní je pilulka extáze? myslím tím že mi bylo řečeno že má například 200mg, tak jak si tu informaci mohu ověřit ? Děkuji předem za odpověď. 16604 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz, každého dotazu si vážíme a vždy je lepší se zeptat a získat informace, třeba právě o tom, s jakou látkou člověk přijde do kontaktu a jak je silná a na co si dát případně pozor.

Co se týká Vašeho dotazu, tak abyste dostala takto přesné informace o množství dané látky v tabletě, je nutné, aby byla látka podrobena profesionálnímu laboratornímu rozboru. Ten je možné nechat provést v institucích jako jsou ústavy soudního lékařství a toxikologie či ústavy soudního lékařství a medicínského práva. Vždy je ale předem dobré se telefonicky ujistit, jaké informace jsou Vám schopni v dané laboratoři poskytnout. Tato služba není poskytována zdarma. Cena za analýzu vždy záleží na dané laboratoři. Cena se pohybuje od 1800Kč výš.

Kvalita tablet je velké téma a kromě obsahu samotného MDMA mohou být potenciálně ohrožující i další příměsi, které se do tablet používají. Při případném pátrání po kvalitě dané látky je tedy dobré zaměřit pozornost i na ně.

Více informací o MDMA, možných příměsích a účincích můžete najít v tomto našem článku. Obecné informace o současných možnostech testování složení drog pak zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.9.2021

Extáze, MDMA, deprese, léčba

Dobrý den, velmi prosím na Váš názor: Příbuzný, 40 let, žijící v zahraničí, se dlouhá léta léčí s depresí. V současné době, pro dlouhodobou bezvýslednou léčbu antidepresivy (nejde momentálně o akutní stav, ale dlouhodobý nedostatek energie, zájmů a poruchy spánku, v důsledku čehož je i v pracovní neschopnosti) je mu ošetřujícím lékařem-psychiatrem navržena léčba extází, ve formě nosního spreye, pod lékařským dohledem. Prosím, zda jsou u nás již nějaké zkušenosti s touto léčbou, příp.zda jsou již nějaké dostatečné relevantní zahraniční zkušenosti, jaká možná rizika tato léčba může přinést a zda byste ji sami doporučovali. Velmi děkuji za odpověď. Věra 16603 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ráda byste zjistila více zkušeností a informací o léčbě extází. Potřebuji zmínit, že nemáme v týmu lékaře a nerada bych Vám dávala konkrétní doporučení, jelikož to není v mé kompetenci. Vyhledala jsem však fakta o tomto (a podobných) způsobech léčby deprese, z nichž si sama můžete udělat lepší představu o těchto praktikách.

Bohužel jsem nedohledala možnost užívání MDMA, aktivní látky extáze, pomocí nosního spreje. Existují však asistované psychoterapie, při kterých pacient užívá psychedelika pod lékařským dohledem. Důležitost se klade právě na propojení užívání psychadelik a psychoterapie. Studie různých univerzit a institucí prokázaly léčebný potenciál, více si můžete přečíst zde. V zahraničí probíhá odborníky asistovaná léčba pomocí MDMA, která určitému typu pacientů může přinést úlevu. Jedná se převážně o pacienty s postraumatickou stresovou poruchou, mluví se však i o potenciálu u depresivních lidí. V ČR probíhá první ketaminem asistovaná psychoterapie, která se aktuálně zaměřuje na depresivní pacienty.

Ptáte se na rizika léčby. V některých případech může MDMA vyvolat širokou škálu změn nálad (ať už pozitivních či negativních), menší chuť k jídlu, úzkost, nespavost. Důležité je nekombinovat antidepresiva (zejména inhibitory MAO) s užíváním MDMA. Pokud však dochází k léčbě pod křídly odborníka, měl by být kompetentní zvážit všechna rizika u konkrétního jedince.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.8.2021

Kratom, krevní testy, krevní obraz

Dobrý den, jak ovlivní kratom laboratorní testy krve? Klasický odběr, krevní obraz, jaterní testy apod. Užití před odběrem. 16600 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Kratom obsahuje celou řadu alkaloidů různých účinků, převážně však analgetických nebo stimulačních. Na hodnoty sledované v krevním obraze (hladiny vitamínů a minerálů, hormonů, krevního cukru, atd.) nebo při jaterních testech by negativní vliv mít neměl. V článku ZDE se dokonce uvádí, že na krevní cukr by mohl mít spíše pozitivní vliv. Pokud však chcete mít absolutní jistotu, že výsledky krevního obrazu nebudou užíváním Kratomu nijak poznamenané, doporučuji Kratom několik dní před vyšetřením vysadit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.8.2021

Očkování, marihuana

Dobrý den, včera jsem měl první dávku očkování, vím že se nesmí alkohol, ale jak to je s trávou? Neříkám, že potřebuji si ihned zahulit, ale jen abych věděl, že to je bezpečné a neovlivní to nijak očkování. Děkuji. 16599 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je fajn, že myslíte na svoji bezpečnost. Nezmiňujete se přímo, o jaké očkování jde, vzhledem k okolnostem ale usuzuji, že se jedná o vakcínu proti nemoci COVID-19.

Na úvod bych rád zmínil, že v našem týmu nemáme lékaře, tudíž naše odpověď slouží spíš orientačně. Pokud byste se chtěl ujistit o bezpečnosti vakcíny a užití marihuany, obraťte se na lékaře.

Pokusil jsem se vyhledat studie, které by se této otázce věnovaly, zdá se však, že neexistují. Nicméně na internetu jsou dohledatelné názory jak odborníků, tak samotných očkovacích center. Podle všeho se nejedná o nebezpečnou kombinaci. Dle některých odborníků se jako potenciálně rizikové jeví kouření marihuany, a to především protože kouření má negativní vliv na dýchací systém. Nicméně ani to by nemělo mít vliv na efektivitu vakcíny.

Jako bezpečnější se jeví užití marihuany jiným způsobem (např. v jídle, ...). Zároveň je ale třeba počítat s tím, že se mohou objevit vedlejší účinky, jako je bolest hlavy, pocity na zvracení apod.

Za zmínku stojí i fakt, že např. ve státě Washington v rámci očkovací kampaně nabízeli zdarma jointy marihuany pro čerstvě naočkované osoby. Akce nesla název Joints for jabs (tedy Jointy za píchnutí).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.8.2021

CBD olej, nespavost, migréna

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, chtěla bych začít používat CBD olej, našla jsem si 10% od značky Cannapio (pozn. poradny: odstraněn odkaz na konkrétní produkt). Mám jen takový menší dotaz, trpím nespavostí a hlavně migrénami, fakt to pomůže proti bolesti a nespavosti? Moc tomu nevěřím, ale už nechci zatěžovat organismus práškami na bolest a spaní. Děkuji za odpoveď 16594 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je fajn, že pro sebe hledáte i jiné možnosti úlevy při nespavosti a migrénách než jsou prášky na spaní a proti bolesti. CBD oleje se na různé potíže v poslední době využívají čím dál více a mnoho lidí s nimi zažívá úlevu. Doporučují je také někteří lékaři (například lékař z jiné poradny v odpovědi na dotaz ZDE). Existují už i odborné studie, které zkoumaly vliv CBD na spánek (ZDE) a na bolesti (ZDE) a kde se podařilo prokázat pozitivní efekt. Na internetu pak můžete také nalézt velké množství osobních zkušeností v různých diskuzních fórech.

Zda CBD pomůže právě Vám nedokážu spolehlivě odhadnout, je to velmi individuální. Nicméně je to podstatně menší zátěž pro organismus než Vámi zmiňované léky. Pokud se rozhodnete to vyzkoušet, můžete výsledný efekt v oblasti spánku také podpořit dodržováním zásad takzvané spánkové hygieny.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.8.2021

Extáze, MDMA, dojezdy, nevolnost

Dobry den, tento vikend na festivalu jsme meli dva vecery uzivani emka a extaze, prvni vecer byl naprosto v poradku ve vsech smerech, byli jsme zodpovedni, druhy den ale bylo silene vedro a my nemeli vubec hlad a celkove jsem toho mela hodne malo, pote jsem si ja osobne vecer dala 0,5 emka v piti a pak jsme tancili asi pul hodiny, pak ale zacalo prset a hodinu a pul jsme museli vydrzet ve stanu, potom jsme omylem udnuli a po dvou hodinach spanku jsem nahodila jednu celou extazi nalacno, celkove mi to ten vecer neudelalo uplne nejlepsi stav, ale trapi me to az doted. Den po tom jsme byli s pritelem v saune a relaxu a bylo vse v poradku, ale den potom jsem brzy vstavala a uz dopoledne se mi delalo velmi nevolno, mela jsem silne narazove zavrate, mziky pred ocima, bylo mi na zvraceni a doslo mi, ze jsem uz od ctvrtka nebyla na stolici a bylo pondeli. Stolice uz pote ten den byla, ale na zvraceni mi bylo cely den a i den potom (dnesek - utery). Chci se zeptat, jestli jsou tyto problemy jen nejake hodne spatne dojezdy, rozhozeny zaludek, nebo jestli tyto zavrate nezpusobila nedelni sauna? Jsem opravdu zoufala, zitra uz se nemohu omluvit z prace, ale v takovemto stavu nejde fungovat, pomohlo by se vyzvracet? Jak dlouho takoveto stavy trvaji? Predem mockrat dekuju za odpoved a dekuju za to, ze tu takhle pomahate❤️ 16595 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a ocenění naší práce.

Píšete, že jste si dala emko a extázi dva večery po sobě, přičemž první večer proběhl v pořádku, druhý večer to neudělalo nejlepší stav a určité dojezdy cítíte dodnes. Je fajn, že se snažíte najít užitečné řešení, jak se těchto stavů zbavit. Jedním z důvodů, proč se takto cítíte, může být právě Vámi popisovaný nedostatečný odpočinek mezi jednotlivým užíváním v kombinaci s vedrem a nechutenstvím. Po jednorázovém užití substance se doporučuje období 2-3 týdny bez drogy, aby mělo tělo dostatečný čas k regeneraci. Pokud dojde k opakovanému užití v takto krátkém časovém úseku, Vámi popisované stavy nejsou neobvyklé. Tato kocovina může přetrvávat i několik dní. Pokud nemáte přímo potřebu zvracet, násilně bych to nevyvolávala. Přeci jenom Váš žaludek je spíš podrážděný, ale po více dnech po intoxikaci už není nutné z něj „na sílu" něco dostávat.

Průběh dojezdů můžete pozitivně ovlivnit dostatečným odpočinkem, konzumací nápojů s minerály (nejlépe iontové nápoje) a psychickou pohodou. Jelikož během noci pod vlivem drog ztratíte spoustu tekutin a je potřeba myslet na prevenci dehydratace, myslím si, že sauna pro Váš vyčerpaný organismus není vhodná. V případě, že by Vám nevolnost stále přetrvávala, bylo by fajn nic nepodceňovat a navštívit doktora.

Pokud by Vás zajímalo více o snižování rizik spojených s užíváním, můžu doporučit tento článek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.8.2021

Furolin, kratom

Dobrý den, užívala jsem 5 dní Furolin a jak mi bylo zle + se přidala bolest zubů tak jsem na to s rozestupem užila 3x kratom na úzkosti a bolesti. Teď zpětně si uvědomuji že to asi nebylo úplně nejlepší nápad. Můžu mít z tohoto nějaké trvalé následky pokud by to mělo nějakou interakci? 16591 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

v první řadě děkuji za dotaz. Je fajn, že se snažíte dohledávat informace ohledně bezpečné kombinace látek.

Co se týče kombinace Furolinu a kratomu, tak jsem na internetu nenašel žádné dostupné studie, které by potvrzovaly nebezpečnou kombinaci těchto látek. Kratom doposud není dostatečně prozkoumaná látka, nicméně existují informace ohledně nebezpečných kombinací. Antibiotika v kombinaci s kratomem na seznamu nejsou a zkušenosti samotných uživatelů naznačují, že jim kombinace antibiotik s kratomem neuškodila. Vzhledem k nedostatku vědeckých studií však berte tyto informace s rezervou.

Zároveň se dá obecně říct, že užití více látek současně může být pro tělo větší zátěž, obzvlášť když je tělo oslabené kvůli nemoci. Sledujte proto Váš zdravotní stav a pokud byste měla obavy, že něco není v pořádku, obraťte se na svého lékaře.

Zdraví poradna EXTC

 

 

 

skrýt odpověď ↑
30.7.2021

CBD, testování

zdravim mam tu takový zajímavý problem už přes 10 let kouřim trávu.. tehdá nějaké cbd nebylo legální a tak jsem samozřejmě kouřil nelegální odrůdy a taky se neustále dostával do konfliktu se zákonem... v práci me vyhodili jen že jsem nalizal... kvůli trávě jsem i seděl ... a to nemluvím o vztazích, protože si vyhledávám pouze "normální" slečny ... ale na druhou stránku trávu uzivam nekolik let právě pro jeji lékařské účinky.. tzv skero nekouřím a v poslední době se vic a vic snažím kouřit pouze cbd (je jedno proč...ale vím ze mi to pomáhá na mě potíže a prášky zkrátka brát nechci) ale teď tu přichází ten zajímavý problém o kterém se nikde nemůžu dočíst.... když kouřim po domacku vypěstovanou cbd odrůdu ... (příklad tatanka pure cbd,cbd medik,) či koupené pytlíky s trafiky většinou pojmenované jako amnesia,skywalker,ak47 ale vse cbd ... jde o to ze pokud to ma povolenou hranici thc a vysokou hladinu cbd ... ukáže se to thc na testech ???? jde o testy které používají v práci, policejní testry páč bych si i rád udělal řidičák a legálně mohl jezdit ... a taky jde o testy které se dají volně koupit v lékárnách ... zřejmě ty nejlevnější (přítelkyně me chce testovat) takže se ptám na možná i životně důležitou otazku.... Při kouření cbd květů nalížu thc? a v případě ze nalížu "orientační" test ... co se pak ukáže na krvi ? a je to co se ukáže na krvi povolené právě v té práci ,nebo třeba za volantem?... ano je to spoustu otázek najednou ale vše směřuje k jedné otázce MŮŽU BEZTRESTNĚ KOUŘIT CBD KVĚT S OBSAHEM DO 0,3% THC I V PRÁCI A ZA VOLANTEM ? NEBO JE TO JAKO S ALKOHOLEM ? dočetl jsem se jen to ze cbd izolát nejde nalizat ale i cbd květech jen mlhavé info ... děkuju prosím Za odpověď 16590 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je fajn, že se snažíte si zjišťovat informace o užívání CBD a testování.

Ptáte se, zda nalížete THC při orientačních testech, pokud kouříte marihuanu s minimálním podílem THC. I přesto, že zde bývá stopové množství THC, je zde velká pravděpodobnost pozitivity. Pokud by se jednalo o případ, kdy lze jít na následné laboratorní testy, v takových případech je to doporučené. Krevní testy jsou spolehlivější a přesnější, měly by THC pozitivitu vyloučit. Při testování v práci, případně policií za volantem, by měla být vždy možnost podstoupit právě laboratorní testy. Orientační testy mohou být nespolehlivé a neměly by na jejich základě být vyvozovány důsledky. Více si o falešné pozitivitě můžete přečíst zde.

Pokud by Vás zajímalo více, můžete kouknout na tento článek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.7.2021

Extáze, kokain, anestezie

Dobrý den, na konci ledna 2022 mám jít na operaci, která bude probíhat v celkové anestezii. Při konzultaci jsem vyplňovala dotazník, kde se ptali na užívání návykových látek, myšleno kdykoliv v minulosti. Cca 3-5 let zpět jsem často užívala extázi a někdy i kokain, teď už jen velmi výjimečně, nicméně jsem se za to styděla a v dotazníku zaškrtla “ne”, ale teď mi kamarádka říkala, že pokud jsem někdy něco brala může se stát, že mi anestezie nezabere a probudím se uprostřed zákroku. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to pravda a měla bych se o užívání před operací zmínit, nebo jestli to není nutné a vše bude v pořádku, když už nic užívat do operace nebudu. Děkuji za odpověď. 16589 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se nad možnými riziky zamýšlíte.

Kombinace stimulantů jako je extáže či kokain s anestezií opravdu není dobrý nápad. Nicméně po třech až pěti letech od ukončení častějšího užívání, zároveň pokud nyní až do ledna 2022 nic užívat nebudete, by již žádné riziko hrozit nemělo. Tyto látky se z těla vyplavují nejdéle v řádu několika dní, pauza 6 měsíců i od rekreačního užití by proto měla být dostatečná.

Pokud byste chtěla ještě vyjádření přímo od lékaře (kterého v týmu nemáme), můžete to probrat před operací v rámci konzultace, nicméně hrozí riziko, že tuto zkušenost lékař zanese do Vaší zdravotní dokumentace (do lékařské zprávy o zákroku). Tato zpráva se obvykle předává ošetřujícímu praktickému lékaři a mohlo by dojít k tomu, že byste měla užívání stimulantů uvedeno ve Vaší kartě. Alternativní způsob, jak získat ještě vyjádření od lékaře, je anonymně položit dotaz v některé z online lékařských poraden, například ZDE.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 7195zobrazit stránku: