Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 7169zobrazit stránku:

17.7.2021

Kombinace antidepresiv a stimulantů

Zdravím. Brala jsem 3 měsíce Asentru na úzkosti ale nepomohla mi a tak teď beru Velaxin 75mg. Chci se zeptat, když chci jít za měsíc na akci a chtěla bych si dát nějakou drogu, mohu si něco na antidepresiva dát? Například pervitin nebo extázi? Mockrát děkuji ❤️ 16586 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

předně bych ráda ocenila zodpovědný přístup k Vašemu duševnímu zdraví, který je znát z potřeby mít všechny důležité informace před tím, než se rozhodnete, k užití Vámi zmiňovaných drog.

Velaxin je antidepresivum, které patří do skupiny léčiv nazývaných inhibitory zpětného vychytávání serotoninu a noradrenalinu (SNRI). Tyto látky je nebezpečné kombinovat zejména s dalšími látkami serotogenního typu, mezi které patří i pervitin a extáze (MDMA). Jejich kombinací může dojít k tzv. serotoninovému syndromu, což je stav, který může být život ohrožující. Nejde však o jediné látky jejichž kombinace s Velaxinem může být potenciálně velmi nebezpečná. Doporučuji Vám přečíst si příbalové informace zde, kde jsou všechny nebezpečné kombinace vyjmenovány a mohlo by Vám to pomoci zorientovat se v tom, kterým látkám se při zvažování rekreačního užívání drog spíše vyhnout. V letáku se zaměřte zejména na sekci s názvem „serotoninový syndrom“.

Další riziko, které s sebou užití zmiňovaných látek přináší je, že může dojít dočasnému zhoršení Vašich úzkostí. Látky ze skupiny amfetaminů jako je pervitin a extáze (MDMA) způsobují v rámci tzv. dojezdu drastický úbytek neurotransmiterů serotoninu v mozku, což se uvádí jako samotná příčina úzkostí či depresí a právě užívání antidepresiv pomáhá s tím tento úbytek kompenzovat. Nebezpečné mohou být také příměsy, které se do těchto drog často přidávají a o nichž se většinou od prodejce nedozvíte. Ty mohou obsahovat látky jejichž kombinace se SNRI antidepresivy může být i život ohrožující (npř. DXM). Co je důležité o této kombinaci ještě vědět je, že očekávaný prožitek bude pravděpodobně slabší a kratši než obvykle. Nedoporučuje se v takovém případě užívat další dávky, abyste prožitek zintenzivnila či prodloužila.

Ani o jedné kombinaci tedy nelze říci, že by byla bezpečná. Pokud byste se pro užití přesto rozhodla, tak nezapomeňte na pravidla bezpečnějšího užívání, jejichž dodržení může pomoci snížit některá rizika s tím spojená. Pro více informací bych doporučila probrat situaci s Vaším psychiatrem. V případě, že by se v průběhu vyskytly jakékoliv zdravotní komplikace, tak neváhejte volat 155!

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.7.2021

AT ambulance, terapie, sázení

Dobrý den, Jsem matka 23 letého syna, který má deprese a ty řeši sázenim. Poprvé se k tomu dostal před 2 lety, kdy se po 3 letech s nim rozešla přitelkyně. Brzo jsem to prokoukla a spolu jsme začali řešit. Je v tom ale namočený zas a já bych ráda vyhledala pro něho i pro sebe odbornika. Psychiatričku navštěvuje, ale ta mu jen přidává léky na spani, v současnosti ji určitě lže, takže bych ráda vyhledala pomoc odboenějši, co řeši závislost a nenahrazuje ji pouze léky. V okolí nemohu nic najit. Děkuji za odpověď. 16585 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Jsem ráda, že hledáte pomoc pro syna i pro sebe. Při řešení závislosti problém zasahuje i lidi z okolí dotyčného a určitě je fajn říct si o pomoc a podporu.

Píšete, že Váš syn navštěvuje psychiatričku, ale ráda byste vyhledala odbornější pomoc. Napadá mě zkusit vyhledat např. ambulantní centrum v Pardubicích. Jinou formou pomoci může být centrum Naberte kurz, kde můžete využít jejich internetového poradenství, případně využít jejich příručky a ostatní přehledně zpracovaný materiál.

Další možností je využití terapie, která může být přínosný doplněk k ostatním využívaným formám pomoci, ať už pro Vaše syna, nebo pro Vás samotnou. Pokud byste měla zájem, nebojte se oslovit místní odborníky o kontakt na lokální terapeuty.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.7.2021

Pervitin, recidiva

Dobrý den,asi před pěti lety jsem měl těžké období a známý mi dal lajnu pervitinu. Svět se najednou změnil byl jsem plný energie atd. Dojezdy jsem měl hrozné. Bral jsem cca půl roku celkem intenzivně pouze nosem.Potom jsem se den ze dne rozhodnul skončit a zaplaťpánbůh je to už pět let. Chci se zeptat myslíte že i po té době mi hrozí recidiva? Žádné nutkání necítím jen velmi řídce ale vždy si uvědomím že to k ničemu nebylo a je to v pohode. Jediné co mi chybí tak to jak jsem tenkrát rychle zhubnul ( mám nadváhu. 16583 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. V první řadě mi přijde skvělé, že se Vám podařilo přestat užívat pervitin ze dne na den. Navíc od pervitinu abstinujete již pátým rokem, což už je slušná doba.

Uvádíte, že se u Vás velmi zřídka objevuje nutkání k užití pervitinu - sám si ale uvědomujete, že opětovné užívání by k ničemu nebylo.  Rád bych Vás ujistil v tom, že občasné chutě bývají poměrně normální a setkává se s nimi většina lidí, kteří někdy užívali návykové látky. Přijde mi důležité, že jste si těchto nutkání vědom a že si uvědomujete své stanovisko k užívání.

Co se týče samotné recidivy, tak určité riziko pravděpodobně bude existovat vždy. Proto je důležité si uvědomit, co by mohlo být případným spouštěčem k opětovnému užití. Spouštěčem může být třeba známý, který pervitin užívá, negativní emoce nebo náročná životní situace apod. Sám píšete, že Vám chybí rychlé zhubnutí - i to by mohlo být případným spouštěčem.

Z Vaší zprávy mám však dojem, že máte svůj vztah k užívání vyjasněný a to mi přijde jako základ prevence před recidivou. Stejně tak můžete zkusit dát dohromady další věci, které to můžou posílit. Můžete se zpětně podívat, co Vám pomohlo před 5 lety. Dají se také prozkoumat různé způsoby, jak mít pod kontrolou svou váhu a zjistit, který by Vám nejvíc sedl. Stejně tak dává smysl mít v záloze někoho, komu se můžete svěřit, když budete cítit obavy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.7.2021

Falešná pozitivita

Dobrý den, opakovaně vždy při prohlidce jsem pozitivni na amfetamin, ačkoliv pervitin neberu. beru leky trexan neo (kortikoidy), brufen, piji celkem dost energetickych napoju Tiger, dále doplnkova strava o vitamina D,C,zinek a vápnik. Leky beru kvuli lupence ktera mi vlezla do kloubu, pokud jsem dobre informovany muže za lupenku ledniny, ale nevim zda toto onemocneni muze zpusobovat pozitivni test, pri odberu krve se vzdy prokáže, že jsem žádné drogy nebral. A obvodní doktor říka že on neví co by to mohlo zpusobovat. Předem děkuji 16580 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz. Ptáte se, co by mohlo způsobovat opakovanou pozitivitu na amfetamin navzdory tomu, že tuto látku neužíváte. Neuvádíte jaký typ testu je Vám v těchto případech prováděn, ale předpokládám, že jde o některý z orientačních screeningových testů ze slin nebo z potu, u kterých se falešná pozitivita skutečně může objevit. Jako často zmiňované příčiny se uvádí situace, kdy test zareaguje na nějakou jinou látku, která svým složením připomíná danou drogu, ty bývají nejčastěji obsaženy v lécích. Dále může reagovat na onemocnění ledvin či jater. Častou příčinou falešné pozitivity je i vadný test. Vždy do toho vstupuje více faktorů a je těžké bez laboratorního vyšetření a kompletní diagnostiky určit, co konkrétně to může způsobovat ve vašem případě. Z informací, které uvádíte mohou připadat v úvahu v podstatě všechny zmiňované možnosti.

Pokud byste měl zájem o detailnější informace a důkladnější prozkoumání příčiny popisovaného jevu, můžete se zkusit obrátit na některou z laboratoří soudního lékařství, kde dělají toxikologické rozbory biologického materiálu (krev/moč) a současně mají k dipozici toxikologa, který by mohl provést kompletní posouzení Vašeho zdravotního stavu. Osobně můžeme doporučit Ústav soudního lékařství v Olomouci či v Ostravě. Ani zde ale není jisté, že se jim podaří zdroj falešné pozitivity odhalit. Cena za podobné vyšetření hrazené samoplátcem se pohybuje v rozmezí 2000 – 3000Kč.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.7.2021

Testy na drogy, silniční kontrola, doba detekce drog

Dobrý den. Měl jsem silniční kontrolu a test drugwipe ukázal slabě pozitivní Amfetamin. Při rozboru krve mi přišel výsledek že jsem byl pozitivní na THC 6.3ng/ml a Amfetamin byl negativní. Ale marihuanu jsem kouřil 2.dny zpátky. Takže když budete víkendový uživatel v pátek užijete v neděli v testu Drugwipe nenalížete nic, ale v krvy vám to prostě najdou. Nechápu to,když mi vyjede pozitivní test Drugwipe pouze na amfetamin a lékařská zpráva vyšetření orientace, zornice, chování atd vyjde, že jsem byl normální. Jak může policajt zaškrtnout rozbor i na THC? Bylo jim jasné, už jen z úsudku lékaře, že test na amfetamin bude a byl negativní. Nové fakultní studie ve spojených státech jasně prokazují, že rozlišit aktivní molekuly THC je aktuální metodou našich laboratoří nemožné. Děkuji za vyjádření. 16578 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz ohledně testování při silniční kontrole.

Testy na drogy prováděné přímo na místě bývají pouze orientační. Bývá běžnou praxí, že na základě jejich výsledku pak PČR zadává k vyšetření z krve právě ty substance, na které vyjde pozitivní výsledek. Je však jen na posouzení konkrétních policistů, zda do protokolu vyplní žádost o provedení testů i na širší spektrum látek, což se mohlo stát i ve Vašem případě.

Ptáte se na dobu detekce aktivních metabolitů marihuany v těle. U svátečních kuřáků se uvádí 6-8 hod, u chronických uživatelů může jít až o několik dní. Co se týče naměřené hodnoty z krevních rozborů, existuje tabulka udávající hodnotu, nad kterou je člověk brán jako ovlivněný a druhá hodnota udává, zda je člověk ve stavu vylučujícím způsobilost. U marihuany se jedná o 2ng/ml a 10ng/ml. V praxi se tedy na základě hodnoty naměřené v krvi určí, jestli šlo o přestupek nebo trestný čin. Je však potřeba říci, že tyto hodnoty nejsou dané zákonem, jde o jakousi doktrínu vycházející z praxe a vždy je případ posuzován jako celek společně s lékařskou zprávou atd.

Pokud by Vás zajímalo více informací o silniční kontrole, můžete je dohledat zde. V případě potřeby je možné se obrátit na bezplatnou právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
28.6.2021

Test z vlasů, toxikologická laboratoř

Dobrý den, osoba v blízkém okoli ma jit na test z vlasu, ale nikde nemůžeme najít kde ho provádí.. máte prosím nějaký seznam kde se testy provádí? Děkuji 16577 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

testy z vlasů provádí specializované toxikologické laboratoře (toxikologie), které se nachází ve větších městech, při nemocnicích. Můžete zkusit kontaktovat nejbližší nemocnici a informovat se, zda v rámci ní funguje toxikologická laboratoř, nebo by jako vodítko mohl posloužit tento seznam toxikologických laboratoří, které jsou kvalifikované k vyšetřování specifických návykových látek z krve a moči (ucelený seznam laboratoří provádějící testy z vlasů bohužel v ČR nemáme k dispozici).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.6.2021

Pervitin, legalita

Dobrý den,četl jsem tady zajímavý článek o pervitinu,ale chybí mi v něm jedna informace....Byl pervitin dostupný v dřívějších dobách legální látkou? Slyšel jsem,že se dal koupit stejně jako dnes Panadol. 16575 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Z dostupných zdrojů o historii pervitinu lze zjistit, že ve třicátých letech dvacátého století v německé říši (a následně i v okupovaných zemích) jej bylo možné zakoupit v lékárně. Nejprve zcela volně a později na lékařský předpis. Pokud by Vás toto téma zajímalo více, asi nejobsáhlejší historický exkurz přináší kniha Normana Ohlera Totální rauš - drogy ve třetí říši, ukázka z knihy ZDE, případně existuje dokument Hitlerovi narkomani.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
21.6.2021

Pozitivní orientační test na amfetamin

Dobrý den, Minuly týden me zastavila hlídka PČR ,která mi udělala test z potu , vyšel mi pozitivni na amfetamin .. Pervitin jsem kouřil před 2 dnama před testem , jaká je prosím pravděpodobnost ze jsem v den odběru měl v krvi méně než 25 ng. Druhy den me hlídka zastavila znovu a test jsem mel již negativní . Moc děkuji za odp. Michal 16574 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz. Předně bych ráda ocenila skutečnost, že jste při pozitivním orientačním testu využil možnosti testu z plné krve, který prokáže konkrétní hodnoty látky v krvi. V opačném případě byste byl automaticky považován za pozitivního, což však test z krve může vyvrátit. Konkrétní hodnota obsahu látky v krvi vždy záleží na souhře hned několika různých faktorů a je tedy velmi obtížné Vám takto od stolu konkrétně odpovědět. Vždy záleží na tom, zda jste pravidelný uživatel, v jakém množství jste látku užil, zda jste si mezitím dopřál dostatečný odpočinek včetně spánku, kolik jste toho snědl, vypil, v jaké jste fyzické kondici, atd. S ohledem na tyto faktory pak v čase klesá i množství dané látky v krvi. Obecně lze říci, že aktivní metabolity amfetaminu v krvi lze detekovat 1-3 dny od jeho užití viz zde.

Nicméně vzhledem k situaci, kterou popisujete, je velmi nepravděpodobné, že by hladiny amfetaminu ve Vaší krvi přesáhly hodnoty, které jsou kvalifikovány jako trestný čin. Z toho vyplývá, že i v případě, že by hladina přesáhla 25 ng, tak by měl být Váš případ posuzován jako přestupek. O přestupcích rozhoduje obecní úřad a za přestupek řízení pod vlivem návykových látek řidiči hrozí pokuta v rozmezí 2 500 až 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok a ztráta 7 bodů. Více informací o řízení pod vlivem naleznete zde.

V případě, že by se v souvislosti s tímto problémem vyskytly další problémy právního charakteru, můžete se obrátit na Právní poradnu A.N.O., která se tomuto tématu věnuje.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
19.6.2021

Odebrání řidičského průkazu

Dobrý den mám dotaz. V roce 2007 mi byl odebrán ŘP skupiny T a jelikož sem dostal i zákaz řízení neřešil sem to. Jenže je to týden zpět a já si udělal autoškolu na skupinu B. A při silniční kontrole(já neridil) sem se dozvěděl že mám zakaz řízení stále platný co musím prosím udělat abych neměl problém děkuji za info 16572 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

naše poradna nabízí poradenství v oblasti návykových látek, Váš dotaz proto neumím zodpovědět. Obraťte se prosím na poradny, které se zabývají právní problematikou. Kam se lze obrátit najdete např. na tomto odkazu, případně se můžete obrátit na poradnu pro řidiče.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
19.6.2021

Testování na drogy a zkažené zuby

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, minulý týden jsem dělala test ze slin a bohužel byl pozitivní. Nic neužívám, takže jsem byla z toho dost rozhozena. Souhlasila jsem s s dalším testováním a chci se zeptat je možné že by na testy mohli mít vliv velmi zkažené zuby? Děkuji za odpověď 16573 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Píšete o testech ze slin, které se provádí při tzv. orientačních screeningových testech. Nevýhodou je fakt, že nejsou 100% spolehlivé, může dojít k tzv. falešné pozitivitě. To znamená, že test může zareagovat na něco jiného - buď na různé užité látky, které složením připomínají drogu (nejčastěji jsou obsažené v lécích), případně na onemocnění ledvin či jater, také může být chyba v samotném testu. Mezi obvykle uváděné důvody falešné pozitivity zkažené zuby nepatří. Nicméně souvislost by zde mohla být, pokud třeba ve spojitosti s tím užíváte nějaké léky (např. analgetika).

Určitě je fajn, že jste souhlasila s dalším testováním. Jediné spolehlivé a směrodatné jsou toxikologické krevní rozbory v laboratoři, u kterých lze přesně určit, že jste nic neužila. Nevím, zda Vaše druhé testování již proběhlo, pokud ještě ne, doporučuji vyžadovat právě tento druh testu. Neznám důvod Vašeho testování, pokud byste však potřebovala právní pomoc, nabízím možnost kontaktovat bezplatnou právní poradnu A.N.O.

 

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.6.2021

Marihuana a špatné vnímání

Dobrý den, 3.6.2021 jsem užil marihuanu po cca 9 měsících, konkrétně jsem měl "kybl" což byl celkem dobrý materiál a mělo to hodně THC, stavy jsem měl úplně v pohodě, večer jsem se šel akorát vyspat, celý týden jsem byl úplně v pohodě, bez žádných stavu, další týden což je 14.6.2021 jsem začal pociťovat menší dezorientaci a špatné vnímaní, trvalo to asi 3 hodiny každý den, 18.6.2021, žádné špatné stavy jsem neměl, zajímalo by mě jak to může odejít, jestli to mám nechat na těle, každý den jsem celkem ospaly takže jestli to nemůže udělat i tohle že mám ty stavy. Děkují za odpověď 16571 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Těžko posoudit, jestli jsou stavy, které popisujete, důsledkem předešlého užití marihuany. Je možné, že se jedná o nějakou formu „flashbacku", ale také zde nemusí být žádná souvislost a příčina může být úplně jiná. Pokud pocity dezorientace, špatného vnímání a ospalosti stále přetrvávají, nebo se vracejí, pak bude určitě lepší nečekat a zajít na lékařskou prohlídku.

Pokud se rozhodnete v budoucnu ještě užívat marihuanu, je fajn zamyslet se nad minimalizací rizik s ní spojenou. Píšete sice, že jste měl po „kýblu" v pohodě stavy, nicméně tento způsob kouření je v kombinaci s materiálem obsahujícím vysoké množství THC poměrně rizikový. Snadno dojde k předávkování a následným nepříjemným stavům a dýchací soustava dostane taky poměrně zabrat. Rozhodnutí je samozřejmě pouze na Vás. V případě zájmu o informace ohledně bezpečnějších způsobů užití atd., si můžete projít například tento článek na našem webu.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
16.6.2021

Přítel užívá pervitin

Dobrý den, mám na vás dotaz žádám o radu, nám přítele jsme spolu 5 let name dítě a já dvě starší, před 6 měsíci začal přítel užívat pervitin aplikace kouření, troufnu si říct že už možná také snupani,několikrát jsem se mu zkoušela pomocstoho dostat jelikož po pár dnech užívání spadne do šílených stavu kdy má paranoju a nevím jak to vše popsat je mimo, mumla si pro sebe, brečí, je nepříjemný, nyní jsem ho odstěhovala k jeho matce, nechci to zažívat a chrání své děti, je to na hlavu, chtěla bych poprosit o radu kde a jakym způsobem se vůbec tyto lidé léčí? Může zajít třeba je svému lékaři obvodnímu pro nějaké prášky? Děkuji za info 16570 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Hned na začátku bych chtěla ocenit, že jste se rozhodla chránit své děti (a i sebe) a přítele odstěhovat. Dovedu si představit, že to asi nebylo lehké.

Co se týče možností léčby, v České republice jsou dva základní typy: ambulantní léčba a léčba pobytová. Ambulantní léčení znamená. že člověk pravidelně, například 1-2x týdně dochází na sezení s odborníkem a společně hledají způsoby, jak z toho ven. Pokud tato ambulantní forma nestačí, je pak dalším krokem léčba pobytová, která může být různě dlouhá, podle zvoleného zařízení. Její nejkratší variantou bývá takzvaný detox (14 dní až měsíc), dále střednědobá v některé z psychiatrických nemocnic či léčeben na 2-5 měsíců anebo léčba v terapeutické komunitě (obvykle okolo 1 roku). Přímo v Karlových Varech je pobočka poradny Světlo (kde pracují s uživateli drog a také jejich blízkými) a mohli by Vás nasměrovat na konkrétní pracoviště a také Vám podat případně další rozšiřující informace.

Ptala jste se také na možnost léků od obvodního lékaře. Praxe v ČR je taková, že pokud člověk informuje svého praktického lékaře o tom, že má potíže s drogami, obvykle to znamená záznam ve zdravotní dokumentaci a také ztrátu řidičského průkazu. To je pak do budoucna často překážkou například při hledání práce atd. Zároveň jsem se nesetkala s tím, že by existovaly nějaké účinné léky, které by mohly závislostní problém zcela vyřešit. Je však běžnou praxí, že se nějaké zklidňující léky podávají práce na výše zmiňovaném detoxu, po dobu nejtěžších prvních dní.

Úspěšnost všech těchto možností je závislá na motivaci a odhodlání toho, koho se to týká. Z Vaší strany může přicházet podpora, která může celému procesu odvykání napomoct, nejtěžší kus práce je však na Vašem příteli. Abyste na celou situaci nebyla sama, doporučuji služby poradny Světlo využít také pro sebe, nechat se jimi celou situací provázet a konzultovat s nim i jednotlivé kroky.

Přejeme hodně štěstí, poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.6.2021

Šňupací tabák, datum spotřeby

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak dlouho mohu pouzivat snupaci tabák red bull po otevření, má určitou dobu trvanlivosti ? Dekuji za odpověď Lucie 16568 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz. Dle rozhodnutí WHO nemusí výrobci šňupacího tabáku na krabičku uvádět datum spotřeby. Při správném skladování by měl tabák vydržet poživatelný poměrně dlouho. V různých internetových diskuzích, kde se vyjadřují pravidelní uživatelé, běžně zaznívá, že tabák užívají klidně ještě i rok po otevření. Ideální je asi orientovat se dle vůně, která by neměla být vyčpělá a současně dle vlhkosti tabáku. Správně skladovaný a k požívání vhodný tabák by měl být stále jemně navlhlý. Pokud je tabák příliš vysušený, tak bych doporučila obnovit zásoby.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
13.6.2021

Kratom, závislost

Zdravím poradno. Již jsem tři měsíce a půl čistý od metamfetaminu a marihuany, bral jsem perník asi devět let, a trávu asi třináct. Je mi o mnoho lépe, lépe se mi funguje, přemýšlí v práci mi přidali peníze a celkově vztahy a čistota vnímání jestli to tak můžu nazývat je lepší a snesitelnější.. Alkohol mi nikdy moc nechutnal a nebralo mě to, ovšem našel jsem si "náhražku" kratom který mi v mých bazicich chvílích kdy bych si perník extrémně chtěl dát opravdu uleví a potlačí to "abstinenční příznaky" .. ovšem už ho beru něco přes měsíc a v poměrně vysokých dávkách.. klidně i 30g denně.. vždy vysadím na dva tři dny v týdnu a potom si ho znovu objednám a jedu si na tom, nedělá mi to žádné problémy spíš naopak mi to docela pomáhá dělat činnosti které by mě jinak spíš nervovali.. ovšem bojím se že si vypěstuji fyzickou závislost, jak dlouho trvá přibližně vznik fyzické závislosti? Psychickou už asi mám, snažím se to vysadit dřív než to bude horší, než to začne dělat problémy.. chci být už v pohodě, je mi bez těch drog dobře, a nechci ani ten kratom.. jaká je šance že že už jsem fyzicky závislí? Děkuji za reakci ???? 16567 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Předně bych chtěla ocenit Vaši motivaci a vůli abstinovat od pervitinu a marihuany. Je znát, že Vám abstinence přinesla spoustu pozitivního a že jste si vědom jejích přínosů ve Vašem životě. Zároveň je super, že se snažíte předejít další závislosti a dohledáváte si informace.

Kratom bývá často vykreslován převážně v pozitivním světle, jeho užívání s sebou však nese určitou a nezanedbatelnou míru rizika. Jedním z nich je právě vysoký závislostní potenciál. Mezi fyzické abstinenční příznaky může patřit bolest kloubů a svalů, rýma, pocení, třes, průjem či zvracení, nespavost, zhoršená koncentrace, sucho v ústech atd. Často bývají stavy připodobňovány odvykání z opiátů. Co se týče Vámi zmiňované doby vzniku fyzické závislosti, různí se v závislosti na mnoha faktorech, jako je délka a intenzita užívání, sklony jedince k závislostnímu chování, kvalita substance atd. Fyzickou závislost sám u sebe s jistotou zjistíte až ve chvíli, kdy kratom vysadíte a budete na sobě výše zmíněné příznaky pozorovat. Uvádíte celkem vysoké užívané dávky, po jejichž vysazení abstinenční syndrom vyloučit nelze.

Stále je však o kratomu celkem málo dostupných spolehlivých informací. Pokud by Vás zajímalo více, z českých webů mohu doporučit například tento článek.

Pokud byste se rozhodl pro úplnou abstinenci od kratomu, ráda bych Vás v tom podpořila. Přínosem by mohlo být kontaktování odborníka, který by Vám mohl být podporou při odvykání. Může jít například o formu terapie nebo adiktologické poradny. Píšete, že byste kratom rád vysadil dřív, než začne dělat problémy. Zároveň je Vám podle Vašich slov bez drog dobře. Napadá mě možnost zkusit kratom vysnižovat postupně, aby došlo ke zmírnění možných abstinenčních příznaků. Zároveň by mohlo být dobré nemít ho u sebe velké zásoby a například si rozdělit dávky na jednotlivé dny, kdy už bude docházet k jejich zmenšování. Stejně tak je dobré i nadále myslet na pauzy mezi užíváním, které by se daly v rámci cesty k abstinenci prodlužovat.

 

Zdraví poradna EXTC

 

 

 

 

skrýt odpověď ↑
8.6.2021

Asentra, extáze, MDMA, LSD, amfetamin, kokain, antidepresiva

Dobrý den, nikde jsem na můj dotaz nedostala komplexní a užitečnou odpověď, tak dotaz směřuji na Vás. Již několik týdnů beru AD Asentru, kvůli HPO a jelikož se blíží léto a většina podniků už téměř naplno otevřelo, ráda bych je navštívila s tím, že bych měla záměr užívat drogy. Před AD jsem brala z těch více dostupných, např. XTC, mko, LSD, amfetamin, kokain atd. Bohužel teď, když jsem na AD mám strach ze serotoninového syndromu a chtěla bych se zeptat, jaké látky užívat v kombinaci s Asentrou (AD SSRI), abych předešla co největším nežádoucím a nebezpečným účinkům? Mám problémy s alkoholem a nerada bych alkohol zvolila jako jedinou možnost náhrady drog. 16563 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz - je fajn, že si ověřujete informace předtím, než se rozhodnete něco užít.

V naší poradně nepracují lékaři, ale z dohledatelných informací můžu říci, že co se týče kombinace SSRI antidepresiv a extáze (MDMA), tak se jedná o rizikovější užití. Jak sama píšete, je zde riziko vzniku serotoninového syndromu, ale není tak vysoké jako např. u IMAO antidepresiv. Zároveň je třeba počítat s určitým rizikem, že užití drogy může mít vliv na Vaši léčbu.

Co by pro Vás mohla být podstatná informace, tak že u SSRI je pravděpodobné, že celkový prožitek z extáze bude menší než obvykle. Nedoporučuje se tedy v případě neúčinnosti užívat další dávky. Pravděpodobně se dostaví pouze krátký stimulační efekt, nikoli „klasický" zážitek. Problémové může být i samotné složení látek - často jsou v nich přimíchané věci, které ve společné kombinaci se SSRI mohou být životu nebezpečné (např. DXM).

Nicméně podle této tabulky by kombinace SSRI a MDMA neměla značit zvýšené riziko - neberte to však jako doporučení. Podobná rizika spočívají i v užití kombinace kokainu s amfetaminem. Co se týče kombinace SSRI a LSD, je třeba počítat s tím, že tato kombinace může nepředvídatelně změnit účinky a průběh a je zde podobné riziko serotoninového syndromu jako u extáze.

V dotazu se zmiňujete i o alkoholu. Rád bych, aby zde zaznělo, že podle tabulky Tripsit je kombinace SSRI a alkoholu pro tělo rizikovější než výše zmíněné látky, a to především pro zvýšenou zátěž orgánů jako jsou játra, ledviny atd.

O žádné kombinaci tedy nemůžu říci, že by byla zcela bezpečná. V případě, že se však rozhodnete užít některou z látek, dodržujte pravidla bezpečnějšího užívání a ideálně informujte někoho z přátel o této kombinaci. Pro detailnější zodpovězení Vašeho dotazu ještě doporučuji konzultovat přímo s lékařem, ideálně který se věnuje drogové problematice. V případě potíží neváhejte kontaktovat linku 155.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.6.2021

Kratom a epilepsie

Zdravím, chci se zeptat jestli můžu užívat kratom když mám epilepsii? 16562 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je dobře, že se snažíte zjistit takovéto informace. Ohledně kratomu je zatím bohužel nedostatek výzkumů, co by jasně popisovaly podobné souvislosti. Na co lze v rámci některých studií narazit je, že jedním z možných důsledků užívání, jsou blíže nespecifikované záchvaty. Těžko tedy soudit, jestli a případně jak mohou souviset s epilepsií. Obecné informace ohledně užívání kratomu včetně rizik si můžete přečíst například v tomto článku. Další možností může být kontaktování této poradny, ve které mají doktora specializujícího se na drogovou problematiku.

Užívání kratomu nese samo o sobě značná rizika, včetně velmi silné závislosti. Přestože je na internetu často prezentováno neškodné až zdravé. V kombinaci s onemocněním jako epilepsie, je proto určitě na místě velká opatrnost a ideální je, se podobným látkám vyhnout. Rozhodnutí, jestli budete kratom užívat, je však pouze na Vás.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.5.2021

Test na THC vyšel zvláštně

Dobrý den , dneska jsem si dělal test na thc v moci a měl jsem marihuanu zhruba 2 týdny zpátky test mi vyšel zvláštně čárka která ukazovala že test je pozitivní byla jasně a zřetelně vidět ale ta druhá nebyla moc vidět . Jako byla tam ale nevyrazna mám to brát jako že jsem pozitivní ? Díky za odpověď 16560 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pokud nevyšla správně kontrolní čárka, může to znamenat, že test byl poškozený nebo nebyl správně administrovaný. Je však také možné, že test vychází opravdu pozitivně. Nejde bohužel s jistotou říct, jak takový výsledek interpretovat.

Abyste si mohl být jistější, doporučuji porovnat výsledek s přesným postupem v návodu, tedy jestli se slabší čárka bere jako pozitivní, nebo ne. Případně můžete kontaktovat výrobce testu. Dále mne napadá otestovat se jiným testem od jiného výrobce, ať už z lékárny nebo z internetu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.5.2021

Metamfetamin, užívání léků, bušení srdce

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako spoznám svoj životu ohrozujúci stav a či sa z medicínskeho hľadiska vystavujem veľkému riziku hazardovanie so životom. Pervitín beriem približne od 20.februára tohto roku a od začiatku som dávala už niekoľko-dňové ťahy. Od samého začiatku som maximálnu pauzu mala 17dní ale stalo sa tak len raz a bežne vydržím bez dávky maximálne týždeň. Nesnažím sa už robiť niekoľko-dňové ťahy, väčšinou ostávam pri jednom večeri ale skoro stále sa prekopnem a dostávam sa do niekoľkohodinových stavov delíria, závratov, potenia a neutišítelneho tlkotu srdca. Väčšinou už neviem ani komunikovať, pretože neviem pospájať slová do vety. Najvyšší tlak som si doma namerala 166/120 s tepom 120. Chcela by som sa spýtať najmä na momentálnu situáciu, pretože som začala chodiť k psychiatrovi a začala brať fevarin a atarax. Zatiaľ sú to dva týždne čo ich beriem, ale s tým, že som v minulosti už tieto lieky brala(pol roka dozadu cca). Tento týždeň beriem už 100mg fevarinu, atarax podľa potreby. Chcem sa spýtať, predvčerom som zobrala dvojitú dávku fevarinu(2x100mg) kvôli ťažkému panickému ataku(okolo 17hod), skombinovala to asi so 6tabletkami ataraxu, to by bolo ešte ok, len na druhý deň okolo 19hod som užila pervitín, nie takú dávku ako obvykle, polovičnatú(0.1), zobrala som lieky(predpísaných zatiaľ 100mg), zapila ich redbullom a zároveň neskôr pila aj alkohol(4x 0,4 37% tatratea) po asi 3mesiacoch, alkohol piť nezvyknem.. fajčila som ešte v priebehu pár hodín marihuanu a okolo 2 som prišla domov. Chcela by som vedieť, či sa ešte môžu prejaviť nejaké následky tejto kombinácie a či mi to môže ovplyvniť nejak triezvenie, dojazdy pervitínu aby som vedela ako reagovať. Prvé hodiny odkedy som prisla domov som mala neskutočnú zimnicu ale teraz je už moje telo relatívne celé zahriate, poriadne sa potím, cítim tlak v hlave a v očiach. Jediné čo pociťujem je obrovská únava, závraty a strašne silný a hlasný tlkot srdca, kvôli ktorému nemozem zaspať (je to pocit ako keby mi malo vyskočiť z hrude). Cítim mierne bolesti, pichanie na ľavej časti hrudi, no nič viac. Chcela by som vedieť to môže mať následky či už krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Ďakujem predom za odpoveď. 16558 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je určitě dobře, že se zajímáte o rizika užívání pervitinu v kombinaci s léky a dalšími látkami. Bohužel nemáme v týmu doktora, který by mohl situaci posoudit z medicínského hlediska. Odpovídám proto za naši drogovou poradnu.

Z toho co píšete o tom, jak Vaše tělo reaguje, o Vás mám poměrně velké obavy. Kombinace FevarinuAtaraxu, pervitinu, THC a alkoholu je opravdu velmi nebezpečná a může být až život ohrožující. V příbalových letácích léků je přímo uvedený zákaz kombinace s alkoholem. Taktéž kombinace pervitinu pouze s těmito psychiatrickými léky s sebou nese velmi vysokou míru rizika. Mimo jiné popisujete silný a hlasitý tlukot srdce. Atarax může být spojen se zvýšeným rizikem poruchy srdečního rytmu, který může být život ohrožující. To může vysvětlovat Vaše nepříjemné stavy při kombinaci s pervitinem, který tepovou frekvenci také výrazně zvyšuje.

Jak poznat život ohrožující stav je důležitá otázka. Může to mít velmi podobné projevy, jaké popisujete, které neustupují nebo se stupňují. V případě nejistoty je vždy lepší zavolat rychlou záchrannou službu, kde to s Vámi může operátor/ka vyhodnotit a podle toho rozhodnout, zda pro Vás pošle sanitku.

Zajímáte se také o následky kombinace výše zmíněných látek a ovlivnění dojezdů z pervitinu. Jedno hledisko je krátkodobý stav, který sama popisujete jako velmi nepříjemný. Jedná se opravdu o extrémní zátěž na organismus. Z hlediska psychiky, je užívání drog a alkoholu nebezpečné v tom, že jde proti psychiatrické léčbě. Pervitin, marihuana i alkohol mají negativní vliv na hladiny neurostransmiterů v mozku (serotonin, dopamin, noradrenalin), které se Fevarinem a Ataraxem (pravděpodobně ve spolupráci s lékařem) snažíte stabilizovat. Z toho hlediska je velmi důležité i dodržování jejich předepsaného dávkování. Zároveň pervitin může negativně prohlubovat krátkodobé i dlouhodobé psychotické stavy i ve formě panických poruch, zejména, jestli jste k nim náchylná. Pokud máte důvěru ve Vašeho doktora, tak by bylo dobré vše konzultovat přímo s ním, protože může zohlednit všechny faktory, které do léčby vstupují. Případně se dá obrátit na tuto anonymní lékařskou poradnu, kde by Vám zmíněná rizika dokázali ještě více vysvětlit z medicínského hlediska.

Co se týče dojezdů, budou pravděpodobně náročnější, než při samotném užití pervitinu. Zmírnění dojezdů můžete podpořit dopřáním si více odpočinku, dostatkem tekutin, přísunem zdravé stravy, vitamínů, minerálů a snahou o psychickou a fyzickou pohodu.

Z Vaše textu vyplývá, že Vám užívání způsobuje spoustu nepříjemného. Zmiňujete nadměrné pocení, tlukot srdce, úzkosti, píchání v hrudníku a z toho vyplývající obavy o zdraví. Ráda bych Vás proto podpořila k pauze od užívání drog. Mohlo by být přínosné, zkusit si zmapovat důvody, proč se takto rozhodujete pro kombinaci více látek ve velkém množství. Pokud byste dokázala důvody pojmenovat, dalo by se poté pracovat na změně a zaměření se na jiné činnosti, které by pro Vás nebyly takhle škodlivé. Možností je také spolupráce s odborníky, například ve formě terapie, kde to lze prozkoumat hlouběji.

Držíme palce, ať je Vám brzy lépe.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.5.2021

Armáda ČR, testy, steroidy - Stanozol

Dobrý den, jsem příslušník AČR. Asi měsíc užívám na posilování Stanozolol v tabletách 10mg. Za týden mám jít na každoroční lékařskou prohlídku, odběr krve a vzorek moči. Mohu mít kvůli tomu problém? Může to být důvod k výpovědi? Děkuji 16556 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Součástí lékařského vyšetření u příslušníků AČR je běžně toxikologický rozbor, kde se obvykle testuje přítomnost návykových látek THC, met/amfetaminů, kokainu, opiátů a případně benzodiazepinů. Nenalezla jsem informaci o tom, že by se testovaly také anabolické steroidy, kam Stanozol patří. Nicméně užívání anabolických steroidů nadměrně zatěžuje játra, což se může projevit zvýšenými jaterními testy, což se u takovéto prohlídky může zjistit. Jisté riziko odhalení tady tedy je, pokud by se na to někdo zaměřil.

Co se týče důsledků v podobě hrozby výpovědi - vzhledem k tomu, že jsou anabolické steroidy (i přes rizika, která jejich užívání nese) legální volně dostupné látky, nevztahuje se na ně v rámci Zákoníku práce omezení, které známe u alkoholu či návykových látek, tedy že zaměstnanec nesmí vstupovat na pracoviště pod jejich vlivem. AČR však může mít svá vlastní omezení, se kterými by Vás však měla jako Váš zaměstnavatel předem seznámit. Případně se můžete zkusit anonymně obrátit na armádní náborovou poradnu a zeptat se na to.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.5.2021

Testy, Ritalin při práci, přechod na Mefedron

Dobrý den, předně bych vám chtěl poděkovat za kvalitní práci, kterou odvádíte. Nic podobného jsem na českém internetu nenašel. K mé otázce. Jsem v situaci, kdy čas od času potřebuji zasednout k práci a soustředěně a vytvrale pracovat na finalizaci projektů. V rámci těchto sprintů využívám Ritalin v dávkách mezi 60-120mg denně. Kdykoli procházím tímto sprintem, řízení auta přenechávám ženě a i následně 36 hodin po posledním požití se vyhýbám řízení. Obávám se přitom zejména pozitivního testu na amfetaminy. Když jsem četl informace na tomto fóru, vychází mi, že abych měl "úplnou jistotu", bylo by třeba po posledním požití nesedat za volant 72 hodin. Chci se chovat bezpečně a nikoho neohrožovat, nicméně 72 hodin mi přijde extrémně hodně a dodržování těchto dvojnásobných odstupů je pro mě těžko realizovatelné. Riziko pozitivního testu se ale nechce podstupovat. Známý mi v tomto doporučil Mephedrone, který dle jeho tvrzení není zjistitelný standardními namátkovými testy. Prosím o potvrzení, či zpochybnění jeho tvrzení + potvrzení, doplnění, či opravení mých předpokladů výše. Předem moc díky! S pozdravem Anon z Hradce 16554 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz i za ocenění naší práce. Je dobře, že se snažíte dodržovat rozestupy mezi užitím a řízením.

Máte pravdu, že doby detekce jednotlivých látek v organismu se mohou individuálně lišit. Někomu postačí 48 hodin a u někoho je lepší, když si ponechá rezervu a dobu protáhne na 72 hodin. Abyste zjistil, jak na tom jste, můžete se zkusit otestovat sám testy z moči a/nebo ze slin, které jsou dostupné na internetu a v lékárnách.

Psychiatrický lék Ritalin, který se též používá jako substituce pervitinu, má oproti Mefedronu alespoň jasné složení. Pod názvem Mefedron se prodává více různých látek ze skupiny Kathinonů, které mají různou "kvalitu". Kromě nevyzpytatelného složení hrozí ještě záměna s jinou stimulační látkou, tak i to, že bude obsahovat nebezpečné příměsi. Oproti Ritalinu je také velmi obtížné odhadnout dávkování, i účinky mohou být odlišné a snadno se můžete dostat do intenzivnějšího stavu, než jste měl původně v plánu. Následně díky tomu mohou nastat i velmi nepříjemné stavy neslučitelné s prací. Zároveň po Mefedronu dochází k velmi nepříjemným dojezdům, které jsou typické nadměrnou únavou a neschopností koncentrace. Podobně jako na Ritalinu na něm může poměrně rychle vzniknout závislost, protože má rizika srovnatelná s ostatními stimulanty. Ty mohou sice jednorázový výkon podpořit, ale energii si vyberou zpět. Velké riziko je také v pravidelnosti užívání. Zajímavý rozhovor na téma užívání drog k podpoře výkonu v práci si můžete poslechnout zde.

Mefedron je od roku 2013 na seznamu zakázaných látek. Co se týče jeho záchytu, tak v běžných orientačních testech by se neměl ukázat, protože se jedná o odlišnou chemickou látku. Nicméně podle některých internetových diskuzních fór uživatelů a experimentátorů došlo po užití Mefedronu k falešně pozitivnímu orientačnímu testu na met/amfetaminy. Následný toxikologický rozbor v laboratoři ho už odhalit může. Pokud byste však na rozbor nejel, byl byste rovnou posuzovaný na základě orientačního testu jako pod vlivem. S dostatečným rozestupem od užití se tedy vždy vyplatí rozbor krve absolvovat kvůli šanci na podlimitní množství. Ve vztahu k řízení je ještě důležité uvést, že samotné řízení po něm může být rizikovější právě díky popsaným negativním účinkům nehledě na testy. Rychlejšímu odbourání z těla pak může mírně napomoci pohyb a zdravá životospráva, tedy dostatek spánku, odpočinku, pestré stravy, tekutin, minerálů a vitamínů v běžném dávkování.

Více informací o Mefedronu si můžete přečíst například tady a v angličtině pak na stránkách Erowidu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.5.2021

Kratom, řízení, testy

Dobrý den, V pondělí odpoledne jsem užil Kratom. V úterý okolo 6 hodiny večerní mě zastavila policie a vyšel mi pozitivní ten na pervitin, i když jsem ho nikdy neměl. V nemocnici mi vzali krev a moč. Je možné, ze mi v krvi zjistí látky z Kratomu a když Jo, zda mi můžou odebrat i řidičský průkaz ? Děkuji za odpověď. 16553 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Co se týče testů, které Vám dělala policie, tak ty jsou opravdu spíše orientační (a mohou vyjít tzv. falešně pozitivní), proto je dobře, že jste šel na testy do nemocnice.

Co se týče řízení s kratomem, tak kratom není v ČR zařazen na seznam zakázaných návykových látek, tudíž by to teoreticky neměl být problém. Na druhou stranu nesmí řidič usednout za volant, jestliže je snížena jeho schopnost řídit v důsledku zdravotního stavu, což by užití kratomu mohlo znamenat.

Obvykle se však při testování z krve snaží odhalit tu látku, která řidiči vyšla pozitivně při kontrole policií. Proto věřím, že riziko toho, že by u Vás odhalili užití kratomu, je nízké. Riziko, že by Vám odebrali řidičský průkaz, je podle mého názoru minimální.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.5.2021

Kratom, abstinenční syndrom

Dobrý den, asi před 2 lety jsem začal užívat Kratom. Bohužel těch informaci na internetu bylo málo a nevěděl jsem že na tom vzniká fyzická závislost. Nic méně plánuju do měsíce přestat. Chtěl bych se jen zeptat, existují nějaké léky bez receptu, tedy volně prodejné které se daji použit při odvikani závislosti na opiatech? Děkuji 16552 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz, předně bych chtěla ocenit Vaši motivaci a podpořit Vás v rozhodnutí s užíváním Kratomu přestat. Váš dotaz směřuje k možnostem úlevy od odvykacích stavů vyvolaných absencí od opiátů (kam je někdy řazen i Kratom).

Mezi běžné abstinenční příznaky obvykle patří bolesti svalů a kloubů, potíže se spánkem, slzení očí/nosu, návaly horka, horečka, snížená chuť k jídlu a průjem. I po psychické stránce se mohou objevit projevy emoční nestability. Tyto obtíže obvykle přetrvávají cca 3 dny a při dobrém fyzickém zdraví by měly být zvládnutelné v domácím prostředí. K úlevě od bolestí kloubů a svalů či horečky lze využít běžně dostupné léky jako je ibuprofen či acylpyrin. Se zažívacími obtížemi může pomoci například Imodium, proti nevolnosti a zvracení pak běžně dostupný Kinedryl či Omeprazol. Proti nevolnostem lze využít také například zázvorový čaj či bonbóny.

Při odvykání je důležitý dostatek odpočinku. Pijte hodně vody a jezte pravidelně v malých dávkách. Pro navození lepší psychické pohody je možné využití relaxačních technik jako je meditace či jóga. Případně se věnovat oblíbeným volnočasovým aktivitám, u kterých víte, že se obvykle cítíte dobře. Více zde v aj.

Pokud by obtíže přetrvávaly déle než týden, tak bych určitě doporučila navštívit lékaře, který Vám poradí medikaci přímo na míru Vašim obtížím.

Držím Vám palce ve Vašem úsilí!

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.5.2021

Psychotesty a vrácení ŘP

Dne 13.2.2021 jsem byl kontrolován, naměřeno 0,25 promile. Řidičský průkaz mi byl vrácen, neboť jsem po obědě (dal jsem si 2 piva, že nikam již nepojedu) dostal telefonát, že musím odjet v důsledku Coronaviru do 19:00 na měsíc do Německa, kde jsem do 12.3. pobýval na hotelu. Byl jsem si nakoupit a risknul jízdu. 15.3. jsem byl odevzdat řidičský průkaz s tím, že mi může být po 3 měsících vrácen jako dobrému řidiči bez přestupku, t.j. 16.6.2021, dokonce mi i na přestupkové komisi pomohli vyplnit náležité doklady k vrácení, potřebuji prý jen potvrzení lékaře a psychotesty. Bohužel lékař mi poslal na vyšetření psychiatrie, kde mi bylo řečeno, že musím být u něho rok zaregistrován a chodit týdně na kontrolu, takže policejní ujištění na 3 měsíce mi přijde jako lhaní. Nevím nyní co dělat, po odečtení odchylky Drägru 0,24, jsem měl O,O1 promile, a tento trest mi připadá dost krutý. Děkuji předem za vzkaz. 16551 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je nám jasné, že je pro Vás situace nepříjemná.

Zde najdete, jakým způsobem by mělo probíhat vrácení ŘP. Co se týče lékařského potvrzení, pokud se u řízení pod vlivem alkoholu jednalo o jednorázovou událost, mělo by stačit přímo od Vašeho praktika. Minimálně roční abstinence doložená psychiatrem se dokládá v případech, že jste byl nahlášen na úřadě jako osoba nezpůsobilá k řízení motorového vozidla z důvodu závislosti na alkoholu, viz článek ZDE. Toto by mělo být možné ověřit u Vašeho praktického lékaře - jaký je důvod, že Vás na psychiatrii posílá.

Dále potřebujete tzv. dopravně psychologické vyšetření (psychotesty), které provádí v ČR asi 260 akreditovaných dopravních psychologů. Vyhledat je můžete v rámci uvedeného odkazu podle toho, které máte nejblíže a oslovit je, jaké mají kapacity, aby se celý proces urychlil. Více informací o dopravně psychologickém vyšetření si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.5.2021

Můžu řídit?

Dobrý den, dnes mě zastavila policie, bohužel jsem nadychala 0.62promile. Řidičák mi nechali, ale dnes už nesmím řídit. Půjde to do správního řízení. Chci se zeptat jestli můžu řídit nez bude spravni řízení a co mi hrozí? Děkuji za odpověď 16550 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ve správním řízení Vám za přestupek řízení pod vlivem hrozí finanční pokuta 2500-20000 Kč, zákaz řízení na 6-12 měsíců a odebrání 7 bodů. Viz například stránky Policie ČR.

Pokud Vám nebyl odebrán řidičský průkaz, můžete do doby, než Vám bude uložena sankce zákaz řízení stále řídit. Jestli k tom již došlo a rozhodla byste se tento zákaz porušit, pak by to bylo klasifikováno jako maření výkonu úředního rozhodnutí, za které hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky a peněžitý trest.

Pokud máte více otázek z právní oblasti. Bude ideální obrátit se přímo na specializovanou online právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
11.5.2021

Kodein za volantem

Dobrý den, byl jsem zastaven hlídkou PČR a byl podroben na dechovou zkoušku alkoholu-negativní. Poté na drogy-první pozitivní a druhý taktéž na opiáty, poté jsem šel na krevní zkoušku. Užívám calcium-carbonicum-kodein na syndrom dráždivého tračníku, který mám napsaný a namíchaný od obvodní lékařky. Řidičský průkaz mi nebyl zadržen. Mám se bát o řidičský průkaz, popř. mám si od doktorky zažádat o svolení že s tímto lékem mohu řídit? Děkuji za odpověď. 16548 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je opravdu možné, že orientační testy zachytily kodein, který máte namíchaný v léčivu od lékařky. Proto je dobře, že jste jel na krev. Jinak byste byl rovnou posuzovaný jako pod vlivem. Krevní rozbor přesně určí, o jakou konkrétní látku se jednalo a jaké bylo její množství. Užívání léku můžete následně při správním řízení doložit lékařskou zprávou, pokud by to bylo potřeba.

Zda se máte bát odebrání řidičského průkazu nedokážeme odhadnout. Bude pravděpodobně záležet mj. i na dávkování léku a Vašem metabolismu, také na tom, jak dlouho před jízdou jste lék užil apod. Z tohoto hlediska by to bylo lepší probrat ještě s Vaší lékařkou. Pokud by se s lékem nemělo řídit, měla by Vás o tom informovat. Případně se můžete informovat telefonicky v některé toxikologické laboratoři, kde by o tom měli mít více informací.

Pokud se s tímto lékem může řídit, máte pravdu, že by bylo lepší v autě vozit potvrzení od lékařky. Mohlo by to předejít komplikacím i v budoucnu, ale je otázka, do jaké míry k tomu bude PČR přihlížet. Může se to lišit hlídka od hlídky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 7169zobrazit stránku: