Vyhledávání a filtrování dotazů

Již zopovězené dotazy poradny:

Filtrovat dle tématu:

Dle typu drogy:

Hledaný výraz:

Nalezené záznamy pro výraz zde zadejte téma, které hledáte :

zobrazeno: 1-25 z 2866zobrazit stránku:

7.8.2019

Pervitin harm reduction

Dobrý den, několik měsíců užívám pervitin šňupáním (každý týden 2-4 dny). Vím o všech negativních efektech na fyzickou i psychickou stránku a jsem si vědoma všech rizik. Ráda bych se vás zeptala na harm reduction ve formě vitaminů/suplementů. Momentálně beru magnesium s chelatovou vazbou, Reflex multivitamin, vitamin C, omega 3 a L-tyrosine. Vše kvalitní, z obchodů s doplňky stravy pro sportovce. Beru přesně podle příbalových letáků, dělám dobře? Popř. chtělo by ještě něco zásadního doplnit? Měsíčně to vyjde asi na 1300 Kč, které ráda investuji, abych předešla alespoň některým zdravotním potížím, které jsou s uživáním spojené, ale zároveň je nechci utrácet, pokud to vlastně nepomáhá. Předem děkuji za odpověď. 1134 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Existuje hned několik pohledů na využívání obdobných typů vitamínových doplňků. Osobně se k jejich využívání stavím rezervovaně, a to jednak na základě medicínského pohledu (anebo viz např. tento článek), kde zaznívá názor, že organismus spíše dokáže přijmout minerální látky a vitamíny z přírodních zdrojů (formou vyvážené stravy, klasických potravin, ovoce, zeleniny atd.). Na druhou stranu užívání některých doplňků bývá mezi uživateli doporučováno, ale to platí spíše u jednorázového užití podobných drog a za předpokladu dodržení dalších zásad harm reduction.

Je pochopitelné, že byste ráda při aktivním užívání pervitinu co nejvíce snížila negativní dopady spojené s touto substancí. Přikláním se však k názoru, že rizikové následky je možné minimalizovat cestou klasického snižování rizik (harm reduction). To znamená především cestou výrazného omezení jejich konzumace (např. 1 x 2 - 3 měsíce, kdy má mozek a nervová soustava šanci se opět trochu regenerovat), dále nízkým dávkováním a následně nepřetěžováním těla. Velmi důležité pro snížení rizik jsou také základní zásady jako dostatečný následný odpočinek, dostatek spánku, vyvážená strava a pitný režim.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
31.7.2019

Syntetické drogy, legalita

Dobrý den, mám dotaz ohledně několika syntetických drog. Vyznat se v legalitě analogů je ošemetné a já se nechci dopouštět nelegální činnosti. Jedná se o látky 3-HO-PCP, 2-CB-FLY, DOC, clonazolam, etizolam a flualprazolam. Děkuji. Jelen Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

omlouvám se za prodlevu v odpovědi. Legalitu či nelegalitu syntetických drog v České republice lze ověřovat dle platných seznamů omamných a psychotropních látek udevených v rámci příloh Nařízení vlády č.463/2013 Sb. Legislativa ČR omezuje nakládání s těmito látkami v trestním zákoníku, více informací ZDE. Z látek které zmiňujete je v seznamu OPL uveden etizolam a DOC.

Seznam bývá průběžně doplňován o nové substance prostřednictvím dalších nařízení vlády, to znamená, že je možné, že Vámi zmíněné látky by tam do budoucna mohly být zapsány. Jelikož se jedná spíše o právní problematiku, pro bližší informace k tématu doporučuji obrátit se na bezplatnou Právní poradnu A.N.O., kde se specializují právě na právní otázky týkající se návykových látek.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.7.2019

Ritalin, testy

Dobry den, rad bych se zeptal, zda li drogovy test na sliny/krev, pripadne moč, detekuje i predpisovy lek Ritalin? Dekuji. Jan Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

Ritalin (Metylfenidát) může být detekovatelný jak orientačním drogovým testem specificky zaměřeným na tuto látku (např. z moči, viz tento test) tak pomocí přesného laboratorního toxikologického vyšetření (z moči, krve). Americký vědecký server Erowid.com zároveň upozorňuje (viz tento odkaz), že Ritalin může u klasických orientačních/screeningových drogových testů způsobovat falešnou pozitivitu na amfetaminy. Detailnější informace můžete získat přímo na oddělení toxikologie, které se obvykle nachází pod fakultní nemocnicí.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
29.7.2019

Xanax a řízení

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat,když beru Xanax 2mg-tablety ( ráno 1/4 a večer1/4 ,samozdřejmě psaný legálně lékařem,zda-li mohu při silniční kontrole tzv.nalízat a za jak dlouho po požití.Lék mám zcela pod kontrolou a nemám žádné obtíže při řízení auta.V současné době prý ve vyhlášce je Xanax brán jako návyková látka,což mě velmi překvapilo a jak se dá bránit. Děkuji za odpověď.Mája Mája Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Lék Xanax patří mezi tzv. benzodiazepiny, které jsou silně návykové. Při silniční kontrole je tedy opravdu můžete "nalízat". Ve slinách by měl Aplrazolam (účinná látka Xanaxu) vydržet cca 2-3 dny od posledního užití.

V příbalovém letáku je uvedeno: "Neřiďte motorová vozidla ani neobsluhujte složité stroje, dokud si neověříte, že lék na Vás nemá tlumivý účinek ani u Vás nevyvolává závratě". Při silniční kontrole by mohlo pomoci, pokud byste měla s sebou ve vozidle lékařskou zprávu od lékaře, který Vám lék předepisuje, ve které by bylo uvedeno jeho stanovisko k řízení vozidla.

Více informací o tom, jak se dá bránit, můžete zjistit v této poradně, která se zabývá právními aspekty při užívání návykových látek nebo na těchto stránkách.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
23.7.2019

Psychické potíže

Dobrý den chtěl bych se zeptat od 15let do 19 jsem užíval marihuanu denně kvůli tomu že mi hrozně ulehčovala život kvůli otci který je alkoholik a byl nás a taky kvůli bolestem které mám v ruce protože jako dítě jsem si ji zlomil a doposud jí mám špatnou a pořád v 80° tudíž jí nenatahnu ale co mě trápí je že mám pořád hrozné vykivy nálad úzkost deprese ale moje psycholozkat mi napsala jen brintellix že mám špatný serotonin v hlavě ale to to nevyřešilo někde jsem četl že slečna měla stejně příznaky jako já a paní doktorka jí něco předepsala a bylo po problému ale bohužel už nevím jak jse to jmenovalo můžete mi poradit děkuji moc. Miroslav Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Miroslave,

rozumím tomu, že hledáte způsob, jakým se zbavit nepříjemných stavů. Přijde mi důležité, že jste v kontaktu s psycholožkou (nejspíš psychiatrička, pokud Vám předepisuje léky). V rámci osobního kontaktu se dá přeci jen věc řešit lépe než přes internet. Navíc co se týče léků, ty je potřeba pečlivě vybrat na míru konkrétnímu člověku a jeho potížím. I kdybychom v této poradě měli lékaře, stejně by nebylo možné takhle na dálku dát doporučit lék, který by vše vyřešil.

Co ale lze zkusit, tak bavit se s psychiatričkou o tom, když Vám léky nevyhovují, někdy je potřeba nějakou dobu počkat, než začnou fungovat anebo naopak zkusit jiný lék. Každému člověku může fungovat něco trochu jiného.

Také bych Vás ráda podpořila v tom zkusit zároveň vyhledat psychoterapeuta. Psychoterapie umí být také velmi účinná pro zlepšení depresí, úzkostí nebo výkyvů nálad. A oproti lékům má i přesah v tom, že může pomoci zpracovat třeba i těžké zkušenosti z minulosti. Ty mohou mít na současný stav také vliv. Kdybyste to chtěl zkusit, můžete kontaktovat v Brně například Terapeutické centrum. Pro inspiraci zasílám ještě text "Jak najít dobrého psychoterapeuta".

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.7.2019

Čím to mohlo být způsobené?

Dobrý večer, chtěla bych vysvětlit tuhle situaci. Můj kluk bere kazde rano sertranil a jednou se stalo ze jsme sli rano na brigadu a ja jsem ho vzbudila pak byl zmateny, nevedel kde je, ptal se na nesmyslne veci co se nestaly a nejsou realne, nasledne si to vubec nepamatoval. A posledni vec co se stalo bylo znova po alkoholu kdyz jsme pili u kamaradky a mu z niceho nic preplo a zase vubec nevedel. Chtela bych se zeptat co by to mohlo byt a cim je to zpusobene, dekuji. Xxp Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Čím mohly být stavy zmatenosti a jejich následného zapomnění způsobené lze bohužel jen těžko odhadnout. Vzdáleně vše připomíná tzv. spánkovou opilost (viz tento text). Určitě by nebylo od věci vše konzultovat s lékařem (psychiatrem), kterého v týmu poradny nemáme. Nejlépe přímo s psychiatrem, který příteli předepisuje Sertralin a který by Vám mohl říct víc k daným situacím a zároveň k případným vedlejším efektům léku. Obecně se nedoporučuje antidepresiva kombinovat s alkoholem a to i z důvodů jejich hůře odhadnutelného nežádoucího působení.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.7.2019

Pervitin, odvykání

Dobrý den, od 16 let jsem ve styku s pervitinem, ale asi před rokem a půl se mi tato neřest vymkla kontrole. Po marných zkouškách přestat mi je jasné, že bez koníčku, který nahradí čas na drogách to bude téměř nemožné. Koníček jsem nikdy neměl a jsem samotář, takže tudy cesta momentálně nepovede. Napadlo mě navštívit psychiatra a vyžádat si léky na uklidnění, které by zastaly funkci koníčku, abych tím přečkal takové to "aktivní absťákové období". Myslíte, že nějaký psychiatr k tomuto řešení přistoupí při ambulatní léčbě ? Nebyl by to krok pro život na předpis až do smrti ? Nebo máte zkušenosti s pacienty, kteří prášky brali jako nástroj pro nápravu a po léčbě je dali stranou ? Myslíte, že ovlivnění života léky tohoto druhu je natolik znatelné pro mé okolí, že by obeznámení s mojí krizovou situaci bylo nevyhnutelné ? Mockrát děkuji za odpovědi a Přeji krásný večer. Ondra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz, Oceňuji, že se snažíte s užíváním přestat, zvlášť pokud se to, jak píšete, vymklo Vaší kontorle.

Vypořádat se s pervitinem často lidé zkoušejí nejprve sami, ale ne vždy se to povede. Co se týče psychiatra a jeho ochotě k předepsání léků na uklidnění, zde bude záležet, na koho narazíte. Bohužel v našem týmu přímo psychiatra se kterým by se to dalo zkonzultovat nemáme. Nicméně před předepsáním léků by Vás měl psychiatr vyšetřit a až na základě diagnostiky rozhodne, zda je pro Vás nutná nějaká medikace. Tyto léky s sebou nesou i určitá rizika, například některé mohou způsobit závislost (např. benzodiazepiny), ovlivnit Vaše chování, pozornost, prožívání apod. Zda bude jejich užívání znatelné pro Vaše okolí záleží na druhu léku, dávkování, Vašich individuálních charakteristikách, atd. Takto dopředu to odhadnout nelze.

Za naši poradnu moc zkušeností s pacienty, kteří využívali psychiatrické léky jako nástroj k ulehčení abstinence od pervitinu nemáme. V poradně v dalším kroku (poté co člověk zkouší přestat sám) doporučujeme kontaktovat odborníka na oblast závislostí v rámci AT poradny, poradenského, kontaktního či terapeutického centra ve Vašem okolí, viz Mapa pomoci, a pokusit se společně s ním najít nejvhodnější cestu k životu bez pervitinu Vám na míru. Užitečné informace byste mohl také najít v TÉTO knize.

Držíme Vám palce, poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
8.7.2019

Extáze (MDMA) a testy

Dobrý den, o vikendu jsem uzil asi 8 tabletek extaze a 0,3g MDMA. Jak dlouno se toto množství může v těle držet (neberu pravidelně) popř. Kdy můžu řídit? Pepa Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

v této tabulce můžete najít údaje, jak dlouho MDMA vydrží v těle. Orientační testy ze slin či potu, které používá policie, mohou ukázat užití extáze (MDMA) cca 24 hodin od posledního užití.

Pokud odhlédneme od testů pro posouzení řízení vozidla, tak se tato látka v těle drží déle. Ovšem už se nejedná o takové množství, aby bylo člověka možné považovat za ovlivněného při řízení. Například testy z moči mohou ukázat užití v minulosti, a to několik dní zpět.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
4.7.2019

Dojezd po pervitinu

Dobry den jmenuji se Pavol je mi 19 let. Jediné co jsem znal tak bylo pivo a tráva. Potom jsem chtěl zkusit něco jinačího a kamarád bere piko. Říkám zkusím to taky. A ani jsem moc nevěděl co a jak a nechtěl jsem se ztrapnit tak jsem si lajnu udělal sám. Asi tak 200mg + - a byl to fajn pocit ale čas utekl jako voda a bylo ráno tak jsme šli každej svoji cestou. Začala mně bolet hlava a pak hrudník začali se mi klepat ruce. Pokusil jsem si lehnout ale nedalo jse spát už na tom jedu 2 den. Malinko se to zlepšilo piju hodně vody a odpočívám ale mám velkej ztrach že jeslti zavřu oči tak je už neotevřu Pavol Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Pavle,

děkujeme za dotaz, bohužel není v silách poradny odpovídat tak rychle, jak byste potřeboval (viz pravidla). Doufám, že ve chvíli, kdy čtete tuto odpověď jste již v pořádku.

Nepříjemné stavy, které popisujete včetně zmíněného strachu, jsou poměrně typické projevy doznívání účinků pervitinu a vyčerpání organizmu (takzvaný dojezd). Pokud byste se o této látce a souvisejících rizicích chtěl dozvědět více, můžete si přečíst například tento text na našem webu. V případě, že problémy stále trvají a výrazně se nezlepšily, bude určitě vhodné vyhledat lékařskou pomoc a nechat se prohlédnout.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
3.7.2019

O co se jedná?

Dobrý den, o výkendu jsem byl na dvoudennim festivalu. Oba dva dny jsem užíval čisté mdma a to na muj vkus dost velké množství , cca 0.4 g každý den rozdělený asi do deseti dávek. Ktomu každý den 300 ml tvrdého a zhruba 15 piv a jednu tabletu extaze a velké množství marihuany. Každý den jsem spal zhruba 3 hodiny ale na dostatek jídla a tekutin jsem si dával pozor. Třetí den (nedele) večer jsem měl už jen 0,05 g mdma a tři piva + spánek asi 5 hodin. Další den jsem byl u lékaře kvůli duvodmému podezření na boreliozu z klištěte ( čekám na výsledky krve ) ale antibiotika (ospamox) jsem přesto dostal hned a hned ráno měl první prášek , druhý prášek v pondělí večer jsem zapil jednim pivem a do pul hodiny usnul. V uterý ráno jsem šel do práce ale už od rána mi bylo neuvěřitelně špatně. Motala se mi hlava , palily a zavíraly se mi oči.A usínal jsem i ve stoje . Po třech hodinách jsem musel odejít a prospal jsem celý den až do večera , jen se najedl a spal dál. Dnes je středa a muj stav je stále stejný jen ospalost je trošku mírnější. Tedy jedná se o dojezd z extáze nebo učinek antibiotik, nebo projevy boreliozy? Ještě bych dodal že jsem každodenni uživatel marihuany a cigaret . Alkohol jen příležitostně , jednou tydně.Mdma užívam opravdu jen jednou za dva - tri mesice jen na akcích. Míra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

obávám se, že jednoznačnou odpověď na Vaši otázku, zdali jsou Vaše tělesné příznaky spojené s dozvuky dvoudenního nadměrného užívání a mixování MDMA, alkoholu, marihuany a nedostatku spánku anebo s možným působením předepsaných antibiotik či boreliózy, jakožto nelékař nemám. Budu-li však uvažovat selským rozumem, dokážu si představit, že vliv mohly hrát všechny rizikové faktory, které popisujete. Již samotné míchání a konzumace většího množství MDMA a alkoholu (společně s nedostatkem spánku) by k potížím mělo stačit, následné braní antibiotik a vliv boreliózy pak mohlo být dalším rizikovým podnikem, které ještě více oslabilo Váš organismus.

Pokud by se situace do chvíle, než k Vám dorazí moje odpověď, výrazně nezlepšila, tak by bylo bezpečnější raději neriskovat, zajít za Vaším praktickým lékařem a problémy s ním probrat.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.7.2019

Marihuana a autoimunitní tyreoditida

Dobrý den, chtěla bych zkusit marihuanu, ale nevím, zda-li je to bezpečné, když mám autoimunitní tyreoditidu. Popřípadě, jaké jsou rizika a následky vykouření jednoho silného jointu? koštis Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

tento dotaz by bylo potřeba směřovat na specialistu, tedy na Vašeho endokrinologa.

V článcích, které se nám povedlo dohledat, je uvedeno, že marihuana ovlivňuje hladiny hormonů, a že by se lidé, kteří se léčí se štítnou žlázou měli kouření marihuany vyvarovat (viz např. zde).

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.6.2019

MDMA, testy

Dobrý den, v sobotu v pozdních hodinách okolo 22-23 hodiny užil čisté mdma cca 0.3g jak pravděpodobné je, že mi v úterý najdou něco v moči? Děkuji předem xdd Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

moje odpověď k Vám bohužel dorazí o něco později než byste potřeboval (standardně dotazy odpovídáme do 7 pracovních dnů, viz pravidla).

K Vaší otázce mohu dodat, že by zde riziko detekce MDMA v moči ještě existovat mohlo, viz naše tabulka Testy na drogy. Na druhou stranu by nemuselo být již příliš vysoké, pakliže by ve Vašem případě šlo o ojedinělou konzumaci. Výsledek však ovlivňuje celá řada faktorů (krom dávkování a síly dané látky také věk, váha, rychlost metabolismu atd.), které se dají jen stěží odhadnout.

Zdraví Vás poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.6.2019

Syn, závislost, heroin

Dobrý den, máme velký problém a nevíme si s ním rady.Náš 33 letý syn začal před rokem užívat heroin, kouří ho několikrát denně z alobalu. Čeká s partnerkou za pár dnů dítě ( jeho partnerka nic neužívá,nepije ani nekouří), bydlí u nás v domě,kde mají v patře samostatný byt i s vlastním vchodem.Než spadl syn do této závislosti,cca od 20 let kouřil marihuanu. Měli jsme s ním velké výstupy,domluvy,prošení i při marihuaně a ted ještě větší. 2x se snažil odvykat od Heroinu,ale vždy vydržel jen max 1-2 a pak znovu.Ze začátku nám to zapíral,styděl se,ale ted už se tím ani netají a nemá už ani snahu přestat.Neporadí si s ním ani jeho přítelkyně, ani před ní už se neschovává a kouří před ní.Začal být agresivní,zlý,vulgární, strašně zhubl, nejí a v noci nespí.Snažili jsme se mu domluvit,prosit ho,vyhrožovali vyhozením z domu,manžel mu dokonce dál pár facek, ignorovat ho,zkusili jsme ho i třeba ponižovat,že je ubohý feták,že se za něj stydíme..prostě nic nepomáhá i když jsme vyzkoušeli vše. Vždy když zkoušel přestat a měl abstinenční příznaky a bylo mu zle,zvracel atd., vždy jsme ho podporovali,chválili ho,zvedali mu sebevědomí,že mu věříme,že je frajer,že to dokáže a k ničemu.Ted jsme všichni rezignovali a vůec nevíme co dělat. Neumím si představit,jak to bude fungovat,až se narodí miminko,jak budou žít pohromadě s takovým fetákem, jak to jeho přítelkyně zvládne při něm s péčí,když bude potřebovat klid a péči. Syn o vše ztratil zájem,je zlý,vzteklý,sobecký, zajímá ho jen aby mohl kouřit a podle přítelkyně chodí kouřit každou hodinu. Jsme z toho všichni tady už úplně vystresovaný,bez chuti k životu,já už nefunguji bez neutŕolu a nevíme jak dál. Manžel ho chce vyhodit,ale vím ,že sem bude chodit dělat zle,protože tu bude mít přítelkyni a dítě. Z manžela má respekt, nedovolí si ,když je doma dělat v domě zle,ale když je manžel v práci, tak tu křičí,nadává nám sprostě atd.,fyzicky ale nikoho nenapadá.A samozřejmě se o něj o strašně bojím, že se mu něco stane ,když tak moc fetuje a když vidím jak chátrá,je strašně vyhublý,má velké hnisavé rány na obličeji,pořád otvírá a zavírá pěsti,zřejmě křeče, jsem z toho strašně nešťastná. O léčení nechce ani slyšet a když ho prosíme aby přestal už kvůli jeho dítěti,tak řekne,at se nestaráme,že on nefetuje,prostě plácá nesmysly a něky zase,že fetuje kvůli nám. Byl to inteligentní kluk a ted mluví takto z cesty. Nikam ani nechodí, že by ho sváděli kamarádi,fetuje sám a je skoro pořád zalezlý doma.Zatím na drogy finance má,pracoval 5 let v americe a dost peněz si našetřil, takže ted ani nepracuje. Prostě kolotoč a rok přímo pekla.Ničí celou rodinu, my už ani nežijeme,denně se tu řeší jen on, vše se točí jen okolo něho a na všech se to už začíná podepisovat a on si vesele fetuje.Naposledy zkoušel přestat ( po druhé) před 3 týdny a vydržel to 4 dny a od té doby se za to ani nestydí,netají to, ted jsme zrovna ve fázy, kdy si ho vůbec nevšímáme,manžel mu zakázal chodit do našeho patra a ignoruje ho, ale jemu je to už jedno.Ted doufáme,že se v něm něco hne,až se mu narodí sym,ale moc tomu nevěříme.Prosím je nějaká rada, jak toto řešit,jak mu pomoct, jak ho k něčemu donutit ? Jak se máme k němu chovat nebo co udělat,aby se vzpamatoval ?Moc vám děkuji za odpověd rola Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za důvěru. Rozumím tomu, že něco takového je pro Vás extrémně zatěžující a chtěl bych moc ocenit, že píšete a dovolíte říct si o podporu. Ta by konec konců mohla představovat pomyslný první krok ke změně, i ve smyslu větší péče o Vás.

Zároveň potřebuji sdělit, že situace, ve které se nacházíte, bohužel nemá takto přes internet jednoduché řešení. Osobně teď vnímám jako nejefektivnější Vaše co možná nejrychlejší objednání se do některého z center, která se specializují na rodinnou nebo párovou terapii a poradenství, nejlépe v oblasti adiktologie.

Mám-li alespoň shrnout to podstatné, v podobných případech bývá účinné, pokud se všichni, kterých se situace dotýká a jsou ohroženi spoluzávislostí (partnerka, rodina a podobně), dokáží společně s profesionály shodnout na pro ně jasném a konstruktivním postupu do budoucna. Ideálně samozřejmě i ten, kdo má se závislostí potíže, což se však na začátku nemusí dařit, není-li motivovaný. Trvá-li období "pekla" delší dobu, může se vyplatit docházet na párovou terapii či poradenství frekventovaně a pravidelně a to klidně i několik týdnů či měsíců.

Cílem pak je nejen vyjasňování si společných potřeb a hledání smysluplného komunikačního přístupu vůči závislému v rodině, ale někdy i práce na partnerskému vztahu (a jeho soudržnosti), který může být vlivem okolností narušen. Například již jen kvůli tomu, že závislost blízkého obvykle představuje intenzivní setkávání s chaosem, nestabilitou, manipulací, opakovaným lhaním a výhružkami, překračováním všemožných hranic a dočasnou změnou jeho osobnosti.

Před přímým oslovením odborníka také může být důležité vyzbrojit se základními údaji - viz problematika spoluzávislosti (str. 8 - 15), tipy ohledně "konstruktivní komunikace" a obecně tím, co pokud možno ne/dělat a jak se v celém problému trochu víc zorientovat (viz první dvě svépomocné příručky). Například nucení, přesvědčování, výčitky anebo naopak náhlé a nadměrné chválení obvykle dlouhodobě nemusí příliš fungovat. Základem spíše bývá čitelný, pevný, co možná nejklidnější a vzájemně sladěný postup členů rodiny ruku v ruce s nastavením hranic pomoci a vzájemných pravidel soužití (a komunikace). Aneb co od syna s manželem potřebujete, má-li zůstat nablízku a co budete dělat, pokud by vše i nadále porušoval, užíval danou látku, choval se agresivně atd. Nerad bych však zacházel do dalších podrobností a dělal vše složitější. K vyjasnění pro Vás důležitých témat by mělo sloužit již zmiňované přímé setkání s odborníky (psycholog/terapeut). Ve Vašem městě se lze informovat (anonymně, zdarma) např. ZDE.

Držíme vám palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
5.6.2019

Pasivní kouření marihuany a testy

Dobry den, s pritelem jsme meli velke problemy ohledne koureni marihuany, ted tvrdi, ze uz opravdu zhruba 3 mesice nehuli, souhlasil s testy z moci(u testu je uvedeno v citlivosti na latku toto: 11-nor-Δ8 -THC-9-COOH: 30 ng/ml). testy mu vysli pozitivni, ale stale tvrdi, ze uz opravdu nekouri, proto se na Vas obracim s dotazem, zda by pasivni koureni mohlo zpusobit pozitivni vysledek testu? vim, ze kamaradi u nej v praci huli, takze by mohl pasivne kourit cca pul dne az den pred provedenim testu. moc Vas prosim o odpoved, dekuju a preji krasny den. vydra Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Aby pasivní kouření marihuany způsobilo pozitivní výsledek takového testu, musel by dotyčný být delší dobu v uzavřeném nevětraném prostoru, kde by byla koncentrace kouře vysoká. Tato možnost není příliš obvyklá, ale zcela vyloučit ji nelze. Nutno také říci, že tyto orientační testy nejsou vždy stoprocentně spolehlivé (za přesné lze považovat jen toxikologické vyšetření, např. z krve) a mohou reagovat na něco jiného - buď na různé užité látky, které složením připomínají drogu (nejčastěji jsou obsažené v lécích), případně na onemocnění ledvin či jater. Obvyklou dobu detekce, kdy lze marihuanu v moči objevit naleznete v této tabulce.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
1.6.2019

Prasklé plíce, pervitin

Dobrý den, mám dotaz.. Jelikož se mi stalo před rokem že mi praskla levá plíce na 3 cm, tudíž to nebylo potřeba k operaci, a nedavno mi praskla prava plíce na 5cm při ktere už bylo potřeba aby se zavedl drén,tudiz jsem podstoupil operaci. Bylo by nějak závažnější kdybych po nějakém čase opět začal užívat pervitin? Jelikož se mi to nestalo vůbec z toho, už jen kvůli tomu že způsob podání který používám je přes kapsly? Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

těžko určit konkrétní míru rizikovosti užití pervitinu v kombinaci s Vaším nynějším zdravotním problémem a to i z toho důvodu, že v týmu nemáme k dispozici lékaře. Můžete ještě zkusit oslovit např. tuto lékařskou poradnu.

Některé studie (viz tyto informace, které jsem vyhledal k danému tématu) naznačují, že užívání silných stimulantů může způsobit tzv. plicní hypertenzi. Ta je popisována jako abnormální vzestup krevního tlaku v plicních cévách, který pacienta může ohrožovat na životě. Proto mám představu, že ve Vašem případě je na místě přece jen enormní opatrnost.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
30.5.2019

Rizika anální aplikace pervitinu

Dobrý den, jsem rekreační uživatel pervitinu.. nedávno mě ale napadlo,že bysme s kamarádem zkusili jiný způsob užití,než klasicky šňupnutím,místo toho fouknutí do análu :D.Asi tuším,že v poradně s tím zkušenosti nemáte, ale zajímají mě zdravotní a samozřejmě nejen zdravotní rizika tohoto užití.Prý je nástup drogy mnohem rychlejší a intenzivnější,mám ale obavy, že mi s prominutím třeba shoří zadek :D..nebo co mi to udělá se střevama apod. Četla jsem, že při tomhle se látka nedostane přes střeva,ale přímo nějakou tlustou žilou do oběhu krve. V podstatě většinou při užití většího množství nebo vícekrát po sobě se mi stává, že mi teče malinko krev z nosu, je možné, že budu krvácet i tam zezdola? Děkuji..Viki ☺️ Viki Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz, je dobře, že si před tímto způsobem aplikace hledáte informace, jaká jsou rizika a jak to udělat co nejbezpečněji.

Sliznice rekta je velmi dobře prokrvená, což zajišťuje rychlé vstřebání látky i nástup účinku. Zároveň má sliznice ve střevě mnohem větší plochu, ze které se dostává pervitin do oběhu, proto stačí i menší množství k dosažení obdobného účinku.

Zdravotním rizikem je tedy předávkování, protože stejná dávka jako při šnupnutí, může být moc. Je také potřeba dodržovat zásady bezpečného braní - dávat menší množství a nesdílet náčiní, protože i stříkačkou bez jehly se jde nakazit žloutenkami typu B i C a HIV, z toho důvodu, že i při opatrnosti a použití lubrikačního gelu či vazelíny může dojít k (mikro)poranění velmi prokrvené sliznice v konečníku. Pokud se neporaníte, krvácení zezdola by při jednorázové aplikaci nastat nemělo. Při sdílení nádobíčka také hrozí přenos Salmonely, HPV, genitálních bradavic aj. Tento způsob užití je samozřejmě zásah do střevní mikroflóry a může nastat například zácpa. Stejně jako u jiných způsobů aplikace je potřeba dodržet dostatečný odstup mezi jednotlivými užitími, aby se sliznice měla čas zhojit.

O alternativní aplikaci, včetně rektální, vyšlo také číslo II/2015 časopisu Dekontaminace, další informace můžete nalézt tam.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.5.2019

Pervitin ve slinách

Dobrý den mám dotaz jestli po 1 dnů a 6 hodinách můžu mít slinny test aktivní nebo nikoli nikde jsem se vlastně pořádně nedocetl jak dlouho je pervitin ve slinách jeslri 1-3 dni nebo někde psali 2_7 hodin Děkuji moc a přeji hezký den Peetee Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Co se týče doby detekce pervitinu ve slinách, uvádí se údaj cca 1-3 dny od posledního užití (viz tato  tabulka). Přesná doba detekce záleží na užitém množství, síle (čistotě) pervitinu, pravidelnosti užívání, rychlosti metabolismu, tělesné konstituci atd., a je proto velmi individuální. Jak ve slinách tak v krvi či moči se testuje přítomnost, případně množství pervitinu, nikoli aktivní metabolity jako u THC. Po 1 dni a 6 hodinách může slinný test vyjít jak pozitivně (ukazovat na přítomnost pervitinu) tak negativně.

V případě, že byste si to chtěl ověřit, můžete se otestovat sám. V lékárně nebo na internetu se dají koupit orientační slinné testy na pervitin v ceně cca 300Kč. Pokud Vám jde o řízení auta a případnou silniční kontrolu, toto téma máme zpracované v článku ZDE.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
21.5.2019

Nedokončený dotaz

Dobrý den, Jsem uživatel marihuany cca 8 let,s tim,ze denne jsem min 2 jointy mel (pomerne velke,skunky).Dnes je to tyden od posledniho jointa.Nyní jsem presel na cbd marihuanu s obsahem thc ( Jiří Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den Jiří,

díky za napsání do naší poradny. Přijde mi fajn, že jste se rozhodl po takto dlouhé době užívání s THC marihuanou přestat. Váš email však bohužel zůstal bez konkrétní otázky a já tím pádem nemám představu na co konkrétně, byste se nás rád zeptal. V případě zájmu proto zadejte Váš dotaz do webového formuláře ještě jednou. Díky.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
20.5.2019

Sestra přítele asi bere pervitin

Dobrý den, můj přítel má sestru (32let), které dříve užívala pervitin, přímo jehlou. Pak se teda na to přišlo byla prý na léčení a dostala se z toho. Po jejím léčení sem se dala s přítelem dokupy. Takže sem moc nevěděla o její minulosti, ale jednou se mi přítel svěřil. No a my se teď bojíme nebo spis víme, ze v tom zase lítá. Slyšeli jsme to i od dalších lidi. Mění furt práce, kde krade peníze, zjistili jsme, ze má další dluhy a insolvenci kolem. Do toho má akné na obličeji,výlevy nálad, občas se ji klepou ruce, furt nekam jezdí. Má výkyvy váhy a precpava se, takže chuť k jídlu má. A šílené lze. A to si myslíme už tak 2 a půl roku, ze v tom je, vypadá hůř a hůř. Ale bohužel jejich mamka nic nedela, ani táta. Nechtějí o ničem vědět všechno ji zaplatí. A říkají ze se změní. Což mě už to trápí. Nevím jak se s tím vypořádat, s přítelem se kvůli tomu hadame. Vadí mi jak okolo všechny využívá a všechno ji prochází, ze to bude jak pro jejich rodinu tak pro ni horší a horší. Dany10 Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

omlouváme se za prodlevu v odpovědi. Rozumím tomu, že situace, kterou popisujete na Vás a přítele takto silně působí. Změny v chování, které pozorujete skutečně vypadají jako charakteristické symptomy problémového užívání či závislosti na pervitinu (emoční labilita, manipulace, lhaní, potíže s pletí, záchvatovité přejídání a další). Zároveň je třeba podotknout, že takto na dálku přes internet není možné danou domněnku s jistotou potvrdit.

Bohužel se stává, že rodina a blízcí bývají případnou závislostí jednoho z členů rodiny extrémně zasaženi. Tzn., že mohou být víc a víc na pokraji svých sil (trvá-li navíc vše delší dobu nebo se opakuje). Někdy proto mohou vážnost okolností raději zlehčovat či popírat a vyčkávat na změnu blízkého anebo zázrak. K důležitým krokům, které jsou potřeba (viz např. info ZDE) pak nemusí dlouho docházet.

Pro Vás a Vašeho přítele by snaha o zlepšení této situace mohla znamenat velkou zátěž s nejistým efektem. Může být proto důležité, abyste v tom všem nezapomínali na sebe a péči o vztah. Pokud Vám vadí, že se situace neřeší, je důležité společně s přítelem nastavit hranice a možnosti podpory - co jste pro sestru ochotni dělat a co už ne. Nabízela by se např. varianta domluvení si (nejlépe s přítelem) přímé konzultace s profesionálem v nejbližší adiktologické ambulanci či kontaktním centru. Tam lze důkladněji probrat to co Vás trápí a získat další potřebné informace týkající se projevů závislosti, spoluzávislosti a různých pastí pro pomáhající rodinu a zároveň pro osobu, která se dostala do potíží se závislostí.

Největší efekt by mohlo mít, pokud by takovou konzultaci absolvovali především rodiče přítele (kde by mohla, ale také nemusela být přítomna sestra), což ovšem někdy bývá obtížně dosažitelné. Pokud Vám situace činí potíže, je dobré to nepřehlížet a otevřeně o ní mluvit.

Závěrem přikládám tuto Mapu pomoci, kde můžete vyhledat organizace, které působí ve Vašem kraji.

Držíme palce! Poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
19.5.2019

ŘP a marihuana

Dobry den, bych potreboval vedet staty kde ti nevemou ridicsky prukaz, kdyz jsi hulil naposled 3 dny zpatky, a jestli se v cesku ta situace zmeni. Todle to je snad joke nejakej : D kdyz v Belgii tam je povoleno huleni primo za volantem. Milujuzivot Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

bohužel nejsme přímo právní poradna, zároveň se primárně zaměřujeme na pomoc lidem, kteří se v souvislosti s drogami dostali do potíží, proto bude má odpověď do určité míry omezená.

Praxe jednotlivých zemí je různá. Jsou vyžadovány různé testy a různě stanoveny limity pro detekci, někde se detekuje pouze aktivní THC, někde i metabolity, někde nejdřív záleží na zhodnocení policisty. Nicméně zrovna v Belgii existuje dle tohoto dokumentu také jasná hranice množství THC v krvi (viz str. 9), takže nepředpokládám, že je zde povoleno kouření marihuany za volantem.

Například dokument EMCDDA z roku 2018 "Cannabis and driving" zpracovává tuto problematiku podrobně a shrnuje současný stav. Mimo jiné se zde rozebírá souvislost množství THC v těle se zhoršenou schopností řídit, což je stále diskutované téma. Těžko říct, jestli se situace v ČR v dohledné době změní, přesto se čím dál více objevují podobné připomínky.

Pro další informace můžete zkusit kontaktovat ještě drogovou právní poradnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
18.5.2019

Mám se odvolat?

Dobrý den, momentálně se nacházím v psychiatrické léčebně v Olomouci. Celou dobu jsem si myslel že jsem na běžném detoxu, ale ve čtvrtek mi přišla soudní obsílka ve které stoji “pro stavy agrese, vyhrožování vraždou, odmítání stravy s pocitem že je něco v nepořadku” dále v dopise stojí že jsem nebezpečný sobě a okolí. Sestřičky a dokotři říkali ať si dopis ani nečtu že všechno posuzují oni. Dále ve zprávě od soudu nejsou vypsány všechny věci které jsem právní zastupkyni uvedl. Nikdy jsem nikomu vraždou nevyhrožoval, agresivní nejsem a po celou dobu v nemocnici se normálně stravuju. Chci se tedy zeptat jestli se mám proti zprávě odvolat i když dokotoři říkají že je to zbytečné pet Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za Váš dotaz. Dokážu si představit, že situace ve které se nacházíte je pro Vás nejasná a náročná a rozumím tomu, že uvažujete o tom, jak by teď bylo nejlepší postupovat. V našem týmu však nemáme nikoho s právním vzděláním, proto bych Vám doporučil přímo oslovit (telefonicky či emailem) právníky z anonymní bezplatné právní poradny. Ti se dlouhodobě specializují na právní problematiku v kontextu užívání drog a měli by Vám umět konkrétně poradit.

Přímo v Olomouci můžete kontaktovat i naše kolegy z Centra komplexní péče (tel. 773 996 916). Spolu s nimi byste mohl zkusit naplánovat další postup a případně se také společně domlouvat s lékařským personálem, měli by být schopni za Vámi přijít do léčebny.

Obecně platí nepodepisovat nic, s čím nesouhlasíte a bez toho, aniž by Vám někdo konkrétně vysvětlil, na základě čeho je daná informace v textu uvedena.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
10.5.2019

Marihuana, těhotenství

Dobry den, myslim jsi ze jsem tehotna no jeste to nemam potvrzene. Kazdopadne bych se rada sverila s mojim problemem. Ja i pritel jsme dlouhe roky kazdonenni kuraci marihuanny (kourime tak 4 jointy denne plus minus). Jsme v celku uspesny a mame sporadanou a stalou praci v nemecku kde i zijeme. Ja kourim tak cca 10-11 let denne a pritel jeste dyl. K tomu dost casto pije pivo, da si tak ctyri kousky po praci a nekdy i vic. Ja nepiju vubec a take nic jineho neberu. Jsem ale dost hubena, merim 168cm a vazim 47kg, to ale mame celkem v rodine a hubena jsem odjakziva ale vzhledem na okolnosti co se tyce me vahy a navyku chtela jsem se zeptat jestli to nemuze mit nejaky hrozny dopad na miminko ktere si budeme chtit nechat? V zadnem pripade bych mu nechtela nijak ublizit. Navic jsem pred 10 lety prodelala 3 miniinterupce. Urcite bych chtela s travou skoncit aspon v obdobi tehotentstvi a nasledneho kojeni a nebo to aspon minimalne omezit tak moc jak jen to pujde. Nikdy jsem se prestat ani nepokousela protoze k teto rostline mam kladny vztah a tak z toho zacinam mit docela hruzu ze to nezvaldnu. Navic mi hodne pomaha pri depresich ktere me obcas postihuji, bolestech atd. A to vic jak nejake prasky co jsi koupim bez predpisu v lekarne. Svymu gynekologovi se bojim sverit protoze v nej nemam duveru. Byla jsem tam zatim jenom jednou na prohlidce takze ho ani neznam a tak nevim kam se s timto obratit. Nasla jsem ale Vasi poradnu, kde jsem se docetla a nasla spoustu uzitecnych informaci no porad mam potrebu se sverit a zeptat se. Moc Vam dekuji za odpoved a preji pekny den. Pappita Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za oslovení naší poradny a za důvěru. Moc oceňuji, že se snažíte k případnému těhotenství přistupovat odpovědně a přemýšlíte nad tím, jak neohrozit sebe a miminko. Zároveň rozumím tomu, že máte po mnoha letech kouření marihuany obavy z toho, jak bez ní zvládnout bolesti a deprese.

Co se týče možného dopadu, sice zde nejsme přímo lékaři, ale podle dostupných informací by vliv na vývoj plodu měl být v rané fázi těhotenství spíše minimální. I tak se však doporučuje nic neriskovat a vysadit ji co možná nejdříve poté, co zjistíte, že jste těhotná (při plánovaném těhotenství je doporučováno ještě před otěhotněním). Je proto pochopitelně optimálním řešením ji nadále neužívat a zcela vysadit, přičemž pokud by Vám víc vyhovovalo pozvolné snižování, lze postupovat i takto.

Pokud se nepodaří přestat hned, je vhodné alespoň se snažit co nejvíce snížit rizika, tedy co možná nejvíce omezit (užívat menší množství a prodlužovat intervaly bez marihuany), vyhnout se kouření a zplodinám z marihuanových cigaret (lze využít např. vaporizér), užívat marihuanu s nízkým obsahem THC atd.

Stejně tak důležité může být probrání celé situace s partnerem a například jeho minimálně omezení této psychoaktivní látky, jelikož se stává, že Vaše chutě (odborně craving či bažení) na marihuanu by mohly být ovlivněny také jeho konzumací anebo alespoň nastavení základních pravidel, respektive přístupu k marihuaně a společnému soužití (její nekouření doma atp.).

Nemáte-li v Německu možnost terapeutické podpory v rámci plánovaného vysazení marihuany, která by mohla být takto na začátek velmi efektivní, tak doporučuji vyzkoušet TUTO online léčbu. Najdete zde užitečné nástroje pro kontrolu užívání, praktické přehledy a tipy, jak přestat a také možnost individuálních konzultací s osobním garantem prostřednctvím chatu. Variantu by mohla představovat i terapie přes Skype. Do budoucna by se mohly ještě hodit TYTO tipy a rady, jak minimalizovat nebezpečí tzv. re/lapsu.

Držíme Vám palce. Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
7.5.2019

Lze odmítnout testy na drogy?

Ahoj, Chtěla bych se zeptat, jak ke to s testmi na drogy? Slyšela jsem, že test může být udělen pouze s mým souhlasem nebo souhlasem mých zákonných zástupců, nebo jen v případě že ohrožuji své okolí nebo sebe... je tedy pravda, že např. když jsem na party v klubu kam přijde policie, a chovám se v rámci možností normálně, tak můžu test odmítnout? A je pravda, že když si test vyžaduje můj nadřízený, musí k tomu mít můj souhlas? Děkuji moc za odpověď xxx Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz. Souhlas zákonných zástupců je potřeba pokud se rozhodne testovat například školské zařízení nebo lékař mladistvého pod 18 let. Pokud Vás chce otestovat policie a má k tomu důvod, nelze test odmítnout (ať už v klubu nebo v rámci silničního provozu). Viz část textu v jedné z našich předchozích odpovědí: "Orientační vyšetření a odborné lékařské vyšetření může být vyžadováno z různých důvodů. Jedním z nich jsou dopravní kontroly, policie ale může využít další důvody k vyšetření, viz §20 a dále zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Mimo jiné je povinna podrobit se vyšetření osoba, "u které je důvodné podezření, že se požitím alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky uvedla do stavu, v němž bezprostředně ohrožuje sebe nebo jinou osobu, majetek nebo veřejný pořádek" anebo "u které je důvodné podezření, že přivodila sobě nebo jiné osobě újmu na zdraví anebo způsobila jiné osobě škodu na majetku v souvislosti s požitím alkoholického nápoje nebo jiné návykové látky". Samotný pozitivní výsledek a skutečnost, že jste pod vlivem však není protizákonná ani pozitivní orientační test neznamená, že budete za něco postihována, pokud k tomu nic dalšího neprovedete.

Ze zákoníku práce vyplývá, že nesmíte pracovat pod vlivem. Dále bývá testování ošetřeno v pracovní smlouvě a v předpisech a směrnicích daného zaměstnavatele. Pokud Vás chce otestovat nadřízený, má na to právo. Odmítnutí testu by mohlo znamenat ohrožení pracovního místa.

Další informace k testování ze strany policie i ze strany zaměstnavatele, můžete zjistit v této drogové právní poradně.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
6.5.2019

Bude kokain v krvi aktivní?

Dobrý den, včera mě zastavila PČR a dostal jsem liznout a měl sem pozitivní test na kokain,policista mě tvrdil že se mu test jen lehce zabavil, podstoupil sem krevní test a test na moč. Měl sem asi 0,15g a stopli mě po 13 hodinách po užití, bude ještě v krvy kokain aktivní? Ooo Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

děkujeme za dotaz. Doba mezi užitím a testem je poměrně krátká a nelze tak spolehlivěji předpovídat, jak testy dopadnou. Rozhodující je laboratorní rozbor krve, ve které lze kokain detekovat zhruba do 1 dne od užití. Težko ovšem soudit, jestli za 13 hodin bude hladina kokainu v krvi nižší než 25ng/ml, což je hranice, od kdy je řidič považován za ovlivněného látkou (viz tento text). Kromě množství látky záleží na dalších faktorech jako je čistota užitého kokainu, rychlost metabolismu, tělesná konstituce a případně i příměsy, které kokain často obsahuje atd. Výsledek tedy může být jak pozitivní, tak negativní.

Pokud byste se v souvislosti s výsledkem testu dostal do potíží nebo potřeboval právní radu, můžete se bezplatně obrátit tu tuto online právní poradnu.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑
2.5.2019

Různé způsoby aplikace

Dobrý den, beru pervitin přibližně 5 let a vyzkoušel sem všechny různé druhy aplikace od kapslí, přes anální aplikaci, až po jehlu... Všude čtu, že aplikace nitrožilně je vůbec ta nejhorší a nejrizikovější. Jaký na to máte názor? Aktuálně střídám kapsle s jehlou, všechny druhy aplikace mají své plusy a mínusy, ale mě naopak přijde, že aplikace jehlou má nejmenší dopady na tělo. Dávám si jehlou cca rok, vždy jehlu použiju jen jednou, nikdy by mě nenapadlo si vzít cizí jehlu apod... Alobal ničí zuby víc než normálně, sniff ničí přepážku apod... Nevím, jak přesně dotaz formulovat... Souhlasíte s tím, že při dodržování určitých zásad je aplikace jehlou nejsterilnější? (tzn. vždy čistá jehla, vždy vlastní a nenamáhat tolik žíly) Radši budu mít špatné žíly, než žádnou přepážku, nebo 2 zuby Co si o tom myslíte? Děkuji za názor. Pinkman Kliknutím zobrazíte odpověď ↓
 

Dobrý den,

díky za dotaz, je fajn, že se zajímate o bezpečnější způsoby aplikace. U nitrožilní aplikace jsou dopady nejprve vidět velmi málo, protože na povrchu těla jsou pouze vpichy. Bohužel není vidět, co látka udělá uvnitř žíly a celého těla. Kromě zjizvení míst vpichů hrozí snížení průtoku v daných žilách, neprokrvování končetin a poškožení krevního oběhu. Také hrozí nejrůznější infekce a vytvoření abscesu, který se nemusí udělat jenom v místě vpichu, ale riziková látka může putovat v krevním rečišti a následně se může udělat absces (ložisko hnisu a zánětu) i jinde na těle nebo uvnitř těla, na orgánech atd. Jednou z nejvážnějších komplikací je infekční endokarditida.

Aplikace jehlou není nejsterilnější, protože do krve se dostává daná látka přímo - se všemi toxickými příměsmi z výroby, s pojivy a především s bakteriemi. Při aplikaci přes sliznici dochází sice k poškození sliznice, ale sliznice v tomto případě plní ochrannou funkci a část těchto škodlivých látek zadrží při průchodu do krevního řečiště.

Je dobře, že si dáváte vždy čistou a novou jehlou, vyhnete se tak přenosu infekčních nemocí jako je žloutenka typu C, HIV apod. Pro bezpečnější aplikaci kromě vždy nové sterilní jehly je potřeba dodržovat přípravu ve sterilní nádobce, ředění novou sterilní vodou určenou pro aplikaci do žíly (v kohoutkové nebo balené jsou minerály, vodní kámen atd., které by do žíly neměly přijít), filtrování přes bavlněný filtr z jednoho vlákna, který je k tomu určený (například vlákna cigaretových filtrů se mohou následně zapichovat zevnitř žíly), otření místa vpichu před aplikací dezinfekčním čtverečkem (na kůži žijí přirozeně bakterie, které jsou na povrchu těla neškodné, ale mohou poškozovat cévy a srdce), osušení místa vpichu po aplikaci suchou buničitou vatou a přelepení sterilní náplastí. Zde je popsán manuál bezpečné aplikace.

Obecně by se dalo říci, že bez přepážky i bez zubů se dá žít, ale bez fungujícího cévního systému ne. Proto platí, že je injekční aplikace z hlediska dopadů na tělo nejrizikovější. Ještě bych Vám ráda doporučila oslovit místní Kontaktní centrum, kde dostanete zdarma veškerý potřebný materiál pro bezpečnější injekční aplikaci a můžete s nimi probrat různé další tipy, jak co nejvíce předejít rizikům.

Zdraví poradna EXTC

skrýt odpověď ↑

zobrazeno: 1-25 z 2866zobrazit stránku: