Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 5685 → stránka: 123

7.4.2017

Pervitin a žaludeční vředy

Dobrý den chchi se vás zeptat mám známou která tak jednou za půl roku si šnupne pervitinu. A můj dotaz zní nevadí to když má žaludeční vřed? Děkuji za odpověď.

Denny Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

jistotu, že užití pervitinu nevadí na žaludeční vřed, Vám dát nemůžu. Nejsme sice v této poradně přímo lékaři, můžu ale situaci zhodnotit alespoň z pohledu účinků pervitinu na organismus. Může se zdát, že při užití nosem nepodráždí pervitin žaludek tak jako při užití ústy. Faktem ovšem je, že i při užití šňupáním se nevstřebá vše nosní sliznicí a část pervitinu putuje jícnem až do žaludku.

Těžko říct, jaké následky bude mít pro Vaši známou užívání pervitinu jednou za půl roku. Pokud při užití pervitinu zapomíná na zdravou životosprávu, například delší dobu v kuse nejí a nepije, i to může žaludeční problémy zhoršovat. Každý člověk je navíc originál, tedy reaguje jinak citlivě na různé látky. A hlavně pervitin a jeho možné příměsi samy o sobě mají spoustu rizik i bez ohledu na žaludeční vředy. Mimo jiné působí na imunitu, takže při jakýchkoli zdravotních potížích může být pro organismus náročnější regenerace a léčba.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.4.2017

ŘP a ADHD

Dobry den je mozne ziskat ridicak s adhd? Citim se klidnejsi

misa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Míšo,

tato poradna se specializuje na problematiku ilegálních psychoaktivních látek (drog). Problematiku řízení a ADHD neznáme a nejsme schopni Vám kvalitně zodpovědět. Zkuste proto raději oslovit některou z online právních poraden. Případně se můžete informovat u lékaře, u kterého ADHD řešíte.

Děkujeme za pochopení. Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.4.2017

Marihuana, vliv na početí

Dobry den. Chtela bych se zeptat na vliv koureni marihuany pri planovanem poveti. Snazime se o miminko uz pres rok a ja jsem zacala mit problemy se spanim. Honi se mi myslenky a usinam az nekdy ve tri rano a v pet vstavam do prace. Par tysnu jsem to vydrzela, ale uu to neslo. Pritel je kurak marihuany a ja jsem nevhtela prasky na spani, tak jsem zavala pravidelne vecer kourit marihuanu. Na spani. Chtela byvh se zeptat jaky vliv ma marihuana na poceti u zeny? Partner je v potadku. Vysledky spermiogramu ukazkove. Ale ja mam problem s cystami a anovulavnimi cykly. Muze to byt zpusobeno marihuanou? Moc Vam dekuji predem za odpoved. Palma

Palma Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny.

Pokud důvěřujete svému gynekologovi, tak by bylo ideální vše probrat již přímo s ním. V týmu lékaře k dispoci bohužel nemáme, proto mohu odpovědět pouze obecně.

K danému tématu bych Vám chtěl napsat, že ať již je to s vlivem marihuany na početí jakkoliv, je doporučováno preventivní vysazení marihuany (a zároveň jakýchkoliv jiných psychoaktivních látek), a to i z důvodu možného ovlivnění vývoje plodu. Ten by mohl být toxiny ovlivněn nejvíce právě v prvním trimestru. Tedy i v první chvíli, kdy o potenciálním početí ještě nebudete vědět. Zároveň mohu opatrně potvrdit některé Vaše obavy. Ač jsou závěry výzkumu na lidech mnohdy nejasné, k určitým ovlivněním u pravidelných kuřáků zřejmě dochází. THC působí na hormonální systém, který je odpovědný za menstruační cyklus, ovulaci atd. U žen by tedy mohlo mít THC vliv na anovulaci a na narušení menstruačního cyklu, opět přes narušení produkce ženských hormonů. Ač důvod Vašich potíží s početím může být zcela jiný, vysazení marihuany se nabízí možná jako první krok ke zjištění, co za problémem s početím stojí.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.4.2017

Úmyslný flashback

Dobrý den, zajímalo by mě zda se dá úmyslně vyvolat flashback z pika. Děkuji za odpoved.

R3LAN Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

flashback je nejčastěji popisován jako krátká změna vnímání, zábleskovitý nebo útržkovitý pocit jakoby byl člověk zase pod vlivem, který se náhle a nečekaně objeví ve chvíli, kdy už člověk pod vlivem není. Objevuje se obvykle bez ohledu na vůli člověka. V pravém slova smyslu tak flashback spíše vyvolat nejde.

Nicméně se domnívám, že lze při soustředění vyvolat vzpomínku, která může mít velmi jasné kontury. Zda může tato snaha  následně vyvolat flashback - pocit jakoby byl člověk pod vlivem - však nelze s určitostí potvrdit ani vyvrátit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.4.2017

Testování na pracovišti

Dobrý den, jsem řekněme pravidelný kuřák marihuany, nevidím na tom nic špatného, v mých očích si radši v pátek večer po práci zahulim a zapařim si něco na kompu, než někde lejt.. Takže marihuanu si dám jednou týdně v pátek 1-2 jointy, jde mi o to, že dělám ve fabrice u mašiny a zajímá mě hlavně to, zda když nalížu a vezmou mě na krev, kde zjistí, že vlastně zhulenej nejsem, ale mám v krvi neaktivní látky, jestli mají právo na to mě z práce vyhodit. Nikdy bych si nedovolil jít do práce pod vlivem čehokoli, akorát že ta tráva je v těle prostě dost dlouho a mě to sere.. Nebo jestli může bejt i případ, že jen nalížu a už letím, ikdyž jsem vlastně střízlivej ?

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Oceňujeme, že se snažíte informovat a chováte se v práci odpovědně.

Co se týče Vašeho dotazu. Vše je mírně komplikované, jelikož se systém testování zaměstnanců obvykle liší podle nastavení jednotlivého pracoviště. Zásadní otázkou pak bývá, zda je pro zaměstnavatele důležité, aby byl pracovník úplně „čistý" a neužíval ani v čase mimo práci žádné psychoaktivní látky anebo aby nebyl v pracovní době pod jejich vlivem. Podle takovýchto základních nastavení se následně odvíjejí pracovně-právní následky. Jinými slovy řečeno, pokud by mělo Vaše pracoviště nastavenu druhou variantu, tak by se po případném pozitivním orientačním testu vyplatilo okamžitě podstoupit  také následný toxikologický rozbor krve u lékaře, který by po cca 14 - 48 hodinách neměl detekovat aktivní metabolity THC. V takovou chvíli testovaný není "pod vlivem" psychoaktivní látky a může se bránit.

Pokud byste měl zájem o ještě detailnější informace z pracovně-právní oblasti v kontextu užívání drog, tak doporučujeme přímo oslovit naše kolegy z bezplatné právní drogové poradny A.N.O. Je možné jim zavolat nebo napsat e-mail a zjistit případné možnosti právní obrany.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2017

Testy na drogy v zahraničí

Dobrý den. Chystám se na cestu do Rakouska. Jsem kuřák marihuany, proto mě zajímá jaké testy má k dispozici rakouská policie. Jestli se testuje převážně slinami jako u nás, nebo močí jako například v Berlíně. Nejen pro mě jsou to užitečné informace, vzhledem k tomu že se liší doba po jakou je nutné dát si od marihuany pauzu. Děkuji Jan

Jan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jane,

děkujeme za Váš dotaz. V této poradně se zabýváme drogovou problematikou v rámci České republiky. Co se týče drogových testů používaných policií v Rakousku, přesnější informace nemáme, ale domníváme se, že půjde v principu o podobné testy jaké se používají u nás. Počítejte raději i s variantou testů z moči, kde je marihuana detekovatelná déle, viz naše tabulka. Pokud chtete mít jistotu negativního výsledku, můžete si v lékárně koupit některý z volně prodejných testů na přítomnost THC ve slinách či v moči a před odjezdem do Rakouska se otestovat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2017

Kofein, I.V. aplikace

Dobry den. Zajimalo by me zda se da kofein aplikovat injekcne?! Dekuji

Sophia Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Aplikovat injekčně se dají různé látky, takže by takový způsob užití možný byl. Nitrožilní konzumace kofeinu by pak zahrnovala velké riziko vedlejších účinků a jejich intenzity.

Krom standardních nebezpečí spojených s užitím jehlou (viz. riziko přenosu infekčních chorob při sdílení injekčního náčiní, riziko problémů se žílami, záněty, abscesy) by se jednalo převážně o vysoké riziko předávkování, které mj. zahrnuje výrazné zvýšení tepové frekvence (bušení srdce), tělesné teploty, diastolického a systolického tlaku, neklid, úzkostné reakce, silné bolesti hlavy atd.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2017

Rizika při užití extáze

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká rizika s sebou přináší extáze. Bylo mi nabídnuto, že si ji můžu na jedné akci s dalšími 2 osobami rozřetit. Je riziková kombinace extáze s alkoholem nebo marihuanou? Jak dlouho trvají účinky a do jaké míry je snížen účinek rozdělením tabletky? Děkuji za odpověď.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a oceňujeme to, že se zajímáte o možná rizika související s užíváním extáze před případným vyzkoušením.

Po užití extáze se mohou dostavit pocity podobné závrati, nevolnost až zvracení, strnulost čelistí, nadměrné pocení, rozstřené vidění či halucinace. Mezi další často zmiňovaná rizika patří přehřátí organismu v důsledku toho, že konzument extáze nemusí vnímát žízeň a únavu a může tak přetížit svůj organismus. Paradoxním rizikem je také nadměrná konzumace více litrů vody, což může tělu škodit až vyvolat kolapsové stavy. Po odeznění samotných účinků se také často objevuje takzvaný dojezd. Tento stav se vyznačujě únavou, nervozitou, celkovým poklesem nálady a může trvat i několik dní. V některých případech může časté užívání extáze dopomoci k vzniku depresí.

Dalším poměrně reálným rizikem při užívání extáze je to, že narazíte na takzvanou "fake" tabletu, která obsahujě kromě MDMA (účinná látka extáze) látky úplně jiné a nebo je tvořena pouze z nich. Tyto látky vydávané za extázi (například: DOB, PMA a jiné z kategorie designers drugs) jsou velmi nepředvídatelné a snadno může dojít k předávkování.

Psychoaktivní látky působí na každého jedince individuálně a mnohonásobně více to platí při jejich kombinacích. Proto je kombinování různých drog považováno všeobecně za rizikové. Například kombinace extáze a alkoholu představuje riziko vetší zátežě jater, celkové dehydratace organismu, neodhadnutí množství alkoholu a následné ztráty koordinace a výpadků paměti.

Účinky extáze se dostaví zhruba do 1 hodiny od užití a mohou trvat až dalších 6 hodin. Když užijete třetinu tablety, tak samozřejmě zmírníte jak pozitivní, tak negativní účinky extáze. Nelze však říci do jaké míry, protože tablety mohou obsahovat velmi rozlišné množství účinné látky. Konzumace tablet po částech je obvykle zmiňována mezi pravidly bezpečnějšího užívání. Další rady, kterých je dobré se při experimentu s psychoaktivními látkami držet, si můžete přečíst například na těchto stránkach.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.4.2017

Extáze a sport

Dobry den, chtela bych se zeptat, zda muze ,,E,, zlepsit fyzickou vytrvalost/zdatnost pri sportu. Nebo spise naopak zhorsit zdravotni stav. Bavim se o bezeckych zavodech (do 15ti km a pravidelneho pitneho rezimu) dekuji

Ona Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pokud pod pojmem "E" máte na mysli extázi, tu lze řadit mezi stimulační a zároveň mezi psychedelické drogy. Působí jak na tělesné funkce, tak na psychiku. Chápu, že z hlediska stimulačních účinků se nabízí úvaha o efektu extáze při sportu, spíš bych ji ale považovala za látku nevhodnou pro sportování.

Tělesně totiž dochází při užití extáze k celé řadě změn - organismus reaguje jako při zvýšené zátěži, dochází ke zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence, zvýšení svalového napětí, rozšíření zornic (někdy až k rozostření vidění), pocení, napětí žvýkacích svalů. Někdy se objevují vizuální a sluchové halucinace. Dochází také ke změnám tepelné regulace, takže jedním z rizik užití extáze je přehřátí a dehydratace. Při užití je tedy mnohem více potřeba tělo hydratovat, zároveň ale dát pozor na hyperhydrataci. Ve spojení se sportem mi tato rizika připadají zásadní.

K tomu je potřeba počítat se změnami v psychice, extáze mění aktivitu určitých částí mozku, dochází ke změně vnímání, nálady, pocitů a tak dále. Na tomto odkaze můžete najít více informací k účinkům i rizikům působení extáze v těle. Záleží přitom také na užitém množství a individuálním nastavení každého člověka. Pro extázi platí navíc (stejně jako pro kterékoli nelegální drogy), že nikdy není jisté složení a obsah příměsí a tedy ani účinky včetně těch nežádoucích.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.4.2017

Venlafaxin, SSRI, interakce s jinými látkami

Dobrý den, Mám na předpis léky s venlafaxinem 150mg, poslední 4 měsíce je neberu, přestala jsem ze dne na den. Přestala jsem kvůli možnému problémů při braní drog. Můj dotaz je s jakými drogami by se tento lék neměl určitě kombinovat. Pravidelně užívám marihuanu, ty 4 měsíce je to tak 5-10 jointů denně, občas extáze, houbičky a tripy, párkrát jsem šnupala speed... Ty prášky mě děsí i proto, že přítel minule zkusil jeden rozdrtit a šňupnout a cítil se "sjetý" 2 dny.. Je to vážně možné, že by antidepresiva pro člověka co ne ně není zvyklí a přijme je nosem měli takový účinek?

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Při užívání antidepresiv (nejen) ze skupiny SSRI je obecně doporučováno vyhýbat se experimentování či užívání de facto jakýchkoliv psychoaktivních látek včetně alkoholu. Vše je dáno tím, že jsou antidepresivní léky předepisovány při výskytu psychických obtíží a měly by pozvolna stabilizovat náladu pomocí vlivu na neurotransmiterové systému v mozku. Současné užívání jiných látek (drog) může jít zcela proti smyslu takové léčby a může dlouhodobě destabilizovat duševní funkce. Některé látky a jejich kombinace mohou být opravdu nebezpečné více než ostatní. V případě SSRI je zmiňován především DXM (dextrometorfan), který může zapříčinit výskyt život ohrožujícícho serotoninového syndromu. Z praxe Vám také mohu sdělit, že se ke mně aktuálně dostává více klientů, kterým současné užívání antidepresiv a marihuany zhoršilo depresivní a úzkostné příznaky. Více si na téma kombinování můžete přečíst např. v tomto textu.

Co se týče účinku antidepresiv (nosem) a jejich síly. Faktem je, že se v případě užívání jakýchkoliv látek pozměňujících funkci nervové soustavy mohou účinky a jejich intenzita lišit v závislosti na citlivosti nervové soustavy dotyčného konzumenta a mnoha dalších vlivech (interakcí s jinou látkou, dávce, na tzv. placebo efektu atd.). Na druhou stranu mi ale "dvoudenní sjetost" k SSRI vůbec nesedí. Jak jsem již uvedl, antidepresiva SSRI mají za cíl pozvolna stabilizovat náladu a obvykle dostávají pacienty s depresí ze dna propasti dlouhodobějších propadů nálady.

Pěkný den přeje poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
2.4.2017

Jak se mám bránit?

Dobry den chtel bych se zeptat jsem propusten z vykonu trestu na tretinu mam propacni sluzbu na alkohol a drogi jsem venku dva mesice a umrel mi kamos co mi pomahal financne me rodine a me kamos do deste byl znal jsem ho deset let a umrel pred tydnem tak sme si daly za neho jen jednoho panaka a par prasku travi a pak sem sel na propacni a zjistily ze sem byl pozitivni chcou to dat k soudu a ja nevim jak se mam branit a mam strah ze me zavrou

Pata Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Mrzí mě, že jste přišel o kamaráda a situace se takto nepříjemně zkomplikovala. Naše poradna se bohužel věnuje právní problematice pouze okrajově, proto Vám doporučuji přímé zkontaktování kolegů z anonymní a bezplatné drogové právní poradny A.N.O. (lze se s nimi spojit telefonicky) anebo občansko-právní poradny v Brně na Anenské (viz TENTO odkaz). Tam Vám budou umět lépe poradit, jak jednat s úředníky z probační služby a co by případně mohlo hrát ve Váš prospěch.

Hodně sil přeje poradna EXTC!

skrýt odpověď ↑
1.4.2017

Extáze a antibiotika

Dobrý den, mam předepsaný Azitromycin Sandoz 500mg kvůli akné a mám ho brát 3 dny po sobě a potom zase za týden a mám ho předepsaný na 5 týdnu. Chtěla jsem se zeptat co by se stalo, kdybych si v době užíváni vzala extázi. Jaký by to mělo vliv na na stav po droze? Děkuji

adelabn Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

těžko dopředu odhadovat, jaký vliv by mělo souběžné užití extáze a antibiotik Azitromycin Sandoz na výsledný "stav". Každý člověk totiž na kombinaci drog s léky reaguje trochu odlišně.

Obecně je možné napsat, že se takový experiment spíše nedoporučuje, protože je organismus zvýšeně zatížen. Játra zpracovávají a odbourávají antibiotika z těla a imunita je oslabená, protože antibiotika likvidují všechny bakterie v těle, i ty potřebné. Vše je proto hodně nevyzpytatelné. Podobný experiment se může obejít bez komplikací, stejně jako se Vám může udělat špatně. Zároveň užití extáze může narušit léčbu antibiotiky - kromě jater se totiž toxické látky z drog odbourávají z těla skrze kůži, kterou mají Vám předepsaná antibiotika léčit.

Proto se většinou doporučuje s případným užitím extáze počkat, ideálně do doby, kdy budete mít po léčbě a budete fyzicky i psychicky fit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.3.2017

ALD-52 a zákon

Dobrý den, chci se zeptat jak je to u nás s legálností ALD-52. Tedy látce velmi podobné LSD. Děkuji!

lašek Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

potřebné informace lze najít v Nařízení vlády o seznamech návykových látek, kde jsou v příloze uvedeny konkrétní látky. Nachází se zde pouze (+)-Lysergid (LSD, LSD-25), zatímco látka ALD-52, na kterou se ptáte, zatím není na seznamu. Tato poradna se právními tématy zabýváme pouze okrajově, proto Vám doporučuji tuto informaci ještě ověřit přímo u právníků v bezplatné drogové právní poradně A.N.O., můžete se jim ozvat i telefonicky. .

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.3.2017

Zbrojní průkaz a testy na drogy

Dobry vecer, byl jsem několik let pravidelnym uživatelem konopi (2*denne/10let). Minuly rok jsem mel asi dvouměsíční pauzu, z které jsem diky onkolickemu onemocneni nekoho velice blizskeho opet zacal. Muj o par let mladsi kamarad se zhoubnym nadorem na krcni pateri postupne zacal prichazet o všechny motoricke funkce, takze cca od zari 2016 uz byl odkazan na vozik a jedine, co mohl, bylo vlastne dýchat, otáčet hlavou a jakžtakž mluvit. Od te doby jsem az do jeho nedavne smrti byl po jeho boku a pomahal mu tisit bolest a celkove "zlepšovat" jeho byti nebo spis snášet tento udel a s tim doprovodne příznaky jako krece, nespavost a nechutenstvi prave uzivanim marihuany domaci nevalne kvality formou koureni tak, ze každý jeho vykoureny joint jsem zapaloval a "udrzoval" ohen, takze cca 2 - 3 denne kouril proste také. Tyden po svých 33 narozeninách zemrel a ja ještě jaksi z zalu, zvyku a nevim ceho ještě kouril az do nového roku. Pak jsem se snazil prestat, ale vždycky po tydnu abstinence jsem pak zase nejak zacal, ale uz v mensi mire - cca 1*denne a spis jen par tahu. Před mesicem jsem prestal uplne ze dne na den, jen vikend po (nyní 18 dni zpetne) jsem mel zase o vikendu spis na relax dva jointy. Nasledujici téměř 3 tydny ani "ň" a nehodlam uz dal pokracovat. Nyní jsem zadal o zbrojni prukaz a na zaklade lustrace (mel jsem 2x ridicak odebran prave za THC) me vyzvali k dodatecne lekarske prohlídce, která spočívala pouze v odberu biolog.materialu (krev+moc). Jaka je sance ze s prumernym metabolismem bude výsledek negativni (37let/70kg) s primerenou pohybovou aktivitou a relativne zdravym zivotnim stylem. A muzou takovou prohlídku bez mého souhlasu "na tajno" udelat? Je sance se odvolat a požadovat novy odber? Popr.jaka je hranice ng/l (ml) po kterou mi dokážou, kdy to bylo naposled. Muzu tvrdit, ze mam třeba pomaly metabolismus a naposled uzil před 3 mesicema? Pouzivam tedy ještě konopnou domaci mast na akutni lupenku a artrózu. Da se pripadna pozitivita svest na to? Cela procedura (ziskani zpusobilosti na ZP a pokuta za RP) me stala dost penez a tim, ze uz nemam kamaráda s kterym jsem toto uzival, jsem dost ponaucen a dle mého "napraven" - tak me shledal i psycholog při obhajeni vraceni ridicaku... Jaky je Vas názor a pripadne odpovedi na me otázky... Velice dekuji a zdravim... PS: ne, ze bych mel zkusenosti - jen me prekvapila Vase orientacni tabulka zjistitelnosti - u pervitinu nejsou vyplneny hodnoty u pravidelnych a kazdodennich uzivatelu a stejne tak u THC není vyplnena varianta "kazdodenni uzivani z vlasu a krve". Berou se tedy pouze maximalni uvedene doby? Tzn. ze dalsi varianty uzivani uz nejsou detekovany dele, nez je uvedeno u jinych zpusobu uziti? Snad jsem Vas nezahltil prilis dotazama a předem dekuji za odpovedi...

dee Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Rozumím tomu, že jste v náročné době, kdy jste pečoval o kamaráda, opět dostal k marihuaně. A oceňuji, že jste i po takových událostech dokázal s užíváním konopí přestat.

Vzhledem k tomu, že jste poslední tři týdny marihuanu neužíval vůbec a v období před tím pouze v malé míře, tak by výsledek testu měl být negativní. O tom, že budete testován na přítomnost psychoaktivních látek, byste měl být vždy předem informován. Pokud vyjde test pozitivně, tak ve vetšině případů není brán zřetel na to, jakou cestou se látky do těla dostaly. Nepomohlo by tedy pozitivitu testu svést na to. Hranice ng/ml (konkrétně 2 ng/ml) se používá pro rozlišení, zda je osoba akutně pod vlivem látky nebo ne. Nejsem si jistý, jestli různá hodnota této proměnné má nějaký význam v případě žádosti o zbrojní přůkaz, proto bude v této otázce, stejně jako v otázce ohledně odvolání, lepší kontaktovat přímo drogovou právní poradnu A.N.O., která se na právní oblast drogové problematiky specializuje.

Doby detekce uvedené v naší tabulce je třeba brát jako orientační, jelikož záleží na opravdu mnoha faktorech (individuální charakterstiky testováné osoby, četnost užívání, síla drogy atd.). U některých látek nejsou studie, které by dokázaly dobu detekce rozdělit podle četnosti užívání. Obecně však platí, že čím častěji a ve vetším množství někdo látku užívá, tím blíže bude doba detekce horní hranici orientační doby a v extrémním případě i za touto hranicí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.3.2017

Detekce pervitinu

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je pervitin detekovatelný ve slínachá, je-li aplikován análně (např. zařízením drugwipe). Děkuji

Patrik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Patriku,

při anální aplikaci pervitinu dochází k jeho vstřebání do organismu podobně jako u jiných způsobů aplikace. I v tomto případě je tedy možné detekovat pervitin ve slinách. Orientační doby detekcí můžete nalézt v této tabulce.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
25.3.2017

Různé podoby pervitinu a jejich účinky

Dobry den, v minulosti som studoval v Prahe, kde som pervitin aj prvykrat vyskusal. Asi po piatom alebo siestom uziti drogy som zazil velmi neprijemnu, ak to mozem tak nazvat, akutnu intoxikacnu psychozu, spojenou s priam neznesitelnymi zvukovymi a vizualnymi halucinaciami, doprovadaznu extremnou uzkostou, paranojou a obavami o zivot, z dovodu vysokej tachykardie. Pervitin ktory som uzil snupanim bol od neoverenho zdroja. Avsak cca. Tyzden pred tym som uzil pervitin v rovnakom mnozstve, ktory bol udajne priamo od varica a narozdiel od toho, s ktorym som mal neprijemnu skusenost, bol lahko zlto sfarbeny a o dost vlhkejsi ako ten tzv. (Shit). Po uziti toho zlteho vlhkeho pervitinu,( asi 3 az 4 lajny dlzky zapalky v priebehu asi 10 hodin), som pocitoval velmi silne a prijemne ucinky drogy asi tak 36 hodin. Sice je pravda ze som nedokazal spat a jest este dva dni po odozneni ucinku drogy, ale nepocitoval som ziadne ine vedlajsie ucinky , ako napr. Depresiu alebo uzkost. Moja otazka preto znie, ako sa da rozlysit kvalita drogy? Tu na slovensku sa stretavame vacsinou so suchym a kristalyckym pervitinom. Avsak v prahe som sa stykal skor s vlhkym a nie velmi kristalyckym pervitinom, ktory podla mojho nazoru, bol kvalitnejsi ako ten slovensky. Diki za odpoved.

Ajvo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

podobné zkušenosti, jaké popisujete Vy, lze v případě pervitinu (stejně jako u jiných nelegálních drog) očekávat. Uživatelé pervitinu se setkávají s velmi odlišnou čistotou pervitinu a s velmi odlišným složením a příměsemi. Záleží jednak na tom, jak je pervitin vyroben a jednak na tom, jaké jsou do směsi dodatečně přidané příměsi v průběhu cesty až k Vám. Právě z toho pramení i rizika, kdy se mohou dostavit nečekané nepříjemné stavy, jak psychické, tak fyzické.

Co se týče podoby pervitinu, běžně se vyskytuje jako bílý prášek nebo bílý s nádechem do šeda či do žluta, bez zápachu a s hořkou chutí. Může být i ve formě krystalů, kapslí či tablet. Nejčastěji je distribuován v podobě prášku. Chemicky se v případě prášku jedná o metamfetamin (pervitin) ve formě soli - hydrochloridu. Tato forma velmi rychle absorbuje vlhkost ze vzduchu. Záleží tedy na způsobu, jakým je pervitin skladován, pak se můžete setkat se suchým i vlhkým práškem.

Těžko říct, co přesně způsobilo Vaši nepříjemnou zkušenost. A těžko i do budoucna s jistotou rozlišit, jak kvalitní droga se k Vám dostane. Kvalitu drog dopředu v podstatě rozlišit nelze. Stejné množství zkrátka neznamená stejné účinky. Navíc při každém užití může vše ještě ovlivnit Váš momentální zdravotní stav včetně psychiky, okolností a prostředí užití a podobně. Z hlediska minimalizace rizik se proto doporučuje užívat co nejmenší množství a dodržovat mezi jednotlivými užitími dostatečně dlouhou přestávku, než se tělo po užití pervitinu zregeneruje, alespoň měsíc.

Pokud by se nepříjemné stavy po užití pervitinu opakovaly, bylo by na místě pervitin neužívat. Vaše tělo Vám může dávat signály, že mu daná látka škodí. Vyhnete se tak rozvinutí možných fyzických či psychických obtíží různé závažnosti.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.3.2017

Netypická reakce na víno

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mě docela trápí. Před týdnem jsme byly sednout s kolegyněmi na večeři a víno po práci. Vypilo se toho vína docela dost, ale jsem na víno zvyklá, takže mi moc problém nedělá vypít třeba sedmičku až litr vína za večer. Tak ten litr jsme každá vypít mohly. Ale pily jsme i vodu. Pak jsme se rozhodly, že půjdeme ještě někam pokračovat na diskotéku nebo tak. Nevím, co se stalo, ale od placení si už nic nepamatuji. Cestu na diskotéku, pak jsem tam prý padala, usnula jsem v boxu. Na víno jsem zvyklá, tohle se mi nestává. Myslíte, že je možné, že mi někdo dal do pití nějakou drogu? Na zvracení mi nebylo. Bylo mi dobře, ale z ničeho nic to mělo takový dopad. Kolegyně vypila to samé a naprosto v pohodě. Alkohol jsem vůbec nemíchala, kromě vína s vodou jsem už nic neměla. Neřeknu, kdybych pila tvrdý alkohol, na který nejsem moc zvyklá.. ale takto si tu situaci nedovedu vysvětlit. Můžete mi prosím napsat svůj názor? Moc děkuji. :)

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tato poradna se odborně zaměřuje primárně na nelegální psychoaktivní látky a s nimi spojená témata. Z toho důvodu Vám mohu odpovědět pouze obecně.

U konzumace alkoholu záleží (podobně jako u ostatních drog) na setu a settingu - tedy náladě a rozpoložení včetně fyzického stavu, ve kterém alkohol konzumujete, a na vnějších okolnostech, kde a s kým pijete. Záleží tedy na tom, v jaké jste náladě, s jakými lidmi jdete, zda jste najedená, vyspaná. Roli hraje i například rozvíjející se nachlazení, infekce v těle, která se nemusí projevovat, míra únavy apod. U žen vše navíc ovlivňuje hladina hormonů, tedy menstruační cyklus. Též hraje roli kvalita alkoholu (u vína například míra síření).

Zda Vám do pití někdo hodil nějakou drogu, nejde s určitostí potvrdit ani vyvrátit. Záleží, zda jste silnější opilost pociťovala ještě před přesunem do klubu. Pokud by Vám někdo do pití hodil drogu, zřejmě byste kromě "výpadku" pociťovala i další projevy, například změněné vnímání, vizuální a smyslové vjemy. Pokud jste v boxu usnula, svědčí to spíše o tlumivých účincích (které má i alkohol), spíše by se tedy nejednalo o stimulanty (extáze, pervitin, apod.), které bývají na parties a diskotékách běžnější.

Do určité doby po případném užití drogy se dá také udělat orientační test na drogy, který je volně dostupný v lékárně nebo na internetu. Ovšem drogy se z těla poměrně rychle vylučují (viz tato tabulka).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.3.2017

Šňupací tabák a preventivní prohlídka

Dobrý den, v dubnu jdu na preventivní prohlídku a zajímalo by mě jestli doktor pozná na krční sliznici šňupání tabáku.

anonym Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

odhalení užívání šnupacího tabáku během preventivní prohlídky považuji spíše za nepravděpodobné. Domnívám se, že by to bylo teoreticky možné (protože z nosu se tabák dostává do krku), pokud byste šnupací tabák užíval ve velké míře v době těsně před prohlídkou.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2017

Bratr užívá marihuanu, dá se zjistit u mě?

Dobrý den, bratr celkem dost kouří marihuanu, mohu se zeptat jak dlouho a zda vůbec se dá zjistit v mém organismu, když bydlíme spolu. Děkuji

tomaso Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

marihuana by se dala zjistit ve Vašem organismu pouze za předpokladu, že byste ji Vy sám užíval. Orientační doby detekce v různých testech můžete najít v této naší tabulce.

Občas se nás lidí ptají také na možnost nadýchání se kouře z marihuany a následné riziko zjištění marihuany v testech. To je celkem nepravděpodobné. Maximálně lze uvažovat o situaci, kdy by bratr pravidelně kouřil ve Vaší těsné blízkosti, v nevětraném prostoru (např. v malé uzavřené místnosti) a Vy byste se opravdu ve velkém množství nadýchal kouře. Ale i tak je riziko velmi malé.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2017

Marihuana, kdo hradí laboratorní testy?

Dobrý den, mám dotaz. Dostal jsem test na drogy, na lízal jsem THC a policie mi odebrala řidičák. Po měsíci mi zavolali z magistrátu, ze mi řidičák vrací zpět kvůli nízkým hodnotám. Následně mi přišla fakrtura z nemocnice na zaplacení 666kc, kterou jsem zaplatil. Nyní je to cca 14 dnů od vracení RP a přišla mi další faktura od policie na částku něco málo prez pět tisíc korun za rozbory, kterou jim mám zaplatit do třiceti dnů jinak hrozí exekuci. Neměla by testy platit policie? Jak se mám zachovat? Prosím o radu. Předem díky T

Tomáš tom Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

doporučuji Vám se obrátit přímo na kolegy z drogové Právní poradny A.N.O., kteří s Vámi zdarma mohou konzultovat Váš další postup a také znají aktuální právní úpravy. Z toho, co jsem se na jejich stránkách dočetla, vyplývá, že zaplatit je povinen ten, komu byla zjištěna přítomnost návykové látky. Bohužel není jasné, jestli se do toho počítá nebo nepočítá zjištění nízkých hodnot THC, kvůli kterým je nakonec řidič zproštěn obvinění. Logicky by se dalo uvažovat, když nebylo prokázáno ovlivnění návykovou látkou, neměl by člověk testy platit, ale neznám dopodrobna aktuální právní předpisy a běžnou praxi. Kontaktovat právníky z výše uvedené poradny můžete jak přes webový formulář, tak telefonicky na čísle 736 760 701.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2017

Potíže po pervitinu

Dobry den, jsem uživatel pervitinu cca dva dny v tydnu, nepravidelne, treba 14 dni nic a pak si dam uz dva roky. Nosem. A poslední dobou mam vystrelujici bolesti hlavy k levému spánku a celu uz několik dni a furt stejne. A včera v noci jsem klasicky uz cítil dojezd a Vim jak na to, jidlo pití vlazna sprcha a spat. Po sprše jsem nemohl usnout jeste cca 4 hodiny což se stává. Klasicky jsem byl zaseklej na mobilu :D Asi po dvou hodinách jsem podle přítelkyně mel hrozne otekly obličej ale necítil jsem se nijak jinak nez na normálním dojezdu který mam dva roky stejný. Pak jsem usnul, ale v noci jsem prý vstal a sedel asi 10 minut jen tak na posteli spocenej a koukal do zdi. Pak jsem si sel na balkon zakourit, napít a zase spat. Přítelkyně na me mluvila a ani jsem jen neodpověděl. (říkala přítelkyně rano). Problem je v tom, ze si to nepamatuji, jako by se to nestalo. Mam výpadek. Myslíte, ze bolesti hlavy a tohle spolu souvisí? Nejsem si totiž jistý. Pravda je, ze užívám drogu, Vim, se casem to deal neplechu na zdravotnim stavu, Ale nijak me to neovlivnuje. zodpovedne chodim do prace staram se o sebe, staram se o nemocnou maminu a ziju normalne. Nijak me to nestahuje na dno jako všechny, Vim, ze časem to zlomy každého. Jen by jsem rad věděl, jestli to muže byt z toho, nebo o muže souviset s něčím jiným. Predem Dekuji za odpoved. Frredy

Frredy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Píšete o zdravotních potížích, které jste začal pociťovat a které pozorovala Vaše přítelkyně (bolest hlavy, oteklý obličej, výpadky paměti a další).

Tyto potíže mohou a nemusí souviset s užíváním pervitinu. K určení příčiny je potřeba lékařské vyšetření. Nemáme v týmu lékaře a takto na dálku a přes internet to nelze diagnostikovat.

Můžete zkusit například delší dobu nebrat a pozorovat, zda Vaše obtíže budou ustupovat. Pokud by však přetrvávaly, je na místě raději nic nepodcenit a vyhledat lékaře a absolvovat různá vyšetření, která by mohla objasnit zdroj Vašich potíží.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
23.3.2017

Přijímačky a testy na drogy

Dobry den, 3.4. Jdu na vyšetření do vojenske nemocnice v Praze kvuli prijeti na univerzitu obrany. V poslednich dnech jsem uzival amfetamin a ted ethylfenidát, pred nějakou dobou ketamin. Nejčastěji nosem. 23.3. jsem mel posledni davku ethylfenidátu. Marihuanu jsem mel naposledy 19.3. Je mozne, ze lékaři zjisti at uz z odberu krve ci moci nebo pri kontrole nosni přepážky? Psycholog se me urcite bude ptat jestli jsem nejake drogy zkousel, mam odpovedet ze ne i kdyz mi na neco prijdou? Popripade na nosni přepážku bych mohl odpovědět tak, ze ji mam poskozenou z boxu a MMA nebo z plavani? A jak dlouho ve me zustanou stopy drog? Muzu urychlit vyloučení behem ci větší zatezovou aktivitou? Predem dekuji za odpověď.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

od posledního užití budete mít tedy minimálně 12 dní. Doby detekce najdete přehledně zpracované v těchto tabulkách. Protože se nejednalo o jednorázové užití, počítejte raději s horní časovou hranicí. U pervititnu a ethylfenidátu by měla být doba detekce cca do 5 dní. U marihuany je to v moči až 30 dní. Uvedené lhůty však nikdy nejsou jednoznačné, protože vše ovlivňují individuální faktory, jako je rychlost metabolismu, množství a síla látek, frekvence užívání atd.

Pro urychlení odbourání psychoaktivních látek z těla neexistuje žádný univerzální návod. Jen nepatrně může napomoci zvýšení fyzické aktivity, dostatek spánku, jídla, pití čistících či zelených čajů, případně sauna.

Co se týče poškození či zjizvení přepážky, tak poranění od boxu, MMA či z plavání bude vypadat spíše odlišně. Drogy přepážku "naleptávají" a rozdrobují, případně v ní díky nim vznikají otvory.  Lékař příčinu obvykle umí rozpoznat. Na druhou stranu ale ani nemusí přepážku kontrolovat.

Lhaní u psychologa spíše může vše zkomplikovat, pokud by testy na drogy vyšly pozitivně. Těžko ale předvídat průběh rozhovoru a možné důsledky. Proto rozhodnutí, zda povíte pravdu, je vždy na Vás.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2017

Diazepam, testy

Dobrý den. Občas nemohou spát včera jsem to nevydržel s mám diazepam( matka ho nedobrala) tak jsem si jeden ve 2 hodiny ráno vzal. Za 10 dní mi budou dělat speciální test na drogy z moči i krve. Nastupují k ochranným složkám čr. Aby bylo jasno nejsem zadnej fetak. Jen mám po operaci slepého střeva a jak jsem měsíc netrénoval s nedělal žádnej sport tak se mi těžko usíná..je mi 23 mě tim 171cm vážím 71 kg. Můžete mi s jistotou říci že test na drogy neukaze nic pozitivního? A kdybych si vzal jednou za čas diazepam 5mg jak dlouho se to drží v těle (po jaké dobe test na drogy detekuje obsah látky v krvi(moci). Jsem sportovec užívám wobwnzim, chloreu, vitamín c 1000mg, plus se snažím kvalitně jíst. Dekuji. Popřípadě pokud se to tam drží déle než 10 dní lze nějak oblbnout test na moc ? (myslím pití ostroperce apod?) Omlouvám se za stupidní dotaz je to moje chyba že sem si něco vzal ale ráno řídím auto a potřebuju spát aspoň tich 5 hodin. Díky :)

Laus Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Váš dotaz rozhodně není stupidní a chápu důvody, proč píšete. Diazepam je možné v krvi a moči odhalit maximálně do 7-10 dnů od posledního užití. To, že bude test negativni tedy s úplnou jistotou říct nejde, ale vzhledem k tomu, že rozmezí mezi užitím a testy je o něco málo delší než 10 dnů, je negativní výsledek pravděpodobnější.

Zaručený bezpečný návod na to jak "oblbnout" testy neexistuje. Co však může mírně napomoci urychlit odbourávání látky z těla, je kromě Vámi zmíněného pití čistících čajů, také zvýšená fyzická aktivita, dodržování zdravé životosprávy a případně sauna.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2017

Odběry krve - zjistí THC?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, včera jsem měla marihuanu (3-4 šluky). Zítra bych měla jít k doktorovi kvůli nemoci, kdyby mi bral krev zjistí i z normálního odběru tedy kvůli nemoci thc v krvi? Děkuji

Kristýna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

při běžných odběrech krve kvůli nemoci se toxikologický rozbor za účelem zjištění užívání drog nedělá. Toto vyšetření je nákladné, nemělo by jít udělat bez souhlasu zákonných zástupců a pokud by Vám jej měli udělat, měla byste o něm být dopředu informována.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2017

Rizika Poppersu

Zdravím, chtěl bych se prosím zeptat jestli může poppers po delším užívání člověka takzvaně vygumovat... Jako se stává u jiných podobně inhalujicich látek. Děkuji za odpověď

Vitop Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Poppers patří mezi těkavé látky podobně jako toluen, aceton, některá lepidla, ředidla atd. Při dlouhodobém užívání má velké množství negativních dopadů právě pro jeho těkavé a leptavé účinky. Hrozí poleptání nosní sliznice, potíže s cévami, se srdcem, kardiovaskulární soustavou a také centrální nervovou soustavou. Při dlouhodobém čichání může dojít až k organickému poškození mozku. Proto ano, při jeho pravidelném a dlouhodobém užívání může Poppers člověka takzvaně "vygumovat" jako jemu podobné látky. Jeho dlouhodobému užívání je vhodné se vyhnout.

Více informací o Poppers a jeho rizicích najdete také v našem fulltextu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 5685 → stránka: 123