Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 7056zobrazit stránku:

3.6.2020

Marihuana, srážlivost krve, Warfarin

Dobrý den, Již půl roku pravidelně (denně s pár výjimkami) užívám marihuanu kvůli psychickým problémům. Před rokem na přelomu června/července jsem prodělala trombózu nitrolebních žilních splavů, byla jsem skoro 3 týdny v nemocnici a od té doby užívám warfarin na ředění krve. Ta nemoc se projevovala prudkou až nesnesitelnou bolestí hlavy, nevolností, dvojitým viděním a právě poslední týden podobnou bolest pociťuji. Není to tak hrozné jako vloni, ale pomalu se to tam blíží. Ptala jsem se svého praktického lékaře, jestli se sraženiny můžou vrátit i přesto, že užívám warfarin a moc tomu nevěří (o užívání marihuany jsem mu neřekla). Proto bych se Vás chtěla zeptat, zda-li je možné, že za to může užívání marihuany a jestli právě marihuana může zapříčinit krevní sraženiny navzdory užívání léku na ředění krve? (Za posledního půl roku jsem zkouřila zhruba 250 gramů této látky). Děkuji za odpověď a přeji hezký den. Funed Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pokud řešíte nějaký akutní zdravotní stav, je vždy lepší obrátit se na lékaře, ideálně osobně. V této poradně lékaře nemáme. Mohu Vám shrnout, co jsem se dočetla na téma marihuana a srážlivost krve, ale přesto považuji za zásadní, abyste byla v kontaktu s lékařem a probírala s ním své aktuální potíže.

Při léčbě Warfarinem se doporučuje nekouřit tabák, to může účinky Warfarinu snižovat. Pokud tedy kouříte marihuanu s tabákem, může to hrát roli. Některé zdroje popisují, že u užívání marihuany by mohl být účinek Warfarinu naopak zvýšen. Jiné ojedinělé případy ovšem zase popisují situace, kdy užívání marihuany způsobilo cévní potíže (u jedinců s určitým předpokladem nebo souhrou s jinými potížemi). Nedokážu Vám proto jednoznačně odpovědět na Vaši otázku. Ve hře je příliš mnoho dalších faktorů (a celá řada jiných věcí může mít vliv na účinnost Warfarinu). Každý člověk může navíc reagovat individuálně. Mohlo by být proto bezpečnější marihuanu neužívat alespoň do vyřešení Vašich aktuálních potíží.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.6.2020

MDMA, testy

Dobrý den,ze soboty na neděli jsem byl na večírku kde se hodně pilo a také jsem tam poprvé zkusil MDMA,měl jsem 3 malé čáry...v pondělí v 16:00 když jsem jel z práce jsem nalízal...Takzě nějakých 34h po posledním užití ..byl jsem si stopro jístí že látkou již nemohu být ovlivněn a tak jsem postoupil odběr krve..Jsem sportovec s rychlým metabolismem měřím 167 Cm a vážím 65 kg..Myslíte že budu pod limitem?Děkuji za odpověď Noname Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Dle této naší tabulky je pravděpodobné, že krevní testy již budou negativní (anebo hodnota MDMA bude pod tímto limitem), obzvláště pokud se jednalo o užití menšího množství a jednorázovou konzumaci.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.5.2020

Testy při nástupu do léčby

Dobrý večer, chci se zeptat dnes je 29.5 a v úterý 2.6 nastupují do lecebny. Stim, že jsem se zas nechala kecnout ktomu abych si dala to bylo ve středu 28.5 okolo 16odpoledne. Nechci přijít do lecebnY pozitivní. Vím, že jsem si to měla uvědomit před tím než sem si dala a hold sem idiot a vím proč tam dobrovolné nastupují. Dala jsem si čáru tak 3cm a tak 0.15 do žíly. Prosim, můj dotaz je když budu hodně pit, dokazu si vyčistit tělo před těmi testy tam ??? Před vcerejskem jsem byla pred tydnem ve ctvrtek na interrupci a to jsem při cestě domů taky selhala jinak před interrupci jsem byla 2-3tydny čistá a po interrupci tento tYden také jen teď mám tedy velke bolesti a hodně silné krvácení se srazeninami velkych kusů krve, to prikladam za dopad toho, že jsem si zas dala, ale zítra stím zajdu k ženskému. Stemi léky co mi předepsal k vyléčení zánětu si myslím že to také zápasí proti sobeJedinne co mě drti tu moji pitomou hlavu je jestli tam v úterý nebudu pozitivni ... Nechci vidět ten utrápený výraz moji maminky, kdyby jí to tam takhle čerstvě pověděli S Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Naše odpověď k Vám dorazí zřejmě později, než byste potřebovala, za což se omlouvám. Běžně však odpovídáme do 7 pracovních dnů, viz pravidla poradny. V prvé řadě bych Vás chtěl podpořit v tom, abyste nepodceňovala bolesti a krvácení a pokud jste tak ještě neučinila nebo vše neodeznělo, určitě navštívila lékaře. Také bych Vás chtěl ocenit, že jste se rozhodla nastoupit do léčebny a doufám, že i přes drobné zaškobrtnutí v podobně užití menšího množství několik dnů před nástupem, proběhlo vše v pořádku.

Sice už výsledek testů zřejmě znáte, ale s jistotou by ho na základě Vámi zaslaných údajů stejně nešlo spolehlivě odhadnout. Vždy záleží kromě času, užitého množství, čistoty látky i na specifických vlastnostech Vašeho organismu a metabolismu, což může být do určité míry ovlivněno i zmíněným pitím tekutin a všeobecně životosprávou, dostatkem živin, vitamínů, pohybu a odpočinku. Také nepíšete, o jakou látku se vlastně jedná, předpokládám však, že jde o pervitin. Obecně lze říci, že lze očekávat výsledek spíše negativní, nicméně je možná i druhý varianta (orientační časy můžete najít v této tabulce). Rozumím nepříjemnosti situace, pokud testy vyšly opravdu pozitivní, přesto věřím tomu, že i tak lze vše řešit a do léčby následně opravdu nastoupit, i kdyby to nemělo být hned. Přeci jen podobné situace jsou poměrně obvyklé a patří k celému procesu.

Mnoho síly v léčbě přeje poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
26.5.2020

Názor

Dobry den, mam problem, popisu Vam muj pribeh, a rada bych videla neutralni nazor cloveka, ktery mi poradi,jestli jdu spravnou cestou, takze... Od 15ti let beru pervitin nitrozilne, nastal vyhazoval ze skoly, utikani z domu, tzv jsem se chtela postavit na vlastni nohy, bydlela jsem po ubytovnach, chodila na brigady, jenze pak uz mi nejaka prace nic nerikala dostala jsem se do drogoveho podsveti, zacla kradst po kramech, pozdeji jsem slapala, mezi temito lidmi mi to prislo jako normalni zpusob jak se uzivit, kazdy rano jsem musela mit na pecku, jinak jsem nevstala, tak to mel i muj pritel. Zapomela jsem dodat ze mezi tim jsem zila na ulici, pak jsem o drogu nouzi nemela, jelikoz jsem mela kazdy d3n, a k tomu jsem v 17letech zacla zkouset ruzne prasky, fentanylovy naplasti, od bbicky, rivotril, hypnogen atd...narazove,,, jenze pak jsem zacla užívat diazepam, udajne jako prasek na spani, jenze pak jsem ho musela mit kazdy d3n, a az pak mi bylo vysvetleno, ze zavislost na nem je prirovnana k opiatum, konkr v Bohnicich, takze kdyz jsem diak nemela melqa jsem krece, abstaky, ale myslela jsem si, ze je to kvuli tomu, ze nemam treba dostatek pervitinu, proto js3m se k tomu neustqle prendavala, myslela jsem si, ze je vse ok, neustaly kolotoc, dat si sehnat penize, a furt dokola, pak paranoia,... V ty dobe me nenapadlo, ze by me mohli zavrit, jenze po nekolikatem poruseni podm., jsem byla odsouzena k 14mesicum ve vezeni, tam jsem se psychicky stabilizovala, a usoudili ze mam epilepsii, tudiz mi psychiatr zvysil diazepam na 3x 10mg denne, byla jsem v pohode. Vystoupila jsem, a zacla brat, i kdyz jsem byla presvedcena, ze nebudu, jenze muj psychickej stav se po vystupu s 2mesicnim brani, "pervitinu", kter3j si myslim, ze nema dobrou kvalitu snizil na bod mrazu, mam sebedestruktivni myslenky, jenze jsem srab na to to ukoncit, tudiz jsem zvolila variantu lecby v Cervvenem dvore, jenze mam strach, ze to zase dopadne zle, do lecby jdu po 3x vim, ze mam problem chci se z toho dostat, jenze o kdyz mi vysadi diazepam rz na raz, cetla jaem ze to muze mit az smrtelne nqsledky, timto se chci zeptat, jaka lekarska pomoc se akceptuje ve vysazovani benzodiazepinu. Moc dekuju za radu. Tyna Krista Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tyno,

děkujeme za oslovení naší poradny, zároveň se omlouvám za zpoždění odpovědi. Popisujete Váš příběh spojený s touhou po brzkém osamostatnění, který se bohužel zkomplikoval s narůstajícím vlivem užívání pervitinu (a dalších látek), závislosti a obecně drogové subkultury. Prošla jste také léčbou, avšak prozatím jste se k braní z různých důvodů navracela. Sebedestruktivním myšlenkám jste naštěstí nepodlehla a aktuálně uvažujete o nastoupení do Červeného dvora. Ráda byste od nás komentář k cestě, kterou jste si nyní zvolila (zdali je správná), ptáte se i na podobu lékařské pomoci v kontextu vysazování benzodiazepinů.

Mám-li se vyjádřit k Vaší situaci, napadá mne v první řadě to, že je za mě rozhodně fajn, že jste zvolila variantu nevzdat to. Není ojedinělým jevem, že člověk někdy potřebuje projít léčbou vícekrát a posunuje se po krůčcích, než se mu začne v životě víc dařit a překoná těžkosti, které se někdy opakovaně vrací. Domnívám se nicméně, že z každého neúspěchu je šance se poučit a že dává smysl na sobě pracovat. Obecně se např. doporučuje mít po ústavní léčbě domluvené tzv. doléčování, jinými slovy další ambulantní terapeutickou podporu.

Osobně, z toho co píšete současně vnímám velkou odvahu zkusit si v takto nízkém věku osamostanění a zároveň pojmenovávat možné příčiny a bariéry, které Vás potkaly. Oceňuji také to, že si uvědomujete, že problém je potřeba nadále řešit a že se z daného koloběhu chcete aktivně dostat.

Strach z toho, že by to zase mohlo dopadnout špatně je za mě úplně pochopitelný. Je obvyklé, že když máme v plánu opět překonat určitý diskomfort a zkušenosti nejsou jednoznačně pozitivní, vyskytují se různé negativní (či sebepodrývající) myšlenky, kterým může být důležité se v terapii věnovat, protože mohou šanci na změnu komplikovat. V terapeutickém žargonu se jde někdy po linii zvědomování tzv. kritického vnitřního hlasu (viz tento článek) a k úvahám, jak s ním efektivněji pracovat. Máte každopádně mou podporu, i když jen takto na dálku. Červený dvůr zní jako dobrá alternativa, stejně tak by mohla případně dávat smysl i terapeutická komunita, i když u ní je délka pobytu již opravdu dlouhá.

Co se týče Diazepamu a obecně benzodiazepinů a jejich vysazování. Standardní je nejprve detox a pozvolné snižování dávek. Máte pravdu v tom, že při vyšším dávkování a jejich náhlém odebrání existují rizika výrazných abstinenčních příznaků, proto by k ničemu takovému nemělo docházet (anebo by případně medikace měla být nejprve nahrazena lékem s delším poločasem vylučování). I z těchto důvodů se rozhodně nedoporučuje, aby byly předepisovány delší dobu, více se můžete dočíst v benzodiazepinové poradně. Dané téma by však bylo vhodné probrat s psychiatrem, kterého v týmu nemáme a nejlépe se zeptat i přímo na informace, jaký mají v léčebnách v obdobných případech postup. Ve Vašem městě by Vám měli umět poradit i v této adiktologické organizaci.

Držíme palce. Tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
25.5.2020

Výpary z marihuany, těhotenství

Dobrý den, manžel kouří marihuanu a já jsem těhotná, chodí ji kouřit na zahradu, takže kouře se nenadýchám, ale bojím se, jestli se neuvolnuji nejake latky i z nezapalene marihuany nebo hasise, ktery ma v obyvaku a je citit. Kdyz prijde je to strasne citit z obleceni a je to takovy zapach, ze mam strach, aby se neco nedostalo do me. Diky moc Míla Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Mílo,

je dobře, že si zjišťujete informace ohledně potenciálního rizika pro Vás a Vaše dítě.

Největší část psychoaktivních látek, které by mohly mít nepříznivé účinky na plod, se z marihuany uvoňuje při nahřívání (vaporizování) nebo při spalování (kouření). Při jejím přechovávání v bytě můžete cítit vonné silice, neboli terpeny, které jsou zodpovědné za typický marihuanový "odér". Nicméně dokud nedochází k zahřívání a spalování marihuany, neuvolňují se z ní látky, které by Vás nebo Vaše dítě mohlo ohrozit. Terpeny mohou zůstávat i na oblečení kuřáka marihuany ještě nějakou dobu po její konzumaci.

Pro bezpečí Vás a Vašeho dítěte stačí, abyste se snažila vyvarovat expozici velkému množství kouře ze spalované marihuany, což dle toho co píšete, máte zajištěno.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
23.5.2020

Pervitin, testy

Dobrý den, dnes jsem byl zastaven hlídkou PČR a byl jsem pozitivní na drogy metamfetamin. Tuto drogy jsem naposled použil před 3 měsíci a 3 měsíc jsem nic neužíval, ale před 6 dny jsem užil drogu v malém množství, opravdu malém. Ale rychlotest na drogy ukázal pozitivní výsledek. Je možné, že to budu mít v moči nebo v krvi? Dávka drogy byla opravdu v malém množství a už je to 6 dni od použití, četl jsem že v moči je to 3 -5 dnů a v krvi 24 hodin. Jel jsem na krev a moč. Puky Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Máte pravdu, metamfetamin je v moči zjistitelný cca 3 - 5 dnů od posledního užití, v krvi přibližně 1 - 3 dny (viz naše tabulka), přičemž je zásadní, že jste podstoupil krevní rozbor. Jen ten je směrodatný pro zjištění finálních hodnot dané psychoaktivní látky v krevním vzorku.

Pokud se tedy jednalo o jednorázové užití po dlouhé době, existuje vysoká pravděpodobnost, že výsledek bude negativní či pod tímto limitem.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.5.2020

Extáze, pervitin, potíže se srdcem

Extáze jsem bral asi rok a půl skoro každý týden, časem jsem si bral víc a víc, a teďka po tom roce a půl na jedné akci kdy jsem si dal dvě extáze+konopí se mi najednou úplně brutálně rozbušilo srdce, že jsem normálně myslel že to nemůže vydržet, že mi vybouchne... pak to asi po dvouch hodinách skončilo.. měl jsem měsíc pauzu, pak nastala karanténa, zavřely kluby a já se dostal k pervitinu ( dřív jsem si ho dával jen občas ) a pokaždé co jsem si ho dal mi bolelo srdce, někdy míň, někdy víc že jsem myslel že normálně umřu, do toho mě bolela hruď, levá ruka a krk.. nikdy předtím se to ale nedělo.. myslíte že jsem si třeba trvale poškodil srdce po té akci kdy jsem myslel že mi to srdce vybouchne ? Vím že jsou drogy špatné ale už jsem si na to trošku zvykl a chci si občas dát ale vždycky mám pak problém se srdcem.. a teďka se bojím dát extázi.. že to nepřežiju protože ty účinky jsou o dost silnější ne ? Nebo je to způsobeno jen tím perníkem ? Kterej jde moc na srdce a zužuje cévy a tak dál... jinak bych s ním skončil a občas si dal tu extázi.. jen aby to pak nebylo horší a já neumřel přímo na parketu :D Nevíte co by to Teda mohlo být? K doktorům se mi nechce chodit... potřebuju nějak poradit :/ děkuju za odpověd Pernicek88 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Píšete o zdravotních potížích (bušení, bolest u srdce), které se pojí s užíváním MDMA a pervitinu. Obáváte se, abyste neskončil špatně a rád byste věděl, o co by mohlo jít a zdali jste si nemohl trvale poškodit srdce.

Věřím, že dané stavy musely být velmi nepříjemné a nedivím se, že Vás reakce oběhové soustavy vystrašily. Organismus na drogy a obzvlášť na jejich kombinace může reagovat různě, roli obvykle hraje citlivost vůči jejich účinkům, únava, výchozí fyzický a psychický stav, frekvence užívání, délka konzumace atd. Chůzi po tenkém ledě pak navíc představuje především mixování více substancí dohromady (extáze, marihuana) a časté braní ("bral jsem víc a víc"). Původní návaly a bušení srdce tím pádem zní jako možný indikátor, že toho bylo na Vaše tělo moc a že jste se dostal výrazně za hranu.

Zároveň však oceňuji, že rozumně zvažujete, zdali v tomto ohledu chcete nadále riskovat. Obavy z dalšího experimentování s danými látkami vnímám jako oprávněné. Je to tak, jak popisujete, pervitin i extáze působí velmi zátěžově na kardiovaskulární soustavu, což zvyšuje pravděpodobnost zástavy srdce (nebo prasknutí cév v mozku). Když se něco takového stane, děje se to mnohdy ruku v ruce s dalšími nepříznivými faktory mezi které lze zařadit např. vrozenou srdeční vadu.

Rozumím tomu, že se Vám k doktorům nechce, bohužel však není možné bez lékařského vyšetření odhadnout, čím by Vaše obtíže mohly být způsobeny a jak jste na tom zdravotně. Vzhledem k takto výrazným reakcím by však návštěva lékaře, včetně základního vyšetření srdce a např. také toho, zdali netrpíte arytmiemi, za úvahu rozhodně stála.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.5.2020

Hranice užívání kokainu?

Dobry den. Partner (vek 29let) bere "prilezitostne" kokain,nekdy v kombinaci s extazi. Jednalo se o frekvenci tak jednou za 1,5-2mesice. Vyhradne kdyz jde do klubu. Je to takovy jeho zpusob odreagovani,jinak vicemene nikam nechodi,moc nepije. V poslednich tydnech se ale stalo,ze uzil treba tyden po sobe a v situacich,kdy to moc nechapu. Napriklad doma,se mnou a kamaradem,fajn vecer s drinky,povidani. A od pulnoci dal uz jeli kluci lajny az do rana. Snazim se s nim o tom mluvit,ze se mi to nelibi. Vetsinou ale argumentuje,ze vi,co si muze dovolit. Dnes jsem se ho po dalsi akci zeptala,proc nezvladne se odreagovat s kamarady i bez toho. Rekl mi,ze nad tim nikdy takto nepremyslel. Me popravde desi tendence sem tam zkratit dobu kdy uzije znova. Dale v klubu neresi,s cim kombinuje-da si drink,kombinuje kokain s extazi... Nechci mu brat jeho zabavu a zpusob odreagovani,jinak je vcelku zodpovedny. Jen se ale bojim,kde je ta "hranice" toho,kdyz uz to spadava nekam jinam. Dale ho posledni tydny i trapi krvacivost z nosu a to i v dobe,kdy nic nebere (zejmena po ranu,nespusti se mu krvaceni samo ale kdyz se snazi zbavit hlenu z nosu,je pritomna krev). A posledni vec,na kterou jsem se chtela zeptat je,zda s timto rekreacnim uzivanim muze souviset obecny pokles sexualni touhy. Dekuji moc! Potvor Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je dobře, že přemýšlíte, kde je hranice, kdy už vše může spadat jinam, než je rekreační užití a odreagování a snažíte se ji hlídat.

Bohužel Vám nedokážu konkrétně napsat, kdy už frekvence braní značí problém, protože u každého člověka je takový limit jinde. Důležitý bývá také set a setting, tedy okolnosti, kdy dotyčný drogu užívá. Jak i sama píšete, jednou za 1,5 - 2 měsíce v klubu na akci Vám to přišlo ještě relativně akceptovatelné, ale doma už Vám to smysl nedává. Kokain má silný závislostní potenciál. Obecně by se dalo říci, že riziko většinou nastává, když člověk začne zvyšovat množtví (kokainu, MDMA i jiných látek) a když hledá záminky, aby si mohl dát častěji. Na jednu stranu tedy zkracování doby a nové okolnosti pro užívání mohou značit problém, na druhou stranu se také může jednat o období, kdy člověk bere častěji a po skončení tohoto období zase dokáže dodržovat delší rozestupy mezi jednotlivými užitími nebo s užíváním úplně přestat.

Není tedy jisté, jak se situace bude vyvíjet. Možná by stálo za to prozkoumat, proč má nyní partner potřebu užívat častěji. Důležité také je, aby v tom bylo dobře i Vám, jako partnerce a nevznikaly mezi Vámi konflikty. Někdy může pomoci si pro užívání domluvit pravidla, například, aby drogy neužíval doma apod. Zde můžete najít informace o tom, jak poznat rozvíjející se závislost i různé aspekty, kterých si všímat.

Rizikové mi přijde také to, že partner drogy kombinuje mezi sebou, což je pro organismus velmi zatěžující. Z hlediska harm reduction se doporučuje dodržování dostatečně dlouhých rozestupů (2 - 3 měsíce) mezi jednotlivými užitími, konzumace nejprve malého množství, nekombinování s jinými látkami včetně alkoholu atd.

Krvácivost z nosu je častý problém, který je se šňupáním kokainu (i jiných drog) spojován. Sliznice nosu potřebuje čas, aby se dokázala zhojit a také kokain může pokaždé obsahovat další příměsi, které sliznici také poškozují. Pokud by se problém zhoršoval, bylo by na místě nechat se zkontrolovat u lékaře (ORL).

Obecný pokles sexuální touhy může mít také různé příčiny. Obzvlášť pokud je užívání kokainu spojené se sexem, tak pak hrozí, že sex bez kokainu už nebude tak uspokojivý. Fyziologicky by užívání kokainu nemělo mít dlouhodobě vliv na pokles touhy, pokud se nejedná například o dobu několika dní po užití, kdy je člověk na dojezdu a je unavený. Ale libido obecně souvisí s mnoha faktory, jako je i ne/důvěra mezi partnery, ne/jistota, ne/spokojenost, ale i délka vztahu apod.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.5.2020

Bipolární porucha a SSRI

dobryden mam celkem dulezity dotaz, slysel jsem ze ssri (doplnek serotoninu) muze zpusobit u lidi s bipolarni poruchou, risk sebevrazdy nebo tkz. mánii co presne ta mánie znamena? proc by to lidi s bipolarni poruchou nemeli brat? jake jsou ty ucinky kdyz by si to bipolarni clovek vzal a vse kolem toho? mockrat dekuji za odpoved... sammy-vypal420 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. V týmu není k dispozici lékař, kterému by měl být dotaz týkající se SSRI antidepresiv určen, proto primárně doporučuji zkusit oslovit např. TUTO poradnu a informovat se detailněji. Především může být důležité, aby daný typ léků nebyl užíván (a neexperimentovalo se s ním) bez odborné konzultace s psychiatrem, jelikož je vždy třeba zvážit vícero důležitých faktorů, které by mohly ne/předepisování ovlivnit.

Za nás se pokusím vyjádřit alespoň stručně k některým Vašim otázkám, s ohledem na výše zmíněné limity.

Ze zahraniční literatury (viz např. tento článek) jsem na dané téma vyčetl následující údaje, které nejsou zcela jednoznačné. Podle jednoho směru SSRI antidepresiva pravděpodobně nemohou přímo za zvýšené riziko sebevraždy u bipolární poruchy, mělo by jít spíše o to, že se léčba někdy zahajuje, až když se pacient výrazněji psychicky zhorší, a SSRI antidepresiva nemají rychlý nástup účinku. Standardně tak dochází k nastartování jejich působení za 3 - 4 týdny, což může zvyšovat nebezpečí dalšího propadu nálady a sebevražedného jednání. Dle zmíněného článku např. klasické stabilizátory nálady (jako je lithium či kyselina valproová) obvykle působí téměř okamžitě a hodí se tak více.

Druhá edukační linie hovoří o nutnosti být v předepisování SSRI antidepresiv velmi obezřetný, jelikož u osob s bipolární poruchou mohou zvýšit nebezpečí vyvolání mánie, takže je dle ní nezbytné u pacientů pečlivě sledovat známky nadměrné energie, sníženou potřebu spánku nebo abnormální a nadměrné vystupňování nálady. Nejrizikovější skupinou pro jejich předepisování by pak např. dle tohoto textu měla být skupina mladých osob.

Samotná mánie pak klasicky představuje extrémní formu změny nálady směrem k absolutnímu štěstí (častokrát prakticky bez příčiny) a enormnímu přísunu energie (v rámci psychiatrické diagnózy trvající delší časové období, týden a více). Aby to nebylo tak jednoduché, tak nálada zároveň vždy nemusí být typicky nadměrně veselá, ale spíše podrážděná nebo expanzivní (rozpínavá, kdy je patrná zvýšená sebedůvěra, zvýšené sebeprosazování se, ztráta zábran, někdy až tendence k agresivitě). Více se může dočíst ZDE.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.5.2020

Problémy při usínání, pervitin

Dobrý den, je mi 19 let a v životě jsem zkusila už hromady marihuany, emko, extáze, LSD, různé prášky, ale nejdelší a nejtěžší období bylo období užívání pervitinu, které trvalo kolem pěti měsíců. Vše mi ukázal a navedl do toho bývalý přítel, v té době jsme byli spolu. Jenže on byl těžký feťák, míval toxické psychózy, paranoju atd. a při jednom takovém záchvatu mi vytrhal vlasy, přefetoval mě, škrtil mě...skončila jsem s modřinama po celém těle, všude šrámy, k tomu jsem byla úplně v šoku, protože jsem při tom všem byla snad na největším stupni najetá. S přítelem od té doby nejsem, ho odvezli na PL na pár týdnů. Nebylo to jednou co se to stalo. Měl takové stavy víckrát, ale z toho jsem nevyvázla tak špatně jak tehdy. Pervitin jsem po rozchodu užila jen párkrát, poté jsem s tím sekla a začla často užívat marihuanu, abych "odstranila" tu chuť na perník. Teď když jsem vše řekla, tak otázka zní... Od té doby mám často stavy když chci usnout a jsem v polospánku, tak sebou silně trhnu a skoro zařvu leknutím. Nechápu proč se mi to děje. Vždy když chci usnout se mi to stane několikrát a často se tím budím a i nemůžu spát. Je to kvůli užívání drog? Je to nějaký vedlejší účinek? Lilly Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lilly,

než odpovím na otázku, na kterou se přímo ptáte, ráda bych Vám ještě napsala, že moc oceňuji, že jste s pervitinem skončila a hlavně že se neopakují podobné náročné situace. Popravdě jsem ráda, že to nedopadlo ještě hůř, celá situace s bývalým přítelem zní dost nebezpečně.

Ptáte se na stavy, které míváte při usínání, kdy sebou trhnete, leknete se a často nemůžete spát. S drogami teoreticky mohou, ale také nemusí souviset. A to jak s užíváním pervitinu v minulosti, tak se současným užíváním marihuany. Obě látky působí určitým způsobem na psychiku a následky mohou nějakou dobu přetrvávat i po tom, kdy je člověk přestane užívat.

Spíš hádám, že to může být kombinace více věcí, které spolu souvisí. Někdy totiž bývá těžké odhalit, co je příčina a co následek. Nabízí se vyzkoušet, jaký vliv by mělo na potíže, kdybyste na nějakou dobu přestala užívat marihuanu (a obecně jakékoli drogy). Pokud by se například po pár týdnech nic nestalo, bylo by na místě navštívit lékaře a zkusit společně s ním hledat příčinu jinde.

Zároveň si říkám, kdybyste chtěla zkusit třeba i jinak odstranit chuť na perník, můžu Vám doporučit spolupráci s psychoterapeutem. S ním případně můžete probrat i náročné zkušenosti z minulosti a dál je zpracovat, což může také pomoci posunout se dál směrem, kterým chcete. V Opavě můžete například zdarma využít poradenství ZDE.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.5.2020

Perzistující porucha vnímání po halucinogenu

Dobrý den Může člověk dostat hddp(perzistující porucha vnímání po halucinogenu) z lysohlavek nebo lsd pokud už požil mdma a marihuanu, a všech bylo v pořádku? Děkuji za odpověď :-) Hhbhj Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Vzhledem k faktu, že lysohlávky i LSD řadíme mezi tzv. psychedelika, si dovolím tvrdit, že ano. To, že  užití marihuany či MDMA bylo v pořádku v tom nehraje roli, protože se přece jen jedná o jiný typ látek. HPPD může trvat různě dlouhou dobu a někdy přetrvává i dlouhodobě.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.5.2020

Testy na LSD

Dobrý den, zastavila me policie a vysel mi pozitivní test na amfetaminy. (Ty jsem nemel minimalne dva tydny pred kontrolou. Ale pozil jsem lsd.) Pak me vzali na odber do nemocnice. Myslite ze tam najdou to lsd? Pozil jsem ho cca 6-7 hodin pred odberem. Predem dekuji za odpoved Petros Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bude záležet na tom, co bylo zadáno laboratoři, aby otestovala. Dalo by se předpokládat, že laboratoři bylo zadáno otestování amfetaminů, pokud Vám vyšly pozitivní na orientačním testu. Ty by měly vyjít negativní.

V případě testu na LSD by po 6-7 hodinách bylo k nalezení. Úplně běžně se na LSD netestuje, ale každopádně je to vždy na rozhodnutí toho, kdo testy zadává.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.5.2020

Tělesná teplota, srážlivost krve, stimulanty

Dobrý den! Je při užívání stimulantů normální mít sníženou tělesnou teplotu? Příležitostně užívám kokain, extázi a amfetamin. Vždy je mi zima, mám studené ruce. Jednou jsem si naměřila i teplotu 35,8 stupňů. Mohou s užíváním být spojené trvalé potíže s termoregulací? Můj druhý dotaz se týká srážlivosti krve. Zvyšuje se při užívání stimulantů (zejména kokainu) viskozita a následně srážlivost krve? Nekouřím ani neužívám hormonální antikoncepci. Přesto mám po užití těchto drog nepříjemné pocity v rukou a nohou. Bylo by možné v rámci harm reduction užívat před užitím těchto drog léky na ředění krve? Děkuji za odpověď K. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz. Stimulanty, mezi které patří látky, o kterých píšete, mají opravdu vliv na termoregulační centrum. Často se mezi riziky užívání stimulantů mluví spíše o opačném problému - o riziku přehřátí organismu. Ale i pocity chladu se mezi popisovanými účinky objevují, například při nájezdu. Mělo by se však jednat o potíže ohraničené užitím a po odeznění účinků látek se vracet k normálu.

Píšete ale také o snížené tělesné teplotě. To není pro úžívání stimulantů příliš obvyklé, běžným jevem je naopak její zvýšení. Je také otázkou, jakou tělesnou teplotu máte běžně, mimo dny, kdy užíváte kokain, extázi či amfetamin. Podle některých vědeckých výzkumů dochází v posledních dekádách ke snižování obvyklé tělesné teploty v populaci, viz článek ZDE. Nízká tělesná teplota by však mohla poukazovat i na zdravotní potíže nesouvisející s užíváním drog. Například při onemocnění štítné žlázy může docházet k problémům s termoregulací a až k podchlazení organismu, více se o tomto můžete dočíst v tomto ČLÁNKU. V tomto by Vám měl poradit Váš ošetřující lékař.

Co se týče krevní srážlivosti, stimulanty srážlivost zvyšují, viz podobný dotaz ZDE. U zdravého člověka to ještě nemusí znamenat zdravotní ohrožení. Nicméně pokud byste měla geneticky dány sklony k vyšší srážlivosti (například Leidenskou mutaci), mohlo by Vám hrozit riziko trombózy (ucpání žil) a to i přesto, že se u Vás nevyskytují další nepříznivé faktory (užívání antikoncepce, kouření, apod). Nepříjemné pocity v rukou a nohou by mohly být signálem, že se něco děje. Doporučuji v tomto směru navštívit lékaře, Vaše obtíže s ním probrat a podstoupit vyšetření, aby se vyloučilo (případně včas diagnostikovalo) nějaké vrozené onemocnění.

Nasazovat si sama bez konzultace s lékařem léky na srážlivost považuji za vysoce rizikové. Rozhodně však může pomoct dodržovat pitný režim, přiměřeně se hýbat a nesetrvávat dlouho v jedné pozici, při které jsou cévy a žíly na nohou a rukou utlačovány (sezení nohu přes nohu apod.).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.5.2020

Pervitin, ztráta citu a brnění ruky

Dobrý den chtěl jsem se zeptat.. pervitin moc často neužívám ale včera jsem si dal třeba po 2. Týdnech a všechno tak jak má být ale přišel jsem domů lehnul jsem si a najednou jsem začal cítit nějak otupené prsty u ruky ... nejspíš mi se mi zmenšily žíly na rukách a skrz to mi nejde dostatek krve do prstů.. Normálně s nimi můžu hýbat ale nemám v nich skoro žádný cit + brní mi v moment co mi zatepe srdce.. bylo posláno přes nos. Koukal jsem všude na internet a nikdo s tim nemá zkušenosti a ani jsem nic neshledal.. předem děkuji za odpověď. Toppo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. V této poradně bohužel nemáme lékaře a ani není možné diagnostikovat zdravotní potíže na dálku přes internet. Pokud Vaše potíže (brnění ruky) bude dále přetrvávat, bylo by dobré se nechat vyšetřit u obvodního lékaře, který Vás dále nasměruje ke specialistovi (cévní, neurologie aj.). Nemusíte uvádět, že jste užil pervitin, pokud nebudete chtít.

V souvislosti s konzumací pervitinu připadá v úvahu několik hypotéz, jedna je, že pervitin obsahoval nějaké škodlivé příměsi, které se přes nosní sliznici dostaly do krevního oběhu a způsobily ucpání cév, ruce mohly prochladnout, organismus mohl být vyčerpaný a neprokrvuje periferie těla. Nejhorším scénářem, který mohl nastat je, že pervitin zvyšuje krevní tlak a může proběhnout mozková příhoda, tzv. mrtvice, u které je brnění ruky a ztráta citu velmi časté.

Pokud by se Vaše potíže a příznaky zhoršovaly a stupňovaly, je zároveň na místě volat rychlou záchrannou službu (155).

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
10.5.2020

Kokain, bolest spánku

Dobrý den, Přibližné před týdnem jsme měli s kamarádky menší sešlost. Alkohol jsme smíchali s poměrně velkým množstvím kokainu. Kokain normálně neužívám a skončila jsem se silným krvácením z nosu. Po třech hodinách se dostavila paranoia a pocit úzkosti. Nakonec jsem však na pár hodin usnula. Když jsme se probudila, cítila jsme bolest v oblasti pravého spánku. Od té doby bolest neustala. Za normálních okolností bolest necítím a nevnímám, míst je však velmi citlivé a při dotyku přichází bolest. Myslíte, že jsme si mohla poškodit nějaký nerv? Je návštěva doktoru vhodná? Předem děkuji za odpověď. Frenchblonde Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Reakce, kterou popisujete není obvyklá a doposud jsem se s ní nesetkal. V našem týmu zároveň není k dispozici lékař, takže se neodvážím diagnostikovat, o co by se mohlo jednat. Pokud se do chvíle než k Vám přijde tato naše odpověď situace výrazně nezlepšila, tak doporučuji raději navštívení Vašeho praktického lékaře (nemusíte mu případně říkat, že jste užila kokain, pakliže byste se na to necítila) a přímé vyšetření.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.5.2020

Tabákový kouř, byt

Zdravím můj problém je,že soused který bydlí pode mnou o patro níže je silný kuřák /cigaret a doutníků , já jsem nekuřačka a asmatička ,přesto mám byt cítit kouřem /okna jsou zavřená/ hlavně večer a v noci ,ani větrání moc nepomáhá.Nedělá mi to vůbec dobře majitel toho bytu pode mnou si zateploval strop a zřejmě něco udělal špatně a já mám byt cítit nikotinem .Můžete mi poradit jestli se to dá nějak změřit a jak se mám domoci nápravy ? Moc děkuji s pozdravem Hana Ř. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za napsání do naší poradny. Rozumím tomu, že takováto situace a zápach kouře v bytě jsou pro Vás nepříjemné.

Co se týče možnosti měření intenzity kouře, tak jsem příliš mnoho informací nenašel. Jediné co jsem na internetu objevil jsou klasické detektory cigaretového kouře. Také mohou pomoci tzv. čističky proti cigaretovému kouři. Faktem zároveň je, že se naše poradna přece jen specializuje na poněkud jiná témata (viz naše pravidla a zaměření), můžete tedy ještě zkusit např. tuto poradnu.

Ohledně údajů týkajících se domožení nápravy jsme na tom podobně. Jediné, co mne napadá, (jakožto nejbezpečnější a nejrychlejší postup) je požádání souseda, aby byl vůči Vám více ohleduplný. Případně, pakliže by šlo o porušování domovního řádu, by snad mohla být teoretická šance vše nadále řešit např. s vlastníkem domu. V místě Vašeho bydliště se také nachází TATO bezplatná právní poradna, proto mohu na závěr doporučit její oslovení a probrání Vašich potíží přímo s nimi.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.5.2020

Algifen a testy na drogy při řízení

Dobrý den chtěl bych se zeptat ráno jsem si dal algifen kapky na bolest hlavy vzal jsem si jich o trochu víc než normálně. A po hodině na to jsem byl zastaven policii a měl jsem pozitivní test na drogy. Samozřejmě mě odvezli na krev myslíte že algifen kapky by mohli ukázat pozitivní testy? A pak ještě v rozboru krve? Řidičský průkaz živí mě i mou rodinu nedokážu si představit kdybych o průkaz přišel. Díky za odpověď Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

pokud jste neužil žádné drogy, tak laboratorní krevní testy to spolehlivě prokáží. Někdy se může stát, že některé látky reagují na orientačních testech jako drogy. Z toho, co jsem se dočetla, tak je možné, že Algifen (přesněji metamizol, což je látka obsažená v něm) může teoreticky způsobit falešně pozitivní výsledek. Bylo to ale popsáno spíše v případech, kdy šlo o zkříženou reakci více různých látek a jejich metabolitů v těle člověka (to znamená v případě užití více různých léků).

Zároveň je ale v příbalovém letáku Algifenu uvedeno, že během léčby je možné řídit motorová vozidla pouze na základě vysloveného souhlasu lékaře. Kdybyste potřeboval svou situaci řešit ještě dál z právního hlediska, můžete se zdarma poradit v této drogové Právní poradně A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.4.2020

Marihuana, darování krve

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné darovat krev i po užití marihuany před cca 9-ti měsíci. Děkuji za odpověď S pozdravem Medivh. Medivh Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že se snažíte chovat odpovědně a informujete se před dárcovstvím krve.

Co se týče marihuany, tak časové období, po které se THC přibližně drží v těle, můžete najít v tomto našem textu.

Po devíti měsících od užití, krev darovat můžete.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.4.2020

Proč testy vychází pozitivně?

Dobrý den,mám drogovou minulost.cca4 roky zpět.Dala jsem si život dohromady a opravdu nic neberu.Ted od února dokonce chodím do Almy dvakrát týdně na sezení ,Alma spolupracuje s Ospod.Jde mi totiž o zrušení soudního dohledu a o další soud,co bude v blízké době následovat.Ale mám problém,který těžko i sama sobě vysvětlím.Test na pervitin,dokonce dnes i na kokain(žádná zkušenost v životě neproběhla)se jeví na těch prouzkach zvláštně o proti opioidum a THC..prostě je ten druhý proužek slabší , nevýrazný..Tzv.duch..Vypada to dost špatně,proč to tak je?Domluvili jsme se řešení situace.Do zápisu jsem uvedla,že s výsledky nesouhlasím a chci to objasnit.Soudni znalec mi po telefonu test z krve pro tuhle situaci rozmluvil.A navrhl řešení.Konzultoval to i s tou mou Almou,kam dochazim od toho unora.Ze své iniciativy jsem si koupila test i v lékárně,abychom to zopakovali ještě dnes a opět duch..Tak já už fakt nevím.Citila jsem nedůvěru jak u Ospod (která v drogové prevenci nemá tolik zkušeností)tak i od pracovníka z Almy..Něco ve smyslu,že to není možný..Vzadu na testu ,bylo napsané,že nezáleží na výraznosti čárky,ale aby tam byly..A to tam byly.Nic neužívám,jen na Astma leky Symbicort a Berodual každý den,což by ale v tomto případě vadit nemělo.Ale specialista nejsem,koukla jsem se jen na příbalový leták.. Děkuji za případnou odpověď na otázku,proč tam mám ty čárky tak slabé , eventuálně nějaké info dalšího řešení k mé situaci.Stale se to opakuje.M Makkyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit za to, že jste si dala život dohromady a nic už neužíváte. Rozumím, že v takovou chvíli musí být podivné výsledky zmíněných testů opravdu nepříjemné.

Slabé čárky u látek, které jste neužila mohou znamenat chybu v testu, případně reakci na nějaké léky, onemocnění či jiné faktory. U orientačních volně dostupných testů bývá takzvaná falešná pozitivita poměrně obvyklá a nelze je považovat za spolehlivé. Více si můžete přečíst v tomto článku. Nevím, z jakého důvodu Vám soudní znalec rozmluvil laboratorní krevní testy, které lze považovat za jedinou spolehlivou metodu, jak prokázat přítomnost látek. V případě, že se situace bude opakovat, bylo by na místě opět zvážit tuto možnost. Krajním řešením by mohly být také testy z vlasů, které dokáží potvrdit, že dotyčný žádnou psychoaktivní látku neužil a to i několik měsíců zpětně (jsou však bohužel nákladné).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.4.2020

Morfin, kojení

Dobrý den, kojim půlročního syna. Nyní mě čeká jsem po celkem vážném úrazu a dostávám opiaty (injekce morfinu) proti bolesti. Zatím mám zásoby odstrikaneho materskeho mleka, ale chtěla bych zase normálně kojit. Za jak dlouho po podané injekci mohu syna bezpečně nakojit aniž by měl nějaké následky?Bojim se útlumu dechoveho centra a úmrtí. Děkuji. JIŘINA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiřino,

děkujeme za dotaz a oceňujeme Vaši zodpovědnost. Morfin se pochopitelně vylučuje do mateřského mléka a může vést k účinným koncentracím v těle kojeného dítěte, proto je zvýšená opatrnost rozhodně na místě.

Nicméně, ohledně konkrétního času bych raději doporučil vše probrat přímo s lékařem (nejlépe s Vaším ošetřujícím). V našem týmu lékař přímo nefiguruje (i když např. v rámci tohoto článku hovoří o cca 24 hodinách). Doba by měla být pečlivě zvážena i na základě množství morfinu, který užíváte a frekvence podávaných injekcí.

Přejeme rychlou úzdravu! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.4.2020

Pervitin, řízení, testy

Dobrý den...má otázka je nejspíš častá. A odpověď více než jasná ale i tak bych rád věděl jestli existují nějaké vyjmky nebo jakákoliv okolnost či klička v zákoně...prostě cokoliv by mohlo zachránit můj řp.?mám za měsíc 35roku,roční dcerku,stálé zamestnan,nevystupují ani se nechovam jako zavyslak nebo uživatel drog ,krom meho pracovního nasazení jestli chápete ..užívám pravidelně pervitin už od 16 let....až do narození naší dcerky jsem užíval řekl bych dost velké množství ..teď už přez rok beru tak 1 za týden někdy i dvakrát cca 0,2 g ...pravidelně jím,spím a i po užití jsem schopen se najíst a jít spát...byl jsem zastaven hlídkou PČR a vyzván k orient.testu na drogy.pozil jsem naposled asi před 12 h a mezitím jsem několikrát jedl ..nijak jsem se necítil pod vlivem nebo ovlivněn tak jsem s testem souhlasil...samo že byl pozitivni...tudíž jsem jel na krev...čekám na výsledky a ačkoliv lékařka zapsala do zprávy že jsem nevykazoval známky užití,byl mi řp odebrán na místě ..co mám čekat ? Jako dlouholetý uživatel i když teď vážně minimálně budu mít v krvy nejspíš stále víc než povolené hodnoty že?děkuji za odpověď.. Pavel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Pavle,

děkuji za dotaz a za důvěru. V rámci krevních testů se posuzuje množství konkrétní látky v krvi. Hodnoty od kterých je řidič považován za ovlivněného najdete v našem článku ZDE. Jak vyjde test právě u Vás nelze přesně odhadnout, kromě frekvence užívání záleží i na užitém množství, na čistotě pervitinu a případných příměsích, rychlosti metabolismu, atd.

Samotný fakt, že jste se necítil pod vlivem, ještě nemusí znamenat, že byl pervitin z těla již zcela vyplaven. Domnívám se, že lze očekávat výsledek přes povolenou hranici, možná i výsledek v normě (pokud bylo užité množství například velmi malé). Co se týče nějaké výjimky, kličky v zákoně nebo celkově možností právní obrany, doporučuji obrátit se na kolegy z bezplatné Právní poradny A.N.O., která se specializuje na drogovou právní problematiku.

V případě pozitivního výsledku (překročení povolené hranice) můžete očekávat pokutu, bodový postih a bohužel i zákaz řízení na určitou dobu, obvykle v řádech měsíců.

Zároveň platí, že usednout za volant pár hodin po užití pervitinu (zejména pokud byste byl ještě pod vlivem) je poměrně riskantní krok, kterým můžete ohrozit nejen sebe z hlediska právních následků, ale také ostatní řidiče, chodce apod.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.4.2020

Pervitin, divné stavy

Dobrý den, obracím se na Vás s velmi svazujícím dotazem, před měsícem jsem několikrát po sobě vyzkoušel pervitin a jelikož jsem si to dal jen z důvodu experimentu, tak záhy jsem s tím přestal, abych se nestal závislým, jenže měsíc po abstinenci se mi začaly dít podivné stavy. Když si pustím film, pamatuji si z něho jen určité úseky, kognitivní funkce jsou rovněž zhoršené z čehož pramení, že mi to přivádí značné úzkosti a obavy, jestli jsem si třeba nemohl trvale poškodit mozek pervitinem nebo jsou to jen dočasně změny vnímání a vše se vrátí zpět do starých kolejí? Tony Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

výskyt stavů, které popisujete obzvlášť takto dlouhou dobu od experimentu s metamfetaminem již nebývá obvyklý. Je proto otázkou, zdali s jeho užitím vůbec souvisí či zdali příčina nemůže být někde jinde. Rozumím tomu, že jsou pro Vás velmi nepříjemné a stresující, smysl proto dává, pakliže by přetrvávaly, nechat se raději prohlédnout praktickým lékařem, který by zvážil další postup (např. případné podrobnější vyšetření na neurologii).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.4.2020

Serotoninový syndrom, marihuana a potíže se srdcem

Dobrý den, mám jeden dotaz na který už jsem se jednou ptal, ale nedostal jsem patřičnou odpověď a tak to zkusím tady. Před rokem jsem zažil serotoninový syndrom, antidepresiva typu MAO+extaze. Ještě musím říct, že jsem si předtím zahulil. Zajímá mě jestli mi mohl SS způsobit nějaké problémy se srdcem. Nemyslím teď, ale po roce. Občas mám strach, že se něco děje. Bohužel jsem typ člověka co se hrozně kontroluje a jen se mu trochu zvýší tep už schyzuji. Zpátky k huleni, nehulím už tak často, 1-3 do mesice, drive jsem si mohl zahulil každý den a vše bylo v pořádku. Když si zahulim teďka nedělá mi to dobře. Neumím moc vyjadřovat co cítím, ale přirovnal bych to jako velmi nepříjemný pocit na hrudi, zrychlený tep, zvýšený tlak. Druhá otázka je tedy jestli to není nějak spojeno s SS, který jsem prodělal, nebo je to něco psychického? Nebo jestli to nemůže být strach z toho že když se mi už jednou něco stalo tak se prostě bojím kdykoliv si dám? Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. V této poradně bohužel nemáme lékaře, odpovídám proto na základě našeho zaměření a informací, které se nám podařilo dohledat. Pro další informace z okruhu zdravotnictví k Vašemu tématu můžete oslovit ještě tuto lékařskou poradnu.

Serotoninový syndrom je vážný a často život ohrožující stav. Pokud jste byl hospitalizovaný, měla proběhnout patřičná vyšetření, aby se vyloučily další potíže, který mohl SS nastartovat. Případná arytmie během epizody SS by měla být pouze dočasná, pokud však máte v tomto směru obavy a cítíte na sobě příznaky problémů se srdcem, bylo by na místě se nechat vyšetřit na kardiologii, kam Vám dá žádanku obvodní lékař.

Vaše hypotéza se strachem má také své opodstatnění. Úzkost a strach mohou mít i fyziologické projevy, často podobné jako popisujete, tedy nepříjemný, někdy svíravý pocit na hrudi, zrychlený tep, zvýšený tlak. Tyto stavy navíc často patří mezi negativní účinky marihuany. Pocity strachu a úzkosti uvedené potíže mohou ještě více zesilovat a vést až k panické atace. Může to tedy být i psychické. Opět by to bylo lepší probrat s odborníkem, v tomto případě psychiatr, psycholog či psychoterapeut.

Z pohledu snižování rizik (harm reduction) pro Vaši psychiku by také bylo na místě nehulit silnou marihuanu (THC potentní, která obsahuje pouze velmi malé množství CBD), která má negativní vliv na psychiku. Více o tom si můžete přečíst například zde.

Ať už jsou však nepříjemné pocity způsobené čímkoli, jedná se o jasný signál organismu, že mu hulení nedělá dobře a bylo by na místě marihuanu vysadit úplně, anebo si od ní dát alespoň na několik měsíců pauzu. Můžete pro inspiraci navštívit tento web.

Držíme palce, ať je Vám lépe! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.4.2020

Pokrmy s mákem, řízení a testy

Dobrý den, drogy neberu a nekouřim ani marihuanu, neberu ani žádné léky. Ale mám hrozně rád jídlo, které obsahuje mák (šišky s mákem, makové koláčky, teď třeba o velikonicích beránka s mákem, těstoviny a mákem a cukrem, štrůdl) prostě ho mám hodně rád. A teď mě zajímá, jak mám postupovat, pokud PČR nalížu opiáty, slyšel jsem, že se to klidně stát může. Pracuji jako řidič MHD a o řidičský průkaz si nemohu dovolit přijít. Skoro ve všech odpovědích uvádíte, že je důležité souhlasit s krevními testy a teď mě zajímá, poznají na té krvi, že jsem neměl žádné drogy, ale že jsem měl k obědu něco s mákem? Co když mi seberou řidičák a já budu kuli tomu bez práce? Neměl by být mák pro řidiče tedy zakázané jídlo? Když se kuli němu můžu dostat do existenčních potíží? Může se teoreticky stát, že mi ten ŘP zadrží na celý rok a to že to mám z jídla nebude nikoho zajímat a všichni se mnou budou jednat jako s drogově závislým? A poslední dotaz, pokud tedy půjdu na krev, tam teoreticky zjistí, že je to jen z jídla, výsledky testů budou třeba až za 2 měsíce, ŘP mi stejně vrátí až za další 2 měsíce, nikdo se mi ani neomluví, mezi tím samozřejmě už dávno přijdu o práci (všichni ví, jak to v naši republice chodí), no, takže, pokud se teoreticky prokáže, že je to jen z jídla, mohu pak žalovat stát o ušlou výplatu a odvolat se proti výpovědi z práce? Doporučili byste mi se máku spíše vyhýbat, nebo jsou mé obavy zbytečné. Děkuji moc za odpovědi Lukáš Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lukáši,

díky za Váš dotaz, zároveň se omlouvám za zpoždění naší odpovědi. Ptáte se na rizika spojená s konzumací máku v jídle a pozitivními testy na drogy. Zcela chápu Vaše obavy ze ztráty ŘP s ohledem na Vaši práci a obživu. I vzhledem k současné situaci, kdy se, jak správně píšete, bohužel relativně často stává, že vzhledem k falešné pozitivitě orientačního testu dochází k tomu, že jsou někteří řidiči penalizováni, i když žádnou psychoaktivní látku neužili.

Situaci jsem zjišťoval v toxikologické laboratoři a údaje, co jsem dostal mohu shrnout asi takto. Jakékoliv jídlo s mákem opravdu může zapříčinit pozitivní screeningový test (ze slin či moči) na opiáty. To znamená, že následný postup by měl být takový, že by řidič měl při jeho pozitivitě ihned vyžadovat toxikologický test z krve, který je přesný. Ten by měl prokázat, že dotyčný žádný zakázaný koncentrovaný opiát či opioid (ať již ve formě léku či ilegální drogy) neužil, jelikož hladina by měla být po konzumaci běžného potravinového máku v jídle velmi nízká a měla by být pod touto hranicí (10 ng/ml pro opiáty, resp. morfin). Vzhledem k možným právním průtahům a potížím, které uvádíte, však i v dané toxikologické laboratoři navrhovali, aby si člověk (pakliže se jim chce preventivně vyhnout) min. 1 - 2 dny před jízdou raději pokrmy s mákem odpustil.

K právním otázkám se mohu vyjádřit jen dílčím způsobem. Ano, teoreticky by se mohlo stát, že by řidičský průkaz mohl být na delší dobu (i na několik měsíců) zadržen, protože by se mohlo čekat na výsledky rozboru krevních testů, případný znalecký posudek atd. Zde bych však doporučil, jelikož v týmu nemáme právníky, abyste své další otázky detailně konzultoval přímo s našimi kolegy z anonymní a bezplatné drogové právní poradny, kam se můžete obrátit telefonicky nebo emailem.

S pozdravem poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.4.2020

Vrácení ŘP po zákazu řízení

Dobry den, můžete mi poradit? V zari roku 2014 mi zacal bezet trest za zakaz řízení pod vlivem návykové látky a něco jsem i nafoukal na 2 roky,v lednu nebo v unoru 2015 ted nevím přesně jsem dostal maření úředního rozhodnutí kde jsem dostal 3 měsíce na tvrdo plus dalšího pul roku k zákazu řízení.V dubnu 2015 jsem nastoupil do výkonu trestu kde sem ve finále strávil 2 roky kvůli dalších svých trestních činu. Během mého pobytu ve vězení se trest zákazu řízení pozastavuje jestli se nepletu že ano? A jelikož me pustili ve 2017 a ted se píše rok 2020 měl bych tedy mit po uplynutí toho zákazu řízení a mohl bych ho získat zpět a zajímá mě co tedy vše bude potřeba absolvovat a zařídit abych tedy dostal řidičský průkaz zpet. Dočetl jsem se ze pokud je doba delší jak tři roky nemusím absolvovat psychotesty. Předem Vám děkuji za odpověď Lukáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Lukáši,

nejsme v této poradně přímo právníci, doporučuji Vám proto obrátit se na bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O.

Z toho, co jsem se dozvěděla, tak doba, kterou jste strávil ve vězení, se nepočítá do doby výkonu trestu zákazu řízení motorových vozidel. Tedy se v té době zastavuje a běží znovu od Vašeho propuštění. Vzhledem k tomu, že od rozsudku uplynul více než 1 rok, je potřeba prokázat zdravotní a odbornou způsobilost. Zdravotní způsobilost potvrzuje lékař a odborná způsobilost se prokazuje přezkoušením v rámci autoškoly. Navíc jelikož jste přišel o řidičské oprávnění v důsledku soudem uloženého trestu, je potřeba podrobit se ještě dopravně psychologickému vyšetření. (Vše viz §102 zákona o provozu na pozemních komunikacích).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 7056zobrazit stránku: