Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 7094zobrazit stránku:

25.10.2020

THC, testy

Dobrý, je mi 16 let a čas od času si zahulím dneska jsem zhulil 2 skla, odruda byla silná, a za týden jdu na odběr krve, co mám dělat abych to THC aspoň trochu zmírnil? 16426 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

zásadní pro vyčištění těla je především abstinence, pakliže jste tedy již poté marihuanu nekouřil (a neužíváte-li ji pravidelně), po týdnu by již neměla být detekovatelná, půjde-li o toxikologické testy z krve. Pokud máte podstoupit klasický krevní odběr u lékaře, tak mohu zároveň dodat, že z něj se užívání psychoaktivních látek standardně nezjišťuje.

Co se týče zmírnění THC. Žádný spolehlivý způsob, jak vše výrazněji urychlit neexistuje. Mírně napomoci může nastartování metabolismu např. pomocí pravidelné zvýšené fyzické aktivity (při které dochází k rychlejšímu odbourávání tuků a s nimi i metabolitů THC), případně také sauna či pití čistících čajů (v rozumném množství).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.10.2020

Zákaz řízení

Dobrý den,prosím o rady.12.9.2020 mi byl odebrán řidičák za užití alkopholu před jízdou.Trestný čin řešil oud v Karviné a dostal jsem 24000 kč peněžitý trest,který nevím komu zaplatit.V tomto zkrácené=m řízení jsem ještě dostal trest 20 měsíců zákazu řízení.Kdy si mohu nejdřív požádat o prominutí zbytku trestu a u koho?Komu zaplatit sankci?od kdy se počítá zákaz řízení? Děkuji Vaca R. 16425 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Způsob jakým je třeba uhradit peněžitý trest by měl být součástí rozsudku v jeho písemné formě. Zde by taktéž mělo být uvedeno přesné datum, od kdy (případně do kdy) platí zákaz řízení. Podrobnější informace by Vám taktéž měli být schopní podat na soudu, který můžete kontaktovat i telefonicky.

O prominutí zbytku trestu lze žádat po uplynutí jeho poloviny a žádá se u toho, kdo Vám trest uložil. Pokud byl uložen soudně, budete žádat u toho soudu, který o trestu rozhodl, tedy v Karviné.

Pro případné další dotazy se můžete obrátit také na tuto specializovanou Právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.10.2020

Ovlivnění drogových testů

Dobrý den, Ráda bych se zeptala, zda je možné nějakým způsobem obejít test na pervitin ze slin. Test jsem dělala blízkému členovi rodiny, čárka byla slabší, ale test byl negativní, ale podle jeho chování se zdálo, že si den předtím něco dal. Asi 10 minut před testem vypil cca 0,5 l čaje s citronem a energy drink, je možné, že toto ovlivnilo výsledek? Popřípadě lze ho ovlivnit nějak jinak? Předem děkuji za odpověď. 16422 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Šárko,

děkujeme za Váš dotaz. Podle našich informací drogové testy snadno obejít nelze. Na internetu sice koluje řada návodů (např. pod heslem "pass drug test") a doporučených prostředků, jak je obelhat, jde však převážně o spekulace a někdy i zdraví škodlivé věci. Nutno dodat, že orientační (neboli screeningové) drogové testy standardně nebývají zcela přesné a mohou vyjít falešně pozitivně či negativně. Za sebe si nedokážu představit, že by čaj s citronem a energy dring mohl mít zásadní vliv na negativní výsledek (naopak jsme se v poradně již setkali, že např. energy drink mohl zbůsobit falešnou pozitivitu). Můžete nicméně ještě zavolat přímo do této toxikologické laboratoře a vše s nimi detailněji probrat.

Závěrem bych rád doporučil tento text našich kolegů, který objasňuje jednotlivé varianty testů a zároveň také úskalí testování mezi blízkými. Inspirativní by mohla být i tato svépomocná publikace, která se zaměřuje na problematiku zneužívání drog v rodinách.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.10.2020

Testy PČR - co mám čekat?

Hezký večer, včera mě po cestě domů zastavila PČR, která provedla kontrolu a vozidla a tak dále. Původně se mi zdálo, že hledají podobný vůz, ale ukradený. Chtěli vidět zavazadlový prostory a tak dále. To není důležité, jenom mě to překvapilo. Následně se mě začali vyptávat na drogy. Byl jsem upřímný a řekl jsem, že v pubertě jsme sem tam něco zkoušeli, ale že nejsem žádný aktivní uživatel. Přiznal jsem se, že jsem ve čtvrtek kouřil tak po dvou letech mariuhanu, protože jsem se cítil přepracovaně a chtěl jsem si odpočinout. Poté mě požádali o podrobení testu na alkohol a drogy. Test na alkohol u mě způsobil trochu nervozitu, protože jsme den před tím poměrně dost vypili, ale v době testu bylo už cca 23:00, a naposledy jsem byl nějak v ranních hodinách. Test dopadl negativně. Následoval test na drogy, který k mému překvapení dopadl pozitivně na anfetamyn, metanfetamyn - čárka byla skoro nečitelné, ale prý musím auto odstavit a jet k lékaři, souhlasil jsem a jeli jsme na stanici, kde to semnou sepsali, a poté se vyrazilo k lékaři, kde jsem dal moč a krev. Během vteřiny mi bylo sděleno, ze krom anfetamynu a metanfetamynu mám v moči trochu thc. Poté zkoušeli moji motoriku apod. s tím jsem vůbec neměl problémy, cítil jsem se normálně. Lékařům jsem řekl vse stejně jako policistům a jeli jsme znovu na stanici, kde jsem šel k výslechu a znovu opakoval, ze jsem žádný pervitin ani extázi neužil. Výpověď jsem podepsal, řidičák mi nechali a šel jsem domu, s tím že mám čekat na krev. Jsem z toho dost nervózní, nevím co mám čekat, hrozí mi nějaký test? Nemohl jsem vypít nápoj, kde byla taková látka? Jak mám postupovat? 16421 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je určitě dobře, že jste jel na následné odběry, bez nich byste byl posuzovaný na základě orientačních testů rovnou jako ovlivněný a věc by se uzavřela jako přestupek.

Stopy THC po užití marihuany opravdu drží v těle poměrně dlouhou dobu, někdy i týden. Záleží na množství a síle marihuany, na rychlosti metabolismu apod. Důležité však je, že pokud jste užil marihuanu ve čtvrtek a v neděli pozdě večer proběhl test, tak by v těle měly být aktivní metabolity pod hladinou 2 ng/ml. Máte tedy solidní šanci, že krev v tomto směru dopadne dobře. Obecně se doporučuje po kouření marihuany neřídit cca 48 hodin. I tak však hrozí pozitivní orientační test a je potřeba jet na krev, aby se potvrdila přesná hladina aktivních metabolitů.

Co se týče záchytu amfetaminu/metamfetaminu, mohlo se jednat o falešnou pozitivitu. Zároveň nelze zcela vyloučit, že jste vypil nápoj s MDMA nebo pervitinem, který by takto mohl vyjít. V takovém případě byste však pravděpodobně pociťoval ovlivnění a věděl byste o tom.

Pokud krev dopadne negativně na všechno, věc by se měla ukončit. Trest by měl hrozit pouze, pokud by se v krvi prokázala nějaká látka ze skupiny amfetaminů/metamfetaminů v nadlimitním množství nebo by byly nad limitem aktivní metabolity THC (více v rámci druhého odkazu). V takovém případě hrozí ztráta bodů, odebrání ŘP a finanční pokuta.

Pokud by Vám z výsledku testů plynuly nějaké potíže, můžete emailem oslovit ještě tuto drogovou právní poradnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.10.2020

Úzkosti

Dobrý den, mám dotaz po vyabstinovani od pervitinu, na kterém jsem byla 7let a benzodiazepinu, 4 roky, mi byla diagnostikovat paranoidní schizofrenie. Což skytalo pozitivní symptomy, jako bludy, hlasy, paranoiu atd. Tyto symptomy byly dobré zamedikovany, jenže masivní úzkost, která se projevuje cca 2x do měsíce ta tu je furt, je to jeden z důvodů, který mě táhne opět k benzakum a k zrecivovani. Na tyto stavy mám povolene v krajním případě použít benzak,ale mám strach a hlavně chutě na diazepam a pervitin. Nevím co dělat, ty úzkosti jsou silně, směřují k sebevražedným myšlenkách. Poraďte prosím. Dik 16419 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a důvěru. Moc oceňuji, že přestáváte s užíváním pervitinu a BZD, obzvláště po víceletém braní může jít o zásadní a odvážné rozhodnutí.

Nutno dodat, že v praxi bývá poměrně časté, že se při vysazení uvedených látek (a současně také díky jejich dlouholetému vlivu na nervovou soustavu) mohou objevit některé nečekané psychické potíže anebo naopak mohou ve zvýšené míře vystoupit duševní problémy, které mohly být braním částečně překryty. Ať tak či onak, přijde mi důležité, abyste nynější úzkostné projevy (obzvláště jsou-li takto intenzivní a nepříjemné) zkusila probrat především s Vaším psychiatrem a vyhledala pro sebe zároveň vhodného psychologa/terapeuta (nejlépe z oblasti adiktologie), úzkosti totiž naštěstí bývají velmi dobře terapeuticky zvládnutelné.

Na závěr ještě přidávám základní svépomocný text týkající se možností zvládnutí tzv. re/lapsu a tel. číslo 222 580 697 na nonstop krizovou linku, kdybyste případně podtřebovala rychlou podporu.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.10.2020

Léky, pervitin, zhoršení schizofrenie

Mám ještě jeden dotaz... Beru prášky jako abilify, kventiax, lyricu, zyphaderu a k tomu si už jen výjimečně dám benzak nebo perník, může to už mou diagnostikovanou schizofrenii zhoršit??? Dekuju 16420 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

k dané kombinaci léků, ojedinělého užití pervitinu/benzodiazepinů a míře rizikovosti s ohledem na zhoršení schizofrenie by se měl vyjádřit již především lékař (psychiatr), kterého v týmu nemáme, případně můžete zkusit ještě oslovit tuto lékařskou poradnu. Za nás mohu jen obecně sdělit, že metamfetamin je považován za látku neurotoxickou, která dokáže negativně ovlivnit křehkou neurochemickou rovnováhu v mozku. V případě psychotických onemocnění (typu schizofrenie) by tak každé uklouznutí teoreticky mohlo představovat nebezpečí pro Vaši duševní stabilitu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.10.2020

Nepříjemné stavy po několikadenním užívání extáze

Zdravým, mám otázku, od minulého pondelka som užíval 4 dní po sebe MDMA(emko) v kristalickej forme. Užíval som ho tak že asi prvé dva dni maximálne 0,3 g za deň ale ďalšie dva dni som ho užíval 1 až 1.2 g za deň. Po poslednom požití, čo som si rozdelil 1g na pol gramu od rána do obeda a pol gramu som si dal okolo 4 poobede. Po tomto poslednom požití mi bolo veľmi zle od žalúdka, a za celý deň som ani nemal puklice iba mi bolo zle. Na ďalší deň som bol jasne že unavený, Zdojazdovany a podobne. Na ďalší deň večer, som nedokázal ani zaspať, pretože som začal mávať nočné mory až také silné že sa mi zdali ako teleportacia v reálnom čase na reálne miesto. Kričal som teda zo sna niekoľko krát. Ale to nebolo jedine. Po čase som začal mávať v akej kolvek chvíli dňa závraty, bolesť hlavy, tlaky v hlave a podobne. Iba včera som sa konečne dokázal poriadne najesť. Dnes som sa cítil už celkom v poriadku, už je to presne týždeň od posledného použitia, chcel som si ísť zacvičiť,tak som išiel ale po asi 20 minútach nie moc ťažkého cvičenia som sa cítil strašne slabý. Je možné že už nikdy sa nebudem cítiť normálne alebo že už nikdy nebudem v poriadku? Aká je odhadovaná regenerácia tela po takomto užívaní emka? 16417 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a doufáme, že je Vám už v tuto chvíli lépe. Užil jste během několika dnů po sobě opravdu velké množství této látky (obvyklá účinná dávka se pohybuje zhruba v rozmezí 75-120 mg), což se zřejmě podepsalo i na následném dojezdu a vyčerpání organismu, které může být nepříjemné i pouze po jednom takovém dnu. Konzumaci takového množství extáze v tak krátkém čase vnímám jako velmi rizikovou, na hony vzdálenou přístupu harm reduction (snížení rizik). Nicméně pokud je to, co popisujete způsobeno pouze užitím MDMA, mělo by vše postupně odeznívat a Váš stav se zlepšovat. Pokud by se tak snad do chvíle, než k Vám dorazí tato odpověď nestalo, bylo by bezpečnější zajít raději k praktickému lékaři a nechat se prohlédnout.

Co se týče regenerace, tělo každého člověka regeneruje jinak rychle a také závisí i na množství užité látky, které bylo ve vašem případě značné. Doba, kdy by se vše, včetně správného fungování psychiky mělo vrátit do normálu, bývá někdy uváděna i v řádu několika týdnů až měsíců. Proto je důležité dodržovat mezi užíváním co největší rozestupy a dopřát vždy organismu dost času na odpočinek. V případě zájmu si můžete více informací přečíst na našem WEBU.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.10.2020

Concerta, řízení

Dobrý den, příští týden začnu užívat lék concerta 18mg (léčba add). Vím, že se jedná o látku podobnou amfetaminu. Můj dotaz zní, jak je to v případě policejní kontroly. Budu se snažit si rozplánovat den tak, aby uběhlo minimálně 12hodin od požití léku, pak teprve usednu za volant. Předpokládám, že např. pokud daný den lék neužiji, test mi vyjde stejně pozitivní, PČR mi odebere ŘP a odveze mě na krev. Zde předpokládám, že dojde ke zjištění, že jsem nebyl pod vlivem léků, ale než dojde k prošetření, tak mohu byt i měsíc bez ŘP. Případně kontroluje nějakým způsobem PČR, zda lék užívám legálně? Děkuji za odpověď.. Jinak mi to celé přijde poměrně absurdní, lék, který mi pomůže se soustředěním nesmím užívat před jízdou a naopak méně koncentrovaný řídit mohu.. 16415 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Rozumím absurdnosti situace, nicméně je to tak, Methylfenidát (Ritalin, Concerta atd.) je veden na seznamu omamných a psychotropních látek (nařízení vlády č. 463/2013 sbírky, seznam č.5), řidič tedy nesmí řídit motorové vozidlo bezprostředně po užití nebo pod jeho vlivem.

Jakým způsobem by bylo v případě silniční kontroly a následných testů na drogy zohledněno, že jej užíváte na předpis a jaký by to mělo vliv na případný postih lze těžko odhadnout. Zároveň je třeba dodat, že kdyby došlo k pozitivnímu orientačnímu testu PČR, bývá následně důležité podstoupit vyšetření krve v nemocnici metodou plynové chromatografie, která je jako jediná spolehlivá a měla by prokázat, že jste pod vlivem léku (po uplynutí určitého časového rozmezí od užití) již nebyl.

Můžete se ještě zkusit obrátit přímo na TUTO právní poradnu, která by měla mít k dispozici konkrétní praktické informace. Také bych doporučil informovat se raději na způsobilost k řízení při užívání Concerty u předepisujícího lékaře (i co se týče doby, kdy by měl být daný medikament metabolizován anebo i možnosti předepsání jiného léku, napadá nás např. Atomoxetin), který by měl být schopen podat Vám úplné informace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.9.2020

Pervitin najednou bez dojezdu

dobrý den, chci se zeptat, pervitín užívám nepravidelně v různých interalech 3 roky (šnupem) první rok byl slabý..jen ve výjměčných případech a ještě v malém množství a nešnupal sem, ale jedl to,ale taky sem měl těžké dojezdy..tj..(cca minulí rok jsem si valil třeba 2-3 měsíce v rozmezí cca každý 1-2 víkend a pak třeba pak třeba až za 2 měsíce apod..různě..jednou i přes týden,asi tak 4dni ,,jak říkám, tak nějak všelijak) a míval jsem téměř pokaždý hrozný dojezdy..výčitky že sem zas něco kvůli tomu podělal apod.., úzkost, strach z lidí, panika dokonce jsem měl jednou takoví strach,že sem raději byl několik hodín sám úplně mimo obec a chodil sem po hrázi ,jak říkám...hrůza) no a tenhle rok beru možná ve stejném rozmezí..tj(opět na začátku roku sem tam,jednou měsičně..pak sem třebas nic dva a pul měsíce neměl a ted ty víkendy,nepravidelně...sem tam po třech,dvou ale někdy i dva víkendy se zadaří)ale mám v plánu zase si dát trochu voraz..všeho s mírou,jak se říká:D.. ale abych neodbočil od hlavního téma..ted žádné dojezdy nemám..prostě pohodička a to možná dokážu víc než loni..(mam na myslí delší jízdu...vloni jeden max dva dni-letos už se mi dvakrát podařilo tři dni v kuse)..ale dojezd žádný..prostě pohoda..a taky jsem téměř nezměnil...o proti lonsku dávkování..tj..klasika čára někdy čára a půl..jednou dvakrát sem dal možná dvě..)takže by mě zajímalo,proč při téměř stejných dávkách, jízdach a intervalech,nemám žádý dojezd??...jo a abych to doplnil ještě,nato jsem zapoměl..někdy si dám pervitin, opilej..dost opilej..:D ..ale pořád to stejný jak v miníl roce..já si většinou dávám v podnapilém stavu..to mě nejvíc láka,ale i střízlivý si někdy ujedu..takže mě napadlo,jestli to není tím,že sem dělší dobu uživatel,nebo možná matrem,fakt nevím a jsem zědav děkuji za každou odpověd..snnad sem vám to dobře popsal..pišu to zrovna povíkendové jízdě,takže možná tam budou nějaký nesrovnalosti,které možná nebudete chápat,tak se zato omlouvám..:D 16413 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz, zároveň se omlouvám za zpoždění odpovědi. Obracíte se na nás s otázkou, jak je možné, že nyní prakticky nezažíváte pervitinové dojezdy, i když užíváte podobně často jako v minulosti.

Je složité odhadovat možné příčiny, napadá mne pouze, že krom změny v čistotě (a menšího množství příměsí) konzumovaného pervitinu, mohou intenzitu dojezdu ovlivňovat i obecné faktory jako je fyzický a psychický stav. Tyto proměnné se mohly během poslední doby změnit, avšak opravdu těžko cokoliv sdělit s větší jistotou.

Závěrem bych Vám chtěl jen krátce napsat, že je fajn, že uvažujete o hranici braní pervitinu a o zvolnění, i přes "dojezdy na pohodu". Přece jen se již jedná o pravidelnější užívání, navíc v kombinaci s alkoholem, který dává organismu o to víc zabrat. Alkohol navíc klasicky funguje jako "uvolňovač zábran" a je tak časté, že k pervitinovým jízdám dochází za jeho přispění. Dohromady to pak může vést k prohloubení chutí na pervitin po užití alkoholu.

S absencí dojezdů jsem se v rámci dlouholeté adiktologické praxe setkal ojediněle a nutno dodat, že se jednalo spíše o nebezpečí pro nenápadné zvyšování dávek a frekvence užívání (a případnou závislost). Chybějící dojezdy mohou znamenat chybějící pomyslnou "brzdu" či signál těla a mysli, aby si člověk dal pauzu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.9.2020

Testování obsahu konopí

Zdravím Vás, objednal jsem si na internetu konopné semena s vyšším obsahem CBD a méňe THC, chtěl jsem pomocí přírody posílit svoji odolnost a imunitu, tedy zdraví.Nemám moc peněz a táta říká:"..co si neuděláš, to nemáš". Jsem invalidní důchodce a na zahradě jsem vypěstoval letos tuto konopnou rostlinu, kterou bych chtěl otestovat v laboratoři na obsah těchto min. dvou látek(CBD a THC), už nejen proto, že konopí s CBD se používá v lékárnách, které si nechci kupovat za své těžce vydělaný peníze. Předem děkuji za uvedení blízké laboratoře (=su z Brna), které mě pomůžou v rozboru. Naschledanou Jiří ze štatlu 16410 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiří,

děkujeme za dotaz. Chápu důvody, které popisujete a je fajn, že chcete rostlinu otestovat. Ohledně možnosti laboratorního testování obsahu konopí bude nejlepší se telefonicky, případně mailem obrátit například na kontakty na těchto dvou odkazech a zjistit podrobnosti (1, 2). Také je možné využít za tímto účelem testovací sady. Všechny zmíněné možnosti však nejspíš budou finančně poměrně nákladné.

Nevím, s jakým obsahem THC jsou Vámi zakoupená semena. Nicméně je nutno říci, že pokud se jedná o větší obsah, než je 0,3%, je pěstování a následná manipulace s takovou rostlinou nelegální a problematické by poté mohlo být i její testování. Související právní informace ohledně konopí si můžete přečíst na tomto odkazu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.9.2020

Kokain, doba detekce, řízení

Dobrý den, Ze soboty na neděli jsem užil cca 0,5-0,6g kokainu (poslední dávka v neděli ráno - cca v 3:30) a v pondělí v 20:30 večer jsem byl zastaven policií a z potu jsem byl pozitivní na kokain. Podstoupil jsem tedy odběry krve a moči a nyní čekám na výsledky. Je možné, že budou z výsledky kokainu vyšší než je povolené množství? V pondělí před tím, než jsem byl zastavan hlídkou, jsem i dost sportoval, tak jestli to může mít také (pozitivní/negativní) vliv. Děkuji Vám. 16409 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Těžko spolehlivěji odhadovat jak daný test dopadne, existuje totiž vícero faktorů, které vše mohou finálně ovlivnit (viz např. rychlost Vašeho metabolismu, dávkování, frekvence předešlého užívání...). Standardní doba detekce kokainu v krvi je však přibližně 24 hodin od posledního užití, proto by měla existovat solidní šance, že byste o ŘP přijít nemusel.

Závěrem bych chtěl dodat, že je směrodatný pouze a jen toxikologický test z krve (a výsledná hodnota dané látky v krevním vzorku, viz tento text). V případě jakýchkoliv komplikací je také možné přímo oslovit tuto bezplatnou a anonymní právní poradnu, která může poradit, jak dále postupovat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.9.2020

Marihuana, testy, řízení

Dobrý den, Jsem občasný uživatel marihuany (1-2x týdně max, vždy navečer) Měl bych dotazy na okolnosti v případě silniční kontroly. 1)Pokud bych například užil marihuanu večer v sobotu (2-3 šluky ze skla) je možné že bych v pondělí ráno při silniční kontrole měl pozitivní test na drogy? 2)Pokud ano jak dlouho zabere krevní odběr (pokud jsem zastaven v centru města, kde nebude daleko nemocnice) 3) Jak moc by se změnila situace kdybych užil marihuanu v pátek i sobotu, zbylé okolnosti stejné 4) Lze doporučit zcela bezpečné rozmezí od užití kdy už nenalížu? Chci se předem informovat, jsem fotograf a neumím si představit že bych z obdobného důvodu nedojel například na svatbu, kde mám fotit. Mnohokrát děkuji za odpověď a příjemný zbytek dne. 16408 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Marku,

děkuji za Váš dotaz. Je dobře, že se snažíte informovat a předejít tak nepříjemostem a případnému postihu.

Co se týče situace č. 1., zde je již vysoká pravděpodobnost negativního testu. Pokud by však slinný test vyšel pozitivně (což může být i falešná pozitivita, viz článek ZDE nebo ZDE), předpokládám že při toxikologickém rozboru by již vše bylo v pořádku a jednalo by se maximálně o pasivní metabolity THC, které nejsou důvodem k jakémukoliv postihu řidiče.

Dále se ptáte, jak dlouho zabere krevní odběr - zde záleží na vytíženosti konkérntí laboratoře, zda je zde někdo ve "frontě" před Vámi, na denní době, kdy má k odběru dojít a podobně. Obvykle by ale celá procedura neměla zabrat déle než cca 1-2 hodiny. Pokud byste marihuanu užil i v pátek i v sobotu může být riziko pozitivního slinného testu o něco vyšší. Na krevních testech by však při nezkonzumování enormního množství měly být aktivní metabolity stále pod hranicí pro postih.

Zajímá Vás také jaké je zcela bezpečné rozmezí řízení od užití marihuany, kdy bude slinný test negativní. Toto záleží na celé řadě faktorů. Zásadní je užité množství, síla (obsah THC) marihuany, pravidelnost užívání, rychlost metabolismu, tělesná konstituce, regenerace a odpočinek atd. THC se začíná odbourávat ihned po užití právě na základě dříve zmíněných faktorů. U rekreačních uživatelů by se mělo odbourat v řádech hodin, cca v rozmezí 24-48 hodin. Zajímavé poznatky přinesla například TATO STUDIE, kde u 4 osob bylo THC pod detekovatelnou hranicí již po 4,5 hodinách, u většiny ostatních bylo THC nedetekovatelné právě po době 24-48 hodin. V této studii se však jednalo o hladinu THC v krevním séru, což tedy neřeší situaci slinných testů používaných policií ČR. Pokud člověk předpokládá neaktivní metabolity, je vždy lepší jet po pozitivním orientačním testu tzv. na krev. Pokud byste si chtěl vyzkoušet, jak reaguje Váš organismus, můžete si slinný test který používá policie ČR koupit a vyzkoušet si jej doma. Mohlo by Vám to dát trochu přesnější představu, jak reaguje právě Váš organismus.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.9.2020

Přítel, THC, podpora

Dobrý den, mám dotaz a zároveň si jdu pro radu.Mam přítele je mu 27 let kouří marihuanu již skoro deset let.Da se říct že ve velkém množství nyní se rozhodl že přestane z důvodu už neunosnych nálad vůči rodině, stále výbušná nálada atd. Již 4 den nekouří ale bohužel jsem netušila že to bude tak těžké. Dostavilo se u něj pocení, klepání rukou, zimnice, málo ji včera se už i po zvracel a hlavně depresivní nálada. Stále nám s dcerou opakuje jak nám bude lépe bez něj atd. Jsem už z toho psychicky na dně před ním samozřejmě ne. Chci se zeptat co dělat popřípadě kam se obrátit abych aspoň nějak mu pomohla v této situaci samozřejmě ho podporuji atd ale velice mě to už stahuje dolů po psychické stránce děkuji za odpověď 16406 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že jste příteli takovouto oporou a snažíte se informovat, co by mohlo pomoci. Chtěl bych Vám úvodem jen napsat, že obdobné abstinenční příznaky, které uvádíte nejsou u dlouhodobých kuřáků marihuany ojedinělé a časem naštěstí pozvolna odeznívají (řádově může jít o několik dnů až týdnů, jedná se o velmi individuálně laděný faktor). To nicméně nic nemění na faktu, že bývají zejména v začátcích náročné jak pro člověka, který se snaží s látkou přestat, tak pro jeho nejbližší.

Osobně pak vnímám jako důležité nezapomenout v tom všem, co prožíváte na co možná nejvíce podpory zvenčí, jelikož jsem přesvědčený, že je stejně tak důležité postarat se nejen o blízkého, ale také o sebe. Nedaleko Vašeho města sídlí např. tato adiktologická organizace (její služby jsou bezplatné), kterou můžete oslovit a domluvit si schůzku s odborníkem (ať již jen pro Vás či pro Vás a Vašeho přítele) a varianty dalšího efektivního postupu.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.9.2020

Metamfetamin, testy

Dobrý den, je možné že po 14 dnech , kdy jsem nekouřila, neužívala ani amfetamin ani thc ani nic jiného jsem si dala asi 3 tahy...šluky ze skleněné dýmky metamfetaminu a po asi 5 hodinách, kdy jsem šla na krev, mě našli v krvi 61ng/ml metamfetaminu a 4ng/ml amfetaminu? Věřila jsem , že množství v krvi bude minimální a pod limit. 16403 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

teoreticky to možné je, záleží na citlivosti organismu, rychlosti Vašeho metabolismu a dalších faktorech. Můžete případně zkusit ještě přímo zkontaktovat např. tuto toxikologickou laboratoř, kde byste mohla dostat detailnější informace.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.9.2020

Manželův otec má problém s alkoholem

Dobrý den, Manželův otec (52let) má velký problém s alkoholem. Celá rodina jsme z něj už nešťastní, protože bychom mu chtěli všichni pomoct, ale on svůj problém s alkoholem nevnímá. Myslí si, že je to naprosto v pořádku a alkoholika z něj děláme všichni okolo. A když se mu snažíme cokoliv vysvětlit, tak je na nás hrubý a sprostý. Hlavně ke svojí ženě. Dělá nám všude ostudu a podobně. Roku 2018 kvůli pití přišel o práci, kam přišel v podnapilém stavu a oni ho vyhodili.. pochopitelně. Asi dva měsíce na to, přišel o ŘP, kde ho zastavila silniční kontrola a on nadýchal něco kolem 2 promilí. Po tom všem jsme se mu snažili vysvětlit, že má opravdu problém, a že by měl nastoupit na nějakou léčbu. Samozřejmě odmítá a lže, že nepije, že si dal jen dvě piva po práci a toho alkoholika z něj děláme my. Teď v pondělí byl opět opilý a zase lhal, že měl pouze dvě piva, ale s tchýní jsme mu našli rozpitou flašku vodky. Už si totiž začal kupovat tvrdý alkohol (vodku) a schovává ho všude po baráku a my pak jen chodíme a hledáme prázdné flašky. Tato situace je už velice neúnosná.. S manželem už nechceme k jeho rodičům jezdit ani na návštěvy, protože je otec vždycky opilý a je u nich doma velmi vypjatá atmosféra, ale nejvíce tím trpí manželova maminka, protože kvůli jeho pití k ním v podstatě nechce jezdit nikdo. Všichni by jsme otci rádi nějak pomohli, ale nevíme už jak. Jak mluvit s alkoholikem, aby nás pochopil, že nám jeho urážky a nadávky nejsou příjemné (i když si to na druhý den nemapatuje)? Jak alkoholikovi vysvětlit, že má problém s alkoholem, a že bez odborné pomoci to sám nezvládne? Moc děkuji za Vaší odpověď a připadné rady 16402 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jitko,

děkujeme za dotaz a oceňujeme, že se snažíte otci od manžela pomoci a myslíte i na jeho ženu, na kterou také dopadají důsledky jeho alkoholismu nejvíce. Popisujete situaci, kdy dotyčný díky alkoholu přišel o práci a ŘP, lže svému okolí a na upozorňování na problém s pitím reaguje tak, že je na všechny hrubý a sprostý. Proto i omezení kontaktu je určitě adekvátní a pochopitelná reakce na to, co se děje.

Jak někomu vysvětlit, že má problém s alkoholem, je opravdu nesnadný úkol. Zásadní je však to, že k tomuto poznatku musí vždy dojít ten, koho se to přímo týká, tedy manželův otec. Pokud si zatím on sám svůj problém s pitím nepřiznává a je na to často od svého okolí upozorňován, může to pro něj být velmi nepříjemná situace, na kterou podle toho, co píšete, reaguje opozičně a agresivně, což je poměrně obvyklé. Celá tato komunikace pak ve výsledku nemusí tento proces nijak urychlit a může mít i opačný efekt. Určitě je však správné nebýt k tomu, co se děje, lhostejná. Někdy může fungovat strategie být k takovému člověku spíše pečující, vyjádřit svoje obavy a zájem o jeho osobu, neodsuzovat ho, než se mu snažit vysvětlit a dokázat mu, že má problém, i když to vidíte zcela jasně. Dále může být užitečná intervence zvenčí, mimo rodinu, pokud má například kamaráda nebo někoho, kdo je pro něj přirozená autorita, s kým má kladný vztah a na koho dá víc než na členy rodiny.

Pro to, kdy manželovu otci říci, že Vám jeho urážky a nadávky jsou nepříjemné, je asi obtížné najít vhodný čas a místo. Zřejmě ve chvíli, kdy k nim dochází, nemá takový rozhovor příliš smysl. Nejlepší by bylo mít s ním na toto téma rozhovor v co nejstřízlivějším, nejklidnějším stavu a ideálně, když u toho nebudou další členové rodiny. Důležité je také držet se strategie zmíněné v předešlém odstavci.  Mluvit například o tom, že Vás mrzí, že dochází k hádkám a nadává Vám, i když mu to třeba teď už takové nepřipadá. Že o něj máte obavy a nevíte si rady, co dělat. Zkrátka popisovat co se děje Vám, aniž byste ho označovali za toho špatného. Podobným stylem může být teoreticky možné konfrontovat ho i s dalšími projevy alkoholismu, o kterých píšete. Což může být také svým způsobem účinná metoda. Co může na někoho fungovat, na jiného nemusí, proto je důležité vždy přihlížet na otcovu povahu a zkoumat, co mělo alespoň nějaký efekt.

Je dobře, že i když otec nic takového v tuto chvíli nechce, tak jste Vy sama vyhledala odbornou pomoc a hledáte radu. Chtěl bych Vás v tomto úsilí podpořit a můžete buďto sama nebo společně s tchýní nebo dalšími členy rodiny vyhledat odbornou pomoc přímo ve Vašem okolí a průběžně osobně konzultovat, co se děje a co dál. Za tímto účelem můžete kontaktovat například tuto adiktologickou ambulanci v Olomouci, nebo toto pracoviště v rámci prostějovské nemocnice. Pro případnou telefonickou konzultaci by bylo možné oslovit také organizaci Renadi, se kterou máme dobrou zkušenost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.8.2020

CBD a testy na drogy

Zdravím, v současnosti lze legálně zakoupit CBD konopí s obsahem 0,3% THC a různým poměrem CBD. Chtěl jsem se zeptat na vztah tohoto užívání a testování PČR v rámci řízení. Funguje to tak, že stejně jako má birel zanedbatelnou hodnotu alkoholu a po jeho vypití "nenadýchám" stejně tak při vykouření CBD trávy "nenalížu?". Budou mé testy negativní bezprostředně po vykouření jointa? A co když budu kouřit dlouhodobě CBD konopí, nenasbírají se mi metabolity v průběhu času, tak, jak se to ukazuje u chronických kuřáků konopí s vyšším obsahem THC? Budu rád za odpověď + za odkázání na další odpovědi týkající se testů PČR a metabolitů vznikajících při kouření THC potentního konopí. Děkuji, s pozdravem, Martin Z. 16395 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Martine,

děkuji za Váš dotaz. Je dobře, že si zjišťujete informace o případných rizicích.

U kouření CBD trávy (případně používání CBD olejů a dalších výrobků) je potřeba sledovat údaje, které udává výrobce/prodejce. Obvykle definuje jak obsah CBD tak případný obsah THC, který bývá téměř zanedbatelný. Výrobce pak často připojuje informaci, že obsah THC je tak nízký, že je pod detekovatelnou hranicí. Pokud výrobce tyto informace uvádí pravdivě, mělo by to být opravdu podobně jako s Birellem. Tím pádem by test měl být negativní i těsně po vykouření jointa. Případně, pokud by negativní nebyl, by bylo potřeba jet tzv. na krev, kde by se již zcela spolehlivě prokázalo, že jste THC ovlivněn nebyl. Nicméně pro Váš klid je možné udělat si doma test a vyzkoušet tak, zda jsou deklarované informace pravdivé a platné právě pro Vás. Policie ČR používá nejčastěji slinné testy DrugWipe, které lze i volně koupit, například ZDE.

Co se týče dlouhodobého ukládání THC, v tomto případě by to hrozit nemělo. Množství je tak malé, že se velmi rychle přirozeně odbourá.

Více informací o policejních testech při řízení naleznete v našem ČLÁNKU. Ve fultextovém vyhledávání v odpovědích naší poradny na dotazy o aktivních a pasivních metabolitech při kouření konopí můžete nalézt ZDE. V případě, že nenaleznete potřebné informace, budeme rádi za další dotaz.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.8.2020

Pervitin a rozvoj bipolární poruchy

Zdravím, chci se zeptat jak velká je šance bipolární poruchy kterou trpí má matka a to od doby ještě před porodem mé maličkosti, v případě dlouhodobého užívání pervitinu? Mám za sebou již jednu leču v komnunitě skoro jeden roki vzhledem k tomu kolik mi je a tam nikdo nekonstattoval tento problém, Ovšem ted, v prubehu mojí recidivy mám pocit že se semnou něco děje a nejsem psychicky v pořadku. Je možné že okolní vypjatá a psychicky náročná situace ve které ted jsem a to ne jen tim že opět ižívámmohla zpusobit start nečeho jako bip.porucha? 16394 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz a omlouváme se za prodlení v odpovědi. S užíváním metamfetaminu může být spojená více či méně závažná psychiatrická komorbidita. Nejnápadnější poruchou související s pervitinem bývají psychotické stavy, zejména tzv. toxická psychóza. Vyskytují se však také afektivní poruchy, např. depresivní stavy. Podle současných poznatků trpí depresemi až 1/3 uživatelů, ty mohou přetrvávat v prvních týdnech (až měsících) abstinence. Dojít však může i k rozvoji depresivních stavů v důsledku užívání a na základě jeho neurotoxického působení. Rozvoj bipolární poruchy je teoreticky také možný (viz např. tato studie), obzvláště pokud se v rodině vyskytuje zátěž vůči obdobnému typu onemocnění. Psychicky vypjaté situace pochopitelně mohou být dalším rizikovým faktorem.

Pokud máte delší dobu pocit, že se s Vámi po duševní stránce něco děje, mohlo by být bezpečnější potíže konzultovat s psychiatrem či psychologem a pervitin pokud možno zcela vysadit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.8.2020

Mikrodávkování a deprese

Dobrý deň, V mladosti som dlhé roky trpel depresívnymi stavmi a užíval som rôzne antidepresíva, anxiolytiká i neuroleptiká, nikdy však nie k veľkému úspechu liečby. Napriek tomu sa mi podarilo adolescentné obdobie prežiť a zapojiť sa do ako-tak normálneho života, avšak nikdy som nedokázal pociťovať šťastie a naplnenosť vo svojom živote. (Pravidelne už niekoľko rokov navštevujem aj psychoterapeuta.) Pred niekoľkými mesiacmi sa mi znova začali vracať nepríjemné stavy a myšlienky obsedantného charakteru - či už na smrť alebo na nepríjemné veci z minulosti, často som pomýšľal na samovraždu. Navštívil som preto opäť svojho psychiatra a začal užívať lieky, avšak v obave, že naďalej budem len "prežívať" svoj život a nedokážem si ho naplno užiť a byť spokojný. Začal som sa preto zaujímať o alternatívne možnosti a dozvedel sa o tzv. mikrodávkovaní rôznych substancií, najmä psilocybínu, ketamínu alebo LSD. Podarilo sa mi k týmto látkam aj dostať, a tu nasledujú moje otázky: 1. V piatok ráno som užil bežnú dávku svojich antidepresív, ale keďže mi došla zásielka lysohlávok (p. cubensis), chcel som ich vyskúšať. V sobotu ráno som antidepresíva neužil a užil som najprv 125 mg pomletej huby (dočítal som sa, že bežná dávka pre halucinogenné účinky je 250 - 1000 mg p. cubensis, preto som užil polovicu najnižšej dávky) bez zjavného účinku, po dvoch hodinách ďalších 125 mg, ale keďže som nepozoroval žiadny efekt, užil som ďalších 250 mg, spolu teda 500 mg. Nestalo sa nič, preto som poobede užil ďalšiu 500mg kapsulu bez akéhokoľvek účinku (až na miernu bolesť hlavy). Dnes ráno, v nedeľu, som užil dve kapsuly, spolu teda 1g substancie a nepozoroval vôbec nič. Je možné, že mám v tele stále antidepresíva, ktoré nejakým spôsobom blokujú receptory, na ktoré sa psilocín viaže, a teda nepozorujem žiadne zmeny? Alebo je skôr pravdepodobné, že mi bola predaná falošná substancia? Čo by som mal podľa Vás robiť? 2. Chcel by som s podobným zámerom vyskúšať aj iné psychoaktívne látky (LSD, ketamín, amfetamín) v mikrodávke, avšak nikde sa neviem dopátrať, aké je dávkovanie amfetamínu. Mám ho vo forme 73% pasty. Mohli by ste mi poradiť, aké mikrodávkovanie by som mal zvoliť? Nikdy som drogy neužíval a nechcem sa stať feťákom, len by som chcel žiť plnohodnotnejší a šťastnejší život, a som už na tom tak, že vyskúšam čokoľvek, ak je aspoň malá šanca, že mi to pomôže. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za pomoc. 16393 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rozumím tomu, že hledáte a zkoušíte různé varianty, jak ulevit nepříjemným stavům, které zažíváte. A věřím, že musí být velmi náročné se s těmito potížemi potýkat už od dospívání. Zároveň oceňuji, že se ke všemu stavíte aktivně, ať už tak, že několik let spolupracujete s psychoterapeutem či užíváte léky doporučené psychiatrem. Stává se však, jak píšete i Vy sám, že léčba nemusí zabírat tak, jak by si člověk představoval.

Mikrodávkování psychedelik skutečně využívají někteří lidé pro zlepšení soustředění či kreativity, navození lepší nálady, ale i pro zmírnění úzkostí nebo depresí. Samozřejmě je potřeba vzít v potaz, že mikrodávkování zatím nestojí na pevných základech vědeckých výzkumů. Neexistují "léčebné postupy" ani záruka dosažení očekávaných výsledků, nejsou známy dlouhodobé účinky. Přesto se jeví jako relativně bezpečné.

Co se týče vašich dotazů, dávkování bývá obvkle 1/10 nebo 1/20 dávky běžně užívané pro dosažení účinků drogy. U sušených lysohlávek bývá nižší dávka 0,25 g, běžná potom 1-2,5 g, takže z toho hlediska jste užil množství, které už nelze považovat za mikrodávkování, ale za regulérní množství pro dosažení psychedelických účinků. Jedno z vysvětlení, proč  jste na sobě nepozoroval výraznější účinky, může být, že různé houby můžou obsahovat různé množství účinných látek. Samozřejmě je i možné, že se k vám dostalo něco jiného. Zároveň se opravdu mohly vzájemně ovlivnit účinky antidepresiv a lysohlávek. U antidepresiv typu MAOI dochází v kombinaci s lysohlávkami k určitému posílení účinků, naopak u antidepresiv typu SSRI ke snížení účinků.

K vaší otázce ohledně mikrodávkování jiných látek, u amfetaminů bych asi byla opatrnější, jedná se o úplně jinou látku než psychedelika. Stimulační látky mohou pozitivně působit na některé příznaky deprese jako je únava, soustředění apod. a bývají někdy krátkodobě využívány jako doprovodná léčba depresí, ale panují kolem toho otazníky ohledně rizik a také vždy záleží na kontextu. Při dlouhodobějším užívání amfetaminů je potřeba také počítat s rizikem vzniku závislosti.

Vzhledem k tomu, že v této poradně nemáme přímo lékaře, doporučuji Vám Vaše další otázky ideálně konzultovat ještě s nějakým odborníkem. Můžete zkusit napsat také do této poradny České psychedelické společnosti, která se zabývá přímo psychedeliky a mohli by Vás také dále nasměrovat.

Na závěr bych Vás chtěla ještě podpořit v tom, ať úplně neopouštíte ani způsoby, které jste zkoušel doteď. Někdy může pomoci zkusit jinou psychoterapii. Zároveň může mít pozitivní efekt kombinovat různé formy pomoci, třeba pokud můžete klidně i mikrodávkování a vše kolem toho konzultovat právě s psychoterapeutem nebo psychiatrem, pokud to lze. Přijde mi fajn mít s kým probírat, jaká máte očekávání, jak to na Vás působí a mít také podporu v případě, že by došlo k nějakým nečekaným změnám.

Držím Vám palce, ať se Vám podaří najít cestu ke šťastnějšímu životu,

poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.8.2020

Opakované užití extáze

Dobrý den, 8.6.2020 jsem užila extáze první byla v pátek, pak jsem vynechala 2 dny a dala si další, a poslední jsem si dala jenom čtvrtku, a to bylo obden. Neměla jsem dobré pocity a po čtvrtce jsem měla halucinace a padla na mne deprese, a omdlela jsem, a pak další den odjezdy probrečla jsem celý den, pořád deprese. Teďkons to je 2 měsíce, a màm si chuť dát další, i když jsem měla špatné stavy. Tak mám hrozné chtě si to dát znovu. A mohu si jí dát za dva 2měsíce znovu? 16389 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Doba, za kterou by se vše v těle po užití extáze mělo vrátit do normálu, bývá uváděna někdy až 2-3 měsíce. Obecně platí, že čím delší rozestup mezi jednotlivým užitím dodržíte, tím lépe pro Vás, ať už ze zdravotního hlediska nebo nebezpečí vytvoření závislosti na podobných látkách.

Jestli se rozhodnete si extázi opět vzít i přes to, že dle dotazu s tím bylo spojeno mnoho nepříjemných a zdraví nebezpečných zážitků jako zmíněné omdlévání, je na Vás. Určitě je však na místě zvýšená opatrnost a zamyšlení, jestli po předchozí zkušenosti užití této látky opakovat a jak k takové věci přistupovat.

Pokud byste tak nakonec učinila, je určitě na místě být opatrná a pozorovat co se s Vámi děje. Ideálně předejít a minimalizovat negativní dopady například dodržováním zásad bezpečnějšího užití, které si v případě zájmu můžete přečíst zde, nebo na tomto místě v textu zaměřeném obecně na extázi. Zásadní je zejména užít menšího množství látky, nekombinování s dalšími látkami včetně alkoholu, dostatek odpočinku a tekutin, blízkost někoho, kdo dokáže v případě potřeby pomoci. Důležité je mít naplánovaný odpočinek i následující dny po užití a vyhnout se opakované konzumaci během krátkého intervalu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.8.2020

Marihuana, hemofilie

Zdravím, mám v rodině dědičnou hemofilii. Chtěl bych se zeptat jaký na to má vliv pravidlné kouření marihuany. Děkuju 16386 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

bohužel jsem v odborné literatuře nenašel relevantní, vědecky ověřené informace o vlivu marihuany na hemofilii. Texty, které jsem objevil, byly spojené se stránkami, které o účincích dané látky referovaly pouze jednostranně (a obvykle souvisely s prodejem produktů obsahujících THC/CBD) ve smyslu pozitivního vlivu marihuany na symptomy hemofilie. Standardně pak začínaly větou "Studie naznačuje, že by marihuana mohla mít pozitivní efekt ..." viz např. ZDE. To však ve vědeckém žargonu ještě nemusí příliš mnoho znamenat a může se jednat pouze o snahu prodejců, aby jejich produkty někdo koupil.

Nemáme v týmu lékaře, který by se dokázal k dané věci vyjádřit komplexně ze zdravotního hlediska. Ideální by bylo zeptat se na vliv marihuany na hemofilii u lékaře, který Vás s ní léčí. Pokud byste toto téma před ním nechtěl otevírat, je ještě varianta napsat do internetové poradny uLékaře.cz.

Případně můžete zkusit zkontaktovat některou z organizací Konopí je lék (anebo spolek Kopac), které se marihuanou a jejím léčebným využitím dlouhodobě zabývají, zda nemají nějaká objektivní data.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.7.2020

Marihuana a testy na drogy

Dobrý den, v různých článcích se setkávám s nejasným pojmem, užití jednorázově a přepočty na jointy... Nemůžu si dovolit přijít o řidičský průkaz ale rád bych si občas zarelaxoval( venkovní, slabší marihuna) Pokud bych si dal 2x za měsíc po 14 dnech opravdu zlehka(párkrát potáhnout, čtvrt jointa dejme tomu) je to jednorázové užití? 1. Dotaz: V jakých rozmezích se v takovém případě pohybují detekční doby z krve a slin? Respektive po jak dlouhé době můžu bez obav řídit abych byl pod 2ng/ml THC? 2. Dotaz: Existuje nějaký BEZPEČNÝ INTERVAL takové relaxace aby nedocházelo k dlouhodobému ukládání? 3. Dotaz: Rozeznává policejní krevní test aktivní a pasivní metabolity? Po jaké době dojde k neutralizaci podle toho jak jsem popsal výše? Je mi 31let, mám hubenou postavu(172cm, 62kg). Děkuji moc za odpověd na tento obsáhlý dotaz. 16384 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se snažíte předem informovat o době detekce THC, bezpečném intervalu mezi užítím marihuany a řízením a snížit tak potenciální rizika.

Informace o dobách detekce, které se dají nalézt na internetu (a které mohou být nejasné), mají spíše orientační charakter - jsou to odhady či průměrné hodnoty, které však nemusí platit vždy. Správně tušíte, že to, za jak dlouho Vaše tělo rozloží THC, záleží na tom, o jak silnou odrůdu se jedná, na tělesné konstituci, užitém množství a pravidelnosti užívání. Dále může hrát roli rychlost metabolismu, množství tělesného tuku, fyzická aktivita, odpočinek či celkový zdravotní stav.

Užití jednoho (či pouze části) jointa 2x měsíčně je z mého pohledu možné zařadit pod jednorázové užití. Při užívání spíše slabších venkovních odrůd se domnívám, že se doba detekce bude pohybovat spíše okolo spodních hodnot v uváděných rozmezích, ve slinách 12-48 hodin, v krvi 2-3 dny. Co se týče ukládání THC v tucích, doporučuji článek ZDE. Za pravděpodobně bezpečný interval mezi užitím a řízením (z hlediska možných policejních testů) by se dalo považovat 24-48 hodin, nicméně jedná se opět o odhad. Slinné testy na THC se však dají volně koupit na internetu či v lékárně a tak byste si to mohl nejprve v bezpečí doma vyzkoušet a zjistit tak, jak reaguje právě Váš organismus.

Policisté při silniční kontrole používají nejčastěji slinné testy Drugwipe, které neumí rozlišit mezi aktivními a pasivními metabolity. Navíc mají také určitou chybovost, viz článek ZDE. Pokud by byl policejní test ze slin pozitivní a od kouření marihuany uplynulo alespoň 24 hodin (ve Vašem případě - kouření malého množství slabší marihuany - by to mohlo být i o něco méně), je již šance, že na krevních testech budou aktivní metabolity pod limitem a tedy se vyplatí jet na krev.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
29.7.2020

Bude ještě moč pozitivní?

Dobrý den, měla bych otázku. Mám v plánu si tento pátek dát extázi, byla bych na moč v pondělí pozitivní? tak před rokem jsem brala pravidelně extázi a teď si ji budu dávat tak po 7-8 měsících. děkuji za odpověď 16383 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tato poradna odpovídá do sedmi pracovních dní, odpověď na dotaz se tak k Vám dostane bohužel později, než byste asi potřebovala.

Pokud byste si dala v pátek extázi, je možné, že v pondělí by ještě moč vyšla pozitivní, protože MDMA v moči zůstává 1-3 dny po užití. Viz tato naše tabulka.

Je dobře, že jste měla takto dlouhou pauzu, mezi jednotlivými užitími extáze se doporučuje dodržovat rozestupy několika měsíců, aby se stabilizovaly hladiny serotoninu, dopaminu a noradrenalinu v mozku.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
25.7.2020

Speed, těhotenství

Dobrý den v prvním 4 týdnu kdy jsem nevěděla že jsem těhotná jsem použila asi 2x speed. Poté když jsme se to dozvěděli tak jsem přestala kouřit, a už si nedala ani drogu. U toho kouření nebyla jsem závislá a vykourila jsem za den max 2-4 cigára. Někdy jsem nekourila vůbec. . Začala jsem jist zdravě(vitamíny, zeleninu, ovoce,pit koktejly atd..) jsem v 19 týdnu a dala jsem si 3 čáry speedu a pak nic do konce rána. . Připomínám že jsem za celou dobu co jsem zjistila že jsem těhotná až doteď neužil žádné drogy, nekourila ani nepila. Teď to bylo výjimečné také jsem si dala skleničku koly a v ní trocha jim beanu nebylo to ani cítit. Pocucavala jsem to celý večer. Chtěla bych se tímto zeptat. Zda se může něco stát miminku. Samozřejmě nejsem závislá na žádných drogách neužívám je. Tohle bylo výjimečné. Mám trošičku obavy. Nechtěla jsem si dát žádnou drogu ani alkohol chtěla jsem ať se miminko vyvíjí dobře a je zdrave. Teď mě to trošičku štve. Mám obavy aby miminko bylo zdravé.ja jsem v úplném pořádku, miminko doposud taky. Jen mám s toho obavy a jsem s toho špatná že jsem udělala blbost. :/ bylo to výjimečně a už nemám v plánu si dát drogu a ani nic jinaciho. Chystám se pokračovat v dobrém stravování atd... Můžete mi prosím napsat co to znamená pro miminko.? Bude v pořádku když to bylo výjimečně nebylo to časté jen pouze 3 čáry?. Nejsem maminka co je závislá na drogách atd... Nepiju vůbec a ani nekouřím. Bylo to jen výjimečně. Děkuji vám za odpověď. 16378 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Anno,

díky za Váš dotaz. Jste v 19týdnu těhotenství a došlo u Vás k opakovanému avšak ojedinělému užití speedu (na začátku těhotenství, kdy jste nevěděla, že jste těhotná a následně před časem i včetně mírné konzumace alkoholu). Štve Vás to a máte obavu, aby miminko v pořádku. Ptáte se, zdali by to pro něj něco mohlo znamenat.

Co se týče jednorázového užití speedu amfetaminu (či metamfetaminu), nemusí to ještě automaticky znamenat okamžité ohrožení zdraví Vašeho dítěte. Dítě sice bývá během nitroděložního vývoje poměrně náchylné na ohrožující vlivy z vnějšího prostředí (tedy samozřejmě i na speed či pervitin a psychoaktivní látky obecně), na druhou stranu ale ve Váš prospěch hovoří fakt, že se jednalo pouze o výjimky, takže se nebezpečí tímto o něco snižují. Konkrétní vliv odhadnout nedokážu, je však velmi pravděpodobné, že se nemuselo stát nic.

Pokud důvěřujete svému gynekologovi, bylo by ideální vše probrat přímo s ním (v poradně lékaře k dispoci bohužel nemáme). Zároveň se nabízí varianta, abyste u něj pravidelněji podstupovala vyšetření, která jsou potřebná k ujištění o zdraví dítěte. Jde především o to, abyste do budoucna zmírnila Vaše obavy a možný stres, které by Vám a nenarozenému miminku také příliš nesvědčily.

V těhotenství je pak samozřejmě nejdůležitější, abyste se nadále chovala zodpovědně a psychoaktivním látkám (včetně alkoholu) se obloukem vyhýbala. Moc oceňuji, že se Vám podařilo v těhotenství přestat úplně kouřit a začala jste také jíst zdravě. To vše jsou kroky dobrým směrem.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.7.2020

Odebrání ŘP, postup

Dobry den, včera v noci me zastavila policejní hlídka. Údajně kontrola, ale objevili se zamnou z niceho nic už s majáky a jeli az zbytečně rychle vzhledem k tomu, ze jsem prave vjela do ulice, kde max. povolena rychlost je 20km/h a jela jsem podle předpisů.Každopádně jsem policistovi předala už nachystané doklady ( zelenou kartu, technicky průkaz a řp). Policista si i tak vyžádal ještě OP, ten jsem mu řekla ze u sebe nemám, ze jako doklad totožnosti používám řidičák. Zpochybňoval, že jsem majitelkou odevzdaného řp. Tudíž jsem i bez jeho vyžádání našla fotky svého OP pro pořádek. Policista se me vyptával na auto, jak dlouho ho mám, přitom auto už vlastním čtvrtým rokem a v rukou držel všechny potřebné doklady plus si v systému našel vše chybějící. Zacal zkoumat světla, požádal me o ukázku brzdovych světel, tvrdil mi ze jedno svítí slabeji (Ok?). Dále se mu nelíbil výfuk, který je na aute celou dobu a policie už me stavěla několikrát, nestává se mi ze by se me někdy takhle vyptávali,spíše už me ani nezastavuji protože vždy bylo vše v pořádku, nikdy žádný problém za celých sest let co mám ŘP. No tak jsem mu vysvětlila ze zvuk výfuku není způsoben typem výfuku ale tím, ze výfuk je praskly. Zabýval se naprostými zbytečnostmi, uvážíme-li celkový technicky stav vozidla, který jsem sama zmínila ze je pro me neuspokojivy. Dále jsem se podrobila dechové zkoušce, která byla negativní. Policista vypadal stále nespokojene a prohlížel si me i auto a jeho mobil beze slova několikrát dokola. Pak přišel znovu ke me a řekl mi, ze mají zrovna akci a kontrolují řidiče na drogy. Samozřejmě se me zeptal jestli podstoupim test a jestli už mi byl někdy proveden. Řekla jsem ze asi ano a ze samozřejmě nemám problém. Chtěl po me naslinit jazyk, já zrovna dokourila takže jsem měla trochu problém, ale nakonec všechno Ok. Za chvíli přišel se slovy “ věc se má tak, ze ten test vyšel LEHCE pozitivní na metamfetamin a amfetamin, pozila jste v předchozích dnech tyto látky?” Řekla jsem ze nechápu jak muže byt test lehce pozitivní a pak ze jsem tak před měsícem měla polovinu extáze s holkama na akci,ale ze teda pochybuju ze by to tohle způsobilo a dodala jsem ze můj bracha jedine bere tyhle drogy a ze já bych si nedovolila nic takového pozit když řídím a to každý den. On ze Ok ze jestli je v pohodě když uděláme ještě jeden pro jistotu abychom mohli tyhle látky úplně vyřadit.Já zase odpověděla ze bez problému. Ted sebral ster z cela, kde teda byly asi 4 různé druhy kosmetiky (krém,báze pod make-up,make-up,pudr a bronzer).Zavolali si me po chvíli ven a řekli mi ze druhy test byl taky pozitivní dokonce i na kokain.To už jsem mu řekla jestli si srandu. Řekl ze ne a proste a jednoduše mi nevrátil ŘP. Nepodepsala jsem nic jiného než to, ze potvrzuji odebrání RP. Nevěděla jsem co mám dělat, bylo půl druhé ráno a řekli mi ze na krev nemůžu zítra ze jedine hned, to jsem řekla ze proste nemůžu a nechápu proč nemůžu zítra a mám pak ve tři ráno shánět odvoz z nemocnice. jsem 30km daleko od místa bydliště,jediný doklad totožnosti je můj řidičák a stejně mi ho vzali, nevidela jsem ani jeden z provedených testu.Druhy den jsem zjistila,ze můj bratr si rozmíchal malé množství pervitinu v coca cole,kterou nechal doma a já si ji vzala do auta.Nevím jestli mám na úřadu tohle říkat,jelikož bratr je v podmínce a hlavně si myslím, ze testy byly špatně když vyšel i kokain.Pokud zpochybnim testy tak pujdu na krev a tam budu mít určitě neco po te coca cole. Co mám dělat prosím? 16375 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Popisujete náročnou situaci spojenou s náhlým odebráním Vašeho ŘP policií a ptáte se co nyní dělat. Co se týče aktuálních možností, obávám se, že pro Vás nemám dobré zprávy. Pokud jste ihned nejela na krevní toxikologické testy, bude vše nejspíš posuzováno tak, že jste souhlasila s pozitivním výsledkem orientačního testu. To znamená i s tím, že jste byla v době řízení pod vlivem (více si můžete přečíst např. tady). Zpětně bohužel již nebývá možné jakkoliv zpochybňovat výsledky screeningových (orientačních) testů, už jen kvůli tomu, že psychoaktivní látky lze v těle detekovat pouze v řádu hodin (maximálně dnů, viz tato tabulka) od posledního užití. Ze zmíněných důvodů je třeba podstoupit krevní testy okamžitě. Toxikologický rozbor je jediný přesný a může konzumaci drog spolehlivě vyvrátit nebo určit jejich přesné množství v těle a to zda je jejich hladina pod limitem pro přestupek.

V našem týmu nemáme právníky, proto bych Vám doporučil, abyste postup a varianty právní obrany ještě probrala (telefonicky nebo emailem) v anonymní a bezplatné právní poradně, která se těmto tématům přímo věnuje. Mohou Vám poradit, jak s úřady dále komunikovat. Také u nich můžete probrat, zda uvádět, že jste drogu užila omylem, nebo by to byla přitěžující okolnost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.7.2020

Jak přestat s pervitinem

Dobrý den, poprosím o radu co udělat proto abych se zbavil závislosti na Pervitinu. Per. užívám 20let z toho 7 let na jehle, ale toho už jsem nechal před 5 lety ... za celou dobu užívání P beru jen +/- o víkendu, protože úspěšně podnikám a daří se mi už 7let. Poslední dobou už mě to ani nebaví navíc nechci přijít o řidičák který je úzce spojen s moji práci ... přes týden ani ne, ale vždy v pátek mě přepadne šílené nutkání si dát a nedá se to z té hlavy vymazat, prostě myšlenky jen na kde sehnat a dát si před 3 roky jsem toho nechal na rok ani nevím jak se mi to povedlo ... ale byl jsem idiot a stavil se ke známému a uz jsem v tom jel zase. Kdybch mohl vratil čas tak si ten den nalískam, protože ten rok byl super a chci ho zpět, ale už se rok pokouším přestat a bez úspěchu. Mám nejlepší rodiče na světě a vím že bych se mohl svěřit a určitě by udělali vše co by mohli ... ale v pubertě jsem měl moc průmserů a užili si se mnou víc než dost, navic mají přes 70 a mají svých starostí víc než dost ... ani ústavní léčba nepřipadá v úvahu nemůžu přijít o práci je to to jediný na co jsem pyšný a udržuje moji zodpovědnost taky díky práci nejsem troska na ulici ... prosím váš názor a předem Děkuji 16373 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Samotné rozhodnutí, že se chcete zbavit závislosti na pervitinu, je často zásadním krokem k tomu přestat. Píšete, že máte důležitou práci, kvůli které nechcete jít do pobytové ústavní léčby.

Vzhledem k tomu, že se Vám už jednou povedlo užívání úspěšně zastavit, máte možnost zkusit to nejprve opět svépomocí. Inspiraci můžete hledat například v TÉTO knize.

Přijde mi, že máte své zaběhlé vzorce (kdy je chuť na pervitin nejvyšší), dobře zmapované. Ve stručnosti mě napadá několik základních tipů. Pro přestání po své ose může být důležité prolomit páteční nutkání. Například promyšlením jiného víkendového programu, případně i změny místa, kde víkendy trávíte či domluvení si nějaké "pojistky" - např. někoho, komu věříte a kdo by Vás přes víkend podpořil / odradil od užití, kdo by s Vámi několik víkendů strávil. Můžete tak získat zároveň podporu i pohled zvenčí. Variantou by mohla být i svépomocná podpůrná skupina, jako jsou anonymní narkomani anebo jiné obdobné skupiny, které působí v mnoha městech v ČR.

Další možností je tzv. ambulantní léčba, což nejčastěji znamená pravidelné docházení za odborníkem do terapeutického centra, adiktolodické poradny apod. Nejčastěji jednou nebo dvakrát týdně na terapii (více informací ZDE), kde byste mohl zkusit víc porozumět potřebě opakování pátečních "rituálů" a kde byste pro přestávání získal odbornou pomoc. Stejně tak by mohlo dávat smysl hlubší zvážení toho, co Vám po celý rok abstinence fungovalo, co bylo jinak než nyní, a co se mohlo podílet na tom, že se Vám dařilo nebrat. V řadě zařízení jde domluvit i doba, kdy už budete mít po práci. Vzhledem k tomu, že jste neuvedl místo, odkud jste, nemohu Vás bohužel nasměrovat přímo.

Pokud máte dostatek dovolené nebo můžete jít na kratší dobu na neschopenku, je možností i krátkodobý pobyt spojený s detoxem. Například Červený dvůr nabízí různé možnosti, které mají různou délku. Zajímavý by pro Vás mohl být například program 3D, po kterém lze pokračovat v místě bydliště.

Držíme palce, ať se Vám povede s pervitinem přestat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 7094zobrazit stránku: