Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz hypnogen :

zobrazeno: 1-21 z 21zobrazit stránku:

26.5.2020

Názor

Dobry den, mam problem, popisu Vam muj pribeh, a rada bych videla neutralni nazor cloveka, ktery mi poradi,jestli jdu spravnou cestou, takze... Od 15ti let beru pervitin nitrozilne, nastal vyhazoval ze skoly, utikani z domu, tzv jsem se chtela postavit na vlastni nohy, bydlela jsem po ubytovnach, chodila na brigady, jenze pak uz mi nejaka prace nic nerikala dostala jsem se do drogoveho podsveti, zacla kradst po kramech, pozdeji jsem slapala, mezi temito lidmi mi to prislo jako normalni zpusob jak se uzivit, kazdy rano jsem musela mit na pecku, jinak jsem nevstala, tak to mel i muj pritel. Zapomela jsem dodat ze mezi tim jsem zila na ulici, pak jsem o drogu nouzi nemela, jelikoz jsem mela kazdy d3n, a k tomu jsem v 17letech zacla zkouset ruzne prasky, fentanylovy naplasti, od bbicky, rivotril, hypnogen atd...narazove,,, jenze pak jsem zacla užívat diazepam, udajne jako prasek na spani, jenze pak jsem ho musela mit kazdy d3n, a az pak mi bylo vysvetleno, ze zavislost na nem je prirovnana k opiatum, konkr v Bohnicich, takze kdyz jsem diak nemela melqa jsem krece, abstaky, ale myslela jsem si, ze je to kvuli tomu, ze nemam treba dostatek pervitinu, proto js3m se k tomu neustqle prendavala, myslela jsem si, ze je vse ok, neustaly kolotoc, dat si sehnat penize, a furt dokola, pak paranoia,... V ty dobe me nenapadlo, ze by me mohli zavrit, jenze po nekolikatem poruseni podm., jsem byla odsouzena k 14mesicum ve vezeni, tam jsem se psychicky stabilizovala, a usoudili ze mam epilepsii, tudiz mi psychiatr zvysil diazepam na 3x 10mg denne, byla jsem v pohode. Vystoupila jsem, a zacla brat, i kdyz jsem byla presvedcena, ze nebudu, jenze muj psychickej stav se po vystupu s 2mesicnim brani, "pervitinu", kter3j si myslim, ze nema dobrou kvalitu snizil na bod mrazu, mam sebedestruktivni myslenky, jenze jsem srab na to to ukoncit, tudiz jsem zvolila variantu lecby v Cervvenem dvore, jenze mam strach, ze to zase dopadne zle, do lecby jdu po 3x vim, ze mam problem chci se z toho dostat, jenze o kdyz mi vysadi diazepam rz na raz, cetla jaem ze to muze mit az smrtelne nqsledky, timto se chci zeptat, jaka lekarska pomoc se akceptuje ve vysazovani benzodiazepinu. Moc dekuju za radu. Tyna Krista Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Tyno,

děkujeme za oslovení naší poradny, zároveň se omlouvám za zpoždění odpovědi. Popisujete Váš příběh spojený s touhou po brzkém osamostatnění, který se bohužel zkomplikoval s narůstajícím vlivem užívání pervitinu (a dalších látek), závislosti a obecně drogové subkultury. Prošla jste také léčbou, avšak prozatím jste se k braní z různých důvodů navracela. Sebedestruktivním myšlenkám jste naštěstí nepodlehla a aktuálně uvažujete o nastoupení do Červeného dvora. Ráda byste od nás komentář k cestě, kterou jste si nyní zvolila (zdali je správná), ptáte se i na podobu lékařské pomoci v kontextu vysazování benzodiazepinů.

Mám-li se vyjádřit k Vaší situaci, napadá mne v první řadě to, že je za mě rozhodně fajn, že jste zvolila variantu nevzdat to. Není ojedinělým jevem, že člověk někdy potřebuje projít léčbou vícekrát a posunuje se po krůčcích, než se mu začne v životě víc dařit a překoná těžkosti, které se někdy opakovaně vrací. Domnívám se nicméně, že z každého neúspěchu je šance se poučit a že dává smysl na sobě pracovat. Obecně se např. doporučuje mít po ústavní léčbě domluvené tzv. doléčování, jinými slovy další ambulantní terapeutickou podporu.

Osobně, z toho co píšete současně vnímám velkou odvahu zkusit si v takto nízkém věku osamostanění a zároveň pojmenovávat možné příčiny a bariéry, které Vás potkaly. Oceňuji také to, že si uvědomujete, že problém je potřeba nadále řešit a že se z daného koloběhu chcete aktivně dostat.

Strach z toho, že by to zase mohlo dopadnout špatně je za mě úplně pochopitelný. Je obvyklé, že když máme v plánu opět překonat určitý diskomfort a zkušenosti nejsou jednoznačně pozitivní, vyskytují se různé negativní (či sebepodrývající) myšlenky, kterým může být důležité se v terapii věnovat, protože mohou šanci na změnu komplikovat. V terapeutickém žargonu se jde někdy po linii zvědomování tzv. kritického vnitřního hlasu (viz tento článek) a k úvahám, jak s ním efektivněji pracovat. Máte každopádně mou podporu, i když jen takto na dálku. Červený dvůr zní jako dobrá alternativa, stejně tak by mohla případně dávat smysl i terapeutická komunita, i když u ní je délka pobytu již opravdu dlouhá.

Co se týče Diazepamu a obecně benzodiazepinů a jejich vysazování. Standardní je nejprve detox a pozvolné snižování dávek. Máte pravdu v tom, že při vyšším dávkování a jejich náhlém odebrání existují rizika výrazných abstinenčních příznaků, proto by k ničemu takovému nemělo docházet (anebo by případně medikace měla být nejprve nahrazena lékem s delším poločasem vylučování). I z těchto důvodů se rozhodně nedoporučuje, aby byly předepisovány delší dobu, více se můžete dočíst v benzodiazepinové poradně. Dané téma by však bylo vhodné probrat s psychiatrem, kterého v týmu nemáme a nejlépe se zeptat i přímo na informace, jaký mají v léčebnách v obdobných případech postup. Ve Vašem městě by Vám měli umět poradit i v této adiktologické organizaci.

Držíme palce. Tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
13.4.2020

Užívání psychoaktivních látek, vztahové potíže

Dobry den, jiz asi dvanact let uzivame s manzelem prilezitostne kokain. On se z vecirku pomerne snadno oklepe, ale ja se posledni cca rok mam problem "zastavit". Hystericky po nem vyzaduji dalsi davku, cimz ho rozzurim tak, ze je schopen po me i fyzicky vyjet. Vetsinou se chci povzbudit rano, abych se dokazala postarat o deti. Mimo to roky uzivam leky na spani, kterych si samozrejme po "mejdanu" vezmu az 5ks (zolpidem). Diky mym vyjevum bohuzel doslo k tomu, ze me manzel nenavidi a rec je i o rozvodu, ke kteremu nejspis dojde. Ja osobne jsem rozhodnuta se kokainu vzdat, ale myslim ze manzel ne "on s tim zadny problem nema". Nedokazu si zivot bez nej predstavit, i kdyz se ke mne od porodu 2.ditete nechova moc hezky. 2 roky spolu nespime a pro me na rodicovske jsou tyto "nase patky" jedinym zpestrenim,na ktera se tesim a kdy jsme si jedine nablizku. Bohuzel mi z tech zaveru ale silne hrabe, nenavidim se za to a nedokazu to priznat ani svemu psychiatrovi - ma uvedeno, ze se nezabyva drogovymi zavislostmi a bojim se, ze by mi nepredepsal leky na spani. Lecebnu ani ambulantni si dovolit nemohu a tak zadam s posledni nadeji o radu. Casto zvazuji sebevrazdu, ale tu bolest bych svym detem nedokazala zpusobit. Ale prestavam mit nadeji, ze se z tohoto kdy dostanu. Z Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz a otevřenost. Popisujete situaci spojenou s užíváním kokainu (a léků na spaní) a vztahovými komplikacemi v manželství. Všímáte si, že kokainové dojezdy jsou pro Vás a Vaši psychickou stabilitu stále více zatěžující, potýkáte se s výčitkami a nevíte, jak ze začarovaného kruhu ven. Žádáte nás o radu.

Úvodem bych Vám chtěl napsat, že obě roviny (pravidelné braní kokainu, ale i léků na spaní a dlouhodobější vztahové problémy s manželem) zní velmi náročně a moc bych Vám přál, aby bylo možné je postupně začít řešit. Z toho, co sdílíte, mám představu, že by vše mohlo být do určité míry propojené a že najít motivaci a energii vyznat se v tom všem, co se s Vámi (a v manželství) děje a něco na tom měnit, není prozatím snadné.

I vzhledem k tomu, že píšete o častých myšlenkách na sebevraždu si zároveň říkám, že by mohlo být maximálně důležité dovolit si co možná nejvíce podpory zvenčí a jsem tím pádem rád, že jste se takto odvážně rozhodla podniknout první krok a napsala do poradny. Přiznám se, že o Vás mám trochu strach a uvažuji nad tím, co byste teď za sebe nejvíc potřebovala a co by bylo třeba podniknout k alespoň částečnému posunu směrem k tomu, abyste se mohla opět cítit líp? Např. rozhodnutí vzdát se kokainu mi zní v tomto ohledu jako dobrý začátek. V případě akutní krize (a potřeby podpory) je možné volat také na některou z linek důvěry, např. na Modrou linku nebo viz tento seznam.

Píšete, že si léčbu (ani ambulantní) nemůžete dovolit. Nevím bohužel z jakých důvodů, takže mohu jen odhadovat, což představuje chůzi na tenkém ledě. Pakliže by však např. šlo o důvody finanční či časové, mohu Vás uklidnit, že lze vyhledat ambulantní a přímou formu terapie a to v bezplatném modu (více informací zde). V dnešní době můžete navíc čas ušetřit díky platformám typu Skype, Zoom atp.. Faktem totiž je, že za obdobných okolností v první řadě uvažuji o komplexní terapeutické pomoci ve formě individuálních sezení (a časem pokud možno i párových), která bývá efektivní. Domnívám se, že něco takového stojí alespoň za pokus. I kdyby mělo jít jen o občasný videohovor nebo jednorázovou konzultaci nastavenou dle Vašich požadavků.

Dále mám potřebu vyjádřit se k obavám mluvit o užívání kokainu s psychiatrem. Pakliže byste v něj v tomto ohledu neměla důvěru, bude-li to jen trochu ve Vašich silách, zkuste uvažovat o změně - např. za lékaře, který se zároveň zabývá závislostmi a ke kterému byste mohla být upřímná. V opačném případě mám obavu, že nebude lehké se příliš pohnout z místa. V rámci mých víceletých zkušeností z praxe se musím zmínit i o rizicích konzumace léků na spaní (např. Hypnogenu, Zolpidemu aj.), z nichž většina představuje výrazné nebezpečí, že na nich po určité době pravidelnějšího braní vznikne závislost se všemi jejími neblahými důsledky. To ve finále může znamenat, že mohou dále zhoršovat celkový duševní stav, běžné bývají výrazné a nepříjemné výkyvy v emocích, extrémní propady nálad, nadměrná sebekritika, útlum, ztráta životního elánu atd.

Závěrem bych Vás chtěl proto ješte jednou podpořit, abyste o sebe nadále pečovala a oslovila některou ze zavedených, profesionálních terapeuticko-adiktologických center (můžeme doporučit např. ZDE či ZDE, obvykle mají v týmu jak psychologa/adiktologa, tak psychiatra). Inspiraci lze čerpat také z některých svépomocných příruček, např. této.

Moc Vám držíme palce! Tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
21.3.2020

Hypnogen, co mám dělat?

Dobrý den v minulosti už jsem k vám psal snad to nevadi zkusim nějak vše popsat ač by to bylo na milion slov a možna muj doat se bude trochu lišit ale nezustalo mi nic a nemam nikoho nic a nikoho jsem asi 5rokem zavisly na hypnogenu prvni rok to ještě jen začinalo 3-5 leku dalši rok do 10leku pak už se vše zhoršovalo vzal jsem i 30někdy ale řekl bych že je zavislost ale ne uplnej obstak protože třeba minule tejden jsem mel jen 7 v uvozokokách a pak 20 bohužel uklidni už velka davka ale po tech letech brani leku stresu terororu a hororu mam velek zdravitni problemy bolesti zaludku v jatrech bolesti asi strev nemam už ted chut k jidlu chci pokoušel jsme se s toho dostat ale po umrti psiho přitele a po tom co me muj otec začal brutalne nadavat i mlatit matka je pri nem jsem do toho spadnul nejhorši že bez leku bych umřel ted ani nevim kde je vemu v tehle situaci jak to rešit?dalši vec v lečebně bch taky neprežil vim jakej jsme typ a s lrkama jsme taky neprežil protože je to špatny ale nechapu prosim jednu vec kdybych měl rodinu co se nehada podporuji snaži se pomoci snaži se semnou být kominukovat tak je vše jinak .Ale otec se zblaznil už jsme to jedonu psal začal me nadavat uražet bohužel i mlatit kouři pije a furt mi andava že mu země zle ale pak si uděla když je teplo ohen pije kouřit a to mu je hej na ot že mam problemy zdravotni i psychicke to řekne už chcipni ptal jsme se ho proč mi ubližuje a on že me živil od mala nechapu jak jsme se měl živit a že jsem linej k ničemu magor dement blazen zmentek e dalši uražky ono stimhle mým stavem zdravi pschika nemžuu skoro nic ale to nepochopi .Matku jsem kolikrat brečel zkoušel a ona že vi jak na tom jsme ale že je snim a že si za to mužu ale muj stav davky a to že jsme se uplne zlomil a zhoršilo se že me začal nadavat mlatit protože je už doma a to je peklo kdy čekam kdy jsme vlitne nema ani zamek nespim topit jen řika že jsme c let k hovnu že me živil že mohl mit klid on sedi v teple a pije pivo ja vam pišu jsem tu v zime brečim mam bolesti nevolsnosti peklo ani nespim a je to herozny mam otazky jak se smiřit s koncem a jak vydržet boelsti?a proč vlastni otec a matka misto podpory me začnou nadavat mlatit on me škrti dava pesti dusim e polstařem pak on vola policii a zachrank uže se prej chci zabit skočit pod vlak což jsem nikdy neřekl a že si prej vymysli cokoliv a projde mu to prijedou on je obet ja vinik ted nemžuu ani do nemconice mam bolesti a čekam na konec stračne trpim proč prosim se takhle rodina chova?kolikra jsme se ptal a oni že jim lito nebude když umřu že jsem jen na obtiž celej život přitom jsem jim pomahal ve všem obetoval i vztahy vše nepil nekouřil jsem obetavy i ted v tom viru dam jidlo radši kočce než sobě.nechapu proč se tak chovaji a neni jim lito jak mi je a že jim umřu?je to peklo všichni mu jdou na ruku muže me vydirat mlatit nadavat nemsim do obchodu nesmim svoje penize utratit nesmim ani k lekaři což budu muset pro leky nechapu to děkuju že jsme mohl nekam napsal nemam nikoho a nikhoo to nezajima hledal jsme pomco nikdo nikdo nepomohl tak hodny človek zustal sám a asi umře ale nechapu vlastni tata kfyž řeknu tato mama te rád prestat řekne neřikejmi tato a zčne me mlatit kopat ničit nadavat a matka že si za to mžuu že by me meli klidne zabit tyčema a nesmim nikam psat řict protože jsme zavisly tak nemžuu nic co mam dělat?je to špatny měl jsem život pred sebou a umřu prašky stres nespavost ted skoro nejim strach neklid bez nadeje nehapu to nechapu děkuji vám.. Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

děkuji za opětovnou důvěru. Váš předešlý email, který jste posílal před nedávnem si pamatuji (viz tato naše odpověď) a moc mě mrzí, že se Vaše situace prozatím nezlepšila a že se k Vám doma nadále takto chovají. Za mě je to opravdu extrémně za hranou a je mi to líto. Zároveň Vám však potřebuji napsat, že naše poradna na dotazy nenavazuje (viz pravidla) a neposkytujeme kontinuální, ale pouze jednorázové poradenství.

Odpovědi na Vaše otázky proč se k Vám rodina takto chová bohužel nemám, ale moc bych Vám přál, abyste se z takto začarovaného rodinného kruhu a závislosti na hypnogenu, která Vás, zdá se, v komunikaci s rodiči velmi oslabuje, dokázal vymanit. Ještě mne k inspiraci napadly tyto základní doporučení od Dr. Nešpora.

Také bych Vás chtěl opět maximálně podpořit (tak jako v naší minulé odpovědi), abyste telefonicky či emailem oslovil TUTO organizaci, která sídlí přímo ve Vašem městě a zkusil s nimi vše začít komplexně řešit. Jejich služby jsou poskytovány bezplatně a jedná se o prověřenou a profesionální adiktologickou organizaci, která by mohla pomoci. Napsat můžete také na tento chat linky důvěry anebo do Bílého kruhu bezpečí (pro oběti domácího násilí). Na úplný závěr posíláme přednášku naší oblíbené filozofky.

Držíme Vám palce! Tým poradny EXTC

skrýt odpověď ↑
11.2.2020

Hypnogen, potíže, jak z toho ven?

Dobrý den asi máte hodne toho už jsem vám psal nekolikrat ale vždy dostal odpoved spiš jeslti si to nepamatujete ale to je fuk jste jediny komu se bohužel mužu sveřit a nemusim se bát nebo to tajit abych schrnul davno jsem zavisly na hypnogenu mpoje motivace bylo zas nemit bolesti mit zdravi nebejt pod lekama koupit si psa co mi nedavno moje jedina opora v životě umřel tak jinyho bohužel pes se nepovedl leky dokazal jsem být i na 30 prumer tak 20 pomalu jsem snižoval na 15 to šlo docela dobře pak huř na 12 jsem se dostal dokonce když jsem prostě na ne nemyslel neco dělla nekde byl proste bojoval zmačnul se dokazal jsem i 6 což ale bylo pakkrát jinak jsme okolo 8-11 prumer problem je ten že to beru 2roky jsem bral pak jsem se s toho nejak zazrakem dostal to jsem bral do 5leku a pak po roce zas spadnul ted už dalši 2roky tak dohromady 4 telo už to bohužel hodne trpim bolesti pod žebrama jeslti slinivka taky zaludek a streva nebo nevim nejsem doktor chtěl jsem bojovat bolesti mám strašny a co mi je taky ale jak řikam chtěl jsme dál snižovat a jit na nejaky vyšetření byl jsem na odberech nemolikrat testy horši jatra ale vše se dá prej do poradku bolesti ale stale tka take sono nic neukazalo jenže stav zdravotni se jen zhoršoval tak mě pan doktor nahodne jsem se dostal k primaři a poslal me na ct bricha slinivka jatra a tka nalez žadny ještě chtěl gastro a to jsem se unahlil a nešel toho se bojim a boelsti mam stale stejny tak nevim jeslti to draždi ty leky nebo žlučnik nebo vředy neob neco ale neda mi to moc spat ač jsem už nejeky vyšetření měl ted otazky omlouvam se jak to pišu snad me pochopite porotože nema nic a Nikoho a potřebuju velmi pomoc prvni je po 4letech muže človek vyvaznout bez nasledku???ale furt nechapu t bolesti když nalež tam neni ani krev ani rozbor krver hematologie jeslti to pišu dobře nic špatnho neukazala ale ten žaludek to nevim to me trapi dalši vecd bohužel bydlim vedle matky otce matka je da se řict v pohode hodne ji ovlivnuje otec a ted k tomu hlavnimu otec me ma v hrsti vi že beru hypnogen nechci do lečebny vim jak ot tam je strašny hlavne dobrany bohnice je to peklo v posledni dobe se zblaznil začal me uražet moje jmeno už davno nezna jen uražky nejhogriš že me i udeři do hlav do rukou do hrudy do zad proste by me snad zabil a ja v takovy psychickym pekle nedokažu ani dal snižovat ani dal chodit na vyšetření vyustilo to že přijel je večne nasranej napadl me zmlatil me a zavolal policii at me odvezou že jsem fetak policie mu řekla a vy jste ho videl je brat ?prijela zachranak ta mu veřila ale doktorka řkela že jsme klidny pri smyslech ze nejsme podl ekamam aspon ne ted a neodvezli me policie řika at si je zavolam když me napadne jenže on me ted napada každy den a smeje se že řekne že ja ho napadam a že leky řekne a ja jsme rukojmi mam velek zdravotni problemy beru leky diky tomu co děla se muj sen a cil snižovani zastavil a jde nahoru a psychika take odešla prosim co mam dělat?skroro každy dne nadavky nekdy brutalni napadeni skrceni kopani do krve volat nemužu bojim se me nikdo neveři každej veři jemu a ja jsem v pekle nemam rodinu nema přatele nemam nic ano beru prašky snažim se je snižovat ale on me nadava sproste strašně a ted i hodne mlati ale brtutalne do hlavy do ruky a pak zkus to nekde řict nebo psat a uvidiš dostanu tě kam chci všude vola ruši mi bydlište stežuje si na me stežuje si na policajty co ty byly a ja hodne brečim hodne mam tkay vysokej tlak zvracim nespim nevim jak s toho ven poradite prosim Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

děkujeme za opakované oslovení naší poradny a důvěru. Zároveň se omlouvám, že moje odpověď přichází se zpožděním. Je to dáno tím, že jsem se jí potřeboval věnovat přece jen o něco déle.

Nejprve dovolte krátké shrnutí. Popisujete náročnou situaci spojenou s nadužíváním Hypnogenu, samotou a problémy v rodině (psychický a fyzický teror Vašeho otce), které se v poslední době stupňují. Daný lék jste zkoušel několikrát vysnižovat, což se do určité míry dařilo, pak se však potíže s ním opět vrátily. Zmiňujete také velké bolesti, kterým nerozumíte (dosavadní vyšetření nic neprokázaly) a velké obavy z případné léčby. Chápu-li správně Vaše otázky, ptáte se nás, zdali je možné po čtyřech letech braní Hypnogenu vyváznout bez následků. Rád byste také dostal nějaké rady, jak z toho ven...

V prvé řadě Vám chci napsat, že vnímám jako moc důležité, že si dovolíte říct si o podporu a že o všem intenzivně přemýšlíte. Přiznám se, že jsem si při opakovaném čtení Vašeho emailu říkal, jak pro Vás takováto situace musí být náročná a jak by bylo možné se ze začarovaného kruhu obtíží na více stranách dostat. Stejně tak jsem ovšem uvažoval o tom, že si nejsem jistý, jestli budu schopný Vám dát přes internet nějaká konkrétní doporučení a že by si okolnosti již žádaly pravidelnější "face to face" konzultace s odborníkem z oblasti psychoterapie (psycholog či adiktolog) a komplexní terapeutický přístup. Některá témata (viz např. bolesti a jejich přičina, možný vliv léků...) jsou za mě pak čistě k probrání s lékařem, kterého v týmu nemáme. Pokusím se však alespoň dílčím způsobem vyjádřit a napíšu Vám, co mě napadá. Snad bude moje zpětná vazba v něčem inspirativní.

Půjdu-li k Vaší otázce vyváznutí bez následků. Pokud vše srovnám s některými životními příběhy mých klientů v terapii, tak mohu konstatovat, že šance (minimálně na vyváznutí) vždy rozhodně je. Vše je pochopitelně hodně individuální a může záležet na mnoha faktorech (vnitřních i vnějších). V tomto ohledu jsem ale na základě dlouhodobějších zkušeností z praxe optimistou. Za sebe bych opět chtěl zmínit jednu ze zásadních výzev a tou je nebýt v takto extrémním životním období sám, respektive zkoušet hledat co možná nejvíc opory zvenčí. Pokud poblíž nyní nikoho spolehlivého nemáte, dává o to více smysl zkontaktování odborníků. Píšete, že máte obavy z léčeben, tomu rozumím. Cesta zotavení z problémového užívání psychoaktivních látek nicméně může vypadat i úplně jinak. Nemusí jít hned o ústavní několikatýdenní pobyt v nemocnici. Existuje i klasická varianta objednání se do ambulantních adiktologicko-terapeutických služeb, které naštěstí figurují ve Vašem regionu, viz tento odkaz (jsou bezplatné). V nich byste mohl najít profesionála, který by měl umět pomoci.

O nástupu do strukturovaného léčebného ústavního programu (oddělení závislosti) se z mého pohledu dá spíše uvažovat  ve chvílích, pokud se v ambulantní formě péče příliš nedaří a ke změnám i přes motivaci klienta nedochází. Je také třeba dodat, že vysazení obdobných typů léků pod lékařským dohledem bývá obvykle rychlejší a efektivnější (oproti svépomocným pokusům), jelikož je možné v léčbě řešit i jiné zdravotní, psychické, sociální či rodinné problémy. Ty mohou být se vznikem závislosti propojené a pacient může mít větší šanci v jiném prostředí (a častokrát i větším klidu) uvažovat o tom, jak k potížím došlo, co je udržuje a jak k nim sám může přispívat. Pokud byste o léčbě do budoucna přece jen uvažoval, z naší praxe a referencí od klientů mohu doporučit pracoviště Červený dvůr, kde lze podstoupit léčbu v délce 3 - 5 měsíců. Dále mne ještě napadá tento článek, ve kterém si můžete přečíst základní tipy, jak postupovat v případě problémové konzumace léků z příbuzné skupiny.

Na závěr bych se rád věnoval také tématu násilí a napadání ze strany Vašeho otce. Za sebe musím říct, že takové chování směrem k Vám mi v pořádku nepřipadá a z toho co píšete se domnívám, že Vám to ve zvládání Vaší situace nyní výrazně přitěžuje. Doporučil bych Vám kontaktovat některou se služeb či institucí, které se tématem násilí v rodině přímo zabývají, ZDE jsou kontakty na pracoviště přímo ve Vašem městě nebo můžete kontaktovat telefonicky Modrou linku a společně se zkušenými profesionály získat podporu v tom, jak se proti takovému chování vymezit a jak se mu bránit.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.2.2019

Závislost na Zolpidemu

Dobrý den, smazal se mi docela dlouhý dotaz s veškerým popisem mých potíží. Jsem závislá na zolpidemem. Snižuji je doma. Do léčebny již nechci. Ambulantní léčba by mi vyhovovala. Napadla mě i možnost umělého spánku s postupným snižováním. Je to možné? Nebo jinde ve světě. Děkuji vám za odpověď. Sylvia Sylvia Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Sylvie,

děkujeme za dotaz. Je dobře, že přemýšlíte o tom, jak se zbavit závislosti a už jste s tím doma sama začala. Při snižování dávek Zolpidemu je dobré mít na paměti, že mohou nastat abstinenční příznaky (viz příbalový leták) a je proto na místě snižování konzultovat s lékařem (nejlépe psychiatrem).

O využití umělého spánku za tímto účelem nemám bohužel žádné informace. Je však fajn, že zvažujete využití dostupné možnosti a to sice ambulantní léčby. V tomto rozhodnutí bych Vás rád podpořil, protože podpora ze strany odborníků (a např. psychologa/terapeuta) může být v takové situaci velice nápomocná. Pro vyhledání konkrétních programů můžete využít například tuto mapu pomoci.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.2.2019

Závislost na hypnogenu

Dobrý den prosim chci se zeptat na par veci jsem zavisli na prašku na spani hypnogen snažil jsem se najit ambulantni lečbu do lečebny nechci ale stejne tam řekli že bych musel detox takže jsem to vzdal a začal jsem si snižovat davky sam i když mi každej doktor řekl že to sam nedam ale někd se zazraky dějou co myslite?bral jsem 9 až 10leku za den ne najednou postupne vždy po určitejch hodinach postupne jsem se snažil prekonavat absataky sportem praci činosti a dneska se mi daři a dari už dlouho ustalit na 4 až 5 ted bojuju abych ustalil 4leky myslite že se mi to muže povest?samotnemu?je to takovy asi divny dotaz ale umřel mi po 15letech pes a mam velkou vuli vzit si stenatko a nechci bejt po lekama a žene me tam motivace akorat ted jsem četl že nejakej doktor piše že vysazeni leky na spani muže človek umřit?ale když to vysazuju postupne mel bych se toho bat?a ješte nejaka studie že prej kolik kdo jich veme čím vic že to je velky procento rakoviny tohoo a tamtoho tak jsem trošku rozpolceny a neklidnej co byste mi prosim poradili?hledal jsem pomoc jenže lečebnu nechci a nekde zas nemaj volno nebo se čeka x mesicu na nejakyho doktora a i když každej řika že to človek sam nemuže zvladnout to me take žene dopředu jen me trapi jak řika ten doktor nekde o te smrti a te rakovine a tak jsem v takove nejistote a strachu poradite pprosim?a jak dal snižovat protože je to horši a horši ale myslim si že jsem už kus cesty ale nevim jslti se jich zbavim navždy ale dostat se na jeden dva jen na spani by i pro me byla vyhra ale jak pak aby se to nevratilo no mám hodně otazek snad to neni moc divny dotaz ale potřeboval bych jen poradit možna uklidnit a jestli to delam spravne a je nadělě protože nemam nikoho myslim rodinu a tak kdo by mi poradil pomohl a doktori ne každej bohužel ma zajem hned pomahat nebo se tim zabejvat co jsem zažil ja neřikam že všichni jsou stejný ale človek musi stejne vše sám děkuju za připadnou odpoved a preju hezky den Martin Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Martine,

děkujeme za dotaz a důvěru, se kterou se obracíte na naši poradnu. Z Vašeho dotazu je patrné, že s užíváním hypnogenu opravdu bojujete a i přes neúspěch v hledání léčby jste již sám zvládl snížit dávku na polovinu, což je opravdu velký kus cesty a chtěl bych Vás za to ocenit.

Zvládnout závislost sám bez léčby a lékařské pomoci je náročné, ale možné to samozřejmě je a tudíž je zde i naděje. Některým lidem dokonce "samoléčba" vyhovuje více než jiné druhy léčby. Na toto téma si v případě zájmu můžete přečíst tento časopis, který je sice zaměřen převážně na uživatele jiných látek, ale mohl by Vám i tak posloužit.

I přes Vaše zkušenosti s nezájmem ze strany lékařů bych Vás stále chtěl podpořit v hledaní odborné pomoci ve Vašem okolí. Jak sám říkáte, ne všichni jsou stejní a pokud se Vám podaří navázat kontakt s odborníkem, který se Vám bude opravdu věnovat, mohlo by se jednat o velmi silnou a důležitou oporu. Vysazení hypnogenu navíc opravdu bývá doprovázeno abstinenčními příznaky (viz příbalový leták). Ohrožující na životě by teoreticky mohlo být v některých případech při úplném a okamžitém vysazení, například ho mohou doprovázet epileptické záchvaty či křeče. Při pozvolném snižování by nemělo dojít k úmrtí a abstinenční příznaky by měly být méně intenzivní. V každém případě je však vhodné vysazování konzultovat s lékařem.

Pro vyhledání pomoci můžete zkusit kontaktovat adiktologickou ambulanci přímo v Berouně, kde by Vám měli být schopni pomoci a případně poradit ohledně dalších možností, co dělat. Další kontakty, ať už na lékařské nebo adiktologické služby, můžete vyhledat například skrze tuto mapu pomoci. V naší poradně lékaře nemáme, můžete se zkusit ještě obrátit na tuto lékařskou poradnu.

S dlouhodobým užíváním hypnogenu mohou opravdu souviset následné zdravotní potíže, v některých případech i zvýšené riziko rakoviny, je to ale vždy individuální a záleží na mnoha dalších věcech. Rozhodně ale riziko můžete snížit tím, co už sám děláte, a to sice, že chcete své užívání hypnogenu postupně ukončit nebo alespoň minimalizovat. Dál určitě má smysl celkově dodržovat zásady zdravé životosprávy. Kadžopádně ten první důležitý krok už jste udělal. Je na Vás vidět odhodlání a zároveň je fajn, že máte i další motivaci v podobě pořízení štěněte.

Budeme držet palce,

poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
23.4.2018

Kombinace léků, alkoholu a pervitinu

Zdravim mam dotaz jestli jsem v nejakem ohrozeni vypila jsem behem noci 7 havana cola v 5:15h vzala rivotril 0,5 a hypnogen hodinu na to jsem si vzala pervitin male mnozstvi za 200,-kc hrozi mi neco vazneho ? Musim okamzite k lekari ? Je to nutne ? Zatim se citim fajn Predem dekuji za odpoved s pozdravem S.B

Sara Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Sáro,

bohužel není v našich možnostech odpovídat na dotazy obratem, viz pravidla poradny. Doufám, že jste v pořádku a že k vážnému stavu či ohrožení života nedošlo.

Nicméně kombinace velkého množství alkoholu a benzodiazepinů (mezi které patří i Rivotril) je potenciálně velmi nebezpečná. Může zde dojít k silnému utlumení dýchání a zadušení (v případě nevolnosti ve spánku pak k vdechnutí zvratků se smrtelnými následky). Dále zmiňujete, že jste ještě užila Hypnogen a následně pervitin. Z mého pohledu jste zkonzumovala silně rizikový koktejl látek s různými účinky a vystavila tak svoje tělo enormní zátěži. Stimulační a nabuzující působení pervitinu jde zcela proti zklidňujícímu působení léků a tento rozpor představuje obrovský nápor pro kardiovaskulární soustavu i pro psychiku. Je těžké odhadnout, jak přesně Vaše tělo na tuto kombinaci látek zareaguje a zda dojde k ohrožení života nebo stav navozený látkami odezní bez vážnějších důsledků. Je však velmi rizikové to na sobě zkoušet.

Do budoucna tedy jednoznačně doporučuji se podobným kombinacím vyhnout. V případě, že byste se přesto v budoucnu v souvislosti s užitím léků či jejich kombinace s dalšími látkami necítila dobře, doporučuji vyhledat lékaře. Při vážných zdravotních obtížích je také na místě zavolat sanitku. Můžete také zvážit, zdali takto rizikový přístup k psychoaktivním látkám nezačít řešit s odborníky z oblasti adiktologie (psycholog/terapeut), viz Mapa pomoci.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.4.2018

Kombinace léků, alkoholu a pervitinu

Zdravim potrebovala bych rychlou radu kamoska behem vcerejsi noci vypila 7 havana cola po te v 5:15 si vzala rivotril 0,5 a hypnogen a ted si vzala male mnozstvi pervitinu za 200,- kc mam o ni mit starost ? Hrozi ji neco vazneho ??? Prosim pekne o rychlou odpoved dekuji L.S

Sara Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel není v našich možnostech odpovídat na dotazy obratem, viz pravidla poradny. Doufám, že je vše již v pořádku a že k vážnému stavu či ohrožení života nedošlo.

Stejný dotaz jsme obdrželi o chvíli dříve, přikládám proto naši odpověď:

"Kombinace velkého množství alkoholu a benzodiazepinů (mezi které patří i Rivotril) je potenciálně velmi nebezpečná. Může zde dojít k silnému utlumení dýchání a zadušení (v případě nevolnosti ve spánku pak k vdechnutí zvratků se smrtelnými následky). Dále zmiňujete, že jste ještě užila Hypnogen a následně pervitin. Z mého pohledu jste zkonzumovala silně rizikový koktejl látek s různými účinky a vystavila tak svoje tělo enormní zátěži. Stimulační a nabuzující působení pervitinu jde zcela proti zklidňujícímu působení léků a tento rozpor představuje obrovský nápor pro kardiovaskulární soustavu i pro psychiku. Je těžké odhadnout, jak přesně Vaše tělo na tuto kombinaci látek zareaguje a zda dojde k ohrožení života nebo stav navozený látkami odezní bez vážnějších důsledků. Je však velmi rizikové to na sobě zkoušet.

Do budoucna tedy jednoznačně doporučuji se podobným kombinacím vyhnout. V případě, že byste se přesto v budoucnu v souvislosti s užitím léků či jejich kombinace s dalšími látkami necítila dobře, doporučuji vyhledat lékaře. Při vážných zdravotních obtížích je také na místě zavolat sanitku. Můžete také zvážit, zdali takto rizikový přístup k psychoaktivním látkám nezačít řešit s odborníky z oblasti adiktologie (psycholog/terapeut), viz Mapa pomoci".

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
25.9.2017

Psychické problémy přítele, kokain, antidepresiva

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o rady. Manžel míval problémy s drogamy - pervitin, kokain. Pervitin už několik let ne, protože byl v důsledky jeho užívání a kombinování a hypnogenem hospitalizován párkrát v léčebnách kvůli diagnostice toxické psychozy. Naposledy byl hospitalizován před třemi lety na měsíc. Po propuštění mu předepsali risperdal na 3dny a měl jít k psychiatrovi, ale nešel tam, protože moc psychiatrum nevěří. Risperdal si ale dokázal sehnat od známých, takže ten celé tři roky bral. Po propuštění se pervitinu úplně vyhnul a odradil ho. Avšak kokainu tolik ne. Už to s ním nepřeháněl sice jako dříve, ale někdy zkrátka neodolal. Někdy ho strhli kamarádi, někdy chuť nedokázal potlačit sám. Nejhorší bylo, že když už si "dal", tak se z toho vzpamatovával 3 týdny. Vždy jsme to spolu sledovali, že první týden celý prospal (20h denně), druhý týden už spal o něco méně, ale ještě neměl chuť něco dělat, bavit se, byl unaveny. Třetí týden už to bylo lepší, byla chuť něco podnikat, ikdyž to ještě nebylo úplně ono. Čtvrtý týden abstinence od kokainu už to bylo vše normální. Jenže pak přišla "chuť" nebo myšlenka nebo překecávání od kamaárdů a jelo se na novo. Někdy to bylo každý týden, někdy Vydržel být čistý i měsíc, rekord měl 4 měsíce a sám říkal, jak je to fajn, jak má sílu od přírody atd. Pořád říkal, že už to nechce, že ví, že mu to škodí a že z toho pramení veškeré problémy. Naposledy si dal kokain před 3 týdny, aby po něm lépe se vyspal, dal si od kamaráda hypnogen (poslední 3 roky užíval nárazově - 4xročně, ne jako dříve). Po něm však měl celý den halucinace sluchové i vizuální. A od té doby je zlom. Má deprese, je apatický, trvá než odpoví, dělá si přehnané starosti, má plno myšlenek a nemohl usnout atd. Diazpean, který mu dal před týdnem kamarád nezabral, ikdyž se to trochu zlepšilo. Připomínám, že co pořád bral je ten Risperdal. Po 2týdnech jsem ho přemlouvala, že zajdeme k psychiatrovi, tak odmítá. Až dnes jsem ho přesvědčila jít na ambulanci. diagnostikovali mu poruchu F 32.1, anamnesticky F 19.2. Dali mu antidepresiva ba 3 dny a pak si mají najít psychiatra a v tom, spočívá má rada o pomoc. Ráda bych mu našla někoho dobrého, komu by mo hl věřit a svěřit se. On psychiatra nechce, protože po minulých zkušenostech se bojí, aby ho lékař nesoudil, za to, že bral drogy a že na ně má chut. Také by to měl být spíš muž, ale ne mladý ani starý. Zkrátka aby měl pocit, že mu bude rozumět a hlavně nesoudit. Když na internetu hledám psychiatra, nikde se neuvádí, zda mají zkušenost s adiktologii, což si myslím, že by bylo nejvhodnější. Nebo je lepší najít psychiatra, který by mu pomohl s depresí a zvlášt hledat poradnu pro pomoc s psychickou závislostí na kokainu? Myslím si, že když dokázal s mou pomocí utnout pervitin, dokáže utnout i kokain. Ale nevím, kde hledat odbornou pomoc v tomto směru. Také jsem chtěla podotknout, že vyhnutí se lidem a kmmarádům, které ho stahovali ke kokainu není možné. Pracujeme v baru, kam někteří z těchto lidí chodí, takže je vídáme pořád. Ale to i uživatelé pervitinu, ale jak říkám, ten ho neláká. Jen ten kokain. Můžete mi prosím poradit, kde nám mohou poradit, jak se vyrovnat se závislostí na kokainu? Hlavně s chutí šnupnout, dát si? Protože teoreticky on ví, že mu to škodí, že co mu to dá, mu to tisíckrát vezme. Teoreticky říká, že bude silný a řekne ne, ale pak se někdy poddá. Přede mnou si nedá, já neužívám, dával si vždy potají, ale pak jsem to bud pozanla nebo se sám přiznal. Děkuji za pomoc.

Jablko Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a důvěru. Píšete o Vašem manželovi, který má problémy s užíváním kokainu (a v minulosti s užíváním pervitinu) a vracející se toxickou pychózou, jejíž epizody obvykle končí hospitalizací a medikací. Léky si však po propuštění z nemocnice obstarává sám, je mimo stálou péči odborného lékaře-psychiatra, těm totiž nevěří. Po posledním užití kokainu (a následné konzumaci Hypnogenu) u něj pozorujete výrazné zhoršení stavu, depresi, apatii, přehnanou starostlivost, nespavost. Podařilo se Vám jej přesvědčit k návštěvě ambulance, kde mu byla na základě vyšetření stanovena diagnóza, předepsány léky na tři dny a dáno doporučení najít psychiatra, který by si jej vzal do péče.

Domnívám se, že je velmi těžké být přes to všechno manželovi oporou a za to Vás chci velmi ocenit. Rozumím, že máte o Vašeho muže starost a hledáte cesty, jak mu pomoci. Nyní k Vašemu dotazu. Ptáte se na naše doporučení na zařízení či lékaře, kam se s manželem obrátit a kde byste našli porozumění a přijetí, nikoli odsouzení. V České republice existuje síť takzvaných AT ambulancí (Adiktologických ambulancí), což jsou specializovaná zdravotnická zařízení zabývající se prací s lidmi ohroženými závislostí. V Praze můžeme doporučit například Adiktologickou ambulanci Sananim, kde pracují také metodou koordinované péče více spolupracujících institucí s cílem poskytnout klientům/pacientům co nejefektivnější pomoc. Pracují zde jak se závislostí jako takovou a jejím zvládání, tak s psychikou a psychickými obtížemi, případně se zde domluví spolupráce více odborníků současně. Možná právě tento typ zařízení by mohl splnit Vaše očekávání. Je však potřeba, aby byl manžel ochoten ke spolupráci a k návštěvě ambulance. Další zařízení v oblasti léčby závislostí a řešení souvisejících problémů můžete najít na tzv. Mapě pomoci. Existují také zařízení, například ZDE, specializující se na práci s rodinou a blízkými lidí užívajících návykové látky. Lze v nich hledat pomoc, rady a také podporu pouze a jen pro Vás (i např. v případě, pakliže by snad manžel neměl o spolupráci s odborníky zájem a situace se ještě více komplikovala).

Na závěr si ještě dovolím upozornit na možné nebezpečí v užívání psychiatrických léků získaných "neoficiální" cestou bez konzultace s odborným lékařem. Mohou napáchat více škody, než užitku.

Přejeme hodně štěstí, poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.10.2016

Synovec a problémy s návykovými látkami

Dobrý den,synovec(37),užívá asi 6-7 let Pervitin,asi 3x týdně i.v.,kombinuje jej s alkoholem,velkými dávkami Hypnogenu(nevím,jak se k takovému množství dostane,asi tak 30 tablet týdně),přes rok nechodí do práce,není hlášen na Uřadu práce,půjčuje si peníze,matce ukradne pod rukama,co se dá,peníze,mobily,počítače,televizi...,od ledna se u něj objevují záchvaty agresivity,slovně matku napadá,obviňuje,je sprostý,vulgární,válí se po zemi,řve,rozbíjí,co mu padne pod ruku,obviňuje celou rodinu,že jsme mu zkazili život,sestra na něj několikrát volala policii,byl pozitivní na pervitin,marihuanu,psychiatr sestře řekl,ať ho vyhodí z bytu,což bez jeho souhlasu u družstevního bytu nejde,není ochotný se léčit,on přece problém ne má,paranoidní jsme my ostatní,jsme zoufalé,kde jsme udělaly chybu...Policie říká,že pokud nespáchá trestný čin,nemůže nic dělat,na léčení ho bez jeho souhlasu nikdo nedostane,teď mi sestra volala,že ho našla po návratu z práce spícího na chodbě,pomočeného,pokáleného,v koši prázdné plato od Hypnogenu,5 plechovek od piva,stačil jí ještě sprostě vynadat,než zase usnul,mám o ní strach co bude,jestli se v noci probere. Omlouvám se za takový výlev,ale už jsme obě zoufalé a skoro dvoumetrového chlapa v agresivním záchvatu nepřepereme,mnohokrát děkuji,budu vděčná za každou radu,pracuju jako zdravotní sestra nachir.amb,často tam máme abscesy a záněty po aplikaci drog.Děsí mě,jak se laskavý pracovitý synovec mění na trosku...Ještě jednou děkuji,přeji hezké dny L.

sestřička Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

rozumím tomu, že už jste v nynější situaci se sestrou zoufalé. Podle toho, jak jste vše popsala, mě napadá, že už to došlo hodně daleko. Je na místě, že jste zkoušely policii i psychiatra. Nemusíte se omlouvat, že píšete, naopak si říkám, jak jste to Vy i sestra doteď celé zvládly vydržet.

Věřím, že Vás děsí, jak se synovec mění před očima. Dlouholetá kombinace Hypnogenu, alkoholu a pervitinu může vytvořit regulérní závislost se vším negativním, co k tomu patří. Změny nálad, agresivita, manipulace i neochota synovce cokoli řešit se kvůli tomu bohužel přímo dotýkají Vaší sestry i Vás. Přesto je zodpovědnost za to především na synovci.

Je na místě nečekat a obrátit se na někoho, za jehož podpory můžete celou situaci začít řešit. Ideálně na odborníka v oblasti drog, který s Vámi může spolupracovat dlouhodobě a ne jen jednorázově. Nejblíže Vašemu bydlišti působí organizace Světlo Kadaň (Klášterecká 1720), kde probíhá i poradenství pro rodiče a osoby blízké uživatelům drog. Domluvit se můžete na telefonním čísle 474 335 347 nebo 725 543 165 (po-pá 8:00-12:00 a 13:00-16:30). Společně s poradci můžete vše probrat a naplánovat potřebné kroky, případně krizový plán.

Co se týče právní stránky věci, doporučuji kontaktovat přímo drogovou Právní poradnu A.N.O., a to telefonicky na čísle 736 760 701. Zde můžete zdarma spolu s právníky probrat, jestli je možné vyhodit synovce z bytu anebo třeba jak dosáhnout nařízení soudní léčby. Pokud by hrozilo bezprostřední ohrožení násilím, tak existuje možnost nechat synovce policejně vykázat na 10 dní z bytu (s možným prodloužením na půl roku).

Zároveň zde vyvstává oprávněná obava o zdraví a život synovce. Vysoké dávky Hypnogenu a fakt, že nemá kontrolu nad tělesnými pochody (pokálí se a pomočí), ukazuje na silnou intoxikaci. V podobných chvílích (či pokud se jeho stav ještě zhorší) je na místě volat záchranku. Krátkodobá hospitalizace by mohla být vstupní branou k dalším krokům.

Určitě bych Vás chtěla podpořit v tom, ať nezůstáváte se sestrou na všechno samy. Říct si v tento moment o pomoc je rozhodně na místě.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.3.2016

Maminka užívající Hypnogen

DOBRY DEN,MAM MAMINKU-65LET-ZAVISLOU UZ 30 LET NA HYPNOGENU.V SOUCASNE DOBE BERE 2 KAZDY VECER,NEJPRVE PO 8 VECER 1,PAK NA HODINKU USNE,VZBUDI SE,VEZME DALSI...POTOM SE ZACNE CHOVAT JAKO UPLNE OPILY CLOVEK,RANO SI NIC NEPAMATUJE.ZTRACI ZAJEM O RODINU,VNUCKY,HROZNE SE MENI POVAHOVE I TELESNE.ZAVISLOST SI NEPRIPOUSTI,DETI SE BOJI...MUZEME POMOCI I PRES JEJI NECHUT PRIZNAT SI PROBLEM?CHCEME MAMINKU ZPATKY!DEKUJI

MICHAELA Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Michaelo,

z Vašeho dotazu vnímám velké obavy, které máte o maminku, protože je zřejmě závislá na Hypnogenu. Jeho užívání jí negativně ovlivňuje psychicky i fyzicky. Ráda bych Vás ocenila za snahu vyhledat pro svou maminku pomoc. Je vidět, že Vám na ní záleží.

V naší poradně se zaměřujeme především na nelegální drogy a navíc nemáme v týmu lékaře, proto Vám mohu napsat jen obecné informace. Nadměrná medikace u starších lidí a seniorů je poměrně častý problém. Fakt, že se jedná o léky na předpis, situaci mnohdy spíše komplikuje.

Píšete, že maminka si po užití Hypnogenu nic nepamatuje a zatím si nepřipouští závislost a ptáte se, zda jí můžete pomoci i přes její nechuť přiznat si problém. V podobných situacích to opravdu bývá tak, že si závislý člověk musí problém připustit a následně se rozhodnout pro změnu. V tom často hraje velkou roli zájem a podpora rodiny. Proto bych Vás ráda podpořila ve snaze mamince pomoci. Přemýšlím, jestli ve Vašem okolí není někdo, komu byste se mohla s tímto problémem svěřit. Například někdo, komu věří i Vaše maminka.

Nevím, jak moc důvěřujete lékaři, který mamince předepisuje Hypnogen, teoreticky by se vše dalo probrat s ním, případně zeptat se na názor jiného lékaře.

Ještě Vás musím upozornit na rizika při případném vysazení Hypnogenu. Vzhledem k dlouhodobému užívání by mohlo být náhlé vysazení pro Vaši maminku ohrožující. Vysazování Hypnogenu by mělo být pozvolné a mělo by probíhat pod lékařským dohledem.

Pro další informace se také můžete zkusit obrátit na tuto lékařskou poradnu.

Přejeme Vám hodně sil.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.6.2015

Co dělat?

Dobrý den, nevím si se sebou rady, trpím sinými panickými atakami následují silné svíravé úzkosti,občasné výbuchy agrese, většinou kvůli nepořádku doma, i když stále uklízíme,vidím všude nepořádek, sama sobě jsem tím protivná, vždy cítím když na mě jdou ty stavy, většinou začnou záškuby,napínání svalů a silný pláč, mám za sebou odvykání z tramalu v podání i.v.400mg denně trvání 2 let.Fyzické abstinenční příznaky to šílené mám již za sebou, ale ta psychika.nicméně a za to se velmi stydím, jsem jako náhražku použila piko ve formě šnupání, ale jen týden a dost, ještě horší a neuspokojivé. jediné co mi nyní pomáhá je hypnogen, který jsem i dříve užívala na spaní, bohužel nyní ho beru i přes den, mohu jít alespoň na nákup jinak mám úplnou fobii z lidí. musím a chci fungovat normálně hlavně kvůli rodině, zanedbávám zájmy, jen se hrabu ve svém nitru.ještě podotýkám, že hypnogen mám schválený terapeutkou, i když jen n.n.léky včetně tramalu jsem si nasazovala sama, mám k nim bohužel přístup, nyní pn, ale již půjdu do práce a bojím se,že selžu. bude to těžká zkouška, mám strach ze zešílení, že se stav nezlepší, atd žádná nepřipadají v úvahu již dost vyzkoušených a nechci trpět ještě víc.snažím se doplnit stravu vit b,c,hořčíkem, guaranou a ženšenem, chodit na delší procházky se psem, už jsem se i jednou zasmála, proboha snad bude líp,prosím o nějaké rozhřešení, moc vám děkuji. paja p.s. moc se omlouvám za chyby, ale nejsem to nyní moc schopna kontrolovat

paja Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Pájo,

děkujeme za důvěru a za dotaz. Oceňuji Vaši snahu napsat k nám do poradny a hledat řešení problémů, se kterými se potýkáte. Rozumím tomu, že se při takto nepříjemných psychických stavech snažíte najít jakkoukoliv cestu, jak z nich ven, takže určitě není za co se stydět. Nutno dodat, že jsem velmi rád, že jste se rozhodla raději nevyužívat "náhražky" typu pervitin (či tramal) a skončit s jejich užíváním, jelikož - jak píšete - tyto látky mohou ve finále duševní stav výrazně zhoršit.

I když Vám takto na dálku rozhřešení bohužel dát nemůžu, tak bych Vás chtěl ve své odpovědi především maximálně podpořit, abyste témata, o kterých píšete, zkusila nadále otevírat (nejlépe) v rámci psychoterapie. S úzkostmi a fóbiemi dokáže efektivně pracovat např. kognitivně behaviorální terapie, proto byste mohla zkusit hledat psychologa/terapeuta v těchto vodách. Současně by mohlo stát za to, zkusit docházet na skupinovou terapii - velmi zajímavý strukturovaný program poskytují kolegové z pražského Národního ústavu pro duševní zdraví - případně na některou ze svépomocných/podpůrných skupin osob trpících obdobnými nesnázemi (v Praze jsem objevil např. tento kontakt). Doporučoval bych také spolupráci s rozumným psychiatrem, který by mohl pomoci s předepsáním nenávykové varianty léků na typ obtíží, které popisujete.

Závěrem bych chtěl již jen krátce dodat, že téměř každá pravidelná sedativní medikace (včetně hypnogenu, který má nezanedbatelný potenciál závislosti) s sebou po čase bohužel nese mnoho rizik a zároveň neřeší příčinu, ale pouze důsledky onemocnění. Proto Vás chci ještě jednou podpořit, abyste i nadále aktivně hledala pomoc zvenčí a byla takto odvážná.

Držíme palce, aby bylo co možná nejdříve líp! Poradna Extc

skrýt odpověď ↑
5.1.2015

Tramal, hypnogen

chtěl bych se zeptat na kombinaci Tramal-Hypnogen.Je to bezpečné užívat tyto léky společně?

Rastaman Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

k uvedenému tématu Vám mohu poskytnout pouze obecné informace, jelikož by se k němu měl vyjadřovat především lékař, kterého v týmu Extc nemáme.

U uvedených léků bych akcentoval zejména jejich rizikovost z hlediska rozvoje fyzické i psychické závislosti, která vzrůstá především s délkou jejich užívání a vyšší mírou dávkování. Oba medikamenty také působí tlumivě na centrální nervový systém, proto by při předávkování mohlo hrozit např. riziko ohrožení základních životních funkcí organismu a zástavě dechu.

Co se týče přímých interakcí (a detailnějších údajů), zde jsem nucen opět zopakovat, že by bylo zapotřebí kontaktovat lékaře anebo přímo některou z lékařských poraden online (např. ZDE).

Zdraví Vás poradna Extc

skrýt odpověď ↑
10.11.2013

Co se stane? (hypnogen)

Ahoj co se stane kdyz snim 3prasky hypnose ?a druha otazka co se stane kdyx je snupnu??

tyna Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Týno,

v poradně  zaměřujeme především na nelegální drogy a navíc nemáme v týmu lékaře, proto Vám mohu napsat jen obecné informace a můžete se potom dále zkusit obrátit na některou lékařskou poradnu (např. ZDE)

Pokud máte na mysli Hypnogen a pokud vyjdu z jeho příbalového letáku, obvyklá dávka předepisovaná při poruchách spánku je 1 tableta. 3 tablety (ať už je sníte nebo šňupnete) lze proto považovat za předávkování, které znamená vždy riziko. Jsou popsány poruchy vědomí od ospalosti až po lehké bezvědomí, přičemž se může objevit i útlum dýchání. Navíc se tento lék ani nesmí podávat dětem a mladistvým do 18 let, jelikož jejich organismus může reagovat ještě citlivěji.

Co se týče šňupání obecně, bez ohledu na užitou látku při něm dochází k rychlejšímu nástupu účinku a je rizikové z hlediska podráždění nebo poškození sliznice, zvláště při užití hrubě nadrceného prášku.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.3.2013

dojezdy na pervitinu + prášky na spaní (hypnogen)

dobrý den, tento dotaz tady již padl, ale ráda bych ho rozšířila. Jedná se o užívání prášku na španí po pervitinu v době dojezdu, tedy klidně i 20 hodin po požití poslední dávky. Mám předepsaný Hypnogen a jsem rekreační uživatel pervitinu ( jednou za čtvrt roku cca). Je možné to v takovéto situci použít jako účinný prostředek na spaní, když nejsem pravidelný uživatel ani pervitu ani hypnogen? je pak riziko meší? a probudí se člověk vůbec odpočatý? děkuji za odpověď

Petra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Petro,

na začátek musím říct, že vždy záleží na konkrétním člověku a jeho nastavení, ale také na složení pervitinu, který může obsahovat různé příměsi, proto těžko dávat konkrétní odpověď, jaká budou přímo u Vás rizika nebo jak budete odpočatá. Navíc situaci s ohledem na Váš zdravotní stav může zhodnotit pouze lékař, kterého v týmu bohužel nemáme. Nevím, jak moc důvěřujete svému lékaři, který Vám předepisuje hypnogen, teoreticky by se vše dalo probrat s ním. Je zde také možnost kontaktovat některou internetovou lékařskou poradnu (www.ulekare.cz), případně v týmu drogové poradny Sananim je také lékař.

Obecně mohu říct, že rizikové bývá současné užití pervitinu a léků na spaní, jelikož mají protichůdné účinky, se kterými se tělo musí „poprat". Toto riziko se tedy snižuje s delším odstupem mezi užitím jednotlivých látek. Zároveň je méně rizikové ojedinělé užívání než pravidelné.

Přesto bych použití léků na spaní při dojezdu nedoporučila, připadá mi to trochu jako „vyhánění čerta ďáblem". Při dojezdu se tělo vyrovnává s chemickou nerovnováhou, což nějakou dobu trvá, a další látka toxická pro tělo může znamenat další zátěž v krátkém časovém úseku. Navíc u léků je vždy nutné počítat s vedlejšími účinky.

Napadají mě jiné způsoby, které je možné vyzkoušet pro zmírnění následků dojezdu. Důležitý je dostatečný pitný režim, a to jak na dojezdu, tak i v průběhu účinkování pervitinu. Tělo by mělo také odpočívat a dlouhodobě mít přísun vitamínů a minerálů (nejlépe z přírodních zdrojů). Částečně mohou být nápomocné také bylinné přípravky, např. kozlík lékařský či meduňku na spaní a uklidnění nebo květy pampelišky pro detoxifikaci. Jejich účinek se ale dostavuje postupně, je potřeba trpělivost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.1.2013

Kokain, Zolpidem, trauma

Dobry den, jsem 5 let zavisla na hypnogenu/Zolpidem tartras.Nikdy jsem ale nezvysovala davkovani,az poslednich 14 dni na cca 2 az 4 tbl za noc,protoze jsem prozila trauma/nasili a psych terror, vleklo se to cely rok, ale nyni to vygradovalo neprijemnou udalosti.V poslednim roce jsem tez uzivala kokain, cca 1x mesicne, ale vzdy ve vysoke davce.Napriklad 10 g behem 48h plus pote nekolik hypnogenu a opet kokain.Jak je mozne, ze me to nezabilo ?Jednou dokonce asi 15 g v prubehu 3 dnu plus hypnotika kdyz kokain odeznival, ale nekdy jsem si vzala kokain I chvili po poziti hypnotika. Tato kokainova udalost vzdy trvala 2 nbo 3 dny a pak jsem se vratila do normalu. Chci se zbavit jak hypnogenu, tak kokainu. Nechci ale nikam na detox, jsem v zahranici a snazim se prestat, uz jsem jen na polovine tablety za noc.Je mozne, ze to zvladnu ? Jinak beru Citalec a lamotrigin na impulsivitu uz cca 7let.Nyni me ceka take spankove vysetreni s podezrenim na hypersomnia a spankovou obrnu/mam symptomy,ale ty byly pritomny jiz pred uzivanim hypnotik a kokainu nekolik let zpatky.Nyni pouze vygradovaly.Take mam podezreni na ADD/poruchu pozornosti a agresivitou a cekaji me testy. Tez jsem mela priznaky pred uzivanim techto leku a kokainu, ale pouze vygradovaly.Mohou byt tedy leky na spani a kokain neco jako spoustec pripadnych genetickych problemu ? Jeste mam jeden dotaz, pokud se prokaze ADD nebo hypersomnia ci nejaka forma narkolepsie, je mozne, ze mi budou podavany amfetaminy jako napr.Dexamfetamin nebo Ritalin , Modafilin atd.Je pro me bezpecne je brat, kdyz jsem uzivala kokain ? Modafinil se pry ale paradoxne podava pacientum , kteri uzivali kokain, je to Pravda ?Pry pak kokain nepusobi. Dekuji , omlouvam se za dlouhy dotaz

dotaz Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

<>

<>

Dobrý den,

nevím jestli se mi podaří na Vás dotaz odpovědět úplně. Přeci jen hodně zasahuje do lékařské problematiky, což už jde mimo zaměření naší poradny. Píšete, že jste si prošla dlouhou traumatizující událostí a zřejmě v této souvislosti jste užívala kokain v kombinaci se Zolpidemem. Dále se nás ptáte, na interakce kokainu a jiných léků včetně podezření na ADD a hypersomnii.

Odpověď bych začal hned u zmínky o traumatizující události. Pokud je člověk vystaven násilí, psychickému teroru a podobným situacím, tak je únik k drogám, alkoholu či lékům docela častý. Výskyt duševních a zdravotních problémů je také spíše pravidlem než výjimkou. Chtěl bych Vás podpořit, aby jste o prožitém traumatu zkoušela mluvit. Nejlépe s terapeutem/psychologem, který má s podobnými záležitostmi zkušenosti. Ale můžete to být i někdo z Vašeho okolí, komu důvěřujete.

Co se týče Zolpidemu, tak ten je svým složením blízký benzodiazepinům a podobně jako na nich může vzniknout (fyzická) závislost. Jeho užívání by nemělo přesáhnout šest týdnů. Z tohoto pohledu je určitě dobře, že se jeho užívání snažíte omezit popř. zastavit. V této souvislosti bych se nebránil spolupráci s psychiatrem, klidně na ambulantní bázi, který má s jejich vysazováním zkušenosti. Ale nevím, jaké v zahraničí máte možnosti. Ale pokud jste se dostala na půl tablety denně, věřím, že by se Vám to mohlo podařit.

Ohledně Modafinilu a užívání v souvislosti s kokainem jsem nic nenašel. Nicméně při jeho předpisování by lékař měl znát Vaši historii užívání simulantů (tzn. i kokain) a zejména reakce po jejich užití.

Určitou alternativou detoxu může být tzv. domácí detox. Zde si o něm můžete přečíst.

Ale jak už jsem psal výše, užívání drog a závislost nemá jen biologický rozměr, ale táke psychologickou a sociální (a někdy i spirituální) rozměr. U Vás může úzce souviset s prožitými traumaty (na čemž není nic divného) nebo se zdravotní stránkou. Proto bych Vás na konci mailu ještě podpořil, abyste se jim, pokud na to máte v současnosti sílu, věnovala. 

V případě dalích dotazů můžete zase napsat.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
31.3.2012

hypnogen, fotral, rizika

muze kombinace hypnogenu a fortralu ve vetsi davce ublizit,sehnal si je kamarad,jsou svatky a ja nebudu u neho,abych ho kontrolovala.Co mam delat aby si neublizil

dorota Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, 

Váš dotaz by se svým zaměřením již více hodil k posouzení lékařem (případně lékařské poradny), pokusím se na něj ale alespoň obecněji odpověděť. Hypnogen i fortral patří do "rizikovější" kategorie léků, jejichž užívání (i předepisování) by mělo být spojeno se značnou obezřetností a jejichž kombinace by bez konzultace s odborníkem (lékařem/psychiatrem) mohla být riskantní (mohou výrazně tlumit CNS, obecně známým faktem také je, že na obou lécích může dojít ke vzniku fyzické i psychické závislosti, proto se doporučuje užívat je co možná nejkratší dobu).

Co máte dělat, aby se Váš kamarád tímto typem léků neohrozil bohužel nevím. Napadá mne, že byste mu o svých obavách nad jejich konzumací mohla říct a případně mu přímo doporučit kontaktovat odborníka (tím může být např. lékař/psychiatr, případně také psycholog/psychoterapeut). Na stránkách www.drogy-info.cz - ZDE, jej můžete najít.

Budete-li mít další otázky, opět napište.

Zdraví Vás poradna Extc.

 

 

skrýt odpověď ↑
13.2.2012

drogy a zvýšené jaterní testy

Dobrý Deň... Môj problém je širokospektrálny.Skrátím ho na to, čo ma poseldnú dobu trápi... Fetujem pervitín skoro 7 rokov... Za ten čas som stihol byť jeden krat hospitalizovany na psychiatrii s toxickou psýchozou a následne liečeny ústavnou liečbou... Do tej doby som najviac užival marihuanu,pervitin a extazu,sezone huby, par krat som mal Lsd, toulen, šalviu, kokain, poper. Z toho všetkého som ochorel a skončil som ako spomínam vyššie... Po liečbe som po roku už len bral pervitin.Kedže som bral iba to, intenzia a veľkosť dávky enormne narastli. K tomu ako sekundarnu drogu som užival alkhol,stilnox hypnogen.Hlavne v čase dojazdou. Alkohol som pipijal iba ked som bol nafetovany. Nešlo o klasicke opijane sa ,len vypitie zopar drinkou na party, alebo len tak ked som sedel doma, tak som si nalial nejaku whisky, alebo rum do wiskača popripade pivo alebo vino. V podstate alkhol som bral len tak pre image, či už doma alebo vonku v baru... Ked som piko neužil alkohol vo mne neovokuje žiadnu slasť, alebo použitok. Opitosť vnímam za jav degradacie osobnosti, hluposti, agresivosti, neuvaženych činnou, a uplnu stratu vedomia, kedy si človek nepamata nič. Samozrejme som v živote bol niekoľko krat opity, ale vždy to malo svoje opodstatne pričiny, nikdy to nebol cieleny zamer... A tak ssom sa minule rozhodol sa dať opať ambulantne liečiť. Pri odbere krvy, a neskorších vysledkov, som sa dozvedel že mam o trošička zyvšene pečenove testy. POvedali mi že norma je x a ja mam o trošičku vyššie, čo sa vyskytuje najme u alkooholikov ktori popíjaju... Nepamatam si už tie čisla...Preto vam neviem presne povedať koľko, ale viem že tam bol narast asi o cca 10 neviem čoho... Dosť ma to vyľakalo, pretože za alkohol nevnímam svoj problem, a prave on sa mi podpisal na negatívných vysledkov...... Ked sa tak spatne vratím, mnoho krát som ho užival na prazdny žaludok, nalačno atd, no vždy pod vplyv pervitín.... Lekar mi viacej bližšie nepoveadl nič, a tak som znepokojny,či mam nejak upraviť stravu, alebo uživať nejake probiotika.... Alebo sa to tým ked prestanem fetovať, a tym padom aj popijať, upravi samo..... Dakujem veľmi pekne za čas, a vopred dakujem ja bližšie informacie.....

Nespoznany Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 
<>

Dobrý den,

popsal jste nám svou historii užívání různých drog včetně alkoholu, kterou provázela i hospitalizace s toxickou psychózou a následná ústavní léčba. Po ní jste užívání zúžil hlavně na pervitin, ovšem ve větších dávkách a k tomu stilnox, hypnogen na dojezdu a pár drinků alkoholu. Momentálně jste se rozhodl pro ambulantní léčbu. Lékař Vám zjistil zvýšené jaterní testy a Vás zajímá, jak je normalizovat.

Chci ocenit, že svůj zdravotní stav řešíte a vyhledal jste lékaře. Z Vašeho dotazu ale není patrné, jestli jste i jemu pověděl o svém užívání drog. Pokud ne, mohl uvést popíjení alkoholu jen jako variantu, která způsobila zvýšené jaterní testy.

Není to totiž jen alkohol, který může mít na játra negativní vliv. Většina drog, které jste vyjmenoval, je totiž pro organismus zátěží, a to i dlouhou dobu po užití. Obzvláště pak kombinace mezi nimi, pokud jste užíval větší dávky pervitinu a k tomu alkohol a pak hypnotika (stilnox, hypnogen). To nadměrně zatěžuje játra a působí na jaterní buňky toxicky, čímž se může narušit jejich funkce.

Obecně je možné, že by se zvýšené jaterní testy způsobené užíváním toxických látek (alkohol, pervitin atd.) mohly časem samy upravit, když budete dodržovat životosprávu a tyto látky nebudete užívat. Pozitivní vliv mohou mít i zmíněná probiotika nebo jaterní dieta.

Konkrétní rady, které budou odpovídat Vašemu zdravotnímu stavu, Vám ovšem nejlépe může dát lékař. Můžete se zkusit zeptat svého lékaře, co by pro upravení testů doporučil. Je také možné navštívit jaterní poradnu, které bývají součástí infekčních oddělení nemocnic.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
14.5.2011

Otec závislý na lécích

Dobrý den, jsem synem mého otce, ktrý je závislý na lécích na spaní (biston, hypnogen). Dostal se do toho díky práci a rodině, kde pracoval denně 20h = nevyspání. Začal trpět silnýma depresema, nespavostí. 4x byl na léčení a skoro nikdy je nedokončil, měl ze všeho strach i vyjít ven. Z rodiny si to donesl od svého otce, kde za každou bolestí viděli jen léky. Doma mají poloviční lékárnu.(já jsem proti lékům, když ho vidím) Nyní je situace neúnosná. Déle jak 3 roky leží v posteli a spí díky lékům.Bere na deprese kolem 10 léku. Občas se tak předávkuje (bistonem), že nemůže chodit a leze po 4, nevidí, zvrací, nesrozumitelně mluví. Povídáme mu někdy i řveme, aď se jde léčit aspoň na 3 měsíce, protože si myslíme, že je to na delší dobu lepší. Jednou řekne, že tam půjde a jednou že ne že to zvládne. Neviděl jsem ho za tu dobu udělat !nic! v domácnosti, usmívat se, sportovat..prostě jen leží a leží. Nevím co mám dělat, už jsem bezradnej.

Shooter Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

pozorně jsem si přečetl Váš mail. Na začátku odpovědi Vás chci ocenit za to, jak se snažíte s takto náročnou situací vyrovnat. V podstatě se ani nedivím, že v takto frustrujícím prostředí občas na otce křičíte, i když to zřejmě nevede ke kýženému výsledku, tj. nástup na pobyt v psychiatrické léčebně. Ten může být jedním z řešení. Pokud tedy bude otec souhlasit.

Jedním z otazníků, který si kladu je, kde bere Váš otec takové množství léků respektive, kdo je mu předepisuje? Jestli je možné změnit ošetřujícího lékaře za lékaře, který bude mít k předepisování léků (a k hrozbě tzv. lékové závislosti) střízlivější přístup? Konzultoval jste s lékařem Vašeho otce současné předpisování léků?

Dalším otazníkem je pro mne to, jak zvládáte celou situaci Vy. Máte si s kým o všem popovídat, poradit se? Zvládání podobných situací je dost náročný proces, zvláště je-li na něj člověk sám.

Doporučil bych Vám návštěvu olomoucké adiktologické ambulance, kde můžete celou svou situaci respektive Vašeho otce detailně konzultovat (přeci jen internetová poradna má svoje meze), popř. zde sám můžete dostat důležitou podporu. Ta je, alespoň se tak domnívám, ve Vašem případě na místě.

S přáním mnoha sil poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.12.2010

hypnogen a tramal

čau.Jsem přiležitostný uživatel Hypnogenu(čorka od babičky).Vždcky ho rozdrtim hrníčkem a do nosu.Ty stavy sou fakt mazec.Přináší to nějaké rizika?Zavislost bych zvládnu(zvládnul jsem perník,cigara atd.)Užívám tak 2x do měsíce. Chtěl bych zkusit něco tokovýho z tramalem.Prostě rozdrtit a dát nosem.Nezabije mě to?Jakej bude ůčinek?Bude to podobný?Dik za odpověd

Michal high Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

 

Dobrý den,

díky za dotaz a omlouváme se za zpoždění odpovědi. Ptáte se nás na rizika užívání Hypnogenu s Tramalem.

V prvé řadě chci říci, že užívat tyto léky způsobem, jak je užíváte Vy, může být velmi nebezpečné i bez jejich vzájemného kombinování. Obvzlášť nyní, kdy jste stále ve věku, kdy se Vaše tělo a nervový systém vyvíjí, si můžete nechtěně způsobit trvalé následky (např. emoční potíže, problémy s učením, soustředěním, atd..)

Vzájemnou kombinací navíc zesilujete riziko vzniku psychické závislosti, neboť Tramal jakožto opiodní analgetikum zesiluje euforie a posiluje tedy vznik závislosti. Oba tyto léky navíc působí tlumivě na centrální nervový systém a při předávkování hrozí tedy riziko zástavy dechu a následného úmrtí.

Pokud můžete, doporučujeme Vám, se dalšího užívání vyvarovat. Léky ovšem vysazujte postupně, neboť při náhlém vysazení se mohou objevit nepříjemné abstinenční příznaky. Pokud zjistíte, že Vám vysazování působí jakékoliv potíže, neprodleně se obraťte na lékaře - psychiatra, s kterým celou situaci konzultujte.

 

Zdraví Vás poradna EXTC.

 

skrýt odpověď ↑
10.7.2009

Léky

beru citalec uz 4 roky je to dobre doktorka mi ho furt dava.muzu s tim prestatsama .beru taky hypnogen taky tak dlouho .mam to po kl.encefalitide.

Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den, Citalec jako lék působící na depresivní onemocnění by měl být vždy užíván i vysazován po konzultaci s lékařem/psychiatrem. Je zde vždy riziko, že se stav může po vysazení zhoršit, proto je sledování lékařem mnohem bezpečnější. Podobně se to má i s Hypnogenem. Pokud se nemůžete s Vaší doktorkou shodnout na tom, že byste léky ráda vysadila, zkuste kontaktovat osobně jiného lékaře/psychiatra a zkusit to s ním probrat. Konzultací s více lékaři můžete zvolit přístup, který Vám bude nejlépe vyhovovat (např. postupné vysazování užívání pod dohledem lékaře). Na tomto odkazu (http://www.firmy.cz/Prvni-pomoc-a-zdravotnictvi/Zdravotnicke-sluzby/Zdravotnicka-zarizeni/Lekarske-ordinace/Psychologicke-a-psychiatricke-ordinace/reg/beroun) naleznete několik adres na lékaře a lékařky ve Vašem okolí, kteří by s Vámi mohli situaci osobně prokonzultovat a navrhnout možnosti, jak léky vysadit. Zdraví poradna Extc.

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-21 z 21zobrazit stránku: