Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 6966zobrazit stránku:

27.11.2019

THC, testy

Dobry den, hlasim se k hasicum a v pondeli jsem byl na odbery moci kvuli drogam. Marihuanu jsem mel naposledy pred 65 dny od testu, ale konzumoval jsem ji v dost velkem mnozstvi a pravidelne. Doma jsem si delal testy na moc z lekarny a ty zacaly byt negativni asi dva tydny pred samotnym testem. Linie na testech byla velmi slaba. Citlivost testu byla 50ng/ml. Znamena to tedy ze obsah thc v krvi byl nekde kolem tech 50ng/ml nebo se linie poradne nevybarvi ani kdyz clovek vubec nekouri? Vysledky se odesilaly do laboratore do Prahy a na vysledek se ceka 2 tydny. Je mozne, ze v laboratori budou mit citlivejsi testy a vyjdou tudiz pozitivne? Nevite jaka citlivost se bezne pouziva? Dekuji za odpovedi megg Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

co se týče doby detekce, po 65 je pravděpodobnost pozitivního testu poměrně nízká, ale i tak ne nulová. K testu z lékárny, který jste si dělal - vzhledem k tomu, že nepíšete, o jaký test šlo, na to, jak se linie vybarví Vám neumím odpovědět. Můžete kontaktovat výrobce testu, který by měl mít k testům k dispozici manuál.

Co se týče citlivosti testů v toxikologické laboratoři, nejlepší bude zavolat si přímo do některé z toxikologických laboratoří (ideálně přímo do té, kde jste byl testován) a na citlivost testů se zeptat přímo tam. Používané metody se totiž mohou v citlivosti lišit a záleží na tom, jakou metodou postupovala konkrétní laboratoř.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.11.2019

Hodnota THC

Dobrý den, prosím vás mám otázku, kolik mg thc v krvy může mít pravidelný uživatel? když 2 je to ok, když nad 8 je to trestní čin. Jedná se o krevni a močový test,posledni cigáro bylo v 21h a druhý den cca ve 14h byly určeny testy, stále čekám na výsledek. Mám obavy, známí přišel o řidičák stejným způsobem jenže thc použil již před jízdou a namereno měl 8,1 a taky je pravidelný uživatel. Děkuji za odpověď Adam Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Adame,

obávám se, že hladiny mohou být velmi proměnlivé, jelikož záleží na celé řadě faktorů (THC síle daného vzorku, frekvence kouření, rychlosti metabolismu atd.). Za nás si tudíž odhadovat jakoukoliv hodnotu netroufám.

Alespoň orientačně je možné vycházet z výsledků této studie, viz tabulka hladiny THC v séru. Zároveň můžete ještě zkusit zavolat např. do této toxikologické laboratoře, se kterou máme dobré zkušenosti.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.11.2019

Neaktivní metabolity - kdo platí testy?

Dobrý den,chci se zeptat pokud mi krevní testy ukázali neaktivní metabolit Thc,jsem povinen hradit lékařské vyšetření,nebo to má hradit policie? Marvin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. V této drogové právní poradně se k tomuto dotazu vyjadřují takto:

"Testy hradí testovaný v případě, že je zjištěna přítomnost návykové látky. Nevím jak konkrétně Vaše testy dopadly, nicméně v praxi se setkáváme s tím, že je platba požadována i po těch, kteří například měli v krvi neaktivní metabolity THC. Bohužel výklad § 16 odst. 8 zákona č. 379/2005 Sb. není jednoznačný a pokud vím, tak k tomuto problému zatím neexistují ani soudní rozhodnutí. Podle mého názoru by měl být výklad takový, že platí pouze ten, u něhož jsou zjištěny návykové látky, které mohou ovlivňovat psychiku dotyčného. Nemohu Vám ale zaručit, že v případě, že byste nezaplatil a nemocnice Vás žalovala, že byste u soudu s touto argumentací uspěl."

Nevím, zda se v tomto směru měnila legislativa, proto by bylo lepší se obrátit přímo na zmíněnou právní poradnu. Také zřejmě bude hrát roli i postup konkrétní policejní stanice a laboratoře, kde byl rozbor krve realizován.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.11.2019

Je užívání nelegální?

Dobrý den kamarádka mi začala vyhrožovat že pude na polici aby mi udělali test na THC zajímalo by mě jestli pokud sem nic neudělal a nejsem zrovna pod vlivem jestli je to nelegální mít stopové množství v krvi Petr Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petře,

děkujeme za dotaz. Samotné bytí pod vlivem, případně stopové množství látek v krvi není za normálních okolností protizákonnné. Udání na policii o tom, že jste pouze užil marihuanu, by tedy zřejmě nemělo žádný dopad. Co by ovšem policie nejspíš už řešila je, pokud by kamarádka oznámila, že přechováváte nebo jinak nakládáte s marihuanou, řídíte motorové vozidlo pod vlivem marihuany nebo kdybyste byl nevzletilý .

O tom, co je a není trestný čin nebo přestupek, se můžete dočíst na tomto webu online Právní poradny A.N.O., na kterou se také můžete obrátit v případě dalších dotazů týkajících se právních otázek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.11.2019

Pervitin, vliv na mozek

Ve 20ti letech jsem začala s pravidelnym užíváním pervitinu. Za účelem zvýšení sportovního výkonu v kulturistice. V užívání pervitinu jsem nepřetržitě pokračovala 10 let. Bez prestavky. Užívala jsem dávku 2 krát denně každý den. Dodržovala jsem kazdodenni spankovy, jídelní I tréninkový režim. Dařilo se mi tímto způsobem vést poměrně normální životní styl, stále se zdokonalovat ve sportu a provozovat ho má závodní úrovni. Přes to všechno můj životní styl zazival silná negativa. Sice pro mě byl sport neustále tím hlavním důvodem pro užívání pervitinu, ale stále jsem se na něm psychicky závislou. Po té hto 10ti lezech užívání jsem se sama rozhodla, že se chci své závislosti zbavit. Přestala jsem s užíváním že dne na den. Nyní jsou to již 2 roky abstinence, kdy jsem pervitin nikdy neužila. Prvni 3 měsíce po vysazení jsem zažívala strašně velkou únavu. Postupně se tento stav zlepšovat ale ani nyní po dvou letech nemám pocit, že má energie a elán do života by byl stejný jako před užíváním pervitinu. Nevím jestli toto mě udání je objektivní a k tomu směřuje můj dotaz. Mohlo se stát, že po tolikaletem užívání byl můj mozek permanentně poškozen a už není schopen se navratit do původního stavu zdravého člověka? Pokud je tomu tak, je možné nasadit fsrmakoterapii, která by mi pomohla? Je zdravotní centrum na které bych se mohla obrátit a zaplatit si vyšetření, které by zhodnotili fungování mého mozku? Bezejmena Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že jste se po takto dlouhé době koexistování s pervitinem rozhodla jej z Vašeho života zcela vyloučit a daří se Vám abstinovat. Dokážu si představit, že takováto změna chtěla velké odhodlání a zároveň odvahu k postupnému překonávání nežádoucích dopadů - např. již zmíněné únavy, která bývá v obdobných případech velmi častá.

Od nás byste ráda věděla, zda-li se mozek po mnohaletém užívání metamfetaminů opět může vrátit do původního "zdravého" stavu; zda existuje farmakoterapie, která by Vám v opačném případě mohla pomoci; a kam se případně obrátit kvůli zhodnocení fungování mozku.

Co se týče Vaší první otázky. Upřímně řečeno, může být v první řadě trochu ošidné jakékoliv srovnávání s dobou před deseti lety a nyní. Standardně s přibývajícím věkem přece jen dochází k úbytku energie, zároveň do pocitu ztráty elánu může vstupovat mnoho dalších proměnných (vnitřních či vnějších) spojených ať už s celkovou kvalitou života/vztahů, zvolenou prací a životním směřováním atp. Roli mohou sehrávat i zvolené strategie zvládání stresu či napětí.

Zároveň souhlasím, že dlouhodobá konzumace pervitinu negativní vliv na mozek má. I zde ovšem záleží na vícero okolnostech - na individuální citlivosti nervové soustavy a organismu vůči působení konkrétní substance, době a frekvenci braní, síle/kvalitě užíváného pervitinu a možných příměsí v něm obsažených atd. S určitostí tak není možné napsat, že se mozek po té a té době navrátí do původního "nastavení".

Obecně alespoň můžeme vycházet např. z tohoto staršího výzkumu s PET (pozitronovou emisní tomografií), který předložil důkaz o postupném úbytku dopaminu v jednotlivých mozkových centrech v případě pravidelného a opakovaného užívání pervitinu, viz tento link s několika PET scany (1. kontrolní skupina, 2. skupina uživatelů pervitinu abstinujících pouze měsíc, 3. skupina uživatelů abstinujících 14 měsíců). Nadějnou zprávou je, že daná studie deklaruje, že již po cca 14 měsících od neužívání MET dochází k výrazné regeneraci jednotlivých mozkových struktur a hladin neuropřenašečů.

O farmakoterapii by se dalo zřejmě uvažovat např. v kontextu předepsání SSRI antidepresiv. Tato otázka by však již měla směřovat přímo na lékaře/psychiatra, který by měl zvážit všechna pro a proti.

Ohledně vyšetření fungování mozku lze doporučit objednání se na neurologii. Pokud byste se na to necítila, není třeba udávat domnělý důvod. Mělo by stačit sdělení že dlouhodobě pociťujete větší únavu a máte zájem o podrobnější vyšetření mozku.

Držíme Vám palce, abyste se brzo cítila zase fajn. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.11.2019

Řízení a testy na pervitin

Dobry den mám dotaz dnes mě zadržela policejní hlídka, a pochopitelně mi dali fouknout negativní. Poté mi dali liznout test se jim jen malinko zbarvil do pozitivna na meth/amphe ale asi to nestačilo tak mi dali test na sťer potu... ten vyšel pozitivně samozřejmě sem souhlasil s odběrem krve a moči... pervitin jsem měl naposled 59 hodin před testem dvě noci sem spal normálně jedl a pil... myslité ze mi vezmou papíry??? Pablo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je dobře, že jste souhlasil s odběrem. Po 59 hodinách máte velkou šanci, že laboratorní testy vyjdou ve Váš prospěch, tedy že se ve Vaší krvi nenajde takové množství pervitinu, při kterém byste byl považovaný za ovlivněného pervitinem v době řízení. Papíry Vám tedy pravděpodobně nevezmou. V tomto našem článku se dočtete podrobnosti.

Pokud byste nakonec ještě potřeboval právní radu, můžete se obrátit na tuto bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.11.2019

Pregabalin, testy

Prosim o zodpovězení, jak dlouho je v tele pregabalin.Dekuji Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

dle těchto informací by měla být přibližná doba detekce Pregabalinu (jinak nazývaného též jako Lyrica) v moči přibližně 2 - 4 dny od posledního užití. Informace týkající se krevního testu a slin jsem bohužel neobjevil, dá se však očekávat, že by v případě testování tohoto biologického materiálu byla zjistitelnost obdobná anebo v případě krve časově o něco kratší.

Pro ověření daného údaje můžete ještě zkontaktovat některou z lékařských online poraden (např. tuto). My se přece jen specializujeme především na ilegální psychoaktivní substance a v týmu nemáme lékaře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.11.2019

Testy, THC, krev

Dobrý den chtěl bych se zeptat za jak dlouho vyprchá z krve 1 potah mariuhany?Mám jít v pátek na kontrolu krve skrz zapal plic a zapomněl jsem na to a rád bych věděl na jak dlouho to může být ještě v krvy. Hammy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

doba detekce může být velmi individuální, záleží na mnoha faktorech (síla THC, předešlá frekvence kouření, rychlost metabolismu, věk, váha atd.). Obecně je možné odhadnout, že by v krvi mohlo být jedno potáhnutí zjistitelné v řádu několika hodin (až jednoho dne) od posledního kouření. Jde však o hrubý odhad.

Je třeba také zmínit, že v rámci obdobných vyšetření standardně k toxikologickým testům nedochází.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.11.2019

Depresivní stavy po marihuaně

Dobrý den, marihuanu užívám spíše nárazově (cca jednou do měsíce), ale poslední dobou mám vždy druhý den ráno po použití marihuany neobvykle špatnou až depresivní náladu. Nejdříve jsem si myslela, že za to může třeba kombinace s alkoholem, avšak není tomu tak. Nevíte čím by to mohlo být a jestli bych měla radši marihuanu úplně vysadit? Předem děkuji za odpověď Eli Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Eli,

děkuji za dotaz. Nepříjemné stavy ve formě špatné až depresivní nálady po marihuaně se opravdu někdy objevují. Po odeznění pozitivních a euforických pocitů se organismus vrací do normálu a prožívání se může proměnit až do opačného extrému. Může to mít více příčin. Napadá mne například, zda (zejména pokud se Vám toto děje až v poslední době) neprožíváte něco těžkého či problematického, co ovlivňuje set a setting.

S Vašimi potížemi by mohla také souviset kvalita marihuany, zejména obsah látek THC a CBD, kdy THC může způsobovat psychotické stavy, které CBD naopak tlumí. Problematické jsou pak vzorky konopí s vysokým obsahem THC a mizivou hladinou CBD. Marihuana sama o sobě má také potenciál přispět k rozvoji psychických onemocnění, zejména u lidí, kteří k tomu mají nějaké předpoklady a jsou zvýšeně senzitivní.

Prozatím by mohlo být fajn, dát si na nějaký čas od marihuany pauzu. Pokud by Vaše obtíže přetrvávaly i několik dní od posledního užití, případně se vracely i bez předchozí konzumace marihuany, doporučuji vyhledat lékařskou pomoc (psychiatra), aby se prověřila případná souvislost s psychickým stavem.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.11.2019

Testy, THC

Dobrý den, ohledně testu na THC ze slin. V případě, že bude test pozitivní, kam je potom třeba jít do laboratoře na zjištění aktivního THC? Kolik testy v laboratoři asi stojí? Existují nějaké domácí testy, kdy by se z kapky krve dalo zjistit aktivní THC? Děkuji za odpověď Jihaf Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je třeba se na testu domluvit v nejbližší toxikologické laboratoři, která se standardně nachází pod fakultními nemocnicemi. V Praze např. v Ústřední toxikologické laboratoři, tel. 224 911 267, kde můžete probrat detaily, včetně ceny. Testy na jednu psychoaktivní látku by však měly standardně stát v řádu několika stokorun.

O domácích testech z krve nemáme žádné informace.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.11.2019

Testování THC v zaměstnání

Dobrý den, mám dotaz ohledně aktivní hladiny thc v krvi. Plánujeme jako firma testovat zaměstnance na thc formou slin. V případě, že by byl výsledek pozivní a byl by nutný odběr krve, tak jaký je postup? Která laboratoř na Praze 5 odběr prování? Děkuji mockrát za zprávu Jihaf Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Aktivní metabolity THC jdou zjistit pouze krevním rozborem.

Slinné testy jsou oproti tomu pouze orientační a ukazují pouze pozitivitu/negativitu. Jejich nevýhodou je často také jejich nepřesnost - falešná pozitivita nebo falešná negativita. THC se drží ve slinách někdy až okolo 7 dní. Proto by ve slinném testu mohlo vyjít i například víkendové užití a pracovník by již pod vlivem nebyl. Témeř vždy tak nastupuje nutnost krevního rozboru. Ty se provádí v toxikologických laboratořích. V Praze je to možné zde a zde. O konkrétním postupu testování se domluvíte v dané laboratoři, kam následně budete pracovníky směřovat. Zároveň je třeba počítat s úhradou rozboru, případně to ošetřit v pracovní smlouvě například tak, aby pracovník rozbor krve zaplatil zpětně, pokud by byl v práci "pod vlivem".

S tím se pojí to, že bude třeba stanovit hladinu aktivních metabolitů THC v krvi, od které budete posuzovat své pracovníky jako marihuanou ne/ovlivněné. Pro řízení je tato hranice stanovená poměrně přísně na 2 ng/ml. To by opět mohlo být na základě odborného posouzení dané laboratoře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.11.2019

Marihuana - divné stavy a problémy s řečí

Dobrý den, trávu hulím cca 8 let a posledních 5 let denně. První holotrop přišel hned asi po 2 letech kouření, další cca 4 roky kouření a poslední asi po 6 letech kouření, při kterém jsem měla spíše něco jako epileptický záchvat. (Křeč a poté jsem se pomočila). Mě to neodradilo a kouřila jsem dále. Je pravda, že jsem kouření dost omezila. Dřív jsem byla schopná vykouřit půl gramů sama a byla jsem OK. Poslední rok kouřím půl gramu týden, protože mám čím dál tím divnější stavy, které bych přirovnala k panické poruše. Furt si jakoby říkám v hlavě, že to bude špatnej stav, strašně pozoruju to, jak dýchám, jak často polykám, jak mi buší srdce apod. a furt si myslím, že omdlím. Už toho mám popravdě dost a za poslední 2 týdny jsem si jen lehce pokouřila, protože ano, jsem na trávě závislá a chybí mi ta chuť. Taková chuť jako když máte chuť si zapálit cigaretu. Věřím tomu, že bez trávy dokážu žít. Tyto stavy při zhulenosti nemívám, když jsem střízlivá. Největší problém pro mě ale je řeč. Nevím, jak to popsat ale melu doslova kraviny. Špatně skloňuji, motám se do slov a do vět. Něco jako porucha řeči? A proto bych vám byla hrozně vděčná, kdybyste mi řekli, jestli se k normální srozumitelné řeči zase nějakým způsobem vrátím. A pokud ano, co byste mi doporučili. Nechci mluvit už kraviny a s marihuanou se pomalu ale jistě loučím. Moc vám děkuji. Hranolka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete svoje užívání marihuany a nepříjemné věci, které Vám to způsobuje. Sama píšete o tom, že se s marihuanou pomalu loučíte, a za to bych Vás chtěl ocenit a podpořit v tomto rozhodnutí. Z Vašeho dotazu mám pocit, že Vám marihuana opravdu způsobuje mnoho nepříjemností, které není určitě vhodné podceňovat.

Opravdu těžko soudit takto na dálku soudit o co se v souvislosti s problémy s řečí jedná a jaký bude vývoj. Co můžete zkusit je kouření marihuany ukončit, nebo výrazně omezit a pozorovat, jestli se vše zlepší. Pokud by špatná řeč a divné panické stavy přetrvávaly, tak bude určitě na místě vyhledat lékaře osobně a podstoupit vyšetření.

I když již sama snižujete množství užívané marihuany, tak mne napadá, že kromě snižování množství se můžete zaměřit i na užívání méně silné marihuany s nižším obsahem THC. Zvláště pokud jak sama píšete Vám při neužívání marihuany chybí převážně její chuť. Dále by mohlo být fajn najít oporu ve Vašem okolí a případně i kontaktovat další odborníky a získat podporu například prostřednictvím této stránky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.11.2019

Pervitin, testy

Dobrý den zítra nebo pozítří bych měla jit na moc aby zjistili jak velký zánět mam a jestli je to mocak nebo vaječníky jenže v pondělí sem si zakourila pervitin jen málo..A bojím se že by to mohli zjistit. Někdo říká ze ne že by mi museli udělat test na drogy ale co když.. už jednou mi zjistila perv. V moci ale to měla přímo podezření teď nemá protože už jinak neberu Kiki Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je mi líto, že se k Vám odpověď dostane později, než byste potřebovala. Standardní situace bývá taková, že v rámci obdobných vyšetření k toxikologickým testům na drogy nedochází, takže by vše mělo být ok. I kdyby snad testování proběhlo, tak by pravděpodobnost detekce po téměř třech dnech od kouření již měla být minimální.

Každopádně bych chtěl ocenit, že už jinak neberete. Pervitin má spoustu rizik, jedním z nich je závislost, proto mi přijde na místě podobné situace zpětně probrat - s čím bylo užití spojené, když už neberete, jak se pro příště zachovat a podobně. Dá se jim věnovat např. s někým blízkým nebo v případě potřeby s terapeutem.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.11.2019

Informace

Dobrý den, obracim se sem s prosbou o informace ve se týče ustavni lecby a nemocenské, popripade i insolvence. Zrovna mi ji přprikleply,nevím jak dlouhou dobu čekám na změnu zákona aby jsem na na vůbec dosáhl a proto si někoho dovolit přijít o práci :( po 7 letech se mě rozpadl nádherný vztah a já spadl snad do všeho do čeho spadnout jde. Preedem díky lidiza jaké koliv psani. Milan K Milanko58 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Milane,

děkujeme za důvěru. Je nám líto, že prožíváte takto náročné období. Držím Vám palce, aby bylo co možná nejdříve opět líp. Co se týče zjištění detailních informací týkajících se nemocenské, insolvence a ústavní léčby, zde bych Vám doporučil oslovit tuto neziskovou organizaci, která nabízí nedaleko Vašeho města sociálně právní poradenství (služba je anonymní a bezplatná). V ní byste mohl vše "face to face" probrat. Nasměrovat by Vás případně mohla i drogová právní poradna A.N.O., která se specializuje na drogové právní poradenství.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.11.2019

Testy na pervitin

Dobrý večer je mi 19 let 65 kg dnes jsem jel z kamarádem na projížďku kamarád měl pervitin váhal jsem a nakonec mě přemlouvil kouřili jsme to dal jsem si cca 4-5 prasku (potahnutí) nikdy v životě jsem to neměl a zastavili mě PČR normální prohlídka a pak zkouška alkoholu a drog pervitin byl pozitivní rikal jsem že jsem nic neměl takže jsme jeli do nemocnice na krevní podrobit se škousce a vrátili mi ŘP a že za 14 dni by mi měl přijít papír co a jak. Mislite že to bylo v krvi když mě stopli cca za hodinu děkuji za radu. A co když tam nic nenajdou vůbec nevim nikdy jsem to neměl vážně poprvy a vymstilo se to a to pořádně vážně děkuji za každou radu Jirka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jirko,

je velmi pravděpodobné, že testy z nemocnice ukážou pervitin, protože po hodině od užití se v krvi standardně nachází (viz tato naše tabulka). Záležet bude ještě na tom, jaké množství testy ukážou (viz tento text a limitní hodnoty v něm uvedené). Dá se ale předpokládat, že na vás bude z hlediska zákona pohlíženo jako na ovlivněného návykovou látkou (pervitinem). Hrozí Vám tedy odebrání řidičského průkazu, ztráta bodů a pokuta.

Doporučuji Vám ještě kontaktovat tuto bezplatnou drogovou právní poradnu, kde s vámi mohou probrat podrobně právní otázky a co Vás čeká, pokud testy pervitin skutečně ukážou.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.11.2019

MDMA ve slinách, testy

Dobrý den, dali jsme si s přítelkyní večer okolo 10 hodiny jednu extazy napůl, mám tedy dotaz kdy si mohu v klidu sednout za volant a bez obav řídit... asi tuším že samotné MDMA je ve slinách detekovatelné cca 24 hodin ale mám pocit ze extáze obsahuje například pervitin atd.. tak bych rad věděl kdy budu moct být klidný na negativní test, bez jakýkoliv zbytkových látek, extázi užijí cca 1x za půl roku, předem vám moc děkuji za odpověď a přeji vám hezký zbytek dne. Řidič Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Oceňuji, že nechcete riskovat řízení "pod vlivem" psychoaktivní látky a že se snažíte odpovědně informovat. Co se týče Vaší otázky, máte pravdu, MDMA je detekovatelná ve slinách cca 24 hodin od užití viz tato naše tabulka, záleží pak na mnoha proměnných, které dobu detekce ovlivňují (síla extáze a užité množství, věk, váha, rychlost metabolismu atd.).

Je pak současně otázkou (a neznámým faktorem), jaké v ní ve finále mohou být příměsi. Přičemž čistě teoreticky by v ní mohl být i pervitin. Bez chemické analýzy dané tablety však není možné cokoliv odhadovat. Pakliže chcete mít o něco větší jistotu, vyplatí se dodržet minimálně zmíněný čas na horní hranici detekce (tzn. minimálně 24 hodin) a klidně jej i výrazněji prodloužit. Např. v případě obav z metamfetaminových příměsí na dva či tři dny. Můžete si také zakoupit slinný drogový test (na internetu či v lékárně) a otestovat se sám před jízdou.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.11.2019

Marihuana, řízení, postih

Dobrý den mám dotaz ohledně přítele nekolik let uz kouří trávu v minulosti uz mu 2 krát kuli tomu vzali řidičák na rok jelikož je to blbec a neumí stim přestat dnes ho po roce a půl zastavila policie kde mu daly test na drogi kde měl pozitivní na canabis na krev snimi jel a spolupracoval chci se prosím zeptat co přesně mu hrozí jinak prý zhuleni neřídil kouřil cca ráno kolem 6:30 a hlídka ho zastavila v 14:00 je mi jasné ze v krvi to bude mít ale zajímá mé tím ze uz to bude po 3 co mu seberou řidičák kuli navykovym látkam co přesně může čekat za postih SIMONA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Simono,

děkujeme za dotaz. Z informací, co mám k dispozici od kolegů z drogové právní poradny A.N.O. vyplývá, cituji: "pro relevantní posouzení je nezbytné vědět hodnotu uvedené látky v krvi, viz tento odkaz. Z toho pak je možné dovodit jestli bude skutek posuzován jako přestupek či trestný činy. Pokud by byla věc projednávána jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, tak hrozí až rok odnětí svobody. Nejčastějším trestem však bývá kombinace podmíněného trestu a zákazu řízení. Pokud bude skutek hodnocen jako přestupek, tak zde hrozí pokuta až 20 000 Kč a zákaz řízení až na jeden rok".

Pro více informací (a zjištění možností případné právní obrany) doporučuji přímo oslovit již zmíněnou anonymní a bezplatnou právní poradnu, která se specializuje na obdobná témata.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.11.2019

Kdy zmizí tolerance po pervitinu

Zdravim, Uzivam piko minimalne 1x tydne ve vyssi davkach (vesmes jen kourenim pres sklenenku) ale nekdy do toho i nosem. Zajimalo by me, za jak dlouho mi postupne zacne mizet tolerance a zas me “sjede” treba 0,1 jako pred pul rokem kdy jsem s tim zacinal. Jestli kdyz treba ted budu mit mesicni pauzu, tak to po tom mesici bude zas jak na poprvy?? Predem diky za odpoved. Bruno Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

mizení tolerance je velmi individuální jev, někomu klesne v řádu měsíců, někomu až po víc jak roce atd. Zároveň se dá očekávat, že to bude pouze dočasné, a velmi rychle se vrátí potřeba užívat větší množství. V tom spočívá jedna z pastí pervitinu. Je také pravděpodobné, že stavů, kdy to bude jako poprvé, už nedocílíte, protože Váš organismus i Váš mozek už pervitin znají.

Mezi další rizika pervitinu patří zvyšování frekvence braní, neschopnost prožívat a řešit některé situace bez pervitinu, potřeba rychlého ovlivnění nálady a přísunu energie a další. Díky tomu se člověk může velmi rychle dostat do závislosti a dalších potíží. Proto má smysl dodržovat delší pauzy mezi jednotlivými užitími i bez snahy o vymizení tolerance.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.10.2019

Kokain, potíže s dýcháním, tlak na hrudi ...

Dobrý den, Je mi 28. V pátek jsem zkusil po prve v životě kokain ( 1 lajnu, veľmi malé množství). Byla to moje první zkušenost s drogou jako takovou (nikdy jsem neměl žádnou jinou ani trávu). Stále cítím tlak na hrudi a těžce se mi dýchá, do jaké míry je to normální ? A kdy už je potřebné zajít k lékaři ? Za vaši odpověď děkuji. Pražák Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je mi líto, že se k Vám moje odpověď dostane později než byste potřeboval. Respirační problémy spojené s užitím obdobných látek (kokain, pervitin atd.) nepatří mezi klasické nežádoucí účinky a mohly by mít již závažnější příčiny v kardiovaskulárním systému. Proto je v takových případech, zejména pokud tlak na hrudi a potíže s dýcháním trvaji i několik málo hodin od užití, bezpečnější nic nepodcenit a raději zajít k lékaři. Je pak na dotyčném, zdali přizná užití dané látky (pro rychlou diagnostiku by to bylo pochopitelně lepší) anebo bude hovořit pouze o daných příznacích.

Každopádně doufám, že jste již v pořádku. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.10.2019

Synovec užívá drogy

Dobry den,prosim o pomoc a radu.mam problem se synovcem,ktery od mladi uziva drogy,byl v diagnostickem ustavu,potom ctyri roky ve vezeni.byly s nim problemy od mala.po propusteni z vezeni jsme mu nabidli pomoc v podobe bydleni a podpory,nez se da do poradku.nicmene,toto trvalo pouze dva mesice,kdy pote opet zacal uzivat drogy a to marihuanu a pervitin.a zacaly problemy.agresivita vuci nan,kradeze v ridine.matku vyhodil z jejiho bytu,tak jsem si ji vzala k sobe.vse se stupnuje,dobyva se do meho bytu,krade mi tam veci,rve po celen baraku,vyhrozuje,nadava.vse mam nahrane.jsou to tisicovky denne,co musime mu davat,aby byl klid v baraku a nevystehovali nas.pcr jen prijede,vykaze ho,ale za chvili je zpatky a zacne to znova.jsme psychicjy na dne,zadluzeni a matka ma vse v byte rizbite a prodane-lednice,tv.....co je mizne v tomto delat a jak mu naridit lecbu.on sam nikam nepujde,nechce.mame uz obavy a bojime se ho.jsou to stavy nepricetnosti,silne agresivity....kam se muzeme obratit a zacit to radikalne resit,nez se neco stane.dekuji M Martina Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martino,

děkujeme za dotaz a důvěru, se kterou se na nás obracíte. Popisujete v něm situaci, kdy se snažíte pomoci synovci, který je závislý na drogách a přitom Vás i svoji matku využívá, krade, vyvíjí nátlak, je agresivní a sám do léčby jít nehodlá a zřejmě na svém užívání pervitinu a dalších látek v tuto chvíli nechce nic měnit. Je obdivuhodné, že se přes všechny nepříjemné věci, které Vám synovec způsobuje stále snažíte pomoci. Bohužel pokud nebude on sám chtít, bude téměř nemožné ho k léčbě nějak přinutit.

Chápu Vaše obavy z vystěhování, ale pokud synovci dáváte peníze za to, aby byl klid, což zřejmě opakovaně nefunguje, nebude to fungovat ani v budoucnu. Zatěžujete tím finančně sebe a jeho to ke změně chování motivovat nebude, spíše naopak. Co můžete v tuto chvíli udělat, je především nastavení pevných hranic a pravidel, které by měl synovec dodržovat, když je s Vámi v kontaktu. Pokud je synovec poruší, tak by to pro něj mělo mít následky, což může znamenat i ukončení veškeré pomoci a styků s ním, dokud se jeho chování nezmění, nebo i trestní oznámení krádeží Vašeho majetku. Taková situace nebude zcela jistě jednoduchá a bylo by fajn mít oporu v blízkých lidech, jeho matce, případně dalších osobách, které budou na Vaší straně.

Dále bude určitě na místě obrátit se osobně na odborníky, se kterými můžete situaci a její vývoj pravidelně konzultovat a radit se co dělat dál. Za tímto účelem můžete v Brně kontaktovat například toto poradenské centrum případně terepautické centrum na Bratislavské.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.10.2019

Pervitin, ŘP

Dobry den chtel jsem se zeptam vecer v 11 jsem si zakouril pervitin pak jsem sel normalne spat a rano v 11 me staveli policajti a byl jsem pozitivni. Muzou mi vzit riddicak? 1234 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

omlouvám se za zpoždění v odpovědi. Pervitin je dekovatelný ve slinách i v krvi cca 1 - 3 dny od posledního užití viz naše tabulka Testy na drogy. Riziko pozitivního testu tudíž existuje. Bude však záležet na mnoha faktorech, především pak na intenzitě užívání (délce a pravidelnosti), na síle užívané látky a také na dalších individuálních charakteristikách (věku, váze, rychlosti metabolismu, celkovém zdraví, případně vyvinuté toleranci vůči užívané látce).

ZDE najdete limitní hodnotu dané látky v krevním vzorku (ng/ml), při jejímž překročení je řidič penalizován za "řízení pod vlivem", a zároveň informace týkající se případných sankcí.

V případě potřeby právního poradenství můžete využít anonymní, bezplatnou drogovou Právní poradnu A.N.O., která se na obdobná témata specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.10.2019

Pervitin, vznik závislosti, rizika

Dobrý den. Chtela bych se prosím zeptat, jestli hrozí vznik závislosti na pervitinu při jeho užitív časovém odstupu jednoukrat za dva týdne v jednorázové ranní malé dávce (sportovní účely pro zlepšení fyzické kondice, při tokove redukcni fazy přípravy). Podotýkám, že užívám jít rok přípravek Elicea 10mg denně, kvůli mírným depresím jet nastaly po zjištění mě neplodnosti. Tyto deprese již ustaky ne méně antidepresivum bych měla pokračovat v užívání ještě půl roku. Pokud užijí zároveň pervitin v této četnosti (1krat za dva týdny, spolu Eliceou, může me tato kombinace ohrozit na zdraví, Ci narušit lecbu přípravkem Elicea? Děkuji mnohokrát za zodpovězení dotazů. Kristyna Kristyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kristýno,

děkujeme za Vaše dotazy. Jsem rád, že se snažíte odpovědně informovat ohledně užívání pervitinu a antidepresiv.

Chtěla byste vědět zdali hrozí riziko vzniku závislosti na pervitinu při jeho užití ve frekvenci cca 1x za dva týdny při malé dávce. Zároveň Vás zajímá riziko kombinace s SSRI antidepresivy (Elicea) a možný vliv na zdraví.

Začnu odpovědí na Vaši druhou otázku. Pervitin výrazně zasahuje do neurobiologie mozku a ovlivňuje jeho fungování díky náhlému uvolnění neuropřenašečů jako serotonin, noardrenalin či dopamin, které v organismu stojí za celou řadou důležitých dějů (např. mají vliv na náladu a prožívání emocí). Poté dochází k jejich dlouhodobějšímu vyčerpání, přičemž klasickým prvním příznakem bývá tzv. dojezd spojený s propadem nálady, emoční labilitou, únavou atp. Co se týče samotné kombinace pervitinu a SSRI. Ta by sice neměla být tak potenciálně nebezpečná jako souběžné užití s IMAO antidepresivy, hrozí ovšem dlouhodobé zhoršení klinického stavu, rozhození psychiky a prohloubení depresivního ladění - vzhledem k vedlejším účinkům a interakcím (a může se tak dít i v nízkých dávkách dle citlivosti nervové soustavy).

Riziko závislosti také hrozí. Pervitin je látka s jedním z nejrizikovějších závislostních profilů, záleží však na celé řadě faktorů, aby se tak stalo. Nebezpečí konzumace, a to i v jednorázových menších dávkách, bývá spojené hlavně s tím, že přísun náhlé aktivity, bez potřeby většího snažení a mírné (či větší) euforie, mohou být přesně to, po čem Váš mozek prahne. Tím pádem můžete mít potřebu (obvykle pozvolna a nenápadně) zvyšovat frekvenci braní a směřovat k potížím. Metamfetamin zároveň bývá nepříjemnou pastí v obdobích životních nesnází (píšete o zjištění neplodnosti a mírné depresi), kdy nejprve nabízí úlevu a rychlé ovlivnění nálady a emocí, následně však obvykle vybírá svou daň, viz tento text. Jeho braní k zlepšení fyzické kondici také nedává tak úplně smysl, jelikož je sám o sobě neurotoxický a kardiotoxický a zároveň bere tělu energii, kterou by bez něj nevydalo.

Pro sportovní účely lidé užívají v tomto ohledu bezpečnější látky, například guaranu, zelený čaj apod.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.10.2019

Zase v tom lítám

Pervitin a já jdeme ruku v ruce 20let.Tak jako každý kdo fetuje sem si šahla dolů a zase víc nahoru.Pauzy byli,odhodlání a motivace...pak přišlo to kdy sem se stala občasným uživatelem .Prace,normalni zivot.Pred dvěma roky mi ale náhle umřela osoba pro mě blízká...bolest sem tišila perníkem.Už v tom zase pěkně lítám protože nefetovat vydrzim max 2 dny,v práci se zatím držím,všechno se to sere.Já se chci léčit ale nechci nikde v papírech mit napsany že sem fetka.Jde to vůbec?začínám si připadat v pasti..dekuju za odpoved Aivody Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz a projevenou důvěru. Myslím, že je dobře, že se pro sebe snažíte najít pomoc a zároveň rozumím, že je pro Vás důležité nemít "nálepku" uživatele pervitinu.

Zvládnout trvale omezit nebo úplně přestat brát pervitin zcela bez cizí pomoci, zvláště pokud Vás doprovází už 20 let, nemusí být snadné. Je také běžné, že se po lepším období (kdy se daří braní omezovat či abstinovat) člověk k užívání vlivem různých okolností opět vrací, nemusí to však znamenat, že v tom budete takto lítat už napořád. O těchto návratech neboli relapsech (či lapsech a recidivě) se můžete dočíst v článku ZDE.

Píšete, že byste se chtěla léčit a ptáte se, zda je to možné bez záznamů v dokumentaci. V ČR existuje celá řada možností léčby závislosti a některé lze podstoupit mimo zdravotnická zařízení, což by pro Vás mohlo být fajn právě kvůli udržení "čisté" zdravotní dokumentace. Pokud jste z Brna, doporučuji kontaktovat kolegy z Poradenského centra v Brně, kde Vám mohou pomoct zorientovat se v zařízeních poskytujících léčbu ve Vašem regionu včetně jejich specifik, abyste si mohla vybrat cestu dle svých potřeb. Další jiné kontakty lze také vyhledávat na Mapě pomoci. Věřím, že se odpovídající možnost podaří najít.

Za tým EXTC přeji hodně štěstí ve Vaší cestě k zotavení!

skrýt odpověď ↑
21.10.2019

Nepříjemné stavy po marihuaně

Dobrý den, můj dotaz bude lehce obsáhlejší. Cca od útlého věku se potýkám s různými psychickými problémy. Ve věku 13-16 strach ze smrti a podobně , od 15ti po rozvodu rodičů občas panické ataky, strachy až paranoia. U psychologů jsem byla, nicméně jsem se svými problémy dokázala vypořádat sama , v hlavě a bez potřeby užívání prášků. Můj život není ničím zvláštní, netrápí mě aktuálně nic, psychicky si přijdu docela vyrovaná a vcelku žiju se svým přítelem spořádaný život. Teď tedy k problému. Nikdy jsem neuživala drogy, měla jsem k tomu respekt, zkusila jsem kokain, to mi nepřišlo nějak záživné, nicméně mě zaujala marihuana , za poslední rok jsem ji užívala aktivně. Nikdy jsem neměla psychické problémy při užití , bylo mi fajn, užívala jsem ji s přítelem, kterému věřím a vím, že se v případě problému na něj mohu 100% spolehnout. Je to cca týden zpět, co jsem si 2x za sebou zahulila a měla velice špatný stavy, klasika - neovlivnitelný třes, panika atd, samozřejmě mě to přešlo , ale stalo se mi to 2x za sebou a mě to trápí, protože mi kdysi při marihuaně bylo fajn , nikdy jsem to neprehanela a přesto se mi děje to , co se mi děje. Samozřejmě jsem si dala pauzu, ale i tak bych si ráda někdy zahulila a neměla tyto problémy. Trápí mě nízký tlak, takže problémy přisuzuji k němu.. po psychické stránce si ale nedovedu poradit, abych neměla takové panické záchvaty. Přítel se mě vždy snažil uklidnit, ale nechci být před nim za blázna.... nevíte co s tím? Děkuji za odpověď. Sofie Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Sofie,

díky za dotaz. Je obdivuhodné, že jste se dokázala se svými psychickými problémy vypořádat sama, bez léků. Nyní Vám působí nepříjemné stavy marihuana, při které Vám bylo dříve fajn. Ráda byste věděla, co se s Vámi děje a co s tím.

Za nás Vám mohu napsat, že u marihuany může docházet k tomu, co popisujete (a to nikoli ojediněle), jelikož organismus obvykle mívá omezený čas, kdy jsou psychické stavy pozitivní a euforické a následně se mění v opačný charakter prožívání. Často se jedná o signál těla a psychiky, že jim marihuana začala škodit, typické jsou především pocity úzkosti, někdy až směrem k panickým atakám, jak ostatně sama píšete. Asi pak nepřekvapí, že by mohlo jít o určité varování, jelikož marihuana (THC) může za určitých okolností způsobit také rozvinutí duševního onemocnění. Za zmíněnými potížemi také někdy bývá i další faktor a tím je silná THC potentní marihuana. Pokud jste tedy např. změnila druh konopí, a pak začaly Vaše potíže, dá se uvažovat o vystavení se účinkům marihuany, ve které bylo obsaženo více THC a méně CBD.

Je každopádně fajn, že máte podporu přítele. Zároveň rozumím tomu, že před ním nechcete být za blázna. Je tedy možné marihuanu znovu vyzkoušet a ověřit si, co s Vámi dělá. Pokud by se však nepříjemné stavy opakovaly, bylo by lepší a bezpečnější ji zcela vysadit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.10.2019

Falešná pozitivita, amfetaminy

Prosím při stěru potu jsem měla pozit test na amfetamin,nikdy jsem žádnou drogu neužila,, jedine co beru jsou volně prodejne léky na bolesti zad a zubů,, byla jsem tak rozcilena z pozitiv testu, že jsem si postavila hlavu a odmítla odběry,, byla to asi chyba, ale v té chvíli jsem nedomyslela. Nyní mám v ruce oznámení o pozit testu a mám čekat na vyjádření.. Děkuji Bára Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Báro,

děkujeme za dotaz. Falešnou pozitivitu na amfetaminy mohou způsobit různé druhy léků, ale např. také onemocnění ledvin či jater. ZDE najdete podrobnější informace pod nadpisem "false positives". Zároveň je to bohužel tak, jak píšete, toxikologický krevní test (odběry) mohl jako jediný spolehlivě potvrdit, že jste danou látku neužila. V opačném případě je dokázání opaku složité, ne-li nemožné.

Jediné, co mne napadá, je případné podstoupení laboratorního drogového testu z vlasů, kde je možná detekce několik měsíců zpětně, test je však velmi nákladný. V každém případě Vám doporučuji vše detailněji probrat s našimi kolegy z anonymní, bezplatné drogové právní poradny A.N.O., která se na obdobná témata specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 6966zobrazit stránku: