Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz zde zadejte téma, které hledáte :

zobrazeno: 1-25 z 2988zobrazit stránku:

8.6.2021

Asentra, extáze, MDMA, LSD, amfetamin, kokain, antidepresiva

Dobrý den, nikde jsem na můj dotaz nedostala komplexní a užitečnou odpověď, tak dotaz směřuji na Vás. Již několik týdnů beru AD Asentru, kvůli HPO a jelikož se blíží léto a většina podniků už téměř naplno otevřelo, ráda bych je navštívila s tím, že bych měla záměr užívat drogy. Před AD jsem brala z těch více dostupných, např. XTC, mko, LSD, amfetamin, kokain atd. Bohužel teď, když jsem na AD mám strach ze serotoninového syndromu a chtěla bych se zeptat, jaké látky užívat v kombinaci s Asentrou (AD SSRI), abych předešla co největším nežádoucím a nebezpečným účinkům? Mám problémy s alkoholem a nerada bych alkohol zvolila jako jedinou možnost náhrady drog. 16563 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz - je fajn, že si ověřujete informace předtím, než se rozhodnete něco užít.

V naší poradně nepracují lékaři, ale z dohledatelných informací můžu říci, že co se týče kombinace SSRI antidepresiv a extáze (MDMA), tak se jedná o rizikovější užití. Jak sama píšete, je zde riziko vzniku serotoninového syndromu, ale není tak vysoké jako např. u IMAO antidepresiv. Zároveň je třeba počítat s určitým rizikem, že užití drogy může mít vliv na Vaši léčbu.

Co by pro Vás mohla být podstatná informace, tak že u SSRI je pravděpodobné, že celkový prožitek z extáze bude menší než obvykle. Nedoporučuje se tedy v případě neúčinnosti užívat další dávky. Pravděpodobně se dostaví pouze krátký stimulační efekt, nikoli „klasický" zážitek. Problémové může být i samotné složení látek - často jsou v nich přimíchané věci, které ve společné kombinaci se SSRI mohou být životu nebezpečné (např. DXM).

Nicméně podle této tabulky by kombinace SSRI a MDMA neměla značit zvýšené riziko - neberte to však jako doporučení. Podobná rizika spočívají i v užití kombinace kokainu s amfetaminem. Co se týče kombinace SSRI a LSD, je třeba počítat s tím, že tato kombinace může nepředvídatelně změnit účinky a průběh a je zde podobné riziko serotoninového syndromu jako u extáze.

V dotazu se zmiňujete i o alkoholu. Rád bych, aby zde zaznělo, že podle tabulky Tripsit je kombinace SSRI a alkoholu pro tělo rizikovější než výše zmíněné látky, a to především pro zvýšenou zátěž orgánů jako jsou játra, ledviny atd.

O žádné kombinaci tedy nemůžu říci, že by byla zcela bezpečná. V případě, že se však rozhodnete užít některou z látek, dodržujte pravidla bezpečnějšího užívání a ideálně informujte někoho z přátel o této kombinaci. Pro detailnější zodpovězení Vašeho dotazu ještě doporučuji konzultovat přímo s lékařem, ideálně který se věnuje drogové problematice. V případě potíží neváhejte kontaktovat linku 155.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.6.2021

Kratom a epilepsie

Zdravím, chci se zeptat jestli můžu užívat kratom když mám epilepsii? 16562 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Je dobře, že se snažíte zjistit takovéto informace. Ohledně kratomu je zatím bohužel nedostatek výzkumů, co by jasně popisovaly podobné souvislosti. Na co lze v rámci některých studií narazit je, že jedním z možných důsledků užívání, jsou blíže nespecifikované záchvaty. Těžko tedy soudit, jestli a případně jak mohou souviset s epilepsií. Obecné informace ohledně užívání kratomu včetně rizik si můžete přečíst například v tomto článku. Další možností může být kontaktování této poradny, ve které mají doktora specializujícího se na drogovou problematiku.

Užívání kratomu nese samo o sobě značná rizika, včetně velmi silné závislosti. Přestože je na internetu často prezentováno neškodné až zdravé. V kombinaci s onemocněním jako epilepsie, je proto určitě na místě velká opatrnost a ideální je, se podobným látkám vyhnout. Rozhodnutí, jestli budete kratom užívat, je však pouze na Vás.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.5.2021

Metamfetamin, užívání léků, bušení srdce

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako spoznám svoj životu ohrozujúci stav a či sa z medicínskeho hľadiska vystavujem veľkému riziku hazardovanie so životom. Pervitín beriem približne od 20.februára tohto roku a od začiatku som dávala už niekoľko-dňové ťahy. Od samého začiatku som maximálnu pauzu mala 17dní ale stalo sa tak len raz a bežne vydržím bez dávky maximálne týždeň. Nesnažím sa už robiť niekoľko-dňové ťahy, väčšinou ostávam pri jednom večeri ale skoro stále sa prekopnem a dostávam sa do niekoľkohodinových stavov delíria, závratov, potenia a neutišítelneho tlkotu srdca. Väčšinou už neviem ani komunikovať, pretože neviem pospájať slová do vety. Najvyšší tlak som si doma namerala 166/120 s tepom 120. Chcela by som sa spýtať najmä na momentálnu situáciu, pretože som začala chodiť k psychiatrovi a začala brať fevarin a atarax. Zatiaľ sú to dva týždne čo ich beriem, ale s tým, že som v minulosti už tieto lieky brala(pol roka dozadu cca). Tento týždeň beriem už 100mg fevarinu, atarax podľa potreby. Chcem sa spýtať, predvčerom som zobrala dvojitú dávku fevarinu(2x100mg) kvôli ťažkému panickému ataku(okolo 17hod), skombinovala to asi so 6tabletkami ataraxu, to by bolo ešte ok, len na druhý deň okolo 19hod som užila pervitín, nie takú dávku ako obvykle, polovičnatú(0.1), zobrala som lieky(predpísaných zatiaľ 100mg), zapila ich redbullom a zároveň neskôr pila aj alkohol(4x 0,4 37% tatratea) po asi 3mesiacoch, alkohol piť nezvyknem.. fajčila som ešte v priebehu pár hodín marihuanu a okolo 2 som prišla domov. Chcela by som vedieť, či sa ešte môžu prejaviť nejaké následky tejto kombinácie a či mi to môže ovplyvniť nejak triezvenie, dojazdy pervitínu aby som vedela ako reagovať. Prvé hodiny odkedy som prisla domov som mala neskutočnú zimnicu ale teraz je už moje telo relatívne celé zahriate, poriadne sa potím, cítim tlak v hlave a v očiach. Jediné čo pociťujem je obrovská únava, závraty a strašne silný a hlasný tlkot srdca, kvôli ktorému nemozem zaspať (je to pocit ako keby mi malo vyskočiť z hrude). Cítim mierne bolesti, pichanie na ľavej časti hrudi, no nič viac. Chcela by som vedieť to môže mať následky či už krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska. Ďakujem predom za odpoveď. 16558 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je určitě dobře, že se zajímáte o rizika užívání pervitinu v kombinaci s léky a dalšími látkami. Bohužel nemáme v týmu doktora, který by mohl situaci posoudit z medicínského hlediska. Odpovídám proto za naši drogovou poradnu.

Z toho co píšete o tom, jak Vaše tělo reaguje, o Vás mám poměrně velké obavy. Kombinace FevarinuAtaraxu, pervitinu, THC a alkoholu je opravdu velmi nebezpečná a může být až život ohrožující. V příbalových letácích léků je přímo uvedený zákaz kombinace s alkoholem. Taktéž kombinace pervitinu pouze s těmito psychiatrickými léky s sebou nese velmi vysokou míru rizika. Mimo jiné popisujete silný a hlasitý tlukot srdce. Atarax může být spojen se zvýšeným rizikem poruchy srdečního rytmu, který může být život ohrožující. To může vysvětlovat Vaše nepříjemné stavy při kombinaci s pervitinem, který tepovou frekvenci také výrazně zvyšuje.

Jak poznat život ohrožující stav je důležitá otázka. Může to mít velmi podobné projevy, jaké popisujete, které neustupují nebo se stupňují. V případě nejistoty je vždy lepší zavolat rychlou záchrannou službu, kde to s Vámi může operátor/ka vyhodnotit a podle toho rozhodnout, zda pro Vás pošle sanitku.

Zajímáte se také o následky kombinace výše zmíněných látek a ovlivnění dojezdů z pervitinu. Jedno hledisko je krátkodobý stav, který sama popisujete jako velmi nepříjemný. Jedná se opravdu o extrémní zátěž na organismus. Z hlediska psychiky, je užívání drog a alkoholu nebezpečné v tom, že jde proti psychiatrické léčbě. Pervitin, marihuana i alkohol mají negativní vliv na hladiny neurostransmiterů v mozku (serotonin, dopamin, noradrenalin), které se Fevarinem a Ataraxem (pravděpodobně ve spolupráci s lékařem) snažíte stabilizovat. Z toho hlediska je velmi důležité i dodržování jejich předepsaného dávkování. Zároveň pervitin může negativně prohlubovat krátkodobé i dlouhodobé psychotické stavy i ve formě panických poruch, zejména, jestli jste k nim náchylná. Pokud máte důvěru ve Vašeho doktora, tak by bylo dobré vše konzultovat přímo s ním, protože může zohlednit všechny faktory, které do léčby vstupují. Případně se dá obrátit na tuto anonymní lékařskou poradnu, kde by Vám zmíněná rizika dokázali ještě více vysvětlit z medicínského hlediska.

Co se týče dojezdů, budou pravděpodobně náročnější, než při samotném užití pervitinu. Zmírnění dojezdů můžete podpořit dopřáním si více odpočinku, dostatkem tekutin, přísunem zdravé stravy, vitamínů, minerálů a snahou o psychickou a fyzickou pohodu.

Z Vaše textu vyplývá, že Vám užívání způsobuje spoustu nepříjemného. Zmiňujete nadměrné pocení, tlukot srdce, úzkosti, píchání v hrudníku a z toho vyplývající obavy o zdraví. Ráda bych Vás proto podpořila k pauze od užívání drog. Mohlo by být přínosné, zkusit si zmapovat důvody, proč se takto rozhodujete pro kombinaci více látek ve velkém množství. Pokud byste dokázala důvody pojmenovat, dalo by se poté pracovat na změně a zaměření se na jiné činnosti, které by pro Vás nebyly takhle škodlivé. Možností je také spolupráce s odborníky, například ve formě terapie, kde to lze prozkoumat hlouběji.

Držíme palce, ať je Vám brzy lépe.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.5.2021

Armáda ČR, testy, steroidy - Stanozol

Dobrý den, jsem příslušník AČR. Asi měsíc užívám na posilování Stanozolol v tabletách 10mg. Za týden mám jít na každoroční lékařskou prohlídku, odběr krve a vzorek moči. Mohu mít kvůli tomu problém? Může to být důvod k výpovědi? Děkuji 16556 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Součástí lékařského vyšetření u příslušníků AČR je běžně toxikologický rozbor, kde se obvykle testuje přítomnost návykových látek THC, met/amfetaminů, kokainu, opiátů a případně benzodiazepinů. Nenalezla jsem informaci o tom, že by se testovaly také anabolické steroidy, kam Stanozol patří. Nicméně užívání anabolických steroidů nadměrně zatěžuje játra, což se může projevit zvýšenými jaterními testy, což se u takovéto prohlídky může zjistit. Jisté riziko odhalení tady tedy je, pokud by se na to někdo zaměřil.

Co se týče důsledků v podobě hrozby výpovědi - vzhledem k tomu, že jsou anabolické steroidy (i přes rizika, která jejich užívání nese) legální volně dostupné látky, nevztahuje se na ně v rámci Zákoníku práce omezení, které známe u alkoholu či návykových látek, tedy že zaměstnanec nesmí vstupovat na pracoviště pod jejich vlivem. AČR však může mít svá vlastní omezení, se kterými by Vás však měla jako Váš zaměstnavatel předem seznámit. Případně se můžete zkusit anonymně obrátit na armádní náborovou poradnu a zeptat se na to.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.5.2021

Testy, Ritalin při práci, přechod na Mefedron

Dobrý den, předně bych vám chtěl poděkovat za kvalitní práci, kterou odvádíte. Nic podobného jsem na českém internetu nenašel. K mé otázce. Jsem v situaci, kdy čas od času potřebuji zasednout k práci a soustředěně a vytvrale pracovat na finalizaci projektů. V rámci těchto sprintů využívám Ritalin v dávkách mezi 60-120mg denně. Kdykoli procházím tímto sprintem, řízení auta přenechávám ženě a i následně 36 hodin po posledním požití se vyhýbám řízení. Obávám se přitom zejména pozitivního testu na amfetaminy. Když jsem četl informace na tomto fóru, vychází mi, že abych měl "úplnou jistotu", bylo by třeba po posledním požití nesedat za volant 72 hodin. Chci se chovat bezpečně a nikoho neohrožovat, nicméně 72 hodin mi přijde extrémně hodně a dodržování těchto dvojnásobných odstupů je pro mě těžko realizovatelné. Riziko pozitivního testu se ale nechce podstupovat. Známý mi v tomto doporučil Mephedrone, který dle jeho tvrzení není zjistitelný standardními namátkovými testy. Prosím o potvrzení, či zpochybnění jeho tvrzení + potvrzení, doplnění, či opravení mých předpokladů výše. Předem moc díky! S pozdravem Anon z Hradce 16554 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz i za ocenění naší práce. Je dobře, že se snažíte dodržovat rozestupy mezi užitím a řízením.

Máte pravdu, že doby detekce jednotlivých látek v organismu se mohou individuálně lišit. Někomu postačí 48 hodin a u někoho je lepší, když si ponechá rezervu a dobu protáhne na 72 hodin. Abyste zjistil, jak na tom jste, můžete se zkusit otestovat sám testy z moči a/nebo ze slin, které jsou dostupné na internetu a v lékárnách.

Psychiatrický lék Ritalin, který se též používá jako substituce pervitinu, má oproti Mefedronu alespoň jasné složení. Pod názvem Mefedron se prodává více různých látek ze skupiny Kathinonů, které mají různou "kvalitu". Kromě nevyzpytatelného složení hrozí ještě záměna s jinou stimulační látkou, tak i to, že bude obsahovat nebezpečné příměsi. Oproti Ritalinu je také velmi obtížné odhadnout dávkování, i účinky mohou být odlišné a snadno se můžete dostat do intenzivnějšího stavu, než jste měl původně v plánu. Následně díky tomu mohou nastat i velmi nepříjemné stavy neslučitelné s prací. Zároveň po Mefedronu dochází k velmi nepříjemným dojezdům, které jsou typické nadměrnou únavou a neschopností koncentrace. Podobně jako na Ritalinu na něm může poměrně rychle vzniknout závislost, protože má rizika srovnatelná s ostatními stimulanty. Ty mohou sice jednorázový výkon podpořit, ale energii si vyberou zpět. Velké riziko je také v pravidelnosti užívání. Zajímavý rozhovor na téma užívání drog k podpoře výkonu v práci si můžete poslechnout zde.

Mefedron je od roku 2013 na seznamu zakázaných látek. Co se týče jeho záchytu, tak v běžných orientačních testech by se neměl ukázat, protože se jedná o odlišnou chemickou látku. Nicméně podle některých internetových diskuzních fór uživatelů a experimentátorů došlo po užití Mefedronu k falešně pozitivnímu orientačnímu testu na met/amfetaminy. Následný toxikologický rozbor v laboratoři ho už odhalit může. Pokud byste však na rozbor nejel, byl byste rovnou posuzovaný na základě orientačního testu jako pod vlivem. S dostatečným rozestupem od užití se tedy vždy vyplatí rozbor krve absolvovat kvůli šanci na podlimitní množství. Ve vztahu k řízení je ještě důležité uvést, že samotné řízení po něm může být rizikovější právě díky popsaným negativním účinkům nehledě na testy. Rychlejšímu odbourání z těla pak může mírně napomoci pohyb a zdravá životospráva, tedy dostatek spánku, odpočinku, pestré stravy, tekutin, minerálů a vitamínů v běžném dávkování.

Více informací o Mefedronu si můžete přečíst například tady a v angličtině pak na stránkách Erowidu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.5.2021

Kratom, řízení, testy

Dobrý den, V pondělí odpoledne jsem užil Kratom. V úterý okolo 6 hodiny večerní mě zastavila policie a vyšel mi pozitivní ten na pervitin, i když jsem ho nikdy neměl. V nemocnici mi vzali krev a moč. Je možné, ze mi v krvi zjistí látky z Kratomu a když Jo, zda mi můžou odebrat i řidičský průkaz ? Děkuji za odpověď. 16553 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Co se týče testů, které Vám dělala policie, tak ty jsou opravdu spíše orientační (a mohou vyjít tzv. falešně pozitivní), proto je dobře, že jste šel na testy do nemocnice.

Co se týče řízení s kratomem, tak kratom není v ČR zařazen na seznam zakázaných návykových látek, tudíž by to teoreticky neměl být problém. Na druhou stranu nesmí řidič usednout za volant, jestliže je snížena jeho schopnost řídit v důsledku zdravotního stavu, což by užití kratomu mohlo znamenat.

Obvykle se však při testování z krve snaží odhalit tu látku, která řidiči vyšla pozitivně při kontrole policií. Proto věřím, že riziko toho, že by u Vás odhalili užití kratomu, je nízké. Riziko, že by Vám odebrali řidičský průkaz, je podle mého názoru minimální.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
17.5.2021

Kratom, abstinenční syndrom

Dobrý den, asi před 2 lety jsem začal užívat Kratom. Bohužel těch informaci na internetu bylo málo a nevěděl jsem že na tom vzniká fyzická závislost. Nic méně plánuju do měsíce přestat. Chtěl bych se jen zeptat, existují nějaké léky bez receptu, tedy volně prodejné které se daji použit při odvikani závislosti na opiatech? Děkuji 16552 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Hezký den,

díky za Váš dotaz, předně bych chtěla ocenit Vaši motivaci a podpořit Vás v rozhodnutí s užíváním Kratomu přestat. Váš dotaz směřuje k možnostem úlevy od odvykacích stavů vyvolaných absencí od opiátů (kam je někdy řazen i Kratom).

Mezi běžné abstinenční příznaky obvykle patří bolesti svalů a kloubů, potíže se spánkem, slzení očí/nosu, návaly horka, horečka, snížená chuť k jídlu a průjem. I po psychické stránce se mohou objevit projevy emoční nestability. Tyto obtíže obvykle přetrvávají cca 3 dny a při dobrém fyzickém zdraví by měly být zvládnutelné v domácím prostředí. K úlevě od bolestí kloubů a svalů či horečky lze využít běžně dostupné léky jako je ibuprofen či acylpyrin. Se zažívacími obtížemi může pomoci například Imodium, proti nevolnosti a zvracení pak běžně dostupný Kinedryl či Omeprazol. Proti nevolnostem lze využít také například zázvorový čaj či bonbóny.

Při odvykání je důležitý dostatek odpočinku. Pijte hodně vody a jezte pravidelně v malých dávkách. Pro navození lepší psychické pohody je možné využití relaxačních technik jako je meditace či jóga. Případně se věnovat oblíbeným volnočasovým aktivitám, u kterých víte, že se obvykle cítíte dobře. Více zde v aj.

Pokud by obtíže přetrvávaly déle než týden, tak bych určitě doporučila navštívit lékaře, který Vám poradí medikaci přímo na míru Vašim obtížím.

Držím Vám palce ve Vašem úsilí!

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
15.5.2021

Psychotesty a vrácení ŘP

Dne 13.2.2021 jsem byl kontrolován, naměřeno 0,25 promile. Řidičský průkaz mi byl vrácen, neboť jsem po obědě (dal jsem si 2 piva, že nikam již nepojedu) dostal telefonát, že musím odjet v důsledku Coronaviru do 19:00 na měsíc do Německa, kde jsem do 12.3. pobýval na hotelu. Byl jsem si nakoupit a risknul jízdu. 15.3. jsem byl odevzdat řidičský průkaz s tím, že mi může být po 3 měsících vrácen jako dobrému řidiči bez přestupku, t.j. 16.6.2021, dokonce mi i na přestupkové komisi pomohli vyplnit náležité doklady k vrácení, potřebuji prý jen potvrzení lékaře a psychotesty. Bohužel lékař mi poslal na vyšetření psychiatrie, kde mi bylo řečeno, že musím být u něho rok zaregistrován a chodit týdně na kontrolu, takže policejní ujištění na 3 měsíce mi přijde jako lhaní. Nevím nyní co dělat, po odečtení odchylky Drägru 0,24, jsem měl O,O1 promile, a tento trest mi připadá dost krutý. Děkuji předem za vzkaz. 16551 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Je nám jasné, že je pro Vás situace nepříjemná.

Zde najdete, jakým způsobem by mělo probíhat vrácení ŘP. Co se týče lékařského potvrzení, pokud se u řízení pod vlivem alkoholu jednalo o jednorázovou událost, mělo by stačit přímo od Vašeho praktika. Minimálně roční abstinence doložená psychiatrem se dokládá v případech, že jste byl nahlášen na úřadě jako osoba nezpůsobilá k řízení motorového vozidla z důvodu závislosti na alkoholu, viz článek ZDE. Toto by mělo být možné ověřit u Vašeho praktického lékaře - jaký je důvod, že Vás na psychiatrii posílá.

Dále potřebujete tzv. dopravně psychologické vyšetření (psychotesty), které provádí v ČR asi 260 akreditovaných dopravních psychologů. Vyhledat je můžete v rámci uvedeného odkazu podle toho, které máte nejblíže a oslovit je, jaké mají kapacity, aby se celý proces urychlil. Více informací o dopravně psychologickém vyšetření si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
14.5.2021

Můžu řídit?

Dobrý den, dnes mě zastavila policie, bohužel jsem nadychala 0.62promile. Řidičák mi nechali, ale dnes už nesmím řídit. Půjde to do správního řízení. Chci se zeptat jestli můžu řídit nez bude spravni řízení a co mi hrozí? Děkuji za odpověď 16550 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Ve správním řízení Vám za přestupek řízení pod vlivem hrozí finanční pokuta 2500-20000 Kč, zákaz řízení na 6-12 měsíců a odebrání 7 bodů. Viz například stránky Policie ČR.

Pokud Vám nebyl odebrán řidičský průkaz, můžete do doby, než Vám bude uložena sankce zákaz řízení stále řídit. Jestli k tom již došlo a rozhodla byste se tento zákaz porušit, pak by to bylo klasifikováno jako maření výkonu úředního rozhodnutí, za které hrozí trest odnětí svobody až na 2 roky a peněžitý trest.

Pokud máte více otázek z právní oblasti. Bude ideální obrátit se přímo na specializovanou online právní poradnu A.N.O.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
9.5.2021

Špatné stavy po marihuaně

Dobrý den zkusil jsem s kamarády marihuanu ve formě jointa. Měla mít vysoký obsah THC. Měl jsem jen pár potahů. Začalo to působit tak 5 až 10 minut po prvním potahu. Měl jsem z toho špatný stav bušení srdce, strach ze smrti, úzkost, deprese. Stav odezněl asi po 4 hodinách a druhý den bylo všechno v pořádku. Tři měsíce jsem neměl žádnou marihuanu, ale i tak se mi vrátil stav, který jsem měl při používaní, ale jen v mírnější podobě jednalo se opět o stejné pocity jako je strach úzkost deprese. Stav většinou po 2 hodinách odezněl. Spojoval jsem si tento stav s abstinencí nikotinu, kterou jsem započal den před prvním stavem. Abstinoval jsem od nikotinu 12 dní a pak jsem nechtěně měl znovu marihuanu s vysokým obsahem THC. Stav jsem z toho měl opět stejný stav úzkost deprese zvýšený tep. Po pár hodinách stav odezněl, ale druhý den jsem se k večeru začal cítit divně opět strach a úzkost, ale tentokrát jako kdyby jsem měl ještě zhoršený zrak. Další den, kdy tento dotaz píšu stejný pocit začal znova. Nejsem si tím jistý, ale nemohlo by se od začátku jednat o flashbacky z marihuany? Nemohl jsem tím, že jsem podruhé měl marihuanu spustit nějaký psychický problém? Je možné, že všechny špatné stavy odezní samy po dlouhodobé abstinenci? Zkoušel jsem o tom něco najít, ale našel jsem pouze smíšené informace, že to odezní samo nebo, že se jedná o psychický problém. Četl jsem taky, že celá situace může být problém pouze psychický a, když si řeknu, že tento stav odejde a uklidním se tak se to samo zlepší. Nevím co z toho je, ale pravda. Předem děkuji za všechny odpovědi. 16544 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Podobné pocity, jako že jste znovu pod vlivem, se nazývají flashbacky. Ty by měly opravdu po čase vymizet. Pokud se vrací nebo se opakují dlouhodobě, může být potřeba krátkodobé nasazení slabých antipsychotik ve spolupráci s psychiatrem.

Zároveň je každý vůči marihuaně jinak citlivý, obzvlášť, pokud se jedná o silnou (THC potentní) marihuanu a někomu se mohou rozjet stavy, které jsou běžnější při předávkování, bušení srdce, závratě, úzkost apod. S několika z nich máte opakovanou zkušenost i Vy sám. Jak sám píšete, je velmi těžké odhadnout, co je příčinou. Obdobně se totiž projevují i psychosomatické problémy a psychické problémy. Například úzkostné stavy se projevují také bušením srdce, obavami, ale i pocením či pocitem nedostatečného dechu či stažením krku. K tomu marihuana (i při jednorázovém užití) může opravdu vyvolat i duševní onemocnění, pokud k němu má člověk predispozice. Možné jsou tedy obě varianty. že vše postupně vymizí a vrátí se do normálu i to, že bude potřeba vyhledat odbornou lékařskou pomoc.

Vzhledem k tomu, že máte stavy po marihuaně opakovaně velmi nepříjemné, bylo by potřeba od ní zcela abstinovat, abyste jednak vyloučil tuto příčinu a také, aby k potížím už znovu nedocházelo. Může se totiž také jednat o signál těla či psychiky, že jim marihuana opravdu nesedí.

Držíme palce, ať je Vám brzy lépe.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
9.5.2021

Marihuana, testy

Dobry den, Dostal jsem v praci dovolenou a chtel bych to vyuzit ke konzumaci marihuany, problem ale je, ze pracuji jako ridic profesional (bus). Je mi jasne, ze 3dny pred nastupem do sluzby hulit nesmim (a samozrejme ani nebudu!), ale budu se muset dopravit na urcita mista autem a nerad bych prisel o papiry a praci. Mam 5g velmi silne marihuany a budu ji v podstate konzumovat od rana do vecera (postupne, ne naraz - 2jointy max). Drive, pred dvema roky nez jsem si nasel praci ridice, jsem byl chronicky uzivatel (taky silny vzorky a 2ks/den). Procital jsem si ruzne prace a studie a dopracoval jsem se k ruznym vysledkum. Na vasich strankach je info, ze z krve lze detekovat aktivni thc 12-48h, pro zmenu v jedne z Vasich odpovedi (konkretne dotaz 16289) byl odkaz na studii, kde byli uzivatele (a to i par chronickych) po 4,5h negativni. To sou dost protichudne informace. Nebo napriklad muj kamarad (chronicky uzivatel) PČR druhy den nic ,,nenalizal"... coz se stalo vicekrat (a byl jsem u toho). Jsem z toho zmateny. Chci si uzit par dni v lese na vandru s kamarady, bezstarostne se ,,odpalit na jinou planetu" a pote se vratit zpet do sveho zivota, ale jsem ve stresu z nasledku. Proto tedy... silna marihuana (5g), drive chronicky uzivatel (8let - po dvou letech velmi vyjimecne), 90kg, zrejme pomalejsi metabolismus, prubezne uzivani od rana do vecera... jak moc mi tyto faktory nahravaji k odbouravani thc z krve (slin), tak abych neprisel pri silnicni kontrole o papiry a praci. Po jak dlouhe dobe by mi mela klesnout hladina pod 2ng/ml, nebo aby mi to nezjistili vubec ze slin (viz muj kamarad)? Bojim se abych 30 hodin nehulil a stejne by mi tam nasli napr. 3ng, nebo jeste hur treba 15. Nebo po vykoureni vsech 5g mi to nenasli jeste nekolik dni. Poprosil bych Vas o vyjasneni techto lhut nalezeni v krvi a slin (informace sou vsude velmi odlisne) Dekuji a velmi si cenim Vasi odpovedi. S pozdravem 16545 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Je dobře, že se snažíte zjišťovat podrobné informace a plánované užívání marihuany o dovolené plánovat tak, abyste sebe (ani nikoho jiného) nevystavoval riziku. Rozumím také tomu, že rozcházející se informace o dobách detekce tomu nepomáhají.

Pravdou však je, že rychlost odbourávání THC z těla je velmi individuální a proto se může doba možné detekce velmi lišit. Záleží jak na parametrech, které uvádíte (věk, frekvence užívání, potence marihuany, rychlost metabolismu) tak i na tom, jak je člověk odpočatý, najezený, apod. Roli hraje také to, kolik dní v kuse plánujete marihuanu užívat. Hodnoty, které jsou uváděny v různých tabulkách (včetně té naší) jsou proto pouze orientační a mohou se poněkud rozcházet.

Článek, na který odkazujete uvádí, že: "hlavním zjištěním vyplývajícím z  našich experimentů je, že zatímco u rekreačních uživatelů hladiny THC nejsou detekovatelné již po 4,5 hodinách po užití konopné drogy, u chronických uživatelů jsou za tuto dobu stále měřitelné. Navíc někteří chroničtí uživatelé si velmi pravděpodobně udržují jakousi ustálenou hladinu THC v krvi". Je však otázka, zda užívání vysokopotentní marihuany několik dní v kuse se dá ještě označit za rekreační užití. Rekreační uživatelé v citovaném experimentu užili svou běžnou marihuanovou cigaretu a pak dalších 24 hodin nesměli užít další dávku. Z pohledu tohoto experimentu by Vámi popisovaný scénář průběžného užívání od rána do večera po dobu několika dní spadal rozhodně do chronického užití a lhůta 4,5 hodiny by tedy nebyla relevatní.

Lze předpokládat, že Vámi zmíněný časový odstup třech dnů bude dostatečný na to, abyste neměl aktivní metabolity THC v krvi. Podpořit odbourávání THC z těla lze například dostatkem tekutin a doplněním vitamínů a minerálů. Kdy však dojde k překročení hranice 2ng/ml nelze z výše zmíněných důvodů odhadovat. Vždy je proto lepší snažit se co nejvíce přiblížit horní hranici uvedeného intervalu v orientační tabulce. Přesně to však bez laboratorního měření zjistit nelze. Nicméně, pokud chcete předem zjistit, jak by Vám vyšel slinný či močový test, bude nejspolehlivějším způsobem takovýto test koupit a vyzkoušet. PČR nejčastěji využívá slinné testy Drugwipe (např. tento), lze jej volně zakoupit na internetu. Močové testy jsou pak volně k dostání ve většině lékáren.

Přemýšlím také nad možnými následky pro vaši profesi řidiče v případě, že byste při kontrole PČR měl pozitivní orientační test a následně jel na krev a čekal pak až několik týdnů na výsledky. Zejména pokud by na místě došlo k zadržení ŘP. I z tohoto pohledu by bylo vhodné si před usednutím za volant test nejprve vyzkoušet.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.5.2021

Marihuana a lék Entizol

Dobrý den, rád bych se zeptal na kombinaci entizolu a mariuhany. Byl mi předepsán na jizvy po akné/akné. Je mi jasné, že alkohol pít nemůžu, jelikož játra. Ale myslím, že s mariuhanou by problém být neměl, že? Děkuji za odpověd 16540 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

z příbalového letáku vyplývá, že se jedná o poměrně silný lék a je v něm explicitně zmíněn zákaz alkoholu během léčby i minimálně den po léčbě. Jak sám uvádíte, kvůli játrům.

Při kouření marihuany jdou do krve všechny látky a zplodiny, které se uvolňují při spalování, a ty se taktéž odbourávají z těla zejména játry. Z tohoto pohledu je kouření marihuany během léčby taktéž rizikové. Minimálně během léčby, a jako v případě alkoholu alespoň den po ní, byste se měl snažit o co nejvíce zdravý životní styl.

Zároveň jako nelékaři nedokážeme odhadnout vzájemné interakce mezi léčivem a marihuanou, vliv na centrální nervovou soustavu ani možné nežádoucí účinky, prodloužení léčby či nutnost ji opakovat, pokud by ji kouření marihuany zkomplikovalo.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.5.2021

Regenerace organismu, mikrodávkování psychedelik, microdosing

Dobrý den, Měl bych otázku ohledně regenerace těla a především mozku po vysazení drog. Níže se pokusím uvést relevantní informace. Sklony k závislostem mám od malička. Nejspíše k tomu mám genetické predispozice. Matka v těhotenství údajně pila, kouřila a prý i něco dalšího (nevím co). Sleduji, že sklony k drogám má v mé širší rodině takřka každý. Převážně k alkoholu a cigaretám. Má závislost se vždy upnula k nějaké činnosti, na kterou jsem byl primárně zaměřen, v chronologickém pořadí to zahrnuje hraní si s hračkami (velmi dlouhé hodiny), poté hraní videoher (byl jsem schopen hrát od rána do večera po velmi značný počet po sobě následujících dní), následně jsem se dosti kontrastně ve 12 letech upnul ke sportům, především fotbalu. Od rána do večera jsem sportoval, což mělo příznivý vliv na mé zdraví (krom kloubů). Bohužel fyzická zátěž byla přílišná a po několika vážných úrazech kloubů jsem v 16 musel se všema sportama skončit a slot pro moji závislost zaplnily holky, drogy a nekonečné flámy. Co se týče mé drogové kariéry, tak jsem se poprvé opil (velmi málo alkoholu) v 11 letech, cigarety jsem poprvé vyzkoušel ve 12 (jen pár) a poté zhruba do 16 jsem se v průměru opil jednou do roka. K alkoholu jsem měl spíše odpor, jelikož jsem v průběhu života sledoval fyzickou devastaci svých rodinných příslušníků po celoživotním užívání drog. Od 16 jsme s přáteli začali pravidelně pít zhruba jednou za 2 týdny, převážně pivo, zhruba jednou za 2 měsíce větší pitka. Takřka vždy jsem se velmi výrazně opil (cca ekvivalent 12 piv). Od 17 začala postupná akcelerace mých drogových výkonů. Nejdříve jsme s přáteli každý pátek někam vyrazili (vždy jsem se "zbořil"). Jelikož jsem poměrně dosti sociální tvor a měl/mám mnoho přátel, tak jsem pařící pátky začal postupně vyplňovat relativně klidnými návštěvami hospod s různorodými lidmi, převážně po škole(v průměru kolem 6 piv). A od 18 jsem pil takřka každý den, zhruba 2x-3 do týdne výraznější opití (průměr kolem 12 piv). Měl jsem touhu pít takřka nonstop. Co se týče marihuany, tak tu jsem poprvé vyzkoušel v 16 ve velmi malém množství. Od 18 jsem začal hulit pravidelně cca 1-2x týdně kolem 0,5-1 gramu. Na festivalech jsem byl schopen spálit i 15 a více gramů (hulení každých cca 20 minut po dobu několika dní) Jen s alkoholem a trávou jsem si vystačil zhruba do léta 2019. Od tohoto období jsem užíval takřka každodenně až do začátku dubna 2021 opiáty, především Oxycontin(O). V průměru zhruba 60 mg(O) denně. Snažil jsem se nenavyšovat dávky, ale čas od času i více, max 150 mg. V tomto období jsem do toho ještě hodně pil, hulil trávu, asi 30x užil pervitin, asi 10x extázi a několik dalších různých prášků. V tomto období jsem také zhruba ve třetině dní hulil trávu od rána do večera (kolem 5 g). Jako největší problém u sebe považuji kombinaci látek, např. jsem užil 10 piv, 100 mg(O), 0,3 gramy pervitinu a asi 8 brk. Mnohokrát jsem obdobně kombinoval. K "oxíkům"(O) jsem takřka vždy nějaký to pivko a "brčko" dal. Od dubna 2021 jsem přestal s opiátama a zažil velmi nepříjemný abstak, který nedávno skončil. Během dubna jsem skončil i se vším ostatním. Asi týden jsem zcela čistý. Bažím si něco dát, ale díky vůli nedávám, a už nedám. Chci od života něco více. Uvažuji o mikrodávkování psychedelik jako alternativě. Co si o tom myslíte? Určitě jsem si mozek, játra a tak poškodil. Zajímá mě tedy, jak vidíte mé možnosti regenerace. Je možné se vrátit do původního stavu? Velmi vřele děkuji za odpověď. :) 16538 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za Váš dotaz a za projevenou důvěru. Hned na začátek bych chtěla vyzdvihnout, že jste se sám rozhodl skončit s opiáty (Oxycontinem) a následně i se všemi dalšími návykovými látkami, které jste za ta léta užíval. Zejména vysazování opiátů bývá doprovázené nepříjemnými stavy, které i zmiňujete, a Vaše měsíční abstinence od nich tedy rozhodně stojí za ocenění. O to více, když popisujete, že sklony k závislostem u sebe pozorujete již od dětství.

Je fajn, že si i sám uvědomujete, že kombinace opiátů s alkoholem, marihuanou, případně pervitinem nebyl úplně nejlepší nápad. Podobné kombinace protichůdně působících substancí představují pro organismus obrovskou zátěž a také velké riziko zdravotních komplikací.

Ptáte se na možnosti regenerace organismu a také na mikrodávkování (microdosing) psychedelik. Lidské tělo je do velké míry regenerace schopné. Například konkrétně játra mají velkou regenerační schopnost, dokonce jsou schopna dorůst a pokud je nyní nebudete zatěžovat, měla by se postupně začít pročišťovat. Podobně plíce se po ukončení kouření jointů (a vlastně čehokoliv kde vznikají zplodiny při spalování) pročišťují a regenerují. A podle nových vědeckých studií je dokonce i mozek, resp. neurony, schopen regenerace a obnovování při správném tréninku kognitivních dovedností.

Zda se Váš organismus navrátí zcela do původní kondice, a jak dlouho to bude trvat, lze i přes podrobný popis Vaší situace a Vašeho užívání odhadovat velmi těžko. Můžete to však podpořit například tím, že se budete snažit o zdravý životní styl - vyváženou stravu, dostatek nealkoholických tekutin, přiměřenou fyzickou aktivitu (například procházky či něco, co vzhledem k úrazu můžete), doplňování vitamínů a minerálů, dostatek spánku, ale také péčí o svoji psychickou pohodu. U praktického lékaře také můžete pro uklidnění požádat o odběr krve a její rozbor, který by případně ukázal například zvýšené hodnoty jaterních testů či nějaké jiné závažnější obtíže, které by se díky tomu mohly začít řešit.

Co se týče využití mikrodávkování psychedelik při odvykání od jiných látek, lze nalézt názory jak propagátorů, tak odpůrců tohoto postupu. K tomuto tématu by Vám více mohli říci v České psychedelické společnosti (hodně článků nyní dávají taktéž na FB stránku). Mají také internetovou poradnu, pořádají různé semináře či přednášky. Bylo by dobré vzít do úvahy právě onu Vaši predispozici k závislostem. Často se stává, že lidé nahrazují jednu závislost závislostí jinou. Proto pokud se touto cestou budete chtít vydat, doporučuji hlídat si, že si držíte dávkování, které jste si předem určil.

Zároveň může být fajn se snažit o otevřenost k různým cestám ze závislosti, ať už se jedná o spolupráci s odborníky, nahrazení užívání jinou činností, jako je například návrat k dřívějším koníčkům, cesta do zahraničí apod. Podle toho, co Vám bude nejvíce fungovat a vyhovovat. Každému totiž sedí něco jiného a může se to i v čase měnit.

Přejeme, ať brzo dostanete od života něco víc, jak píšete.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.4.2021

Nad limitem THC i po 48 hodinách?

Dobrý den. Jsem pravidelný uživatel marihuany. Před více než rokem jsem podstoupil toxikologické vyšetření po cca 14 hodinách od posledního užití marihuany(kouřením). Hladina THC byla 3,2. Od té doby dodržuji pauzu 48 hodin mezi posledním užitím a jízdou. Před dvěma týdny jsem byl opět kontrolován a podrobil se vyšetření z krve. Očekával jsem, že tam něco bude, ale nebude to dosahovat limitu pro přestupek. Včera mi volal policista, který to má na starost, že hodnota je 3,8. Jo možné, aby po dvou dnech byla hodnota takto vysoká? Nemohlo v laboratoři dojít k omylu? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. 16536 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Vždy záleží i na tom, o jak silnou marihuanu se jednalo, jaké bylo její množství a na rychlosti Vašeho metabolismu. Pokud je kouření marihuany pravidelné a dlouhodobé, tělo jí nemusí stíhat odbourávat a pak se může stát, že je hodnota i po 48 hodinách vyšší než 2 ng/ml, které jsou limitní pro přestupek.

Pokud byste chtěl hodnotu ověřit, mohl byste si daný vzorek krve na své náklady nechat otestovat znovu, protože laboratoř má povinnost jej nějakou dobu uchovávat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.4.2021

Konopná mast, zápach

Dobrý den, na jizvu na noze po úrazu mi byla doporučená konopna mast. 3 dny jsem si ji několikrát denně mazala, ale nějak mi nevoněla, tak jsem přestala a vyměnila ji za mesickovou. Nicméně i po 5 denním vysazení ji stále ze sebe citim. Předesílám, že je mi 60 let, nikdy jsem nekouřila ani neužívala žádné drogy. Co mám dělat, abych se toho zápachu zbavila? Děkuji za radu Marcela 16532 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Napadá mě zkusit zápach vyřešit opakovaným umýváním mýdlem, případně to doplnit očištěním pleťovou vodou nebo ještě nějakým přípravkem na tělo na bázi alkoholu. K tomu vyprat všechno oblečení, které jste na sobě od té doby měla a na kterém se zbytky konopné masti mohly také zachytit.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.4.2021

Extáze, nepříjemné stavy, závislost

Dobrý den, v květnu minulého roku jsem vyzkoušela polovinu extáze(koule) jenom půlku stavy byly dobré, pak za 4 dny jsem si dala další, no a v měsíci jsem měla 3 extáze. No a po té třetí jsem měla hnusný stav, nejspíš to bylo něčím říznutý.Tak jsem si dala pauzu, po půl roce v listopadu jsem si dala čtvrtku, protože jsem dostala z toho respekt. Ale ta čtvrtka mi i tak udělala dobré stavy. Jinak teď konstrukce jsem od listopadu ně měla nic. Ale stává se mi to že třeba večer dostanu na to chuť, myslím na to že bych si zase dala. No ale na druhou stranu se mi to hnusí, nechci být závislá. No ale prostě mám neuvěřitelné chutě si to sehnat. Jak je tohle vůbec možné když jsem to měla pouze 4 krát no. Mít po takové době chutě? 16525 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

je fajn, že takhle přemýšlíte nad svými zkušenostmi s extází a vidíte pozitiva i negativa. Píšete o posledním hnusném stavu po extázi oproti předchozím, důvodů pro to může být několik. Extáze obsahuje mimo účinnou látku také spoustu příměsí, které mohou vyvolat různé reakce. Důležitý je set a setting a také minimálně nekolikatýdenní pauza mezi jednotlivým užíváním, při které se může tělo zregenerovat. Je tedy určitě přínosné, že si teď dáváte delší pauzu.

Ptáte se na neuvěřitelnou chuť si extázi opět sehnat. Užívání drog s sebou vždy nese určitou míru rizika. V případě extáze může vznikat psychická závislost (nikoli fyzická). Vyznačuje se převážně těžko zkrotitelnou touhou po droze, chováním, při kterém je zájmem pouze drogu sehnat a nezájmem o to, co s drogou nějak nesouvisí. Stavy, které popisujete, známky závislosti nevykazují, na druhou stranu závislost může začínat nenápadně a chutě tam hrají velkou roli.

Vaše tělo si pamatuje příjemné stavy po užití extáze a v určitých momentech po nich opět zatouží. Je to srovnatelné s chutí dělat běžné příjemné aktivity a zažívat příjemné prožitky. V obou případech mozek vyplavuje hormony (serotonin a dopamin), jen droga to udělá intenzivněji, proto taky umí následně vyvolat intenzitvní chutě po dalším užití.

Napadlo mě zaměřit se na momenty, kdy se Vám tyto chutě rozjíždějí. Uvědomit si, zda se nejedná o nějaký vzorec, při kterém touha po droze představuje východisko z nějaké situace (např. z nudy, naštvání, bezmoci atd.). Pokud byste dokázala tyto momenty vysledovat, je možné si pak naplánovat jiný, neškodlivý, záložní plán na předejití této touze. Může to být sport, dobré jídlo, procházka. Cokoli, co Vám dělá radost a pomůže Vám od myšlenek nad užitím extáze.

Pokud byste měla zájem o odbornou pomoc, můžu doporučit tuto stránku. Dají se zde oslovit odborníci, se kterými si můžete bezplatně téma otevřít a třeba lépe Vaší situaci porozumět.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.4.2021

Pozitivní test na THC i po 15 dnech?

Dobrý den manžel kouřil po půl roce jednou trávu bylo to 22.3.2021 a dneska 6.4. má pořád pozitivní test jak je to možné děkuji za odpověď 16515 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

záleží na typu testu, kterým byl manžel testován. U jednorázového užití marihuany se obvykle udává lhůta, ve které je THC detekovatelné v moči kolem týdne, u slinného testu je tato doba kratší, nicméně se to může individuálně lišit podle rychlosti metabolismu, síly a množství vykouřené marihuany apod.

Dalším možným důvodem je falešná pozitivita testu, která se zejména u orientačních testů vyskytuje poměrně často. Může být dána nesprávným skladováním či administrací testů, ale i užitím různých léků (Ibuprofen, Riboflavin atd.) nebo při některých onemocněních ledvin, jater či při diabetu. Viz informace na stránkách Erowidu.

Pokud se jednalo o test v rámci kontroly PČR při řízení nebo o test v zaměstnání, je třeba po orientačním drogovém testu absolvovat odběr krve a provést toxikologický rozbor, který je jediný přesný a prokáže množství metabolitů THC v krvi. Pokud jsou pod limitem 2 ng/ml, měl by být dotyčný posuzován jako drogou neovlivněný. Pokud na krev nejede, je bohužel posuzovaný rovnou tak, že souhlasí s výsledkem orientačního testu a byl pod vlivem.

Více o testování si můžete přečíst zde nebo zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.4.2021

Subuxone, domácí detox, (jak) mám přestat?

Dobrý den. Zhruba 20 let s přestávkami zneužívám vše co mi přijde pod ruku ve vysokých a kombinovaných dávkách. Přes 15let jsem si píchala Pervitin nitrožilně. Pak jsem najela na opiáty. Zhruba 5 let každou sezónu opium, Tramabene kapky v dávkách 3x denně 300 kapek, vše možné opiody. Nevyhýbala jsem se ani alkoholu. Pravidelně docházím k psychiatričce. Mám skvělou paní doktorku. Mám mnoho psychiatrických diagnóz. 2x denně užívám Rivotril 2mg,Tisercin na noc. Přes rok jsem užívala Suboxon 16mg denně. Nastoupila jsem do léčebny ale podepsala jsem reverz ale v detoxu jsem vytrvala doma s maximální podporou rodičů. Zůstala jsem čistá 3 měsíce. Brala jsem jen ten Rivotril a Tisercin. Pak jsem začala pít. Čím dál víc, denně. Nakonec jsem se znovu vrátila k Suboxonu. Nyní ho užívám od ledna tohoto roku 2x denně 4mg. Od té doby proběhly 4 pokusy o Detox. Opět pomalým snižováním. Není to možné. Nedokážu to vůbec zvládnout. Trpí tím celá rodina. Do léčebny jít v žádném případě nechci. Také se to ve mě bije, zda přestat či ne. Nevím si rady se životem. Myslím si že už jsem za těch 20let tak zhuntovaná, že zřejmě musím být na substituci do konce života. Na druhou stranu bych chtěla přestat. Kvůli sobě, kvůli rodičům, kterým dlužím kromě peněz 20let života. Ale ten předešlý absťák od Suboxonu byl tak příšerný, že jsem takový po žádných jiných opiátech nezažila. Moc vás prosím, poradili byste mi jak úspěšně a jakým způsobem zvládnout domácí detox od Suboxonu? Opakuji, beru 2x denně 4mg. Hlavně jak zminimalizovat nežádoucí účinky absťáku? Trpím úzkostmi, depresemi,obscesí... Mám velice nízký práh bolesti. Jak to mám udělat abych to zvládla a aby opět neutrpěla moje rodina? Má lékařka si myslí že už to není dost dobře možné. Kromě toho mám hepatitidu C. Moc vám děkuji za odpověď a pomoc, velice si cením vaší práce. Děkuji vám * Ještě bych chtěla k předešlé prosbě o pomoc doplnit, že trpím hraniční poruchou osobnosti, nenávistí ke svému tělu, myšlenkami na sebevraždu... S hepatitidou C se neléčím. Závislost na benzodiazepanech trvá 20let. Několikrát předávkování. 3x pobyt v psychiatrické léčebně. Děkuji, opravdu moc děkuji za radu jak dále a za radu jak se co nejlépe zbavit závislosti na Suboxonu. Závislosti na benzodiazepanech se zbavovat nechci. Jak už jsem psala, nemám to v sobě úplně vypořádané, je to tak půl na půl, ale cítím, že by to bylo správné. Děkuji, děkuji za vše, s pozdravem nashledanou Denisa 16511 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Deniso,

spojila jsem oba Vaše dotazy, které přišly po sobě. Zkusím si nejprve všechno shrnout. Píšete o svém mnohaletém užívání různých látek a také o psychických potížích. Popsala jste své zkušenosti s léčbou, domácím detoxem a se spoluprací s psychiatričkou. Chtěla byste poradit, jak zvládnout domácí detox od Subuxonu. A zároveň ve Vašem dotazu vidím i hlubší úvahu nad tím, jestli vůbec abstinovat, jak se závislostí naložit, jak vše zasahuje Vaši rodinu a zkrátka co se životem.

Víte, nemůžu se tvářit, že bych teď viděla nějakou jednoduchou cestu. Jak jsem četla Váš dotaz, říkala jsem si, že na jednoho člověka je to celkem nálož si tímhle vším projít. O to víc oceňuji, že to nevzdáváte a jsem ráda, že jste nám napsala. Z Vašeho dotazu vidím, že máte chuť věci posunout k lepšímu, myslíte na svou rodinu a snažíte se být k nim ohleduplná a stále hledáte, co by mohlo pomoci. To mi přijde jako moc dobrý výchozí bod.

Ještě než odpovím přímo na Váš dotaz k domácímu detoxu od Subuxonu, chtěla bych dát trochu prostoru Vašim úvahám, mimo jiné o přestávání. Píšete, že to v sobě nemáte ještě úplně vypořádané a připadá mi důležité na rozhodnutí nespěchat a nejdříve si právě vše co nejvíc uspořádat. Za sebe to vidím tak, že abstinence může být ideál, ale ne vždy je to v danou chvíli reálná možnost. Přijde mi důležitější najít nějakou stabilitu. A jednou z možností, jak tu stabilitu získat může být klidně substituční léčba ve formě Subuxonu nebo nějaká bezpečná medikace. Píšete, že máte skvělou paní doktorku, což je opět dobrý základ.

Přesto si říkám, že by stálo za to pro sebe získat mnohem víc podpory zvenčí. A hlavně že byste si ji zasloužila. Moc bych Vás chtěla podpořit v kontaktování dalších odborníků. Velmi užitečná může být psychoterapie (kam člověk dochází např. jednou či víckrát týdně), a to nejen co se týče užívání nebo zvládání psychických potíží, ale také právě při srovnávání myšlenek a hledáním odpovědí na to, co se životem. Další možností je kontaktovat organizaci Laxus anebo Hedonie (které se věnují oblasti drog včetně léčby) nebo organizace Péče o duševní zdraví, klidně si můžete nejprve jen nezávazně zjistit, co vám můžou nabídnout. Ono přeci jen takhle přes internet toho nejde vyřešit mnoho. Kdybyste se dostala do nějaké akutně náročné situace, neváhejte se ozvat na některou z krizových linek (např. nonstop linka 116 123).

Nicméně tohle všechno může nakonec docela dobře pomoci a podpořit úspěch toho případného domácího detoxu od Subuxonu. Nejde jen o technický postup, je právě velmi důležité pracovat i s celým kontextem a je taky dobré vědět a naplánovat, co bude po detoxu. Posílám Vám k tomu dva články kolegů (Domácí detox a Detoxifikace) a bohužel detailnější rady a tipy dát nedokážu. Lépe by Vám asi mohl poradit spíš lékař, který by mohl posoudit i Vaši medikaci a zdravotní stav. Co se týče hepatitidy C, tam je asi nejpodstatnější informace ta, že je v současnosti dobře dostupná nová vysoce účinná léčba bez vedlejších účinků, přičemž se pro léčbu můžete rozhodnout kdykoli.

Každopádně když takhle řešíte víc věcí najednou, chce to čas a dává smysl jít postupně, krok po kroku, ideálně za podpory někoho blízkého nebo právě odborníků, případně někoho s podobnou zkušeností (v rámci nějaké svépomocné skupiny).

Přeji Vám, ať se Vám podaří posunout se správným směrem.

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.4.2021

Test na pervitin bez vědomí testovaného

Zdravim. Chci se zeptat zda existuje nejaka moznost jak udelat doma test na pritomnost pervitinu v tele aniz by o tom testovany vedel... Dobrovolne a vlastne ani nedobrovolne ho k testu neprimneju a rada bych mela jistotu ze je cisty... V minulosti byl uzivatelem drog a nyni mam podezreni ale nejsem si uplne jista ... Zachyti mi test z moci vysledek i z moci ve wc? Moc dekuji 16513 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

chápu, že byste ráda měla jistotu, jak je na tom dotyčný s užíváním drog vzhledem k minulosti. Test z moči ve WC, kde je i voda, nejspíš nebude fungovat. Nejčastěji je potřeba samotnou moč odebrat do nádobky a z ní pak udělat test.

Zároveň orientační test na drogy má mnoho rizik. Nedává jistotu, že je člověk opravdu čistý. U těchto testů totiž hrozí falešná negativita (tedy že člověk bere, ale vyjde negativní), stejně jako falešná pozitivita (když člověk nebere a vyjde pozitivní) a tím pak vzniká falešné obvinění. Pozitivní výsledek těchto testů totiž může být způsobený i užíváním některých léků nebo onemocněním ledvin či jater. Jediný přesný je toxikologický rozbor v laboratoři (krve, moči atd.).

Jedinou variantou, kdy by teoreticky mohlo dojít k otestování bez vědomí testovaného, je finančně velmi nákladný test z vlasů, který ukazuje braní drog v době cca 2-3 měsíce zpět (pakliže jsou vlasy dostatečně dlouhé), ale nikoliv v rozmezí posledních 2-3 týdnů, kdy ještě ve vlasech nejsou látky přítomny. Tyto testy se pro svou náročnost používají spíše zřídka.

Nicméně jakékoli testy nemají žádnou výpovědní hodnotu v tom, jak často či jak dlouho člověk bere, jak vysoké dávky, jak je jeho problém vážný apod. Hrozí také ztráta vzájemné důvěry. Proto mi tenhle způsob bez vědomí testovaného nepřipadá jako nejšťastnější, může přinést víc škody než užitku. Za tuto poradnu proto raději doporučujeme co nejvíce otevřený rozhovor o obavách, které máte. Dá se přidat i vysvětlení, proč je pro Vás důležité vědět, zda nějaké drogy bere (případně co ho nyní přimělo k tomu, že je opět vyhledal) a co by to znamenalo pro váš vztah. Pomoci může případně i ujištění, že jeho užívání drog nemusí automaticky znamenat konflikt a naopak to může být příležitost spolu otevřeně mluvit a situaci řešit společně.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.4.2021

Heroin, odvykání, přetrvávající zvracení

Dobrý den, syn ( 28 let )užíval cca 4-5 měsíců heroin, kouřil ho z alobalu. Ted se rozhodl s tím skoncovat a už je 3 týdny bez drog..vše zvládl dobře, jen stále přetrvávají potíže se zvracením, zvrací několikrát denně, nic v sobě z jídla neudrží...vím, že abstinenční příznaky jsou kruté a zvracení k tomu patří,vyhledala jsem si na internetu průběh a všude píší, , že po týdnu abstinence by měly tyto problémy slábnout a ustupovat. Tak se chci jen ujistit a uklidnit, že to ještě stále patří k odvykání a trvá to u někoho déle,že je to běžné a nemůže to být jiná zdravotní příčina, že by si něco tím užíváním poškodil a radči by měl navštívit lékaře. Je mi jasné, že pokud by šel k lékaři, musel by mu říci pravdu, měl by záznam a to by jsem nerada. Děkuj za odpověd 16509 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Při odvykání od heroinu či jiných opiátů je opravdu zvracení poměrně časté. Avšak, jak už jste si sama vyhledala, obvykle je to symptom, který se objevuje většinou jen cca jeden až dva týdny, nicméně ve výjimečných případech to může trvat déle.

První variantou by mohla být konzultace v lékárně a zakoupení volně prodejných léků na zvracení, zejména rehydratačních roztoků s ionty a minerály, které se zvracením ztrácí a jsou třeba doplňovat. Ty by mohly pomoci zažívací trakt stabilizovat, aby syn mohl znovu začít jíst. Důležité také je, aby syn sledoval, co ne/snese. Často se doporučuje dietní strava po malém množství, kdy se otestované potraviny navyšují (banány, jogurty, přesnídávky, nastrouhané jablko apod.). Případně lze kontaktovat praktického lékaře, zda by nevystavil eRecept na některý z léků k zastavení zvracení, např. Torecan.

Pokud i po úpravě jídelníčku a zařazení podpůrných preparátů na stabilizaci zažívání a proti zvracení nebudou problémy ustupovat, mohlo by to poukazovat na nějaký závažnější zdravotní problém, který si žádá vyšetření u lékaře. Rozumím Vaší obavě, aby syn neměl užívání heroinu zanesené ve zdravotnické dokumentaci. Zároveň se však může jednat o takový problém, který se sám nevyřeší a může Vašeho syna ohrožovat. Zda Váš syn lékaři sdělí svému lékaři, že užíval heroin, je na něm. Bohužel ale bez této informace může lékař hůře stanovit optimální léčbu. Praktický lékař pak případně může napsat doporučenku na specializované vyšetření - přímo v Karlových Varech je například toto specializované gastrocentrum.

Pokud by pro syna byla dostupná Praha, je tam zařízení Remedis, které má jak AT ambulanci specializující se na problematiku závislostí, tak i gastroenterologickou ambulanci. Je to nestátní zdravotnické zařízení a poskytují služby i pro samoplátce. Domnívám se, že sami by zprávu obvodnímu lékaři Vašeho syna (díky které by se užívání pak mohlo objevit v jeho kartě) posílat neměli. Obvykle předávají zprávu přímo pacientům a již to nechávají na nich, ale bylo by fajn, aby si to Váš syn ještě předem ověřil, pokud by se rozhodl pro konzultaci v Remedisu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.3.2021

Pervitin, abstinenční příznaky, fyzická a psychická závislost, motání hlavy

Dobrý den, chci se zeptat proč všichni tvrdí že na pervitinu neni fyzická závislost. ja ráno vstanu a když si nedam točí se mi hlava a jee to horsi a horsi takovy stav jako kdyz sem opilá nebo podobnyho ani to nejde popsat jako dyz to ma kazdou chvili semnou seknout a pak rovně nedokazu ani jit . psychycky to rozhodně neni,protože se snazim prestat.. vim ze z tohodle stavu se da vyspat za 4 dny je to pryč... ale ja. nemuzu tady 4 dny spát.. musim fungovat k doktoru jit nemuzu nevite co to zmírní aspoň to motani hlavy.? drogy beru 6 let asi a sem definitivně rozhodnuta ze s tim chci prestat beru kouřením a snupanim nijak jinak. mam silnou vůli bych rekla nemusim to mit ale to motani hlavy je fakt hrozný. 16504 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

moc oceňuji, že jste se po 6 letech definitivně rozhodla přestat s pervitinem. Silná vůle je rozhodně dobrý základ, zároveň jak píšete, roli hrajou i další věci, které to můžou zkomplikovat. Rozumím tomu, že potřebujete fungovat a zbavit se nepříjemného motání hlavy po ránu.

Fyzická závislost popisuje reakci těla na vysazení některých drog (nejčastěji opiátů a alkoholu), která může být až život ohrožující. Pervitin tímto způsobem nefunguje, na druhou stranu v jeho případě bývá zásadní se vypořádat s psychickou závislostí, kterou doprovází tzv. bažení. To však neznamená, že s jeho vysazením nemohou být spojené i nepříjemné fyzické komplikace. Dobrá zpráva je, že zpravidla v krátkém časovém úseku abstinence odeznívají.

Pokud se Vám motání hlavy stane ráno doma, můžete se vyzkoušet položit na záda a dát nohy nahoru nad úroveň hlavy. Je to však jen dočasné řešení a ráda bych se přiklonila k variantě oslovit lékaře. Pokud byste chtěla využít anonymní formu oslovení odborníka, mohu doporučit tuto online poradnu.

Obecně návratu do fyzického i psychického normálu může pomoci zdravá životospráva, dostatek odpočinku, přiměřená fyzická aktivita, pravidelný přísun tekutin a pestré stravy, vitamínů a minerálů. Tělo bývá užíváním pervitinu vyčerpané, pervitin ovlivňuje třeba i tlak nebo spánek. I proto musím taky napsat, že bych Vás nejradši podpořila v tom si opravdu minimálně ty 4 dny odpočinku dopřát.

Ráda bych Vás podpořila v cestě k abstinenci a k vyhledání odborníků (ZDE), kteří Vás v této situaci mohou podpořit a připravit na zvládnutí potíží, které se s tím pojí.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
24.3.2021

Jak pomoci partnerce?

Dobrý den, Obracím se na Vás s prosbou o radu. Moje partnerka, bere 2 měsíce pervitin (nitrožilně), předtím 15let abstinovala, trpí hraniční poruchou osobnosti. Mimo pervitinu je už asi rok závislá na rivotrilu. Tvrdí, že to má vše pod kontrolou a zvládne přestat sama, před týdnem dala výpověď v práci aniž by mi cokoliv řekla ( žijeme spolu 7 let) a celý tyden hrála, že chodí do práce (nevím kde travila čas). Hodně zhubla, má často rozšířené zorničky, změnily se jí pohyby, když se jde na chvilku projít nebo nakoupit je pryč několik hodin, je vzhůru celou noc, několik nocí se snažila vyrobit poličku, někdy má plno energie, jindy celý den prospí. Před 3 rokama se léčila ze zavislosti na alkoholu a prášcích (od té doby mela 1 relaps- znovu léčba a 2 lapsy). Nedochází na žádné terapie, údajně se nedají sehnat, chodí jen k psychiatrovi. Nevím co mám dělat, chtěla bych jí pomoct, ale ona tvrdí že to zvládne celé sama, léčit se údajně nepotřebuje, protože není závislá, byl to prý jen úlet. Bojím se, že budeme absolvovat stejné kolečko problémů jako u alkoholu (zachytky, podvádění, lži, ...). Máme 14ti letou dceru a nechci aby byla u toho a znovu to celé prožívala (biologická matka nejsem já, ale partnerka). Poradíte mi co mám dělat? 16499 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz a důvěru. Je dobře, že se snažíte najít pro sebe nějakou radu a pomoc.

Partnerčino chování, které popisujete (hubnutí, rozšířené zorničky, nespavost, změna pohybů atd.), můžeme u lidí, kteří užívají pervitin či jiné stimulanty, pozorovat často a mnohdy je to signál, podle kterého se začneme domnívat, že se něco děje. Zároveň píšete o kolečku lhaní, podvádění a pobytech na záchytce, které jste už s Vaší partnerkou v minulosti zažila, a který znovu absolvovat nechcete, což je zcela pochopitelné. Asi Vás nepřekvapí, že bez alespoň nějaké snahy Vaší partnerky se změna současné situace neobejde. Napadá mne otázka, co tehdy pomohlo k tomu, aby si Vaše partnerka uvědomila, že situaci již nemá plně pod kontrolou, že to nezvládne celé sama, a vyhledala další odbornou pomoc? Co se nyní děje takového, že to Vaši partnerku přivedlo k nadužívání Rivotrilu a k návratu k pervitinu?

Ptáte se však na to, co nyní můžete dělat Vy. Prvním krokem by mohl být otevřený rozhovor s partnerkou (pokud je to v této situaci možné) o tom, jak celou situaci vnímáte a jak se Vás dotýká. Verbalizovat Vaše obavy a také nechat zaznít to, že nechcete celé kolečko zažívat znova a vystavovat tomu vaši dceru. Můžete společně propátrat, jaké jsou důvody partnerčina návratu k užívání, ohraničit, kdy končí úlet a začíná docházet ke ztrátě kontroly (a zamyslet se společně nad otázkami, které nabízím výše). Součástí takovéhoto rozhovoru také často bývá vymezení hranic či podmínek, za jakých může partnerství a rodina nadále fungovat. Užitečné informace k tomu, jak s partnerkou komunikovat můžete nalézt v některé ze svépomocných příruček.

Rozhovor je možné realizovat doma, nicméně zde máte pravděpodobně již zaběhlé nějaké komunikační vzorce a mohlo by tak být efektivnější, kdyby proběhl na nějakém bezpečném místě mimo domov, kde vám bude oběma příjemně. Lze k tomu využít také odbornou pomoc, například v podobě párové konzultace či terapie.

Přímo ve Zlíně sídlí Terapeutické centrum, kam můžete přijít společně s partnerkou nebo i/nejprve sama. Může sem také začít docházet na terapii přímo Vaše partnerka. Služby centra jsou bezplatné a mohou být také anonymní, nyní v době pandemie nabízejí své služby také po telefonu či online (Skype, Zoom apod). Během pandemie je také (pokud máte VZP) možné využít příspěvek na terapii a mít ji tak částečně/plně hrazenou. Na seznamu zapojených terapeutů jsou i jména z vašeho kraje (seznam ZDE). Případně můžete nalézt další kontakty na pomáhající organizace na Mapě pomoci.

Z toho co píšete mám dojem, že jste se svojí partnerkou prožila nejedno těžké období a je fajn, že máte i nadále velkou snahu jí pomoci a být pro ni oporou. Myslím však také na Vás, abyste na to nezůstávala sama. Kromě odborných služeb může přinést úlevu také probrat co prožíváte s někým zvenčí, ke komu máte důvěru.

Držíme palce,

Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.3.2021

Pervitin a kožní projevy

Dobrý den chci se zeptat beru perník už nějakou dobu a dělají se mi hnuse a velké vyrážky a pupínky . Potřebuji nějakou radu jak se toho co nejrychleji zbavit aniž bych sla k doktorovi . Díky za odpověď 16498 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

kožní reakce (boláky, pupínky, vyrážky) po užití pervitinu bývají velmi časté. Pervitin a jeho příměsi se z těla dostávají přes játra, ledviny a také pokožku. Zároveň pervitin z černého trhu může obsahovat mnoho nečistot, odpadních látek a chemických příměsí dané nekvalitním či nesprávným způsobem výroby. Může se taktéž jednat o alergickou reakci na pervitin nebo některou z jeho sloučenin (fosfor, jód atd.), která se taktéž projevuje kožní reakcí. Také může mít vliv věk, či nadměrné škrábání po pervitinu (včetně záseku na něm) a zavlečení bakterií do takto vzniklých ranek.

Pokud nechcete jít k doktorovi, v tomto případě ideálně ke kožnímu, nabízí se varianta zajít do kontaktního centra, kde bývá k dispozici zdravotnický (či proškolený) personál, který obvykle má k dispozici různé hojivé masti. Tito pracovníci také mohou pomoci vyhodnotit, zda se nejedná například o nějakou infekční kožní nemoc, která je potřeba léčit antibiotiky, jako je například velmi vážné Impetigo. Další variantou je problém zkonzultovat v lékárně a zakoupit si některou z volně prodejných mastí, které však nebývají tak účinné jako ty na předpis. Nejen při braní bývá také důležitá péče o pleť, hygiena, odpočinek a správná výživa.

Také by mohla pomoci delší pauza od pervitinu, spolu s lokální léčbou Vaší vyrážky a pupínků, alespoň do doby, než potíže zcela odezní.

Více o kožních problémech, spojených s užíváním drog, si můžete také přečíst v tomto článku z Dekontaminace. Kromě kožních problémů je s pervitinem spojená celá řada dalších rizik, o kterých si můžete přečíst například zde.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
22.3.2021

Testování čistoty substance

Dobrý den, rád bych se zeptal jestli ještě existuje služba kde je možné si nechat otestovat psychadelickou substanci na její čistotu? Děkuji a přeji pěkné dny. M. 16495 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

možností se tu nabízí více, záleží na Vaší preferenci a finančních možnostech. Jednou z nich mohou být orientační kvalitativní testy, které lze provádět v domácím prostředí. Pomohou Vám zjistit přítomnost určitých předem daných látek, nikoli však jejich množství a celkové složení testovaného vzorku. Výsledek těchto testů tedy přinese pouze omezené informace o testovaném vzorku a vždy je potřeba počítat s rizikem různě nebezpečných příměsí. Některé testy jsou již semi-kvantitativní, což znamená, že dokážou odstupňovat poměr obsahu látky v testovaném vzorku (například testy na čistotu MDMA, kokainu, heroinu). Podle Vašeho zájmu si lze tedy vybrat set na zjištění konkrétní substance.

Další možností je laboratorní rozbor, kdy lze oslovit konkrétní toxikologické zařízení a individuálně se s nimi domluvit na rozboru vzorku. Jedná se o dražší variantu v řádu tisíců korun.

Pokud by Vás zajímalo více, můžete si přečíst článek na téma testování substancí ZDE. Bohužel v současné době není možné provozovat službu přímo určenou pro testování drog jako tomu je v některých evropských zemích (nebo i dříve v ČR), ačkoli odborníky jsou tyto aktivity považovány za velmi důležité z hlediska snižování rizik při užívání drog. I my se dlouhodobě zasazujeme o to, aby se to do budoucna změnilo.

Zdraví poradna EXTC

 

skrýt odpověď ↑
19.3.2021

Úzkosti po pervitinu

Zdravím, jdu s dotazem. Necelé 3 měsíce jsem užívala pervitin (pouze nosem, jehel se bojím). Ze začátku užívání byly dojezdy nepříjemné - měla jsem stíhy, ale postupem času bylo vše v pohodě a žádné dojezdy jsem neměla - samozřejmě kromě pískání v uších, klasický dojezd. Vždy jsem zvládla 5 dní a nocí bez spánku a jídla, pauzu jsem měla vždy max 3 dny. Pak jsem se rozhodla, že se s pervititem zklidním. Dala jsem si pauzu asi 5 dní. Pak jsem si dala pervitin, jela jsem 1 den a 1 noc, i trochu jídla jsem si dala, jízdu jsem zastavila večer, v ten večer mi začal dojezd,ale úplně jiný, než vždy. Rychlé bušení srdce, tlak v celém těle, špatně se mi dýchalo, vždy tento stav trval tak 2 hodiny, pak 2 hodiny klid a pořád dokola, spát v žádném případě nešlo, nepovedlo se mi usnout. Byla to úzkost, trvala cca 30 hodin, pak se mi konečně podařilo usnout a po spánku bylo zase vše v pohodě. Dala jsem si 7 dní pauzu. Pak zase 1 noc a 1 den, druhý večer jsem zase ukončila jízdu a zase to samé, úzkost, bušení srdce, strach ze smrti, nebo z omdlení. Stačilo maličko stresu a měla jsem neskutečně hnusný uzkostný stav. Trvalo to zase cca 30 hodin, než jsem usla. Spala jsem hodinu, po hodině jsem se probudila a měla zase ten stav, byla chvilku vzhůru a pak po velkém snažení zase usla. Chci dodat, že OBĚ DVĚ JÍZDY JSEM MĚLA JEDEN A TEN SAMÝ MODEL PERVITINU. Teď jsem 8 dní čistá. Mohla být úzkost vyvolána tím, že to byl špatný model? Dále se chci zeptat, když si seženu po cca měsíční pauze jiný model, je 100%, že se mi na dojezdu zase vrátí ta úzkost? Nebo je nějaká šance, že s jiným modelem a delší pauzou už takový brutální dojezd nebude? Mockrát děkuji za odpověď a přeji krásný den! 16488 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotazy, ve kterých popisujete svoje 3 měsíční užívání pervitinu, to jaké si dáváte pauzy a jaké zažíváte dojezdy. Zmíněné dojezdy se začaly poslední dobou zhoršovat a píšete o nich jako o neskutečně hnusných úzkostných stavech, kdy nemůžete usnout. Ptáte se nás, jestli jsou tyto nepříjemné dojezdy vyvolané modelem pervitinu, který jste užila a jestli je jisté, že k nim určitě dojde i při užití jiného modelu.

V prvé řadě bych Vás chtěl ocenit, že i když jste do užívání pervitinu vstoupila intenzivně a frekvence užívání kterou popisujete je velmi vysoká, tak se vyhýbáte jehle a snažíte se dávat si pauzu, když vám není psychicky dobře, a že se snažíte získat k tomu nějaké informace a rady. Dojezdy k užívání pervitinu neodmyslitelně patří a je normální, že se jejich podoba a intenzita v průběhu užívání mění. Zároveň je každý člověk vůči pervitinu jinak citlivý a dojezdy mohou být pro někoho opravdu velmi nepříjemné. Mnoho informací o dalších rizicích a účincích se můžete dočíst ZDE.

Tato látka má vysoký potenciál vyvolávat, případně zesilovat psychické potíže a úzkost je jedna z nejtypičtějších z nich. Příčin, proč k tak silné úzkosti najednou došlo, může být mnoho. Například váš současný a celkový psychický i zdravotní stav, míra stresu, jakou teď zažíváte a také zmíněný model, kde může hrát roli jednak množství látky, tak její kvalita a možné příměsi a další faktory, které je těžké odhadnout. Nelze tedy s jistotou říci, jestli to bylo způsobeno jen modelem ani co se stane, až si dáte znova jiný model. Na místě je však určitě velká opatrnost. Z vaší zprávy je patrné, že jste v zmíněných 3 měsících užívala opravdu často, a to představuje značný nápor na psychiku i tělo člověka a může se to projevovat právě zesílenými negativními účinky.

Rád bych vás tedy podpořil, ať si mezi užíváním dáváte co nejdelší pauzy a pokud by stavy jaké popisujete přetrvávaly, nebo se snad zhoršovaly, možná by bylo fajn zvážit, jestli vám za takové zážitky braní pervitinu vlastně stojí. Je na místě takové věci nepodceňovat, aby nedošlo k prohloubení psychických obtíží nebo k vyvolání duševního onemocnění.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 2988zobrazit stránku: