Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz :

zobrazeno: 26-50 z 7000zobrazit stránku:

28.1.2020

MDMA, pervitin, rozdíl

Dobrý den, je možné nějak zjistit pohledem, nebo po pachu, či jinak rozdíl mezi pernikem a MDMA, pokud už je v sáčku rozdrcený? Yasas Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

spolehlivě by mělo jít rozpoznat obsah jednotlivých psychoaktivních látek pouze pomocí kvantitativní (či kvalitativní) chemické analýzy vzorku, více můžete zjistit např. ZDE. Obecné údaje pak u pervitinu hovoří o základní nahořklé chuti, stejně tak u MDMA, která se podobně jako pervitin řadí mezi budivé aminy (pervitin však s výrazně rizikovějším závislostním profilem a celkovou toxicitou). U pervitinu by pak dle dostupných informací mohla být díky ředícím příměsím, zbytkům HCL (kyseliny chlorovodíkové) atd. ve větší míře přítomná nakyslá chuť (díky nedostatečnému "čištění" výsledného produktu). Přesto neexistuje nějaký zaručený tip, jak spolehlivě pouze pohledem, podle čichu nebo jiných charakteristik rozeznat tyto dvě látky od sebe navzájem nebo poznat případný obsah příměsí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.1.2020

Pervitin, IV, zdravotní problémy

Zdravím.. obracím se na vás s dotazem ohledně pervitinu. Je mi 18 a od 14/15 užívám pervitin nitrožilně.. poslední půlrok jen “rekreačně” Před cca 14 dny jsem si dala po pravidelném detoxu žilou, jako vždy do nártu. Dala jsem dvakrát do stejné žíly, ovšem druhý nástřel se nějak nepodařil, asi vedle. Noha otekla, ale né tak strašně jen mi zarudla a okolo vpichů se trošku nafoukla. Za 2/3 dny bylo všechno ok, teď jsem si 14 dní zase nedávala ale ta noha úplně stejně jako předtím natekla. ...... dál bych se ještě chtěla zeptat/ svěřit s mím tahem.. Byla jsem na neschopence takže jsem si mohla dovolit frčet dýl. První dva dny jsem jen v noci nespala a nedávala si, po obědě na 2 hodiny spánek. Potom se to rozjelo a i s těma čistýma dnama jsem jela 168 hodin, z toho 8 hodin za celou dobu byl spánek, Spala jsem vždycky tak hodinku dvě... počítala jsem to a jakoby jsem byla týden vzhůru a vycházelo to 1 hodina spánku na den. Dřív jsem užívala pervitin 3-4x týdně žilou, vyjimečně nosem... teď si spíš udělám jednou do měsíce třeba týdenní tah.. za ten týden si vezmu třeba 4krát protože už tak trpím od dětství nespavostí. Děkuji za odpovědˇ STRAKA Straka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotazy. Popisujete užívání pervitinu, které trvá již příbližně 4 roky. V poslední době se snažíte o rekreační braní, což znamená přibližně měsíc bez metamfetaminu a pak třeba i týdenní tah s minimem spánku. Chápu-li správně Vaše otázky, ptáte se nás na názor ohledně zdravotního problému s nohou a zmíněného tahu, kdy jste na pervitinu jela cca 168 hodin.

Co se týče Vaší prvního tématu. K větším či menším otokům končetin po nitrožilní aplikaci docházet může, někdy je potřeba změnit místo aplikace, protože žíla už nemusí být průchozí. U otoků existuje také riziko, že jakmile se vyskytnou, tak mohou přetrvávat anebo se vracet s každou další aplikací. Otoky mohou být způsobené poškozením cév a vlásečnic kvůli injekční aplikaci, stejně jako se může jednat o zánět nebo jinou příčinu. V týmu však nemáme lékaře a těžko nějak objektivně hodnotit takto na dálku. Pokud by se otok znovu objevil, pak je na místě raději nic neriskovat a nechat se prohlédnout u lékaře. Pokud byste měla obavy zajít k obvodnímu lékaři, tak je možné alespoň navštívit nejbližší kontaktní centrum (např. zde), kde bývá k dispozici také zdravotník. Jejich služby jsou anonymní.

Tah, který popisujete, zní jako nárazová a extrémní zátěž pro organismus. Upřímně řečeno o Vás mám docela strach. Týden s pervitinem a minimem spánku může napáchat nemálo škod na těle i na duši. Je rozhodně fajn, že jste se rozhodla pervitin omezit a neužívat denně. Ale i tento nový způsob užívání je stále velmi rizikový a zní docela sebedestruktivně.  ZDE najdete alespoň základní informace ohledně snižování rizik v dané oblasti. Stejně tak existuje možnost probrat někdy Váš vztah k pervitinu s profesionály z drogových služeb.

Pečujte o sebe. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.1.2020

Status a toxicita 2-FDCK

Dobrý den, mám dvě otázky ohledně 2-FDCK. Jaký má u nás status? A jak je to s její toxicitou? Děkuji. Hanka Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ohledně toxicity 2-Fluorodeschloroketaminu, zkráceně 2-FDCK nejsou dostupné informace, protože je mezi uživateli drog rozšířen poměrně krátkou dobu. Zároveň v týmu nemáme právníka, tak neznáme její aktuální status. Na tomto seznamu uvedený zatím není, ale není jisté, jak často ho na těchto stránkách aktualizují. Oba dotazy by bylo proto lepší směřovat přímo na Ústav soudního lékařství a toxikologie. Je to možné i telefonicky a anonymně.

Upozorňujeme, že tato látka má oproti ketaminu značná rizika, protože je mnohonásobně silnější. Více si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.1.2020

Pervitin a erektilní dysfunkce

Dobrý den, při užití pervitinu se můj penis zmenší do minimální délky a mám problémy s erekcí. Má to nějaké trvale účinky? Proč se to děje? Děkuji za odpověď. Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

v případě konzumace psychostimulačních látek (pervitin, kokain atd.) může docházet i k těmto vedlejším účinkům. Vysvětlení je takové (viz např. tento článek), že užití metamfetaminu navodí kromě enormního zvýšení hladiny adrenalinu v krvi a následného zrychlení srdeční frekvence/krevního tlaku také rychlé zúžení cév (vazokonstrikci) v topořivém tělesu. To následně může zapříčiňovat potíže v dané oblasti.

K trvalým nežádoucím účinkům by docházet nemělo. Zároveň je však třeba dodat, že v týmu nemáme lékaře, proto doporučujeme případně ještě oslovit kolegy z lékařské poradny (viz např. z této a nejlépe androloga).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.1.2020

Křeče a bolesti po užití metamfetaminu

Zdravím, jsem každodenní uživatel marihuany a občasně užívám tvrdší drogy, poslední dobou je to právě metamfetamin který jak jsem zjistil je nejlehčí sehnat. V době puberty jsem vyzkoušel celkem dost drog (lsd, lysohlávky, extáze atd.) ale trápí mě zkušenost s metamfetaminem. Posledních pár zážitků po užití byli spíše nepříjemné než příjemné a to tak že v době stavu jsem měl bolesti svalů, kloubů a tak celkově celého těla, uplně naposledy co jsem užil metamfetamin jsem dostal takovou bolest na pravé lopatce táhnoucí se přes rameno do celé ruky že to bylo skoro k nevydržen. Samozřejmně že s užíváním metamfetaminu končím minimálně na nějakou delší dobu, ale stejně by mě dost zajímalo jak je možné že po užití mám takové bolesti/křeče? Metamfetamin užívám jen přes víkend, nikdo ostatní z kamarádů ani známých uživatelů takový problém nemají, jsou schopni jet několik dní v kuse a nějakou tu bolest mají až minimálně po 2 dnech, mohli by tyto bolesti mít něco společného s mými problémy se zády? Děkuji za odpověď Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

děkujeme za dotaz, kde popisujete svoje zkušenosti s drogami. Je dobře, že jste se rozhodl s užíváním metamfetaminu skončit ve chvíli, kdy jste začal vnímat jeho negativní dopad na Váš organismus.

Metamfetamin zvyšuje výkonnost celého organismu a tím ho i výrazně vyčerpává. Současně dochází k snížené chuti k jídlu a potřebě spánku, takže často žádné nové zdroje nenačerpá. Následný nedostatek minerálů (konkrétně hořčíku) se může projevit například i zmíněnými křečemi. Těžko ovšem soudit, čím může být způsobeno, že Vám k těmto projevům dochází už v průběhu stavu. Může to opravdu souviset s problémy se zády a celkově Vaším zdravotním stavem. Dále může hrát roli vyčerpání z předchozích jízd, například v podobě nedostatku minerálů v těle, či může být příčina úplně jinde. Anebo může jít o kombinaci zmíněných a případně i jiných faktorů. Svůj vliv může mít i činnost, kterou v průběhu stavu provozujete.

Pokud budou bolesti přetrvávat i v době abstinence od metamfetaminu, bude určitě na místě zajít na lékařskou prohlídku.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.1.2020

Řízení, testy

Dobrý den, v pondělí jsem byl zastaven dopravní policií. Nic proti, je to jejich práce, ale! Provedená dechová zkouška negativní, pak stěr jazyka na drogy. Test ukázal přítomnost THC a amfetaminu. Přiznal jsem se, že jsem v pátek večer hulil a ne málo, takže metabolity v krvi určitě jsou, ale chemie mi je absolutně cizí, neberu ani paralen. Samozřejmě jsem souhlasil s krevním testem. Takže: ŘP mi nechali, můžu řídit dál? Za jak dlouho přijdou výsledky krevních testů, nebo nějaké rozhodnutí? Děkuji Tom Tom Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že jste jel na krev, po třech dnech máte velkou šanci, že nalezené metabolity THC v krvi budou negativní. Co se týče pozitivity stěru na amfetamin, slinné testy mohou vycházet falešně pozitivní. Zvrátit to může právě provedený krevní test.

Pokud Vám nebyl ŘP na místě zadržen, mělo by platit, že můžete dál řídit až do doby, než (v případě, že by testy prokázaly, že jste byl pod vlivem) správní orgán rozhodne o případném postihu (zákaz činnosti, pokuta, body).

Dále se ptáte na to, jak dlouho to bude trvat. Toxikologické testy trvají dle vytíženosti konkrétní laboratoře, maximálně cca 2-3 týdny. Můžete zkusit zavolat přímo do laboratoře (nemocnice), kde Vám testy dělali. Laboratoř pak dává automaticky výsledky orgánu, který test zadal a ten by Vás měl informovat jak o výsledcích, tak následně i tom, zda je proti Vám zahájeno přestupkové řízení nebo jaký bude další postup. Pro více informací k přestupkovému či správnímu řízení a také k možnostem právní obrany se lze obrátit na bezplatnou Právní poradnu A.N.O., která se na tuto problematiku specializuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.1.2020

CBD, léky, interakce

Zdravím, chci se zeptat zda můžu užívat CBD s těmito léky: Hydrocortison, Euthyrox ,Minirin Melt. Děkuji. Marek Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Marku,

relevantních informací o charakteru interakcí a možných rizicích kanabidiolu s danými léky (a obecně s léky) je prozatím minimum. Jediné, co jsem objevil, jsou tyto údaje:

"The most important potential CBD interaction, they suggested, may be with corticosteroids. Hydrocortisone and prednisolone both inhibit the cytochrome P450 enzyme CYP3A, but CBD is a potent inhibitor of CYP3A, so "concomitant use may decrease glucocorticoid clearance and increase risk of systemic [corticosteroid] side effects," the investigators wrote."

Daný výzkumu navrhuje, že by mezi CBD a Hydrokortizonem mohlo existovat riziko nežádoucích interakcí a zvýšeného nebezpečí vedlejších účinků kortikosteroidů. O dalších medikamentech a možných interakcích údaje bohužel nemám. V našem týmu však nefiguruje lékař a možná by stálo za to, zkusit ještě oslovit některou z lékařských poraden, viz např. tato anebo přímo Vašeho ošetřujícího lékaře.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.1.2020

Bojím se, že přítel bere

Dobrý den bojím se,že přítel bere drogy známky jsem si našla po požití drog jsem si našla na internetu má změny v chování nechce jíst a má dost rozšířené zorničky.Dekuji za odpověď. Mary Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Mary,

nepokládáte sice konkrétní otázku, ale píšete, že se bojíte, že přítel bere drogy. Předpokládám tedy, že Vás zajímá, jak to zjistit a co s tím.

V partnerském soužití se spíše než otestování na drogy, které důvěru většinou naruší, doporučuje otevřený rozhovor, který problém nezlehčuje, ale ani nezveličuje. Ideální bývá tento rozhovor vést na místě, které je vám oběma příjemné, například někde venku, mimo domov, kde jsou zaběhlé komunikační vzorce. V rozhovoru pak bývá dobré neobviňovat, spíše dát najevo své obavy o partnera, které máte, když pozorujete jeho změny chování, to, že nechce jíst apod.

V podobných situacích také bývá dobré načerpat co nejvíce informací o drogách a získat větší jistotu v tom, jak se zachovat. Využít můžete zejména tento text, kde je uvedeno doporučení, jak o tom s blízkým komunikovat a také tyto příručky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.1.2020

Pervitin, marihuana, ŘP

Před 28dnyjsem pozil cca o, 5 g pervitinu a vykouril 4g mariuany Najde je policie vtestech z moci a krve v koncentraci ohrožující řidičák Dekuji Honzik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Po téměř měsíci by měla být možnost zjištění zmíněných látek prakticky nulová, viz informace z naší tabulky. S čím je však třeba počítat je spolehlivost orientačních drogových testů, která není 100 % a občas tím pádem mohou vyjít falešně pozitivně (i negativně). Z daného důvodu je doporučováno, v případě pozitivity screeningového testu následné podstoupení krevního rozboru na oddělení toxikologie, který prokáže, že se v krvi již žádná psychoaktivní substance nenachází.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
16.1.2020

Riziko odebrání ŘP

Dobrý den, před rokem se mi stala nepříjemná věc. Už pár let pracuji jako profesionální řidič, v práci sem byl vždy čistý, nemám žádné přestupky ani nehody. Ve 30 letech mám najeto skoro milion kilometrů bez nehod. Teď k věci, v listopadu roku 2018 sem řídil kolegove služební vozidlo, on nemohl protože celou noc nespal a něco zapijeli. Já jako jediný střízlivý sem se toho ujal, bylo to pro něj nutné. Vezl sem ho na adresu k bazaru kde si šel vyřídit věci,po cestě volala přítelkyně že potřebuje půjčit auto tak se sním domluvila ať dojde k bazaru. Já přijel k bazaru, vypl sem motor a čekal sem až přijde jeden a druhý... V té době sem si všiml že mám sklenenku s pervitinem, věděl sem ze už řídit nebudu a párkrát sem si potahl, cca po 15 minutách došla hlídka PČR že proběhne kontrola řidiče, já napřed nesouhlasil ale musel sem "podle jejich slov" že strachu sem napřed dělal tupeho a nic jim neřekl že sem měl těsně před tím než přišli. Odvezli mě na stanici kde mě nechali několik hodin v cele kde byla zima jen v trenkach, rano sem se nestihl nasnidat, a už bylo kolem oběda a nedostal sem žádné jídlo až mi bylo zle. Po dlouhé čekací době v cele sem byl eskortovan na odběr. Po nějaké době došli výsledky ze sem tam měl nějakých 70mg a 30 mg. A došel trestní příkaz, já samozdrejme podal odpor, soud nakazal znalecký posudek. Včera přišel dopis kde paní doktorka píše že sem byl v postakutni intoxikace, že kdybych to kouřil v té době hladina by byla jiná. Sem zoufalý, je to moje práce už několik let, živím rodinu, práce mě baví, nikdy sem neměl nehodu, jako účastník provozu sem zastavil při hořícím domě odkud sem vynesl 2 lidi, s obětavosti mého života! Tohle je strašná nespravedlnost, vůbec nevím co mám dělat. Mám strach že to dopadne zle a budu jen platit a platit, budu bez práce a úplně stroskotany. S drogami sem už přestal, mám svoje cíle které chci plnit. V pondělí 20.2.2019 mám soud.. Můžete mi prosím nějak poradit, nebo vysvětlit jak je to možné? Podle čeho paní lékařka to vypočítá kdyz kvalita drogy může být odlišná, metabolismus atd. Děkuji za odpověď David Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Davide,

děkujeme za dotaz a důvěru. Chápu, že je tato situace velmi stresující a že je pro Vás riziko odebrání řidičského průkazu existenčně velmi rizikové. Obávám se však, že bude jen velmi málo možností jak vše nějak zvrátit. Představu, jaký byl postup ohledně výpočtů hladiny drog a posuzování "postakutní intoxikace" dotyčnou lékařkou, bohužel nemám, můžete však oslovit např. toto oddělení toxikologie a zjistit víc. Zároveň můžeme doporučit kontaktování anonymní a bezplatné drogové Právní poradny A.N.O., která se na danou oblast specializuje a může Vám poradit, jaké jsou varianty právní obrany. Smysl by dávalo i vyhledání služeb advokáta.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
13.1.2020

Starost o kamarádku

Dobrý den, potřeboval bych akutně poradit. Máme s kamarády společný messenger na Fb, kde se spolu bavíme a máme společnej stream na to, co kdo dělá a tak. No a jedna holka, která je docelá blízká a kterou tady nechci jmenovat. Tam začala psát úplný nesmysly. Nedjřím jsem tomu nevěnoval pozornost, ale pak přes ruznou komunikaci jsem pochopil, že si nedělá srandu. Má za sebou docela minulost s různými halucinogeními drogami nebo s těmi speedovými jako perník. Může to souviset? Dějě se to vlastně i teď, co vám píšu. Může to být z těch drog? Jako psychóza nebo tak? Nebo ji začíná schyzofernyje? Díky za radu! Tady tohle je třeba část té komunikace z dneška: Bavili jsme se o akci na které jsme byli. Favál znáte? a ONA: nektery detaily nejsou digitalizavatelny pac neexistujou....napr projizdejici vlak z kopce na Flanaxu...zadna trat tam nevede a nemuzu ji vyretusovat Já: Co je to zase jedeš? :O ONA: celou analogii spustili dva filmy mezi kterejmac sem usnula....mozna publik quest Valerian,kde byla stastna ufo rodina a nejaky avenger, kde byla zena toho sameho ufona mucena....spojeny s nejakou pitvou, ke ktery se vaze neco jako odlozeni demolice pro nadeji, ze se tu ukryva draha polovicka nejakyho ufona, kterej ma technologii k likvidaci planet...a pak moje vanocni pred/po smrst zpravnemam soc stabilitu to resit Já: Jsem ji poslal gif s černochem, kterej říkal Please stop it! a ONA: invaze negru? uz zase...copak ti indove nejsou dostatecne realisticky? a co tahkle vymyslet ten pribeh spolu...shade ze to vetsina ani nezkusi...hnusny sou lidi co posilat gify a ani je neumej vytvorit jakoby zapiraj v sobe krestana i v 21 stoleti...skandal....ja teda nechci bejt krabice a opalovat se s kralickem azuritem aby ta louka aspon trochu vonela nehodlam...to by bylo asi vse z te velke strany...opravdu nevim odkud se vzalo to ze co cech to muzikant...asi to ma co docineni s podvadenim.... Komunikuje jen přes FB. Žádný kontext. Poraďte. Děkuji! Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je chvályhodné, že máte starost o svoji kamarádku a snažíte se ohledně toho, co se děje, informovat. Těžko na základě textu soudit, o co přesně se jedná, chápu však Vaše obavy.

Na mě to působí tak, že opravdu můžou hrát roli psychoaktivní látky, případně psychické onemocnění. Nelze ovšem odhadovat, zda je to důsledek jejich akutního užití, nebo jak píšete projevem psychózy nebo schizofrenie, která mohla být teoreticky užíváním drog akcelerována. Také je možné, že vysvětlení může být úplně jiné, jedná se pouze o domněnky.

Co můžete v tuto chvíli dělat, je pokusit se udržovat s kamarádkou kontakt a pozorovat, jestli se jednalo o jednorázovou záležitost a má na to, co se stalo, nějaký náhled nebo jestli situace stále pokračuje. Také se můžete případně pokusit oslovit Vaše společné známé, jestli neví více o tom, co se kamarádce děje.

Pokud by „nesmyslné" zprávy, případně chování pokračovalo, můžete se obrátit pro radu, co lze dělat dál, například na Centrum duševního zdraví, případně psychiatrickou AT ambulanci.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.1.2020

Marihuana, špatná nálada a úzkosti

Dobrý den, jsem nyní tři měsíce po porodu tři měsíce neužívám marihuanu vůbec předtím jsem však užívala i několikrát denně cca 3 roky . V těhotenství jsem dost omezila, ale užívala pri nevolnost po kterých mi dost pomáhala. Teď k věcí uvedomila jsem si , že jsem svět brala úplně jinak pod vlivem marihuany teď při tříměsíčním půstu se mi objevují občasné uzkosti občas nemám z ničeho radost pak jsou dny kdy je to v pohodě pak najednou zase všechno špatně. Přemýšlela jsem o návštěvě Psychologa nechci mít dál tyhle stavy chci se věnovat dětem mít radovat ze života a užívat si . Začala jsem uzivat přípravek de-press proti špatne Náladě a uzkostem beru jej však teprve tři dny . Zajimalo by me jestlo tyhle stavy souvisí a čištění těla od marihuany k huleni se už vracet opravdu nechci jelikož jsem mladá a dost věcí jsem si po přestání užívání uvědomila. Ale Pořád se cítím občas jak v cizím těle a taková být nechci . Na druhou starnu mám strach z psychologa že mi nasadi nejake ad a ja budu pod vlivem coz nechci necítím se zase v takové stavu abych brala ad . Jelikož jsem si o nic pár věcí četla mám z nich i docela strach prebijet klín klinem. Moc děkuji za odpověď. Ko Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ze všeho nejdřív bych Vám chtěla napsat, že mi připadá hodně důležité přemýšlet o celé situaci a souvislostech tak, jak Vy sama píšete ve svém dotaze. Také oceňuji, k jakému závěru jste došla s marihuanou. Může se to zdát jako jednoduché řešení, užívat marihuanu, aby vyřešila úzkosti a špatnou náladu, ale nefunguje tak jednoduše. Může právě i naopak přinášet nepříjemné stavy a dlouhodobě negativně působit na psychiku. Nepříjemné stavy, které popisujete, mohou dokonce přímo provázet abstinenci od marihuany, pokud ji člověk užíval pravidelně delší dobu. To zároveň dává naději, že se vše časem vrátí zpět "do normálu".

Doplněk stravy, který jste začala užívat, určitě nebude na škodu. Naopak na psychiku mohou výrazně působit i zdánlivě běžné věci jako dostatek vitamínů a minerálů, tekutin, celkově zdravá výživa či dostatek spánku a pohybových aktivit.

Co se týče psychologa, je potřeba ještě objasnit, že je víc variant. Antidepresiva nebo jiné léky může předepisovat pouze lékař, tedy psychiatr. A určitě to není tak, že by na všechny podobné stavy bylo nutné nasadit léky. Naopak by mohlo být vhodné začít právě spíš návštěvou a ideálně pravidelnou spoluprací s psychologem či psychoterapeutem, kteří pracují psychologickými prostředky. V rozhovoru s nimi si můžete vše ještě ujasnit a probrat. Můžete si ještě pročíst tento web, který shrnuje možnosti pomoci.

Ať se Vám daří,

poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.1.2020

Užívání pervitinu, plodnost, vliv na dítě

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaký vliv má užívání pervitinu na plodnost muže a jestli je nějaká pravděpodobnost, že může mít závislost partnera vliv na miminko při případném otěhotnění?? Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

z dostupných informačních zdrojů vyplývá, že by braní drog mužem nemělo mít vliv na plod. Vývoj plodu může ovlivnit konzumace psychoaktivních látek matkou během těhotenství. U mužů zároveň platí, že užívání drog (stejně jako další způsoby nezdravého životního stylu) může ovlivnit tvorbu i pohyblivost spermií - což se týká především dlouhodobých a pravidelných uživatelů.

Píšete nám také o závislosti partnera na pervitinu a vlivu na miminko. Mám potřebu se vyjádřit v tom smyslu, že bych zde několik případných rizik viděl. V případě závislosti (či problémového užívání) látky typu pervitin, by mohlo jít např. o celkovou (nejen) duševní nestabilitu, časté emoční výkyvy a propady nálad. To vše pochopitelně může negativně ovlivňovat budoucí matku v těhotenství a tím i samotné dítě. Další otázkou jsou pak otcovské kompetence partnera po narození dítěte a vliv na jeho vývoj a výchovu.

Pokud byste nad vším potřebovala ještě detailněji popřemýšlet, je vždy možné domluvit si bezplatnou konzultaci (individuální či párovou) v některém z terapeutických center či adiktologických ambulancí v ČR (viz Mapa pomoci).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.1.2020

Těhotenství, partner, pervitin, rizika

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, jak moc pervitin ovlivňuje plodnost mužů a jestli je nějaké riziko poruchy nebo nemoci plodu, při případném otěhotnění s partnerem závislým na pervitinu? moc děkuji za odpověď Veronika Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Veroniko,

na podobný dotaz jsem před krátkým časem odpovídal, zde znovu uvádím jeho znění:

"Z dostupných informačních zdrojů vyplývá, že by braní drog mužem nemělo mít vliv na plod. Vývoj plodu může ovlivnit konzumace psychoaktivních látek matkou během těhotenství. U mužů zároveň platí, že užívání drog (stejně jako další způsoby nezdravého životního stylu) může ovlivnit tvorbu i pohyblivost spermií - což se týká především dlouhodobých a pravidelných uživatelů.

Píšete nám také o závislosti partnera na pervitinu a vlivu na miminko. Mám potřebu se vyjádřit v tom smyslu, že bych zde několik případných rizik viděl. V případě závislosti (či problémového užívání) látky typu pervitin, by mohlo jít např. o celkovou (nejen) duševní nestabilitu, časté emoční výkyvy a propady nálad. To vše pochopitelně může negativně ovlivňovat budoucí matku v těhotenství a tím i samotné dítě. Další otázkou jsou pak otcovské kompetence partnera po narození dítěte a vliv na jeho vývoj a výchovu.

Pokud byste nad vším potřebovala ještě detailněji popřemýšlet, je vždy možné domluvit si bezplatnou konzultaci (individuální či párovou) v některém z terapeutických center či adiktologických ambulancí v ČR (viz Mapa pomoci)."

Užívání pervitinu u muže, by tedy nemělo způsobit nemoc či poruchu plodu. Vliv na vývoj dítěte během těhotenství i po jeho narození mají spíše další okolnosti užívání pervitinu u otce dítěte.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.1.2020

Testy na drogy v nemocnici

Dobrý den, mám takový dotaz. Dne 13.12. mi v nemocnici brali test krve na drogy. Do dne 9.1. mi nebyli oznámeny žádné výsledky. Rád bych tedy věděl jak dlouho budu čekat a kde se mám informovat o výsledcích. A v lékařské zprávě mám uvedeno že podrobnější zpráva bude naslesovat. Děkuji za odpověď . Mara Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. To, za jak dlouho v nemocnici krevní test zpracují, záleží na vytíženosti konkrétný laboratoře. Obvykle to trvá cca 2 - 3 týdny. Co se týče výsledků, měly by být uvedeny v podrobnější zprávě, kterou zmiňujete. Doporučuji obrátit se přímo na toho (lékaře, instituce), kdo si testy v laboratoři vyžádal.

V případě jakýchkoliv komplikací je zároveň možné probrat varianty právní obrany přímo s našimi kolegy z beplatné a anonymní, drogové právní poradny A.N.O..

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.1.2020

LSD, doba detekce

Dobrý den Jak dlouho se lsd ukládá v těle? Četl jsem až roky a chci se zeptat jestli je to pravda a pokud ano jaké to má účinky na tělo v průběhu let. Děkuji za odpověď JH Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

doba detekce LSD v těle je v řádu dnů od posledního užití (viz informace z amerického vědeckého serveru Erowid), rozhodně se tedy nejedná o roky (ani měsíce). Základní informace o této substanci si případně můžete přečíst i v tomto našem textu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.1.2020

Kontrola PČR, odvolání

Dobrý den 13.10.2019 mě zastavila hlídka PČR při náměstkovi kontrole jsem byl pozitivní na THC ( látku jsem pozil den před kontrolou v malém množství) bylo mi oznámeno že jestli půjdu na krev muže to byt trestný čin takhle to zůstává přestupkem. Nevěděl jsem jaké jsou hodnoty při odebírání krve tak jsem test odmítnul přeci jen mi zněl přestupek lépe než trestný čin. K mojí smůle je sankce u mého přestupku 25.000,- až 50.000,- a zákaz řízení od 1- 2 let zákazu řízení. Já jsem dostal 26.000,- a zákaz řízení na dobu 12 měsíců. Při kontrole mi nebylo sděleno že se vystavuji takovému přestupku a na moji otázku “kolik mi hrozí” mi bylo řečeno jelikož je to můj první zákaz 3mesice zákaz řízení a 5.000,- pokuty. 9.1.2020 mám správní řízení protože jsem se odvolal. Chci se zeptat mělo odvolání vůbec nějaký smysl? Popř. Co bych jim tam měl říct. Jakub Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jakube,

děkujeme za důvěru. Mrzí mne, že Vám odpovídáme až po proběhlém správním řízení (lhůta pro odpověď v rámci naší poradny je standardně 7 pracovních dnů). Zcela rozumím Vašemu rozčarování, obzvlášť když jste byl takto uveden v omyl. Zároveň se obávám, že prostor k ovlivnění aktuální situace bude již velmi omezený, nedokážu však odhadnout jaké jsou reálné šance v rámci odvolání. Obdobné případy dlouhodobě řeší naši kolegové z právní poradny A.N.O., které ještě můžete oslovit a probrat s nimi, zdali by přece jen nemohla existovat nějaká varianta právní obrany. ZDE najdete přímý kontakt.

Držíme Vám palce. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2020

Tramabene, epileptické záchvaty

Dobrý den beru kapky tramabene proti bolesti už asi rok a půl během půl roku jsem měla dvakrát epilepticky záchvat testy mám ale všechny v pořádku myslíte že spouštět to mohou právě ty kapky,? Děkuji za odpověď Anita Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Relevantní odborné studie informují o rizicích výskytu epileptických záchvatů při užívání vyšších dávek Tramadolu (anebo při současné konzumaci dalších léků, které snižují práh záchvatů), viz např. tento odkaz. Určitě proto proberte danou situaci s lékařem, který by měl doporučit další postup.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.1.2020

Tabák před operací

Dobrý den za 2 měsíce jdu na operaci na plastiku předních vazu a něco s meniskusem,v papírech mám napsáno 6 týdnu před operací nekouřit. Chtěl bych se zeptat zda mohu před tím dát E cigaretu jako náhradu za cigarety nebo iqos děkuji za odpověd Jiří Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiří,

nejsme v této poradně lékaři, proto Vám doporučuji zeptat se ideálně přímo na místě, kde Vás budou operovat, případně svého obvodního lékaře anebo v rámci některé internetové lékařské poradny.

Požadavek nekouřit před operací podle toho, co jsem se dočetla, souvisí s tím, že u kuřáků existuje větší riziko komplikací (hojení ran, infekce, průběh narkózy a podobně). To souvisí jednak s nikotinem a jednak s dalšími složkami tabákového kouře. V případě e-cigaret nebo iqos sice vliv složek tabákového kouře odpadá, přesto zůstává vliv nikotinu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.12.2019

Jak se z toho dostat?

Dobrý den, již mnoho let sleduji pornografii, v poslední době jsem to začal vnímat jako problém. Dříve jsem tak činil zpravidla denně, poté co jsme se seznámili s přítelkyní jsem rok více či méně úspěšně abstinoval. Nyní mám pocit, že do toho opět padám a masturbuji nad pornografií, i když vím, že mě to bude později mrzet. Myslím si, že to může negativně ovlivnit náš vztah s přítelkyní, je to vůči ní nedůstojné a může zkreslovat mé sexuální vnímání. Společně se o tom bavíme a zkoušeli jsme, že bych jí slíbil, že to nebudu určitou dobu dělat a až ta doba, většinou jeden den, uplyne, že slib prodloužíme. Bohužél jsem po pár úspěšných dnech slib porušil. Zatím jsem do toho nespadl úplně; porno využívám asi 1 týdně, ale jde mi o to, že dělám něco, co dělat nechci, připadam si jako věc bez vůle, otrok svých vášní. Můžete mi, prosím, poradit, jak se z toho dostat? Můj cíl je, abych byl schopen ovládnout touhu po masturbaci u pornografie. Pokud byste měli odkaz na nějakou terapeutickou skupinu lidí s podobným zaměřením či možnost individuální terapie nebo jiné pomoci z očí do očí v Praze, budu rád. Lk Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz a zároveň se omlouváme za prodlevu v odpovědi. Naše poradna se primárně specializuje na pomoc lidem, kteří se v souvislosti s užíváním drog dostali do potíží (viz naše pravidla). Přesto se k Vašim dotazům vyjádřím a připojím pár základních informací a odkazů, kam se můžete obrátit dále.

Masturbace u pornografie je poměrně rozšířená. V některých párech je to tabu, jinde to partnerce nevadí nebo páry sledují porno společně. Zásadní mi ale přijde, že Vám masturbace vzhledem k přítelkyni vadí, cítíte, že do toho po roce abstinence zase padáte a chcete to změnit. To je první a častokrát zásadní krok, jelikož bez této motivace není příliš možné se pohnout z místa. Stejně tak mi přijde fajn, že o tom můžete mluvit s Vaší přítelkyní a hledáte společně řešení.

Terapii vnímám jako krok správným směrem. V Praze je možné se obrátit na sociální kliniku, která se na oblast lidské sexuality terapeuticky také orientuje. Po vyplnění dotazníku Vás kontaktují s vybraným terapeutem. Případně Vás může přijmout nebo dále nasměrovat tento terapeut, se kterým máme dobrou zkušenost (avšak v jiném kontextu). Pokud byste chtěl názor sexuologa, můžete se obrátit například na tohoto lékaře.

Mezitím můžete situaci zkusit řešit tak, že se vyzbrojíte dostupnými údaji, které souvisí s masturbací u porna a možnostmi, jak se tomu vyvarovat a najdete si konkrétní preventivní opatření. Zde bych zmínil např. tento odkaz a toto video zmiňující celou řadu tipů a úvah k zamyšlení. Umíte-li anglicky, můžete hledat i v anglických online zdrojích, viz např. tato svépomocná odborná příručka.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.12.2019

Testy z moči, pervitin

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat zda budu mít čiste testy z moči na pervitin, když jsem cca před 21 dny v průběhu 4dni brala pervitin,celkové množství bylo tak 0,3. Od té doby nic, a snažím se co nejvíce pít. Děkuji za odpověď. Týna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

po takto dlouhé době od poslední konzumace pervitinu je pravděpodobnost pozitivních testů z moči už prakticky nulová, viz naše tabulka Testy na drogy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.12.2019

Pozitivní test při řízení

Dobrý den v pátek 13.12 mne zastaveli na zastavili a dali mi text na drogy text vyšel pozitivní na AMP a BZO látky nevím co to je za látky v životě jsem žádnou drogu nebral tak jsem jel na krev brali mi krev podepsal jsem jim papír o zadržení řidičáku a tet budu čekat prej měsíc na výsledky co nini mám dělat docela ten řidičák procebuji děkuji za rady Roman nagy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Romane,

je určitě dobře, že jste jel na krev, když jste nic neužil. Tento rozbor je spolehlivý a vyvrátí falešnou pozitivitu policejního testu, který je bohužel často takto nepřesný.

Uvedené zkratky označují látky AMP - amfetamin, což je nejčastěji pervitin a BZO jsou benzodiazepiny, což jsou silně návykové léky (například Neurol, Diazepam, Rivotril, Lexaurin). Seznam všech těchto léků najdete tady.

Vrácení řidičáku je často běh na dlouhou trať. Můžete se zkusit telefonicky spojit s konkrétní laboratoří a s daným úřadem, který bude vše dále posuzovat, abyste od nich zjistil, jak rychle postupují, pokud test vyjde negativně. Pro bližší informace můžete také oslovit tuto bezplatnou právní poradnu, která se podobnými případy zabývá.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.12.2019

Zdravotní problémy a marihuana

Dobrý den, mám dotaz ohledně dlouhodobého užívání marihuany. Trávu jsem kouřil cca.20 let bez jakýchkoli zdravotních problémů ba naopak. Nikdy jsem s ní neměl žádný problém krom pár základních příznaků jako paměť a horší mozek apod. Ale to beru jako daň za užívání. Poslední rok jsem začal do cházet k lékaři se zhoršením stavu mého srdíčka. Lékaři jsem tuhle skutečnost z jistých důvodú nezdělil. Uvědomil jsem si že problém s marihuanou je na místě a bez problému jsem přestal hulit. Ani po 20 letech nemám problém s ukončením hulení i přesto, že jsem vykouřil i 5 jointů denně. Jsem pořád dost aktivní i když posledni rok začínám býti dosti ztuhlý, vysoký tlak a aritmie je na místě. Bolí mě klouby a necítím se nejlépe. Za vším si myslím stoji právě ono dlouhodobé užívání. Svému tělu umím naslouchat a proto si uvědomuji že největší podíl na tom má právě ono zmíněné užívání. Přestal jsem teprve pár týdnů hulit a chtěl bych to kvůli svému zdraví už skoncovat pokud to půjde navždy. S abstinenčními příznaky nemám žádný problém , vždy když jsem chtěl tak sem bez problémů vynechal pár dni abych tělu ulevil. Má otázka prosím k Vám je! Vypořádá se tělo s těmito srdečními a jinými fyzickými neduhy samo po nějakém čase nebo je na místě vyhledat nějakou odbornou pomoc. Pořád si myslím a věřím, že pokud přestanu a začnu svému tělu dávat to co opravdu potřebuje a ne ho hltit tím co jsem mu 20 let dával, že se samo zregeneruje a neni třeba chodit po doktorech, brát léky na tlak apod. Nikdy jsem k lékaři moc nechodil protože jsem neměl důvod. Myslím si že jsem s marihuanou prošel kus svého života, dosáhl jsem maximálního vědení o této zázračné bylině, ale bohužel věk mě přibývá a pokud bych rád zdravě žil musím tuto mou průvodkyni životem již opustit i když třeba nerad. Chápu že každý z nás má jiný organismus, ale dá se vůbec popsat za jak dlouho se může tělo zase vrátit po tomhle zpět do normálu a cítit se zas zdravě? Děkuji velice za pochopení a těším se na Vaši odpověď. S pozdravem René René Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den René,

děkujeme za dotaz, ve kterém popisujete svou dlouholetou historii užívání marihuany až do situace, kdy jste se rozhodl s ní skoncovat. Oceňuji, že jak sám říkáte, dokážete naslouchat svému tělu a poté udělat rozhodnutí, které považujete za správné a dobré pro Vaše zdraví.

Kouření marihuany (zvláště pokud jste jointy kouřil i s tabákem) může být jeden z faktorů, které Vámi zmíněné potíže ovlivňují, ale netroufám si odhadovat, jaký bude další vývoj. V této poradně nejsme lékařského vzdělání, a i pro lékaře by zřejmě nebylo reálné takto na dálku určit, do jaké míry souvisí zmíněné zdravotní potíže s užíváním marihuany a tedy, i zda se vše vrátí do normálu při abstinenci.

Přesto se domnívám, že jste udělal dobré rozhodnutí a rád bych Vás podpořil v tom, ať své tělo a co se s ním v průběhu abstinence děje, dále pozorujete. Pokud by nedocházelo k zlepšení, bude asi opravdu namístě vyhledat odbornou pomoc, která Vám bude pokud možno co nejvíce vyhovovat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
12.12.2019

Vyšetření, pervitin

Dobry den měl bych jit na odběry krve kvuli tlaku, ale užil jsem pervitin pred pár dny chci se zeptat zda se jim to tam ukaže nebo ne?Nebo by museli byt testy primo na drogy? Mira Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na obdobné dotazy odpovídáme často, příště prosím zkuste využít náš fulltextový vyhledávač.

Co se týče Vašeho dotazu, k toxikologickým testům na drogy v rámci obdobných vyšetření standardně nedochází, riziko, že poznají konzumaci pervitinu, je proto minimální.

Pervitin však negativně ovlivňuje srdce a oběhovou soustavu a má vliv na krevní tlak a jeho hodnoty. Pokud byste jej měl např. dlouhodobě velmi vysoký či kolísavý je možné, že by se Vás mohli doptávat i na případné užívání psychoaktivních látek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.12.2019

Šňupací tabák, bolesti

Šňupací tabák Dobrý den, občas mě po užití šňupacího tabáku hrozně bolí bříško. Jak je to možné? Stává se to ještě někomu? Díky Triceratops Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Při užívání šňupacího tabáku se podobně jako při kouření cigaret do těla dostává nikotin. Ten ve vysokých dávkách může způsobit předávkování projevující se právě bolestmi břicha, dále celkovou nevolností, zvracením, bušením srdce, průjmem, závratí a bolestmi na hrudi. V extrémních dávkách může nikotin také ochromit dýchání.

Pro detailnější odpověď doporučuji případně přímo oslovit některou z online lékařských poraden (např. tuto), kde je k dispozici lékař.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 7000zobrazit stránku: