Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 1-25 z 7095zobrazit stránku:

20.2.2021

Modřiny na nohou

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká je příčina neustálých modřin na dolních končetinách mých nohou. Stává se tak vždy po tom co si dám. To většinou trvá tak 3-4dny po dobu cca 8-9let. Modřiny jsou někdy miniaturní a někdy zase obrovské. Děkuji za odpověď. Hezký den ???? 16470 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tvorbu modřin může ovlivňovat více faktorů a zároveň je ke tvorbě modřin každý človek jinak náchylný.

V souvislosti s užíváním se modřiny nejčastěji dělají v místě vpichu, pokud praskne žíla. Také by mohl být dlouhodobým braním zasažený cévní systém a krev necirkuluje dostatečně po celém těle. Nicméně bez lékařského vyšetření není možné s jistotou určit příčinu. Váš problém by bylo dobré zkonzultovat s lékařem a nechat si udělat krevní obraz, jen lékař dokáže posoudit, zda je tvorba modřin nadměrná a může Vám zahájit léčbu (nejčastěji léky na ředění krve).

Další variantou by mohlo být problém zkonzultovat s pracovníky v kontaktním centru nebo na terénu. A taktéž vyzkoušet nějakou dobu nebrat a sledovat, jestli se modřiny dělají méně. Pokud ano, bylo by východiskem nepokračovat v užívání.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.2.2021

Pervitin, absces, hydrokortizon

Zdravím, ve vyhledávání jsem nenašel, a tak se zeptám nově. Abusus pervitinu cca 3 roky, poté 10 let abstinence. Nyní již cca. rok opět užívám. Vždy i. v., dodržuji max. sterilitu a zásady asepse. Obtíže žilního systému v souvislosti s i. v. užíváním nejsou. V současnosti se mi vytvořil v podkoží na horní straně lýtkové kosti absces, který je abnormálně velký, infiltruje do lýtka a zřejmě částečně i do stehna. S podporou mazání (kafr, kortikoidy, ATB, heparoid) a polohování celý útvar imunita ohraničuje směrem pod koleno, zánět ustupuje, resp. začíná se tvořit hrot a pod ním ložisko. A teď ten dotaz: chtěl bych podpořit imunitu Hydrocortisonem. Netroufnu si ho dát ale i. v., a tak bych volil spíše p. o. cestu. Bohužel ale netuším možnou interakci. Je známé jak tyto dvě látky reagují? Nic dalšího neberu (ATB, která jsem psal jsou jen lokálně) - pouze Diozen a Ascorutin. Dál bych se rád zeptal, jak velká je pravděpovbnost, že vznik abscesu souvisí s abusem pervitinu i. v.? Míval jsem v obl. třísel hnisavé cysty/abscesy, které ale nikdy podobně nevypadaly, a vždy se po excizi znovu neobjevily, nezřídka i samovolně. Předem moc díky za váš čas a ochotu. Mějte se a ještě jednou díky BP 16468 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bouhužel se mi nepodařilo najít informace, na které se ptáte a navíc jako nelékař si netroufnu odpovědět ohledně lékových interakcí. Pokud hledáte odpověď lékaře zároveň působícího ve službách pro uživatele drog, můžete zkusit tuto internetovou poradnu kolegů, kde by měl být k dispozici lékař.

Vznik abscesů s injekčním užíváním pervitinu velmi pravděpodobně souvisí. Nejčastěji sice vznikají v místě vpichu, ale mohou se tvořit i jinde, a to když se bakterie neusadí pod kůží, ale jsou odneseny spolu s krví po těle a vytvoří zánět jinde. Taktéž může hrát roli "čistota" pervitinu, který může obsahovat různě nebezpečné příměsi. Chtěla bych Vás proto podpořit v tom, ať při injekčním užívání i nadále dodržujete veškeré zásady bezpečnějšího užívání, jak píšete. A zároveň si můžete pročíst další informace a tipy pro desinfekci, filtrování a podobně (např. na těchto webových stránkách kolegů).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.2.2021

Nepříjemné stavy po extázi

Zdravím, v štvrtok 28.1.2021 som večer a počas celej noci užil 3,5 tablety extázy. Medzi tým som taktiež fajčil marihuanu. V sobotu 30.1.2021 som užil ďalšie 2,5-3 tablety extázy a taktiež som do toho fajčil marihuanu. V nedeľu ráno sa mi strašne začala točiť hlava a prechádzali mi cez hlavu niečo ako elektrické šoky/impulzy. Neskôr som aj zvracal, to už je za mnou, no točenie hlavuly a tie "impulzy" pokračujú ďalej. Ďakujem vopred za radu. 16466 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

popisujete nepříjemné stavy, jako je zvracení, točení hlavy a impulzy, které přecházejí přes hlavu. Zmíněné reakce organismu mohou souviset s nadměrným užitím extáze v kombinaci s marihuanou v takto krátkém časovém úseku a intenzitě. Takový způsob užití je z pohledu harm reduction totiž velmi rizikový.

Bohužel však takto na dálku a bez lékařského vyšetření nedokážeme s jistotou určit příčinu problémů ani to, jak se bude situace nadále vyvíjet. Může se jednat o signál těla, že jste to s množstvím extáze přehnal, stejně jako se mohly přidat ještě další okolnosti, jako je únava, nedostatek spánku a regenerace po pátečním užití či jiné oslabení organismu. Nyní by bylo dobré si dopřát dostatek času na odpočinek po fyzické i psychické stránce, s dostatkem spánku, pitným režimem, zdravou stravou a doplněním minerálů a vitamínů.

Pokud by tyto stavy neodeznívaly nebo se zhoršovaly, bylo by na místě se nechat zkontrolovat u praktického lékaře, který Vás může nasměrovat na další vyšetření ke specialistům, pokud by to bylo potřeba. Zároveň by bylo užitečné si nyní dát od extáze pauzu. Doporučená doba mezi užitím extáze je 2-3 měsíce, aby se tělo stihlo vrátit do normálu. Ze zdravotního hlediska platí, že čím delší rozestup mezi jednotlivými užitími dodržíte, tím lépe.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.1.2021

Pervitin, falešná pozitivita

Dobrý den, dostala jsem se do poměrně složité situace, přítel si myslí že beru pervitin (on sám uživatel je). Pervitin jsem nikdy nepožila (aspoň ne vědomě). Měla jsem možnost udělat si test na drogy, který jsem s radostí podstoupila, jelikož mám čisté svědomí a věděla jsem že bude negativní, opak byl pravdou.. Denně kouřím trávu, takže THC vyšlo pozitivně,vše ostatní vyšlo negativně, ale pervitin byl pozitivní,vůbec to nechápu,přítel mi samozřejmě nevěří (já sama bych taky nevěřila). Hledala jsem si důvody falešné pozitivity, ale nic z toho nemohlo mít za důsledek moji falešnou pozitivitu. Přemýšlela jsem,jestli to není z něj, když jsme měli sex,jestli se z něj něco nevyloučilo do mě, nedokážu si to vysvětlit.. Bohužel jsem párkrát příteli zalhala,takže mi pochopitelně nevěří,ale teď mluvím pravdu a on mě má za smažku.. Myslíte,že je možné,abych byla pozitivní z něj? Nebo vás napadá nějaký jiný důvod? Jsem z toho zoufalá,předem děkuji za odpověď. 16463 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

varianta, že se do Vás něco z pervitinu vyloučilo při sexu s partnerem, je velice nepravděpodobná.

Orientační testy bývají bohužel často nepřesné. Falešnou pozitivitu u nich může způsobit i chyba testu, jeho špatná administrace nebo další příčiny, jako je užití léků na astma, na nachlazení (s obsahem preudoefedrinu), sprejů do nosu, různá onemocnění jater či ledvin (viz false positives) apod. Stoprocentně přesný je pouze toxikologický rozbor krve, který je však finančně nákladný.

Je jasné, že podezírání a nedůvěra ze strany přítele je nepříjemná. Můžete s ním celou věc zkusit znovu probrat s tím, že opravdu neberete, a že test mohl být chybný. Můžete se také domluvit na dalším testu, pokud by to mohlo důvěru mezi vámi zlepšit. Mezitím se můžete zkusit znovu otestovat jiným testem sama, lze je zakoupit na internetu či v lékárně, abyste měla jistotu, že nevychází znovu falešná pozitivita. Případně zkusit test od jiné značky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.1.2021

Stejná tableta extáze - zcela odlišný stav?

Dobrý den, mám dotaz ohledně nedávné veskrze negativní zkušenosti po užití extáze. S partnerem si jednou za pár měsíců něco dáme. S extázi máme za ta léta par velmi pozitivních zkušenosti, nicméně posledně se stalo něco zvláštního. Dali jsme si každý půlku ze stejné tablety. Mi bylo fajn, partnerovi nejprve fyzicky zle a pak usnul, asi na půl hodiny. Jenže když se probudil začal se chovat hodně zvláštně, byl zkrátka neuvěřitelně zlej, agresivní, doslova si vymyslel, že jsem ho prý něčím podrazila a pořád to opakoval dokola, nedávalo to smysl. Několikrát mě zduchnul. Mluvil sprostě a, i když bylo pozdě, dost křičel. Zkrátka byl jak smyslu zbaveny a hlavně jako by to byl někdo úplně jiný. Jsme spolu skoro deset let, není to člověk který by měl sklony k agresi nebo se takto někdy choval. Přišlo mi jako by zcela propadl nějaké paranoii. Byl mimo, chtěl jet někam autem a poprvé v zivote jsem se ho bála. Je možné že by to byl projev toxické psychózy? Nebo mu to prostě nějak nesedlo? Nechápu, že jsme měli tu samou tabletu na půl a rozdíl byl tak diametrální. Nikdy jsem nezažila, že byl měl někdo po extázi jiný stav než ten absolutní blaženosti. Jsou na místě obavy z nějaké skryté duševní poruchy? Opravdu nevím, jak s touto zkušenosti naložit. Dost to se mnou otřáslo. Děkuji za postřehy. 16460 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš dotaz, ve kterém popisujete odlišné stavy u Vás a Vašeho partnera po užití poloviny stejné tablety extáze. Z Vašeho popisu je jasné, že se jednalo o velmi nepříjemný zážitek, kdy jste měla z partnera poprvé strach.

Při užívání extáze má na výsledný stav vliv mnoho faktorů - souhrnně set a setting - jako je míra stresu, ne/dostatek spánku i stav imunity, například když na "člověka něco leze", případně užití jiných látek současně nebo nějakou dobu předtím. Daly by zkoumat různé další hypotetické příčiny (související s příměsemi v extázi nebo s různou koncentrací látek v jedné tabletě), nicméně nedá se s jistotou říct, co přesně stav vyvolalo. Popisujete, že partnerovi bylo nejprve fyzicky špatně, poté usnul a po probuzení se choval paranoidně a agresivně. Jeho organismus reagoval jinak než Váš, což se může stát i u stejné látky. Je možné, že mu to zkrátka nesedlo, i že mu tableta a případné další okolnosti spustily nečekaný nepříjemný stav. I jednorázové užití extáze může vyvolat nějakou formu toxické psychózy. Ani hypotéza, že se mohlo jednat o projev skrytého duševního onemocnění, se nedá bez lékařského vyšetření vyloučit (neurologického, psychiatrického). Pokud by se u partnera podobný stav opakoval, bylo by na místě se extázi do budoucna zcela vyvarovat.

Pro další zjišťování toho, co se vlastně odehrálo, by bylo možné prozkoumat, jak se ke svému prožitku a chování staví partner, jak to působilo na něj a jakou vidí příčinu on. Pokud o tom jde s ním otevřeně mluvit. Přijde mi důležité mu dát i zpětnou vazbu o tom, jak to působilo na Vás, tedy že jste se ho bála a že to Vámi otřáslo. A také věnovat pozornost i vašemu vztahu a snažit se vykomunikovat, co se stalo, a urovnat tento nepříjemný zážitek po užití extáze. Také samozřejmě dává smysl dodržet několikaměsíční pauzu před dalším případným užitím, aby se minimalizovaly rizika podobných projevů.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.12.2020

Pervitin, psychické potíže, kombinace s léky (Xanax)

Dobry den, kdyz si vezmu (nosem) pervitin, mivam pocit, ze mi to zpusobilo nejake poskozeni zdravi. Treba si myslim, ze mam krvaceni do mozku, infarkt, selhavani ledvin, selhani jater a dalsi. Vzdycky si rikam ze si o tom neco najdu na internetu abych se uklidnila ale opak je pravdou a hned sedi priznaky a vylezou clanky-mladik zemrel na kraveni do mozku po poziti pervitinu, smrtelne poskozeni jater pervitin, atd atd. Vetsinou si jdu lehnout a modlim se at se rano vubec probudim a vycitam si ze jsem si zase dala, ze uz to nikdy nemuzu udelat..at dostanu jeste jednu sanci a neumru. Ted za strizliva je to vtipne cist az tomu neverim ale kdyz se mi to deje tak je ta obava hodne silna. Drive se mi to nestavalo, ale nyni je to temer pravidlo a je to hodne neprijemna vec. Jednou jsem si i zavolala sanitku kvuli srdci ale bylo to naprosto v poradku. Pak jsem byla na CT,EKG,KREV,MOC,RTG,UZ - nezjistili mi nic. Co se mi mohlo stat? Je k tomu nejaka definice a literatura? Znamena to snad, ze mam se stimulanty utrum? Co je nejhorsi, ze se mi tohle deje uz i po marihuane. Kamarad mi poradil at zkusim xanax na uvolneni, ze je to proste jen v hlave, ale muze se xanax kombinovat s pervitinem? Nebo jak ho davkovat pro muj problem? Neco jsem si hledala a mam strach aby ten xanax nebyl rizly z fentanylem, hodne se pred tim varuje, jak je to silne. Muze mi s tim pomoci psycholog nebo psychiatr, kdyz tyto stavy mam jen pod vlivem drogy? Dekuju za kazdou radu 16459 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotazy. Jak je i z Vašich otázek patrné, užívání pervitinu s sebou nese určitá rizika. A to jak pro tělo, tak pro psychiku, které jsou velmi úzce propojeny. Zmiňujete, že při užití míváte nepříjemné pocity z ohrožení Vašeho zdraví. Oceňuji, že Vám není Vaše zdraví lhostejné a hledáte, co Vám může pomoci.

Jak pervitin, tak i marihuana, umí podobné stavy vyvolat. A to klidně i v množství, které Vám dříve problém nezpůsobovalo. Vliv přitom může mít momentální stav, psychické nastavení, častější užívání, stres, kombinace více látek atd. Z toho, co popisujete, se může jednat o úzkost nebo jiné psychické potíže. Někdy může užívání vést dokonce až k psychotickým stavům („stíhám"), zejména u dlouhodobějších a pravidelných uživatelů, zřídka i po jednorázovém užití vyšší dávky než obvyklé. Všechny tyto potíže bývají spojené s užitím, ale mohou přetrvávat i po odeznění účinků anebo se při zhoršení objevovat pak i bez drog.

Co se týká hledání informací na internetu, doporučuji vyhledávat zdroje, které se nesnaží o "senzaci" a uvádí přesná fakta (např.  zdezde nebo zde.). Možná by bylo lepší  si informace zjistit ve střízlivém stavu, v případě akutních obav to může mít opačný efekt a prohloubit nepříjemný stav.

Ačkoli nemáme v týmu psychiatra, který by se mohl detailněji vyjádřit ke kombinaci Xanaxu a pervitinu, obecně se určitě dá říct, že může přinést víc problémů než užitku. Tímhle "zaplácáváním" vzniklých problémů jinou látkou můžete přidat celou řadu dalších rizik. Xanax je látka spadající do skupiny benzodiazepinů, které mají vysoký závislostní potenciál a jejich vysazení způsobuje nepříjemné odvykací stavy. Případné nařezání mnohonásobně silnějším fentanylem je v kontextu ostatních rizik tak trochu už jen „třešničkou na dortu".

Na Vaši otázku, zda máte se stimulanty útrum, nemám jednoznačnou odpověď. Z Vašich dotazů je znát, že Vám užívání začíná způsobovat nepříjemné stavy. Nabízí se vyzkoušet, jak pomůže třeba na nějakou dobu drogy neužívat (nebo alespoň snížit dávky). Jak jste sama zmínila, kontaktování odborníka mi přijde jako efektivní cesta. Ten s Vámi může Vaše stavy probrat (a psychiatr případně nasadit vhodnou léčbu). Pokud to bude možné, doporučuji být v kontaktu s ním co nejotevřenější ohledně Vašeho užívání. Jen tak může zvážit všechna rizika a zvolit vhodný postup.

Někdy může být přínosné se zamyslet nad tím, co mi užívání dává a co mi naopak bere. Často tak člověk dojde k tomu, že výhody, které mu užívání dříve dávalo, již pominuly, a začínají převládat ty negativní aspekty. I v této situaci je vhodná psychologická či terapeutická pomoc, která Vám může nabídnout prostor témata hlouběji prozkoumat.

Držím Vám palce, ať se nepříjemných stavů zbavíte. Zdraví poradna EXTC.

skrýt odpověď ↑
14.12.2020

Dotaz

Dobrý den,mám jednu otázku která mne moc zajímá a hodně mi vrtá hlavou. příteli vzali před půl rokem řidičák kvůli tomu že řídil auto s přívěsným vozíkem a jeho hmotnost byla větší o cca 30 kg než má oprávnění,ale vzali mu také strojnický průkaz.Ridac mu po půlce nechtěj vrátit protože neodevzdal řidičák jelikož ho stratil.stratu nahlásil ale v době korony bylo všechno úplně šílené a tak se stalo že to někdo nezapsal a on to bohužel nahlásil nanovo, ale to nestačilo.muzuou mu vzít opravdu všechno i když je to naše živobytí.ja si opravdu už nevím rady a pride mi to úplně šílené.nikdy neměl alkohol za volantem ani žádné drogy neužívá. 16455 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Váš dotaz svým obsahem bohužel již spadá mimo zaměření naší poradny (viz pravidla a specializace). Doporučuji zkusit oslovit některou z právních poraden, například ZDE (můžete ji kontaktovat emailem nebo telefonicky).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.12.2020

Chybějící dotaz

Dobrý den, 16456 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel nám přišlo pouze oslovení a text dotazu chybí, budete-li mít zájem, zadejte ho ještě jednou do tohoto formuláře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.12.2020

LSD, badtrip

Dobrý den, mám dotaz. Už nějakou dobu mám zkušenost s extází, emkem a pervitin jsem zkusila jednou. Houby a lsd jsem nikdy nezkusila. Mám celkem slabou psychiku, změny nálad, ale mám obrovskou chuť zkusit lsd, ale bojím se toho bad tripu... Prý ale existují kapky, antipsychotika, ale nevím, kde sehnat a jestli opravdu bad trip zastaví. Tak se chci zeptat, kde bych to mohla sehnat? 16457 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je fajn, že se snažíte hledat informace a připravit se předem na případný badtrip. Co se týče nějakých preparatů, které by jej pomáhaly zastavit, v akutních případech se někdy používá Xanax či Diazepam. Oba dva léky jsou však pouze na lékařský předpis a nedoporučují je užívat bez konzultace s lékařem. Informace o Vámi zmiňovaných kapkách s antipsychotickými účinky jsem nenalezla, ale předpokládám, ze budou taktéž pouze na lékařský předpis.

Alespoň částečně předcházet badtripu lze nastavením vhodného setu a settingu - vyvarování se užití psychedelik v obdobích, kdy mate například hodně stresu nebo špatnou náladu, užití v bezpečném a příjemném prostředí atd., viz tento náš článek.

Pakliže by k badripu došlo, je dobré mít ve své blízkosti někoho, kdo Vám bude na blízku, nebude pod vlivem psychoaktivních látek a bude schopen v případě potřeby zavolat pomoc.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.12.2020

Mikrodávkování psilocybinu

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, či môže mikrodávkovanie psilocybínu spôsobiť nejaké nepríjemné stavy, ak by som nimi chcel liečiť depresiu. Ide výhradne len o mikrodávkovanie, nie obvyklé dávky. ďakujem 16454 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. U mikrodávkování psilocybinu bude záležet i na formě podání. Např. u výtažku jde dávkování ovlivnit a udržet stabilní. Naopak u plodnic hub je nejisté množství psilocybinu a dalších látek, které mohou způsobovat mj. i nevolnost. Vliv na výsledný stav má také vždy set a setting, který může taktéž způsobit nepříjemné stavy. Zároveň je každý organismus jiný, na někoho může mít mikrodávkování antidepresivní či anxiolytické účinky, u jiného opačné.

Více informací můžete zjistit u kolegů z České psychedelické společnosti, kteří by měli mít data z realizovaných výzkumů s psilocybinem z nedávné doby.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.12.2020

Nikotin v krvi

Dobrý den, mám dotaz. Když jdu zítra na odběr krve, jestli nemám cukrovku 1 typu. Zjistí i nikotin v krvi???? 16453 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je mi líto, že se k Vám odpověď dostane později, než jste potřebovala. Standardní situace každopádně bývá taková, že v rámci obdobných vyšetření k toxikologickým testům nedochází, takže by nikotin detekován být neměl.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.12.2020

Lékové interakce a marihuana, potíže v souvislosti s operací

Zdravím, je mi 18 a před deseti dny jsem prodělal invazivní zákrok operace mozku (v celkové narkóze, něco kolem 5,5 hodiny). Konkrétně šlo o vyjmutí podezřelého útvaru. V návaznosti na to mi byla jako prevence předepsána Keppra (antiepileptikum) a kortikoidy (které za pár dní vysadím). Díky tomu teď nebudu moci pít 3 měsíce alkohol, ale i tak bych se na Silvestra nějak rád odreagoval.. Marihuanu jsem párkrát zkusil, i tak bych se rád ujistil , že nebude nějak interagovat s již zmíněnou Kepprou, případně, jestli nemůže způsobit jiné potíže v souvislosti s operací. Děkuji 16450 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že se snažíte být odpovědný a nechcete riskovat případné zdravotní problémy. Bude však třeba, abyste dotaz již prokonzultoval přímo s lékařem/neurologem, kterého v týmu nemáme. Můžete zkusit oslovit např. anonymní lékařskou poradnu U lékaře, viz odkaz ZDE. Za nás mohu poskytnout pouze obecné informace z tohoto zdroje, že by užití Keppry a marihuany mohlo zhoršit některé nežádoucí účinky daného medikamentu, jako jsou závratě, ospalost, zmatenost či potíže s koncentrací. Nedokážu ovšem bohužel vůbec odhadnout možný vliv zmíněného zákroku a dobu potřebnou k regeneraci.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.11.2020

Jak vyjdou výsledky?

Dobrý den. Pri zastavení policejní hlídkou mi byl naměřen alkohol v dechu 0.9. a test na drogy pozitivní (amfetamin) poslední užití 4hid. Před jízdou .. jak vyjdou výsledky krve. 16444 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

co se týče ilegálních psychoaktivních látek (amfetamin) bude záležet na užitém množství, rychlosti Vašeho metabolismu (a dalších faktorech, viz např. údaje zde). Je však pravděpodobné, že po takto krátké obě (pouhé 4 hodiny od užití) budou výsledky pozitivní a nad touto hodnotou.

S alkoholem je to obdobné. Teprve po nějaké době (záleží mj. i na tělesné hmotnosti jedince a stavu jeho jater, svou roli zde hraje dávkování, návyk požívání alkoholu a fakt, zdali se pilo nalačno, či nikoliv) se začne z těla vylučovat a jeho hladina v krvi klesá. Obecně je udáváno, že nejvyšší procento alkoholu v krvi je zhruba hodinu po ukončení pití. Vzhledem k orientačnímu dechovému testu si nicméně netroufám odhadnout konkétnější výsledek, pouze je možné konstatovat, že by měl být pod zmíněnými 0,9 promile.

Pro více informací můžete případně přímo kontaktovat ještě toxikologickou laboratoř. V případě jakýchkoliv právních potíží (a potřeby právní obrany) zároveň můžete napsat či zavolat do právní poradny A.N.O., anonymně a bezplatně.

S pozdravem poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
23.11.2020

Testy z moči pozitivní na THC i druhý týden?

Dobrý den má přítelkyně stále vychází pozitivní na test THC z moči i když už druhým týdnem neužívá marihuanu a jen jednou od té doby vyšla negativní. Je možné, že potom co já si “zahulím” a dám jí například pusu, může to mít vliv na její obsah THC v moči ? 16442 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

THC v moči po předchozím pravidelném užívání marihuany může držet až 30 dní (viz tato tabulka). Pokud přítelkyně kouřila marihuanu často, je možné že jí ještě nějakou dobu budou testy z moči vycházet pozitivní.

Přenos THC polibkem by nastat neměl. Vliv by mohlo mít například pasivní vdechování kouře z marihuany v uzavřené nevětrané místnosti, kde by kouřil marihuanu někdo jiný. Zároveň orientační testy z moči nemusí být spolehlivé a může u nich hrozit falešná pozitivita i falešná negativita.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.11.2020

Neurol - test na drogy - slabá čárka?

Dobrý den, mám dotaz co se týče užití neurolu jestli může způsobit sice negativní ale jen slabou čárku u testu na drogy? Byli to 3 tableby o, 25mg. Děkuji za odpověď 16443 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

záleží na tom, jaký test na drogy byl použit. Pokud byl test i na určení látek ze skupiny benzodiazepinů (BZD), kam Neurol spadá, tak ano. V takévém případě by mohl ukazovat pozitivitu, tedy čárku, u této látky.

Druhou variantou by mohla být falešná pozitivita u orientačních testů na drogy (ze slin či moči), které mohou být nepřesné a ukázat pozitivitu i na jinou drogu než BZD. Z Vašeho dotazu však není jasné, jaká droga na testu vyšla.

Na závěr jedno upozornění, Neurol je silně návykový lék a může na něm vzniknout závislost. Měl by se užívat pouze na základě zhodnocení lékaře, tedy na předpis a neměl by se užívat dlouhodobě.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.11.2020

THC, testy, přijde dopis?

Dobrý den. Zhruba před 10 týdny mi byl udělat test na drogy. Vyšla slabá čárka na thc. Šla jsem na krev, řekli ze tak za měsíc přijde vyrozumění a zatím nepřišlo nic. Řidičky průkaz zatím mám, pokud v krvi bude hladina menší a tudíž je možné ze budu čistá přijde mi dopis a nebo už nic nepřijde ? 16441 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

aktivní metabolity THC jsou v krvi detekovatelné obvykle 12-48 hodin. Pokud byla hladina aktivních metabolitů THC v krvi nižší než 2ng/ml, budete posuzována, že jste v době řízení nebyla pod vlivem. U hladin od 2ng/ml výše jako pod vlivem. V obou případech by Vám mělo přijít vyrozumění od úřadu obce s rozšířenou působností. Buďto rozhodnutí o ukončení správního řízení v případě podlimitního množství, nebo předvolání ke správnímu řízení v případě nadlimitního množství.

Lhůty pro vyrozumění se někdy mohou vyšplhat ke třem měsícům. Pokud byste chtěla mít jistotu, můžete zavolat na příslušný odbor a informovat se o Vašem případu. Více informací si můžete zjistit například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.11.2020

Co mě čeká?

Dobry den chtela bych se zeptat.Mam obrovský prusvih to co me ceka ze strany policie atd uz vim nic pekneho ale ja mam jeste dalsi problem.Pred par dny me v noci v nouzovem stavu jeste k tomu kontrolovala PČR a dala i test na drogy.Byl pozitivni a tak me vzali na krev do nemocnice.Vysledky neznam ale vim kolik jsem uzila tak vim co cekat.Jde mi o to ze v tu dobu jsem jiz 9mesic v prac.neschoonosti.Lecim se s psychyckeho vycerpani a pretizeni jak v prac. tak i osobnim zivote.Vychazky samozrejme mam ale tohle se stalo ve 2h v noci.Ted to dulezite.Potrebuju zjistit zda se o poruseni lecebneho rezimu vubec nekdo dozvi policii jsem to nezdelila jen ze uzivam leky a zda kdyz se to dozvi zamestnavatel bude vedet ze v tom hrali roli drogy.Moc jsem si tim pohnojila zivot a jsem pripravena nest nasledky ale bojim se ze dostanu paragarf jeste v zamestnani a nebudu mit ani narok na podporu ze mi vezmou nemocenskou a ja skoncim na ulici.Prosom poradte...dekuji 16439 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

popisujete složitou situaci spojenou s testy na drogy a s porušením zákazu vycházení v rámci nouzového stavu. Současně se obáváte možných důsledků a potřebovala byste zjistit, jestli se v práci dozví, že v tom hráli roli drogy.

Vaši situaci jsme konzultovali s kolegy z právní poradny A.N.O.. Podle nich by se údaje o přestupku neměly dostat k Vašemu zaměstnavateli. Systémy policie a dávek (podpora, nemocenská) propojené nejsou. Policie s Vámi bude řešit postih podle toho, jak vyjde rozbor krve a také za porušení zákazu vycházení, ale tyto informace by neměla nikam dál předávat. Psala jste i o dalších problémech, které Vám zkomplikovaly život. Pokud byste potřebovala více informací, které souvisí s právním poradenstvím, můžete ještě přímo oslovit výše zmíněnou Právní poradnu (můžete jim zavolat na telefon 736 760 701 anebo napsat email na: ppano@asociace.org).

Za naši poradnu bych Vás chtěl závěrem podpořit, abyste pro sebe nyní zkusila hledat co možná nejvíc podpory. Vzhledem k pozitivnímu drogovému testu a psychickému i fyzickému vyčerpání, by nyní mohl dávat smysl např. vstup do terapie. V případě jakýchkoliv komplikací (jako je případná ztráta nemocenské či podpory a následná hrozící ztráta bydlení apod.) by mohlo jít o navázání spolupráce se sociální službou, která se zaměřuje na poradenství a doprovody, jako je tato (jen pro příklad, nevím z jakého jste města či okresu, takže Vás nemohu lépe nasměrovat). Každopádně napříč ČR existují podobné služby, které by Vám mohli pomoci s řešením komplikované situace i nyní.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.11.2020

Lze poznat, že si kamarádka píchá?

Kamarádka tvrdí že nepicha nale že šňupe.nebusu to tady rozvádět.reknu pointu. Da se koupit nějak test který rozlišuje jestli bere nosem nebo píchá? Evidentně lže jednou zkusis a musíš. Ale chci mít jistotu a pak ji naložit do auta a odvézt a místo kde ji pomůžou. Je to matka malého dítěte... děkuji za odpoved 16437 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Není mi znám žádný test, který by dokázal odlišit, jakým způsobem někdo bere. Jediné, co může injekční užívání potvrdit, jsou vpichy na rukách nebo jiných místech a případně nález stříkaček atd. Nutno ale říci, že pokud kamarádčin život negativně ovlivňují drogy, nemusí být zásadní, jestli si je píchá nebo šňupe. Pokud máte pocit, že dochází k zanedbávání péče o dítě (což ještě nemusí samotné užívání automaticky znamenat) můžete kontaktovat OSPOD.

Je chvályhodné, že chcete pro kamarádku zajistit pomoc. Nicméně nejdůležitější bývá zpravidla to, jestli ona sama o takovou pomoc stojí a chce něco měnit. Pokud byste se ať už sám, nebo s kamarádkou rozhodl kontaktovat ostravské drogové služby, můžete se obrátit například na tyto místa (1, 2), případně vyhledat další skrz mapu pomoci.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
12.11.2020

Marihuana, zdravotní potíže

Dobry den. Moje maminka se uz podruhé dostala behem roku do nemocnice, kdy si i volala záchranku s příznaky: veliké motání a bolest hlavy, špatně od žaludku (jednou i zvraceni), rychlé tikání očí. Udělali různá vyšetření, na nic nepřišli. Nicmene maminka vždy před tím se svým kamarádem hulil trávu (bylo to jednou asi 3 týdny před, pak 2 týdny před "atakou") Jinak nehuli vůbec. Mohlo by to mít souvislost, prosim? Nebo jsou ty dvě udalosti za sebou spíš zkrátka náhoda? Děkuji. Klara 16435 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kláro,

děkujeme za dotaz. Nemělo by, marihuana sice dokáže měnit krevní tlak (viz motání hlavy atd.) avšak spíše krátkodobě po užití, takto dlouhodou dobu před a po konzumaci nezní v kontextu možných příčin již příliš pravděpodobně.

Zároveň si jakožto nelékař netroufám odhadnout zdali dané dvě události byly pouze dílem náhody. Krom somatických souvislostí je možné hledat i ty psychické (viz zvýšené působení stresu a napětí v náročnějších životních obdobích atd.), předpokládám však, že jste byli v nemocnici o možných příčinách informováni.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.11.2020

Šňupání, sniff, harm reduction

Dobrý den! Jaké jsou zásady harm reduction pro užívání drog (pervitin, kokain) šňupáním? Vždy když šňupu, hned mi vtrhnou do očí slzy, poté slzím a mívám záněty spojivek. Jak mohu tyto projevy zmírnit? Nos si pravidelně proplachuji Vincentkou. Jak poznám že mohu mít poškozenou nosní přepážku? Děkuji za odpověď 16432 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, je fajn, že se snažíte zjistit si zásady harm reduction, abyste o něco snížila nebezpečí zdravotního poškození.

Základem při šňupání je používat čisté šňupátko (při opakovaném používání jej mezi použítími očistit a ideálně dezinfikovat), které by mělo být spíše měkčí a nemělo mít ostré hrany - často používané srolované bankovky jsou z pohledu bezpečnějšího užívání zcela nevhodné. Šňupátko, stejně jako veškeré pomůcky k užívání, je nejbezpečnější mít svoje a s nikým je nesdílet. Doporučuje se také střídat nosní dírky. Čím delší je interval mezi jednotlivými užitími, tím má sliznice nosu více prostoru k regeneraci.

Poškození přepážky se obvykle pozná citlivostí na dotek a následně krvácením. Proplachování vincetkou může pomoci dostat pryč zbytky užité substance, aby dále nepoškozovala sliznice. Příliš časté výplachy vsak mohou sliznice naopak vysušovat. V případě potíží se sliznicí či přepážkou je možné vyzkoušet jiný z alternativních způsobů aplikace, například užití ústy (v kapsli) či kouření.

Symptomy, které popisujete, mohou souviset s vyšší citlivostí, reakcí na nějakou z příměsí užité substance, ale také s nějakým zdravotním problémem. Bohužel v této pořádně lékaře nemáme, můžete se zkusit obrátit na nějakou z lékařských poraden nebo na lékaře s odbornosti ORL.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.11.2020

Čekání na soudní rozhodnutí

Dobrý den 6.9.2020 mě zastavila policejní hlídka a dali mě test který mě vyšel pozitivní na omamné látky a stále nic pořádně nevím jen mě přišlo usnesení a stále čekám na rozsudek a chtěl bych se zeptat jak dlouho se cca čeká na soudní rozhodnutí 16433 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Roberte,

z informací, co máme k dispozici, Vám mohu jen obecněji napsat, že úřad má obecně povinnost v řízení rozhodnout do 30 dnů, ale daná lhůta je pořádková. V řízení, kde se např. vypracovává znalecký posudek může být prodloužena o lhůtu, po kterou se tento posudek vypracovává  a tu určí znalci z magistrátu. V praxi se často jedná o cca dva až tři měsíce. Můžete se zkusit přímo informovat na daném magistrátu, kde přestupek řeší.

Budete-li mít zájem o detailnější právní poradenství je možné také oslovit naše kolegy z anonymní a bezplatné právní poradny A.N.O. a vše s nimi ještě probrat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.11.2020

Detekce drog

Hezký večer, s přítelem jsme pravidelní uživatelé pervitinu, poslední dva měsíce každej týden min 2 dny, předtím podle období. Před dvoumi týdny jsme “jeli” od pátku do úterního večera, tenhle víkend jsme si dalí každý celkem jen cca 0,2 v noci z neděle na pondělí, zároveň jsme pravidelnými uživateli trávy, každý den cca gram, naposled ještě dnes. V příštích dnech, max dvou týdnech mě čekají testy z moči či slin, jaká je pravděpodobnost že vyjdou negativní pokud do tý doby ani jedno neužiju? případně kdy nejdříve? a existují nějaké triky jak tuhle detoxikaci urychlit? Rychlost metabolismu je průměrná, pervitin bereme dost čistý, hulili jsme převážne dobré venky. A když to bude test i na halucinogeny, můžou se mi tam ukázat po dvou týdnech i houbičky když jsem jich měla jen cca 5, čerstvých? 16431 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Začnu odpovědí na Vaši poslední otázku. Co se týče lysohlávek a drogových testů, k dispozici mám pouze ověřenou informaci o detekci z moči (viz tento odkaz), která specifikuje, že by houbičky mělo jít detekovat přibližně 1 - 3 dny od posledního užití. Použiji-li selský rozum, je možné odhadnout, že by daná látka měla být zjistitelná pomocí případných testů ze slin ještě o něco kratší čas než je tomu u moči.

U pervitinu se udává přibližná doba zjistitelnosti z moči okolo 3 - 5 dnů (u slin opět o něco kratší čas) od posledního užití. Pravděpodobnost čistého testu u této substance by při vyhnutí se další konzumaci proto mohla být vysoká (v závislosti na okolnostech, kdy test proběhne atp.).

Co se týče marihuany. Zde je situace odlišná. Při pravidelném a frekventovaném kouření (venky mohou být také velmi THC potentní) ji lze odhalit až cca 30 dnů od posledního kouření. Faktorů, které mohou hrát roli je navíc mnoho.

Způsob, jak výrazněji urychlit detoxikaci neexistuje. Na internetu lze sice najít mnoho různých přípravků a všemožných postupů, které zaručují oklamání testů (pod heslem „pass drug test"), jejich spolehlivost je však pochybná. Co může mírně napomoci je nastartování metabolismu, např. pomocí pravidelné zvýšené fyzické aktivity, případně také sauna či pití čistících čajů (v rozumném množství).

Vzhledem k tomu, že popisujete také časté užívání vícero psychoaktivních látek (především pervitin je látka s vysokým závislostním potenciálem a mnoha vedlejšími účinky na život a osobnost uživatele) a navíc společně s přítelem, což bývá v rámci našich zkušeností z praxe někdy rizikový faktor (ve vztahu se dva snadněji mohou podpořit v braní "za hranou" a cesta k problémům v této oblasti, ale např. také ke krizi ve vztahu může být rychlá a nenápadná) bych vás chtěl podpořit, abyste na sebe dávali větší pozor a minimálně neopomínali zásady tzv. bezpečnějšího užití.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.11.2020

Potíže se spánkem, marihuana

Dobrý den, mam na vás dotaz. Začneme od začátku - už od jakziva mám problémy se spánkem (nespím, nebo spím přes den a v noci jsem aktivní) a tak jsem začala hulit marihuanu na spánek, musím přiznat, že se mi od té doby spí výborně (užívám ji cca 8-10 měsíců). Jenže poslední dobou ji užívám i přes den a začíná mi to lézt do peněženky, mám zhoršenou krátkodobou paměť a tak ... A můj dotaz na vás je, že jestli neexistuje něco lepšího na spánek (žádné prášky atd...), A jak to prostě vydržet nehulit aspoň přes den, jsem pak mimo a tak. Předem děkuji za odpověď 16429 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz a oslovení naší poradny. Je fajn, že se snažíte chovat zodpovědně a uvažujete o omezení marihuany ve chvíli, kdy se Vaše frekvence kouření stále více zvyšuje. Faktem je, že marihuana může na potíže se spánkem pomoci, v případě nadměrného a dlouhodobého užívání však naopak existuje riziko jeho zhoršování a zvýraznění některých vedlejších účinků (jak ostatně sama píšete), opatrnost je tudíž na místě.

Co se týče rad ohledně lepšího spánku. Potíže v této oblasti patří mezi komplexní a obsáhlé téma v oblasti medicíny a psychologie a obávám se, že pro Vás konkrétní tipy jakožto nelékař nemám (navíc bez základního vyšetření a stanovení možných příčin). Existují však např. spánkové laboratoře (většinou pod fakultními nemocnicemi), které se snaží tento problém řešit, je možné se na ně doptat u Vašeho praktického lékaře. Další informace a základní tipy mohou poskytnout tyto články - 01, 02.

Ohledně vydržení alespoň dne nehulit. Základní je uvědomění, že Vám marihuana začíná způsobovat nepříjemnosti a vnitřní motivace tento fakt zkoušet změnit. V obdobných případech může být inspirativní např. tento text našich kolegů s praktickými doporučeními, co lze dělat.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.11.2020

Pervitin, přítel a testy

Dobrý den, mám dotaz ohledně přítele před třemi měsíci jsem bohužel zjistila že je přítel závislí na pervitinu od té doby bydlíme u rodiču po domluvě že to dáme spolu do pořádku a každý týden mu budu provádět testy z moci přítel to zatím zvládal ale minulý týden se mi přiznal že ulitnul a měl kokain samozřejmě test byl pozitivní. Dnes sem mu dělala test znovu a byl opět pozitivní ale přítel tvrdí že opravdu nic od té doby neměl. Já osobně jsem od té doby u něj nevypozorovala nějaký divné projevy jako dřív. A navic jsem s ním na každém kroku.. Ale moje důvěra už není co bývalá tak že bych chtěla vědět jestli to může být ještě vůbec možné aby to test ukázal cca po 9 dnech přítel pije každý den pivo aspoň dvě a kouří marihuanu. Děkuji za odpověď 16430 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je fajn, že přítele podporujete, a že to společně chcete dát do pořádku.

Kokain v moči obvykle vydrží 2-3 dny, pervitin déle, někdy až 5 dní. Orientační testy nejsou bohužel příliš spolehlivé. Mohou být chybové a mohou vykazovat falešnou pozitivitu, například pokud člověk užije lék obsahující pseudo/efedrin apod. Chybovost může vzniknout také už při výrobě testu, ale i nesprávnou administrací. Nelze tedy s jistotou tvrdit, že přítel nic neužil, ale ani že si něco dal. Jediný přesný a spolehlivý je až krevní rozbor v toxikologické laboratoři, který je ale finančně nákladný.

Přestávání s drogami může být často náročný a zdlouhavý proces a pravidelné testování k tomu nemusí stačit. Je určitě dobře, že je přítel nakloněný spolupráci na změně. Vlastní rozhodnutí přestat s drogami a snaha na tom pracovat hraje zásadní roli. Někdy může napomoci i konzultace s odborníky na závislost, pokud člověk potřebuje vyřešit například jak se bránit chutím, čím drogu v životě nahradit, jak zvládat rizikové situace a spouštěče, kdy má člověk pořebu drogu užít. Ve svém dotazu jste nezadala, odkud jste, nemohu Vám proto bohužel dát tip na konkrétní místo, kam byste mohla společně s přítelem, nebo sama zajít pro radu a kam by případně mohl přítel docházet na konzultace. Posílám pro inspiraci alespoň odkaz na publikaci, která se dané problematice věnuje.

Držíme palce,

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.10.2020

Ponechání řidičského průkazu po pozitivním testu

Dobrý den. Při silniční kontrole mi byli hlídkou PČR zjištěny psychotropní látky. Před jízdou jsem nic nepožil ale jsem si vědom zbytkových hodnot v krvi slinách a moči. Chci se zeptat. Po odběru krve a moči me příslušníci PČR nechali pokračovat v jízdě. Da se toto počínání brát jako potvrzení způsobilosti řídit motorové vozidlo ? Díky za odpověď 16428 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém se ptáte, jestli lze neodebrání ŘP na místě při pozitivním drogovém testu, považovat jako potvrzení toho, že jste byl způsobilý řídit vozidlo.

Rozhodující jsou výsledky laboratorních testů krve, které by Vám měly být doručeny do 30 dnů. Ty mohou podle naměřené hodnoty vést k závěru, že jste nebyl ovlivněný konkrétní látkou, byl ovlivněný (přestupek) nebo že jste byl ve stavu vylučujícím řídit motorové vozidlo (trestný čin). Více ohledně průběhu testů a limitních hodnot, se můžete dočíst v tomto článku. Hodnoty pro trestný čin byly nedávno revidovány a v našem článku zatím nejsou zapracovány, najdete je však zde, na stránkách nejvyššího soudu.

Pokud by byly naměřeny hodnoty spadající do limitu přestupku, tak by zřejmě odebrání nebo neodebrání ŘP na místě nehrálo žádnou roli. Termín způsobilost řídit motorové vozidlo se používá spíše v kontextu trestného činu. Podle informací poskytnutých právní poradnou A.N.O. by neodebrání ŘP mohlo být jedním z podpůrných argumentů pro lékařské posudky, nicméně samo o sobě by „nepřebilo" výsledek laboratorních testů krve. Zároveň si myslím, že pokud se ve Vašem případě jednalo o zbytkové hodnoty a nic jste před jízdou nepožil, nemělo by vůbec dojít k dosažení limitních hodnot pro tuto možnost.

V případě, kdy byste přecejen potřeboval v souvislosti s výsledky testu právní konzultaci, bude ideální kontaktovat tuto specializovanou online poradnu.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 7095zobrazit stránku: