Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 6057 → stránka: 123

5.1.2018

Marihuana a testy v práci

Zdravím poradno mám takový problém v práci jsem dostal test na drogy kouřím už jen trávu ale ta se neukázala jenom všechno ostatní hlavně tvrdé drogy v kterých dávno nejedu z testem jsem nesouhlasil a další zkušební jsem nedostal a přišel ó místo ale měl by jsem přece při nesouhlasu dostat ještě jeden ne jako při kontrole policie funguje to snad stejně jako dechová zkouška i když bych nesouhlasil z testem při silniční kontrole tak dostanu ještě jeden přece můžu to řešit nějak přes zákoník práce pod vlivem ničeho jsem nebyl mohli jsme ještě na krev ale zaměstnavatel neuznával nález marihuany v těle i bez aktivních látek jak by tam byla tak prostě čus ale takhle by to být nemělo ne?? Děkuji za odpověď

Luděk Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ohledně zákoníku práce a ne/aktivních mětabolitů marihuany se obraťte rovnou na Právní drogovou poradnu (telefonicky nebo emailem), která Vám může pomoci i s případnou obranou. My nemáme v týmu právníka a neznáme konkrétní legislativní úpravu posuzování ovlivnění marihuanou v práci.

Orientační testy jsou často nepřesné a mohou vykazovat tzv. falešnou pozitivitu na látky, které člověk neužil. Jediný směrodatný je toxikologický rozbor krve/moči. To, že jste nedostal druhý test ani možnost vše prokázat na krvi, mi přijde také jako nestandardní postup a chtěla bych Vás podpořit v boji za Vaše práva. Vše ale proberte s výše uvedenou poradnou, která se na podobné případy specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.1.2018

Coaxil vs. pervitin, extáze

Dobrý den chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně coaxilu a extáze či pervitinu. Beru to na derealizaci a záchvaty uzkosti, mohlo by se něco vaznejsiho stát kdybych zkombinovala coaxil a extázi? Dekuju moc.

Kristyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kristýno,

lék Coaxil s účinnou látkou tianeptin patří mezi novější antidepresiva s odlišným principem působení, než u antidepresiv dřívějších generací. Zároveň má tento lék mezi antidepresivy zvláštní postavení, protože strukturou je jako antidepresiva I. generace, účinkuje však jinak. Netlumí zpětné vychytávání serotoninu, ale naopak jej stimuluje a patří tak do skupiny antidepresiv SSRE, viz tento text.

Co se týče jeho kombinování s extází nebo pervitinem. Obecně se dá říci, že při užívání antidepresiv se užívání drog nedoporučuje (např. kvůli většímu nebezpečí rozhození psychiky na delší dobu a to nejenom v rámci intoxikace, ale zejména na tzv. dojezdu), ale i zde platí, že existují více a méně nebezpečné kombinace. O konkrétní kombinaci tianeptinu a různých psychoaktivních látek se lze dočíst v tomto článku (přičemž kombinace s extází a pervitinem se zde nejeví jako zvlášť nebezpečná). Důležitou informací zde je však to, že při kombinaci tianeptinu a extáze či pervitinu dochází k zesílení účinků a je tedy zvýšené riziko předávkování. Účinek je však vždy individuální, například ZDE je zcela jiná, velmi negativní uživatelská zkušenost. Dále v tomto uživatelském fóru je v souvislosti s touto kombinací zmiňováno riziko vzniku serotoninového syndromu. Ten může být velmi vážnou zdravotní komplikací vedoucí až k úmrtí. Z toho je patrné, že dostupné informace se velmi rozcházejí. Proto bych na tuto kombinaci nahlížela jako na potenciálně nebezpečnou a v případě, že se opravdu rozhodnete to vyzkoušet, doporučuji velkou opatrnost. Vyplatí se také znát a dodržovat tato doporučení vycházející z přístupu harm reduction (snižování rizik).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

Nepříjemné pocity

Mam problem, sem psychicky uplne v "prdeli" Mam paranoie ze me nekdo furt sleduje nebo se skryte vysmiva pri komunkaci... Furt mam neprijemne pocity nebo navaly vzteku. Rok sem hulil travu nekolikrat sem mel flash (ztratu vedomi) Ted tyden, dva nehulim (protoze sem mel "prozreni" jak moc sem na tom spatne...) Nevite jak to ustat? Nemam zadne emoce az na strach a osamelost... Nic mi nepripada vtipne je to v... Co s tim?

Darkwing Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a projevenou důvěru. Pokud obtíže, které popisujete v tuto chvíli stále přetrvávají, bylo by na místě vyhledat odbornou pomoc ve Vašem okolí (tzn. psychologa, psychiatra, terapeuta) a s ním konzultovat situaci osobně. K vyhledávání můžete využít například webový rozcestník Mapa pomoci.

Co by dále mohlo pomoci ustát současnou situaci a v čem bych Vás chtěl podpořit, je vyhledání opory i přímo ve Vašem nejbližším okolí, ať už mezi rodinou, přáteli a osobami, kterým důvěřujete a s kterými můžete o tom, co zrovna zažívate mluvit.

Je teoreticky možné, že nepříjemné pocity o kterých píšete, mohou mít souvislost s Vaším užíváním marihuany. Zvláště pokud jste užívál indoorově pěstovanou marihuanu s vysokým obsahem THC. Je dobře, že jste v tuto chvíli přestal hulit a považuji za vhodné v abstinenci setrvat, minimálně do doby, než se objasní, co je příčinou nepříjemných pocitů, které prožíváte.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

Odběry a testy

Dobrý den...chtěla bych se zeptat...když jdu na odběry krve na gynekologii skrz antikoncepci dá se zjistit že jsme Před třemi kouřila trávu ?...nekouřím trávu pravidelně tohle bylo po dlouhé době asi po 5ti měsících... děkuji za odpověď.

Teri Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Teri,

v rámci obdobných kontrolních prohlídek či odběrů standardně nedochází k testování na užívání pychoaktivních látek, proto je prakticky nulová šance, že by u Vás mohla být marihuana detekována.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

MDMA, za jak dlouho bude pryč z moči?

Dobry den, chtela bych se zeptat, kdyz si vezmu pulku extaze(v dnesni dobe kde je tam spoustu jinych primesi), za jak dlouho bude pryc z moci (ta pulka), jestli to bude trvat kratsi dobu nebo ne pripadne jak ji z moci co nejrychleji dostat? Slysela jsem ze kdyz si vezmu pote projimadlo, tak to ze sebe dostanu, ale moc se mi to nezda.

Adele Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

vzhledem k mnoha faktorům (sama zmiňujete např. množství příměsí, je jich ale mnohem víc, viz tento text) není možné napsat nějaký přesný časový údaj. Rámcově můžete vycházet z této naší tabulky, která uvádí dobu detekce mezi cca 1 - 3 dny u ojedinělého užití a cca 3 - 5 dny u pravidelnějšího užívání.

Odbourávání je možné podpořit pouze mírně, např. fyzickým pohybem, dostatkem tekutin (v rozumném množství), někdy mohou trochu pomoci i zelené čaje nebo sauna. Ve finále ale metabolismus nějak zázračně zrychlit nelze (projímadlo nic nezachrání), každý organismus potřebuje svůj čas jak na vyloučení látky z těla, tak na regeneraci.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

Syn by se chtěl léčit

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat, muj 25 let syn se mi přiznal že bere pervitýn a chtěl by se léčit a teď nevīme kam se màme prvnì obràtit a kolik to asi stojì a nebo to platì pojišťovna?Děkuji

Marťas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pokud je i sám syn nakloněný léčbě, ideálně se můžete obrátit na nejbližší Kontaktní centrum (např. ZDE), kde by Vás měli umět nasměrovat dál a poradit, jaké alternativy jsou možné, jaké jsou podmínky a hlavně co bude nejvíc vyhovovat právě Vaší situaci a Vašemu synovi.

Anebo můžete rovnou navštívit terapeutické centrum (ZDE), což je ambulantní forma léčby a jeho služby jsou zdarma. Dá se jít klidně jen na první konzultaci a společně se rozmyslet, jak postupovat dál.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

Dojezd několik dnů

Dobrý den, S užívám extáze jsem měla zkušenost v minulých letech, spíše rekreačně. Vždy jednou za čas, když byla příležitost, ale vždy s každým dalším požitím jsem měla horší a horší dojezdy. Přestala jsem to užívat a už asi rok jsem si nedala. Teď na Nový rok jsem si však dala cca 1,5 extáze. K tomu později jeden ritalin. Den poté byl strašný. Bolest žaludku, hlavy a motání hlavy mám však již tři dny. Není to nijak zvlášť intenzivní, ale mám trochu strach. Rozhodně mě to utvrdilo v tom, že již nic takového požívat nebudu. Ale co mám dělat s tou nevolností? Zkouším bylinkové čaje, ale vždy večer je to nejhorší. Nemůžu spát a bolí mě žaludek, k tomu je mi horko. Je běžné mít dojezd i několik dní? Děkuju za odpověď.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Co se týče "dojezdu" po dobu několika dní, není to úplně standardní, ale i taková varianta je možná, přece jen záleží na individuálních charakteristikách a citlivosti každého uživatele. Váš postup na zklidnění trávicí soustavy je optimální. Pokud by se ovšem do doby, kdy k Vám přijde tato naše odpověď situace výrazně nezlepšila, je lepší raději nic neriskovat a navštívit praktického lékaře, ve hře může být i jiné somatické onemocnění, žaludeční vředy atd.

Také bych ještě rád podotknul, že pohledem harm reduction (snižování rizik) přestavuje kombinace více psychoaktivních látek během jednoho večera o dost větší risk a hazard se zdravím oproti jejich nemixování. Z tohoto důvodu oceňuji, že máte do budoucna jasno a že již nic takového požívat nebudete.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.1.2018

Extáze a nepříjemné stavy

Dobrý den, V květnu to bude rok, co jsem začala brát extázi. Ze začátku jsem ji brala jednou za měsíc ale od září 2017 je to častěji, přesněji ji bereme s přítelem skoro každý víkend. Vždy to bylo v pořádku, dojezdy se sice začali zhoršovat, ale vždy se to dalo přirovnat k silné kocovina a po dvou dnech bylo vše OK. Teď jsme ale brali tři dny za sebou, první den jsme měli každý půlku, pak každý dvě tablety a další den každý tři tablety. Je to 5 dni zpátky. Přítel je v pořádku, ale mě se občas mota hlava, je mi špatně, mám pocit deprese, pocit, že se mi nic nechce a nejradši bych měla volno do konce svého života. Mám pocit, že život nemá smysl, že nezvladnu školu. Jsem bezdůvodně agresivní, bezdůvodně dostávám záchvaty breku. Taky mám "cuky", nevím jak jinak to popsat. Mám pocit že mi cuká v mozku a v žilách, je to vážně strašně nepříjemné a mám u toho černo před očima, je mi špatně. Také mi u toho " ujizdi" oko do strany. Nevím,co mám dělat. Prosím o radu, co je se mnou? Zmizí to? Zmizí i ta "deprese"? Nejhorší je, že i přes tohle nechci přestat a mám neustálou potřebu drogu znovu užít.

Kate Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

mrzí mě, že pociťujete celou řadu nepříjemných věcí, pocit beze smyslu, podceňování, deprese i fyzické cukání, nevolnost a černo před očima. Jejich množství může svědčit o tom, že jste svoje tělo a mozek vystavila zátěži, kterou neuneslo. Příznaky by po vysazení měly postupně odeznívat, pokud se to nestane, je na místě prohlídka u lékaře, který vyloučí jiné možné příčiny a případně Vás odkáže ke specialistům dle potřeby (oční, neurologie apod.).

Váš dotaz na mě působí velmi závážně, jednak z množství nepříjemných příznaků a hlavně z toho důvodu, že i přes negativní projevy píšete, že máte neustálou potřebu danou látku znovu užít. Působí to tak, že nad užíváním ztrácíte kontrolu a přebírá jí droga nad Vámi. Často právě takto začíná závislost. Extáze může mít také silný vliv na psychiku tím, že vyplaví serotonin a dopamin v mozku a vyčerpá jeho zásoby. Mnoho uživatelů pak žije od užití k užití (někdy od víkendu k víkendu) a mezitím je jenom šeď a vše negativní. Někdo si pak způsobí serotoninový syndrom nebo neurochemickou rovnováhu naruší tak, že už se horko těžko vrací zpět (včetně ne/zažívání štěstí a spokojenosti). I proto se doporučuje mezi jednotlivým užitím dodržet alespoň několika měsíční rozestup (1,5 - 3 měsíce), aby se hladiny serotoninu a dopaminu v mozku stihly vyrovnat. V případě pokračujících obtíží (opakovaného užívání i přes takto nepříjemné důsledky pro Váš organismus) můžete také zvážit, zdali se neobjednat na konzultaci do adiktologické ambulance ve Vašem městě, viz TENTO kontakt.

Držíme palce, aby Vaše situace nepokračovala tam, kam nechcete.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.1.2018

Test v lékárně

Ahoj, chtěla bych se vás zeptat, jaký test, který můžu koupit v lékárně rozezná jednotlivé drogy, co dotyčná osoba použila. Potřebuji otestovat člověka, který občas si dá THC, ale o to ani nejde, ale jde aby se mi tak ukázala čárka popřípadě negativní výsledek u Pervitinu a jiných drog ne jen prostě test že je pozitivní protože dotyčná/ý kouřila marihuanu. Děkuji za případnou odpověď, Kristýna

Kristy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kristýno,

děkujeme za oslovení naší poradny. Ohledně konkrétního testu bude lepší, když se poradíte přímo v lékárně, kde by pracovníci měli disponovat podrobnými informacemi. Pro nás jde přece jen o téma, kterým se zabýváme pouze okrajově.

Obecněji Vám mohu napsat, že více psychoaktivních látek (včetně užívání met/amfetaminu) detekuje např. tzv. Drugwipe 5s test. Je však třeba vzít v potaz, že tyto orientační testy jsou často nepřesné a vykazují tzv. falešnou negativitu nebo pozitivitu. To znamená, že člověk co bral drogy, může vyjít negativní a člověk, co nebral, naopak pozitivní. Proto velmi často narušují vzájemnou důvěru. Je také potřeba se připravit na to, co pro Vás případný výsledek a pochyby o jeho přesnosti budou znamenat. ZDE jsou k dispozici další informace od našich kolegů na téma možností a limitů testování.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.1.2018

Je to normální?

dobrý den , ted jsem dal čtvrtku čáry perníku odpoledne a stav sem měl tak na 3 hodiny a pak jsem ještě ten večer dal 3 čáry a byl sem spíš takovej unavenej a už jsem 2 dny nespal a mám halucinace je to normální?

adam Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Adame,

asi Vám nedokážu odpovědět "co je normální", mohu Vám ovšem napsat, že nežádoucí účinky, které uvádíte (pseudo/halucinace) mezi standardní vedlejší účinky rozhodně nepatří. Na druhou stranu jsem se s nimi v rámci své adiktologické praxe v Kontaktním centru u našich klientů, kteří užívali pravidelně pervitin setkával (mj. i po vyšších dávkách metamfetaminu a více dnech nevyspání). Ve finále pak šlo spíše o projevy tzv. toxické psychózy a paranoidně laděného myšlení.

Po obdobné zátěži pro mozek a nervovou soustavu (pervitin je přece jen extrémní stimulant) může existovat riziko rozvoje duševní poruchy. Pokud by se tedy Váš stav výrazněji nezlepšil do chvíle, než k Vám dorazí moje odpověď, tak se vyplatí raději neriskovat a oslovit Vašeho praktického lékaře, který Vás může dále nasměrovat.

Závěrem si neodpustím poznámku týkající se mnohem větších rizik a např. potenciálně velkých potíží s psychikou a rozvojem závislosti při užívání v takto nízkém věku. Přeji, ať potíže odezní a ať se s nimi nemusíte potýkat ani v budoucnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.12.2017

Švagrová a pervitin

Dobry den. Mela bych dotaz. Na svoji bohuzel svagrovou jsem volala socialni pracovnici a nasledne i policii, jelikoz jsem se dovedela, ze moji neter koji pod vlivem pervitinu. Byla poslana okamzite poslana do lecebny s toxickou psychozou. Odkud ji nechteji v nejblizsi dobe pustit. Myslite si, ze jsem jednala spatne? Takovy to nazor jsem si taky vyslechla. Mam strach docela o malou. Momentalne je v peci me matky, takze u babicky, mala uz je lepsi, hodne ji, ale prvnich par dni mala pouze plakala cele dny a byla hrozne hyperaktivni a v kreci. Muze mit nejake nasledky do budoucna? Dekuji Vam moc za odpoved.

Emily Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Obavy z negativního ovlivnění malé jsou na místě, jelikož pervitin vstupuje do těla kojence přes mateřské mléko a dále pak působí (obzvláště při pravidelném užívání metamfetaminu). Konkrétní následky Vám takto na dálku přesněji napsat bohužel nedokážeme, bylo by lepší vše probrat již raději přímo s dětským lékařem. Obecně známé jsou ale především krátkodobé dopady, které zahrnují například nespavost a neklid. Některé děti pak mohou vykazovat abstinenční příznaky, jsou hyperaktivní a neposedné. Objevují se také problémy jako snížený svalový tonus, potíže s dýcháním nebo intenzivnější pláč, které de facto všechny popisujete.

S takto aktivním řešením z Vaší strany (informování sociálních pracovníků) souhlasím, obzvláště pokud matka sama léčbu nevyhledávala a užívala dál (a navíc vykazovala znaky toxické psychózy).

Pokud byste chtěla danou situaci ještě více rozebrat anebo pokud by byla do budoucna Vaše švagrová otevřená (např. po absolvování léčebny) ještě variantě ambulantní terapeutické péče, tak je možné oslovit kolegy z Terapeutického centra a domluvit rodinné sezení anebo individuální terapii.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.12.2017

Kamarád a pervitin

Dobrý den, mám kamaráda, který je závislý na pervitinu, parkrat se snažil ho vyměnit za antidepresiva, ale pokaždé ae vrátil zpět k perníku. Prodává věci, krade mámě peníze, je schopný udělat cokoliv. Rada bych mu nějak pomohla, nejsem žádný psychiatr a on k dokrorum nechce, tak zda je ještě nějaká jiná možnost jak ho z toho dostat. Myslíte ze mu ještě jde pomoct? Šnupe od konce léta, každý den, hodně moc. Jeho máma o tom neví, měl by jí to říct?

Delfiin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj,

děkujeme, že jsi napsala do naší poradny. Oceňujeme, že se takto věnuješ kamarádovi, který má potíže s pervitinem a že přemýšlíš, jak ho z toho dostat. Půjdu rovnou k tvým otázkám. Myslím si, že jde vždy do určité míry pomoct blízkému, který se dostane do potíží a že takováto nezištná starost má svůj velký význam. Současně ovšem musím dodat, že je celkem důležité nezapomínat na fakt, že odpovědnost za to, jak "pervitinové období" nakonec skončí (zda-li např. kamarád podstoupí léčbu a začne s průšvihem něco dělat) je pouze a jen na něm a jeho rozhodnutích a že se bohužel také může stát, že se nic nezmění, pokud nebude sám chtít a to ani při tvé sebevětší podpoře zvenčí a nejlépe míněných krocích. Proto zkus nezapomínat i na sebe a hranice tvé pomoci.

Jinak se přikláním k tomu, že by rozhodně bylo fajn, kdyby o takovém tématu (lítání v piku delší dobu) mámě řekl a vše se tak otevřelo a mělo větší šanci na vyřešení. Na druhou stranu si taky dokážu představit (při velmi špatných rodinných vztazích), že máma nemusí být úplně první osobou, kterou by chtěl kámoš oslovit. Pak by jako první mohl přijít na řadu kdokoliv z dospělých, kdo u něj má důvěru o něco větší a kdo by mohl poradit (např. někdo jiný z rodiny), jak dál.

Dobrou možností (i když zmiňuješ, že k doktorovi zatím nepůjde) by samozřejmě byla návštěva u odborníků z oblasti léčby závislostí. Tím nemyslím ani tak psychiatra, ale spíše psychologa/terapeuta, který by měl na kamaráda dost času a mohl by s ním začít o všem mluvit. Nejbližší terapeutické centrum, adiktologickou ambulanci nebo kontaktní centrum můžete najít prostřednictvím Mapy pomoci. Tam by bylo možné jej např. doprovodit. Jde o to, že závislost na pervitinu je vhodné řešit především v rámci tzv. psychoterapie, teprve pak dávají případně o něco větší smysl úvahy o předepisování léků/antidepresiv (ovšem pouze a jen s lékařem/psychiatrem a nikoliv na slepo).

Na závěr ještě přidávám inspirativní publikaci k přečtení (viz odkaz č. 1), která se může hodit nejen tobě, ale také kamarádovi a především jeho rodičům, aby měli o celém problému lepší představu a věděli, jak je možné dále postupovat.

Kdyby sis o všem potřebovala ještě víc popřemýšlet a srovnat si myšlenky, tak můžeš zavolat i na některou z Linek důvěry (např. na Modrou linku nebo Linku Bezpečí), kde se ti mohou dále věnovat.

Držíme palce!! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.12.2017

Šňupací tabák

Dobrý den, šnupu šnupací tabák už půl roku, někdy šnupu klidně 10x denně, někdy nešnupu klidně týden, dávám si to podle chuťi. Nedávno se mi ale spustila krev z nosu po šnupnutí nadměrné dávky, byl jsem z toho v depresích, nikdy mi z nosu krev netekla, několik dní jsem z toho byl špatný, tak bych se vás chtěl zeptat, jestli to je špatný se mnou, nebo jsem si jen podráždil hodně sliznici. Po tom incidentu jsem týden nešnupal a občas si dam několikadenní pauzu od toho, rád šnupu a nerad bych přestal. Je nějaké velké a zdravotně rizikové šnupani snuffu ted i do budoucnosti ? Zregeneruje se mi sliznice v nose a co znamenalo to krvácení z nosu ? Děkuji za odpověďi.

Lesay Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Krvácení z nosu je jednou z typických potíží, které se pojí s užíváním šňupacího tabáku. Ten totiž poškozuje sliznici nosu. Přesto je takto na dálku opravdu složité cokoliv odhadovat (i s ohledem na to, že v týmu nemáme lekáře) a krvácení z nosu může znamenat i jiný problém. Vše by tak bylo lepší případně prodiskutovat s Vaším praktickým lékařem (v rámci přímého vyšetření). Navíc témata spojená s užíváním tabáku jsou bohužel již spíše mimo zaměření naší poradny (viz pravidla).

Pakliže se u Vás objevily takovéto zdravotní problémy, tak určitě dává smysl užívání šňupacího tabáku zcela vysadit anebo si dát opravdu delší pauzu v řádech týdnů či měsíců a také maximálně snížit frekvenci šňupání.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.12.2017

ŘP

Dobrý den chci se zeptat Stratil sem veškeré doklady a občanku ještě nemám hotovou ale řidičák ano lze vyzvednout řidičák na náhradní doklad předem děkuji

Jiří Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiří,

naše poradna se věnuje problematice nelegálních psychoaktivních látek (viz pravidla) a obdobné otázky jsou mimo naši specializaci. Doporučuji Vám zavolat přímo na příslušný dopravní odbor, který vydává ŘP.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.12.2017

Skladování moči

Dobrý den, chtel bych se zeptat jak dlouho vydrží moč ve zkumavce (nepoškozena)? Lze ji skladovat například 3 dny a po té ji předat doktorovi? Jestli ano, tak prosím o radu jak.. Moc děkuji.

Eki Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bude lepší, když s danou otázku oslovíte přímo Vašeho praktického lékaře (anebo některou z lékařských poraden, např. viz tento odkaz). My se přece jen specializujeme na zcela jiná témata - spojená s pomocí lidem, kteří se dostali do potíží v souvislosti s užíváním psychoaktivních látek.

Alespoň obecně Vám mohu napsat, že moč by měla být odebírána a testována co možná nejrychleji (max. do několika hodin) od odběru, jelikož dochází k jejímu rychlému znehodnocení. Daný proces by měla mírně zpomalit lednice, při delším skladování se ale její vlastnosti budou pozvolna měnit. Více se dozvíte např. v tomto anglickém článku.

Ještě mne napadá, že pro detailnější informace můžete zavolat také přímo do laboratoře pro vyšetření moči, ZDE je kontakt.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.12.2017

MDMA, antibiotika

Dobrý den už 4dnem se léčím s kašlem a rýmou dnes sem byl u doktora a ten mi předepsal antibiotika. Prý mám zánět průdušnice a hrozí zápal plic. Nicméně si myslím že do silvestra už budu snad OK. Chci se je zeptat jaká kokrétní ryzika hrozí po užití 3 tablet dvoustovkového MDMA v komviaci s antibiotiky. Zkušenosti s extází mám a její ryzika také znám. Popřípadě co když antibiotika doberu den před akcí ?

shaman Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Pakliže jste měl v plánu danou látku užít na silvestra, tak zřejmě již píšeme "s křížkem po funuse". Takto rychle standardně odpovídat bohužel nezvládáme, viz pravidla naší poradny. Přesto se pokusím napsat Vám naši reakci, alespoň s ohledem na budoucnost.

Antibiotika (dále jen ATB) jsou v kombinaci s MDMA větším rizikem, než kdybyste ji užíval samotnou. A to hned z několika příčin. Tou hlavní je, že je v případě braní ATB tělo jejich účinkem oslabeno, zatěžují se játra i jiné orgány. Organismus se také stále zotavuje ze zásahu nemoci, extáze tělo zbytečně zatěžuje a může účinek ATB ohrozit (a nic moc zásadního na tom nemění fakt, pakliže by ATB byly dobrány pouhý den před akcí).

Další důvody souvisí s tím, že MDMA oslabuje imunitu, zároveň se člověk pod jejím vlivem může chovat jinak, než by rekonvalescence vyžadovala, což může léčbu nemoci také ohrozit. Riziková může být i kvalita tablet, které nejsou mnohdy tím, za co jsou vydávány (objevují se v nich nejrůznější přídavné substance, nebo se skládají úplně z jiných látek, které mohou potenciálně vytvářet s některými léky nebezpečné interakce). V neposlední řadě je potenciálním hazardem užívání více tablet MDMA během jednoho večera - i bez kombinace s antibiotiky, více viz TENTO text.

Závěrem své odpovědi bych Vás chtěl především podpořit k odpovědnému přístupu k psychoaktivním látkám. To znamená, že když už se rozhodnete riskovat a něco užít, tak je bezpečnější dodržovat alespoň základní principy harm reduction (snížení rizik). V obdobných případech to znamená alespoň počkat do doby, než je člověk zcela zdráv a nebude užívat žádné léky.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.12.2017

Extáze, sliny

Dobrý den, Otázku, na kterou bych se chtěla zeptat jsem zde ještě nenašla. Je možné ze slin partnera, který užil extázy, mít také nějaké příznaky?

Andy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Andy,

nikoliv, takovýto způsob přenosu (s projevením příznaků MDMA) ze slin není možný.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.12.2017

Pervitin, myokarditida

Dobry den, mam ted akutni myokarditidu, cerstve po infarktu m. Prosim poradte, jestli by moje nemoc mohla byt v dusledku obcasneho uzivani pervitinu. Jedna se o uzivani maleho mnozstvi jednou za tri vikendy, pred tim tak pul roku nic a pak zas tak v tomto intervalu s partnerem, samotnou me to nelaka vubec. Za svuj zivot tak 40x asi, vic ale jiste ne. Uz ale predtim jsem na sobe pozorovala dusnost a tlukot srdce, vyzsi tlak, ale ani ja ani doktori tomu neprikladali dulezitost. Myslela jsem, ze je to mensi nadvahou a ono se z toho vyvrbilo vlivem predvanocniho stresu a i jineho velkeho stresu a namahy a shonu tohle. Chripku ani jinou nemoc jsem nemela. Byla jsem cista, kdyz prisel kolaps-mensi infarkt. Ptam se, zda by mohlo byt pricinou piko a taky vim, ze mi hrozi krom smrti ted i pul roku minimalne utlum sportu a jinych aktivit, coz me moc trapi a moje rodina se trapi a boji ze umru. Nevi o p. Ptam se hloupe nejspis, zda ani do budoucna uz nikdy nic co se tyce i p? Protoze se ted bojim i kavy, cukru, alkohol ani nemyslet, to me ale netrapi, nelaka, spis ta absence sportu ci myslenka ze uz nikdy p. Jsem asi hrozna, ale umrit nechcu a budu se snazit poslouchat. Oni ti rodice take predtim o me nejevili zajem, nebyly zrovna hodni, ted se mame moc radi..proto nebyl duvod byt zodpovedna a v samote a s hroznym partnerem s kterym je to fajn jen na tom, s touhou zemrit, byl to problem takhle nezlobit, ale uz umrit nechci a presto citim na p.malou zavislost pokud zustanu s partnerem, to ted take resim, coz mi klidu neprida a ten ted potrebuji. Dekuji za radu

Tamara Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Dle dostupných výzkumných zjištění je užívání pervitinu (a silných psychostimulantů) opravdu spojeno se zvýšením nebezpečí onemocnění srdce a oběhové soustavy. Vše samozřejmě ovlivňuje mnoho proměnných. Jednou z nich je např. individuální citlivost (sensitivita) centrální a vegetativní nervové soustavy vůči stimulačním účinkům metamfetaminu. Jinými slovy na někoho může působit velmi silně a toxicky i občasná konzumace a nižší dávkování (samozřejmě i v závislosti na čistotě pervitinu), jinému může trvat delší dobu (i při užívání vyšších dávek), než se kardiologické obtíže projeví a nutno dodat, že se v ojedinělých případech nemusí objevit vůbec. Mezi další rizikové okolnosti pak patří také komplexní zdraví v této oblasti. Pakliže jste tedy již předtím pozorovala dušnost, tlukot srdce, arytmii atp., tak se jednalo o faktor, který mohl významně uspíšit další potíže, o kterých se zmiňujete.

Zcela rozumím tomu, že máte strach o svůj život a faktem je, že se vyplatí dávat na sebe do budoucna maximální pozor a pervitinu (ale také jiným stimulačním látkám, nadměrnému stresu atd.) se zcela důsledně vyhýbat. Snažit se poslouchat své tělo, být k sobě odpovědnější a nepřekročovat své hranice mi přijde jako skvělý nápad. Stejně důležitá mi přijde i Vaše odvaha řešit, proč jste si vybrala partnera, s kterým je to "fajn jen na tom" a rád bych Vás podpořil (pakliže tak již nečiníte), abyste pro sebe nadále hledala, co možná nejvíce podpory, např. u odborníků z oblasti psychologie/terapie (viz např. tento text a tato Mapa pomoci) a také u blízkých, ke kterým je možné cítit důvěru.

Držíme Vám palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.12.2017

Rozdíl mezi extází a pervitinem

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi pervitinem a extází. chci vědet jaké jsou pocity na extázi a pocity na pervitinu. Jestli v tom je nějaky velký rozdil.

Danzel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ptáte se na rozdíl mezi extází a pervitinem. Chemicky se jedná o dvě různé látky: 3,4-methyldioxy-N-methamfetamin (MDMA - účinná látka extáze) a metamfetamin nebo metylamfetamin (pervitin), zdánlivě chemicky podobné, ve výsledku ale s velkými rozdíly v působení na mozek (nervovou soustavu) a organismus obecně.

Co se týče účinků, jsou extáze i pervitin, jak již jsme uvedli, příbuzné substance, obě se řadí mezi stimulanty. Přestože se díky této příbuznosti některé z jejich účinků podobají (lidé po užití obou těchto látek popisují často stavy nabuzení, chuť tančit, vyšší vzrušivost, euforickou náladu, snížení únavy, zrychlení tepu a tlaku, zahřátí organismu, rozšířené zornice, ...) jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Ty jsou ovlivněny samotným chemickým vzorcem a zároveň také individuálními charakteristikami uživatele/experimentátora. Obecně se však dá říci, že účinek pervitinu trvá o dost déle, bývá mnohem intenzivnější (pohledem nabité energie) a prakticky nemá tzv. entaktogenní složku, která je charakteristická pro MDMA. Uživatelé také popisují, že dojezd po pervitinu a návrat do "reality" je více nepříjemný a delší než po extázi. Zároveň má pervitin mnohem vyšší závislostní potenciál, kdy na něj vzniká hlavně psychická závislost a při jeho užívání je oproti užívání extáze také vyšší riziko vzniku toxické psychózy. Pokud by Vás zajímal rozdíl mezi těmito drogami a mechanizmus jejich účinků z pohledu neurobiologie, můžete se podívat na animaci s odborným komentářem zde. Další názory uživatelů můžete najít v diskuzních fórech, například zde.

Pokud bychom uvažovali o ne/bezpečnosti extáze a pervitinu, z hlediska přístupu harm reduction (snížení rizik) lze za méně rizikovou látku označit extázi (za předpokladu, že se nejedná o tabletu s přítomností neznámé či nebezpečné příměsi). Na závěr ještě dodám, že prožitky a pocity pod vlivem psychoaktivních látek jsou vždy velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, jako je například pravidelnost užívání, čistota a síla užité látky, užité množství, tělesná konstituce, psychický stav atd. Stává se také, že lidé mají odlišné prožitky po opakovaném užití stejné látky. Svou roli hraje také set a setting.

Zdraví poradna EXTC


skrýt odpověď ↑
24.12.2017

Cipralex, testy

Dobrý den, užívám Cipralex, 1 tabletu denně. Může se tato objevit v testu na drogy? Děkuji

Plejtvak Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Cipralex se řadí mezi tzv. SSRI antidepresiva (antidepresiva ze třídy selektivních inhibitorů zpětného vychytávání serotoninu). Daný medikament nepatří mezi drogy jako takové, neovlivňuje výrazněji vědomí a vnímání (má za úkol dlouhodoběji stabilizovat náladu), tím pádem se přítomnost v testech na drogy nezjišťuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.12.2017

Jak moc mě drogy ovlivňují?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli drogy můžou mít vliv na opožděnou mensez? Dále,jak moc je pro tělo škodlivé,když za 4 dny,jsem užila 4 čtvrtky extáze? Je to horší,než si dát jednu celou za 3-4týdny? Jsem poměrně mladá,jak moc dokážou člověka ovlivnit drogy,které užívám půl roku? (extáze,emko,ketamin,kokain,různy veci byly kolikrát dablovaný nebo řízlý pikem)

ivča Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Ahoj Ivčo,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče první otázky. Do souvislosti s opožděnou (či pozastavenou) menstruací jsou dávány především opiáty (např. heroin) a nadměrná konzumace alkoholu. Látky, které zmiňuješ by standardně neměly zapříčinovat přímo její narušení. Na vině ovšem může být životní styl spojený s užíváním a případným kombinováním drog, jelikož je během intoxikace na organismus vyvíjena značná zátěž. V souvislosti se stimulačními látkami (kokain, extáze, pervitin) pak častokrát bývá narušený spánek, nabourává se pitný a stravovací režim, může dojít k zrychlení srdečního tepu atp. A právě takovéto extrémnější fyzické přepínání může způsobovat poruchy v dané oblasti.

Zhodnotit míru škodlivosti konkrétně pro tebe, pokud jsi za 4 dny za sebou užila MDMA, je složité. Mohu ti odpovědět pouze obecněji a v tom smyslu, že je takovýto přístup (užívání více dnů za sebou) k psychoaktivních látkám považován za velmi rizikový a zvyšuje pravděpodobnost zdravotních potíží. Potížemi se myslí jak nestabilní psychika, tak tělesné dopady, viz. např. tento náš text a vedlejší účinky dané substance. Navíc může být v lecčems celkem jedno, zdali jsi užila "pouze" 1/4 - již jen kvůli vysoké frekvenci konzumace. Ale také kvůli tomu, že, jak píšeš, mohly dané látky obsahovat další substance, například být nařezané pervitinem, nebo obsahovat jiná potenciálně nebezpečná komba.

Porovnávání "co je horší či lepší" je opět nesnadné. Oba postupy v takto nízkém věku představují chození po velmi tenkém ledě a mohou způsobit těžko předvídatelné obtíže s mnohem větší pravděpodobností zdravotního průšvihu oproti experimentování s drogami v pozdějším, dospělém věku. Pokud bych uvažoval o principech harm reduction (snižování rizik), tak je doporučována mezi jednotlivými užitími min. 1,5 měsíční, ale spíše 3 měsíční pauza během níž má mozek/CNS šanci se zregenerovat a také co nejnižší dávkování ruku v ruce s nekombinování s jinými drogami, viz tento text.

Tvá poslední otázka je v lecčems podobná těm předešlým. Vše je velmi individuální, má vícero neznámých (ve smyslu, jak jsi na tom se zdravím, se vztahy k ostatním, jaký je charakter tvého metabolismu, citlivost vůči jednotlivým drogám a vlohy k jejich problémovému užívání atd.) a tak se opravdu těžko předpovídá. Mohu opět pouze napsat o vyšší pravděpodobnosti hrozících problémů, která se hodně zvyšuje opakováním/zvyšováním frekvence experimentování s drogami (přičemž půl roku už je dost dlouhá doba), ale zároveň také jednorázovým experimentováním s vyššími dávkami a zatěžováním nervové soustavy a organismu celkově.

Je fajn, že o svém přístupu přemýšlíš, přesto mám potřebu ti na závěr napsat, že o tebe mám starost a držím palce, abys takovéto experimenty zvažovala mnohem odpovědněji a nejlépe je nepodnikala anebo je alespoň odsunula do mnohem pozdějšího a dospělého věku.

Zdraví Tě poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.12.2017

Rakousko a zadržení SPZ a TP

Dobrý den, Dne 19. října 2017 mi rakouská policie odebrala SPZ + malý technický průkaz. Nelíbil se jim technický stav vozidla. Vzali mě na rakouskou technickou, kde provedli úkony. Pokutu jsem zaplatil ihned na místě + jsem musel zaplatit i technickou prohlídku. Zpětně jsem si vybavil, že kromě potvrzení o zaplacení na technické jsem do ruky nedostal žádný doklad o zaplacení pokuty. Policie se mi nijak nelegitimovala a ke všemu se jeden s policistů choval neeticky, když se dalším kolegům u vedlejšího případu chlubil jak si namastí kapsu. Ke všemu mě nikdo neobeznámil s mými právy. Na místě mi řekli, že mi SPZ pošlou do 2 týdnu na adresu kterou jsem udal. Auto jsem nechal ihned odtáhnout do ČR. Dnes je 20.12.2017 a SPZ s doklady stále nemám. Na autě jsem sjednal nápravu pomocí opravy v servisu. Bohužel nemohu zajet ani na tech prohlídku v ČR jelikož nemám SPZ. Po celou dobu jsem nucen si pronajímat auto za nemalé peníze což mi činí ztrátu. (neřeším 14 dní ale taková doba???) Navíc auto potřebuji nutně ke své práci. Poslali mi pouze dopis na který jsem reagoval přímou návštěvou policie v Rakouském Linzi. Podal vysvětlení a obeznámil je také se svojí situací i tou finanční. Na další dopis který mi přišel začátkem prosince jsem nereagoval jelikož komunikace s rakouskou policií je nereálná. Akorát si připadám šikanovaný. (německy neumím komunikuji v Angličtině) Jak mohu danou situaci řešit a je možné se domoct náhrady za vzešlou škodu za pronájem auta? Předem děkuji za odpověď

Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

rozumím, že jste se ocitl ve složité situaci a hledáte pomoc. Avšak naše poradna se věnuje problematice nelegálních psychoaktivních látek. Právními otázkami se bohužel nezabýváme a ani ve svém týmu nemáme právníka. Doporučuji tedy obrátit se na právního zástupce, který by Vás mohl v celé věci zastupovat a který Vám bude moci kvalifikovaně poradit v dalším postupu a také Vás zastupovat při případné žalobě nebo vymáhání odškodného.

Děkujeme za pochopení. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.12.2017

Léky na srdce a extáze

Dobrý večer. Chci se zeptat, blíží se silvestr a chceme si užít s přáteli nový rok, chceme použít extazy,bohužel před pár dny jsem zjistila, že srdce občas má vysoké ozvy, a také se i ty ozvy sníží. Doktor mi chtěl pomoct a předepsal mi na zkoušku slabé prášky na zmírnění. Žádný projevy necítím, není mi zle, nebolí mě u srdce, cejtim se v pohodě. Přestala jsem kouřit, pít alkohol a také jsem omezila marihuanu. Extazy jsem užívala o prázdninách tohoto roku, vim jaké jsou stavy, a proto potřebuju pomoc, kdybych si prášky před silvestrem a po nevzala, a na párty užila extazy, je nějaká šance, že bych stav nějak dokázala bez nějakého problému?

Xxxp Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

účinky extáze jsou mimo jiné stimulační a mají vliv na zvýšení srdečního tepu i tlaku krve. Tím jdou proti účinkům léků, které Vám předepsal lékař. Jejich případné vysazení a užití extáze místo nich, tak může narušit jejich účinek a rozkolísat jejich hladinu v krvi, která by měla být (nejen) u léků na srdce stabilní.

Jestli je šance, že stav zvládnete bez nějakého problému, si jako nelékaři netroufáme odhadnout. Možné jsou obě varianty, že se užitím vystavíte ohrožení a nepříjemným stavům, i že se vše obejde bez subjektivně pociťovaných potíží. Navíc do hry vstupuje i set a setting, tedy Váš psychický i fyzický stav při užití a okolí, kde užijete (obavy a strach z účinků "zda vše dopadne dobře nebo ne", mohou mít na výsledný stav také negativní vliv). Konečné rozhodnutí, zda extázi užijete, však zůstává na Vás.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.12.2017

Prosba o právní radu

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o pomoc či radu. V létě 2015 jsem během týdne udělal tři přestupky, ve všech případech se jednalo o překročení povolené rychlosti v obci o cca 12 km/h. Následně to dospělo až k výzvě o zaplacení pokuty a zadržení řidičského průkazu na jeden měsíc. Zákaz řízení jsem respektoval, měsíc jsem neřídil, bohužel jsem si po uplynutí lhůty opětovně nezažádal o obnovení řidičského oprávnění.. Z toho vzniknul další problém - běžná silniční kontrola a následné zjištění, že jsem evidován jako neřidič. Měl jsem zaplatit pokutu ve výši 25000 K č a měl mi být odebrán ŘP na dobu 1 roku. Prostřednictvím serveru drticpokut.cz (který již mimochodem neexistuje) jsem podal odvolání. Zplnomocnil jsem k veškerému zastupování a jednání s úřady jejich "právník". Ten mi vypracoval asi desetistránkové od volání, na jehož základě mi přišlo usnesení, že se mému odvolání vyhovuje. Bylo mi řečeno, že tento dokument mám s sebou vozit a že doku d nepadne další rozhodnutí, mohu řídit. Pan "právník" mne celou dobu ujišťoval, že jakmile dojde k jakémukoliv posunu, bude mne kontaktovat. Dlouhou dobu se neozval a já žil v domnění, že je vše při starém a k žádnému rozhodnutí stále nedošlo. 3.11.2017 jsem byl zastaven silniční policejní hlídkou a bylo mi sděleno, že jsem evidován jako neřidi neboť mám zadržen řidičský průkaz. O hradil jsem se dokumentem (Usnesení o odkladu pravomocného rozhodnutí - posílám v příloze), ale policii tento papír vůbec nezajímal. Byl jsem odvezen do cely předběžného zadržení a po sepsání papírů mne opět pustili. ŘP mi zadrželi. Když jsem dnes byl na dopravním úřadě, bylo mi řečeno, že asi měsíc od vydání usnesen í o odkladu došlo k rozhodnutí, že pokutu mám zaplatit a ŘP odevzdat. Toto rozhodnutí se ke mě ovšem nikd y nedostalo. Podle všeho ho obdržel pouze můj zastupuj cí právník, ale nepředal mi ho. V současné době firma drticpokut.cz již neexistuje a s jejich právníkem (David Neumahr) prakticky není možné se spoji t, telefon nezvedá, mail neexistuje. Dnes jsem požádal Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka Liberec o zaslání rozhodnutí. Prosím Vás o radu, zda v této situaci mám vůbec nějakou šanci a co mám nyní dělat? Jak teď postupovat? Moc Vám děkuji Václav

venda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Václave,

chápu závažnost Vašeho dotazu, je však bohužel zcela mimo zameření této poradny. Poradna EXTC se zabývá drogovou tématikou a právníka v týmu nemáme. Nejlepší bude vyhledat právního poradce ve Vašem okolí a s ním případně celou situaci konzultovat.

Děkujeme za pochopení. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.12.2017

Tlak na hrudi

Dobry den, chci se zeptat, v posledni dobe me trochu tlaci na hrudi.Mela jsem podezreni na zapal plic,ale ten to nebyl,pouze prudusky a nyni uz jsem ok.V patek jsem byla na party,mela jsem kratom,pozdeji speed,vino,trochu kokain a jeste nekdy nad ranem speed. To tlaceni jsem citila nekdy nad ranem po tom druhem speedu, myslite ze by to bylo tim mnozstvim stimulantu?

lalinda Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Takto na dálku nelze nic přesnejšího vyvozovat. Je však možné, že to opravdu bylo způsobeno speedem, případně jinou z dalších látek, které jste toho večera užila nebo celkovou kombinací psychoaktivních látek a s tím spojenou nadměrnou zátěží organismu. Pokud by se bolesti vracely nebo přetrvávaly, bude na místě raději navštívit Vašeho lékaře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 6057 → stránka: 123