Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 5820 → stránka: 12

21.7.2017

Poppers v moči

Dobrý den, potřebuji se zeptat jestli se dá dohledat poppers v moči. Pujdu na toxikologii. Děkuji

Elcupakabre Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

z informací, co máme k dispozici (např. ze stránek Erowid.org) by Poppers (a obecně Dusitan amylnatý) neměl být drogovými testy snadno detekován, jelikož dochází k jeho rychlé metabolizaci. Nebezpečí bych proto shledával ani ne tak v pozitivních testech, ale ve zdravotních rizicích spojených s jeho konzumací (viz např. tento text).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.7.2017

Nikotin ve slinách

Dobrý den, vapuju každý den elektronickou cigaretu 6mg. Vždy ráno, po obědě a po večeři. Chtěl bych se zeptat, jak dlouho je zjistitelný nikotin ve slinách? Děkuju za odpověď.

erik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

v této naší tabulce se můžete dočíst, že nikotin je ve slinách zjistitelný přibližně 7 - 10 dní.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.7.2017

Odběr krve, testy

Dobrý den, zítra jdu na odběr krve spojený s angínou, kterou aktuálně mám. Nejedná se o toxické testy, jde o klasické testy spojené s onemocněním angíny. Mohou i v takovém případě najít pervitin v krvi, ikdyž ho přímo nebudou hledat? Děkuji

Lorinn Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Platí to, co u obdobných dotazů. V rámci klasických testů, které uvádíte, standardně k toxikologickému rozboru na drogy nedochází.

Zdraví Vás poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
19.7.2017

LSD bez reakce

Dobrý deň, mám dotaz ohľadom LSD. Mal som ho už niekoľko krát, a veľmi som si to užíval. Žiadne "bad tripy" nič zlé, proste naozaj jedna z najlepších vecí, aké som sa kedy rozhodol vyskúšať. Stalo sa mi ale v poslednej dobe pár krát, že keď som si dal LSD, nenastal žiadny účinok. Kamaráti sa ma snažili presvedčiť, že je možné že môžem mať trip a ani si ho nemusím uvedomovať, ale som si celkom istý, že mi to nič neurobilo. Jedinú zmenu, akú som pociťoval, bola, že som sa cítil vyčerpane, bez chuti baviť sa, robiť čokoľvek alebo rozprávať. zaujíma ma, ako je také niečo možné, prečo sa nič nedeje, či som si vybudoval nejakú toleranciu voči LSD alebo je možné, že som si to spôsobil nejak sám, že sa účinok nedostavil? Kamaráti mali ten istý typ LSD ako ja a oni si ho nevedeli vynachváliť. Neužívam to často, nanajvýš tak raz za mesiac.Ďakujem za rady.

Psylynx Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš dotaz, obávám se ale, že Vám nějakou ucelenou hypotézu nenapíšu. Pouze mohu konstatovat, že nárůst tolerance nedává při občasném užívání s cca měsíční pauzou příliš smysl. Nutno také podotknout, že reakce na psychotropní látky bývají přece jen dost individuální a mohou se velmi lišit člověk od člověka, a že vždy záleží (obzvláště u halucinogenů) na setu a settingu a očekávání. Nic konkrétnějšího mne nenapadá, snad jen, že ještě můžete zkusit oslovit tuto internetovou poradnu organizace CZEPS, která zprostředkovává informace o přínosech a rizicích psychedelik. Třeba Vám napíší víc.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.7.2017

Odeberou mi řidičák?

Dobrý den mám takový dotaz jsem nekuřák alkohol nepiju ani nekourim marihuanu nedávno mně chytla státní policie dali mi test na alkohol na marihuana vše bylo negativní jeden byl pozitivní na metanfitamin ale strašně slabě viditelná čárka před tím asi 2-3 měsíce jsem bral anbolika v praškach moč byla pozitivní teď čekám na krev myslíte že mi mohou odebrat řidičský průkaz?? :( děkuji

Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je dobře, že jste jel na krev. Pokud jste metamfetamin (pervitin) nebral, pak to toxikologický rozbor krve jednoznačně potvrdí a o řidičský průkaz nepřijdete. Orientační testy PČR bohužel někdy zareagují na jinou látku než mají a mohou vyjít tzv. falešně pozitivní.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.7.2017

Pervitin versus MDA

Dobrý den, chci se zeptat v čem vsem se liší stav po uziti pervitinu od stavu po uzití emka (mda) zajímají me všechny rozdíly ale i veci v čem se stavy shodují. Děkuji za odpověď

White Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Váš dotaz by se hodil spíše do některého internetového diskuzního fora uživatelů/experimentátorů s psychoaktivními látkami, protože se ptáte na stavy, které jsou pociťovány subjektivně (základní údaje z této oblasti je možné najít např. ZDE).

Za nás mohu podat pouze ucelené vědecké informace o daných substancích, včetně tzv. tripreportů (zkušeností uživatelů tzv. "experiences" v rámci následného odkazu). Vše najdete a můžete sám porovnat na tomto serveru za pomocí těchto informací (v AJ) - 01, 02. Rizikovější profil (i z hlediska nebezpečí rozvoje závislosti, ovlivnění neurochemie mozku atd.) má pervitin/metamfetamin (jakožto extrémní silný stimulant), zatímco emko má spíše empatogenní účinky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.7.2017

Amfetaminy - testy u lékaře? jak s tím skončit?

Dobry den. Prosím Vás mám hneď 3 otázky. Uz 3 roky užívam amfetamín. S niekoľko mesačnými prestávkami Momentálne ho užívam pravidelne asi 4 mesiace. Pred tým 3 mesiace nič. Teraz som začala koli pravidelej unave. V praci dokážem fungovat, pracujem rýchlo aj bez uzivania toho svinstva ale ako prídem domov tak by som len spala. A teraz sa mi zacalo pacit ze konl cgudne. No teraz mám nejaké zdravotne probemy a potrebujem ísť na over krvy. Môžu počas tychto testov ( štítna žľaza plus pár dalsich) zistit ze užívam drogy ? Am ano, tak ako dlho je to možné zistit ?. Dalsia otázka, aj napriek tým narkotikam jazdím každý den. No určite yo neovplyvnuje moju jazdu. No v prípade ze by mi robili testy, na ake lieky są môžem výhovorky? A posledna otazka. Ako są s tým dá skot? Existuju nejaké lovely, ktoré vedia potlacit to nutkanie dalsej dávky alebo to musi byť leń pevna vola ? Vážne s tym chcem skončiť ale ale nemôžem si to dovolit. Len už mám toho dost. Keď vidim ze už mám iba 2g tak už volám a kupujem nové aby sa náhodou nestalo ze si nebudem mat co dat

Anka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

začnu otázkou na testy, většinou se při běžných vyšetřeních nedělají testy na drogy. A pokud z nějakého důvodu ano, museli by Vás o nich dopředu informovat. Amfetaminy je možné zjištit v testech z moči cca 1-3 dny od posledního užití, v krvi cca 12 hodin, přesnější čas není možné určit, záleží na užívaném množství a frekvenci užívání. Vymlouvání podporovat v této poradně nechceme, přesto fakta jsou taková, že některé látky způsobují falešnou pozitivitu na amfetaminy v testech z moči. Jejich výčet můžete najít ZDE ("false positives"). Přesto je možné následnými potvrzujícími testy zjistit, zda se jednalo o léky nebo drogy.

Co se týče přestávání, je to vlastně o něco složitější než "buď léky na potlačení nutkání nebo pevná vůle". Jednak léky s tak specifickým účinkem neexistují a jednak je to u každého člověka trochu jinak. Způsobů, jak s tím skončit, je víc - od pobytové léčby, přes ambulantní pomoc, svépomocné skupiny lidí, kteří jsou na tom podobně, až k variantě bez léčby. Můžete zkusit přestat sama a přitom využít různé příručky (ZDE můžete najít jejich přehled, další tipy také ZDE). Varianta spolupráce s odborníkem, například s psychoterapeutem, Vám může pomoci prozkoumat, co konkrétně Vám brání a co pomáhá být bez amfetaminu, jak se na abstinenci připravit a jak ji následně také udržet. Ještě je varianta spolupráce zároveň s psychiatrem, který může předepsat nějaké léky na zvládnutí nejkrizovějšího období. V každém případě bývá velmi důležitá podpora někoho blízkého. Někdo, kdo Vás nebude odsuzovat a naopak Vás ve Vaší snaze podpoří a pomůže Vám překonat těžké chvíle.

Chápu, že to je pro Vás obtížné v momentě, kdy Vám amfetamin pomáhá zvládat pravidelné stavy únavy a chodíte zároveň do práce. Přesto a vlastně právě proto bych Vás ráda podpořila v tom, abyste si pro tento svůj cíl dopřála co nejvíc prostoru, odpočinku a podpory zvenčí. Obzvlášť ve chvíli, kdy si nyní ani nedovedete představit, že byste si neměla co dát a zároveň už toho máte dost a vážně s tím chcete skončit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.7.2017

Speedball

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně speedballu, což by měla být kombinace pervitinu s heroinem (nebo jiný stimulant + heroin). Na internetu jsem nenašla bližší informace jak rozeznat údajně "čistý" pervitin od speedballu. Účinky nejsou vůbec nikde konkrétně specifikované. Mám důvodné podezření, že jsem tuto kombinaci užila v domnění, že je to pervitin. Sice jsme už jeli v tahu druhý den (takže je mi jasné, že tělo je unavené) ale přes to většinou při šňupání pervitinu jsem nabuzená i tak. Tentokrát jsem asi po půl hodině po užití začala usínat a to dokonce během sexu. Zavírali se mi oči a cítila jsem znatelnější potřebu spánku než před šňupnutím. Dalších asi 6h jsem byla silně nervozní, přecitlivělá, musela jsem se neustále pohybovat i když takové nutkání jinak vždy ovlivním. Přítel chtěl brečet ale nešlo to, zároveň necítil strach a oba jsme byli na dojezdu až moc klidní. Byl to ten zmíněný speedball? Co to ještě mohlo být jiného mimo něj za látku?? Vzhledově to byla naprosto čistá bílá krystalická látka, hořké chuti.

Landroid Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

máte pravdu, speedball je označení pro kombinaci psychostimulační látky (obvykle metamfetaminu) a opiátů. Co se týče informací týkajících se odlišení "speedballu" od pervitinu, jsme na tom obdobně. Nedisponujeme spolehlivými údaji, jak jej spolehlivěji rozeznat (bez podrobné chemické analýzy), tudíž Vám nedokážu odpovědět, zdali to mohl být speedball anebo zcela jiná látka či mix (v úvahu by šlo vzít např. některou substanci z kategorie tzv. reseach chemicals, které mohou být velmi nevyzpytatelné, viz např. tento text). Zároveň by se hypoteticky nabízela varianta (pakliže např. užíváte metamfetamin častěji), že organismus již byl sám o sobě unavený a reagoval jinak než obvykle.

Hypoteticky by po domluvě a za určitých podmínek mělo být možné provést chemickou analýzu vzorku (v pražském Ústavu soudního lékařství a toxikologie). Zkuste se případně poptat na výše uvedeném kontaktu.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.7.2017

Mohou ještě něco najít v krvi?

Dobrý den, řeším jeden problém jsem muž 24let/100kg drogově nazávislý dám si max 2-3x do roka nějakou drogu na festivalu a to se stalo i minulý týden, kdy jsem si dal kokain a trochu mě zbylo, tak na další festivale o 6 dní později ve čtvrtek v 11 večer jsem si dal zbytek, malou čáru max. 0,2 gramu kokainu. V sobotu v 16:00 mě zastavila policie a dali mě líznout a měl jsem tam pozitivní kokain a metamfetamin čárky byly úplně světlé, nešli skoro vidět tak mě vzali raději na moč a krev a mám obavy abych nepřišel o papíry, ikdyž jsem se citíl úplně normálně a nemohlo mě to nijak ovlivnit, bylo toho fakt malo a je to přesně 40 hodin od požití drogy, kterou jsem šnupl. Tak se chci zeptat myslíte, že po takové době můžou najít v krvi větší množství než je povoleno? A ještě se chci zeptat když tam něco bude tak jsem zapsaný v tresným rejstřiku ? Moc děkuji.

turek4 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

podobně jako tazateli před Vámi jsem nucen napsat, že je v obdobných případech složité cokoliv spolehlivěji předpovídat.

Je potřeba také zdůraznit, že zásadní budou pouze a jen výsledky krevních testů (jen ty jsou směrodatné pro zjištění finálních hodnot psychoaktivní látky v krevní vzorku). Mohu uvést, že vzhledem k 40 hodinové prodlevě od posledního užití existuje solidní šance, že testy již nebudou pozitivní (a měly by být pod tímto limitem), viz naše tabulka Testy na drogy.

Pakliže by výsledky hypoteticky pozitivní byly, tak by záleželo, zda by vše bylo definováno jako přestupek nebo jako trestný čin (a na případných hodnotách v ng/ml nad limit). Zde bych Vám doporučil vše probrat přímo s anonymní, bezplatnou Drogovou právní poradnou A.N.O., která se na danou právní oblast specializuje (je možné emailem či telefonicky).

Zdraví Vás poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
16.7.2017

Nepříjemná zkušenost s marihuanou, obavy

Dobrý den, před 2 měsíci jsem se nechal ukecat na to abych vyzkoušel z kamarády trávu (kteří už nějakou zkušenost na rozdíl ode mně s trávou měli). Hulilo se z tzv. vodního bongu. Já jsem vdechnul opravdu štědrou dávku a po pár minutách mě začalo šíleně bušit srdce a já mel opravdu neskutečný panický strach že mé dny jsou sečteny. Strašně jsem panikařil a nevěděl jsem co dělat jen jsem v duchu prosil boha ať přežiji. Přežil jsem a následně mi bylo vysvětleno že to byl silnej matroš proto sem měl halucinace. Nedalo mě to a hend druhý den jsem začal hledat na internetu popisy podobných stavů a narazil jsem na panický záchvat a že je vcelku běžně že marihuana takovýto záchvat vyvolá. Do dnes nevvím zda-li to byl opravdu záchvat či mě ve skutečnosti šíleně bušelo srdce ale to už je asi jedno. Nutno podotknout že jsem měl v to období před zkužkovým na vejšce takže jsem byl i bez toho nervozní. Nicméně po této zkušenosti s marihuanou jsem začal vyšilovat ještě víca také jsem začal vymýšlet v hlavě všechny možné a nemožné scénaře které mohou nastat. Na internetu jsem se dočetl že marihuana může být spouštěc schizofrenie či jiných duševních poruch a začal jsem si sugerovat že to je určitě můj případ a že jsem si skazil živo. Vím zní to přehnaně ale měl sem v to období opravdu spoustu stresu. Nyní uběhli dva měsíce a ja se cítím mnohem lépe. Sportuji, dobře jím a kvalitně spím. Avšak tuto nepříjemnou situaci nemůžu dostat z hlavy. Myslím na ní opravdu denně minimálně jednou a řikám siže pokud po 2 měsících nejsem schopný na to zapomenout tak je možná opravdu něco semnou v nepořádku. Děkuji za odpověd

Cesar Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za sdílení Vaší zkušenosti. Marihuana opravdu mnoha lidem nesedí a nemohou jí kouřit z důvodů vzniku podobných stavů, jako jste měl vy. Je možné, že jste měl příliš silnou dávku a došlo u Vás k předávkování, stejně jako je možné, že se Vám z fyzického stavu a obav rozjela panická ataka a stres kolem zkouškového mohl být dalším faktorem, který na to měl vliv. Vše také mohl být signál k tomu, abyste se do budoucna marihuaně vyhýbal.

Některé druhy silnější THC potentní marihuany mohou způsobovat paranoiu a zároveň marihuana opravdu může být spouštěčem duševního onemocnění, včetně schizofrenie, pokud k němu má daný člověk predispozice. Po jednorázovém užití to nebývá běžné, zcela vyloučené to však není.

Je dobře, že je Vám nyní lépe, sportujete a spíte. To, že to nedokážete dostat z hlavy, může být dáno silným hraničním zářitkem. Pokud byste však celou událost i nadále nedokázal dostat z hlavy a působilo by Vám to obtíže, bylo by na místě vše pro jistotu probrat ještě s odborníkem - psychiatrem nebo psychoterapeutem, ideálně se specializací na užívání drog a závislosti.

Přejeme, ať je Vám lépe.

Poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
15.7.2017

Kokain, testy, limit

Dobrý den, měl jsem malou čáru kokainu cca (0,1-0,2g) možná byl i řízlý s pervitinem to nevím. A dnes po 42hodinach od užití mě chytli policajti a měl sem pozitivní kokoain a methamfetamin čárky na testu byli úplně světlé skoro nešli vidět tak mě vzali na krev a moč. Myslíte, že se nevlezu do povoleného limitu ? :(

majku Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

v obdobných případech je opravdu složité cokoliv spolehlivěji predikovat. Je nutné zdůraznit, že zásadní budou pouze a jen výsledky krevních testů (jen ty jsou směrodatné pro zjištění finálních hodnot psychoaktivní látky v krevním vzorku).

Mohu zde tedy napsat, že vzhledem k 42 hodinové prodlevě od posledního užití kokainu existuje solidní šance, že testy nebudou pozitivní (a měly by být pod tímto limitem), viz naše tabulka Testy na drogy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.7.2017

Marihuana a otěhotnění

Dobrý den. Přes 10let kouřim marihuanu.muze mit užívání vliv na otehotneni? Tři roky už se snažíme a nic :-( dekuji l LUCA

LUCA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Luco,

děkujeme za Váš dotaz. Bohužel v naší poradně nemáme lékaře, který by se k tomuto problému mohl odborněji vyjádřit. Přesto se mi podařilo najít alespoň nějaké informace. Co se týče žen - uživatelek marihuany, může docházet k problémům s ovulací, ke změnám v ovulačním cyklu a následně k problémům v reprodukční oblasti (odstavec konopné drogy a reprodukce tohoto článku). U mužů pak může mít pravidelné užívání marihuany, podle některých studií viz článek zde, vliv na pokles počtu spermií. To pak dále logicky může vést k poklesu plodnosti. Uživání marihuany tedy může mít vliv na otěhotnění, zejména pokud se bude jednat o dlouhodobé a pravidelné užívání.

Píšete, že se snažíte otěhotnět tři roky, proto bych Vám doporučila celou situaci probrat s Vaším gynekologem, který může provést odborná vyšetření a spolu s Vámi hledat příčinu problému. Ta může souviset s kouřením marihuany, ale stejně tak se může jednat o jiný problém.

Hondě štěstí přeje poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.7.2017

Extáze, pocit na omdlení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat loni jsem po prvé užila extázi neměla jsem ani né půlku...žádný stav jsem neměla. Letos jsem jí měla po druhé opět ani né půlku stav přišel, ale tím stylem že mi bylo jednu chvíli na omdlení tak jsem musela jít na wc si ovlažit ruce a dobré poté už mi bylo fajn (jen horko). Chtěla bych se zeptat jestli je tento pocit "omdlení" normální a jestli hrozí po použití extáze omdlít. Děkuji

Eva Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Evo,

nejedná se o úplně standardní nežádoucí reakci při užití MDMA (ta obvykle krevní tlak spíše zvyšuje). Na druhou stranu, každý člověk je trochu jinak citlivý a mohou se tak vyskytnout rozmanité reakce po její konzumaci (zároveň je vždy otázkou, zdali nedošlo k užití falešné "fake" tablety, tablety s příměsemi nebo mixu více syntetických látek, které mohou mít mnohem nevyzpytatelnější profil než samotná MDMA).

Ještě mne napadá, že by pocity na omdlení mohly být spojené s dehydratací a přehřátím organismu, ke kterým po užití extáze může dojít, s o to větší pravděpodobností, pakliže experimentátor důsledně nerespektuje základní zásady harm reduction (viz např. TENTO text).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.7.2017

Extáze, zavodnění organismu

A ještě bych se chtěla zeptat ohledně té extáze kolik litrů vody se tedy doporučuje vypít aby nedošlo ke kolapsu či vlastně k tomu přepití během účinku drogy. Děkuji

Eva Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ještě jednou dobrý den,

doporučuje se především průběžné a pozvolné pití nealkoholických nápojů během párty (nikoliv např. vypití velkého množství tekutin naráz, které je rizikové), v množství cca 0,3-0,5l tekutin za hodinu.

Nejčastěji bývá doporučována minerální voda s vyšším obsahem minerálních látek (je dáno tím, že po požití extáze zažívá organismus rozvrat látkové výměny a ztrácí důležité minerály). Nutno dodat, že je možné tělo zavodnit průběžným a pravidelným pitím takřka jakéhokoliv nápoje (džusu, limonády, čaje atd.). Jedinou výjimku tvoří alkohol nebo káva, které podporují odvodňování a zvyšují riziko dehydratace s následným přehřátím.

Poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
14.7.2017

Pozitivní test při neužívání

Dobrý den , chtěla bych se zeptat brala jsem krátkodobě lexaurin s ibalginem moc jsem nespala, nejedla a pak jsem byla hospitalizována v nemocnici ,a tam jsem měla pozitivní test na pervitin(prý zbytkové množství).Drogy jsem v životě nebrala ,jak je to možné,nikdo mi tam nic k tomu neřekl!Děkuji za odpověd.

Katka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

k tomu, jak je možné, že jste měla v testech pozitivní zbytkové množství pervitinu mě napadá několik možných variant.

Záleží, jaké testy jste podstoupila - orientační slinné testy někdy nefungují a mohou vykazovat tzv. falešnou pozitivitu, i když jste žádnou drogu neužila. Test mohl být poškozený nebo znehodnocený (horkem, mrazem, špatným skladováním) nebo mohla proběhnout chybná administrace testu.

Pokud jste podstoupila toxikologický rozbor krve, pak připadá v úvahu snad jen záměna vzorku krve nebo to, že Vám dal někdo drogu bez Vašeho vědomí (například do nápoje).

Zdraví poradna EXTC

 

 

skrýt odpověď ↑
14.7.2017

Kokain, pervitin

Dobrý den, podle tohoto článku http://www.adiktologie.cz/cz/articles/detail/60/994/Ktere-drogy-nejvic-skodi je kokain škodlivější než metamfetamin (pervitin) - umístil se už na 2. místě, zatímco perník až na 8.. Je to pravda? To mě překvapilo, myslela jsem, že kokain je přírodnější, na rozdíl od pervitinu plného chemikálií a škodlivých sloučenin. Samozřejmě je mi jasné že oboje jsou stimulanty na kterých vzniká závislost, ale proč je kokain škodlivější? Děkuji za info, přeji hezký den

Anastázie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

abych upřímně řekl, také mne to překvapilo a můj žebříček rizikovosti jednotlivých psychoaktivních látek by zřejme dopadl trochu jinak (např. pervitin by byl rozhodně o mnoho příček vepředu). Nerad bych zde obhajoval závěry uvedeného výzkumu z roku 2007, ale říkám si, zdali zde kokainem nebyl myšlený spíše crack (jakožto volná báze kokainu, kde je závislostní potenciál a rizikovost mnohem vyšší oproti kokainu) a zdali se to neztratilo v překladu. Jinak opravdu nevím.

Obecně v lecčems souhlasím s Vámi, že při srovnání pervitinu a kokainu má stimulační účinek (při obdobné dávce) mnohem silnější pervitin. Stejně tak "dojezd" (a jeho nepříjemné důsledky) bývá u kokainu popisován jako méně intenzivní oproti srovnatelné dávce u pervitinu atd.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.7.2017

Kofein

Jak sypky prašek kofeinu rozpustit v trozce vody na žilni užiti aby byla voda pruhledna bez znamek

Čarka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za napsání do naší poradny, ale bohužel Vás v tomto ohledu konkrétněji nenasměrujeme. Bližší informace ohledně nitrožilního užití kofeinu k dispozici nemáme. Jedná se přece jen o oblast, na kterou se nespecializujeme (viz naše pravidla). Můžete případně zkusit ještě např. TUTO poradnu.

Nutno závěrem stručně podotknout, že se pohledem harm reduction (snižení rizik) jedná o nejrizikovější možný způsob konzumace kofeinu s extrémním rizikem předávkování. To může zahrnovat především záchvaty paniky, úzkosti a pohledem dalších zdravotních obtíží např. srdeční arytmii, křeče či bolesti hlavy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.7.2017

Hraniční hodnota THC v krvi

Dobrý den, známého zastavili policisté a po orientačním testu na drogy "nalízal". Odvezli ho k lékaři, který mu udělal motorické vyšetření a divil se proč někoho, který je absolutně v pořádku, vůbec vozí a otravují je s tím. Nicméně po vyšetření krve měl přesně 2ng/ml THC v krvi. Policistům se přiznal, že zřejmě před 3dny kouřil marihuanu, ale není si jist, protože byl opilý. Celou dobu spolupracoval a choval se vzorně, i policisté se divili výsledku testu. Následně dostal trest 6 měsíců bez ŘP a pokutu. Je ta hranice přesně 2ng/ml, nebo 2ng/ml a výše? Má smysl se proti tomu odvolávat? Pokud se odvolá, zastaví se tento příkaz a může zatím vlastnit ŘP do vyřešení správního řízení? (ŘP tehdy neměl u sebe, takže ho neodevzdal)

Robin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Robine,

děkujeme za Váš dotaz a oceňujeme, že se snažíte pomoci známému.

Podle nařízení vlády je řidič považován za ovlivněného konkrétní látkou při dosažení limitní hodnoty. U THC je to tedy 2 ng/ml a výše. Posudek lékaře ohledně způsobilosti k řízení je bohužel důležitý až při rozhodování, zda se jedná o přestupek nebo přečin. Ohledně možnosti odvolání a dalšího právního postupu bude lepší kontaktovat přímo anonymní bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O., která se na tuto oblast specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.7.2017

Kdo odpovídá?

Dobrý den, ráda především bych vás chtěla pochválit za skvělé fungování poradny a za solidní poradenství. Můj dotaz se tentokrát netýká žádného mého problému, ale vaší poradny jako takové. Odborníci, kteří zde fungují... byli také někdy na drogách a pak se dali na poradenství? Nebo s tím mají zkušenosti pouze díky práci s drogově závislými? Děkuji za info a přeji hezké a slunečné léto.

Arela Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za slova chvály k práci naší poradny.

K Vašim otázkám - z hlediska důvěryhodnosti poradny beru otázky směřované přímo na nás jako legitimní a oprávněné. Přesto se v tomto případě jedná o osobní témata, proto odpovím v obecné rovině. Jak je tomu v běžném životě, tak i u nás mohou být zkušenosti různé. Ovšem z hlediska naší práce to zásadní roli nehraje. Práce v poradně nebo v drogových službách obecně není podmíněna zkušenostmi s drogami, ale spíše vzděláním v příslušných oborech.

Při zodpovídání dotazů o psychoaktivních látkách vycházíme především z odborných publikací a zdrojů, výzkumů a také zkušeností lidí, se kterými pracujeme. V poradně aktuálně pracují psychologové a sociální pracovníci, kteří všichni dlouhodobě působí v oblasti sociální práce, poradenství a terapie s uživateli drog.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.7.2017

Extáze, pervitin

jak zjistim ze je v extazi pervitin ? :) dík

Tom Tom Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel nijak snadno. Jednou z možností by bylo otestování dané substance pomocí tzv. Marquis nebo Ehrlichova činidla (činidlo by mělo být možné objednat ze zahraničí). Je potřeba zdůraznit, že tato činidla ukáží pouze přítomnost určitých látek, ale už ne celkové složení testované drogy. Výsledek testu tedy přinese pouze omezené informace o testované látce.

Zároveň by mělo být hypoteticky možné udělat po domluvě za určitých podmínek v pražském Ústavu soudního lékařství a toxikologie chemickou analýzu vzorku, přičemž její cena by se měla pohybovat od cca 1800 Kč do několika tisíc, dle zvolené metody. Zkuste se případně poptat na výše uvedeném kontaktu.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
8.7.2017

Nepříjemný stav po marihuaně

Dobrý den, Přibližně před 2 týdny jsem požil máslo z marihuany. Přehnal jsem to s jeho množstvím a přibližně 12 hodin jsem byl psychicky úplně mimo, dalších 12 hodin stav postupně odezníval. Snažil jsem se to prospat a být v klidu, ale moc se mi to nedařilo, byl to docela nepříjemný zážitek. Další dny se zdálo, že je všechno zase v pohodě, ale vcera, po 2 týdnech, jsem se probudil ze spánku z nepříjemného a divného snu a měl jsem takový stav, který připomínal ten předtím. Dnes večer nemůžu usnout, protože jsem při usínání v docela nezvyklém stavu mysli. Přes den jsem byl v pohodě. Nemám úplně na 100% psychiku, ale vcelku se držím, jenže tato zkušenost s marihuanou mě docela rozhodila. Nejsem si jistý, zda-li je to stav způsobený marihuanou a THC, které se v těle ještě úplně neodbouralo, nebo se mi rozvinuly nějaké psychické problémy. Přes den je to v pohodě, ale večer když usínám a uvolním se moc ne.

Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

děkujeme za Váš dotaz. Doufám, že v době kdy čtete tuto odpověd již nepříjemné stavy odezněly. Po 2 týdnech by už účinné látky marihuany neměly být v těle. Je však možné, že se jedná o takzvaný „flashback". Tento stav se objevuje i po delší době od užití nějakých psychoaktivních látek a je charakteristický krátkými změnami vnímání a pocitem, že je člověk opět pod vlivem užité látky. Jestli je zde souvislost mezi stavem, který jste prožíval po požití másla z marihuany, následným flashbackem a nezvyklým stavem mysli při usínání, nelze jednoznačně určit. Možné to však je.

Marihuana opravdu někdy může spustit duševní onemocnění, pokud k němu má člověk například genetické dispozice, nebo je u něj zatím v latentní - „nepropuklé" podobě. A s větším množstvím THC, jako je obvykle v mléce, se riziko zvyšuje.

Pokud se jednalo opravdu o flashback, pak by se intenzita stavů měla snižovat a postupem času by měly vymizet úplně. Případně se už nemusí ani opakovat. Pokud by se však stavy, které popisujete opakovaly a způsobovaly Vám potíže, můžete vyhledat odbornou pomoc u lékaře nebo psychologa a absolvovat vyšetření, zda je vše v pořádku.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.7.2017

Testy, vyšetření

Dobrý den, pročítala jsem si dotazy na této stránce, ale nikde jsem nenašla přesně můj případ, ačkoliv jsou zde trochu podobné, tak jsem se vás chtěla zeptat: ve čtvrtek mám v plánu si dát v menší míře mdma a o týden později mám přinést moč na kultivaci (jelikož jsem měla zánět ledvin dlouhodobě). Drogu jsem neužila více než půlrok. Chtěla jsem se zeptat, zda-li je možný něco najít právě v takových testech, který se zaobírají infekcí močových cest, ledvin apod. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Božena99 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

platí to, co u obdobných dotazů. V rámci testů, které uvádíte, standardně nedochází k tzv. toxikologickému rozboru moči na drogy, proto se nemusíte obávat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.7.2017

Extáze, rozchod a špatné stavy

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, už víc jak měsíc beru escitalopram mylan. Beru jednu tabletu denně ráno. Měl jsem totiž nějaké špatné stavy, panické ataky, nebylo mi dobře. Situace se po užívání zlepšovala, každopádně do toho jsem měl asi 4x extázi..předevčírem jsem měl 1,5 a když jsem se vzbudil tak jsem měl takový hrozný dojezd, hlavně jsem se ještě do toho rozešel s přítelkyní, která mi byla dost oporou a byli jsme rozhádaní. Teď samozřejmě ještě letní akce a prostě ona si nějak užívá, já jsem se snažil nějak užívat. Na té extázi to bylo super, ale potom ten dojezd, který jsem vůbec nezvládl to bylo hrozné, nechtěl jsem se s nikým vidět, byl jsem zavřený doma, nedokážu si ted nějak představit, že bych se s někým bavil..Jako dokonce jsme si napsali i s tou mojí bývalou holkou a psala mi, že to bude v pohodě a už jsme se včera viděli a bylo to celkem v pohodě. Ale říkala mi, že prostě s někým už měla pusu ale že to jako neřeší. Neudělalo mi to moc dobře když jsem přijel domů, špatně se mi spalo, zdály se mi špatné sny.. Vzbudím se a zase prostě nějaké výčitky a je mi totálně špatně když si vzpomenu, že se tam bavila s někým a bavila se líp než já a já to teď nezvládám a beru prášky a všechno si moc beru. Takže mám teď takové úplně zvláštní nahoru dolů stavy, které nejsou vůbec příjemné, v jedné chvíli bych chtěl ležet, v druhé bych šel nejradši na kolo, odreagoval se, ale hned v zápětí se mi vůbec nic nechce dělat a zase bych si šel lehnout a s nikým nebavil. Máme doma oslavu a ani nechci chodit dolů a bavit se s lidmi nemám na to vůbec chut. Takže nevím, snažím se myslet pozitivně, ale jde to těžko, podle mě mám v hlavě velký humbuk z těch všech věcí. Snažil jsem se i přečíst nějaké téma, ale stejně budu rád, když mi individuálně odpovíte. Děkuji moc.

Reflection Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz, ve kterém popisujete nepříjemné stavy při dojezdu po Extázi, z nichž některé přetrvávají.

Užívání drog téměř vždy ovlivňuje tzv. set a setting, za "setting" se označují vnější faktory u užití, jako je podoba prostředí, hlučnost, ostatní lidi okolo a podobně. "Set" je oproti tomu dán vnitřním rozpoložením člověka - jeho náladou, očekáváním, duševním rozpoložením i fyzickým stavem. Proto i toto období, kdy jste po rozchodu s bývalou přítelkyní může mít vliv na výsledné stavy po požití MDMA. To, že to nezvládáte víc než ona, nebo že se ona bavila líp je pocit, který nyní můžete prožívat, důležité však je si uvědomit, že se nejedná o neměnný stav, ale o určitopu fázi, kterou nyní teď tak máte a který se s postupem času může měnit.

Ve svém dotazu píšete, že berete antidepresiva. Escitalopram Mylan patří do skupiny antidepresiv SSRI, jedná se o selektivní inhibitory zpětného vychytávání serotoninu čímž zvyšují tak jeho hladinu v mozku. Kombinování s MDMA je značně rizikové a může ovlivňovat výsledný stav na dojezdu. Navíc užití Extáze může narušit medikaci, protože mění chemickou rovnováhu v mozku. Může tak rozkolísat již stabilizovaný stav, negativně působit na prožívání a vše ještě zhoršit. Prostě Extáze a ostatní drogy nejdou s antidepresivy tohoto typu dohromady a mohl byste si tím ublížit.

Jako podstatné vnímám Váš popis svých "nahoru dolů" stavů, kdy se Vám v jednu chvíli chce se nějak odreagovat a zároveň se Vám vzápětí nechce dělat nic. V podobných fázích a chvílích života se totiž často doporučuje aktivita, která by Vás bavila a přivedla na jiné myšlenky. Například sport zvyšuje hladinu endorfinů a dopaminu, čímž pozitivně působí na náladu i na kvalitu spánku. Stejně důležitá může být i podpora zvenčí. Ať už od blízkých osob, nebo od profesionálů. Často právě dlouhodobější psychoterapie v kombinaci s vhodnou medikací, vede efektivněji z depresí a ke změně.

Držíme palce, aby Vám bylo lépe.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.7.2017

Pervitin, metabolismus

Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli pervitin urychluje metabolismus ? A kdyz prestanu brat jestli mi zustane zrychlen metabolismus nebo ne ? nebo jak vubec funguje to ze clovek hubne? Dam pr. V pondeli,utery,streda davam (skoro nejim) a ve ctvrtek jsem na dojezdu a popadne me vlci hlad.. co stim ?

nomoredrugs Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Metamfetamin opravdu metabolismus narušuje a zrychluje pomocí extrémní stimulace, která mj. vede k většímu pohybu. Vše je ovlivněno také sníženou potřebou jídla. Za to si pak vybíra svou daň ve formě toxického působení na tělo a mozek.

Dá se očekávat, že v případě abstinence metabolismus zrychlený moc dlouho nezůstane (pakliže byste najednou nezačala sama od sebe sportovat a nenahradila jej nějakou pravidelnou aktivní činností). Více si o tomto tématu můžete přečíst např. v tomto anglickém článku.

Na otázku co s tím, je poměrně jednoduchá odpověď. Bezpečnější pro organismus je vyhnout se metamfetaminům, upravit jídelníček a životosprávu včetně aktivního pohybu. Pak je solidní šance, že člověk zhubne v dlouhodobém horizontu a bez zdravotních následků, které se dříve či později objevují.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.7.2017

Marihuana, testy, Německo

Dobrý den. Prosim vás mohli by jste mi poradit? Dnes v jednu ráno mě zastavila Německá policie a dali mi test moči na drogy kde vyšla pozitivní marihuana ale nebyl jsem pod vlivem a naposledy jsem kouřil před týdnem. byli jsme v nemocnici kde mi odebrali krev a budou jí testovat za dva týdny přijde výsledek. nevíte jaký trest mi hrozí? děkuji za radu

Forgy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

právnímu poradenství se bohužel věnujeme pouze okrajově (obzvlášť mimo českou legislativu), proto bych Vám doporučil oslovit např. anonymní, bezplatnou Právní poradnu A.N.O., která se danou problematikou zabývá.

Pakliže by hypoteticky byla situace obdobná jako v ČR, tak by vše mělo být závislé na konkrétním výsledku krevních toxikologických testů (a na rozlišení aktivních a pasivních metabolitů THC). To znamená, že by v případě nenalezení aktivních metabolitů THC (či detekování jejich podlimitního množství) mohlo být od sankcí upuštěno. Jak již jsem ale napsal, vše prokonzultujte raději s již zmíněnou poradnou, která má s drogovou právní tématikou dlouholeté zkušenosti.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 5820 → stránka: 12