Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz dojezd :

zobrazeno: 26-50 z 269zobrazit stránku:

14.8.2018

Panadol a pervitin

Dobry den, kdyz me na dojezdech po pervitinu boli hlava, muzu si dat Panadol nebo se tyto latky nesmi michat? Dekuji za odpoved.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. V poradně nejsme přímo lékaři, detailnější informace byste proto mohla dostat spíše ZDE. Za nás Vám alespoň obecněji mohu napsat, že by se tyto dvě látky užívat zároveň spíše neměly (samozřejmě záleží na mnoha faktorech, typu síla a frekvence užívání peritinu, dávkování Panadolu atd.), jelikož jsou hepatotoxické (nadměrně zatěžují játra).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.7.2018

Pervitin, Lexaurin

Dobrý den užívám.pervitin.docela.často kouřením i šnupanim ale nějak extra se to na mě neprojevuje vždy vím co dělám ani zornicky nemám rozšířené jen mám energii a problem s usnutím chci se zeptat když užiju pervitin a za dvě hodiny si vemu dva lexauriny trojky stane se něco?už sem.to tak udělal a neměl jsem žádný dojezd ale.radči.se ptám děkuji za odpověď

Dreams Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Co se týče Vaší otázky, každé tělo na psychoaktivní látky reaguje specificky a všechny dopady nejdou dobře předvídat, zvláště pokud dochází k jejich kombinaci.

U Lexaurinu spadajícího do skupiny silně návykových léků označovaných jako benzodiazepiny hrozí především riziko tzv. zkřížené závislosti, což může znamenat, že se časem neobejdete nejen bez metamfetaminu, ale také Lexaurinu (na který se velmi rychle vytváří fyzický návyk). Obecně pak samozřejmě existuje nebezpečí, že při pravidelnějším užívání dáte ještě více zabrat Vašemu tělu a nervové soustavě, což se posléze může projevit značnou psychickou nerovnováhou. Vysazení Lexaurinu po pravidelném braní zároveň mohou provázet silné abstinenční příznaky, spojené s křečovými stavy podobnými epilepsii. Nutno také dodat, že 2 Lexauriny už představují přece jen vyšší dávkování. A je otázkou, jakou psychickou a somatickou odezvu by mohly nastartovat po dvou hodinách po užití pervitinu (jde o látku se zcela opačným účinkem, která by sice měla utlumit zrychlenost a agitovanost po pervitinu, na druhou stranu by pro tělo a např. srdce, oběhovou soustavu a játra mohly představovat další nápor).

Na závěr už jen krátká úvaha. Píšete, že máte dojem, že se na Vás pravidelné braní pervitinu příliš neprojevuje. Vzhledem k mým letitým zkušenostem s lidmi (a jejich příběhy), kteří se s danou látkou pozvolna dostaly do problémů, mám potřebu Vám napsat, abyste na sebe zkusil dávat větší pozor. Nepociťování dopadů užívání metamfetaminů častokrát nebývá žádným plusem, ale potenciální pastí, z které nemusí být snadné se vymanit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.7.2018

Pervitin bez dojezdů, ostrý zrak

Zdravim...mam par otazek. Nekolikrat jsem behem poslednich 3 mesicu uzil pervitin snupanim. Vzdycky tak odhadem 150mg a treba i vicekrat za den. Jak je mozne, ze jsem nikdy nemel dojezd? Napr. Snupnul jsem v 8 rano a zhruba v 16.00 odpoledne prestal pusobit ale ja se citil uplne normalne. Jaktoze mi nedela problem jist, pit, normalne fungovat? Mohl jsem na tom i trenovat v posilovne ale hlavne nemam zadny problem usnout. A jeste bych rad vedel cim to, ze po poziti mam naprosto uzasny zrak? Krasne syte barvy, maximalni ostrost na blizko i dalku? Je to jako kdyz vymenite starou tv za plasmovku. Budu vdecny za odpovedi ☺

Vercetti Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Hypotéz, proč necítíte dojezd, je více. Dojezdy například necítí lidé, kteří užívají krátkou dobu, jejichž organismus ještě není tolik vyčerpaný. Dojezdy také zmírňuje dostatečný rozestup mezi užitími a ponechání prostoru pro odpočinek a "rekonvalescenci" či užívání menšího množství. Vliv má také celkový zdravotní stav a kondice, genetické predispozice a odolnost, schopnost organismu odbourávat škodliviny, kvalita pervitinu nebo naopak to, že se o pervitin nejedná nebo ho výsledná směs obsahuje málo. Dojezdy naopak zhoršuje, pokud člověk bere víc dní v kuse a neodpočívá, nejí, nespí, zvyšuje dávky atd. Čím je to způsobené konkrétně u Vás, či zda se jedná o kombinaci faktorů, není možné s jistotou napsat.

Co se týče ostrosti vidění, pak je to celkem logické, protože se jedná o budivou látku, která má vliv i na smysly. Zrak se tedy může po dobu intoxikace subjektivně jevit jako ostřejší.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.5.2018

Pervitin a dva světy

Zdravím :) Přicházím sem s dotazem, na který už nějakou dobu hledám odpověď ale zatím pro mě nebylo nic natolik uspokojiveho a proto jsem se rozhodla kontaktovat vás já sama. Jsem občasnou uživatelkou pervitinu. Je mi 19 let a svoji první čáru jsem měla v 16. Ovšem v té době jsem na to doplatila opravdu špatným a nepříjemným dojezdem a tak jsem si řekla, že tohle už v životě znovu nikdy nechci. No samozřejmě, nikdy neříkejte nikdy. Uběhlo 2,5 roku a já se k pervitinu dostala znovu. Tentokrat se dojezd dal vydržet a tak proč si zase někdy nedát. Z mého někdy se ale staly pravidelné víkendy, pátek i sobota v kuse a neděle jen málokdy. Našla jsem si svou partu už závislých lidí a víc se mezi tuto skupinu lidi dostala. Přes týden pervitin neužívám, pokud ovšem není nějaké volno, a to z důvodu toho, že jezdím do školy. Pokaždé už se hrozně těším až přijde ten víkend a já si zase budu moct dát se svými přáteli a bude mi fajn. Kolikrát mám něco u sebe i v týdnu a i přes velká nutkání a chutě si dat, to radši nechám na víkend. Většinou v pátek se moc nešetřim a dávám si větší dávky, pervitin užívám formou šňupání, v sobotu už dávku snížim a v neděli už se zotavuji nebo si dam jen jednu čáru. Ovšem poslední dobou mi ale přijde, že užívání pervitinu šňupáním mi už moc nestačí a nedělá to se mnou to co dříve. A tak jsem si řekla, že čeho je moc, toho je moc. Rozum mi furt slouží a už mi začíná vadit, že jdu po ulici s někým normálním nebo například s mamkou a přes silnici na vás řve jeden feťák za druhým, jestli nevíte kde sehnat, nemáte doplatit na gram apod.. Cítím se trapně, když se za bílého dne ke mně tihle lidí hlásí.. Co si o mně pak ostatní musí myslet. A nejhorší na tom je, že váš bývalý přítel je jeden z “nejprovařenějších” lidí tady, takže vás znají opravdu všichni. Ovšem jakmile se venku setmí, tak se najednou těším, až přesně za těmito lidmi přijdu a začne zase všechno to, na co celý týden čekám. Až mi zase bude fajn a budu mezi “svýma”. Samozřejmě nic nejde tajit věčně a tak už se mezi lidmi tahle moje špatná stránka proflákla a proto jsem se rozhodla říct tomuhle životu konec. Jenže.. lehce se říká, než koná. Zjistila jsem, že mám slabou vůli a jakmile mám možnost, nedokážu říct ne a všechno začíná zase odznova. Za těch půl roku, co si o víkendech dam, jsem neměla možná jeden víkend. Ani špatné a bolestivé dojezdy v křečích mě od toho neodradili. A proto se obracím na vás. Myslíte, že tyhle moje úlety už jsou známky závislosti nebo potřeby té drogy? Když mám takhle slabou vůli, vlastně skoro žádnou.. Sama se od těch lidi nedokážu odtrhnout protože se s nimi v těchto chvílích cítím nejlíp a nějakým způsobem mi i přirostli k srdci,rozumí mi,ikdyž za bílého dne s nimi nechci mít nic společného. Ve škole prospívám stále dobře, zrovna končím střední. Doma jeden čas bylo ze strany rodičů podezření, ale pokaždé jsem to zakecala a pak už jsem dokázala na sobě nedávat nic znát. Naučila jsem se ovládat špatné nálady na dojezdu a naučila se i jist a normálně konverzovat. Ze stránky vizuálního vzhledu se také nic nemění, váha je stejná a v obličeji nejsou žádné známky užívání drog. Nejhorší ale pro mě je vědomi toho, že vím co se svým tělem dělám, že zklamu svoje nejbližší, MÁMU a že všechno začíná “jen tím” - dávám si jen o víkendu a mám to pod kontrolou. Bohužel moje slabá vůle a druhé já co si rádo užívá, to pod kontrolou nemá. Sama to nezvládnu. Myslíte, že bych měla vyhledat odbornou pomoc? Děkuji za Váš čas a odpověď.

Liz Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Liz,

děkujeme za oslovení naší poradny a za dotazy. Na úvod dovolte krátké shrnutí. Píšete o dialogu svých "dvou já", kdy se temnější, toužící po rychlém uspokojení metaforicky řečeno probouzí se setměním (a o víkendech s pervitinem) a zasahuje stále víc to původní, spojené s trochu jiným světem a hodnotami (zdravý rozum, nelhaní sobě ani rodině atd.). Chápu-li vše správně, vzniká určitý nesoulad ve Vašem myšlení a prožívání a Vy odvážně a zřejmě i sebezáchovně uvažujete, co teď s ním. Od nás byste ráda věděla konkrétní názor na to, jestli jsou metamfetaminové "úlety" již znakem závislosti a zdali je na čase vyhledat odbornou pomoc.

Mám-li se vyjádřit k Vaší první otázce, první, co mi přicházelo na mysl (po opakovaném čtení Vašeho mailu), byla představa chůze po velmi tenkém ledě, v přímém propojení s obavami o Vás. Asi nedokážu takto na dálku jednoznačně určit, jak jste na tom se závislostí, můžu Vám ale sdělit, že ve chvíli, kdy se k pervitinu opakovaně dostáváte, hodně se těšíte na víkendy s ním a známými, kteří aktivně užívají, vnímáte chutě (odborně tzv. bažení) a Váš život se stále více tříští na pomyslné dvě reality, je na čase si ještě více ujasnit priority a Váš další životní směr. Jako základní past obdobných situací pochopitelně vidím v postupném a častokrát velmi nenápadném vzdalování se od původního "normálního" světa a ještě větší včlenění se do dané subkultury, která má potenciál být záhy s Vaší původní osobností ještě více v rozporu.

S tím, co jsem napsal výše, souvisí i moje druhá odpověď. Myslím si, že by hlavně mohlo být fajn o všem nadále mluvit, vše řešit a poté se za sebe rozhodnout (ovšem nikoliv ve stavech pod vlivem). To znamená nebýt na to nadále sama a dovolit si co možná nejvíc podpory.

Vzhledem k tomu, že popisujete slabou vůli (ta je na druhou stranu při okouzlení pervitinem a jeho subkulturou typická) a neúspěšný pokus s ním přestat, bych Vám již spíše doporučil, abyste vše pravidelněji diskutovala s odborníkem (psychologem/terapeutem, viz Mapa pomoci) z oblasti adiktologie, který je nestranný, a s kterým můžete pracovat na zásadních tématech, které jste zde nastínila. Pokud by pro Vás něco takového prozatím nepřicházelo v úvahu, tak lze zkusit mluvit také s blízkými, v které máte důvěru a kteří neberou. Na závěr ještě přidávám několik základních rad (01, 02, 03) pro případnou inspiraci do budoucna.

Držíme Vám palce. Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.4.2018

Návrat k pervitinu

Zdravím a předem děkuji za jakoukoliv pomoc. Je mi 27 let, v práci jsem na vyšším postu a různé existenční, vztahové a pracovní problémy (stres jako takový) mě přivedli zpátky k pervitinu. Předtím jsem bral s přestávkami 7 let, 5 a půlroku jsem byl čistej. Před tři dny jsem si ale vzal (dle mě) hodně přehnanou dávku, asi 8-9 "čár" a přibližně čtyřikrát jsem to kouřil z plechu. Nespal jsem dva dny, teď mi slábnou dojezdy. Zkušenost z abstinence už mám, i když značně zastaralou. Uvědomuji si, že takhle nelze žít a nechci stratit svůj sociální status, ani svou lidskost, kvůli pitomosti, jakou jsou drogy. Proto Vás žádám o dlohodobější radu, jak mám se svými depresi naložit a jak je řešit. Chvíli jsem kouřil hašiš, ale mám pocot, že mé deprese jen zhoršoval, i když fyzické účinky pervitinu naopak tlumil. Přemýšlel jsem o hospitalizaci, jelikož jsem dobu abstinence výrazně narušil hned prvním "tripem" (profetovaných pět dní, pak nárazově obrovské dávky). Nevím si rady a nechci zkončit s prací, ale ani jako troska, která dokáže jen "fičet". Prosím proto o konkrétnou radu, co se týče současných stavú, i dlouhodobý řešení. O vztah už jsem přišel definitivně,chcípnout ale nechci. Děkuji Vám, že se o nás slabší staráte. S pozdravem Alex

Alex Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš dotaz a důvěru. Je dobře, že si pro sebe hledáte pomoc, když cítíte, že se Vám současný stav začíná vymykat z rukou. Stejně tak může být důležité, že již máte zkušenost s abstinencí a že si uvědomujete i věci, co jsou pro Vás podstatné. Tedy nepřijít o práci, o svůj sociální status a o budoucnost, že nechcete skončit jako troska a jen fičet. Tohle nastavení mi přijde pro další kroky jako zásadní.

Nyní máte před sebou různé možnosti. Jako první většinou lidé zkouší přestat vlastními silami (viz např. svépomocné příručky a publikace). K tomu je dobré mít oporu, ať už mezi blízkými nebo mezi pomáhajícícmi profesionály (například v podobě terapie). V Kladně bohužel mnoho služeb není, je zde Centrum drogové prevence a krizové pomoci, které nabízí ambulantní poradenství pro osoby ohrožené závislostí (Kročehlavská 49), převážně se ale věnují mládeži. Jinak se nabízí dojíždění do Prahy, například v Sananimu funguje adiktologická ambulance, kde byste mohl řešit téma depresí i přestávání.

Pokud by to vlastními silami nešlo, tak v Praze existuje ambulantní léčba na 4 měsíce, výhodou je, že máte volné víkendy a můžete bydlet i nadále ve svém prostředí a do léčby dojíždět. Další variantou je klasická hospitalizace, ať už krátkodobá v některé z psychiatrických léčeben (obvykle na 3 měsíce), nebo delší v terapeutické komunitě. Ty můžete hledat například na Mapě pomoci nebo se informovat telefonicky či osobně v některé pražské drogové službě, kde Vás mohou dále nasměrovat, podle Vašich potřeb. Ještě mě napadá, že nově teď v Červeném dvoře funguje program 3D (detox spojený s léčbou a terapí, kde si dobu a formu modeluje sám klient, což většinou vyhovuje právě pracujícím), jsou tam však dlouhé čekací doby (3 - 4 měsíce, ale někdy se zadaří rychleji).

Držíme palce!

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.4.2018

Jak na to přijít?

Dobry den,mam hodne velkou jobovku a potrebuju poradit..k veci:Pritel bral 2roky pervitin,snupanim.Jsme spolu pul roku a mam podezreni jestli zase zacal nebo ne,ale problem je to,ze ma spatnou stitnou zlazu,leky na to spise nebere nez bere,takze to jde na nem tezko poznat.Rano chodi jako muza,staci mu dat si energetak nebo pivo a je jako vymeneny.Nechodi nijak vykroucene.Zeptam se vas muze marihuana utlumit najezd pervitinu?Je kolikrat nervni,poti se a z toho uplne v klidu.Cetla jsem ze lidi se spatnou stitnou zlazou jsou kolikrat prirovnavany k narkomanum jelikoz to ma stejne priznaky..Testy na pervitin v moci ma pokazde negativni.Jak jinak na to prijit?Testu se jde kdykoliv podrobit,samozrejme si stoji za tim ze pervitin nebere.Predem dekuji za odpoved.

AKCARKA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš email. Půjdu rovnou k první otázce, zda-li by mohla marihuana utlumit nájezd pervitinu. Potíž je v tom, že podobné mixy (viz pervitin a následně marihuana) se mohou projevovat u každého odlišně. Vše je tedy velmi individuální dle citlivosti nervové soustavy a dalších faktorů. Na druhou stranu ovšem mohu napsat, že je možné, aby marihuana po pervitinovém tahu uživatele uvolnila a zpomalila.

Rozumím tomu, že zjištění, zdali partner není uživatelem pervitinu může být důležité a legitimní. Co vnímám jako zásadní, je především otázka důvěry mezi vámi a zde se obávám, že testy mohou mít i zcela opačný efekt, ve smyslu jejího pozvolného narušování, viz tento text našich kolegů. Zároveň pak je třeba dodat, že orientační drogové testy někdy nemusí být 100% spolehlivé. Přesné jsou jen ty laboratorní toxikologické, případně toxikologická analýza vlasů, která detekuje případné užívání psychoaktivních látek i několik měsíců zpětně. Ačkoli opakované orientační testování s negativním výsledkem a trvající ochota nechat se testovat i nadále působí tak, že Váš partner nemá obavy, že by test mohl vyjít pozitivní.

U Vaší otázky "jak na to přijít" je přece jen každá rada drahá, obzvláště pokud má přítel potíže se štítnou žlázou, jejichž projevy mohou být v lecčems opravdu podobné, jako užití psychoaktivní látky (a např. takzvaný dojezd), viz tyto informace. Osobně mám trochu obavy, že se dále nedostanete bez snahy o otevřený, upřímený a konstruktivní rozhovor a v neposlední řadě i bez poctivého odpovězení si na otázku, jak se stalo, že příteli nevěříte, zda-li zasahuje tato nedůvěra i mimo oblast podezření na braní pervitinu, co potřebujete u sebe (a u něj) začít měnit, aby ve vztahu důvěra byla atd.

Na závěr mne napadá, že vše můžete detailněji probrat i přímo s našimi kolegy z Terapeutického centra, třeba v rozhovoru s nimi najdete jasnější odpověď na Vaše dotazy.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2018

Nepříjemný stav po kokainu

Dobrý den, prosím o co nejrychlejší odpověď. Dříve sem nikdy žádné drogy nebral. Tak pred půl rokem sem poprve okusil jednu lajnu kokainu. Bylo mi fajn zostřene vnímání a žádný nezadouci ucinek ci dojezd. Pote sem vyzkousel kokain jeste kednou se svoji přítelkyní asi 3 měsíce po, každý jednu lajnu a zase bez problémů, pokaždé s alkoholem. Ve čtvrtek coz je odstup dalsich 3 měsíců jsme měli s kolegy velky vecirek kdy ve od 12 v noci do 7 hodin do rana jsem pil velke množství alkoholu a za tuto dobu asi každou hodinu jsem si dal jednu tenkou lajnu kokainu, bohužel pokaždé od jiného z kolegů. Vse bylo v pořádku kazdopadne sem málo pil vody a skoro nejedl a usnul jsem az kolem 13hodiny jen asi na 2 hodinky. Přičemž party měla pokračovat. Po probuzení jsem mel klasické příznaky kocoviny z alkoholu bolest hlavy unava lehka nevolnost. Vypil sem do hodinky asi litr coca coly, poté mi kolega nabídl lajnu pry ze me z toho dostane a budu moct pařit dál, byla větší nez ty předchozí, po snupnuti sem se prvních 5 minut cítil skvěle, pak sem ale začal zvracet, vlastne jen coca colu, začal tres a velke bušení srdce. Jsem trochu hypochondr takže okamžitě jsem začal stresovat, ze sem to prehnal(coz asi urcite ano) snažil sem se do sebe dostat cukry colu a vodu. Bušení,tlak na hrudi nepřestavaly pricemz jsem po chvilce vyzvracel co jsem pozrel. Po 10 minutách jsem do sebe konecne dostal vodu a sladkou tyčinku, pak mirindu. Alkohol uz sem nepozil. Rychle a silne bušení srdce stridalo intenzitu, chvili klid chvili znovu. Lehký třes rukou a lehká nevolnost. Postupne od 5 do 10 hodiny večerní jsem do sebe dostal nejake jidlo asi 3 litry vody a postupně se začala snizovat intenzita bušení srdce lehka bolest na hrudi a.pocity chladu a horka na hrudi. Stale se snažím pit hodne vody ale nemohu usnout, částečně kvuli stridajicimu buseni srdce a částečně z velkého strachu, jestli moje hloupost může mít nějaké fatální následky jako infarkt, mrtvice a podobně. Vážím 90 kilo a často sportuji. Popřípadě jak tento stav zvládnout nebo raději navštívit doktora ? A jak mluvit s doktory ? Mohu přiznat ze sem pozil kokain, nemohou me nahlasit policii ? Diky moc předem za odpověď. Janek

Janek Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Janku,

děkujeme za dotaz. Chápu závažnost Vaší situace, bohužel v možnostech naší poradny není odpovídat tak rychle, jak byste zřejmě potřeboval (standardně odpovídáme do 7 pracovních dnů viz pravidla). Proto doufám, že ve chvíli, kdy čtete odpověd, už obtíže ustaly a vše se vrátilo do normálu. Pokud ne, tak by bylo opravdu vhodné navštívit Vašeho lékaře a situaci s ním konzultovat. Lékař je vázán mlčenlivostí a v tomto případě by neměl nic nikam hlásit ani oznamovat. Proto, pokud je Váš zdravotní stav opravdu nepříjemný, považuji za bezpečnější s ním o tom, co se stalo, raději mluvit otevřeně.

To k čemu došlo mohlo být předávkování kokainem, případně jinou látkou nebo přetížení organismu a následná panika. Kombinování alkoholu s kokainem představuje pro organismus samo o sobě vysokou zátež. Navíc kokain často obsahuje různé příměsy (kofein, amfetamin, pervitin aj.) a zvláště, při užití od více osob a kombinování kokainu, se ještě více zvyšuje riziko, že se do těla dostanou další potenciálně nebezpečné látky, viz tento náš text týkající se harm reduction (snižování rizik) v dané oblasti.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.3.2018

MDMA a infekce

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mohou mít různé aktuální záněty či infekce v těle vliv na působení MDMA či jestli to může přinést nějaké zdravotní riziko? Konkrétně např. zánět v ústní dutině způsobený zubním kazem. Moc děkuji za odpověď!

Honza K. Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Honzo,

díky za dotaz. Vždy, když je tělo oslabené nějakým zánětem nebo infekcí, je užití MDMA pro organismus další zátěží, se kterou se musí vyrovnávat. MDMA výrazně ovlivňuje některé tělesné pochody a zatěžuje různé orgány, proto dává smysl snažit se tělo šetřit, když už se člověk rozhodne psychoaktivní látku užít. Pro zánět v ústní dutině to určitě platí také, i ten může mít těžší průběh a komplikace.

Co se týče samotného působení MDMA, tak vzhledem ke svým účinkům může přinést jen zdánlivou úlevu. Ovšem pouze proto, že patří mezi stimulační látky, které fungují budivě, potlačují únavu a zvyšují výkonnost. Užití v době nemoci se tedy neslučuje s klidovým režimem, který tělo potřebuje. Zkrátka infekce se může zhoršit a případný dojezd se může ještě více znepříjemnit.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.2.2018

Co za tím může být?

Dobrý den, chěl bych se zeptat na extázi. Před půl rokem jsem koupil pět stejných produktů od kamaráda. Poprvé když jsem polkl v klubu, vše bylo přesně jak se říká a píše, stavy euforie, klepání rukou, čelisti, potřeba mluvit a tančit, zvětšené zorničky. Jen tam byl háček, že když stav najížděl, jednou sem zvracel, stav na chvíli zmizel a pak zase nabíhal od začátku až už bylo vše pořádku. Dojezd byl horší, jelikož jsem polkl v 23.00 (žádný alkohol ani jiné látky) a v 7:00 jsem byl vzhůru, neměl sem chut k jídlu apod. Kolem poledne jsem usnul. Po 2 měsících jsem polkl stejnou tabletu, ale jakoby mi látka vůbec nepronikla do hlavy, tělo se hýbalo, (opět sem na začátku zvracel) ale jakobych necítil psychicky žádný účinek, byl sem prostě bez nálady a modlil se at to skončí. po dalším měsíci jsem polkl zase a úplně stejný průběh. Tak sem si řekl, že jsou to třeba šmejdy a koupil od někoho jiného, ale zase stejný průběh, spíše špatná nálada (ne deprese) zvracení při náběhu, tělo tancující, ale jakoby by mi do hlavy žádná látka nepronikla. Vrtá mi hlavou, co za tím může být. Pitný režim dodržuji, nepožívám jiné drogy ani alkohol a když sem jednu dal kamarádovi normálně působila. Děkuji. Pro bezpečnost nebudu zveřejnovat jméno, omlouvám se.

Goudik Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny. Ohledně neúčinkování MDMA se musím přiznat, že nějakou spolehlivou hypotézu k dispozici nemám. Souhlasím s Vámi, že takový průběh není úplně obvyklý (navíc po delší době od užití a při dodržování zásad bezpečnějšího užití), přesto se pokusím shrnout, co by mohlo hrát roli. A dá se vycházet z toho, že poprvé u Vás užití mělo standardní průběh.

Se standardním vysvětlením, které obvykle souvisí s pochybnou kvalitou užité látky/čistotou MDMA, mírou dávkování atp. si zde zřejmě nevystačíme. Co se týče tolerance, domnívám se, že její vytvoření je méně pravděpodobné, pokud jste dodržel delší odstup mezi užitími. Přesto 1 měsíc je na hraně, často se doporučuje až 6 týdnů, každý organismus totiž funguje trochu jinak.

Hypoteticky by snad mohlo jít o nespecifickou psychosomatickou reakci (a do jisté míry obrannou reakci organismu) vůči dané látce. Na druhou stranu zvracení je poměrně běžný vedlejší účinek užití extáze, navíc píšete, že tělo se hýbalo a tančil jste, takže se zdá, že i účinky na tělo byly standardní. S psychikou to může být složitější, ovlivňuje ji totiž celá řada věcí. U drog (nejčastěji u halucinogenů, ale u extáze rozhodně také) se často mluví ještě o tzv. setu a settingu. To znamená, že pro účinek na psychiku bývá zásadní, v jakém je člověk stavu, třeba i s jakou náladou, očekáváním a pocity ("set") a v jakém prostředí či s jakými lidmi k tomu dojde ("setting") se chystá užít psychoaktivní látku. A může to mít i ten následek, že místo očekávané euforie je člověk spíše bez nálady.

Každopádně vzhledem k zmíněnému účinku ("modlil jsem se ať to skončí") a změněné neurobiologické odezvě by také dávalo smysl nadále raději neriskovat a dané látce se vyhnout.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.1.2018

Kokain, dojezd

Dobrý den, v pátek jsem byl s kamarády na mejdanu a dal si několik čar kokainu, ale bylo to od různých lidí, takže je možné, že některé ani kokain nebyly a jednalo se o perník. Každopádně jsem měl ještě dost panáků a moc sem nepil vodu. Šel sem si lehnout v sobotu okolo 11 a spal asi dve hodiny. Poté jsem usnul znovu v sest na dve hodiny a pak už to moc nešlo. Bušilo mi srdce a nebylo mi dobře. Myslím,že jsem měl i silnou depresi. Na dnešek už jsem nějakých osm hodin spal. Je to lepší, ale pořád se mi dost motá hlava. Nevíte, co bych měl udělat? Mám prostě vydržet a čekat než to odejde? NIkdy jsem s tím před tím takovou zkušenost neměl. Díky za odpověď

Tomáš Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tomáši,

děkujeme za Váš dotaz. Z toho co popisujete jste užil větší množství kokainu (možná i pervitinu či dalších substancí, které mohly být do kokainu přimíchány) a alkoholu a dal tak svému tělu docela zabrat. Bušení srdce, problémy se spánkem i depresivní nálady jsou jedním z doprovodných znaků při užití stimulantů a následného dojezdu. Za normálních okolností trvá regenerace i několik dní a můžete jí trochu pomoci několika způsoby. Doporučuje se zvýšený pitný režim, který napomáhá vyplavování zbytků drog a jejich metabolitů z těla. Dále doplnění vitamínů a minerálů, které tělo při užívání stimulantů rychle ztrácí, pomocí ovocných šťáv případně multivitamínových potravinových doplňků, vydatný spánek a zdravé jídlo. K návratu psychické pohody můžete pomoci nějakou oblíbenou činností.

Pokud by však nepříjemné pocity včetně motání hlavy neodezněly a i cca po týdnu byste se cítil stejně nebo pokud by se potíže prohlubovaly, bylo by na místě navštívit lékaře, aby Vás ujistil, zda se nejedná o hlubší problém. K hladší a kratší regeneraci po užití psychoaktivních látek lze napomoct už během samotného užívání pomocí dodržení zásad bezpečnějšího užívání.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
28.1.2018

Extáze a nevolnost. Dojezd?

Dobrý den, kamaradka si davala z patku na sobotu extazi philipp plein a jeste dneska ji je spatne od zaludku, zandavala po 2.a mela ctvrtku, je mozne ze ma furt dojezd? Dekuji

Pvl Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je moc fajn, že máte o kamarádku starost a napsala jste nám. Nejspíš k Vám ale tato odpověď přijde později, než jste potřebovala, obratem to není bohužel možné. Pokud řešíte podobně akutní otázku, je lepší využít telefonický kontakt s některou službou (zdravotníci, linka bezpečí nebo některá z drogových služeb viz tato mapa).

Jestli kamarádce bylo špatně v neděli po užití extáze z pátku na sobotu, určitě se to dá ještě považovat za dojezd. Někdy člověku může být už tou dobou dobře, ale různé okolnosti můžou způsobit i nepříjemný dojezd. Třeba pokud nebyla úplně fit, pokud nedodržela ideální životosprávu (tekutiny, jídlo, podpůrné vitamíny, spánek a podobně), pokud se jednalo o kombinaci třeba s alkoholem, marihuanou nebo jinými látkami nebo pokud vše proběhlo za nepříjemných okolností, kdy jí třeba nebylo dobře psychicky.

Každopádně kdyby vše trvalo ještě teď, když si odpověď přečtete, už to stojí za návštěvu lékaře, může se jednat i o jiné potíže.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
27.1.2018

Pervitin, regenerace, terapeutický potenciál

Dobrý den, nejprve chci vyjádřit velký dík za Vaši poradnu. Cítím z Vás porozumění lidem, které drogy z jakéhokoliv důvodu lákají. Tento přístup přibližuje a léčí. Děkuji. // Nyní otázka: nedávno jsem ochutnala malou dávku pervitinu a líbilo se mi to. Ten stav mi vyhovoval. V něčem mi připomínal MDMA (hlavně chutí komunikovat, snížením strachů a větší důvěře k životu). Hodně mě to překvapilo, dle mého názoru má pervitin možný terapeutický potenciál, ale na rozdíl od houbiček či právě MDMA jsem o tomto potenciálu nikdy neslyšela. Ráda bych si dávala pervitin častěji, ale chci být hodná ke svému tělu - to především. Jak často je "bezpečné" si pervitin dát, aniž by mi to najíždělo do závislostí, stihů, apod.? Vím, že u MDMA je to jednou za 3 měsíce, jak je to tedy u pervitinu? Ovlivňuje četnost užití to i konzumace jiných drog? Děkuji za odpověď.

Královna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a za slova chvály k naší poradně.

Ptáte se na to, jak časté užívání pervitinu je bezpečné. Oceňuji, že se snažíte o zodpovědný přístup a o to být "hodná ke svému tělu". Je fajn, že si uvědomujete, že i při jednorázovém užití malého množství může dojít k nežádoucím stavům či komplikacím. Z hlediska přístupu harm reduction (snížení rizik) je v daném kontextu zmiňován odstup mezi jednotlivými užitími pervitinu a to podobný jako u MDMA (to znemená cca tři měsíce), což je zhruba doba, která je potřebná k regeneraci organismu (včetně centrální nervové soustavy). Píšete, že Vám pervitin v něčem připomínal MDMA. Souhlasím, že v něčem jsou si obě látky podobné, přesto jsou mezi nimi i rozdíly, a to zcela zásadní (konkrétně např. pohledem vedlejších účinků na organismus či závislostního potenciálu). Nedávno jsme se tomu detailněji věnovali v TOMTO dotazu. Užívání pervitinu v kombinaci s dalšími drogami pak může být potenciálně ještě více rizikové a zvýšit negativní dopad na tělo i psychiku včetně horšího či delšího dojezdu a pomalejšího návratu "do reality". Proto se při konzumaci psychoaktivních látek doporučuje substance mezi sebou alespoň nemíchat a snažit se dodržovat zásady bezpečnějšího užívání.

Co se týče Vaší další otázky a to na terapeutický potenciál pervitinu, nemám informace o jeho využití v medicíně či zdravotnictví v České republice. V USA však existují léky na bázi metamfetaminu, které se používají zejména k léčbě ADHD. Na internetu jsou také přístupné příspěvky v uživatelských fórech (například ZDE a ZDE), kde lidé popisují svou vlastní zkušenost na tomto poli, tyto zkušenosti však mohou být velmi individuální. Terapeutickým využitím některých psychoaktivních látek (spíše ale psychedelik a MDMA) se v ČR zabývá Česká psychedelická společnost, která by snad mohla mít k tomuto tématu ještě více informací.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
11.1.2018

Jak zmírnit dojezdy?

Dobrý den, abych začla od začátku, je to asi půl roku co občas beru pervitin. Nikdy jsem si ho nekupovala, vzdycky jsem si dala když mi někdo nabídl, treba jednou nebo dvakrát za měsíc. Dala jsem si celkem malou čáru a to mi stačilo, dala jsem si jí treba v 10 večer a ráno šla spát. Jenže tenhle měsíc už mám asi po třetí a dávky zvyšuju. Před 4 dnema jsem si dala za noc čtyři čáry a lítala venku, kolem 6 ráno jsem si šla s přítelem lehnout a začli mi asi dojezdy. Lehla jsem si a začlo se mi blbě dýchat, musela jsem si sesnou, rozbušilo se mi srdce a nemohla popadnout dech. Odpoledne jsem byla uz tak unavena a bylo mi tak zle že jsem nak usla a dalsi den to bylo uz dobry. Dnes jsem Si dala znova čáru a doufám že jenom jednu, ale bojim se že nebudu zase moc dýchat až nastanou dojezdy. Nevíte čím by to mohlo být a jak zmírnit me dojezdy? Mám je opravdu šílené, v ten den jsem myslela že umřu. Dekuji

Mell20 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

na úvod bych Vám chtěla napsat, že mám o Vás poměrně velké obavy. Ve svém dotazu píšete, že jste zažila šílené dojezdy, kdy jste si myslela, že umřete a za tři dny na to jste si dala znovu. Mezitím se ani tělo ani mozek (z neurochemického hlediska) nemohly stihnout vrátit do normálu.

Zároveň bušení srdce a problémy s dechem nepatří mezi běžné stavy na dojezdu (častější je vyčerpání, emoční nestabilita, sebelítost, podrážděnost, bolest hlavy a další). Bušení srdce patří spíše k intoxikaci, ale vše je velmi individuální. Popisovaný stav mohl být reakcí organismu na extrémní zátěž a výdej energie, stejně jako mohl souviset s psychickým stavem nebo psychosomatickou reakcí - mohlo se jednat o nějakou formu panické ataky nebo záchvatu úzkosti. V obdobných případech často tímto způsobem tělo vysílá signál, že je daná osoba s pervitinem zcela za hranou, a že by takto dál neměla riskovat. Kdyby se tento stav opakoval nebo zhoršoval, je určitě bezpečnější navštívit lékaře.

Zmírnit dojezdy můžete zkusit snížením dávky, frekvence užití, dodržováním dostatečných odstupů mezi jednotlivými užitími spojenou s péčí o sebe (dostatek spánku, jídla, tekutin, psychického i fyzického odpočinku atd.).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.1.2018

Coaxil vs. pervitin, extáze

Dobrý den chtěla bych se zeptat na dotaz ohledně coaxilu a extáze či pervitinu. Beru to na derealizaci a záchvaty uzkosti, mohlo by se něco vaznejsiho stát kdybych zkombinovala coaxil a extázi? Dekuju moc.

Kristyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Kristýno,

lék Coaxil s účinnou látkou tianeptin patří mezi novější antidepresiva s odlišným principem působení, než u antidepresiv dřívějších generací. Zároveň má tento lék mezi antidepresivy zvláštní postavení, protože strukturou je jako antidepresiva I. generace, účinkuje však jinak. Netlumí zpětné vychytávání serotoninu, ale naopak jej stimuluje a patří tak do skupiny antidepresiv SSRE, viz tento text.

Co se týče jeho kombinování s extází nebo pervitinem. Obecně se dá říci, že při užívání antidepresiv se užívání drog nedoporučuje (např. kvůli většímu nebezpečí rozhození psychiky na delší dobu a to nejenom v rámci intoxikace, ale zejména na tzv. dojezdu), ale i zde platí, že existují více a méně nebezpečné kombinace. O konkrétní kombinaci tianeptinu a různých psychoaktivních látek se lze dočíst v tomto článku (přičemž kombinace s extází a pervitinem se zde nejeví jako zvlášť nebezpečná). Důležitou informací zde je však to, že při kombinaci tianeptinu a extáze či pervitinu dochází k zesílení účinků a je tedy zvýšené riziko předávkování. Účinek je však vždy individuální, například ZDE je zcela jiná, velmi negativní uživatelská zkušenost. Dále v tomto uživatelském fóru je v souvislosti s touto kombinací zmiňováno riziko vzniku serotoninového syndromu. Ten může být velmi vážnou zdravotní komplikací vedoucí až k úmrtí. Z toho je patrné, že dostupné informace se velmi rozcházejí. Proto bych na tuto kombinaci nahlížela jako na potenciálně nebezpečnou a v případě, že se opravdu rozhodnete to vyzkoušet, doporučuji velkou opatrnost. Vyplatí se také znát a dodržovat tato doporučení vycházející z přístupu harm reduction (snižování rizik).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.1.2018

Dojezd několik dnů

Dobrý den, S užívám extáze jsem měla zkušenost v minulých letech, spíše rekreačně. Vždy jednou za čas, když byla příležitost, ale vždy s každým dalším požitím jsem měla horší a horší dojezdy. Přestala jsem to užívat a už asi rok jsem si nedala. Teď na Nový rok jsem si však dala cca 1,5 extáze. K tomu později jeden ritalin. Den poté byl strašný. Bolest žaludku, hlavy a motání hlavy mám však již tři dny. Není to nijak zvlášť intenzivní, ale mám trochu strach. Rozhodně mě to utvrdilo v tom, že již nic takového požívat nebudu. Ale co mám dělat s tou nevolností? Zkouším bylinkové čaje, ale vždy večer je to nejhorší. Nemůžu spát a bolí mě žaludek, k tomu je mi horko. Je běžné mít dojezd i několik dní? Děkuju za odpověď.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Co se týče "dojezdu" po dobu několika dní, není to úplně standardní, ale i taková varianta je možná, přece jen záleží na individuálních charakteristikách a citlivosti každého uživatele. Váš postup na zklidnění trávicí soustavy je optimální. Pokud by se ovšem do doby, kdy k Vám přijde tato naše odpověď situace výrazně nezlepšila, je lepší raději nic neriskovat a navštívit praktického lékaře, ve hře může být i jiné somatické onemocnění, žaludeční vředy atd.

Také bych ještě rád podotknul, že pohledem harm reduction (snižování rizik) přestavuje kombinace více psychoaktivních látek během jednoho večera o dost větší risk a hazard se zdravím oproti jejich nemixování. Z tohoto důvodu oceňuji, že máte do budoucna jasno a že již nic takového požívat nebudete.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.1.2018

Extáze a nepříjemné stavy

Dobrý den, V květnu to bude rok, co jsem začala brát extázi. Ze začátku jsem ji brala jednou za měsíc ale od září 2017 je to častěji, přesněji ji bereme s přítelem skoro každý víkend. Vždy to bylo v pořádku, dojezdy se sice začali zhoršovat, ale vždy se to dalo přirovnat k silné kocovina a po dvou dnech bylo vše OK. Teď jsme ale brali tři dny za sebou, první den jsme měli každý půlku, pak každý dvě tablety a další den každý tři tablety. Je to 5 dni zpátky. Přítel je v pořádku, ale mě se občas mota hlava, je mi špatně, mám pocit deprese, pocit, že se mi nic nechce a nejradši bych měla volno do konce svého života. Mám pocit, že život nemá smysl, že nezvladnu školu. Jsem bezdůvodně agresivní, bezdůvodně dostávám záchvaty breku. Taky mám "cuky", nevím jak jinak to popsat. Mám pocit že mi cuká v mozku a v žilách, je to vážně strašně nepříjemné a mám u toho černo před očima, je mi špatně. Také mi u toho " ujizdi" oko do strany. Nevím,co mám dělat. Prosím o radu, co je se mnou? Zmizí to? Zmizí i ta "deprese"? Nejhorší je, že i přes tohle nechci přestat a mám neustálou potřebu drogu znovu užít.

Kate Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

mrzí mě, že pociťujete celou řadu nepříjemných věcí, pocit beze smyslu, podceňování, deprese i fyzické cukání, nevolnost a černo před očima. Jejich množství může svědčit o tom, že jste svoje tělo a mozek vystavila zátěži, kterou neuneslo. Příznaky by po vysazení měly postupně odeznívat, pokud se to nestane, je na místě prohlídka u lékaře, který vyloučí jiné možné příčiny a případně Vás odkáže ke specialistům dle potřeby (oční, neurologie apod.).

Váš dotaz na mě působí velmi závážně, jednak z množství nepříjemných příznaků a hlavně z toho důvodu, že i přes negativní projevy píšete, že máte neustálou potřebu danou látku znovu užít. Působí to tak, že nad užíváním ztrácíte kontrolu a přebírá jí droga nad Vámi. Často právě takto začíná závislost. Extáze může mít také silný vliv na psychiku tím, že vyplaví serotonin a dopamin v mozku a vyčerpá jeho zásoby. Mnoho uživatelů pak žije od užití k užití (někdy od víkendu k víkendu) a mezitím je jenom šeď a vše negativní. Někdo si pak způsobí serotoninový syndrom nebo neurochemickou rovnováhu naruší tak, že už se horko těžko vrací zpět (včetně ne/zažívání štěstí a spokojenosti). I proto se doporučuje mezi jednotlivým užitím dodržet alespoň několika měsíční rozestup (1,5 - 3 měsíce), aby se hladiny serotoninu a dopaminu v mozku stihly vyrovnat. V případě pokračujících obtíží (opakovaného užívání i přes takto nepříjemné důsledky pro Váš organismus) můžete také zvážit, zdali se neobjednat na konzultaci do adiktologické ambulance ve Vašem městě, viz TENTO kontakt.

Držíme palce, aby Vaše situace nepokračovala tam, kam nechcete.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
26.12.2017

Rozdíl mezi extází a pervitinem

Zdravím, chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi pervitinem a extází. chci vědet jaké jsou pocity na extázi a pocity na pervitinu. Jestli v tom je nějaky velký rozdil.

Danzel Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

ptáte se na rozdíl mezi extází a pervitinem. Chemicky se jedná o dvě různé látky: 3,4-methyldioxy-N-methamfetamin (MDMA - účinná látka extáze) a metamfetamin nebo metylamfetamin (pervitin), zdánlivě chemicky podobné, ve výsledku ale s velkými rozdíly v působení na mozek (nervovou soustavu) a organismus obecně.

Co se týče účinků, jsou extáze i pervitin, jak již jsme uvedli, příbuzné substance, obě se řadí mezi stimulanty. Přestože se díky této příbuznosti některé z jejich účinků podobají (lidé po užití obou těchto látek popisují často stavy nabuzení, chuť tančit, vyšší vzrušivost, euforickou náladu, snížení únavy, zrychlení tepu a tlaku, zahřátí organismu, rozšířené zornice, ...) jsou mezi nimi zásadní rozdíly. Ty jsou ovlivněny samotným chemickým vzorcem a zároveň také individuálními charakteristikami uživatele/experimentátora. Obecně se však dá říci, že účinek pervitinu trvá o dost déle, bývá mnohem intenzivnější (pohledem nabité energie) a prakticky nemá tzv. entaktogenní složku, která je charakteristická pro MDMA. Uživatelé také popisují, že dojezd po pervitinu a návrat do "reality" je více nepříjemný a delší než po extázi. Zároveň má pervitin mnohem vyšší závislostní potenciál, kdy na něj vzniká hlavně psychická závislost a při jeho užívání je oproti užívání extáze také vyšší riziko vzniku toxické psychózy. Pokud by Vás zajímal rozdíl mezi těmito drogami a mechanizmus jejich účinků z pohledu neurobiologie, můžete se podívat na animaci s odborným komentářem zde. Další názory uživatelů můžete najít v diskuzních fórech, například zde.

Pokud bychom uvažovali o ne/bezpečnosti extáze a pervitinu, z hlediska přístupu harm reduction (snížení rizik) lze za méně rizikovou látku označit extázi (za předpokladu, že se nejedná o tabletu s přítomností neznámé či nebezpečné příměsi). Na závěr ještě dodám, že prožitky a pocity pod vlivem psychoaktivních látek jsou vždy velmi individuální a záleží na mnoha faktorech, jako je například pravidelnost užívání, čistota a síla užité látky, užité množství, tělesná konstituce, psychický stav atd. Stává se také, že lidé mají odlišné prožitky po opakovaném užití stejné látky. Svou roli hraje také set a setting.

Zdraví poradna EXTC


skrýt odpověď ↑
22.11.2017

MDMA, dojezd

Dobrý den. Chci se zeptat, za 8 dní je mi 18, zhruba od 15 užívám marihuanu. Před zhruba měsícem jsem zkusila kouli. Měla sem čtvrtku, bála sem se toho, stav mi najel, bylo mi fajn, pila sem, abych nebyla dehydratovaná, konečně sem se na párty odvázala.. Ten pocit se mi začal líbit a já to začala užívat, zatím teda jenom 3x, ale i tak. Nikdy sem po tom neměla dojezd, i když sem užila celou tabletu a bylo mi třeba i zle. Chci se pouze zeptat, jestli je to normální, popřípadě jestli je tu taky někdo takový, kdo nemívá dojezdy?

Rywer Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

intenzita dojezdu může mít u každého experimentátora/uživatele trochu jiný průběh. Společným jmenovatelem standardně bývají depresivní a úzkostné stavy, extrémní vyčerpání, pocity viny atp. Výsledný stav může být ovšem i takový, že je dotyčnému fyzicky špatně, proto je otázkou, zdali jste jej přece jen nezažila, ale v trochu jiné podobě. Síla dojezdu pak může být spojená s věkem a rychlostí metabolismu (jste-li mladá, může být slabší, jelikož se tělo regeneruje rychleji) a zároveň také s tím, zdali jsou dodržovány základní zásady harm reduction v dané oblasti (viz tento text).

V ojedinělých případech jsem se v rámci své praxe setkal s lidmi, kteří na sobě nepozorovali nepříjemné stavy po užití anebo se u nich objevovali ve snížené intenzitě. V rámci psychoterapie jsme se poté obvykle dostali k tomu, že nemít "dojezd" má svá úskalí a že je s tímto výchozím stavem propojené vyšší riziko vzniku případných zdravotních potíží, závislosti atp. V tom smyslu, že nepociťuje-li dotyčný po konzumaci drogy i druhou stranu mince, může mít tendence užívání častěji opakovat, nerespektovat hranice svého těla, může stále víc zvyšovat dávky či rizikově mixovat více psychoaktivních látek dohromady atp.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.11.2017

Serotonin, MDMA

Dobrý den, kolik se zhruba vyplaví serotoninu po použití xtc (cca 250mg)? kolik se vyplavuje běžně? zjištuji pro případné doplnění po rychtách.. četla jsem, že ruzné druhy ovoce ovasahují serotonin, který po akcích značně postrádám...

x Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za oslovení naší poradny, obávám se ale, že na Vaši otázku konkrétní odpověď nemám. Je to dáno tím, že jsem nenašel relevantní vědecký zdroj, který by takové hodnoty uváděl, zároveň mám hypotézu, že by se stejně jednalo o velmi individuálně laděný faktor, který by byl těžce měřitelný. Nutno také dodat, že serotonin není možné uměle do těla doplňovat, lze pouze podpořit jeho produkci (článek na toto téma ZDE), která probíhá samovolně a je potřeba několik týdnů, aby se hladiny vrátily do normálu.

Na závěr bych rád alespoň stručně dodal, že nízkou hladinu neuropřenašečů (serotoninu aj.) a obecně sílu tzv. "dojezdu" je možné ovlivnit již samotným přístupem k psychoaktivním látkám. V rámci principu harm reduction se doporučuje respektovat především tyto praktické rady anebo konkrétně pro extázi tyto tipy (překlad ZDE), pokud už se rozhodnete ji i přes všechna rizika užívat.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.10.2017

Co dělat?

Dobrý den, z pátka27 na sobotu28 zhruba kolem půlnoci jsem si dal půl tabletky extáze (dle mých zdrojů byla kvalitní), cca 120 mG MDMA, před tím 2 piva a při stavu jsem si párkrát(3krát) bohužel čichnul poppers, + na konci jsem si trochu potáhl z jointa. Celý večer jsem dodržoval pitný režim a od té doby jsem žádné drogy neměl, a také dojezd přímo po akci byl docela v pohodě. Problém byl když jsem den poté v neděli šel hrát do poměrně velké zimy fotbal. Od té doby (nyní je úterý31) mám horečky až 39, když si dám prášek občas seskočí až na 37. Mohli by jste mi poradit, co mám dělat, případně kdy by to mohlo skončit? Děkuji

Jan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Honzo,

děkujeme za oslovení naší poradny, ale bohužel Vám takto na dálku přes internet bez přímého vyšetření praktickou radu dát nemůžu (v týmu navíc nemáme lékaře). Pakliže máte vyšší horečky, doporučujeme navštívit Vašeho obvodního lékaře a vše s ním probrat. Pakliže se na to necítíte, nemusíte mu říkat o Vašem víkendovém užívání (a mimochodem dost rizikovém přístupu k psychoaktivním látkám, již jen ve smyslu jejich mixování).

Za nás Vám mohu alespoň obecně napsat, že se zřejmě bude jednat o chřipku/angínu (či o obdobnou infekci), ta potřebuje dlouhodobější klid a doléčení. Časový horizont by Vám měl ovšem sdělit pouze a jen lékař.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.10.2017

Extáze a točení hlavy

Dobrý den, týden zpět jsem měla mdma, ale jen 1/4, která se mnou vůbec nic neudělala... před 3 dny jsem měla extazi, první jsem si dala půlku tablety, ktera pusobila dobre, tak jak ma.. asi po 2-3 hodinách další 3/4, ta už tak moc nepusobila, s ostatními jsme to mixovaly ještě s trávou, ale ja jsem ji neměla tak moc,jako ostatní, kteří po tom všem měli halucinace.. (extáze jsme mely všechny stejne) vsechno se to odehrávalo v sobotu večer (v noci) Dojezd jsem moc neměla, spíše slabší. dnes je úterý a občas se mi z niceho nic zatočí hlava, může to být kvůli te extazi?? dekuji předem.

anonym Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

točení hlavy může být klidně způsobeno extází, a to i po několika dnech po užití. Jedná se o drogu, která významným způsobem zasáhne do tělesných a duševních pochodů. Extáze (a MDMA v ní obsažená) způsobuje mimo jiné přehřátí organismu, dehydrataci, vyčerpání, napětí žvýkacích svalů atd. To vše může přinést nepříjemné následky, kromě jiného i točení hlavy. Organismus potřebuje čas, aby se po tomto zásahu zase vrátil do normálu. Přeci jen pokud by se vše časem nelepšilo, ale naopak zhoršovalo, je lepší obrátit se na lékaře, jestli už se nejedná o jiný problém.

Doporučuji Vám ještě k přečtení TENTO a TENTO text o účincích, ale i rizicích extáze a MDMA. Přeci jen pokud se rozhodnete extázi užívat, navíc v takhle mladém věku, je na místě mít co nejvíc objektivních informací.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.10.2017

Pervitin a katastrofický stav, čím to může být?

Dobrý den, chci se zeptat s přítelem bereme 5 den vyspali jsme se nakych 5 hodin. a dali jsme si dávku nitrožilně, ale stav katastrofický. nic mě nebaví energie žádná...líp mi bylo před tím..čím to může být že bylo toho málo nebo už to na mě nepůsobí?

lexxy Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Pokud máte na mysli pervitin, tak ve chvíli užití (tím myslím již první dávku) extrémně narušujete chemickou rovnováhu Vašeho mozku (více viz tato prezentace). S každou další konzumací zvyšujete toleranci vůči pervitinu, zároveň je Vaše nervová soustava nucena na dluh vyplavovat více a více dopaminu (nervový přenašeč) a to až do okamžiku, kdy dojde k jeho vyčerpání. Je-li dopamin fuč, tak na mozek nepůsobí další dávky (tato hranice je individuální, na základě citlivosti nervové soustavy), není možné očekávat žádnou další aktivitu, ani euforii. Výsledným efektem takto rizikového přístupu k drogám bývá obvykle enormní propad nálady (deprese, úzkosti), ruku v ruce s celkovým útlumem a apatií. Následuje vysoká pravděpodobnost dlouhého, nepříjemného dojezdu.

Závěrem mám potřebu dodat, že po takovémto "tahu" (bereme 5 den, spali jsme jen 5 hodin) je další rizikem vznik toxické psychózy a obdobných psychických obtíží. Pohledem přístupu harm reduction, obzvláště po užití psychostimulačních látek, tělo potřebuje regenerovat, doplnit množství vitamínů a minerálů, nepřepínat se. Pakliže k odpočinku nedojde a musí-li nadále a opakovaně překračovat své limity, dochází k zhoršování "katastrofických stavů" (nejenom pohledem možných potíží s psychikou, ale např. i oběhové soustavy atd.). Vše se pak zjednodušeně řečeno násobí každou další dávkou a uměle prodlužovaným nevyspáním.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.9.2017

Jak je to možné?

Dobrý den den v Pondělí jsem si dal extázi Cca 22:00 šel jsem spát v 5 ráno druhý den mě bolely nohy a byl jsem vyčerpanej spal jsem tak hodinu něco a pak už sem nemohl usnout fůrt sem v posteli krotil nohama a musel něco snima dělat tak že jsem nemohl zabrat a byl furt v napětí, tak jsem celej den ležel občas sem si zahulil marihuanu v bongu abych třeba zabral ale to nepomáhalo ani mě to nezhulilo jinak ta tráva zhulí už po kotly jsou to automatky - může tě mi něco o tom napsat a proč druhý den mi tráva nic nedělala ale spíš mě dobila energii a byl jsem trochu mimo realitu a bludy pak nastal večer kdy už jsem fakt si řekl že to nemá cenu že spát nepujdu tak sem napsal kamarádovi ať jde ke mě domu na bong, když přišel ukázal mi pytlík s pervitinem a řekl jestli chci já řekl že si dám ale ať mi dá jen na probrání od těch hnusmejch stavu. No jenže jak jsem si dal tak to skončilo tak že jsem si sním dal asi 3-4 čáry a pak do 17:00 jsem hulil zas jen hulil a poslouchal DNB hudbu, po 17:00 sem si řekl že skusim usnout no jenže to zase nešlo tak sem si řekl že si dam zas a aspoň nebudu mít dojezdy no jenže to skončilo tak že do čtvrtka odpoledne jsem nespal a pak jsem usl asi na 2 hodiny potom jsem se vzbudil a zas nemohl spát tak sem si zas dal bongo ale zas nepomohlo tak sem do večera jen hulil a snažil se něco dělat a nespal abych večer usl, to pomohlo usl jsem vzbudil jsem se tak ve 14:00 odpoledne a bylo mi skvěle no jen že sem si dal zas bong a místo abych byl zhulenej zase sem se cejtil jak kdyby na mě šli nájezdy jak je to možné ?? Do konce po skéru mi najedou strašně zorničky a jsou přes celý oči. Bylo mi celej den divně nohy mě bolely tak jsem večer šel spát rano že se zhulim a zase nic a zas mi bylo divně celej den sem odpočival a nebyl schopen fungovat večer jsem usl a rano sem vztal a zas mi bylo divně dokonce bolest hlavy zase bludy před očima někdy i pocit že někdo volal moje jméno pocit mimo realitu trochu jen koukám v zaseku do televize a není mi dobře večer došel takovej stav že mi vše bylo lito, cejtil jsem se strašně sám, klepal jsem se, mimo realitu, tlaky do hlavy, protivnej jsem byl travá mě nic furt nedělala kamošovi co hulí dýl ten byl moc a to já sem vždy dal přes den tak 20 kotlů mohu se zeptat jestli je tohle fůrt dojezd a ještě se chci zeptat jak to že už po extazi po jedné tabletě největší zorničky ale přitom stav na sobě cejtim dřív jsem si dal čtvrtku a oči velké. Beru extaze o víkendu jen od prosince a teď je září. Děkuji za odpověď

Jakub Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jakube,

díky za dotazy. Co se týče Vaší první otázky "místo abych byl zhulenej, jsem cejtil, jako kdyby na mě šel nájezd, jak je to možné". Jde čistě o neurobiologii a o to, že ve chvíli, kdy jednou látkou (viz MDMA) výrazně narušíte chemickou rovnováhu Vašeho mozku (viz tato prezentace), není možné očekávat reakci, na kterou jste zvyklý. Zjednodušené řečeno, ve chvíli, kdy zkombinujete více psychoaktivních látek dohromady (i několik hodin po sobě) je jedinou jistotou to, že není možné odhadnout, co se vlastně může stát a jak bude tělo reagovat (výsledkem pak standardně bývá zhoršení "stavu"). Také proto se pohledem přístupu harm reduction doporučuje vyvarovat se obdobným experimentům a nezatěžovat ještě víc organismus, již tak solidně zatížený jednou látkou, s častokrát pochybnou kvalitou (v tomto textu případně najdete varianty, jak o něco snížit zdravotní rizika).

Nutno dodat, že do výsledného "stavu" vstupují i další proměnné, např. zmíněný nedostatek spánku (nemožnost usnout) a regenerace. Ve Vašem případě zřejmě prodloužený užitím THC a především pervitinu (metamfetamin s extrémním stimulačním efektem na nespavost rozhodně nepomůže). Není pak výjimkou, že obdobný postup většinu uživatelů nasměruje do nepříjemného "zombie modu" s pocity úzkosti, třesem, paranoiou atp.

Na Vaši otázku "je tohle furt dojezd" není tak úplně snadné spolehlivěji odpovědět. Jde ovšem o hlavní předpoklad, vzhledem k faktu, že jste toho během relativně krátkého času zmixoval hodně, což standardně prodlužuje délku a intenzitu dojezdu.

Ohledně rozšíření zorniček po jedné tabletě lze teoretizovat, že Váš nervový systém (a 3. hlavový nerv) reaguje rychle a citlivě na syntetické psychoaktivní substance. Vzhledem k tomu, že je vše ovlivňováno autonomně (nevědomě), není příliš divné, že Vaše tělo již vykazuje signály "intoxikace", aniž Vy sám cokoliv cítíte.

Závěrem bych Vás chtěl podpořit, abyste na sebe dával větší pozor a zkusil i nadále přemýšlet o Vašem přístupu k psychoaktivním látkám. Neodpustím si poznámku, že užití extáze každý víkend považuji za velmi rizikové (pohledem HR se hned po vyhnutí se dané látce doporučuje alespoň 6 týdenní pauza mezi jednotlivým užitím, kvůli obnovení neurochemie v mozku), kombinace více látek, hlavně THC a pervitinu, vše nadále ještě umocňuje.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.9.2017

MDMA, dojezd

Dobrý den, Od 16 let občas kouřím marihuanu (1-2 krát týdně). Před rokem jsem poprvé vyzkoušel extázi a byl jsem úplně mimo. Lítal jsem po klubu jak blázen, mluvil jsem na cizí lidi atd.. Druhý den jsem měl šílenej dojezd-stahy čelistí, těžké deprese, měl jsem pocit že mě všichni znají z toho klubu a baví se o mě. Další den už mi bylo dobře. Cca půl roku jsem si dal od drog pauzu, a pak jsem si dal čisté mdma - mko. Druhý den opět dojezd, ale o něco slabší. Na jaře jsme si dali opět extázi a i když ostatní měli dojezdy, mě bylo druhý den celkem dobře. Během letošního léta jsem si dal 2 x extázi v tabletě a dojezdy téměř žádné. Před týdnem jsem měl na akci opět čisté mdma a to v nemalém množství. Pokaždé jsem kalil až do rána, a přesto jsem přestal dostávat dojezdy, i přesto že samotný stav na droze byl plnohodnotný. Myslíte že jsem si mohl vytvořit nějakou toleranci? V tuto variantu moc nevěřím protože jsem nebral extázi moc často po sobě( v létě min.3 týdny odstup a jinak min měsíc i víc, jak jsem již psal a proto se obracím na vás. Je to u některých lidí normální nebo je semnou něco špatně? Předem děkuji za vaší odpověd.

Dave Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Dave,

díky za oslovení naší poradny. Ohledně snižování intenzity dojezdů se Vám musím přiznat, že nějakou spolehlivou hypotézu nemám. Souhlasím s Vámi, že je to takto ve smyslu pozvolného útlumu neobvyklé. V rámci své dlouholeté praxe se spíše setkávám s lidmi, kteří na sobě de facto od začátku užívání drog (včetně alkoholu) nepozorují charakteristické a nepříjemné stavy po užití.

Většinou se pak po delší době proběhlé terapie dostáváme k tomu, že nemít "dojezd" není žádná výhra a že je s tímto výchozím stavem propojené vysoké riziko vzniku závislosti a pozdějších přidružených zdravotních problémů. V tom smyslu, že nepociťuje-li dotyčný po konzumaci drogy i druhou stranu mince, může mít tendence vše opakovat (obvykle pozvolna, se stále vyšší intenzitou) anebo zvyšovat dávky či rizikově mixovat více psychoaktivních látek dohromady. Potenciálně jde tedy o nebezpečné psychosomatické nastavení.

Domnívám se, že teorii o vytvoření tolerance je možné zavrhnout, neboť to opravdu moc nedává smysl. Jen obecně mohu napsat, že vše může být ovlivněno kvalitou užité látky (čistotou MDMA), mírou dávkování a neurobiologií - tedy hypoteticky nižší citlivostí vaší nervové soustavy vůči dané látce.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.9.2017

Zdravotní obtíže po pervitinu

Zdravím. Již 5 měsíců užívám pervitin, někdy se to protáhne i na 3-5dny, ale za to někdy si nedám i týden až dva.. Užívám poměrně větší dávky.. No a můj problém je, že po cca 8 užití se mi začalo zle dýchat.. Jako by mi něco bránilo při hlubokém nadechu.. jelikož mě to vytíží a později dojde i k bolesti zad,žeber a různých míst.. obrátila jsem se na lékaře.. Nikde mi niczávažného nezjistili.. Obchodila jsem různé testy. Od srdce až po neurologická vyšetření. Nakonec mi diagnostikovali panickou poruchu a pár dalších věcí.. Jediný lék na to je hořčík, nějaký ty antidepresiva.. a od příštího týdne opakovaná návštěva u psychiatra. Jenže nikde ani zmínka o pervitinu.. Tak se ptám, jestli je možné, že na tom má podíl pervitin, jestli to jen podporuje a nebo jestli je to nějaký druh dojezdu ( Musím zmínit, že problémpřetrvává i několik dní po té, co ho užiju ) Předem děkuji za odpověď :)

Anyta Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Nelze takto na dálku přesně posoudit, jak moc mohou být Vaše zdravotní obtíže ovlivněné, případně i způsobené užíváním pervitinu. Možné jsou však všechny varianty, které zmiňujete. Užívání pervitinu představuje velkou zátěž pro celý organismus. Zvláště pokud užíváte větší dávky a více dnů v kuse s relativně krátkými pauzami. Problémy s dýcháním mohou také teoreticky souviset s vyšší spotřebou kyslíku při zvýšené aktivitě organismu na pervitinu. Je dobře, že Váš zdravotní stav řešíte s lékaři a doporučoval bych ve spolupráci setrvat. Také mě napadá, jestli je možnost, že byste s některým lékařem nebo psychiatrem sama otevřela téma Vašeho užívání pervitinu a tím mu poskytla více informací potřebných k celkovému posouzení zdravotního stavu.

Dále je nutno říci, že kombinace antidepresiv a pervitinu je poměrně riziková a u některých typů antidepresiv může vést například i k životu ohrožujícímu serotoninovému syndromu (více info zde) a jiným nepředvídaným reakcím. Pokud by se Vám podařilo v současné situaci delší dobu pervitin neužívat, můžete navíc sledovat, jak to ovlivní Vaše zdravotní obtíže. Rozhodnutí je však vždy pouze na Vás.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 26-50 z 269zobrazit stránku: